Episodes

 • Vandaag precies 51 jaar geleden.

  Op 4 december 1972 loopt de 7-jarige Steven Stayner van school naar huis. Hij wordt aangesproken door een man die foldertjes uit staat te delen en die hem vraagt of Steven's moeder nog iets wil doneren aan de kerk.

  Ja hoor, zegt Steven

  'Oh mooi,' zegt de man. 'Stap maar in mijn auto…'

  Van het verhaal van Steven zou later een beroemde Ware Woensdag Avond film gemaakt worden: I know my first name is Steven. Voor deze documentaire gingen de makers terug naar deze mini serie, de originele nieuwsbeelden, en interviews met de betrokkenen. Omdat het vandaag precies 51 jaar geleden is heb ik de aflevering van vorig jaar opgepoetst en verbeterd.

  SPOILER ALERT: als je deze documentaire nog wilde kijken en verrast wil zijn, dan kun je deze aflevering misschien beter later luisteren.

  Trigger waarschuwing: er is in deze aflevering sprake van seks met een minderjarige.

  Wil je deze podcast steunen? Nou dat kan! Koop mijn boek, De moord op mr. Jacques Wijsman! In dat boek raakt Josephine van Dil - Ter Heul betrokken bij deze zaak als haar broer verdacht wordt van de moord op de jonge advocaat Wijsman. Joop en haar vriendinnen moeten alles uit de kast trekken om de echte dader op te sporen, zelfs als dat steeds gevaarlijker lijkt te worden.


  Bestel een exemplaar voor jezelf en vertel het aan al je vrienden. Het is al "briljant", "krankzinnig" en "Agatha Christie meets Cissy van Marxveldt" genoemd. Inmiddels zijn we al aan de tweede druk.

  Te bestellen bij Bruna.nl, Bol.com maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel!!!! #steunjelokaleboekhandel

 • Deze week is het precies 97 jaar geleden dat de koningin van de misdaad de enige echte Agatha. Christie spoorloos verdween.
  Op 3 december, om half tien 's avonds gaat Christie nog even welterusten zeggen tegen haar dochter Rosalind en vertrekt daarna in haar auto, een Morris Cowley, de donkere nacht in.

  De auto wordt de volgende dag teruggevonden bij een kalkgroeve, naast een meertje waarvan de lokale bevolking zegt dat het er spookt.

  Van de schrijfster ontbreekt elk spoor….

  Wat is hier gebeurd? Was het een kidnap? Zelfmoord? Of toch... Moord? Luisteren dus!

  Wil je deze podcast steunen? Koop mijn boek! De moord op mr. Jacques Wijsman is al, hoe toepasselijk, Agatha Christie meets Cissy van Marxveldt genoemd.

  Bestel vast exemplaar en vertel het aan al je vrienden! Te bestellen bij Bruna.nl, Bol.com maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel!!!! #steunjelokaleboekhandel

  Deze aflevering heb ik anderhalf jaar geleden ook uitgezonden, ik heb hem voor de gelegenheid opgepoetst en verbeterd. Geniet van De verdwijning van Agatha Christie!

  Luisteren:

  Apple

  https://lnkd.in/gSjk7bsQ

  🔪⁠

  Spotify:

  https://lnkd.in/d6Va3Jwj

  🔪⁠

  Google:

  https://lnkd.in/dwhmT4_S

  Boeken in deze aflevering:

  Agatha Christie and the eleven missing days van Jared Cade

  🔪⁠

  The Mystery of Mrs. Christie van Marie Benedict

  🔪⁠

  Arthur and George van Julian Barnes

  .⁠

  #podcast #geschiedenis #agathachristie #moordpodcast #oudefotos #schrijfster #detective #historisch #podcaster #Engels #Engeland #moord #waargebeurd #Brits #lizluyben #1926 #cultuur #historie #truecrime #queenofcrime #crime #1925 #ritssluiting #verdwenen #verdwijning #herculepoirot #missmarple #christie

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Deze week precies 52 jaar geleden!

  op 24 november 1971 zit er op vlucht 305 van Portland naar Seattle een mysterieus persoon in stoel 18c. De persoon heeft een ticket gekocht als Dan Cooper en zal geschiedenis gaan schrijven als de meest besproken luchtpiraat van Amerika. De persoon die tijdens de vlucht zomaar uit het vliegtuig stapte met 200.000 dollar aan losgeld. Sinds die dag wil heel Amerika weten wie deze man was.

