Episodes
-
EP127: Internet til fjerne egne, videotransmission til kampfly og droner er over os. Bliv klogere på satellit-teknologien her.
Amazon vil opsende 3.226 internet-satellitter. Elon Musks Starlink har 3.580 satellitter, men der er planlagt op til 12.000 – måske på længere sigt op til 42.000 satellitter.
Formålet er at levere internetdækning til de fjerneste egne af verden, hvor mobildækning og kabel-nedgravning ikke er muligt. Systemerne kan også bruges til militære formål, såsom at kommunikere med kampfly og droner.
Selvom det lyder ”helt vanvittigt”, at man via Amazons netværk kan trække op til 1.000 Mbit/s med lave svartider, så er det ikke fremtidssnak. Eller det er ikke langt ude i fremtiden. Der tales om en åbning allerede i 2024.
Det siger eksperten om internet via satellit
I denne episode kan du møde civilingeniør Torben Rune, der via virksomheden Teleanalyse blandt andet arbejder med rådgivning inden for tech- og teleindustrien.
Jeg har blandt andet spurgt, hvad vi skal med disse satellitnetværk og hvad perspektiverne er. Vi taler også om holdbarheden på satellitterne og de miljømæssige forhold.
I indslaget fortæller Torben Rune blandt andet, at man også kan overføre videotransmission i høj kvalitet.
Her kan du læse mere om Amazons konkurrent til Starlink.
HUSK: Du kan vinde et MereMobil.dk-krus, hvis du kan gætte den mystiske lyd, som afspilles i podcasten. Lyt med og mail mig dit bud INDEN den 9. april 2023.
Mere til historien
Satellitter i low orbit kredsløb flyver i omkring 550 kilometers højde. Traditionelle tv-satellitter ligger i 35.800 kilometers højde over havets overflade. Satellitterne ligger over ækvator og roterer med samme hastighed som Jorden. -
EP126: Er TikTok de nye slemme ’drenge i klassen’ og har vi i vesten misforstået appen og dens hensigter? Jeg pakker TikTok-problemet ud.
De stjæler vores data og overvåger os. Appen er en Trojansk Hest. Kineserne kan sprede falske nyheder.
Beskyldningerne er mange og Center for Cybersikkerhed under Forsvarsministeriet har hejst det røde flag.
Det store problem er, ifølge IT-eksperten John Strand fra Strand Consult, den kinesiske sikkerhedslovgivning fra 2017. I grove træk kan de kinesiske myndigheder på forlangende få udleveret data fra enhver kinesisk virksomhed.
Undersøgelsen Internet 2.0 dokumenterede fornyeligt, at TikTok er den app blandt alle SOME-apps, der høster flest data fra brugernes telefoner. LANGT flere end f.eks. Facebook der fremstår som en ’ren cykelrytter’ ved siden af.
TikTok er ikke ’de unges Facebook’
Forældre til børn med TikTok er ALT for afslappede. Voksne er faldet i søvn og tror, at TikTok er det samme som Facebook, mener André Ken Jakobsson, forsker i hybrid krigsførelse, fra Syddansk Universitet, ifølge Jyllands-Posten.
Børn skal slet ikke bruge appen, mener forskeren.
TikTok er STÆRKT vanedannende. Starter du først, så æder appen hurtigt et par timer af din tid. Indholdet er nemlig ofte rigtigt underholdende – og hjernen vil have mere og mere.
Danske unge i 16-17-årsalderen bruger omkring en time om dagen på appen. Det viser data fra en undersøgelse som bureauet Hearts & Science har lavet sammen med Norstat.
LÆS OGSÅ: DR lukker ned for TikTok
Hvad siger TikTok til kritikken?
Det er ikke lykkedes at få et interview med TikTok / Bytedance, men via mail har de fremsendt nogle synspunkter.
Invasiv?
TikTok-appen er ikke unik med hensyn til mængden af oplysninger, den indsamler, sammenlignet med andre mobilapps, hævder firmaet. Dette er dog i modstrid med hvad undersøgelsen Internet 2.0 har dokumenteret.
Kinesisk firma?
Bytedance Ltd er ikke registreret i Kina, men på Cayman Islands, skriver de i mailen. Ifølge IT-eksperten John Strand er ejerskabet skruet sådan sammen, at moderselskabet bag Bytedance er registreret i Kina, hvorfra de ejer alle aktiviteterne uden for Kina gennem virksomheden på Cayman Islands.
Ejerskab?
TikTok-ejeren Bytedance Ltd har, ifølge dem selv, et 60 procent ejerskab fra internationale investorer. Resten er ’for det meste ejet af firmaets grundlæggere og ansatte’. John Strand bekræfter, at en række kapitalfonde uden for Kina investerede i 2021.. "Det ændrer ikke ved, at det er en kinesisk virksomhed og at myndighederne i ret mange lande betragter dem som sådan," siger eksperten.
Data opbevares i EU
TikTok oplyser, at de arbejder på at data skal gemmes lokalt i EU. John Strand siger her, at det er ligegyldigt hvor data er gemt – om det er i Norge, Danmark eller på Månden. Det er reelt ejerskabsforholdene, som er problematiske.
TikTok-appen er ikke kinesisk
TikTok gentager igen og igen, at de ikke er en kinesisk app. Det hænger sådan sammen, at TikTok-appen ikke er tilgængelig i Kina. Her anvendes en næsten identisk app kaldet Douyin, der ligeledes udspringer fra Bytedance.
BAGGRUND: Dette skal du også vide om TikTok
HUSK: Du kan vinde et MereMobil.dk-krus, hvis du kan gætte den mystiske lyd, som afspilles i podcasten. Lyt med og mail mig dit bud INDEN den 20. marts 2023.
