Episodes

 • Hæren bøvler med køretøjer og luftværn, der har henholdsvis problemer i mørket og med droner, men er det overhovedet noget, vi bør tale om i offentligheden? Det skal det handle om i dagens Frontlinjen, hvor vi også vender en ny bog om truslerne mod Danmark under den kolde krig, om det politiske dødvande og den konsekvens, det kan få for forsvarsforliget og slutteligt sagen mod den mistænkte pirat, ”Lucky”.Oversigt:- Intro- Hærens køretøjer kan ikke operere i mørke- Hærens luftværn kan ikke skyde droner- Truslen mod Danmark under den kolde krig- Det politiske dødvande m. Hans Engell- Dommen mod den etbende piratVært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Lars R. Møller (pensioneret oberst og tidligere chef for Hærens Kampskole), Torben Dixen Møller (pensioneret oberst og tidligere chef for Danske Artilleriregiment på Oksbøl Kaserne), Niels Jensen (journalist, forfatter til bogen ”Den hemmelige krig – Truslerne mod Danmark 1949-1990” og uddannet reserveofficer i Flyvevåbnet), Hans Engell (politisk kommentator, TV2), Katja Lindskov Jacobsen (seniorforsker ved Institut for Statskundskab med speciale i maritim sikkerhed og pirateri).

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • I denne udgave af Frontlinjen skal vi nå forbi en masse ting. Men vi starter med at dykke dybt ned i sagen om den etbenede pirat, der kører i de her dage. Få sagen forklaret og nok så vigtigt forstået. Derudover skal det handle om danske pansrede mandskabsvogne til Ukraine, som Schweiz blokerer, du skal høre, hvordan det egentlig foregår, når man er Danmarks militære repræsentant i NATO og så slutter vi i Kina og USA.Oversigt:- Intro- Retssagen mod den etbenede pirat- Piranhaer kommer ikke til Ukraine- Danmarks tidligere militære repræsentant i NATO- G20-topmødet og spændingerne mellem Kina og USAVært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Søren Nørby (millitærhistoriker og adjunkt ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi og Krigsstudier). Dominik Meier (journalist, SRF Rundschau), Michael Lollesgaard (pensioneret generalløjtnant og tidligere chef for FNs mission i Yemen og NATOs rådgivningsmission i Irak), Camilla Tenna Nørup Sørensen (forsker i international politik og Kina ved Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet).

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • I denne udgave af Frontlinjen kan du høre et interview med den tidligere svenske statsminister Carl Bildt. Han var i denne uge ude at kritisere den danske forsvars- og sikkerhedspolitik i Berlingske, og i dagens udsendelse uddyber han kritikken, ligesom han taler åbenhed i den danske politiske forsvarsdebat, som Bildt fortæller er forskellig fra Sverige og Norge. Det er mod slutningen af udsendelsen. Inden da skal du høre Jarl Cordua kommentere kritisk på udnævnelsen af Søren Gade til ny formand for Folketinget og høre en analyse af situationen i Østersøen og den højest bemærkelsesværdige og bekymrende hændelse for ganske nylig, hvor to missiler ramte ned i Polen.Oversigt:- Intro- Søren Gade er ny formand for Folketinget – Jarl Cordua er ikke begejstret- Situationen i Østersøen, missilerne i Polen og G20-topmødet m. Jens Worning- Interview med Carl Bildt- Dansk fregat eskorterer amerikansk hangarskib – kommandørkaptajnen fortællerVært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Carl Bildt (medformand for tænketanken European Council on Foreign Relations og Sveriges tidligere statsminister og udenrigsminister), Jarl Cordua (politisk kommentator, vært på Berlingske-podcasten ”Cordua og Steno”), Jens Worning (udenrigskommentator på Kristeligt Dagblad og partner partner i Policy Group A/S), Peter Sønderkjøge (chef på den danske fregat Peter Willemoes).

