Episodes

 • A műanyag kiváltása mellett sok egyébről is beszélgetünk, de mivel különösen fontosnak tartjuk a témát, így az adást is erről neveztük el. Tudjuk, hogy nem igazán hallgatóvonzó elkeresztelés, de ez érdekel minket legkevésbé, ha az ügy valóban jelentős. Adásnapló: http://kultursufni.hu/2020/07/09/muanyagmentes-julius/

  E heti témák:

  Vakcina tracker. dr. Kemenesi Gábor interjúk, prepaperek, tudomány szerepe. Értékpapír kereskedelem könnyítése, indiai öngyilkosság, a "felhasználóbarátság" nem minden. Tesla részvényekből ingyen Tesla. Műanyagmentesség, újrahasznosítás, tévhitek eloszlatása, egyén szintű változtatási lehetőségek. Költöztető cég, tengerjáró konténerek, hogyan mozogsz óceánon túlra? Canada moving day, mi ez? Montreáli bagel és eredete. Overcooked-ot végigjátszottuk. Lángosozót nyitunk? Nem, de kellene.

  Köszi, hogy itt vagytok!

  S01E24

 • Tanító néni és bácsi okítja a diákokat történelemből és földrajzból. Adásnapló: http://kultursufni.hu/2020/07/02/labujjas-koktel-es-egyeb-kanadai-erdekessegek/

  E heti témák:

  Kedves kis sziget Palmerston, ahol negyvenen élnek, és csak a kikötés egy napba kerül a korallok miatt. Nintendo történelemóra, amelyben Laci izgalmas üzleti, stratégiai és marketing megoldásokat hoz, amelyekkel a cég ma is működő, komoly vállalattá vált. Curve és Wirecard mizéria. Kanadáról egy rakat fun factet, vicces, érdekes történetet hoz Timi, amit egyesével kitárgyalunk. Egészen extrém dolgok is előkerülnek, pl. hogy 2015-ben egy kanadai férfit letartóztattak, miután 120 darab héliumos lufit erősített egy kerti székre, és Calgary fölött repkedett vele. Vagy megtudhatod, hogy van egy bár, ahol whiskey-t szolgálnak fel emberi lábujjal, és ezt Sourtoe cocktail-nek nevezik. És arról hallottatok-e, hogy némely rendszámtábla nem hagyományos kialakítású? Kár lenne kihagyni a maradék 15 ínyenc nyalánkságot.

  Köszi, hogy itt vagytok!

  S01E23

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Késtünk, de ami ugye késik, az jön, és itt is van. http://kultursufni.hu/2020/06/26/edward-snowden-hos-vagy-vereb/

  E heti témák: 

  Sport: Adidas Runtastic, izomláz. Schwarzenegger gyereke. Veszélyben az index, sajtószabadság. Saját, ARM processzoros MacBookok. Könyvek - úton (Kerouac), Mennyei próféciák (James Redfield), Permanent Record (Edward Snowden) + kapcsolódó film a Citizenfour. RSA algoritmus, kripto kérdések. Hacktivity, Mikko Hypponen, Keith Alexander, Manning. Sharp Objects sorozat. Jelszó kompromittálódásra figyelmeztet a Google Chrome.

  Köszi, hogy itt vagytok!

  S01E22

 • Két közérdekű közleményt osztanék meg a mélyen tisztelttel. Legyen az első az, hogy aki megijed egy eddig kukis egyedek által készített podcastben váratlanul megjelenő, lágy női hangtól, az most vegyen egy mély lélegzetet, mert Timi csatlakozott az adás felvételéhez, és könnyen lehet, hogy ez hosszabb távon is így marad. A másik fontos közérdekű, hogy 20 adás után én ugyan nem fogom már részletezni ezen fórumon a témákat, bőven elég, ha a honlapunkon el tudjátok őket olvasni. Ide csak azt írom, hogyaszondja' űrhajózás, de azt pl. már nem fogjátok látni, hogy Elon Musk lyukat ásott a Marson és bütykös ánizst ültetett bele körkörösen. Ez utóbbi már csak a honlapon lesz fellelhető. Hogy mondod? Kultursufni.hu, igen.

  E heti témák: Audible ingyenesség, a rendszer kijátszása? Hangoskönyvek és podcastek hallgatása, azok gyakorisága, mikéntje. Három testőr by Szedlák Ádi. Plazmaferezis, Szentendre, Fellini, Wasser bar, chill helyek Budapesten. Film: Mielőtt trilógia. Panamericana blog, Sztereotrip podcast, Bede Márton, utazás helyett utazási napló olvasása. Balatoni bicikliút, Leányfalu, Nagymaros, osztrák-német biciklitúrák, beszámolók. A radler "sör" eredete. Apple Pay és Store miatt bántják az almás céget az EU-ból, kíváncsian várjuk, hogy lesz-e "Microsoft bírság". Goodread és moly.hu összehasonlítása, mit használunk, jó-e, hogy így teszünk? Egy nagyon váratlan, kiemelten pozitív, magyarországi közlekedési sztorival zárjuk az adást. Az epizód teljes, linkekkel és egyéb hasznos információkkal bővített adásnaplója elérhető itt: http://kultursufni.hu/2020/06/18/osztrak-nemet-biciklitura-es-a-radler-itoka/

  Köszi, hogy itt vagytok!