Mere til historien
I denne episode kan du også høre om beskedplatformen ICQ – den mest populære IM-tjeneste i slutningen af 1990'erne og begyndelsen af 2000'erne. Den var kendt for sine karakteristiske "Uh-oh!"-lyd. -
Missing episodes?
-
EP125: Her kan du lytte til min test af OnePlus 11.
OnePlus 11 koster 6.499 kroner. Det er 800 kroner mindre end modellen fra sidste år. Den gode pris betyder ikke, at du får en dårlig telefon. Faktisk er OnePlus 11 en af de mest vellykkede topmodeller lige nu.
Telefonen yder stort set det samme som Samsung Galaxy S23 Ultra, men har dog ikke de samme muligheder.
De fleste vil notere sig, at kameraet har færre funktioner. Her er Samsungs topmodel noget af det vildeste, du kan købe. Selvom DxOMark ikke var så begejstret for kameraet i Samsung Galaxy S23 Ultra.
OnePlus har allieret sig med Hasselblad omkring fotodelen, så håbløst er kameraet langt fra. Den helt jævne mobilbruger, vil synes, at kameraet er ganske fint i OnePlus 11.
Du kan oplade batteriet i telefonen til 90 procents kapacitet på blot 20 minutter, ved at anvende den medfølgende 100 watts oplader. Desværre har OnePlus 11 ikke trådløs opladning, men den er blandt de telefoner på markedet, der oplader hurtigst.
OnePlus 11 er en vellykket telefon med god batteritid, lækkert design, fornuftigt kamera samt softwareopdateringer i fire år. Nå ja! Prisen er også rigtig fin.
Jeg har givet OnePlus 11 topkarakter i min anmeldelse af telefonen. Selvom det lyder godt. Så vil jeg anbefale, at du inden du vælger at købe telefonen læser min komplette test af OnePlus 11 og ser videoanmeldelsen. Så kan du blive klogere på, hvad der er godt eller knap så godt.
HUSK: Du kan vinde et MereMobil.dk-krus, hvis du kan gætte den mystiske lyd, som afspilles i podcasten. Lyt med og mail mig dit bud INDEN den 5. marts 2023.
Mere til historien
OnePlus 11 har alert slider på siden til styring af lyd. Denne unikke knap var fjernet på OnePlus 10T, der kom sidste år. -
EP124: Hør min Samsung Galaxy S23 Ultra test og find ud af, om den nye Samsung-telefon er pengene værd.
Galaxy S23 Ultra er en fantastisk Samsung—telefon, konkluderer jeg i min anmeldelse af den nye ultra-model.
Kameraet er uden tvivl den største stjerne. Kvaliteten af billederne er god i næsten alle situationer – også når det er mørkt. Det er dog de mange linser, som for alvor gør en forskel i forhold andre kameratelefoner.
Når du ser på skærmen og betjener telefonen, oplever du en finish som er en tand bedre, end hos konkurrenterne. Galaxy S23 Ultra har en udefinerlig ”X Factor”.
Samsung Galaxy S23 Ultra er dyr. 10.999 kroner er startprisen.
Der er to gode nyheder. Samsung-telefoner falder ofte relativt hurtigt i pris. Mit bud er, at inden sommer er tommen skåret af. Det næste er, at Samsung lover fire år softwareopdateringer og fem år sikkerhedsopdateringer. Derfor er det en telefon, som du kan have i lang tid.
Ydelsen er den bedste på Android-platformen netop nu. Du har mit ord på, at du ikke nogensinde vil mangle overskud.
I denne episode af min techpodcast fortæller jeg mere om Samsung Galaxy S23 Ultra. Du kan læse min anmeldelse i detaljer her.
Husk: Du kan vinde et MereMobil.dk-krus, hvis du kan gætte den mystiske lyd. Lyt med og mail mig dit bud INDEN den 20. februar 2023.
Mere til historien
Hvis du kan gå på kompromis med kameraet, så er Samsung klar med to lidt billigere telefoner. Du kan læse om Galaxy S23 og Galaxy S23+ her. -
EP123: Jeg går tæt på Google Pixel 7 Pro og Pixel 7 i denne podcastepisode.
Lyt med og hør mere om Pixel 7 og Pixel 7 Pro. Gæt også "den mystiske lyd"
Google er rigtigt gode til at lave telefoner. Pixel 7 Pro er (måske) den bedste Android du kan købe lige nu. Ikke nok med, at den har verdens bedste mobilkamera, så har den også en brugervenlighed, som overstiger hvad vi ser på (mange) andre telefoner.
Årsagen er, at brugerfladen er enkel og ikke indhyllet i tvivlsomme ændringer af Android, skins eller bloatware apps.
Det samme gælder for Pixel 7, som kan købes til 4.208 kroner hos Google selv. Kameraet er lidt ringere end på promodellen, men mange vil værdsætte dens fysisk mindre størrelse. Pixel 7 Pro koster 6.999 kroner.
I denne episode fortæller jeg om Pixel 7 Pro og Pixel 7.
Som noget nyt kan du vinde et MereMobil.dk-krus, hvis du kan gætte den mystiske lyd. Du kan maile dit bud INDEN den 24. januar 2023.
Her kan du læse anmeldelsen af Pixel 7 Pro og Pixel 7 samt se videotesten af Pixel 7.
