Episodes
-
Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over de verkiezingen van 13 juni 1999. Al gaat het eigenlijk over veel meer dan enkel die verkiezingen. Het gaat over een sleutelmoment in de Belgische politieke geschiedenis dat er al decennia zat aan te komen. Het moment waarop de Vlaamse Christendemocraten niet langer de grootste partij van het land waren en het politieke landschap voor het eerst sinds lang weer volledig openlag. Om nooit meer echt te sluiten. Bijgevolg hebben we het over een heleboel dingen: verzuiling, staatshervormingen, Dutroux, dioxine, Vlaams-Nationalisme en een opeenvolging van politiek gekibbel.
-
Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de derde en laatste aflevering over Brugge. Vorige week hadden we het op over de opbloei van Brugge als handelsmetropool, vandaag hebben we het over de ondergang, de reanimatiepogingen en de uiteindelijke heruitvinding als romantisch openluchtmuseum. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
-
Missing episodes?
-
Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de tweede aflevering over Brugge. Vorige week hadden we het over het ontstaan van de stad, deze week belichtten we de bloei van het grote Brugge. De handelsmetropool weet u wel. Bijgevolg hebben we het vandaag over Italianen, Denen, Duitsers, verzanding en een heleboel oorlogjes. Dat en nog veel meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
-
Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een aflevering over Brugge, die Skone. Historisch erfgoed par excellence maar waarom eigenlijk? Vandaag hebben we het over het ontstaan van de stad, politieke moorden, overstromingen en Vikings. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
Aflevering Het Zwin: https://soundcloud.com/tim-gistelinck/a-z-zwin -
Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de tweede aflevering over homoseksualiteit en aanverwanten doorheen de Belgische geschiedenis. Vorige keer had ik het vooral over de brede context. Over hoe Chinezen, Grieken, Romeinen en middeleeuwers naar homoseksualiteit keken. Vandaag laten we dat hoofdstuk achter ons en focussen we op België. Want hoewel er nog wel wat werk aan de winkel is kan je niet ontsnappen aan het feit dat België vandaag verre van de slechtste plek wat betreft holebirechten. Maar hoe zijn we daar eigenlijk aanbeland? Hoe zijn we van brandstapels in de middeleeuwen tot het homohuwelijk in 2003 gegaan? Dat en nog veel meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
-
Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een extra aflevering over Louis de Potter. Louis wie? Louis de Potter. Naar alle waarschijnlijkheid de belangrijkste figuur van de Belgische revolutie waar u nog nooit van gehoord hebt. Hij had de vader des vaderlands kunnen zijn, de eerste president van een Belgische republiek, de Belgische George Washington. Maar zo zou het niet aflopen. De revolutie die hij zelf mee in gang had gezet kegelde hem buiten en de Potter zou eindigen als een marginaal figuur. Hoe en waarom? Dat komt u te weten in deze aflevering van Geschiedenis van België.
-
Welkom bij een extra aflevering van Geschiedenis van België. Al is het deze keer geen eigen creatie maar een interview dat Kenneth Soete van de Ottomaat met me opnam in augustus vorig jaar. Omdat ik op huwelijksreis ben tijdens de paasvakantie heb ik immers geen tijd om een nieuwe aflevering te schrijven en op te nemen. Maar ik had dit nog liggen en naar alle waarschijnlijkheid hebben de meesten van u het nog niet gehoord. Kenneth en ik hebben het over de oorsprong van de podcast, het creatieproces en nog veel meer.
