Episodes

  • Vi har en stærk indlæring omkring hvordan presseperioden ser ud, eller bør se ud. At spørge om lov, at blive vaginal undersøgt og guidet til hvordan du skal trække vejret eller presse for at få baby ud er meget stærk del af vores fødselskultur.
    Episoden her er mit take på pressefasen både i fysioloigkse og kulturelt perspektiv- hvordan overbevisninger bag er med til at forme fødslens gang. Jeg kommer ind på kultur, myter, forskning, frygtscenarier, fysiologi og overbevisninger i pressefasen.

    Det er en sammenblanding af hvad jeg har lært på min uddannelse, på forskellige online Midwifery skoler, samtaler og beretninger fra både fødende og jordemødre, jordemoder og forsker Rachel Reeds arbejde især og mine personlige dybtliggende overbevisninger omkring kvindekroppen og fødslens proces som en en ufattelig både genial, intelligent, responsiv og mystisk proces.

  • Dagens episode er et deep-dive ind i problematikkerne i vores moderne, hospitaliseret fødselskultur. Det har taget privat hjemmefødselsjordemødre, Ann-Emilie, over 10 år, at nå til et sted hvor hun næsten føler sig helt fri, fra den måde hun blev introduceret til fødsler på under jordemoderuddannelsen; en tilgang fyldt med frygt, risikotænkning og tagen ansvaret fra de fødende.

    Ann-Emilie går i denne episode dybt og helt konkret ind i de problematikker vi har i både den kulturelle og faglige tilgang til fødslen; Med alt fra frygten for død og vores relation til sikkerhed, den manglende autonomi og spørgsmålet om ansvar. Om risikogrupper og risikotænkning, patientliggørelse af kvinden og et stærkt fikser-frelser kompleks i de hospitaliserede fødsler.
    Vi kommer ind på nogen af de konkrete indgreb der bruges tit på fødegangende, på nogen af de bagsider der sjællendt bliver talt om, og manglende evidens, eller klar evidens på risici, som kvinderne ikke bliver oplyst om. Om det rum vi får stilt til rådighed at føde i, er et værdigt rum. Om en kultur hvor trusler, manglende information om indgreb og brud på sundhedsloven er oplevelsen for alt for mange kvinder.
    Om ikke at gøre bedre, når vi ved bedre.
    I en struktur som ikke er designet til hverken jordemødre eller fødende kvinder.

    Ann-Emilie deler en særlig fødsel som ændrede noget i hendes anskuelse af fødslen og en anden måde at tilgå den fødende kvinde på; en med ydmyghed, respekt og nysgerrighed overfor for kroppens mysterie og rejse.

    Det er afsnit er relevant for dig der skal føde, har født, arbejder med fødsler eller bare interesserer dig for hvordan nye liv kommer til verden i vores tid, i vores kultur - og hvorfor det betyder noget!

    Du kan se mere til Ann-Emilies arbejde på moderjord.eu og følge hende på Instagram på @jordemoderannemilie.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Phenia begynder i løbet af sin 2. graviditet på en birthkeeper uddannelse og aflærer alt hvad hun hidtil vidste om fødsler. Hun beslutter for endnu en hjemmefødsel, men denne gang kun med tæt familie og en traditionel fødselshjælper, men mærker i takt med forberedelser til fødslen og alt den nye viden hun får, en stigende præstationsangst for at skulle have "den perfekte fødsel".
    Vi taler om at projektgøre fødslen, sætte en særlig måde at føde på på pedestal og de forventninger man kan have til hvordan det hele skal gå. Phenia deler hvordan et simpelt, kropsliggjort ritual gjorde en kæmpe forskel, om mange af de overvejelser og valg hun træffer op til fødslen og om forberedelserne med sin ældste datter.
    Om at definere sin egen graviditetspleje og gå både fødsel og postpartum tid i møde med en landsby at støtte - og føde, omgivet af kærlighed og familie.

    Nyd den her skønne og ærlige fødselsberetning om at finde vej til at føde, og være med det som er, på sine egne autentiske præmisser.

  • Selvom det altid er en kæmpe nydelse og ære, at interviewe kvinder til Genfødt, står denne episode står mit hjerte særligt nært. At blive inviteret ind med en mikrofon, i så sårbart og intimt et rum, er en tillidserklæring jeg ærer højt. Det blev til en af de absolut fineste samtaler jeg har haft, og hørt optaget, om det transformative og healende potentiale, som graviditet bærer. Om graviditet som en modningsproces som vi vokser af - og ikke kun gror et barn.