Mere til historien
Dette er den første episode i sæson 10 af techpodcasten fra MereMobil.dk -
EP122: B&O er mere end højttalere til 10-tusindevis af kroner. Det danske luksusbrand er bare rigtigt spændende. Lyt med og hør hvorfor.Bang & Olufsen har jeg ikke brugt meget tid på. Produkterne og strategien har jeg ikke kunne gennemskue. B&O har ikke selv gjort så meget ud af fortællingen og så havner vi her; at de ikke får så meget taletid.Pludselig fik jeg muligheden for at møde den administrerende direktør for Bang & Olufsen, Kristian Teär. Det blev en rigtigt spændende samtale, hvor jeg fik øjnene op for, hvad det danske musik- og techvaremærke kan.Jeg optog samtalen. Det kom der en podcastepisode ud af - en rigtigt god en - synes jeg selv.Fascinerede produkter og kundegruppeProdukterne er udviklet til at holde i mange år. Soundbaren Beosound Theatre er det seneste eksempel. B&O direktøren mener, at det er et produkt du stadig om 50 år er glad for - eller i hvert fald har du den i langt længere tid end den typiske plastikkasse soundbar til 5-10.000 kroner.Beosound Theatre koster omkring 50.000 kroner.Fra supervelhavende til hvermands-ejeI podcastepisoden fortæller Kristian Teär både om deres superhigh-end købergruppe; så velhavende mennesker, at de ikke selv møder op i en butik. Dem med ekstremt dyre vine, biler og tilsvarende ure.Han slår også fast, at nok er Bang & Olufsen i udlandet et luksusbrand på linje med Hermes og Burberry, men der er også entry-levelprodukter, hvor alle kan være med.Som at købe en bilBang & Olufsen flagship-store i Odense (Foto: MereMobil.dk)Tænk på Bang & Olufsen som at købe bil. Du triller ind i butikken og ser på de dyreste modeller, men køber dem ikke nødvendigvis. I stedet køber du en mindre model - eller også har du bare fået en spændende oplevelse.Jeg synes, det var en mega spændende dag hos B&O i Odense, hvor jeg fik et helt andet indtryk af det danske varemærke, end jeg tidligere havde.Lyt med. Jeg tror også, at du vil finde det spændende.Mere til historienBang & Olufsen har ikke betalt for at deltage i podcasten, men de gav en cafeburger til frokost på en nærliggende café.
-
EP121: Klaptelefonerne Samsung Galaxy Z Flip4 og Motorola Razr 2022 er fede! Hvilken er bedst? Er de klapmobiler noget værd?
Klaptelefonen fylder mindre i lommen end en traditionel smartphone. Udfoldet kan den præcis det samme, som alle andre telefoner.
Det største problem ved klaptelefonerne er den foldbare skærm. Udover det skrøbelige ved at skærmen foldes ind og ud en masse gange om dagen, så er der også et visuelt kompromis.
Skærmfolden kan ses – også når skærmen er foldet ud. Når du kører fingeren hen over midten, kan du mærke overgangen ved hængslerne.
Motorola Razr vs. Galaxy Z Flip4 – her vinder Motorola på skærmteknologi. Skærmfolden er mindre tydelig og overgangen mærkes mindre end på Samsung Galaxy Z Flip4.
SÅDAN LYTTER DU MED: Hør min podcastepisode i afspilleren øverst på siden eller subscribe til mere tech på dansk via Spotify, Apple Podcasts eller hvilken som helst anden podcastplatform. Søg efter ’MereMobil.dk’.
Benytter den samme motor
Begge telefoner er baseret på Qualcomm Snapdragon 8+ Gen1 chipset og begge har en AMOLED-skærm. Det skal siges, at Razr 2022 kommer med 144 Hz opdateringshastighed, hvor Samsung Galaxy Z Flip4 har en max-opdateringshastighed på 120 Hz.
Det er Samsung, som har den overordnede bedste byggekvalitet, hvilket du mærker, når du har dem side-om-side, men Motorola efterlader det samlede bedste indtryk.
Desværre tilbyder Motorola kun to års softwareopdateringer mod Samsungs fire år.
Både Razr 2022 og Galaxy Z Flip4 er værd at købe. Begge får fire stjerner.
Hvilken klaptelefon er bedst? Det handler om pris og din holdning til opdateringer. Der er ting som er for og imod begge produkter. Se min video herunder og hør podcastepisoden for at blive klogere.
Læs min anmeldelse af Razr 2022 her og testen af Galaxy Z Flip4 her.
Se klaptelefon-guiden
https://youtu.be/nDBbTGIGldg
Mere til historien
Motorola Razr 2022 har en oplader med i salgspakken samt et cover. Køber du Galaxy Z Flip4 må du finde en oplader i skuffen. -
EP120: Hør min anmeldelse af Apple Watch Ultra hvor jeg også afprøver nødsirenen på 86db.
Apple Watch Ultra er udtryksfuld på ydersiden og funktionsfyldt på indersiden. I forhold til Apple Watch Series 8, og tidligere modeller, er Apple Watch Ultra markant større. Er din arm ikke for tynd, er det faktisk ret fedt.
Uret har flere funktioner, som er unik for netop denne model. Vanddybden kan ses på skærmen, GPS-chippen er langt mere præcis, du kan programmere den nye fysiske knap på venstre side og så er skærmen dobbelt så lysstærk i forhold til andre modeller.
Noget af det mest fantastiske er batteritiden, som gør, at du kan køre i to dage uden en oplader. Du kan endda oplade til 20 procents kapacitet på cirka 10 minutter.
LYT MED: Hør min podcastepisode om Apple Watch Ultra i afspilleren øverst på siden eller subscribe til mere tech på dansk via Spotify, Apple Podcasts eller hvilken som helst anden podcastplatform. Søg efter ’MereMobil.dk’.
