Episodes
-
Del 2 af en todelt hyldestudsendelse til den store saxofonist og komponist Waynes Shorter. Shownotes på vores facebookside nogle dage efter udgivelse.
-
Del 1 af en todelt hyldestudsendelse til den store saxofonist og komponist Waynes Shorter. Shownotes på vores facebookside nogle dage efter udgivelse.
-
Missing episodes?
-
I dette afsnit tager vi Kamasi Washingtons ambitiøse "The Epic" fra 2015 og Isaiah Collier & the Chosen Few's: "Cosmic Transition" fra 2021 op til diskussion. Shownotes på vores facebookside nogle dage efter udgivelse.
-
I dette afsnit bevæger vi os lidt til siden for jazzens hovedstrøm og lytter til en musik, der på forskellig vis låner fra jazzen: US3's album "Hand On the Torch", hvor man finder samples fra klassiske Blue Note-indspilninger, og Incognito's "Positivity". Begge albums udkom i 1993. Shownotes på vores facebookside nogle dage efter udgivelse.
-
I dette afsnit lægger vi ører til to album fra den sene del af trompetisten og sangeren Chet Bakers karriere. "Someday My Prince Will Come", udgivet 1983, men indspillet i 1979 i Montmartre i København og "My Favorite Songs - The Last Concert" fra 1988, således betitlet for din det netop er en optagelse af Bakers sidste koncert, inden han omkom ved fald fra et hotelvindue. Shownotes på vores facebookside et par dage efter udgivelse.
-
I hele denne udsendelse beskæftiger vi os med bassisten Jaco Pastorius' fabelagtige stor-orkester-album fra 1981, "Word of Mouth", hvor han blander bigband, strygere, kor, olietønder, mundharmonika og synthesizers på hidtil og ej heller siden hørt vis. Shownotes på vores facebookside nogle dage efter udgivelse.
-
Afsnit 8 handler om Wayne Shorters og Milton Nascimentos "Native Dancer" fra 1974 og Chick Coreas Return To Forevers "Light As a Feather" fra 1972. To album, der fik vældig betydning for jazzens udvikling. og ikke mindst for brugen af vokal i moderne jazz. Shownotes på vores facebookside nogle dage efter udgivelse.
-
Vi lytter til og snakker om to tidstypiske albums der både er forskellige, men også har mange ligheder, nemlig Alice Coltranes "Journey In Satchidananda" fra 1970 og Pharoah Sanders' "Karma" fra 1969. Shownotes på vores Facebookside nogle dage efter offentliggørelse.
-
I dette afsnit lytter vi til to meget anderledes album, "Indo Jazz Suite" fra 1966 og "Percussion Ensemble" fra 1965, det første en dobbeltkvintet med musikere fra henholdsvis jazz-verdenen og fra den indiske musiks verden under ledelse af den indiske violinist m.m. John Mayer og den jamaicanske saxofonist Joe Harriott, det andet en slagtøjs duo med Milford Graves og Sunny Morgan. Shownotes på vores facebookside et par dage efter udgivelse.
-
To album fra 1963, begge med en sanger og en tenorsaxofonist i front. Meget forskellige og dog alligevel med det lighedspunkt, at de er virkeligt behagelige at lytte til. "John Coltrane and Johnny Hartman" med Coltrane-kvartetten akkompagnerende crooneren Johnny Hartman og "Getz/Gilberto" hvor Stan Getz pares med brasilianerne Joao Gilberto, Astrud Gilberto og Carlos Jobim på et album der fik kolosal betydning for bosa novaens udbredelse i USA og Europa. Shownotes på vores facebookside nogle dage efter udgivelse.
-
Afsnit 4 drejer sig alene om de 3 stilskabende og -brydende album, Jimmy Giuffre trio lavede i 1961-62, "Fusion", "Thesis" og "Free Fall" - albums der var meget forud for deres tid, men fik stor indflydelse på navnlig moderne europæisk jazz og improviseret musik flere år senere. Trioen bestod af Giuffre på klarinet, Paul Bley på klaver og Steve Swallow på kontrabas. Shownotes dukker op på vores facebookside nogle dage efter offentliggørelsen af udsendelsen.
-
I dette afsnit fornøjer vi os med to, på tiden(1956), nyskabende albums - George Russels "The Jazz Workshop" og Charles Mingus' "Pithecanthropus Erectus". Russel kompositorisk grænsebrydende, Mingus formmæssigt ditto. Shownotes kommer på JazzKonversationers facebookside nogle dage efter at dette kapitel bliver gjort tilgængeligt.
