Episodes

 • Vi behöver förstå hur kroppen lagrar och omsätter energi för att äta och leva på ett sätt som ger en jämn energiförsörjning över dagen utan ett skadligt svängande blodsocker. Viktuppgång kan vara ett tecken på att ämnesomsättningen inte fungerar som den ska. När kroppen har fått en försämrad förmåga att omsätta det vi äter till energi så lagras det i form av fett. Hur kroppen hanterar den energi vi äter är individuellt men hormonet insulin är nyckeln. Högt blodsocker över lång tid är ett tecken på att cellerna kan ha blivit insulinresistenta. Att gå med höga blodsockernivåer (glukos i blodet) under lång tid eller ständigt kan skada våra hjärt- och kärlväggar och skapar en låggradig inflammation. Att förstå vad som påverkar vårt blodsocker och känna igen tecknen på att kroppen inte har rätt byggstenar är basen för frisk metabolism. Åsa Melin träffar Ewa Meurk som har förmågan att förklara tydligt och i avsnittet får vi veta mer om faran med blodsockersvängningar, hur vi undviker dem, varför vissa är mer benägna att gå upp i vikt än andra, varför man kan känna sig energilös trots att man äter och vad skillnaden är på hunger och sug. Den goda nyheten är att alla kroppar kan läka och att det finns många smarta knep man kan ta till för att själv påverka sitt blodsocker och ha en jämn och stabil energinivå. 

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Ordet sexuell hälsa innefattar mycket mer än sex och lust. Komplext och individuellt med många delar som sträcker sig från fysiska utmaningar och funktionsnedsättningar till att kunna känna lust och njuta av sex. Naomi Flamholc har specialkompetens kring klimakteriebehandling och är chefläkare på den digitala klimakteriemottagningen Womni. I sitt dagliga arbete möter hon kvinnor som har besvär med underlivet som skav, torrhet, läckage, återkommande urinvägsinfektioner, inkontinens och sexlust. Så mycket som 67% av Womnis patienter uppger att de har förändring av sin sexuella lust och förmågan till orgasm. Det finns många skäl till varför, där både det fysiska och psykiska spelar in. Många är nöjda utan sex, andra saknar det och båda är lika rätt. Man kan känna sig mindre attraktiv genom kroppsförändringar men östrogenbrist påverkar sexualitet och underlivshälsa på många sätt. Vi talar också om systemisk och lokal östrogenbehandling, olika sorters preparat samt intimkrämer och glidmedel, vad och när man har behov av olika alternativ och när och varför testosteron kan vara rätt behandlingsform. Ett heltäckande och informativt avsnitt som tar upp många vanliga frågor.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Genom forskning har distriktssköterskan Lena Rindner skapat en modell för hur man i primärvården effektivt kan behandla kvinnor i klimakteriet. Efter att hennes metod nu testats i Borås implementeras den nu i större skala. Det är intressant att höra hur kvinnors behov varierar och hur effektivt man kan öka livskvaliteten genom individuellt anpassad vård med kunnig personal. Teamet består av läkare, psykolog och fysioterapeut där distriktssköterskan agerar spindel i nätet. Man ser tydligt att kvinnor mår bättre genom samtal och ökad kunskap samtidigt som man får tillgång till medicinsk behandling om man vill och det behövs. En viktig bit är att diskutera krav, familjesituation och trygga sociala relationer för att kvinnor ska kunna skapa balans i livet när man går igenom den här sårbara perioden. Det Lena sett är den vanligaste anledningen till att kvinnor, i klimakteriet, söker vård är psykiskt ohälsa, sömnproblem och urinläckage. Vi talar också om stress, depression och andra kognitiva besvär, sexuell hälsa, kroppslig smärta, tidigt klimakterium, IVF-behandlade kvinnor och hur alla bitar kan passa in i en individanpassad hälsoplan.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Bröstcancer är den vanligaste cancerformen för kvinnor i Sverige och det är helt naturligt att ha respekt och rädsla för sjukdomen. När Charlotta Nilsson fick sin diagnos kände hon sig helt frisk och var på väg att fira sin 40-årsdag. Idag, vid 55, är hon fri från cancer men inte friskförklarad. Charlotta har valt att berätta sin historia för att hjälpa och stötta andra. Den börjar på en härlig semester på Gotland till snabb operation med kraftigast möjliga behandling som trängde bort alla könshormoner till att idag inte längre få medicinering för att forskning saknas. Med hjälp av sin inställning har hon accepterat sin situation och skapat sin egen framgång. Den behandling vården gav henne var förstklassig. Det hon efterlyser är en mer holistisk syn som saknas hos vissa inom skrået. Att fler skulle se människan bakom sjukdomen. Att kunna gå utanför ”the book” där allt måste ha evidens från forskning. Och att erbjuda råd för att hantera de kraftiga klimakteriebesvär som kommer med behandlingen. Charlotta har haft klassiska besvär som vallningar men lider mest av ledvärk och extremt torra slemhinnor och har på egen hand hittat lindring och verktyg som hon berättar om i avsnittet.