Kan høres 180 meter væk
Apple Watch Ultra har en nødfunktion, hvor en sirene hylder med 86 dB. Ifølge Apple skal sirenen kunne høres op til 180 meter væk.
Naturligvis forøger det dine chancer for at blive fundet, hvis du dratter om i ødemarken, men min simple test viser, at 180 meter skal være i et åbent landskab med vinden i ryggen – medmindre eftersøgningsholdet har Superman-hørelse.
Ikke for den ægte outdoor-person
Jeg synes, at Apple Watch Ultra er det fedeste ur, at Apple hidtil har lavet.
De ægte outdoortyper med et Garmin-sportur på armen tror jeg dog ikke, at de rammer med Apple Watch Ultra. Det er nok mere et cafésegment over 40 år – dem som pludselig synes det er fedt med lycra, en dyr cykel og en selvrealiserende sheltertur.
Det rammer selvfølgelig også dem, som vil have noget unikt på armen.
Læs også min fulde anmeldelse af Apple Watch Ultra.
Vis dette opslag på Instagram
Mere til historien
Apple Watch Ultra fungerer kun med iPhone og kommer udelukkende i en mobiludgave med eSIM. Der findes ikke en ren Wi-Fi version. -
EP119: Hør hvor gode mikrofonerne og samtalekvaliteten er på Sony WH-1000XM5. Jeg fortæller også om musik- og lydkvaliteten.
I min anmeldelse af Sony WH-1000XM5 kan du læse, at lydkvaliteten ved musikafspilning er temmelig fantastisk. Dertil kommer, at WH-1000XM5 nok er verdens bedste noise-cancelling headphone – når du hører musik.
Samtalekvaliteten overraskede mig helt ekstraordinært. Du hører den, som du taler med fuldstændigt tydeligt, men din stemme går også klart igennem hos modparten i samtalen.
I denne podcastepisode kan du høre, hvordan mikrofonerne lyder i rolige omgivelser og i omgivelser, hvor trafikstøj virkelig udfordrer disse headphones.
Jeg har sammenlignet med AirPods Pro (2nd) fra Apple, så du kan høre forskellen i samtalekvaliteten. AirPods Pro var lige ved hånden, da jeg lavede testen, men resultatet adskiller sig ikke specielt meget fra, hvad du ellers møder i de fleste musikheadset til privat brug.
Sony gør det virkelig godt
Vil du høre musik og podcasts uden forstyrrelser, så er WH-1000XM5 det rigtige valg. Noise-cancelling funktionen er ret fantastisk.
Det vilde er, at også samtalelyden imponerer – hvor den aktive støjreduktion bare fungerer!
Du kan købe Sony WH-1000XM5 til mellem 3.000 og 3.200 kroner. Det er en god pris!
Topkarakter: 6 ud af 6 stjerner.
VIDEO: Hør og se den vilde headset-test
Mere til historien
I salgspakken til WH-1000XM5 finder du et 3,5 mm. jackstik-kabel, så du kan lytte til musik uden at anvende Bluetooth. -
EP118: Jeg har testet en dansk (smart)køkkenopfindelse. Jeg besøger Ztove, hvor vi går tæt på stegning af bacon og andre hovedretter.
Hvorfor bliver den første pandekage altid dårlig? Svaret er simpelt: Temperaturen er ikke den rigtige, fordi graderne sejler på et induktionskomfur.
Robotingeniøren Peter Favrholdt fra Odense har brugt de seneste syv år på at udvikle teknologi til kogegrej- og pander, så temperaturen kan styres med en nøjagtighed på én grad.
Flere af de store køkkenudstyrsproducenter har forsøgt med noget tilsvarende, men det er aldrig lykkedes.
En 4,8-score på Trustpilot vidner om, at ingeniøren har skuret et smartkøkken-system sammen, som fungerer ude hos madentusiaster.
Ztove imponerer som oftest
Ztove er navnet på et appstyret kogepladesystem. Det er et stykke teknologi, som indbygges i en eksisterende induktionskogeplade fra f.eks. AEG eller Electrolux. Kogepladen ”taler” trådløst med gryder og pander, der indeholder sensorer. ’Limen’ i systemet er en app.
Den optimale temperatur for tilberedning af bacon er 175 grader. Kyllingefileter er bedst på 165 grader. Ved at holde den optimale temperatur under tilberedningen, bliver resultatet ens hver gang.
Præcisionen gør, at du kan stege i smør uden det branker, bruge komfuret til sous vide blot i en gryde eller friturestege uden risiko for, at olien koger over.
Selv madkunstens skræk, hjemmelavet bearnaisesovs, kan trylles frem på få minutter i øvrigt uden den hysteriske pisken og ondt i armen, som denne sovsetype ellers er berygtet for.
De fleste retter i Ztove-appen lykkedes rigtigt godt. Mit glansnummer er at tilberede pommes frites fra frost direkte i kold olie på 12-15 minutter. Resultatet er bedre end på grillbaren.
Sandheden er, at jeg har brugt systemet jævnligt, men langt fra til det hele. Nogle ting er stadig hurtigere at lave på den gammeldags facon
Kom bagom Ztove
I denne podcastepisode besøger jeg Ztove hvor Peter Favrholdt fortæller om, hvor svært det er at udvikle noget, som ingen før er lykkedes med.
Du kommer også tæt på systemet, hvad det kan – og ikke kan bruges til.
Jeg håber, at du synes episoden er spændende.
Ztove kan monteres i en eksisterende kogeplade for cirka 6.000 kroner, men sælges også som helt færdige kogeplader med tilhørende kogegrej.
