Episodes

 • Jeg er så højgravid!
  I dette program zoomer vi ind på en – i kalenderen – meget kort periode, som for den højgravide kan føles som en ørkenvandring. Med vand i benene!
  For de allersidste uger og dage op til en fødsel er helt enestående, dirrende, fyldt med tanker, spænding og glæde, bekymringer, forestillinger, rykken rundt på møbler, sortere bittesmå stykker tøj, utålmodighed, madprep og fysisk udmattelse. Man kan føle, at man kommer til at forblive højgravid for evigt, særligt hvis den lille makker ikke vil ud omkring terminsdatoen, men bagefter står perioden måske som et glimt, der aldrig kommer igen.
  Vi taler om det dirrende, lillebitte, meget lange øjeblik, om redebyggeriet, kærligheden, spændingen, måske lidt og veer, der kommer og går og om, at det er fuldstændig magisk vanvittigt, at man hver morgen ikke ved, om man skal spise frokost med en nyfødt i armene.
  Panelet består af Emilie Wittrup og Silja Eriksen.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.
  Redaktør og tilrettelægger: Emma Kleist Christensen.
  Har du input eller idéer til podcasten? Du kan altid række ud til os via [email protected].

 • Det er dén, der er allermest – hverdagen! Og rutinerne, madpakkerne, hente/bringe, arbejde, stå i kø i supermarkedet, koge pastaskruer, hænge daggammelt, vådt tøj på snore, tømme små rygsække, bade unger, rydde væk ... Og oven i det kommer så dage med sygdom, rengøring, legeaftale Aula… ja, det fortsætter jo! Og fælles for mange af os, er, at vi ikke fatter, om hverdagen og derfor livet pt. kun er så intenst og hektisk for os eller om det er tilfældet for alle; for hvordan gør andre mennesker, hvis det kun er os!?
  I det her program taler vi om at lægge hverdagskabalen, så den i nogen grad går op. Vi spejler følelsen af leverpostej, hentestress og våde flyverdragter og vi kommer med egne, konkrete eksempler på hvad, der virker for os.
  … for mest af alt, holder vi af hverdagen!
  Panelet består af Victoria Ryberg Paulsen, Matilde Boldt Jørgensen og parterapeut Cathrine Katzmann.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.
  Redaktør og tilrettelægger: Emma Kleist Christensen.
  Har du input eller idéer til podcasten? Du kan altid række ud til os via [email protected].

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • De kan make or break en barsel, de kan blive til venskaber for livet eller skabe følelsen af utilstrækkelighed i en mor. De kan holde en sårbar og ægte snak og de kan være en konkurrence og en gang blær’værk, som ingen vil være ved, de deltager i.
  I dag taler vi om, hvad en mødre gruppe helst skulle være, om gruppedynamikker og om hvor smukt et fællesskab kan blive, hvis man tør være den, der smider hæmoriderne på bordet og deler gavmildt og ærligt ud i stedet for at bage kager og vaske gulv, når mødregruppen kommer på besøg!
  Panelet består af Christina Sander og Sara Jakobsen Rutzou.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.
  Redaktør og tilrettelægger: Emma Kleist Christensen.
  Har du input eller idéer til podcasten? Du kan altid række ud til os via [email protected].

 • Omkring 1-3 procent af danske, gravide kvinder vælger at føde hjemme og tallet er stigende – så hvad er op og ned, når vi taler hjemmefødsel; det forsøger vi at belyse en anelse i dag.
  Vi taler med en mor, der har født to børn og haft begge oplevelser; altså på både sygehus og derhjemme. Og så taler vi med en jordemoder om hvordan en hjemmefødsel forløber og om hvornår, den anbefales. I denne podcast taler vi altså om den ukomplicerede, anbefalede hjemmefødsel.
  Panelet består af Freja Palsgaard Andersen og jordemoder Anne Ruby.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.
  Redaktør og tilrettelægger: Emma Kleist Christensen.