    Lykke deler i den her episode om sin selvledet graviditet, om sin indre rejse igennem det og den drejning det pludselig tager, når Lykke opdager, at hendes barn i maven ikke længere lever, og ikke har gjort det i nogle måneder.
    Lykke fortæller om momentet hvor hun opdager nyheden, om den rejse hun kommer på med det hun møder inden i sig selv, og om sin proces med yonisteaming som redskab i selvledet abort.

    Det her er en smuk og dyb samtale om et evindelig møde med indre stemmer og med døden.
    Om at tage mørket ind.
    Om at lærer tryghed at kende som en kropslig følelse og navigere efter det. Om dyb udrensning på mange flere planer end det fysiske.
    Om tid og tålmodighed i naturens processer - også når det kommer til døden.

    Det er en beretning om, hvordan det også kan se ud at miste, når det ikke opdages med det samme via en planlagt scanning.

  • Krista Bella har været på en lang rejse for at kropsliggøre fri kropsautonomi, og holde rum for samme, for de kvinder som føder med hende.

    Krista deler hvordan hendes rejse ind i jordemoderkundskaben simultant med rejsen ind i egen krop og kerne, nærmest uundgåeligt kulminere i en beslutning om at aflevere sin autorisering, efter 11 år som statsautoriseret jordemoder, for at kunne stå helt frit og autentisk i sig selv og med de kvinder, som vælger at føde med Krista.
    Men rejsen mod kropssuværenitet og frihed, for sig selv og for de kvinder hun laver kontrakter med, har ikke været en omkostningsfri en. Krista deler hvordan hun konfronteres med alt det hun frygtede, ved at gøre sig fri fra systemets kasser og restriktioner - og hvorfor prisen for frihed og autencitet ER det hele værd.

    Denne her episode er en vigtig og stærk kropsliggjort erfaring og fortælling om en anden tilgang til fødsler, om kollektive kvindesår - og om en anden måde at være tilstede i fødsler på. Én hvor der ikke er en udefrakommende autoritet til stede og ej heller noget redderkompleks; et rum som kræver suværent selvansvar, integritet og et roligt nervesystem, for de som bliver inviteret med derind.

    NYD denne kraftfulde, autentiske fortælling om Kristas vej ind i, hvad jeg kalder, autentisk jordemoderi.

    Du kan høre mere om Kristas tilbud til sidst i episoden, og finde Krista på IG på @kristabellawombwitch

  • Selvom Roses første fødsel på papiret foregik hurtigt og ukompliceret, efterlader den hende ar på både sjæl og integritet.

    Da hun bliver gravid igen, mærker hun pludseligt, som lyn fra en klar himmel en dag hun står og venter på bussen: denne gang, skal hun føde alene. Helt alene.

    Igennem graviditeten bliver Rose konfronteret med både omverdens og sin egen inderste frygt, og oplever kort før fødslen hvordan hendes valg ikke længere er præget af opposition eller frygt, men nu er et tilvalg funderet i inderlig tillid.

    Undervejs i fødslen genkalder Rose tydeligt skiftet til indre overgivelse, og ender med en helt særlig fødslen af moderkagen.

    Roses beretning er en virkelig smuk og inspirerende fortælling og om at turde rejse dybt ind i sig selv og stole på det man mærker indeni, er den vigtigste vejviser.

    Du kan finde Rose på IG under @intuitivsjael og @intuitivefreespirit

  • Carina har arbejdet i mange år med naturen. Kropsligt, praktisk, spirituelt. Et gennemgående tema i hendes arbejde er “healing the story of separation” - at hele adskillelsen fra krop, natur og fælleskab. I den her episode deler Carina sin egen historie med adskillelse. En adskillelse som har tråde fra langt tid før hun bliver mor første gang, men som Carina mærker kraftigt efter fødslen hvor hun blandt andet mærker en kæmpe sorg over ikke længere at bære sin datter i maven.