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Frontlinjen sætter i dag fokus på de danske instruktører, der er med til at uddanne ukrainske rekrutter i Storbritannien. Vi har en reportage fra England, og debatterer de udsendte soldaters løn- og arbejdsforhold, der indebærer op til 120 timers tjeneste om ugen. Vi kommer også omkring situationen i Ukraine, og endelig runder vi den massive oprustning, der finder sted i landene omkring os, mens vi i Danmark nærmest er faldet i søvn.Oversigt: - Intro - Reportage fra danske instruktørers uddannelse af ukrainske rekrutter i England- Interview med formand for CS, Jesper K. Hansen- Interview med seniorsergent Jan Agger om aflønning i Storbritannien- Status på krigen i Ukraine - Debat med major Alexander Høgsberg Tetzlaff fra Center for Militære Studier på Københavns Universitet og kontreadmiral Henrik Ryberg, som er chef på Forsvarsakademiet- Status på oprustningen i vores nabolande og mangel på samme i DanmarkVært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Mads Anneberg. Medvirkende: Jesper K. Hansen (formand for CS, stamforeningen for Stampersonel), Seniorsergent Jan Agger (udsendt til England), Anders Puck Nielsen (orlogskaptajn og militæranalytiker på Forsvarsakademiet), Alexander Høgsberg Tetzlaff (major og militæranalytiker på Center for Militære Studier på Københavns Universitet), kontreadmiral Henrik Ryberg (chef på Forsvarsakademiet) og Torben ”Thøger” Ørting Jørgensen (pensioneret kontreadmiral og formand for organisationen Folk & Sikkerhed)

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Frontlinjen har også været til valgdag, for en ny regering kan selvfølgelig få stor indflydelse på, hvad der skal ske på forsvarsområdet. Også selvom forsvaret ikke fyldte det store i valgkampen. Det kigger programmet på i dag, ligesom vi også skal snakke luftforsvar og til sidst tjekke, hvad der er på spil i det kommende midtvejsvalg i USA.Oversigt:- Intro- Forsvarspolitik før og nu- Interviews med Søren Gade og Claus Hjort Frederiksen fra valgnatten- Missiler, Ukraine og luftforsvar i Danmark- Midtvejsvalg i USAVært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Søs Marie Serup (kommunikationsrådgiver ved By Serup, politisk kommentator og tidligere pressechef i Venstre), Søren Gade (MF, Venstre), Claus Hjort Frederiksen (tidligere MF og tidligere forsvarsminister, Venstre), Karsten Marrup (sektionschef ved Center for Luftoperationer, Forsvarsakademiet), Rasmus Sinding Søndergaard (seniorforsker, DIIS).

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Statsministeren fremhæver ofte, at vi lever i en usikker tid, der er krig i Europa, men det er ikke noget, der fylder særligt meget i den igangværende valgkamp. Hvorfor egentlig? Det forsøger Frontlinjen i denne udgave at finde et godt svar på. Men måske meget sigende var det ikke muligt at sætte en stor debat op om emnet. Hør, hvordan det gik for sig, inden det også skal handle om kunst for millioner og seneste udvikling i krigen i Ukraine.Oversigt:- Intro- Debat om forsvarspolitikkens fravær i valgkampen og den ”hemmelige” NATO-rapport- Udsmykning i millionklassen på danske kaserner- Derfor fylder forsvarspolitikken ikke mere i valgkampen – m. Lars Trier Mogensen og DR- Krigen i UkraineVært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Eva Flyvholm (forsvarsordfører, Enhedslisten), Rasmus Jarlov (forsvarsordfører, Konservative), Anders Krojgaard Lund (premierløjtnant, Slesvigske Fodregiment og folketingskandidat, Konservative), Lars Trier Mogensen (politisk kommentator, chefredaktør på Føljeton, samt vært på ”Guld og grønne skove” på P1 og ”Borgen Unplugged”) Thomas Falbe (chefredaktør, DR Nyheder), Carsten Rasmussen (pensioneret brigadegeneral og tidligere forsvarsattaché i Moskva).