Mere til historien
Det vilde ved at bruge Ztove, at du kan koge f.eks. kartofler og risengrød, der når HELT op til kanten af gryden, uden det koger over. Risengrøden brænder i øvrigt ikke på i bunden. -
EP117: Vil du undgå at blive taget ved næsen, når du køber en ny telefon, så lyt med her.
Når telefonproducenterne sender nye telefoner på markedet, er ”ny” ikke nødvendigvis det samme som, at telefonen er bedre end dem der allerede er i butikkerne.
I år har vi blandt andet set, at OnePlus har lanceret OnePlus 10 Pro mens Xiaomi har sendt Xiaomi 12 Pro på markedet.
Nogle måneder senere har begge producenter sendt hhv. OnePlus 10T og Xiaomi 12T Pro afsted mod butikkerne og forbrugerne.
De nye telefoner er spin-off udgaver af de tidligere lanceringer, men en ny telefon er ikke nødvendigvis det samme som en telefon, der er bedre end forgængeren.
Sådan gør de
Først kommer topmodellen. Efter cirka et halvt år kommer en ny model i den samme serie med nogle opgraderinger, som skal sælge telefonen – men der listes også et par nedgraderinger ind for at holde prisen nede.
Xiaomi 12T Pro har på plussiden et nyt 200 megapixels hovedkamera og det nyeste chipset fra Qualcomm. Bagsiden er nu i plastik, kvalitetsfølelsen er dårligere end på Xiaomi 12 Pro og så er trådløs opladning og telefotolinsen fjernet.
Da OnePlus gik fra OnePlus 10 Pro til OnePlus 10T opgraderede de også processoren samt tilføjede hurtigere opladning, men de fjernede trådløs opladning og nedgraderede kameraet.
På denne måde holder OnePlus og Xiaomi sig selv ”friske”.
ANMELDELSE: Xiaomi 12T Pro er et sikkert køb
Alle gør det
Metoden ses også hos konkurrenterne.
Tag f.eks. Samsung Galaxy S21 som senere blev til Samsung Galaxy S21 FE. Apple har med iPhone 13 Pro opdateret udvalget med en grøn variant.
Hvis du som forbruger, ikke er opmærksom på producenternes finter, så risikerer du at købe en ”forkert” telefon.
I Xiaomis tilfælde møder du Xiaomi 12T Pro til 5.999 kroner, men du kan lige nu finde Xiaomi 12 Pro ned til 5.600 kroner – en telefon der i april kostede 7.500 kroner. I øvrigt er det en bedre telefon.
Mere til historien
Sammen med Xiaomi 12T Pro lancerede Xiaomi også en billig Android-tablet. Læs mere om Redmi Pad her. -
EP116: Du får topmodelydelse, godt kamera og megahurtig opladning. Motorola Edge 30 Ultra leverer, hvad du forventer – og overrasker.
Til en pris på 6.699 kroner gør du bare et godt køb, hvis det er Motorola Edge 30 Ultra, at du vælger.
Min favoritfunktion er opladningshastigheden, hvor du kan sende batteriet til fuld kapacitet på omkring 20 minutter. Det er en genial funktion, som giver virkelig stor værdi i dagligdagen.
Kameraet har overrasket mig positivt. Måske fordi Motorola ikke har ”talt det op”. Selv under udfordrende lysforhold, hvor lys og skygger mødes, kan du stadig skyde et ret imponerede billede.
Standardkameraet skyder i 12 megapixels opløsning, men du kan vælge at aktivere 200 megapixels tilstand. Det skal du ikke lade dig snyde af. Så mange pixels giver ikke den store mening.
Telefonen er født med den nyeste og kraftigste Snapdragon processor, som sikrer fuld fart på alle de opgaver, at du udsætter den for.
Skal du købe?
Kampen står mellem Motorola Edge 30 Ultra, OnePlus 10 Pro, OnePlus 10T og måske Asus Zenfone 9 som en joker - Zenfone er klart at foretrække, hvis du ønsker telefon, som fylder mindre i hånden.
OnePlus har fordel af, at deres telefoner kan fås med 128 GB lagerplads – og derfor er lavere prissat. Motorola Edge 30 Ultra sælges udelukkende med 256 GB lagerplads i Danmark – som gør den lidt dyrere.
Jeg medgiver at valget er svært, men jeg vil nok besøge en mobilbutik og se dem alle ”live”, før jeg endeligt beslutter mig. En god idé kan være, at holde telefonen i hånden rent fysiske.
For nogen vil det være en fordel, at Motorola har en mere ren Android-oplevelse end OnePlus.
Min vurdering ender på 6 ud af 6 stjerner. Læs hele anmeldelsen af Motorola Edge 30 Ultra her.
Mere til historien
Motorola Edge 30 Ultra får tre store Android-opdateringer i produktets levetid. Sikkerhedslaget opdateres i fire år. -
EP115: Den fylder mindre end andre telefoner, men har stadig topmodelydelse. Hør min mening om Asus Zenfone 9.
På nogle få minutter kan du høre, hvad jeg mener om Asus Zenfone 9
Telefonerne bliver større og større. Er du træt af gigasmartphones, men gider du ikke gå på kompromis med ydelsen, så skal du se nærmere på Asus Zenfone 9.
Zenfone 9 er en Android-telefon med den nyeste Snapdragon-processor, som leverer topmodelydelse. Samtidigt er kameraet ret fornuftigt.
Telefonen kommer med en række unikke egenskaber som f.eks. muligheden for at optage telefonopkald.
Sideknappen med fingeraftrykssensor gemmer også på en hemmelig funktion, der gør det muligt at trække notifikationerne frem med et swipe. Du kan desuden åbne en app ved at dobbelttappe på sensoren.