-
I dette afsnit befinder vi os, i lighed med forgående o mEllington, i tiden før LP-formatet, i dette tilfælde mellem 1945 og 1948, for at afdække betydningsfuld musik, vi endnu ikke har beskæftiget os med i podcasten. Vi taler om og lytter til ikoniske optagelser med altsaxofonisten og beboppens fader, Charlie Parker. Shownotes bliver lagt på på vores facebooksider nogle dage efter premieren.
-
I 4. sæsons første afsnit rækker vi lidt længere tilbage i tiden end vi hidtil har gjort, til før LP'en var det almindelige udgivelsesformat og dermed til før idéen om "albummet" eksisterede. Vi dykker ned i en samling af optagelser, samlet og udgivet som "Never No Lament", fra den periode, man siden har kaldt Blanton/webster-perioden, efter den unge, virtuose og nyskabende basssist, Jimmy Blanton, og naturligvis også efter den Ben Webster, der sad i saxsektionen. Således kommer hele denne udsendelse alene til at handle om én kunstner og ét "album".
-
Traditionen tro, slutter vi det jazzkonverserende år af med en julespecial, hvor vi glöggdrikkende og klejnegnaskende hygger os med at lytte til diverse mere eller mindre kreative versioneringer af kendte julesange. JazzKonversationer ønsker god jul og et rigtigt godt nytår.
-
Som vi plejer i sæsonafslutningen, har vi samlet 6 albums med kunstnere, der ikke fik plads i de foregående 8 afsnit. Og som i sæsonen som sådan, kommer vi virkelig vidt omkring: Vi lytter til John Coltrane, Paul Bley, Horace Silver, Stan Getz, Jackie McLean og Ramsey Lewis. Shownotes på vores facebookside nogle dage efter premieren på afsnittet.
-
I afsnit 8 gentager vi på en måde os selv, idet vi igen stiller de to store tenorsaxofonister Archie Shepp og Albert Ayler overfor hinanden, som vi gjorde det i sæson 2’s afsnit 7. Denne gang er der dog tale om to andre album, begge, som denne sæsons tema dikterer, fra 1964, nemlig Shepp’s “Four for Trane” og Aylers “The Hilversum Sessions”. Shepp-udgivelsen var dennes debut på Impulse Records og Ayler-optagelserne indspilledes i ’64, men blev først udgivet i 1980, efter hans død. Shownotes på vores Facebookside, nogle dage efter udgivelse.
-
I 7. afsnit (vi er stadigvæk i 1964) stiller vi de to stjernetrompetister Lee Morgan og Freddie Hubbard op overfor hinanden, og lytter til og taler om henholdsvis “Tom Cat” og “Breaking Point”, og lighedspunkter og forskelligheder hos de to virtuoser, der jo begge trækker på traditionen fra Dizzy Gillespie/Fats Navarro/Clifford Brown, og dermed repræsenterede et noget andet bud på trompetspil end deres samtidige kolleger, Miles Davis (hør afsnit 2) og Don Cherry (hør afsnit 4 i sæson 1). Shownotes på vores facebookside om nogle dage.
-
I dette afsnit er det Andrew Hill klassikeren "Point of Departure" og den formodentlig mindre kendte "Some Other Stuff", ledet af trombonisten og (især) komponisten Grachan Moncur III. Som sædvanlig er der tale om rene stjernebesætninger på begge albums: Hos Hill Joen Henderson, Eric Dolphy, Kenny Dorham, Richard Davis og Tony Williams, og hos Moncur Waye Shorter, Herbie Hancock, Cecil McBee og igen Tony Williams - og begge er albums præget af stærkt kompositorisk arbejde fra de to kapelmestres side. Shownotes på vores facebookside nogle dage efter udgivelse.
-
I dette kik på udgivelser, indspillet i 1964, lytter vi igen til nogle, der har opnået klassikerstatus. Herbie Hancocks "Empyrean Isles" og Joe Hendersons "Inner Urge". Hancock er sammen med sine venner fra Miles Davis kvintetten, Ron Carter og Tony Williams, og trompet-fænomenet Fredddie Hubbard er kvartettens fjerde medlem. Joe Henderson har til gengæld, næsten lånt John Coltranes rytmegruppe, idet han han har pianisten McCoy Tyner og trommeslageren Elvin Jones med (Bob Cranshaw spiller bas). Altså to ret forskellige albums, der begge lyder vældigt meget af 1964. Shownotes dukker op på vores facebookside et par dage efter premiere.
- Show more