  Of was t misschien een vrouw….?

  Dat het deze week precies 52 jaar geleden is was een mooie aanleiding om deze aflevering op te poetsen en opnieuw uit te brengen. Sterker nog, bij het terugluisteren heb ik er zelfs een heel stuk uitgezaagd omdat ik het te lang vond duren en nieuwe informatie toegevoegd die ik later pas tegenkwam. Een betere, mooiere versie, al zeg ik het zelf!

  DB Cooper is een van die immer terugkerende onderwerpen in de waargebeurde misdadelarij.

  Ik heb meerdere documentaires gezien, podcasts beluisterd, boeken gelezen, er zijn tshirts, er is een brouwerij vernoemd naar deze legende. Er is zelfs een jaarlijks festival, CooperCon, waar de fans elkaar kunnen ontmoeten en hun favoriete theorieën uit kunnen wisselen. En dat bier kunnen drinken, neem ik aan. Ik keek voor deze aflevering onder meer het vierdelige DB Cooper where are you? Op Netflix. Is dat de moeite waard? Nou... Luisteren dus!

  Deze aflevering is een opgepoetste, verbeterde versie van de aflevering van een jaar geleden.

  Wil je deze podcast steunen? Koop mijn boek: De Moord op mr Jacques Wijsman! Het is al 'Agatha Christie meets Joop ter Heul" genoemd. In dit boek moet jeugdheldin Joop ter Heul als haar broer Kees in de problemen raakt een honderd jaar oude moord oplossen. Ook als de dader steeds dichter bij huis komt.... Het is al vergeleken met het werk van Richard Osman, van The Thursday Murders Club. Dus als dat je aanspreekt: koop 'm nu!

  Te bestellen bij Bol.com, Bruna.nl maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel.

 • Deel 2 van 2: een Zweedse tandarts betreedt het strijdtoneel en is vastbesloten om te bewijzen dat Napoleon werd vermoord. Hoe? Dankzij een lok haar...

  -
  Op 5 mei 1821 overlijdt op Sint Helena na een lang ziekbed de voormalige Franse keizer, Napoleon Bonaparte. Na zijn dood wordt zijn lichaam op de biljart tafel gelegd, wachtend op de autopsie. De ploeg dokters, bestaande uit een man of acht, is het min of meer eens dat Napoleon leed aan een vergrote lever, een maagzweer had en een gezwel had groeien in zijn maag. Zowel de vader als de zus van Napoleon waren aan kanker overleden dus de doktoren grepen gretig deze oorzaak aan. Een erfelijke aandoening, niemands schuld. Hupsakeetjes, begraven.

  Maar Napoleon liet zich zelfs na zijn dood niet het zwijgen opleggen. In zijn testament schreef hij: "ik sterf voor mijn tijd vermoord door de Britse oligarchie en haar ingehuurde moordenaars."
  Was het dan toch... Moord?

  Ik las voor deze aflevering het uiterst vermakelijke A question of evidence van Colin Evans. Aanrader, geef dit boek aan jezelf of aan een geliefde waargebeurde misdaad fanaat.

  En nu we het toch over vermakelijke boeken hebben om te geven aan geliefden: mijn boek De moord op mr Jacques Wijsman is het perfecte Sinterklaas cadeau. Al was het maar omdat er van alles rijmt op 'moord' en 'trein'. (Ontspoord en venijn, bijvoorbeeld...). Daarbij is mijn boek al vergeleken met Richand Osman's Thursday Murder Club - ik ben vereerd - en zelfs met de grote Agatha Christie. Ik kan tevreden sterven.

  Koop dit boek! Te bestellen bij Bol.com, Bruna.nl maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel en die kan het goed gebruiken.