  S01E21

 • Laci kvízzel lepett meg minket, de ez csak öt perc, a maradék ötvenöt pedig a szokásosan magas minőségű bohóckodás.

  A részletes, linkekkel és további, általunk hasznosnak gondolt anyagokkal bővített shownotes a szokott módon, honlapunkon érhető el: http://kultursufni.hu/2020/06/11/a-mufajteremto-kviz/

  Témák:

  Egy élet megtakarítását lopták el csalók egy vélhetően teljesen naiv családtól – lakásvásárlást terveztek, pár nappal később viszont már a padlón feküdtek kisemmizve. Ki és hol hibázott, mire érdemes figyelni? A két faktoros authentikáció sem garancia semmire.

  Filmek egyszerű sztorikkal, egy mondatban összefoglalt történetek – kvíz!

  Miért vagyunk hatékonyabbak home office-ban? Négy pontban vesszük végig a meglátásainkat, és őszintén hisszük, hogy ez a (közel) teljes megfejtés.

  Irodai munkánál mennyire hasznos a co-working space (közös együttdolgozás ismeretlenekkel), vajon felfutás várható ebben a piaci szegmensben? Neonomádok, illetve a 2000-es évek hasznos webkettes blogja, a Webisztán is előkerül.

  VPN otthoni használatra, mit hakkolsz? Privacy kérdések. A kapcsolódó Hack és Lángos epizód itt hallgatható meg.

  Logitech MX Keys - csodás ez a billentyűzet, a home office-készlet utolsó eleme is megérkezett.

  GTA5 - ingyenes volt, rámentünk megint. Elképesztő összetettség és mélység van mögötte.

  Minden nap egy másodpercnyi videót rögzítve mit kaphatunk a hónap végén? Fizetésen kívül. Egyre többen használják a 1 Second Everyday alkalmazást.

  Elérhetőségeink:

  kultursufni.hu - kultursufni@gmail.com - facebook.com/kultursufni - twitter.com/kultursufni Telegram csatornánk -  https://t.me/kultursufni

  S01E20

 • Jó hangulatban felvett adás, melynek közepén gitározás is fellelhető sajátos előadásmódban.

  A részletes, linkekkel és további, általunk hasznosnak gondolt anyagokkal bővített shownotes a szokott módon, honlapunkon érhető el: http://kultursufni.hu/2020/06/04/knajt-rajder/

  Témák:

  Pomodoro technika, mire használható, ennek kapcsán egy-két alkalmazást is ajánlunk (Tide, Forest). Ha fókuszban/flow-ban vagy, felveszed a telefont?

  Trianon és a spanyol nátha kapcsolatáról egy izgalmas cikket és könyvet ajánlunk, ezzel emlékezünk meg a békeszerződés 100. évfordulójáról, mert máshol úgyis minden egyéb elhangzik a vállahatatlantól a megrendítőig a teljes spektrum - de nem nálunk. Aki tényleg szépet szeretne ezzel kapcsolatban látni, az nézze meg a pannonhalmi esti imát.

  Olvassuk az Ickabogot, amit az előző adásban már elővettünk, még egy-két pillanatra most visszatérünk a tapasztalatokra. Olvasási stratégiák, "darálás" egyben, összevárva több fejezetet, vagy minden nap elfogyasztva a napi betevőt?

  Trónok harca könyvek befejezése, ezzel kapcsolatban összegyűjtöttük a világ legjobb sorozatait is. Vigyázat, erősen szubjektív tartalom.

  Aktuális sorozatajánló: Snowpiercer, melynek film "változata" Bong Joon-ho rendezésében szintén elérhető (remek kritika itt a rendező filmjeivel kapcsolatban).

  Parlagon heverő zongora miatt Laci nekiállt zenét tanulni autodidakta módon (midi-bluetooth-yamaha). Csajozás a zenével és a zenéléssel, tábortűz melletti és karácsonyi gitározás.

  Bakta Rider, lelkes filmforgatás, Schönherz Qpa, egyetemi bohóckodások, futópad által begyűrt póló, rendőrségi igazoltatások és látogatás Panyinál Montreálban (terv). Viszonylag szétcsúsztunk a végére, emiatt kalandoztunk hirtelen ennyi felé.

  Elérhetőségeink:

  kultursufni.hu - kultursufni@gmail.com - facebook.com/kultursufni - twitter.com/kultursufni  
  Telegram csatornánk -  https://t.me/kultursufni  

  S01E19

 • Nagykorúvá értünk, 18. adás.

  A részletes, linkekkel és további, általunk hasznosnak gondolt anyagokkal bővített shownotes a szokott módon, honlapunkon érhető el: http://kultursufni.hu/2020/05/28/homo-homofisz-evolucio/

  Témák:

  Eljutottam fodrászhoz, előtte kép is készült a karantén által igényesen kialakított frizurámról.

