Episodes
-
#21 Mama Abigail, moeder van drie en geboortecoach bij Birth Miracles, vertelt over realistisch bevallen. Wat is eigenlijk een realistisch bevalplan? Waarom zijn de bevallingsverhalen zo uiteenlopend? Ze verschillen vaak van gruwelijk tot geweldig. Komt het doordat het bevalplan in de eerste instantie niet haalbaar is? En in hoeverre kun jij je als bevallende hierop voorbereiden? Wist je dat de bevalling van jouw kind(eren) verbonden is met jouw eigen geboorte? “Moeder worden geeft je de kans om een stukje soul searching te doen; Hoe was mijn eigen geboorte? Wat heb ik nodig als bevallende vrouw? Wat heb ik nodig van mijn partner? Wat zijn mijn opties in het ziekenhuis maar ook thuis? En zijn ze realistisch?!” Abigail deelt haar scherpe en doordachte inzichten met ons. Geboortecoach nodig? Vind Abigail hier: https://www.birthmiracles.nl & https://www.instagram.com/birth_miracles_
-
#20 Twijfelen over een tweede kindje - Wie had dat nou gedacht? Zo vol overtuiging en met passie de keuze voor de eerste ging, zo weloverwogen en rationeel is het besluit om voor een tweede te gaan. Herkenbaar Mama? Voor mij zeker wel en voor Mama Amy ook. In alweer de 20ste aflevering van Koffiemams, vertelt Amy mij waarom zij precies twijfelde. Ook deelt ze hoe zij en haar partner uiteindelijk tot het besluit zijn gekomen toch wel voor een tweede kindje te gaan.
-
Missing episodes?
-
#19 Liefs 43% van de vrouwen op de arbeidsmarkt krijgt te maken met zwangerschapsdiscriminatie. Het uit zich onder anderen in; afgewezen worden voor een baan, geen gebruik kunnen maken van een promotie of een dwarsliggende manager wanneer het gaat over het kolfrecht. Mama Rajae - zelfstandige trainer bij Azaroual Consultancy en Jurist bij zowel Bureau Clara Wichmann als de Vrouwenrechtswinkel -, bespreekt dit onderwerp uitvoerig met mij. Wat is onze eigen ervaring hierin en vooral hoe kunnen we dit voorkomen? Voor meer informatie over jouw rechten tijdens en na jouw zwangerschap zie: https://vrouwenrechtswinkelamsterdam.nl/wp-content/uploads/2023/07/Zwangerschapsfolder-digitale-versie.pdf & https://vrouwenrechtswinkelamsterdam.nl/wp-content/uploads/2023/07/Zwangerschap-en-geboorte-rechten-en-plichten-werknemers.pdf Bij (vermoeden van) discriminatie kun je dit melden bij het Meldpunt Discriminatie, Discriminatie.nl, het College voor de Rechten van de Mens of vraag gratis juridisch advies bij de Vrouwenrechtswinkel.
-
#18 Need a break mammie? Listen to this. Affirmaties voor de moeder, de vrouw, de geboortegever, de maker en de drager. You are amazing!
-
#17 Je wordt of bent moeder. Wellicht een droom die uitkomt. Je bent (meestal) mega dankbaar, blij en enthousiast, en dan ineens heb je last van angsten. Angsten waar je nooit eerder bij stilstond. Je ziet gevaren die je nooit eerder zag. Is dit wel zo een mooie en veilige wereld, vraag je jezelf af? Kan ik mijn kind wel genoeg beschermen? Kan ik wel een goede mama zijn? Mama, don’t worry! Dit is een proces waar elke moeder doorheen gaat. Hoe je hiermee omgaat, vertelt Mama Nancy (Neuropsycholoog bij Monada therapie) mij in dit wederom bijzondere gesprek.
-
#16 Misschien wel de meest bijzondere, intense, zware, mooie en a big lack of sleep - periode in je leven. Naast het eten van beschuit met muisjes, het ontvangen van bezoek en het knuffelen met je baby, is er nog zoveel meer wat er met jou gebeurd. Neem je tijd om terug te komen in het dagelijks leven. Ik deel graag een aantal gouden tips met je, die je goed op weg helpen.
-
#15 In alweer de laatste aflevering van seizoen 1, heb ik een gesprek met single mom Naphtaly. Naphtaly is ruim 6 jaar single en ontfermt zich samen met haar ex over hun zoontje. De break-up was een van de moeilijkste beslissingen die ze voor zichzelf en haar gezin moest nemen. In de periode daarna is ze erg zoekende geweest, hoe de verbroken relatie tot een goede verstandhouding kon komen. Na veel bloed, zweet en tranen, bevinden zij en haar ex zich nu in rustig vaarwater.
-
#14 In aflevering 14 van koffiemams praat ik over de nazorg en rituelen van de Afro-Surinaamse vrouw na de bevalling. Tante Euge en tante Carla vertellen mij over eeuwenoude tradities en gewoontes die zij van moeder op dochter geleerd hebben. De nazorg van een bevallen vrouw, is ontzettend belangrijk in Suriname. De bigisma’s (Surinaams voor volwassen, ouder en wijzer persoon) leren je hoe jij je pasgeboren baby moet verzorgen en beschermen. Daarnaast geven ze jou de ruimte om uit te rusten en te herstellen van de bevalling.
-
#13 In aflevering 13 van Koffiemams heb ik een super mooi gesprek met mama Dominique. Dominique is al negen jaar bonusmama van de kinderen van haar partner, én inmiddels in blije verwachting van haar eigen biologische kind. Dominique vertelt mij over haar prachtige samengesteld gezin en alle bijzondere banden die er zijn ontstaan.