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Valgkampen er i fuld gang, men hvor er forsvarspolitikken? Det stiller Frontlinjen skarpt på i dag, hvor Jens Worning er med for at uddybe sin kritik af, at NATO-rapport om Danmark ligger klar i Forsvarsministeriet, men ifølge regeringen uden mulighed for at blive åbnet, før valgkampen er overstået. Dernæst skal det handle om den allestedsnærværende FE-sag. Lars Findsen har udgivet en bog og er blevet interviewet i en række medier. Men glemmer man at fokusere kritisk på alle parter? Slutteligt skal det handle om en rørende rejse langs ”det nye jerntæppe”.Oversigt:- Intro- Den ”hemmelige” NATO-rapport- Interview med forsvarsminister Morten Bødskov (S)- Interview med Rasmus Jarlov (K)- FE-sagen: Glemmer vi at gå kritiske til Findsens historie?- Rejsereportage m. Thomas UbbesenVært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Jens Worning (udenrigskommentator på Kristeligt Dagblad og partner partner i Policy Group A/S), Jakob Nielsen (chefredaktør, Altinget), Rasmus Jarlov (forsvarsordfører, Konservative), Morten Bødskov (forsvarsminister, Socialdemokratiet), Thomas Ubbesen (mangeårig udlandsjournalist på DR, forfatter til bogen ”I skyggen af det nye jerntæppe”).

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Det vrimler med store bogudgivelser om Danmarks hemmelige tjenester. I dagens Frontlinjen kan du møde Jacob Kaarsbo, der netop har udgivet en bog om sine 15 år i FE. Det inviterer til en snak om at arbejde i en hemmelig tjeneste og særligt set fra dagens perspektiv, hvor tjenesten i den grad er i offentlighedens søgelys. Lige inden Frontlinjen skulle gå i gang breakede desuden lidt af en nyhedsbombe, da det kom frem, at den tiltalte FE-sag Lars Findsen i al hemmelighed har skrevet en bog, som også er udkommet nu. Det når vi også at omtale i Frontlinjen, der også handler om Ruslands eskalering i krigen i Ukraine, om krigens betydning for verdensøkonomien og om Danmarksdemokraterne, der tilsyneladende bliver holdt ude af forsvarsforliget.Oversigt:- Intro- Lars Findsens bog- Ruslands eskalering af krigen- Krigens betydning for verdensøkonomien- Jacob Kaarsbos bog om 15 år i FE- Forsvarskommandoen har fået FE til at undersøge lækager- Forsvarsforlig med DanmarksdemokraterneVært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Keir Giles (Rusland-ekspert, Chatham House), Tore Stramer (cheføkonom, Dansk Erhverv), Jacob Kaarsbo (senioranalytiker, Tænketanken Europa, tidligere ansat i FE gennem 15 år og forfatter til bogen ”I statens hemmelige tjeneste”), Søren Espersen (medlem af Folketinget for Danmarksdemokraterne).

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Zilmer-rapporten er udkommet og særligt et ord går igen om det verdensbillede for Danmark, som rapporten tegner: Dystert. Manden bag rapporten kommer i studiet og fortæller, hvorfor danskerne skal vænne sig til at vi står i en ny og alvorlig tid. Med i studiet i denne uges ”Frontlinjen” er også Politiken-journalist Hans Davidsen-Nielsen, der har fået vished om, at han står nævnt i den meget omtalte sigtelse mod tidligere FE-chef Lars Findsen. Det har Davidsen-Nielsen nu skrevet en bog om. Han fortæller om sagen, om selv at være nævnt og om ”IT-whistlebloweren”. Desuden skal det handle om dansk donation af millioner til artilleriproduktion, der skal ende i Ukraine. Det kommenterer Søren Espersen på, men den snak tager en drejning, da Espersen fortæller om forligskredsen i det kommende forsvarsforlig. Slutteligt er tidligere brigadegeneral Carsten Rasmussen igennem for at orientere om de seneste udviklinger i krigen i Ukraine, hvor ukrainerne har tilbageerobret strategisk vigtige byer.Oversigt:- Intro- Zilmer-rapporten tegner dystert billede af fremtiden- Hans Davidsen-Nielsen fortæller om at være nævnt i sigtelsen i FE-sagen – og om at have skrevet en bog om sagen- Danmark donerer millioner til artilleriproduktion, der skal ende i Ukraine. Søren Espersen kommenterer- Ukraine slår tilbage i strategisk vigtige byer. Brigadegeneral Carsten Rasmussen orienterer Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Michael Zilmer-Johns (protokolchef, Udenrigsministeriet og tidl. NATO-ambassadør), Hans Davidsen-Nielsen (journalist, Politiken), Søren Espersen (medlem af Folketinget for Danmarksdemokraterne), Carsten Rasmussen (brigadegeneral, tidl. forsvarsattaché i Moskva).