Asus Zenfone fylder som nævnt ikke så meget som konkurrenterne på Android, men den dog ikke helt så lille som iPhone 13 Mini.
Jeg synes 5.799 kroner (8 GB RAM / 128 GB lagerplads) er en rimelig pris på en ret unik telefon, som jeg gerne kalder for en kompakt succes.
Du kan roligt købe Asus Zenfone 9, der får topkarakter.
Læs min anmeldelse af Zenfone 9 her. Se også videoanmeldelsen af Asus Zenfone.
Mere til historien
Zenfone 9 opdateres mindst to gange på Android-platformen og får to års sikkerhedsopdateringer, oplyser Asus. -
EP114: En perfekt studiecomputer som du bliver glad for, men også en computer med begrænsninger. Lyt med og få overblikket på 5 minutter.
Skal du have en computer, som er langtidsholdbar, så er MacBook Air med M2-chip et godt valg. Selvom maskinen er kompakt, så kan den stadig trække Photoshop og Final Cut Pro X, men kun hvis disse bruges lejlighedsvis.
Bruger du grafik- og processorkrævende programmer på fast basis, er det en MacBook Pro, at du skal gå efter. I den sammenhæng er MacBook Air trods alt ikke det rigtige arbejdsværktøj.
SÅDAN LYTTER DU MED: Du finder podcasten, hvor jeg taler om teknologi på dansk, i alle podcastapps. Søg efter 'MereMobil.dk'.
MacBook Air - M2 vs. M1-udgave
Er det en god hjemmecomputer til allround-brug eller en studiecomputer, at du søger? Så kan du vælge mellem MacBook Air med M1 eller M2-chip, hvis der skal stå Apple på kassen.
M1-udgaven fra sidste år, vil for de fleste løse opgaven - og så er der tilmed nogle penge at spare. Begge maskiner yder godt, men det er klart, at den nye model vil have lidt ekstra power på toppen.
Du skal også vide, at når du søger rundt på nettet eller skriver tekster i f.eks. Microsoft Word, Google Docs eller håndterer mails, så vil du ikke opleve en forskel. Derfor kan du lige så godt bare købe den billigste.
Du kan se de vejledende priser fra Apple herunder.
MacBook Air, M1: Fra 9.399 kronerMacBook Air, M2: Fra 11.499 kroner
Stor anmeldelse af MacBook Air (M2)
Jeg har skrevet en stor anmeldelse af MacBook Air M2, som du bør læse, inden du træffer din beslutning. Du kan også se min videotest af computeren.
Mere til historien
Apple har tre 13-tommer computere i sortimenet. Storesøsteren til de to MacBook Air-maskiner er proudgaven. Forskellene er ikke vildt store. Du kan læse testen af den nye MacBook Pro her. -
EP113: OnePlus 10T er en god smartphone. Lyt med og hør, hvorfor denne fine mobil ikke kan anbefales.
OnePlus 10T behøver du ikke købe. Jeg synes i stedet du skal se nærmere på den billigere OnePlus Nord 2T.
Kameraet er det samme. Den oplader nogenlunde hurtigt og du betaler kun for den ydelse og hastighed, som du reelt har behov for. Desuden har Nord 2T alertslider, som jo er fjernet på OnePlus 10T.
Vil du have et bedre kamera og trådløs opladning, så er det OnePlus 10 Pro, at du køber.
LÆS OGSÅ: OnePlus om fremtiden for alert slideren
Hurtig men ikke SÅ hurtig
Blandt de tre telefoner er OnePlus 10T den hurtigste – både på processorkraft og opladningshastighed. Sammenlignes med topmodellen, så er den dog ikke voldsomt meget hurtigere.
Efter min opfattelse er OnePlus 10T sat i verden for at være en model, der kan bruges som argument for at anbefale enten op eller ned – altså Nord 2T eller 10 Pro. Som selvstændig telefon er den i OnePlus’ lineup uinteressant.
Lyt til ovenstående podcastepisode, hvor jeg uddyber, hvorfor OnePlus 10T er en god telefon, som jeg ikke kan anbefale.
Du kan også læse min anmeldelse af OnePlus 10T.
Min personlige anbefaling er OnePlus Nord 2T, som du kan læse testen af her.
Mere til historien
Lad os lige få med, at du sandsynligvis vil blive godt tilfreds, hvis du bare lukker øjnene og køber 10T. -
EP112: På nogle få minutter får du hovedkonklusionerne i min anmeldelse af MacBook Pro 13" (M2). Lyt med her.
MacBook Pro 13" med M2-chip har 2 USB-C porte med Thunderbolt (Grafik: MereMobil.dk)
Hvis du godt kan lide, at alle omkring dig kan se, at du har fået en ny computer, så er den nye 13-tommer MacBook Pro med M2-chip ikke noget for dig.
Grundlæggende er der tale om den samme computer, som Apple sendte på markedet i 2020. I hvert fald på ydersiden. Den store ændring ligger i processorchip og chipsettet generelt, der er opgraderet fra M1 til M2.
Dette betyder ændringen af chipsettet for dig
Hvis ikke du bruger din computer til krævende opgaver, hvor der skal ydes en masse fra grafik- og processorchippen, så vil du ikke opleve en forskel.
Word, Excel, Outlook Safari og andre almindelige programmer til computerbrug kører fuldt ud lige så fint på 2020-versionen. Det er, når systemet presses til kanten med foto- og videoredigering, 3D-grafik og f.eks. avanceret appprogrammering, at computeren shiner.