  Le tud szállni magától a repülő, vagy minden esetben manuális vezérlésre szokás ilyenkor átkapcsolni?

  JK Rowling új könyvvel jelentkezik (The Ickabog), folyamatosan, fejezetről fejezetre teszi közzé ingyen online. Nyomtatott kiadásban csak később lesz elérhető. A Harry Pottert és a Legendás lényeket is megpiszkáljuk.

  Új eszközöket vásároltam a home office-t megtámogatandó, többek között monitortartót (AlzaErgo Arm AR2), elektromosan emelhető íróasztalt (Bekant), irodai széket (Markus), egeret (Logitech MX Master 3) és egérpadot (Logitech G240 Cloth). Asztal- és kábelmenedzsment.

  Mac Pro kerekek 200.000-ért, első autóm is kb. ennyibe került.

  Avatar sorozat (The Last Airbender) Netflixen és egyéb ajánlók.

  Ha valaki börtönőr lenne, akkor most van rá lehetőség. Humoros fehívás, már a domain se rossz: gyereahuvosre.hu.

  Hogyan építsünk csapatot, ha nem lehet elmenni csapatot építeni? Milyen lehetőségek vannak? Skribbl.io – Activity. Boardgamearena, Jackbox party.

  Pénz- és költésmenedzsment, újra elkezdtem a YNAB-et, elmondom, hogy miért, illetve kifejtjük, hogy mi is ez, miért hasznos. (Panyi által kaphattok kedvezményt regisztráció után.)

  Katona karanténszínház.

  Most jött ki a Minecraft Dungeon, szerettük volna megnézni, de aztán inkább az Overcooked 2-t javasoljuk couch coop (lokális együttműködős) relaxáló, mókázó szórakozásként.

  Elérhetőségeink:

  kultursufni.hu - kultursufni@gmail.com - facebook.com/kultursufni - twitter.com/kultursufni
  Telegram csatornánk -  https://t.me/kultursufni

  S01E18

 • A nyunyókát is ki kell mosni.

  A részletes, linkekkel és további, általunk hasznosnak gondolt anyagokkal bővített shownotes a szokott módon, honlapunkon érhető el: http://kultursufni.hu/2020/05/23/jozsef-attila-es-a-kornyezettudatossag/

  Témák:

  Ébredeznek a színházak, a jegyek felhasználhatók. Ennek kapcsán szóba került az Én, József Attila c. musical a Madáchban, ami egy régi darab, de mai napig repertoáron van, igaz, nem folyamatosan. A 2009-es musical pályázatra készült (aktuálisan is fut egy), nem nyert semmit, a top3-ba se került be, de ennek ellenére 2012-ben mégis bemutatták. Mi a sztori mögötte, kinek köszönhető ez? Nem ugrott be adásban a 2009-es musical pályázat győztese, ezért most itt pótolom: Bolba Tamás, Galambos Attila és Szente Vajk Csoportterápiája nyert, ami szintén óriási közönségsiker lett. Az Én, József Attiláról még némi tényáradat: Vizy Márton felelt a zenékért egy személyben, a cd-n Posta Victor, Muri Enikő, Polyák Lilla és Nagy Balázs énekel, míg a 3 bónusz dalt Balla Eszter, Krassy Renáta és Nagy Sándor adja elő. Jellemzően a költészet napja körül játsszák áprilisban.

  Az otthoni irodáról beszélgetünk, eszközök, Bekant, IKEA. Vásárlást és beszerzést hagyunk jóvá.

  Neil Gaimannak térre volt szüksége, ugrott egy kisebbet.

  Elon Musk megőrült? Twitter tevékenységek, Tesla újranyitás, Ashlee Vance könyve, Fremont vs. California, Donald Trump, UK zárás, Boris Johnson modellje.

  Borravaló kérdését jól megköpködjük, a Barcraft-modell, nászút Tenerifén, CEO-verés.

  Az adás legnagyobb témája a fenntartható fejlődés, azon belül is főként a környezettudatosság. Próbálunk egy ötlet mentén haladni, és így szétszálazni a dolgokat, de nem vagyunk könnyű helyzetben. Olajlobbi, Putyin, nem lesz gáz, elektromos autók, Coca-Cola és Pepsi. Ne térjünk vissza a normálishoz.

  Elérhetőségeink:

  kultursufni.hu - kultursufni@gmail.com - facebook.com/kultursufni - twitter.com/kultursufni        
  Telegram csatornánk -  https://t.me/kultursufni

  S01E17

 • Végre hexadecimális számrendszerben is kétjegyűek vagyunk, ez informatikuséknál nagy dolog.

  A részletes, linkekkel és további, általunk hasznosnak gondolt anyagokkal bővített shownotes a szokott módon, honlapunkon érhető el: http://kultursufni.hu/2020/05/14/zero-tolerancia-es-leeroy-jenkins/

  Témák:

  Kanadában van vöröshagyma a tarisznyában? Elénekeljük, ebből kiderül.

  Otthoni munka közepébe iktatott sport, félidőben élve ezzel a lehetőséggel nagyszerű felfrissülést érhetünk el a délutáni műszakra.