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Den formodede sabotage af Nord Stream 1- og 2-gasledningerne i Østersøen får spekulationerne og analyserne til at flyve rundt i luften. Hvordan kan det være gået til, hvem kan have gjort det og hvad med motiverne? I Frontlinjen kan du blive klogere på, hvordan det kan være gået til under vandets overflade og hvorfor det puster liv til debatten om danske ubåde, som vi ikke har haft siden 2004. Desuden skal det handle om nye tiltaler i svindelsagen i Forsvarsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, du skal høre et interview med forsvarsministeren om tingenes tilstand i Forsvaret efter et kasseeftersyn og slutteligt snakkes der om ønsker til det kommende forsvarsforlig med Venstres forsvarsordfører Lars Christian Lilleholt.

  Oversigt:
  - Intro
  - Sabotage i Østersøen - sådan kan det være gået til
  - Sabotage i Østersøen - det kan det betyde for vores kritiske infrastruktur
  - Tiltaler i FES-svindelsag
  - Kasseeftersyn i Forsvaret
  - Forsvarsforlig med Venstre

  Vært: Peter Ernstved Rasmussen. Tilrettelægger: Nicklas Erbillor Degn. Medvirkende: Kenneth Øhlenschlæger Buhl (orlogskaptajn, militærjurist, ph.d. og forsker på Forsvarsakdemiets Institut for Strategi og Krigsstudier), Jørgen S. Christensen (teknologidirektør, Green Power Denmark), Karsten Hamborg Ravnsgaard (tidligere bogholder i leverandørvirksomhed til Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse), Morten Bødskov (forsvarsminister, Socialdemokratiet), Peter Viggo Jakobsen (lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier på Forsvarsakademiet), Lars Christian Lilleholt (forsvarsordfører, Venstre).

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • "I Frontlinjen skrives et nyt kapitel i FE-sagen, for måske rejser der sig en ny udfordring. Det skyldes, at sagen skal føres som en domsmandssag, og så er der pludselig en lignende 10 år gammel sag, der dukker op i erindringen. Det er den såkaldte ""Apache-sag"", der skræmmer. Hør problematikken rullet ud i programmet, hvor juraprofessor emerita Eva Smith er med. Dernæst kan du høre Danmarks seneste forsvarsattaché i Rusland kommentere på de seneste udviklinger i krigen i Ukraine, hvorefter Eva Flyvholm er med for at fortælle om Enhedslistens forventninger til forsvarsforliget. Og så er der til sidst endnu en speget sag, der skal have skrevet et nyt kapitel, for sagen om Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelses anskaffelse af 15 mobile værksteds-flatracks får nu Socialdemokratiets tidligere forsvarsordfører til at kræve forsvarsministeren ind i sagen. Oversigt:- Intro- FE-sagen- Status på krigen i Ukraine- Enhedslisten og forsvarsforliget- Flatracks-sagen Medvirkende: Eva Smith (professor emerita, dr. jur.), Carsten Rasmussen (brigadegeneral), Eva Flyvholm (forsvarsordfører, Enhedslisten), Michael Bruus Jensen (ejer af det tidligere Dommerby Stål), Bjarne Laustsen (MF, tidl. forsvarsordfører, Socialdemokratiet). "

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Ukrainerne brager frem i det, nogen kalder den største modoffensiv siden 2. verdenskrig – vi analyserer på den situation, det efterlader Rusland i, mens programmet også byder på en reaktion fra Forsvarschefen på udtalelser fra en af hans ledere, når det kommer til krænkelser i Forsvaret – og så vender vi den seneste udvikling i FE-sagen.Medvirkende: Martin Lidegaard, forsvars- og udenrigsordfører for Radikale Venstre, Flemming Lentfer, chef for Forsvaret, Flemming Splidsboel, seniorforsker ved DIIS samt Hans Jørgen Bonnichsen, tidligere operativ chef i Politiets Efterretningstjeneste.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • En af de mest markante sager i nyere, dansk forsvarshistorie går under det mundrette navn FE-sagen. Bag navnet gemmer sig sagen om læk af højtklassificerede oplysninger fra Forsvarets Efterretningstjeneste – og det forløb, som stadig uafklaret, har varet siden 2020, hvor en række ledende medarbejdere i netop FE blev hjemsendt. Siden er flere kontroversielle anholdelser og sigtelser kommet til – og i denne særlige udgave af Frontlinjen går vi gennem sagen og dens facetter fra ende til anden. Medvirkende: Hans Davidsen-Nielsen, journalist på Politiken og forfatter til flere bøger om de danske efterretningstjenester, samt Claus Hjort Frederiksen, tidligere folketingsmedlem og forsvarsminister for Venstre