 • Det er som om cyklussen er skruet op på 200% for nogle af os, efter vores børn er kommet til verden. Det er både i form af vredesudbrud, tristesse, humørsvingninger, kraftigere smerter ved både ægløsning og mens og større blødning.. haleluja!
  I dette program taler vi om hhv. vrede og tristhed, smerter og humørsvingninger, om at føle, at halvdelen af måneden går med at have en livmoder og et par æggestokke og om hvordan vi behandler os selv – og vores familie – når vores hormoner raser i os.
  Vi taler om at tage sig selv alvorligt, bede om omsorg. Vi runder forskellen på PMS og på PMDD og så taler vi om, hvad man kan gøre, når det føles som om, gården er brændt ned – for man kan faktisk gøre en del!
  Panelet består af Elizabeth Frank Nebelong, Camilla Kruse og cyklusvejleder Ida Axholm.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.
  Redaktør og tilrettelægger: Emma Kleist Christensen.

 • Hvis der er noget, der kan få folk op af stolene, så er det, når nogle af os vælger at ”langtidsamme” vores børn. Det undrer eller ligefrem provokerer nogle så meget, at der findes helt vedtagne sætninger som ”når de selv kan bede om det, så er det slut” og mange andre slags sætninger, som de fleste af os kender. Men det er vel egentlig lidt underligt, både fordi vi ikke i samme grad taler om korttidsamning, men også fordi der findes sundhedsinput om præcis dét. I dette program taler vi med to kvinder, der gang på gang skal forklare og forsvare deres valg om at amme deres børn, om grænseløshed fra andre mennesker, om alkoholkultur, om ”ikke at kunne det samme” og ”hvorfor vil du det?” og hvorfor det kan sætte så mange følelser i gang i både fremmede og slægtninge. Og så taler vi også om, hvad der klinisk og bevist er op og ned i en amning, der strækker sig over længere tid, end vi kulturelt er vant til at forholde os til.
  Panelet består af Christina Skov Hegner, Rikke Storm Hansen og ammevejleder Maj Aaberg.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.
  Redaktør og tilrettelægger: Emma Kleist Christensen.

 • Da Maja fortalte sin arbejdsgiver, at hun var gravid, startede en lang, sej og opslidende periode sideløbende med hendes graviditet, fødsel og barsel med hendes søn. For hendes arbejdsgiver kvitterede med en fyring efter 3 uger og nu er sagen endt i Ankestyrelsen. Og Majas historie er langt fra enestående i den forstand, at kvinder stadig diskrimineres for at få børn. I dette program taler vi om det forløb, som for Maja ledte frem til først en sygemelding, en opsigelse, en (uduelig?) fagforening og et nervesystem i flammer. For det er dét, der fylder mest. Den konstante belastning, det er og har været for kvinder, at mange af os er nervøse for at indvie arbejdsgiver i vores lykkelige omstændigheder, for hvad sker der så – om lidt er vi jo en byrde, fordi vi går på barsel! Om at være væk og komme tilbage og om, om man overhovedet kan overskue at få flere børn ”hvis det skal være sådan her!” Vi taler også med en ekspert på området om præcis den (internaliserede) fejlslutning, at kvinder på barsel er en belastning, om de kolde tal, der findes, på hvordan kvinder stadig i stor stil straffes for at stifte familie og om hvad, der skal til, for at rydde op i netop dét.
  Panelet består af Maja Lysgaard og Natalia Rogaczewska.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.
  Tilrettelægger og redaktør: Emma Kleist Christensen.

 • I dette program taler vi om den sex, man faktisk ikke har lyst til at dyrke med sin dejlige partner, men som man af alle mulige grunde dyrker alligevel! Om at være bange for at glide fra hinanden, om at undgå akavede eller smertefulde samtaler, om gentagne afvisninger, om at føle, at man får rykket hele armen af, hvis man giver en lille lillefinger og om tanker om utroskab, hvad et godt parforhold ”da er.” Vi taler om 8-ugers undersøgelsen efter en fødsel, der ikke er et startskud til penetration, om naturligheden i ikke at have lyst i forskellige dele af livet og om vi er forskellige, når det kommer til lyst og behov.
  Panelet består af sexolog og parterapeut Gabriela Rehfeld og Christina Skov Hegner.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.
  Tilrettelæggelse og redaktør: Emma Kleist Christensen.