  5G, több releváns adást is meghivatkozunk ezzel kapcsolatban (Meti Heteor, Szertár). Kell félni az 5G-től? A 20. század elején adótornyok közelében melegedtek a katonák, de ezt követően egészségügyileg nem kerültek kicsattanó formába, sőt. Cserébe mikrohullámú sütőt kapott a társadalom. Bennfentesség kérdése az elborult elméleteknél – tudtátok, hogy laposföldhívőkre miért nem hat az 5G sugárzása? Elnézést.

  15 ezer ember jelentkezett az állami informatikus (elő)képzésre egyetlen nap alatt. Lehet, hogy tízmillió informatikus országa leszünk, és kiderül, hogy ehhez (is) mindenki ért. Git és hálózati ismeretek, mit gondolunk a tematikáról? Angol nyelv nem elvárás, ezen szolidan összeszólalkozunk, pro-kontra érvelünk.

  Pár hete kijött a 444 Makro magazinja, de még csak most hozzuk be adásba. Elütések, vírus, klíma katasztrófa.

  Zéró tolerancia helyett iddogálást szeretnének a bortermelők. Érett erre a társadalom? Fű vs. alkohol, svéd példa, távolságtartás. Miből mi következhet?

  Levezetésként: DND sztorik, fiatalodás, Leeroy 15 éves, megemlékezünk róla. Ki volt ő, és miért lett óriási meme a videójátékosok körében, de főleg a Blizzardnál? Nagyjából ezért.

  Elérhetőségeink:

  kultursufni.hu - kultursufni@gmail.com - facebook.com/kultursufni - twitter.com/kultursufni      
  Telegram csatornánk -  https://t.me/kultursufni

  S01E16

 • Végre május, hétvégén jön a jó idő, ne menjetek sehova.

  A részletes, linkekkel és további, általunk hasznosnak gondolt anyagokkal bővített shownotes a szokott módon, honlapunkon érhető el: http://kultursufni.hu/2020/05/07/biciklizes-fagyban-es-az-urambatyam-bufes-neni/

  Témák:

  Ingyenes a Google Meet egy ideig, kipróbáltuk. Rögzítés alatt ezen kommunikáltunk.

  Visszatértünk az iPad Pro vásárlásra, döntés született, nagyon pontosan indoklunk is.

  Feladatkezelés, taszk menedzsment: Things 3, Omnifocus 3.

  Frissítettük az internetünket, 300-300-400 megabit/sec lett mindenhol. Kell ennyi? Mivel lehet manapság értelmesen, kompromisszumok nélkül létezni? Netflix, streaming, kötelezően elvárható sebesség, valamint router keresési kalandok.

  Pénztárca, ki milyet használ? Használunk egyáltalán bármilyet? Hogyan férnek el benne a bankkártyák? Visszaélések, kuponkártyák és a büfés néni.

  Garancia- és papírok menedzsmentje.

  Jenner és a tehenek: tudományos és etimológiai rovat.

  Fagyban biciklizés, Strava, az első munkában töltött nap karantén idején.

  Kiva: segítsünk az embertársainknak. Mire jó ez, hogyan működik? Harmadik világbeli gyapot ültetvények bővítése, orvosi diploma, tehénfarm.

  Állatok örökbefogadása, az USA-ban minden menhelyről elfogytak a kutyák. Okokat keresünk, de beszélünk az adoptációs procedúráról is Kanadában.

  Gaming: Legends of Runeterra.

  Elérhetőségeink:

  kultursufni.hu - kultursufni@gmail.com - facebook.com/kultursufni - twitter.com/kultursufni    
  Telegram csatornánk -  https://t.me/kultursufni    

  S01E15

 • Ennyiből már totózni is lehetne, a tizennegyedik adás.

  A részletes, linkekkel és további, általunk hasznosnak gondolt anyagokkal bővített shownotes a szokott módon, honlapunkon érhető el: http://kultursufni.hu/2020/04/30/art-mozik-es-a-lassu-budapest/

  Témák:

  Laciék négy évesek lettek, felköszöntöttük őket.

  A munkahelyi zörejeket, neszeket, hangokat hiányolókra gondoltunk, ezért megosztjuk a honlapot, ahol ezeket bekapcsolhatjuk a háttérben.

  Kijött az Nvidia RTX Voice, ami egy mesterséges intelligenciára épülő zaj filterezési technika, youtube videót érdemes megtekinteni.

  Nem fizette be Laci a Menza-tagsági díját, kicsit szívjuk a vérét, ill. megtudjuk, hogy miért lehet ez jó döntés mégis. Változik az IQ a kor előrehaladtával?

  Óvodába nem egyszerű beiratkozni a karantén idején, így meg különösen nem – kinyomtatott linkek, de még azon belül is komoly problémák.

  Beszélgetünk a Magic és a HKK kártyajátékokról, amelyek főleg régebben voltak menők, de azért manapság is vannak követőik. Online is elérhető a Magic. Érdekes, hogy egy teljes történetet is építenek köré, jön az új dekk. Hearthstone helyett Hello Kitty, xsell módszertanok, Riot, Valve, Blizzard autochess és moba játékok viszonya, aki lemarad, kimarad. Mikor jön ki a Riot cardgame? Már tölthető is Legends of Runeterra néven.

