Episodes
-
Ole Petter er på Arendalsuka og snakker om hvorfor han til stede på den politiske festivalen som arrangeres på Sørlandet. Hør i tillegg spørsmål fra en lytter som gir seg selv «resept på trening» i perioden han sliter med det mentale. Lytteren lurer også på bruken av trening ved depresjon og angst, og hvordan fysisk trening fungerer i kombinasjon med anti- depressiva.
-
Mads og Ole Petter snakker om en debatt som startet med et innslag i NRK den 24. juli om stortingsrepresentant Erlend Svardal Bøe som endret livsstil og begynte å trene etter et legebesøk. Reportasjen om politikeren som etterlyste ble etterfulgt av et intervju med Ståle Sagabråten fra legeforeningen hvor det ble skapt et inntrykk av at Legeforeningen sår tvil om effekten av fysisk trening. Sitatene til Sagabråten førte til leserinnlegg, engasjement og debatt om Legeforeningens rolle og motiver, samt hvorfor de ikke er mer positive til fysisk aktivitet. Er Legeforeningen virkelig skeptiske til effekten av fysisk aktivitet, trenger vi mer forskning på effektene av fysisk aktivitet, og hvorfor kommer ikke budskapet om gevinstene av fysisk trening bedre frem i dagens samfunn?
-
Missing episodes?
-
Frank Aase er en relativt ung leder med tittelen Managing Partner i Advokatfirmaet Brækhus. Advokatbransjen er kjent som hardtarbeidende med høye krav til presisjon i leveransen. Aase er opptatt av helhetlig prestasjonsutvikling og hvordan laget- og motivasjon til blant annet fysisk aktivitet kan bidra til positiv utvikling og håndtering av stress i hverdagen. Hvorfor trener Aase selv og hvordan finner han tid i en hektisk jobbhverdag i kombinasjon med familie og andre forpliktelser? Hvorfor ønsker han å følge opp mosjon som felles målsetting på arbeidsplassen når undersøkelser viser at personer med høy utdannelse generelt har høy bevissthet til fysisk trening?
-
Mads har lest et debattinnlegg i Aftenposten fra en fagperson som etterspør økt kontroll av sosiale medier fordi han mener bruken har negative påvirkning på særlig unge barns psykiske helse. Hva er det med sosiale medier som gjør at det har uheldig påvirkning på den mentale helsen til barn- og unge, og hva bør vi gjøre for å forebygge mot de uheldige sidene av de mektige mediene?
-
Ole Petter og Mads har besøk av Sigurdis Reynisdottir for å snakke om folkehelsa og motivasjonen til fysisk trening. Reynisdottir er fysioterapeut, har jobbet med folkehelse i 30 år og har skrevet masteroppgave om aktivitetsnivået til nordmenn. Hva motiverte henne til å skrive oppgaven og hva mener hun skal til for å bedre folkehelsa?
-
Podkasten Hjernesterk har besøk av Siri Avlesen- Østli. Siri har blant annet vært kollega med Mads i Tv2 Sporten som reporter og journalist, og gått veien videre til programlederrollen iblant annet The Voice. Hun deltok og kom langt i Kompani Laurtizen og Skal vi danse. I episoden snakker hun om prestasjon, prestasjonsangst og hvordan forberede seg til viktige jobb med høyt stressnivå. Avlesen- Østli forteller også om hennes opplevelse av forskjellen på kvinnelige og mannlige programledere og forskjellen på prestasjonspresset mellom to kjønn i samme bransje. Siri var tidligere håndballspiller og periodetrimmer. I dag handler motivasjonen til å trene regelmessig om å takle stress
-
Ole Petter er på ferie i USA og Mads er på jobb i Tour de France, men de to har koblet seg opp og tar en prat med utgangspunkt iblant annet lytterspørsmål og en refleksjon fra en lytter om sukkerfri brus og den økte bruken av Paracet i samfunnet. Kan fysisk trening gi deg en høyere smerteterskel og kan fysisk aktivitet brukes til å dempe smerter?