 • DETTE AFSNIT ER EN GENUDGIVELSE!
  Vi har været en tur i gemmerne og fundet et lækkert afsnit, som vi synes er et genhør værd.
  Det kan altså være, at du hører afsnittet og tænker “hov, det har jeg da hørt før”. Men det synes vi faktisk ikke gør noget, når det nu er sådan et sjovt, skarpt og stadig yderst aktuelt emne: Ferie med børn.
  I afsnittet snakker vi om at være hjemme med børnene i ferien og om at tage ud og rejse med børn. For er det overhovedet ferie for de voksne, når børnene også holder fri? Du kan høre om Christina Sanders SKIDEGODE ferie, om at være en "julebobs" og om at føle, at ens hjem pludselig strammer om skuldrene på én, når man rammer 10. dagen hjemme med børnene.
  Afsnittet blev første gang sendt d. 18. januar 2023, og i panelet var Ane Høgsberg og Christina Sander.

 • Nu det jul igen… Og jul betyder for mange af os hjemmebag, nisselandskaber, pakkekalendergaver, julepynt osv osv osv.
  Og hvor er det bare hyggeligt at stå og pynte juletræ med børnene… Altså indtil en af børnene begynder at pynte forkert, og du må stå op om natten for at pynte juletræet om. Eller vågner klokken 4 om morgenen for at lægge gaver i en julesok. Eller får grå hår af alle de nye nisseløjer, du skal nå at finde på, for “det gør alle de andre mødre vel?”.
  I dette afsnit snakker vi om, når julehyggen kammer over og bliver til julestress. Vi snakker om, hvornår man ved, om man har gjort nok, om hvorfor vi som mødre tror, at vi er ansvarlige for at skabe julemagien. Og så taler vi om, når mor bare ikke orker alle de der juletraditioner, og om at sætte grænser for familien, når de vil styre dit barns indtag af sukker, sengetider eller mængden af julegaver under træet.
  Glædelig jul!… Den varer heldigvis ikke helt til påske.
  Panelet består af Julia Lahme og Christina Sander.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.
  Redaktør og tilrettelægger: Emma Kleist Christensen.

 • Hannah blev mor til lille Signe, der fik konstateret en misdannelse i hjernen, da hun var 4 mdr gammel. Det betød en omvæltning i Signes forældres liv og det liv, de troede, de skulle have. For hvordan finder man sig pludselig til rette i et liv og en forældrerolle, når man får et barn, der på sin egen måde er perfekt, men i klinisk forstand har brug for ekstra opmærksomhed, indlæggelser og hvis fremtid ser så anderledes ud, end man havde troet, den ville? I dette program taler vi om den besked, Hannah og hendes mand fik, om den skam og (forbudte?) sorg, der fylder, når man har et dejligt barn foran sig, men en underlig og underfortalt sorg indeni. Om hvordan livet pludselig skal se ud, når man havde ønsket sig og forventet noget andet. Vi taler om skyggebørn og om det system, der skal gribe dem. Og så taler vi om det sikkerhedsnet, der er parforholdet, når det skal gennemstå en krise, imens det skal give kærlighed og omsorg til et barn, der har særligt brug for det.
  Panelet består af Hannah Søhoff og psykolog Rosa Øllgaard.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.
  Redaktør og tilrettelæggelse: Emma Kleist Christensen.

 • Der er fest i forældregruppen… men er der nu osse det? I denne episode er vi på fælleskommunikationen på Aula, i forventningsafstemningen til engagement for store og for små, i snakken om, om andre forældre partout skal blive nye venner og om hvor lidt, det egentlig er OK at magte, når man har skolebørn. Vi taler om at få et blik ind i andres forældreskab, om dem, der altid rækker hånden op til forældremøde og dem, der aldrig gør. Om legeaftaler, voksen akavethed og om ”dårlige undskyldninger.” Vi taler om ensretning i fraværet af andres børneopdragelse – hvorfor skal vi have en kollektiv politik for alt muligt, fordi DU ikke kan sige nej til dit barn? Og så taler vi om, når en god idé flyder over sine grænser og vi inviteres til forældre-hyttetur, forældredruk og om verbale, online slagsmål over en kønsbestemt fødselsdag… velkommen til forældregruppen!
  Panelet består af Nanna Schultz og Julia Lahme.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.
  Redaktør og tilrettelæggelse: Emma Kleist Christensen.