  Az Android gyári visszaállítása (factory reset) után is megmaradó malware került elő, ennek kapcsán az emberi idegrendszerről és a ganglionokról is megtudtunk ezt-azt (vö. herpesz).

  A Mozinet olcsón kínál kölcsönzésre és megvételre filmeket. Miért éri meg online is art mozit nézni, milyen előnyei vannak a kötöttségnek? Kanadában az online filmekhez kedvezményes popcorn rendelés? Micsoda luxus!

  Mikor szivárgunk vissza a munkába? Körkép a beszélgetőpartnerek között, hogyan gondolkodnak a cégek?

  Budapesti közlekedés lassítása, autók korlátozása, biciklis sávok festése. Mi lehet a terv? Próbáltunk rájönni, pro-kontra érveket találni. Tápláléklánc, az örökös biciklis-autós ellentét, pedig valójában nincs is ilyen – csak emberek vannak, akik egyszer ezt, máskor azt az eszközt használják. Ezt kellene tudatosítani.

  Elérhetőségeink:

  kultursufni.hu - kultursufni@gmail.com - facebook.com/kultursufni - twitter.com/kultursufni  
  Telegram csatornánk -  https://t.me/kultursufni  

  S01E14

 • Helyreigazítottunk néhány dolgot, majd hoztuk a szokásosan magas minőséget, hogy aztán jövő héten ismét javíthassunk ezt-azt. Ez az élet igazi körforgása, Elton John is erről zenél.

  A részletes, linkekkel és további, általunk hasznosnak gondolt anyagokkal bővített shownotes a szokott módon, honlapunkon érhető el: http://kultursufni.hu/2020/04/24/szuz-filmes-karakterek-es-a-fuggetlen-sajto/

  Témák:

  Brontoszaurusz üvöltés, ami miatt elnézést kérünk, és álljuk a fül-orr-gégészet költségeit.

  Még sincs Csernobilban óriási veszély a tűz miatt, mi is benyeltük a hoaxot. De mi az a hoax, és hogy lehet felismerni, ha egyébként igényesen fogalmazott, szakzsargonnal tarkított a szöveg, és nem vagyunk a téma szakértői? Beszélgetünk az urbanlegends.hu oldalról, az Index hoaxkábelét sem hagyjuk ki. Igaz vagy hamis?

  Független sajtó létezik? A hoax és álhírek kapcsán nem bírtunk nem rámenni erre az igen fontos, és ezen podcast keretein vastagon túlnyúló kérdés kérgének kapargatására. A médiával való utolsó kapcsolatomat is megszakítottam, amikor az azonnali.hu kétnaponta küldött hírleveleitől búcsúztam hétfőn. Miért tettem ilyet?

  Facebook, Youtube algoritmusok, azt kapod, amit elvársz. Megerősítik a véleményedet, hogy beragadhass a saját hülyeségedbe. Később óvatosan kapod a formálást a hirdető igényeinek megfelelően. JustVidman videóját emlegetjük.

  Laciék albérletbe költöznek, remek dolog, nagy az öröm.

  Az új Facebook designt elég rendesen megkutyáznánk, de aztán egyszerű többséggel érdektelenségbe fullad a próbálkozás. Miért nem automatán rakjuk ki a Facebookra az epizódokat? Mert szeretjük az olvasókat, és többet érdemelnek egy automata RSS feednél!

  Vakond sem fúr ilyen mélyre: Cosmopolitan cikk alapján nézzük meg, hogy mely filmes karakterek szüzek még? Sherlock Holmes módszereivel nyomozva nem teljesen kizárt, hogy a mandaloroknak a fejükön van a nemi szervük.

  Legózás, makettezés, hogyan lehet olcsón beszerezni a komolyabb szetteket? Bugatti Chiron kiejtésének kálváriája.

  Podcast ajánló: Büntetőkör/Nem azé, aki fut - Simonyi Balázs Benedek Zsolttal beszélget futómenedzsmentről, nagyon izgalmas.

  Karantén mozgás: Freeletics. 20% kedvezmény a linken, de semmi közünk a céghez, csak szeretjük a módszerüket. Valamit én is kapok cserébe, ha előfizetsz, de fogalmam sincs mit, mert már annyi ingyen szajrét küldtek.

  Hogy egy kis kockaság se maradjon ki a héten, Hearthstone-nal zárunk, új class érkezett - demon hunter, játék design döntések a Blizzardnál és általában.

  Elérhetőségeink:

  kultursufni.hu - kultursufni@gmail.com - facebook.com/kultursufni - twitter.com/kultursufni
  Telegram csatornánk -  https://t.me/kultursufni

  S01E13

 • Bónusz adás, melyben Young Zsófiával beszélgetünk arról, hogy milyen Aberdeenben végezni az egyetemet, hogyan vélekedik a vírusról, milyen lehetőségek vannak kint a tanulás mellett, milyen a lakhatás, a magyar-skót-olasz konyha találkozásáról, brexitről, hogyan oldja meg egy nemzetközi egyetem a távoktatást, mi kell ahhoz, hogy valaki kint tanulhasson, stb. Végül tanácsokat is adunk azoknak a fiataloknak, akik hasonló lépésen gondolkodnak.