  Läs även mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vagusnerven är kroppens längsta nerv. Den utgår från hjärnan och sträcker sig ända ner till livmodern med förgreningar på vägen. Den passerar en rad organ med viktiga funktioner och påverkar hur vi mår, vårt humör, sömn, matsmältning, blodsockerreglering, hjärtrytm och signalsubstanser. Signalsubstanser som serotonin, dopamin och noradrenalin som spelar roll för vår hormonbalans. Vagusnerven samlar in data, håller koll och kommunicerar med stark koppling till hjärnans lugn- och rosystem och mag- tarmfunktion. När vi talar om ”brain-gut-axis” är vagusnerven involverad i allra högsta grad, för visst är magkänsla bekant?! Den goda nyheten är att vi ganska enkelt kan få vagusnerven att fungera bättre. Christina Sundequist intervjuar kunniga Sofia Antonsson, leg dietist och expert på maghälsa. Hon reder ut och förklarar hur vi genom livsstilsval kan ta hand om vagusnerven. Du får också höra om aktuell forskning kring områden som inflammation, vikt, depression, reumatism och fibromyalgi.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Ofta står vi i vägen för oss själva genom våra tankar och inställning. Att komma framåt och skapa det du behöver för att känna mening och mål, ta hand om sig själv och andra börjar ofta med god hälsa och för att må bra behöver vi verktyg. Det är inte bara kost, träning och återhämtning. Oftast behöver vi hjälp att se vilka inmatade och inlärda mönster och sanningar som står vägen. I det här avsnittet är vår coach Tina Westberg med utbildning inom bl a kost, träning och näringslära. Det började en tumör i hjärnan som resulterade i krävande operationer. Tina bestämde sig för att investera i sin hälsa och idag är hennes mission att föra sin kunskap vidare för fler friska, starka och lyckliga kvinnor. Vi får övningar och hjälp till sådant som ger en skön känsla som gör att vi hamnar i en god spiral. En av nycklarna är att våga tänka framåt och skapa ett varför. Vad behöver jag göra idag för att framtiden ska se ut som jag önskar? Så vad är mindset egentligen, vad kan man göra för att skapa ett positivt sådant som ger oss möjlighet att må bra, nå våra mål och känna oss tillfredsställda för att kunna ge något även till andra?

  Under rubriken Coachen tipsar döljer sig avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.