-
Podkasten Hjernesterk har fått nytt besøk av Morten Nyborg som er leder for Idretten skaper sjanser. Nyborg forteller om utviklingen for programmet det siste året og om de planlagte prosjektene som blant annet inneholder deltakelse på Tour de France- starten i Danmark og deltakelse i Arctic Race of Norway. Nyborg deler i tillegg sine tanker på LAR- behandling og hvordan mennesker som har havnet på skråplanet i livet kan bruke idretten til å komme på rett kjøl.
-
I episoden er tema helsegevinsten av å velge en positiv tilnærming til livet. At man får et bedre liv ved å være positiv er kanskje ikke så rart, men kan man også få bedre helse av en mer optimistisk tilnærming til livet? Ole Petter forteller om en omfattende forskingsrapport og deler noen tanker om hva som kan gi en mer optimistisk og positiv tilnærming til livet.
-
Ole Petter har vært på Shape Up konferanse, og Mads har for første gang holdt foredrag om stress. Hva motiverer nesten 500 damer allerede motivert for fysisk trening til å delta på en helgesamling om fysisk trening, og hvordan løste Mads foredraget om stress når han aldri tidligere har snakket spesifikt om temaet? Podkasten Hjernesterk diskuterer også en NRK- sak om lettbrus. Er lettbrus bra eller dårlig for folkehelsa? Til slutt snakker Ole Petter om viktighet av å ha en plan- A, plan- B og plan- C for ivaretakelse av gode mosjonsrutiner.
-
Podkasten Hjernesterk har fått lytterspørsmål om behovet for arbeidstakere innen folkehelse. Hva er behovet og hvordan er mulighetene for en som ønsker å jobbe med folkehelse? Videre forteller Ole Petter om en artikkel han har lest om hva som gir den beste forbrenningen og hvilken intensitet du bør velge om målet for eksempel er å gå ned i vekt. Til slutt hører du svar på et spørsmål om pulssoner og hvilke informasjonskilder som er å anbefale for deg som er opptatt av intensitetsfordeling.
-
Episoden åpner med et innspill fra lytteren Mathilde som har sendt svar på spørsmålet Mads stilte i forrige episode om man kan løpe på seg en allergi. Videre er tema vaner. Ole Petter har vært på radioprogrammet Ekko på NRK for å snakke om vaner. Hva som er viktig for å endre- og etablere varige vaner? Til slutt drodler Ole Petter og Mads om barneoppdragelse. Å beskytte barna ligger i foreldres natur. Men kan beskyttelse og skjermingen av de små gå så langt at det hemmer barnas fysiske- og mentale utvikling i en slik grad at de er mindre rustet for utfordringer som venter i voksenlivet? Ole Petter og Mads snakker om et innlegg i Dagens Næringsliv skrevet av professor i organisasjonsadferd Øyvind Kvalsnes ved Handelshøyskolen BI med overskriften «Når bomullsbarna blir voksne».
-
Ole Petter og Mads snakker om arbeidet med fysisk trening innenfor institusjonslivet, og om telefonintervjuer som Mads har hatt med to tidligere ansatte på Modum Bad Nervesanatorium. Hør hva Pål Stenbro og Bjørnar Johannessen sier om dere erfaringer fra psykiatrien, fristlivssentralen og fengselsvesenet. Hvordan starte, følge opp og motivere personer med psykiske lidelser?
-
Mads har holdt foredrag for legeforeningen om utfordringene ved å satse innen en vektsensitiv idrett som sykling. Driver utøverne vektoptimalisering eller sliter de alle med spiseforstyrrelser? Forrige helg var det Holmenkollstafetten. I etterkant opplevde Mads sterke allergisymptomer han aldri tidligere har opplevd. Kan man løpe på seg en allergisk reaksjon? Til slutt hører du om en sak i NRK fra 13. mai om et forskningsprosjekt som ville finne ut hva som er årsaken til at tenåringer hører mindre på sine foreldre. Er ungdommers eventuelle opposisjon og manglende vilje til å lytte til foreldrene fri vilje eller naturlig evolusjon grunnet endringer i hjernen?