Grafikydelsen har jeg målt til omkring 42 procent bedre på den nye version, selvom specifikationerne på 2020 og 2022-testmodellerne ikke er helt ens. Jeg har særligt udfordret denne bærbare med videoredigering i Final Cut Pro X, hvor det det ekstra overskud tydeligt kunne mærkes.
Skal du købe?
Vil du have en 13-tommer MacBook Pro, kan det være en god idé at jagte en 2020-model, hvis det bare er størrelsen og vægten, der er vigtigt for dig. Her vil du kunne spare nogle penge.
Til grafiktunge opgaver ude af huset bliver MacBook Pro 13-tommer med M2-chip en god ven, men på kontoret er f.eks. videoredigering ikke så relevant med mindre du har en ekstern skærm. 13-tommer synes jeg er for småt.
Jeg giver 5 ud af 6 stjerner. Inden du køber så læs også min detaljede anmeldelse af MacBook Pro.
Priserne starter ved 12.499 kroner.
Se testen: MacBook Pro 13", M2
https://youtu.be/rMAttDJj5nI
Mere til historien
Som nævnt er der ingen designændringer sammenlignet med 2020-modellen. Det betyder også, at der stadig er Touch Bar - en funktion som er på vej ud. Tastaturet er (heldigvis) stadig det virkelige gode Magic Keyboard. -
EP111: Kom tæt på topmodellen Sony Xperia 1 IV.
Sony Xperia 1 IV er ikke som alle andre telefoner. Her fokuseres mod en målgruppe, som gerne vil bruge smartphonen til video, billeder og lyd. Dem, som synes det er fedt, at have en 10-spors lydoptager i lommen og hvor der nørdes igennem på videooptageren.
Jeg synes, særligt det er fedt, at Sony Xperia 1 IV kan bruge en ekstern mikrofon via 3,5 mm. jackstik-porten; præcis som på et DSL-kamera. Det er nemlig en mulighed, som er rigtig svær at finde på Android-telefoner.
Sætter du den eksterne mikrofon på en kameragrip, så har du et fedt kit til Instagram og YouTube-videoer on-the-go. Det er sådan et kit, der ofte bruges af indholdsskabere - blot med den forskel, at der på toppen sidder "et rigtigt kamera". Her er telefonen bare SÅ meget lettere - og den kan også bruges til andre ting.
Er også en god smartphone
Du kan anvende Xperia 1 IV som en smartphone, naturligvis. Og den er en rigtig god en af slagsen. Ydelsen er på niveau med andre topmodeller og batteriet holder fint en hel dag.
Nørder du ikke i kameraets fin-indstillinger, så bliver du glad for den almindelige kamerafunktion, der også kan levere gode billeder og videoer.
Selvom kameraet ikke har nat- og portræt-mulighed som dedikerede tilstande, så kan du stadig tage flotte aftenbilleder og portrætter. Der er også ultravidvinkel-linse, hvorfra billederne er værd at kigge på.
Genial på sin egen måde
Vil du have en telefon, der muligvis er den perfekte multimedietelefon, skal du se nærmere på Sony Xperia 1 IV. Tilbehørsmulighederne inden for lyd og video er store, hvilket understreger jagten på de kreative multimedie-brugere.
Xperia 1 IV skal sælges med video, foto og lyd for øje - og hvor det stadig er en god smartphone. Og ja - en gamertelefon også.
Prisen er høj. Vejledende uden abonnement taler vi 9.999 kroner.
Jeg giver Sony Xperia 1 IV 5,5 ud af 6 stjerner.
Lyt til podcastepisoden hvor du kommer tættere på Xperia 1 IV. Læs også den min fulde anmeldelse med alle detaljer her.
Mere til historien
Filmtjenesten Bravia Core medfølger gratis på Xperia 1 IV. Her kan du streame en række Sony-filmtitler - dog kun på telefonen. -
EP110: Lyt med i få minutter og få de vigtigste pointer fra min test af OnePlus Nord 2T.
OnePlus er rigtigt gode i den øvre mellempris-klasse. Jeg er ikke vild med de billigste telefoner, som OnePlus har i kataloget, men lige under 4.000 kroner rammer de den rent.
Noget af det bedste ved OnePlus Nord 2T er hurtigopladningen. Jeg nåede 65 procents strøm på blot et kvarter. Det er simpelthen vanedannende. Der ligger en 80 watts oplader i salgspakken.
Du skal forvente at oplade en gang i døgnet, da batteriets kapacitet kun er 4.500 mAh.
Næsten den samme telefon
Hvis du har en OnePlus Nord 2, der kom sidste år, så behøver du ikke købe Nord 2T. Hertil ligner telefonerne hinanden ALT for meget.
Kameraet er det samme – og tager gode billeder. Processoren er opgraderet, men ydelsen er kun skruet marginalt op - og systemet ligner sig selv.
Mit råd til, at du skal købe 128 GB udgaven, da den store 256 GB-model bliver for dyr – set i forhold til, hvad man så ellers kan begynde at overveje.
Stor men ikke ”stor”
Når jeg placerede OnePlus Nord 2T oven på en iPhone 13 Pro Max, der opleves som gigantisk i hånden, så blev jeg mega overrasket.
Nord 2T er fysisk ikke ret meget mindre, men den føles markant mindre i hånden.
Skærmen er 6,43 tommer med Full HD-opløsning. Det er en 90 Hz skærm, der giver en lidt mere flydende grafisk oplevelse end telefoner med en standard 60 Hz-skærm. Dog ikke i 120- eller 144 Hz-niveau.
Køb den… Eller?
Ja! Du kan roligt købe OnePlus Nord 2T, men du skal også vide, at OnePlus Nord – den første i Nord-serien – kan findes ned til cirka 2.800 kroner. Det samme gælder for Nord 2.