  A részletes, linkekkel és további, általunk hasznosnak gondolt anyagokkal bővített shownotes a szokott módon, honlapunkon érhető el: http://kultursufni.hu/2020/04/20/egyetemi-kalandozasaink-aberdeenben/

  Elérhetőségeink:

  kultursufni.hu - kultursufni@gmail.com - facebook.com/kultursufni - twitter.com/kultursufni Telegram csatornánk -  https://t.me/kultursufni

  S01E12 - bónusz

 • A teljes, részletes, linkekkel és további, általunk hasznosnak gondolt anyagokkal bővített shownotes a honlapunkon érhető el: http://kultursufni.hu/2020/04/16/passziv-kunyho-a-tiszanal/

  Témák:

  Ljasuk Dimitry Szentpéterváron született, de Magyarországon él, és a Tisza-tó szerelmese. Videóiban a végtelen természetközeli békét és megnyugvást közvetíti igen hitelesen, látszik, hogy nem felkérték az egyébként igen profi minőségű videók elkészítésére, hanem szívből (is) csinálja. Nagyon ajánljuk az egész csatornáját általánosan is, de most főleg a legutóbbi videóit, melyben beszámol a lakatlan szigeten töltött nomád hétköznapjairól. Egyszerre fér meg nála a naturalisztikus szemlélet, a tóban kézzel mosott ruhák, a kályhán három óra alatt főzött paprikás krumpli, valamint a Macbook és a DJI drón. 

  Mit kezdjünk a hajunkkal? Előkerül az oly aktuális karantén fodrász szekció. Szegzi haj, csajozás, hogy Laci ne tudjon zsarolni, ezért itt és most mindenki előtt vállalom a 2011-es fizimiskámat (úgy csinálok mintha nem a Facebookról töltöttem volna le).

  Programozni vágyó munkanélküliekről is beszélgettünk, elsősorban a tömeges munkanélküliség, a Codecool és a Greenfox új képzései és az állami támogatás miatt. Mire elég három hónap átképzés? Cloud administrator, IT manager lehet valaki ennyi idő alatt? Csak a sok pénz a vonzó? Meddig lehet vinni a megélhetési informatikus vonalat? Visszautalunk egy korábbi adásunkra, ahol az IT blue collar worker lehetőségeit boncolgattuk.

  Kijött az új iPhone SE, 180.000 Ft itthon áfával. Apple skálán, jelenlegi euro és dollár árfolyamokat tekintve ki kell mondjuk, ez a telefon nem drága. Cserébe mennyit tud? Jó kompromisszum lehet, vagy az Apple lejjebb adott a high-end pozícióból? Megtudtam, hogy léteznek OnePlus telefonok is.

  Lepaktált a Google és az Apple, közösen fejlesztenek koronavírus tracker appot, ami önbevallásos alapon működik. Jó lesz ez, vagy sok lesz a troll? Lehet állami szervekkel együttműködve korlátozni a heccből becsekkolókat? Kell-e? Az "új" mentős alkalmazás és Győrfi Pál is előkerül. Utóbbi persze el se veszett.

  Online élelmiszer rendelés, Kanada, Tesco, kifli.hu. Tapasztalatok, lehúzások, jófejségek. Panyi kukit rendel az élelmiszerboltból, aztán csodálkozik, hogy error van a webshopon. Rengeteg sót is szeretne, nem tudtuk megfejteni, hogy miért. Pénz vagy kupon visszatérítés?

  Hiperkarma roadmovie-t nagyon ajánljuk. Till Attila, Martinovics Dorina, Törőcsik Franciska, Én meg az Ének, Pite halála, jövőkép.

  Tizenkettő képregény ingyen elérhető a Marvel-univerzumból május elejéig, akit érdekli az ilyesmi, az most jól járhat (Comixology). Beszélünk a fizikai és az ebook formátumokról, illetve személyes preferenciák is előkerülnek.

  ADSL és egyetemi internet a múltban, letöltési sebesség frusztrációk? Kalmár Peti gyorsan tölti be az Indexet!

  Szereposztó dívánnyal búcsúzunk.

  Elérhetőségeink:

  Telegram csatornánk, ezt ajánljuk -  https://t.me/kultursufni  
  kultursufni.hu - kultursufni@gmail.com - facebook.com/kultursufni - twitter.com/kultursufni  

  S01E11

 • Így az első kétszámjegyű epizódnál talán már ér azt mondani, hogy "szokásos"  gárdával vettük fel az adást. De mikről beszélgettünk?