-
Ole Petter og Mads snakker om en sak fra USA om en 6 år gammel gutt som fullførte et maratonløp med foreldrene. I etterkant mottok foreldre og arrangører massiv kritikk etter at 6 åringen fullførte løpet på over åtte timer. Var det uforsvarlig å la den lille gutten delta i maratonløpet? 9.mai kom Helsedirektoratet med nye anbefalinger til fysisk aktivitet. Det som fikk mest oppmerksomhet var rådet om skjermtid for barn under to år. I episoden hører du om de nye anbefalingene og hva foreløpig forskning sier om skjermbrud for små barn. Til slutt snakker Ole Petter og Mads om verdens aktivitetsdag den 10.mai. Er verdens aktivitetsdag verdens mest neglisjerte merkedag?
-
9. mai kommer helsedirektoratet med nye retningslinjer og anbefalinger om fysisk aktivitet. Ole Petter sitter i komiteen, og gir oss en liten pekepinn på hva vi kan vente i de nye anbefalingene. Ole Petter og Mads reflekterer også over nylige erfaringer hos et par bedrifter som følger opp mosjon, og opplevelsen av å mosjonere sammen i et arbeidsmiljø. Hvorfor blir mange engstelige når det legges opp til felles fysisk aktivitet, og hvordan var opplevelsen med de samme tilhørerne da de skulle sitte ned etter en treningsøkt? Hør også lytterspørsmål om kreatin, og hvorfor bevisstgjøringen og motivasjon til god helseadferd er viktig for sosial utjevning og et mer bærekraftig samfunn.
-
Ole Petter og Mads forteller om helgens opplevelser. Ole Petter har vært på samling med Storebrand og sett gleden og entusiasmen folk har over igjen å kunne møtes. Mads har sovet dårlig på grunn av russefeiringen og kommer i den forbindelse med et hjertesukk med påfølgende refleksjon og viktigheten av søvn for god helse. Videre får du varierte lytterspørsmål om isbading, uttøyning, og påvirkningen adrenalin har på effekten av fysisk trening.
-
Ole Petter forteller om en studie fra forskermiljøet i Trondheim om sammenhengen mellom trening i høy alder, livskvalitet og levealder. Hvilken type intensitet kan gi deg et bedre liv tross høy alder? Fra 1.april til 1.mai går alle muslimer inn i fastemåneden Ramadan. Mads og Ole Petter drøfter et lytterspørsmål om hvordan faste og Ramadan påvirker trening og fysisk kapasitet.
-
Mads har lest en kommentar i Dagens Næringsliv om hvordan opprettholde formen etter en intens periode med trening. Spørsmålet det refereres til er hvor lite som skal til, og det vises til blant annet til forskning og hvordan vi påvirkes av ulike tilnærminger til trening og aktvitet. Men er det egentlig realistisk å opprettholde fysisk form over tid? Burde ikke spørsmålet i stedet være hvorfor vi bør opprettholde mosjonsvanene selv om motivasjonen og graden av form varierer over tid? Ole Petter og Mads snakker om motivasjon, hva som motiverer oss, og møte med ulike personer som sliter med å prioritere tid til regelmessig trening.
-
Ole Petter og Mads tar opp lytterspørsmål med reaksjoner på tidligere episoder om fryktrespons i hjernen, og hvorfor visse typer fett påvirker vekt og kolesterol negativt. I tillegg hører du svar på et spørsmål fra en ung kvinnelig lege som har mistet treningsgleden fordi hun opplever arbeidshverdagen som så krevende at hun har mistet energien hun tidligere fikk gjennom treningsøktene.
- Show more