Du skal betale 3.299 kroner for OnePlus Nord 2T.
Mit budskab er, at særligt Nord 2 stadig er et rigtigt godt køb. Og da telefonerne er ret ens, er der sund fornuft i at købe modellen fra sidste år og spare 500 kroner.
Læs den fulde anmeldelse af OnePlus Nord 2T her.
Se testen af OnePlus Nord 2T her
https://youtu.be/rxMwgh7UCtM
Mere til historien
OnePlus har også lanceret OnePlus Nord CE 2 Lite, men baseret på min oplevelse med Nord CE 2, så tror jeg, at CE 2 Lite er en telefon, du skal gå uden om. -
EP109: Lyt med og find ud af, hvorfor OnePlus Nord CE 2 ingen mening giver.
OnePlus Nord CE 2 har flere gode teknologier i sig, men lader fuldkommen forkert på markedet.
Skærmen er ellers ret fin med Super AMOLED-tekologi og 90 Hz opdateringshastighed, der efterhånden er minimumsforventningen i mellemklassen.
Under skærmen sidder en fingeraftrykssensor, der fungerer godt og som giver en lille smag af topmodel, selvom dette bestemt ikke er tilfældet.
Kameraet væltede mig ikke bagefter, men hvis ellers motivet står nogenlunde stille og lyset er i orden, bliver billederne rimelige. Hvis du er typen, der mest bare tager et billede, som du deler på Facebook og Instagram, vil du nok ikke savne det store, men dette er ikke ferietur-kameraet, som du sætter din tillid til.
Mangler overskud
Der er ikke et stort overskud af kræfter i OnePlus Nord CE 2, hvilket blandt andet mærkes, når du bruger kameraet, hvor opstarten kan virke sløv - og ja så er den heller ikke så hurtig til at skyde billedet. Det er årsagen til, at motivet helst ikke skal flytte sig ret meget.
Når du skifter mellem programmer og bruger Nord CE 2, "som en smartphone", vil du også opdage, at hardwaren er på overarbejde.
Her er problemet for OnePlus Nord 2 CE
Var OnePlus Nord 2 CE billigere og så vi på den som et "enkeltstående produkt", var den såmænd okay. Desværre er virkeligheden, at når du står i mobilbutikken, er der bare så mange andre og bedre valgmuligheder i den samme prisklasse.
I dag er det ikke nok bare at være "okay". Slet ikke når OnePlus i deres eget katalog, har bedre bud.
OnePlus Nord 2 er det rigtige valg
Priserne netop nu i markedet er, at OnePlus Nord CE 2 kan købes til omkring 2.700 kroner, mens OnePlus Nord 2 ligger omkring 2.900 kroner.
OnePlus Nord 2 er en MEGET bedre telefon, hvorfor OnePlus Nord CE 2 slet ingen mening giver på markedet.
Du kan læse min anmeldelse af OnePlus Nord 2 her... Vil du dybere ned i Nord CE 2 skal du læse her.
Se testen af OnePlus Nord2
https://youtu.be/RuK_9cJmRd4
Mere til historien
OnePlus ventes inden længe at præsentere en ny Nord-telefon. Denne hedder, sandsynligvis, OnePlus Nord 3. -
EP108: Jagter du en telefon til lidt under 3.000 kroner, så er Xiaomi Redmi Note 11 Pro måske et bud? Her får du min mening på nogle få minutter.
Mellemklasse-telefoner er efterhånden rigtigt gode. Omkring 3.000 kroner får du ret meget telefon, generelt. Det gælder også for denne telefon Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G.
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G minder meget om Motorola Moto G71 og OnePlus Nord CE 2. Alle tre telefoner synes jeg mangler overskud, når de presses lidt. Jeg kunne godt bruge lidt mere ”luft” på toppen, hvor processoren burde udvise et større overskud.
Når du ringer, skriver beskeder eller læser nyheder online, så er det ikke et problem.
Slå AI-funktionen fra
Kameraet i Redmi Note 11 Pro forsøger at forbedre billedkvaliteten med en såkaldt AI-funktion, men denne skal du slå fra. AI-funktionen ødelægger billedet.
Når du har styr på denne del, tager telefonen rimeligt fornuftige billeder, om end der dog er langt op til billeder fra topmodellen Xiaomi 12 Pro.
Brugerfladen bliver du hurtigt glad for. I begyndelsen virker det lidt rodet, men det er på grund af Xiaomis egne app- og funktionsopfindelser. Når du har slettet blotware-apps og flyttet rundt, så spiller det ret godt.
Xiaomis telefoner har fuld adgang til Google Play, Googles tjenester og apps.
Er den værd at købe?
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G går ikke over i historien. Om kort tid er den glemt, men i nuet klarer den sig mindst lige så godt som sine nærmeste konkurrenter.
Skærmen er en 120 Hz-type, hvor grafikken er mere flydende end på Motorola Moto G71, der stort set er den samme telefon – dog til en lidt lavere pris.
Xiaomi får dog et ekstra plus, da man på et kvarter kan oplade den til 50 procents kapacitet. Der medfølger en kompatibel oplader i salgspakken.
Xiaomi Redmi Note 11 Pro 5G får 4,5 ud af 6 stjerner. Du kan læse en uddybende anmeldelse her. Se også videotesten herunder.
Tæt på Xiaomi Redmi Note 11 Pro
https://youtu.be/l-pYi_Bnmdw
Mere til historien
Xiaomi har et par gode bud i kataloget lige nu, hvis du er parat til at give lidt mere for telefonen. Tjek f.eks. min anmeldelse af Xiaomi 12 Pro. - Show more