  Témák:

  Céges "bring your own device" korlátok, IBM Maas, O365, ki hogyan dolgozik? Új szót tanulunk: Covidiot, rögtön két jelentése is van! Hogyan gépelnek a távol-keleti népek mobilon, ha olyan sok karakterük van, és miképp lesz ez hatékony? Mi a mögöttes módszertan? Csernobilban többszörösére nőtt a sugárzás, de biztos, ami biztos, most sem jelentették be. Hogy is van ez? Szerettünk volna beszélgetni Kurt Gödel-ről, de kiderült, hogy egyáltalán nem értjük, amit ő a matematikában letett az asztalra. Gmail billentyűparancsokból indulva a Google Reader felé kanyarodtunk, melyről megállapítjuk, hogy kiváló termék volt, hozzá méltatlan búcsúval. Mire váltanánk, ha a Google a Gmailt is megszüntetné? Half-Life: Alyx, az évtized legjobb játéka? Brutális VR élmény, vajon PS5-re is lesz? Beszélünk még a Cupheadről és a Zelda játékokról, szerintünk az utóbbiak adják el a Nintendo konzolját. Sorozatajánlónkban a dokumentumfilm zsánerét boncolgatjuk, és hármat is ajánlunk, mert mindegyik remek (The Least Expected Day, Sunderland 'Til I Die, Inside Bill's Brain: Decoding Bill Gates), de a The English Game-et is ezekhez soroljuk. Elkészült a honlapunk, nézzétek meg, insider infókat is találtok rajta.

  Elérhetőségeink:

  Telegram csatornánk, ezt ajánljuk -  https://t.me/kultursufni
  kultursufni.hu - kultursufni@gmail.com - facebook.com/kultursufni - twitter.com/kultursufni

  S01E10

 • A kilencedik epizódot crossover adásként vettük fel XaB-bal, aki a XaB és barátai podcast oszlopos és - meglepő módon - névadó tagja.

  Témák:

  A Konnekted podcast "nem vásárolunk gadgetet" iránymutatásából indultunk ki, megvitattuk, és rájöttünk, hogy azért viszketnek azok a vásárlómirigyek. Tényleg nem szabad venni semmit, vagy ilyenkor kell aztán igazán pörgetni a GDP-t? Méltatjuk a Nintendo Switchet továbbra is. Hogyan lehet két képet összefűzni egy teljesen szűz Mac-en? A kérdésre eretnek választ adunk. Hordható eszközök csuklón - mik a legnagyobb elvárásaink az ilyen eszközökkel kapcsolatban? Apple Payt és az NFC-s fizetési megoldásokat továbbra is nagyon szeretjük, sőt, már vannak olyan ATM-ek itthon, ahol Apple Pay-jel lehet pénzt kivenni. Kiderült, hogy egymástól függetlenül szeretjük megnézni az ISS átrepülését az égen, és van olyan app, ami aktuálisan szól, ha látható a jelenség - Night Sky. Elon Musk Starlink projektjét is szóba hozzuk. Eljutottunk már arra a szintre társadalmilag, hogy a hang alapú mobiltelefon előfizetést vissza lehet mondani, és kizárólag adatforgalommal lehozni a telekommunikációt? A vonatkozó cégek által vállalt SLA ugyanaz rá? Fitness a karanténben: hogyan maradjunk testileg és szellemileg is frissek? Előbbihez a Switch-hez készült Ring Fitet, utóbbihoz a Bartha Álmosék által sok éve szervezett Quiznightot ajánljuk, amely most már online is elérhető (illetve jelenleg karantén miatt csak úgy). A HWSW szervezésében ajánljuk a Hack The Crisis hackathont, segítsünk a koronavírus kapcsán frontvonalban dolgozóknak ötlettel, alkalmazással, szoftverrel!

  XaB és barátai podcast elérhetőségei:

  Telegram: t.me/xabesbaratai facebook.com/xabesbaratai xab@me.com

  Elérhetőségeink:

  Telegram csatornánk, ezt ajánljuk -  https://t.me/kultursufni kultursufni.hu - kultursufni@gmail.com - facebook.com/kultursufni - twitter.com/kultursufni

  S01E09

 • A nyolcadik epizód keretében tömény 60 percet töltünk el veletek együtt a technológia, színház, sport, home office, gaming világában.

  Témák:

  Mi az a boomer? Mostanában nagyon pörög ez a szleng. Kijött az új iPad Pro, megkívántam, mert a Macbook Airem 2014-es, de megéri? Használható a tablet munka célra? Milyen szempontokat illik és kell mérlegelni, mielőtt váltásra adjuk a fejünket? Válság lesz? Kellenek eszköz frissítések, vagy inkább spóroljunk? Rudolf Péter lett a Vígszínház új igazgatója. Kicsit megrágjuk ezt a hírt, beszélünk a Víg és a többi belvárosi színház közötti különbségekről. Elhalasztották az olimpiát, valamikor 2021 nyárig lesz megtartva, nem nyáron, nyárig! Formaidőzítéssel mi lesz? Home office olimpia! Animal Crossing: New Horizon új Nintendo Switch játékot megpróbáljuk megfejteni,  30-40 éves férfiak játszanak a cukisággal. Miért? Vannak ötleteink! No man's sky - a fejlesztők hazudtak? Jön a retkesember!