    Vi taler om efterfødselstiden, hvad det egentlig er for en overgang og hvordan den på mange måder er af en helt anden natur end fødslen. En natur som vi i vores kultur ofte både negligerer og modarbejder.
    Det er en overgang som sætter Carina på et stort indre arbejde og hun deler hvordan en stor del af helingen lå i at forbinde sig til naturen indeni og omkring hende, og opdage af de to hænger uløseligt sammen, at økosystemer i ubalance har konsekvenser for os, vores kroppe og jorden der bærer os og at fælleskaber er nødvendige for os - og ikke kun, når vi får børn.

    En fortælling om en rejse ind til forbindelse. Om hvad naturen egentlig er for en størrelse, og om tilstedeværelse med opmærksomhed, observation og ro.

    Du kan læse mere om Carinas arbejde, mentorships, kurser mm på www.carinalyall.com og på IG @carinalyall

  • I den her episode deler jeg min egen beretning om fødslen af Kareem, mit tredje barn. En fødsel som på mange måder braste mine forventninger og blev min rejse ind i dyb, kropslig tillid, heling og autonomi.

  • De fleste kender Maj My som formidler, normkritiker, modig firstmover og tilhænger af aktive valg - særligt i forbindelse med livet som børnefamilie.
    I denne episode møder vi en anden side af Maj My, som åbent og ærligt deler ud om en indre proces hun har gennemgået det sidste år – og stadig er i – hvor et behov for at genopbygge sig selv, med langsommelighed, varme og ro, har presset på.

    Vi taler om at turde slippe kontrollen, og hvad man lader navigere, når man ikke er helt sikker på hvor man skal hen.
    Og så deler Maj My hvordan hendes rejse mod nydelse og at prioritere sig selv, som mor og kvinde har været krævende for hende – og hvordan den helingsrejse hænger unægtelig sammen med hendes formødres.
    Det er en fortælling om, hvordan helingen af det feminine, individuelt såvel som kollektivt, er afgørende for en bæredygtig hverdag – og verden.

    Du kan læse mere om Maj Mys arbejde på www.majmy.dk og på IG @maj_my

  • Sophia er selvstændig jordemoder og særligt passioneret for at formidle kvindevisdom, og for at styrke kvinder i at stå i frihed, fred og kraft, i de kvindelige overgange.

    I det her afsnit taler jeg med Sophia om vigtigheden i et trygt føderum, og af en tillidsfuld tilstedeværelse i fødslen; vi taler om hvordan forstyrrelser kan se ud og hvordan det kan påvirke fødslen.
    For fødslens omgivelser spiller en hel afgørende rolle for, om kraften kan komme til udtryk. Og hvad er det egentlig for en kraft? Hvorfor er den vigtigt, og hvad kræver den for at kunne komme til udtryk?
    Hvilke kundskaber kræver det, at være tilstede under en fødsel?
    Og hvad kan man som kvinde gøre sig af overvejelser, for at sikre et trygt og tillidsfuldt føderum?



    Du kan læse mere om Sophias arbejde på www.sophiapuck.dk og www.pachamamakakao.com

  • I dagens episode møder vi Miemaria.
    Miemaria fortæller om en traumatisk første fødsel, på trods af at have følt sig godt forberedt forinden. Da hun bliver gravid igen mærker hun at traumet stadig sidder i kroppen, og mærker et ønske om at denne gang bliver anderledes. Overvejelser om ansvar og autoritet begynder at fylde, og det er særligt da Miemaria finder ud af at hendes baby ligger i sædestillig at hun beslutter sig for aktivt at fravælge mistillid og frygt - både ude og indefra, for at kunne læne sig tillidsfuldt ind i sin intuition. En beslutning og en fødsel som forandrer hende dybt.

    Til slut taler vi om Miemarias arbejde, er du interesseret i at læse mere om det, kan du gøre det her: www.miemariarose.com

  • Hvem har ansvaret for fødslen? Og hvad med tilladelser og samtykke? Hvor ligger ansvaret i tilspidsede situationer?

    I første episode taler jeg med Marta om ansvar. Marta er selvstændig jordemoder igennem 20 år og en essentiel del i hendes praksis er bevidsthed omkring ansvar, og om ikke at tage noget fra den fødende kvinde.
    Vi taler om hvad ansvar er for en størrelse, hvor vi ofte placerer det i fødselssammenhænge og hvorfor. Om tilladelser og samtykke-kultur. Og om hvad vi har at vinde, ved at tage personligt ansvar.

  • Velkommen til!
    I introduktionen fortæller jeg kort om min vej ind i fødselsverdenen og om hvorfor jeg har skabt podcasten her.