Volledige interview: https://open.spotify.com/episode/3QB0yGYC25lICASrqYHRlg?si=eeb01f510e0c49bc -
Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een gloednieuw thema: LGBTQ. Of zoals luisteraars het graag beschrijven: dat met die lettertjes. Een zeer boeiend maar evengoed zeer ingewikkeld onderwerp dat we van naderbij zullen bekijken. Van de middeleeuwen tot vandaag de dag. Want vergis u niet: homoseksualiteit en alles wat er mee geassocieerd is, is van alle tijden. Bijgevolg hebben we het vandaag over brandstapels, de definitie van sodomie en hoe we van dat soort zaken langzaamaan naar de legalisering van het homohuwelijk gegaan zijn. Dat en nog veel meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
-
Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze aflevering over Vilvoorde. Jawel, Vilvoorde! Een stad waar de meeste van ons enkel aan denken als we er over heen rijden op weg naar Brussel. Maar jongens, wat een boeiend vreemd stadje is dat toch. Industriestad, migratiestad maar evengoed middeleeuwse stad. We hebben het over heren, graven, kanalen, Spanjaarden, kerken, Renault en natuurlijk ook dat fameuze viaduct. Dat en nog veel meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
-
Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij deze laatste aflevering over WOII. Vandaag gaan we het laatste oorlogsjaar in en hebben we het nog over de rol van het verzet, de bevrijding, de repressie en hoe België nu eigenlijk aan toe was eens het wapengeweld verstomde. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
-
Welkom bij Geschiedenis van België en deze keer bij een special over erfgoed. Erf wat? Erfgoed. U weet wel, alles wat onze illustere voorgangers ons hebben achtergelaten: van het Lam Gods en de Onze Lieve Vrouwentoren tot wafels en frieten. Wat is dat nu eigenlijk erfgoed. En wat hebben u en ik daar aan? Ik spreek met FARO. De organisatie die jaarlijks de Erfgoeddag organiseert en zo probeert Jan en alleman te overtuigen van het nut van erfgoed. We hebben het onder meer over definities, identiteit en hoe heerlijk breed geschiedenis wel kan zijn. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
PS. Er zit een foutje in de podcast. Het gaat niet om Nevele maar Beernem waar de heemkundige kring scholen oude beroepen uit de streek heeft doen herontdekken.
Wil je graag weten welke activiteiten je kan raadplegen voor Erfgoeddag zelf (24 april)? Raadpleeg dan de Uit kalender op uitinvlaanderen.be of, vanaf 25 maart, erfgoeddag.be
Wil je graag weten welke activiteiten gepland worden voor leerkrachten en hun klassen lager en secundair onderwijs? Neem dan een kijkje hier bij FARO of check het aanbod meteen op cultuurkuur: hier voor de Erfgoedklasbakken en hier voor de VIP-pakketten. Wil je nadien zelf aan de slag met educatief erfgoedmateriaal? Check dan ook zeker erfgoedwijs.be -
Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij aflevering vier over de tweede wereldoorlog. Vorige week hadden we het over de collaboratie, vandaag over een veel minder bekend aspect: De Belgische oorlogsinspanning NA de achtiendaagse veldtocht. Want die was er wel degelijk. Ja, de koning had zich overgegeven en het land was bezet maar de regering was gevlucht en niet het hele Belgische grondgebied was bezet. Oh nee, want België had kolonies en die zouden wel degelijk van belang zijn voor het verdere verloop van de oorlog. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de restanten van het Belgische leger die een hele oorlog lang zouden blijven verder vechten. Bijgevolg krijgt u in deze aflevering een heleboel Belgische oorlogsverhalen te horen. Van Belgisch – Congolese troepen die grote delen van Afrika bezetten en Belgische piloten in de Battle of Britain tot het belang van Congolees uranium. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
-
Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij de derde aflevering over WOII. Vandaag snijden we één van de meest controversiële thema’s aan in de Belgische geschiedenis: De collaboratie tijdens Wereldoorlog II. Vorige week had ik het er al kort over maar vandaag gaan we all-in. Verwacht u dus aan een uitgebreide analyse over wat collaboratie nu eigenlijk is, wie waarom, wanneer en hoe met de Duitsers in zee ging en wat de uiteindelijke gevolgen zouden worden. Het VNV, Rex, zakenlieden, allemaal passeren ze de revue. Dat en nog veel meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
-
Welkom bij Geschiedenis NU. De podcastafleveringen waarin we op zoek gaan naar de historische achtergrond van actuele gebeurtenissen. Vandaag laten we ons oog vallen op de komende Franse presidentsverkiezingen waar figuren als Marine Le Pen en Eric Zemmour de belangrijkste concurrenten van Macron lijken te gaan worden. Maar waar komt extreem rechts in Frankrijk eigenlijk vandaan en wat heeft te maken met de tweede wereldoorlog? Wel euh ... Alles. Dat en meer in deze aflevering van Geschiedenis NU met Bert Kruismans
-
Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij de tweede aflevering in onze reeks over de Tweede Wereldoorlog. Vorige week vatten we dit thema al aan met het relaas van de Duitse inval in België, het Belgische verzet en de uiteindelijke overgave op 28 mei 1940. Vandaag gaan we verder waar we vorige week eindigden: bij de bezetting. De Duitsers mochten België dan wel veroverd hebben, de vraag was wat ze er nu eigenlijk mee gingen doen. Wie achtergebleven was werd ook met andere vraag geconfronteerd. Wat zouden zij doen? Rebelleren, collaboreren of simpelweg conformeren? Op die vraag moest zowat iedere Belg vroeg of laat antwoorden. Van koning Leopold III tot boeren en arbeiders. Een antwoord op al die vragen en meer in deze aflevering van geschiedenis van België.