  En expert i ämnet coachar dig genom att förklara, ge tydliga råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation att själv prova.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vem är jag och varför gör jag som jag gör? Längtan efter förändring och utveckling, en diffus känsla av att vilja reda ut vad man egentligen vill. För många kommer önskan om något nytt under klimakterieåren. Vi går igenom en stor hormonell omställning som påverkar oss på många sätt och inte minst våra tankar och känslor. Genom att se bakåt kan man förstå vad som präglat en och hur vi skapat strategier för att göra saker på ett visst sätt. Man kan känna frustration, en känsla av hjälplöshet, älta, längta eller känna sig handlingskraftig. Oavsett så kan det vara spännande att våga titta närmare på tankar och känslor för att ta ett nytt steg. Avsnittets gäst, Christina L Persson, är samtalsterapeut och delar frikostigt med sig av egna erfarenheter och ger exempel på konkreta situationer och hur man kan hantera dem. Viljan är förutsättning för all förändring säger Christina, och vi har eget ansvar för hur vi agerar även om det beror på våra känslor och mående.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Det är lätt att tro att hjärnan lever sitt eget liv, men vi kan styra den mer än vad de flesta tror. Med rätt bränsle så kan hjärnan ge oss stor belöning och skapa många positiva effekter. Men varför och hur? Näringsfysiolog Kristina Andersson berättar hur det du äter påverkar hjärnan som i sin tur styr alla våra funktioner, åldrandet och många sjukdomar. Lär dig påverka hjärnan istället för att låta dig styras av yttre faktorer och invanda mönster. Med rätt förutsättningar kan du komma ur dåliga vanor, sötsug och lättare undvika lockande skräpmat. Vi talar också om inflammation, tarmbakterier, belöningssystemet och varför det inte bara går att kompensera skräpmat med kosttillskott. Det här avsnittet publicerades ursprungligen i augusti 2018, med ett annat försnack.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Känner du ibland av hjärndimma, uppgivenhet, har svårt att hålla fokus, blir irriterad, uppjagad eller helt utmattad? Genom att förstå hur hjärnan fungerar kan vi ganska lätt arbeta med eller emot oss själva genom att styra tankar och aktiviteter mot hjärnsmarta val. Så många av oss kvinnor går med konstant påslag som påverkar hur vi mår och känner oss, sover, upplever omgivningen och inte minst påverkar vår hormonbalans. Med egen erfarenhet av utmattning har Gabriella Ringvall lärt sig hur hjärnan fungerar - ju mer belastning och intryck du lägger på den, desto mer behöver du skapa en struktur och ett system för att aktivt ge den vila. Kanske behöver du sätta ett schema där tystnad, avskildhet, skärmfrihet och varierande vyer får ta mer plats. Ett konkret och inspirerande avsnitt som är ett omtag av avsnitt 138 som publicerades i maj 2020 med nytt intro.