 • Sæsonen fra helvede er over os. Igen. Hvor børn og voksne igen og igen lægger sig syge med alt fra feber, omgangssyge, hoste og snotnæser, der ikke har en farve, der er lovlig at komme i institution med. Fælles for de fleste af os, er, at vi nærmest ikke kan blive raske eller få tilværelsen til at hænge sammen imens, sygdommen og fraværet på arbejdet raser i os og vores samvittighed OG at vi ikke ANER, ”hvordan andre mennesker gør!?”. Så sandheden er formentlig, at andre mennesker, herunder specifikt småbørnsfamilier, har det på præcis samme måde. I dette program taler vi om den groteske stamina, man skal besidde for at holde sig oprejst i en tsunami af baciller, dårlig samvittighed overfor jobbet, ”barns 1. sygedag” – for børn bliver jo raske på et døgn , som vi ved – at overleve på kaffe, panodiler og vilje. Vi taler om ”panodilbørn,” at nedstirre andres forkølede unger i institutionen, om det absurde i at blive bedt om at outsource omsorgen for møgsyge børn og om helt generelt at overleve denne sæson.
  Panelet består af Cathrine Understrup og Sofie Bøcher Lindquist.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.
  Tilrettelæggelse og redaktør: Emma Kleist Christensen.

 • Hvorfor findes udtrykket "karrieremor,” når udtrykket “karrierefar” vist ikke findes? Det gør det nok, fordi det historisk er ganske kort tid siden, at kvinder og herunder mødre, kunne efterstræbe et arbejdsliv og dermed en karriere. Samfundet har af og til travlt med at se med spørgende og dømmende blikke på de kvinder, der skruer op for arbejdstimerne og ambitionerne, når de er mødre. Så dén snak tager vi i dag. Vi taler om “midterområdet - der, hvor lortet knækker.” Om at have hjælp til alt andet end sit arbejde og samværet med sine børn. Om knivskarpe (fra)valg, hellige weekender og fraværet af noget som helst andet end arbejde og moderrollen. Og så taler vi om de “stakkels” børn, der har karriereforældre, om kritik og bekymrede røster, om tidlige afleveringer, sene afhentninger, kvalitetstid og om at skulle forsvare sine valg midt i en tid, der præges af en familiær tilbagetrækning og opgøret med 8-16, forældreudbrændthed og en altid aktuel ligestillingskamp.
  Panelet består af Christine Nordam og Silan Druekær Erdem.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.
  Redaktør og tilrettelæggelse: Emma Kleist Christensen.

 • Nogle har vidst det altid, andre overraskes af den følelsesproces, der går i gang, når de er blevet forældre - fælles for dem, der ender med at vælge at gå hjemme med deres børn er, at de stadig tilhører et mindretal, beundres og kritiseres og har deres grunde til at vælge præcis dét for dem og deres børn. Så hvordan hjemmepasser vi? Hvordan ser hverdagen ud? Hvad er tankerne bag at vende ryggen til den mest normale udlicitering af vores omsorgsopgaver; nemlig institutioner? Vi tager snakken i dette program, hvor både en ny og en mere øvet hjemmepasser lukker os ind i deres overvejelser, processen derhen og i det familieliv, der, for dem, ser meget anderledes ud, end det stadig gør for langt de fleste børnefamilier. Denne snak kan dårligt tages uden at kippe med hatten til den nuværende regerings ønske om at dette lands arbejdsdygtige borgere bidrager til statskassen med et fuldtidsarbejde og derfor sender deres børn i institution - og henter sent med stolthed i blikket! - så dén runder vi også.
  Panelet består af Maj My Midtgaard Humaidan, Freja Østergaard og psykolog Malene Buhl Eriksen.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.
  Redaktør: Emma Kleist Christensen.