 • Op 5 mei 1821 overlijdt op Sint Helena na een lang ziekbed de voormalige Franse keizer, Napoleon Bonaparte. Na zijn dood wordt zijn lichaam op de biljart tafel gelegd, wachtend op de autopsie. De ploeg dokters, bestaande uit een man of acht, is het min of meer eens dat Napoleon leed aan een vergrote lever, een maagzweer had en een gezwel had groeien in zijn maag. Zowel de vader als de zus van Napoleon waren aan kanker overleden dus de doktoren grepen gretig deze oorzaak aan. een erfelijke aandoening, niemands schuld. Hupsakeetjes, begraven.

  Maar Napoleon liet zich zelfs na zijn dood niet het zwijgen opleggen. In zijn testament schreef hij: "ik sterf voor mijn tijd vermoord door de Britse oligarchie en haar ingehuurde moordenaars."
  Was het dan toch... Moord?

  Ik las voor deze aflevering het uiterst vermakelijke A question of evidence van Colin Evans. Aanrader, geef dit boek aan jezelf of aan een geliefde waargebeurde misdaad fanaat.

  En nu we het toch over vermakelijke boeken hebben om te geven aan geliefden: mijn boek De moord op mr Jacques Wijsman is het perfecte Sinterklaas cadeau. Al was het maar omdat er van alles rijmt op 'moord' en 'trein'. (Ontspoord en venijn, bijvoorbeeld...). Daarbij is mijn boek al vergeleken met Richard Osman's Thursday Murder Club - ik ben vereerd - en zelfs met de grote Agatha Christie. Ik kan tevreden sterven.

  Koop dit boek! Te bestellen bij Bol.com, Bruna.nl maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel en die kan het goed gebruiken.

 • Deel 2 van 2, luister vooral eerst naar deel 1.

  Deze maand is het 108 jaar geleden dat de Nederlandse vliegtuigpionier Constantijn Pinneke Busch op vrijdagavond 22 oktober van het ene op het andere moment spoorloos verdween. Alsof hij in rook was opgegaan....

  Boze tongen beweren al snel dat Pinneke 'm is gesmeerd met een grote zak geld, dat hij is weggevlogen naar Amerika om daar een nieuw leven te beginnen. In 1925 komt er een anonieme brief binnen bij de politie en als ze beginnen te graven blijkt dat Pinneke niet ver is gekomen...

 • Deze week is het precies 108 jaar geleden dat de nederlandse vliegtuigpionier Constantijn Pinneke Bus op vrijdagavond 22 oktober 1915 van het ene op het andere moment spoorloos verdween. Alsof hij was weggevlogen....

  Boze tongen beweren al snel dat Pinneke 'm is gesmeerd met een grote zak geld. Dat hij is vertrokken naar Amerika om daar een nieuw leven te beginnen. De echte waarheid zou een flinke tijd op zich laten wachten...

  Op zoek naar het ultieme Sinterklaas cadeau? Mijn boek, de Moord op mr Jacques Wijsman staat bovenaan in het grote boek van Sinterklaas! Het is al 'Agatha Christie meets Joop ter Heul' genoemd. En 'briljant'. Tsja, wat kan ik daar nog aan toevoegen? Bijkomend voordeel: er rijmt heel veel op 'moord'. En op 'trein'.

  Te bestellen op Bol.com, Bruna.nl en natuurlijk bij je lokale boekhandel!

 • Ik zou deze week zoals beloofd een podcast maken over de moord op Napoleon, maar de werkelijkheid kwam even tussendoor. Dat heb ik iet vaak als historische true crime podcaster, maar ik ben opeens reuze relevant deze week! Er is namelijk na al die jaren eindelijk een bekentenis in de zaak van de verdwenen rode schoentjes van Oz. Reden voor mij om de afleveringen hierover op te poetsen en opnieuw uit te brengen. De ware toedracht is zo bizar en nogal onnozel dat ik hem jullie niet wilde onthouden. Want de echte dader is.... Luisteren dus!
  .
  28 augustus 2005, iets na middernacht wordt de ruit van een van de achterdeuren van het Judy Garland museum in Grand Rapids, Minnesota ingeslagen. De boef, of boeven, slaan hun slag en gaan aan de haal met de meest waardevolle schoenen ter wereld: maat 5.5, donkerrood. Op de vloer werd één enkele rode paillet gevonden. Als een bloedspoor op een plaats delict...