  Läs mer på www..klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Det finns ett stort behov och önskemål av större kunskap och utbildning om klimakteriet i vården. I en perfekt värld så skulle vi kvinnor känna oss trygga med att oavsett hur och var vi söker skulle vi få korrekt och kompetent vård. Hur mycket allmän information om klimakteriet än sprids så kommer vi tillbaka till hur viktigt det är att få tillgång till individuell rådgivning och hjälp utefter egna förutsättningar. Avsnittets gäst; Pernilla Ny, är barnmorska, forskare och ansvarar för Sveriges enda högskolekurs för vårdpersonal med fokus på kvinnors hälsa i klimakteriet. Här får du höra mer om utbildningsbehovet, utmaningarna och hur vi långsamt tassar framåt. Pernilla använder starka ord som att det är en mänsklig rättighet att få kvalificerad hjälp ur ett hållbarhetsperspektiv och hur frustrerande det kan vara när resurser inte räcker till och utrymme inte ges för att erbjuda kvinnor kvalificerad rådgivning överallt. Du får höra hur kursen är upplagd och vilka fokusområden man valt ut och varför. Pernilla delar också sina tankar kring varför nidbilden av klimakteriekvinnan lever kvar och var hindren ligger för en generellt god vård för kvinnor i övergångsåldern.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Symptom i samband med klimakteriet är mer en regel än undantag. Hur man möter symptomen är olika och ofta vill man börja med små medel. Livsstilsåtgärder är grundläggande men för många räcker inte det på långa vägar. Hormonersättning är en väg att gå sätt, men alla kan eller vill inte ta det. Växtriket bjuder på alternativ som kan lindra både klimakteriesymptom och andra fysiska utmaningar relaterade till åldrande och övergångsåldern. Ett exempel är fytoöstrogener, växtämnen som kan koppla till östrogenreceptorer och på så sätt ge en lindrande effekt på klimakteriesymptom. Men det finns mycket mer och andra funktioner växter kan ge. Christina Sundequist intervjuar kunniga och inspirerande herbalisten och författaren Lisen Sundgren, som reder ut, förklarar och ger många värdefulla tips på naturliga tillskott och vilda växter som kan mildra symptom som värmevallningar, dålig sömn, nedstämdhet, magbesvär, matsmältning, lever, stela leder och skeletthälsa. Som bonus får du välgörande effekter av att vistas i naturen och påta bland växter och örter.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Har du tänkt på att rösten förändras i klimakteriet? Känner du igen harklingar, torrhet och en ny typ av röst både vid tal, sång och skratt? Många känner också behov av att höja rösten för att man fått nog. Man kan påverka sin röst och samtidigt få flera andra hälsofördelar. Katrina Hedén är sångare och sångpedagog, hon berättar om röstens betydelse för vårt mående, röstens olika livsfaser och vårt behov av att bli fri i rösten för att kunna uttrycka det vi vill. Olika former av röstanvändning kan leda till ett starkare självförtroende och inte minst ett förtydligande av vår identitet. Katrina talar också om sina klimakterieutmaningar och om de snarast existentiella frågor som klimakteriet har kommit att leda till för henne. Att uppleva att man är en del av något eller att vara exkluderad. Om varför hon tycker att det är viktigt att använda sin röst för att säga ifrån och inte acceptera orättvisor. Så får du också höra vad urinläckage har gemensamt med röstens förändring och varför Katrina kände ett starkt behov av att tala med Åsa om utanförskap.