 • Vores psykolog har aktualiseret emnet midt i en tid, hvor så mange af os føler os mindre kompetente, end det er ”tilladt.” Men hvornår er man egentlig bare en god (nok?) mor? Hvornår føler vi os som de fedeste forældre i verden? Og hvad er egentlig en god (nok) indsats? ER det hårdt arbejde at gøre det godt (nok) eller hvordan går andre egentlig og har det i moderrollen? Og hvor ”lidt” skal der egentlig til for at sikre børns trivsel i en tid, hvor der er gået studie i forælderrollen og så mange føler, de fejler? ... Og hvorfor irriterer udtrykket ”god nok” Majbritt så meget?
  Panelet består af Tina Myung Povlsen, Silan Druekær Erdem og psykolog Rosa Øllgaard.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.

 • AV! Det er hårdt at være den, der bliver afvist og det er hårdt at være den eneste, der kan bruges. Med panelet taler vi om både at sole sig i opmærksomheden, mangle aflastning, melde totalt udsolgt, overrule sin partner og om, når det er mor, der ikke dur; det er nemlig oftest omvendt, er panelets erfaring. Vi taler om den afviste parts følelser, om forventninger til barnets præferencer og om hvordan, man møder op som et hold, når den ene skal gå vææææk, imens den anden bærer alt på sine skuldre. AV igen!
  Panelet består af Maria Josefine “JoJo” Konstantin Madsen og Klara Noer Kondrup Romagnoli.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.

 • .. til sex. Det er desværre en klassiker; livet i en småbørnsfamilie levner meget lidt plads til de tanker, følelser og initiativer, vi måske oplevede før i vores dampende parforhold. For nogle er det uproblematisk, for andre er det kilde til store konflikter, dårlig stemning, stilhed, rygge, der vender mod hinanden og en afstand mellem parterne, der bare vokser og vokser. Men hvorfor er det så almindeligt? Kan det løses? og i så fald hvordan? I denne episode giver psykolog og familieterapeut, Frej Prahl, sit kompetente bud på hvordan, vi kan finde hinanden - og os selv og lysten - igen!
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.

 • Eller den ikke-eksisterende relation, kunne vi måske sige. For i dette program taler Simone om hvordan hendes eget moderskab har aktualiseret nye og anderledes tanker og følelser om hendes egen barndom og forælderrolle, alt imens hun har en opvækst med alkoholmisbrug i hjemmet med i bagagen. Vi taler om at føle sig dum, fordi man håber, om at ønske sig noget andet af fortiden og om forestillinger om fremtiden, der bliver gjort til skamme. Og om at slippe håbet og være en god mor med den bagage, man nu engang har. Dette program kan du både bruge til en hel masse, hvis du har oplevet omsorgssvigt i din barndom, ikke længere har kontakt til dine forældre og hvis du oplever, at dine forældre, herunder særligt din mor, ikke er blevet den mormor, du havde håbet på. En gribende fortælling og samtale, der undervejs udfolder sig i kontrasterne til den gode relation til (mor)mor - lyt med varsomhed, hvis dette afsnit særligt taler til dig.
  Panelet består af Simone Göetze og psykolog Rosa Øllgaard.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.

 • Triggerwarning: i dette program tales der indledningsvist om fertilitet og tab, selvom programmets emne er venskaber. Dette kan virke ubehageligt for nogle - lyt varsomt, hvis du føler dig sårbar på området. Alt påvirkes af børn. Derunder de venskaber, der fandtes før, vi fik dem. Det kan være en stor sorg, frustration eller skuffelse for de af os, der savner vores venner, måske at mærke os selv i venskabets kontekster. For hvad pokker stiller man op, når man pludselig ikke bliver inviteret til ting længere? Eller når man selv er dén, der melder fra igen og igen? Måske endda den, der lukker ned for gamle venskaber, fordi man ikke kan forene sin nye tilværelse med den gamle? Kan ens venner (uden børn) forstå hvem, man pludselig er blevet som menneske? Og hvor længe må der gå imellem, at man spørger til andres liv, fordi man selv er dybt i pløjesporene i sit liv med små børn? Et ærligt og fint afsnit om vores relationer og den elastik, de indeholder.
  Panelet består af Maria Josefine "JoJo" Konstantin Madsen og Klara Noer Kondrup Romagnoli.
  Vært: Majbritt Maria Lundgaard.