  Elérhetőségeink:

  Telegram csatornánk, ezt ajánljuk -  https://t.me/kultursufni kultursufni.hu - kultursufni@gmail.com - facebook.com/kultursufni - twitter.com/kultursufni

  S01E08

 • Ez valóban sufni a javából – több dolgot is ajánlunk az adásban.

  Témák:

  Mit csinálunk az önkéntes karanténban? Megéri azt nézni valamilyen külön alkalmazással, hogy mire megy el a nagy lóvé? Beszélünk a YNAB-ről ("you need a budget"), ami egy egészen jó koncepció, csak drága. Apple Pay vs. Apple Card. Premier League élmények, egy kellemetlen döntetlennél nincs rosszabb. Könyvajánló rovatunkban Gene Kim-től a Phoenix Projectet vesszük górcső alá. Izgalmas regény lehet ez azoknak, akik az informatikában fejlesztési és/vagy üzemeltetési folyamatokkal foglalkoznak, és szeretnének jó ötleteket meríteni könnyed, olvasmányos formátumban. A Netflix forma-1-es sorozata egészen kiváló dokumentum anyag, két évad összesen húsz résszel. Akkor is igazán szórakoztató, ha az ember nincs oda az autóversenyzésért. Végre valahára a Ballon c. filmet is elő tudtuk húzni a kalapból. Mivel a héten bónusz adást is készítettünk koronavírus témában szakemberekkel, ezért ez egy kicsivel rövidebb most a megszokottnál. Enjoy!

  Elérhetőségeink:

  Telegram csatornánk, ezt ajánljuk -  https://t.me/kultursufni      
  E-mail: kultursufni@gmail.com

  S01E07

 • Rendkívüli adás, melyben dr. Rácz Gergely gyógyszerésszel, Schell Gergely pszichológussal, valamint dr. Tirczka Zoltán belgyógyásszal beszélgetünk a koronavírus egészségügyi, oktatási, gazdasági hatásairól, az ezzel kapcsolatos egyéni és társadalmi felelősségről.

  Témák:

  Home office, munka átszervezése az online térbe. Manőverezés a médiumok között, idősekkel való kapcsolattartás, mit tehetünk, ha nem akarnak vigyázni magukra? Még mindig nincs testközelben a vírus sokaknál, a hírek virtuális terében kering. Operatív törzs utasításai, ajánlásai hogyan csorognak le az orvosokig? Gyerekeknél miért nem jelent problémát a vírus? Gyógyszer vagy vakcina kifejlesztés hogy áll, miért olyan nehéz? Prototípus áprilisban várható? A magyar emberek jellemzően nem tartják be az orvosi utasításokat, napi egy pohár vörösbor, aztán jó lesz az! Miért egyesével adagolják az intézkedéseket, milyen megfontolás van mögötte? Mi lett volna, ha egyik napról a másikra bezárták volna az iskolákat még az elején? Hogyan őrizzük meg a testi, lelki, szellemi frissességünket és épségünket jelen helyzetben? Egy relaxációs, légzési technikát is bemutatunk. Mikor fogunk megnyugodni, és akkor levonjuk-e majd a megfelelő konzekvenciákat? Diákokat is bevonunk az ellátórendszerbe, jó ez így? Milyen felelősség hárulhat rájuk? Sokan észreveszik a napokban, hogy az otthoni munka és az otthoni tanítás működőképes is lehet, ezzel átugrottunk egy-két fejlődési lépcsőt, ami akár pozitív is lehet.

  Elérhetőségeink:

  Telegram csatornánk, ezt ajánljuk -  https://t.me/kultursufni
  E-mail: kultursufni@gmail.com

  S01E06 - Bónusz adás.

 • Sok aktuális hírrel, érdekességgel készültünk.

  Témák:

  BKK jegyvásárlás és a koronavírus. Dan Price megemelte a cégében az összes dolgozó fizetését legalább 70.000 USD-re. Ami ezután történt, azt senki nem hitte el! Ingyenes lett a tömegközlekedés Luxemburgban. De mekkora Luxemburg? Munkahelyi meeting tapasztalatok, Feri, megcsináltad? Dehogy! Hatékony meeting szervezés fortélyai. GPS adatok alapján tartóztattak le valakit gyilkossági váddal, akinek köze se volt az egészhez, de arrafelé edzett. Sport: korcsolya! Meglepő, váratlan fordulat: vízzel fellocsolják, megfagy, lehet tolni! Ezt hívjuk jégnek. Podcastet ajánlunk: Csúnyarosszmajom - nagyon jók! Zárásképp az érkező magyar World of Warcraft könyvek fordításáról ejtünk néhány szót, melynek kapcsán a vonatkozó MMORPG is előkerül. Nevetünk a retard huntereken (huntard - egy ilyen szerepel az epizódborítónkon is), illetve azon, hogy mennyire nem köt már le senkit ez a játékmenet (pedig a világ izgalmas). A Big Bang Theory-s srácok is tolták, gondoltunk rájuk is.

  Elérhetőségeink:

  Telegram csatornánk, ezt ajánljuk -  https://t.me/kultursufni    
  E-mail: kultursufni@gmail.com

  S01E05