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Hur står det till med klimakteriet? Var står vi och vart är vi på väg? Träningsprofilen och klimakterieengagerade Monika Björn och Klimakteriepoddens Åsa Melin har på olika sätt varit engagerade i att lyfta klimakteriet under de senaste 6 åren. I det här avsnittet hör du dem öppet och personligt resonera och diskutera kring egna erfarenheter, framsteg, funderingar och frustration när det gäller klimakteriets position hos oss kvinnor och i samhället. Hur går det egentligen med kunskap och medvetenhet på arbetsplatser, i vården och hos kvinnor själva? Monika och Åsa talar också om anledningen till att vi har brist på östrogenläkemedel, den nya generation klimakteriekvinnor, det kommersiella värdet av kvinnohälsa och så får vi en framåtblick. Två kvinnor med åsikter och olika utgångspunkter som inte är överens om allt men har en gemensam agenda i att öka kunskapen och medvetandet kring klimakteriet och kvinnors hälsa. Och nej, de är inte nöjda. Ett extra långt avsnitt som publiceras på Internationella kvinnodagen 2023.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Upplysning, kunskapsspridande, acceptans och förståelse för klimakteriet måste ökas ute i samhället och på arbetsplatser. Det räcker inte med att vi kvinnor själva börjar förstå att klimakteriet har en stor påverkan på vårt fysiska och psykiska mående långt innan mensen slutar. När det gäller att ta initiativ till det här arbetet så kan alla påverka, både i mindre sammanhang och i stora organisationer. Det har Kristina Svensson i Partille Kommun blivit ett levande exempel på. När Kristina själv förstod att hon var i klimakteriet och att det påverkade hennes arbetsinsats började hon bearbeta kommunstyrelsens ordförande Marith Hesse. Marith insåg också hur viktigt detta var för alla kvinnliga medarbetare i kommunen och därmed för kommunen. Mår personalen bra mår kommunen bra! I avsnittet får du höra hur man gått till väga och hur utmaningarna kan se ut när man skall skapa en kunskapsbaserad upplysningskampanj på en stor arbetsplats. Partille Kommun har drygt 4500 medarbetare. Alla kvinnor mellan 40 och 60 år erbjuds utbildning om klimakteriet och möjlighet till uppföljande individuell vård. Dessutom får alla kommunens chefer utbildning och kunskap om klimakteriet, vad som händer och vilka symptom som kan uppstå och hur. Genom ökad kunskap och öppenhet kring klimakteriet, hoppas man kunna få behålla arbetsföra, friska och förstådda kvinnor.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Att vi får i oss fett är livsviktigt. Det ger oss både energi och är nödvändigt för att vi skall kunna bygga nya celler. Utan goda fetter fungerar varken vår hormonproduktion, vår hjärnan eller våra celler, fel fetter kan bidra till alla möjliga symtom som hjärndimma och ledvärk. Under en period var light- och fettfria livsmedelsalternativ grejen, vi som var som var med på 80-talet minns fettskräcken. Det fanns teorier om att övervikt och fettintag hörde samman. Kalorier in och för få kalorier ut trodde man var orsaken till övervikt. Idag säger vetenskapen att det finns nyttigt och farligt fett. I avsnittet får du lära dig vilka fetter som är bra respektive dåliga, varför balansen mellan omega 3 och 6 är så viktig, skillnaden mellan animaliska och växtbaserade fettkällor och olika varianter av växtoljor. Dessutom - spoiler alert - att du blir inte fet av fett. Avsnittets coach är hälsoingenjören Ewa Meurk.