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • En række skandaleramte værksteds-containere er stadig ikke kommet i brug – og leverandøren ønsker ikke at svare på kritiske spørgsmål, selv da vi opsøger ham på messe hos Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse. Men kommer de så nogensinde i brug? Det taler vi om i dagens program, hvor vi også runder Ukraines modoffensiv – og taler om et af de mere moderne elementer i krigen, nemlig Open Source Intelligence.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • En ny aftale til 40 milliarder kroner er landet – dansk erhvervsliv skal kunne hjælpe med at bygge søværnets kommende skibe. Men spørgsmålet er, om det er en god idé at give den opgave til danske virksomheder? Vi runder i dagens udsendelse også fejl og mangler i hæren, samt begynder at kigge på, hvad partierne egentlig går til valg på, når det kommer til Forsvarspolitikken. Medvirkende: Torben Ørting Jørgensen, formand i Folk og Sikkerhed, Johan Moesgaard, EU-chef i Dansk Metal, Claus Lundholm Andersen, chef for planlægnings- og koordinations-divisionen i Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, Anders Krojgaard, delingsfører i Slesvigske Fodregiment, Niels Tønning, formand for Hovedorganisationen for Officerer i Danmark, samt Alex Ahrendtsen, forsvarsordfører for Dansk Folkeparti.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • 130 danske soldater skal en tur til Storbritannien og hjælpe med at uddanne ukrainske tropper. Men samtidig er der mandskabsmangel i Forsvaret herhjemme. Så er det en god prioriteret af folk? Det debatterer vi med både militæranalytiker og politiker – mens vi også ser gennem en kending af forsvarets kritiske briller. Medvirkende: Peter Viggo Jakobsen, militæranalytiker på Forsvarsakademiet, Anne Valentina Bertelsen, forsvarsordfører hos SF samt Henrik Lyhne, brigadegeneral og kommende næstkommanderende i Hærkommandoen.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Det har været sommerferie for de fleste af os herhjemme – men i Ukraine har krigen mod Rusland blot udviklet sig i ugerne, der er gået. Vi taler om den militære situation netop nu, udsigterne for fremtiden – og de markante internationale begivenheder, der i sommerens løb har præget Rusland og krigens udvikling. Medvirkende: Anders Puck Nielsen, orlogskaptajn og militæranalytiker på Forsvarsakademiet, Anna Libak, Uddannet sprogofficer i russisk og i dag udlandsredaktør på Weekendavisen, Søren Liborius, leder af EUs strategiske kommunikationsenhed i Bruxelles samt tidligere presse- og informationschef i EUs delegation i Rusland, Jens Alstrup, journalist med base i Ukraine.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Hjemkomsten er en kamp i sig selv. Og det ved både Emil og Lars, der i ren refleks har kastet sig på jorden til byfester og på gåture i skoven. Alligevel overvejede de begge instinktivt at drage til Ukraine, da Rusland angreb. Soldaterlivet kan være svært at forlade. Emil Mosekjær taler om at komme hjem og miste sin identitet med Lars Møller, pensioneret oberst og veteran fra Balkan.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Soldaterkammeratskabet er venskabets ekstremsport. Og i Afghanistan oplevede Emil, at Philip kørte på en vejsidebombe. Kortvarigt frygtede han for vennens liv, og den slags oplevelser skaber et unikt bånd – selv til folk, man ikke bryder sig om. Emil Mosekjær taler om kammeratskab med sin ven fra gymnasietiden, Philip Hagelqvist Fowlie, som han også gjorde tjeneste med i Afghanistan.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

 • Kampen er soldatens ultimative gerning. Og i krigen oplevede både Emil og Jimmy at blive beskudt og skyde tilbage. På en og samme tid kan den oplevelse være skræmmende og helt uden lige. Savnet efter kampen er bare et tabu. Emil Mosekjær taler om ildkamp og livet ved fronten med Jimmy Solgaard, veteran fra krigen i Afghanistan.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.