-
#12 Yes, lieve mama, aflevering 12 gaat over kroeshaar! Mijn haar en misschien wel het haar van jouw dochter of zoon. Ik geef 10 tips om kroeshaar te verzorgen en te stylen. Maar ook vertel ik over mijn eigen haar journey, de geschiedenis en het beeld rondom dit haartype. This one is for the kids from the world en de mama’s die een beetje hulp nodig hebben.
-
#11 In aflevering 11 van Koffiemams heb ik een gesprek met mama Whitney. Whitney is moeder van twee prachtige dochters, die door één van de geassisteerde voortplantingstechnieken op deze wereld zijn gekomen. Samen met haar partner heeft zij een ICSI traject doorlopen om bevrucht te raken. ICSI is een voortplantingstechniek waarbij in elke eicel één zaadcel naar binnen gebracht wordt. Een intens, hormonaal maar gelukkig geslaagd proces.
-
#10 In aflevering tien van Koffiemams praat ik met twee zussen: mama Manuela en mama Abigail. Beide zijn zij moeder van twee kinderen. In een puur en open gesprek delen zij de ins & outs van het ‘mama zijn’, welke uitdagingen het met zich meebrengt en hoe de relatie met je partner verandert.
-
#9 In aflevering negen van Koffiemams draag ik een tekst voor, die ontstaan is op basis van ingezonden verhalen van verschillende moeders. Hoe beschrijven moeders zelf wat ‘mama zijn’ inhoudt? Ook ontvang ik een super mooi voicebericht van Mama Linda, waarin zij deelt wat mama zijn voor haar betekent.
-
#8 In aflevering acht van Koffiemams ga ik uitgebreid in op fase 3 ‘de ovulatie’ & fase 4 ‘de pre-menstruatie’. Fase 3 staat voor de fase van de moeder, en fase 4 voor de fase van de heks! *Geniepig lachje*;). Deze afleveringenreeks is voor alle vrouwen, zelfs als je zwanger bent, borstvoeding geeft, of in de menopauze zit. This is all for you! (Bron: het boek ‘De Nieuwe Vrouw’ - Lena Rentschler, 2020 (https://womenfundamentals.nl/product/pre-order-de-nieuwe-vrouw/))
-
#7 In de zevende aflevering van Koffiemams ga ik uitgebreid in op fase 1 ‘de menstruatie’ & fase 2 ‘de pre-ovulatie’. Wat zijn de kenmerken van deze fases en welke tips helpen jou er zonder kleerscheuren doorheen te komen?! Deze afleveringenreeks is voor alle vrouwen, zelfs als je zwanger bent, borstvoeding geeft, of in de menopauze zit. This is all for you! (Bron: het boek ‘De Nieuwe Vrouw’ - Lena Rentschler, 2020 (https://womenfundamentals.nl/product/pre-order-de-nieuwe-vrouw/))
-
#6 In de zesde aflevering van Koffiemams bespreek ik een onderwerp waar wij vrouwen misschien niet vaak genoeg over praten: onze vrouwelijke cyclus! Deze afleveringenreeks is voor alle vrouwen, zelfs als je zwanger bent, borstvoeding geeft, of in de menopauze zit. This is all for you! (Bron: het boek ‘De Nieuwe Vrouw’ - Lena Rentschler, 2020 (https://womenfundamentals.nl/product/pre-order-de-nieuwe-vrouw/))
-
#5 Alle ouders maken het een keer mee; de allereerste harde val, het eerste ongelukje, de eerste keer dat er echt ff paniek is. Een val van het bed, van de bank, van de glijbaan of fiets, het overkomt ons allemaal. Zo overkomt het ook mij en schaam ik me kapot maar daarnaast voel ik me schuldig en verdrietig. Herkenbaar mama? Luister mee.
-
#4 In de vierde aflevering van Koffiemams heb ik een gesprek met een vader. Papa Raymil is vader van twee jongens. Via pleegouderschap zijn de jongens bij hem en zijn partner in het gezin geplaatst. Hoe werkt het nou als pleegouder? Wat is het verschil met adoptie? Hoe begin je aan dit avontuur? En hoe verloopt dit hele proces? Raymil neemt ons mee in het bijzondere verhaal van zijn regenbooggezin (een gezin waarbij het ouderschap wordt ingevuld door een vrouwen- of mannenstel of door meer dan twee ouders, van wie één niet-heteroseksueel is).
-
#3 In de derde aflevering van Koffiemams praat ik met mama Nori. Nori geeft al twee jaar borstvoeding aan haar dochter en neemt ons mee in de magische en minder magische momenten tijdens deze bijzondere periode. De reacties van haar omgeving op het ‘langvoeden’ verschillen; de ene persoon juicht het toe, de ander vindt dat ze het vooral voor zichzelf doet, en is ervan overtuigd dat haar kindje er helemaal geen behoefte meer aan heeft. Ook de professionele meningen hierover verschillen. Het consultatiebureau adviseert tot 6 maanden borstvoeding te geven, terwijl de World Health Organization (WHO) minstens 2 jaar adviseert. Hoe vind je hier als moeder jouw eigen weg in? En hoe ga je om met de (werk)omstandigheden die jou niet altijd stimuleren om borstvoeding te (blijven) geven?
-
#2 In de tweede aflevering van Koffiemams deel ik mijn ervaring met een lotusbevalling. Ook vertel ik over het uit laten kloppen van de navelstreng en het nuttigen van de placenta in de vorm van een smoothie. Yes mami, this mother is going crazy ;).(Bron:https://moederaarde.nl/achtergrond/lotusgeboorte/)
- Show more