Website: geschiedenisvan.be -
Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij aflevering 100. Jawel. 100. Toegegeven, de telling is ietwat arbitrair maar als het om echte volwaardige afleveringen gaat dan klopt het cijfertje wel. 100 afleveringen dus waarin ik mij volledig heb kunnen laten gaan. Dat vieren doe ik kort aan het begin van de aflevering maar u krijgt weldegelijk een volwaardige aflevering over een onderwerp waar we al een hele tijd op zitten wachten: Wereldoorlog II. Dit is de eerste aflevering van een reeks van minstens vijf afleveringen waarin we het zullen hebben over de Tweede Wereldoorlog. Vandaag barst de oorlog los. En gezien we het over de Belgische forten gaan hebben mag u dat redelijk letterlijk nemen. Bijgevolg hebben we het in deze aflevering over de achttiendaagse veldtocht, een koning die niet vluchtte, een regering die dat wel deed en het begin van de bezetting. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
Website: geschiedenisvan.be
Email: [email protected] -
Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij een speciale aflevering over Joden in België. Een fascinerend onderwerp dat bij momenten vreselijk ingewikkeld lijkt. We denken automatisch allemaal aan de Holocaust maar hoe kwamen die Joden eigenlijk terecht in België? En waarom denken wij allemaal automatisch aan Antwerpen als we het hebben over Joden in België. Bij dergelijke ingewikkelde onderwerpen durf ik wel eens de hulp inroepen van een expert, in dit geval Janiv Stamberger die zijn doctoraat wijdde aan de Joodse gemeenschap in België voor de Tweede wereldoorlog. We hebben het over joodse identiteit, immigratie, zionisme, antisemitisme en nog veel meer. Door technische problemen is de audiokwaliteit niet super maar hopelijk kan je desondanks wel genieten van de aflevering. Welkom bij geschiedenis van België!
Link Vredescentrum Antwerpen: https://www.vredescentrum.be/index.html
Link facebookgroep: https://www.facebook.com/Geschiedenisvan/
Email: [email protected] -
Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij een heel speciale aflevering. Eentje over Kuifje. U weet wel, de onverschrokken reporter die de hele wereld doorreist. Al ga ik het niet zozeer hebben over de geschiedenis van de strip zelf. Wel over wat het lezen van die strip vandaag ons leren kan over hoe België vroeger naar de rest van de wereld keek. Want als Kuifje naar de Sovjet-Unie, Kongo, China of de V.S. reist dan worden we eigenlijk geconfronteerd met hoe de schrijver en de toenmalige lezer de rest van de wereld zagen. En dat is op zijn zachtst gezegd boeiend en misschien ook wel een beetje confronterend. Bijgevolg hebben we het vandaag over opiumhandel, communisten, het brengen van beschaving naar Kongo en Indianen versus Cowboys. Oh, en fascisme en collaboratie. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
-
Welkom bij Geschiedenis van België en welkom bij de tweede aflevering over wegen en snelwegen. Vandaag treden we het tijdperk van de auto binnen. Jawel ik spendeerde al een hele aflevering aan wegen zonder het ook maar één keer over koning auto te hebben. Vandaag hebben we het over hoe de komst van de auto het Belgische wegennet niet alleen redden zou maar ook een gigantische boost geven. Met alle gevolgen vandien. Dat en nog veel meer in deze aflevering van Geschiedenis van België.
Enquète: https://docs.google.com/forms/d/1zyjgTTT8xxz15LECucCNDQGfM75Ymu_Y4_wGYD-RTOA/edit
Website Geschiedenis Snelwegen: http://wegen-routes.be/hist/histn.html -
Welkom bij geschiedenis van België en welkom bij een nieuwe aflevering over mobiliteit. Deze keer over wegen. U weet wel, die repen asfalt die het hele land doorkruisen en ervoor zorgen dat we relatief snel en eenvoudig van de ene kant van het land naar de andere kunnen rijden. Voor de meesten van ons zijn ze een van de meest logische zaken van ons bestaan. We gebruiken ze om te gaan werken, familie te bezoeken, op vakantie te gaan en zo voort en zo verder. Maar waarom eigenlijk? Want moet dat niet gigantisch veel geld gekost hebben? En wat met het land dat “in de weg lag”? En de lokale bevolking die plots een onophoudelijke stroom aan gemotoriseerde voertuigen door hun achtertuin zag sjeesen. Een antwoord op al die vragen en meer, in deze aflevering van Geschiedenis van België.
- Show more