  Under rubriken Coachen tipsar döljer sig kortare avsnitt som fokuserar på ett specifikt tema.

  En expert i ämnet coachar dig genom att förklara, ge tydliga råd och tips som ökar din kunskap, förståelse och motivation i ett ämne.

  Vad - Varför - Hur

  Välkommen att lyssna!

  Läs mer och hitta andra längre avsnitt i ämnet på www.klimakteriepodden.se/avsnitt

   


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Att skapa förändringar där man lyckas hålla i och hålla ut startar med vilja och drivs av motivation. Motivation kan vara väldigt tydlig och lätt måndag morgon men hur känns det redan efter lunch eller när helgen är igång? Hälsoinspiratören Susanne Dalsätt ger oss verktyg som är baserade på hennes egna hälsoutmaningar och 22 år som coach inom vikt, träning och kost. I avsnittet går Susanne igenom framgångsfaktorer så du kan börja jobba med dig själv på ett sätt som fungerar långsiktigt. Det handlar om att hitta sin drivkraft, börja i rätt ända, jobba i steg med fokus på hållbarhet utan bestraffningar och dåligt samvete. Det behövs inget överarbete och kräver inga dyra hjälpmedel, utan vad som behövs är tid, tålamod och kontinuitet, utan radikala metoder. Vad man själv behöver för att känna sig piggare, nöjdare och sundare vet man ofta så det gäller att bestämma var man kan tänka sig att börja. I avsnittet får du också ta del av tips från både Åsa Melin och Susanne Dalsätt som hjälper dem i vardagen.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Barnmorskan Anette Lycke har länge arbetat med att upplysa och ge rådgivning om klimakteriet. Genom en forskningsstudie har hon visat att det kvinnor främst efterfrågar är mer information och att man skulle velat ha haft mer kunskap om klimakteriet tidigare. Man känner sig oförberedd och utöver klassiska klimakteriebesvär så är det många som tror att de är sjuka när de upplever andra symptom. Det upplevs otydligt var och hur man ska söka vård och alltför ofta blir det en serie vårdbesök där man träffar på bristande kunskap och intresse. Konsekvenserna kan bli väldigt stora för individen men även i ett större perspektiv. Det behövs positiva attityder, större kunskap om modern hormonbehandling och andra möjliga vårdinsatser så vården kan fånga upp kvinnor på ett bättre sätt. Behovet av att tala om klimakteriet är stort och här kan barnmorskor vara en värdefull resurs både med grupputbildning och individuella samtal där man minskar oro och ger kvinnor större chans att se att klimakteriet kan föra med sig något positivt. I avsnittet möter Åsa Melin barnmorskan Anette Lycke som är verksam i Skåne och på Womni.se som är en digital klimakteriemottagning.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • I det här avsnittet ska vi tala om när den positiva känslan av att ha mycket omkring sig blir till en negativ spiral fylld av prestationsångest, självkritik, stress och sömnbrist som kan tippa över till utmattning. Stresscoachen Caroline Norbelie förklarar och ger oss råd kring positiv och negativ stress. Många kvinnor vet inte vad de egentligen vill och längtar efter utan bara fortsätter agera och prestera som man alltid gjort. Kanske har man hamnat i en roll i familjen eller arbetet som skapar tomhet, även om det är en självpåtaget. Vi presterar ofta för andra och drivs av en inre kritiker som inte sätter gränser eller tillåter återhämtning. Så hur bygger man om bilden av sig själv och förstår sitt eget värde? Det är spännande att lära sig mer om hur hormoner och signalsubstanser som kortisol, dopamin och serotonin spelar in samtidigt som klimakteriet i sig ger en stark påverkan genom hormonomställningen. Vi blir extra känsliga och behöver bli bättre på att sätta gränser. Här i avsnittet får du goda och värdefulla råd.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Det finns mycket som påverkar varför vi känner oss och ser äldre ut. Stirrar vi bara på klimakteriet och könshormoner så missar vi andra faktorer. Vi kan påverka en hel del av våra åldersrelaterade krämpor och utseendet genom att förstå hur kropp och psyke fungerar. I det här avsnittet intervjuar Christina Sundequist fysioterapeuten och forskaren Katarina Steding Ehrenborg, som är aktuell med boken Bättre med åren. Katarina reder ut, förklarar och delar forskningsresultat, värdefulla tips och tankar inom områdena; balans, mage, hud, hår, muskler och psykiskt mående. Visste du t ex att muskelmassa kan minska inflammationer, hur man bäst ”städar” tarmen, hur man får filmstjärnehår, att balansträning handlar om att leka och att den finaste huden får man genom att äta rätt men att det i slutändan handlar mycket om inställning, tacksamhet och lycka? Katarina förklarar på ett enkelt, pedagogiskt och inspirerande sätt. Så att luta sig tillbaka och acceptera diffusa tillstånd och att åldern tar ut sin rätt är inte vad vår gäst förespråkar. Välkommen att lyssna!

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se/avsnitt


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

 • Vilken roll och ansvar har media när de kommunicerar klimakteriet och hur vänder man sig till målgruppen kvinnor 40+ när man ska vara informativ med korrekt anslag? Tidningen Må Bra är Sveriges största hälsomagasin och Åsa Melin träffar här chefredaktör Jennie Sandberg som berättar hur de resonerar och navigerar när de skriver och bildsätter kvinnan i klimakteriet. Vi får en spännande tillbakablick på hur artiklar vinklats sedan 90-talet. Det finns en tydlig utveckling till att se på kvinnan mitt i livet som en resurs som vill ha lösningar för sitt välmående snarare än en arg, svettig tant omgärdad av problem som inte riktigt togs på allvar. Idag vill man läsa om hormonell balans på ett rakt, ärligt och peppigt sätt med fokus på lösningar och suget efter kunskap är stort. Men det är en utmaning att täppa till kunskapsglapp och att tala om kvinnor som åldras. En inblick i hur googlingarna om klimakteriet ser ut ger en hint om vad som verkligen bekymrar kvinnor i övergångsåldern.

  Läs mer på www.klimakteriepodden.se


  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.