  En wat niet iedereen weet is dat mijn boek, De moord op mr. Jacques Wijsman volop te verkrijgen is! Bestel een exemplaar en vertel het aan al je vrienden! Te bestellen bij Bruna.nl, Bol.com maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel!!!! #steunjelokaleboekhandel

 • Ik zou deze week zoals beloofd een podcast maken over de moord op Napoleon, maar de werkelijkheid kwam even tussendoor. Dat heb ik iet vaak als historische true crime podcaster, maar ik ben opeens reuze relevant deze week! Er is namelijk na al die jaren eindelijk een bekentenis in de zaak van de verdwenen rode schoentjes van Oz. Gisteravond verklaarde de dader eindelijk dat hij schuldig is aan de diefstal van de filmpumps, uit het Judy Garland Museum in 2005. Reden voor mij om de afleveringen hierover op te poetsen en opnieuw uit te brengen. De ware toedracht is zo bizar en nogal onnozel dat ik hem jullie niet wilde onthouden. Want de echte dader is.... Luisteren dus!
  .
  28 augustus 2005, iets na middernacht wordt de ruit van een van de achterdeuren van het Judy Garland museum in Grand Rapids, Minnesota ingeslagen. De boef, of boeven, slaan hun slag en gaan aan de haal met de meest waardevolle schoenen ter wereld: maat 5.5, donkerrood. Op de vloer werd één enkele rode paillet gevonden. Als een bloedspoor op een plaats delict...

  Wie stal de schoentjes? We weten het eindelijk!!!!

 • Deel 3 van 3, luister eerst naar deel 1&2!

  In de vroege ochtend van 21 april 1932 klinkt een schot in een bungalow in het stadje Coral Gables in Florida. Het slachtoffer is een jongeman, ene Haden Clarke en hij lijkt zelfmoord gepleegd te hebben: hij heeft twee brieven achtergelaten voor zijn huisgenoten, vliegtuigpioniers Jessie Chubbie Miller en kapitein Bill Lancaster. Zelfmoord dus! denkt de politie. Maar dan vinden ze de dagboeken van Hadens huisgenoot, kapitein Bill Lancaster en die werpen een heel ander licht op de zaak.

  De rechtszaak tegen kapitein Bill Lancaster zou geschiedenis schrijven vanwege de scandaleuze details en de uiterst dubieuze forensische wetenschap. Het heeft alle ingrediënten van een Ware Woensdagavond Film: overspel, een driehoeksverhouding, neerstortende vliegtuigen, mensensmokkel en de halsbrekende toeren van een van de grootste vrouwelijke vliegtuigpioniers uit de geschiedenis: de fabuleuze Chubbie Miller.

  Mijn boek - De moord op mr. Jacques Wijsman - is inmiddels met gejuich onthaald. Het is al "Agatha Christie meets Joop ter Heul" genoemd. En "Een pareltje". Daar heb ik niets aan toe te voegen. Mijn boek is te koop bij alle grote jongens zoals Bruna.nl en Bol.com, maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel! Die kunnen alle steun goed gebruiken.

  Meer Moord Podcast?

  Volg me op Instagram: @moordpodcast

  of TikTok @moordpodcast

  of Facebook: wat denk je? @moordpodcast

 • Deel 2 van 3, luister eerst naar deel 1!

  In de vroege ochtend van 21 april 1932 klinkt een schot in een bungalow in het stadje Coral Gables in Florida. Het slachtoffer is een jongeman, ene Haden Clarke en hij lijkt zelfmoord gepleegd te hebben: hij heeft twee brieven achtergelaten voor zijn huisgenoten, vliegtuigpioniers Jessie Chubbie Miller en kapitein Bill Lancaster. Zelfmoord dus! denkt de politie. Maar vindten ze de dagboeken van Hadens huisgenoot, kapitein Bill Lancaster en die werpen een heel ander licht op de zaak.

  De rechtszaak tegen kapitein Bill Lancaster zou geschiedenis schrijven vanwege de scandaleuze details en de uiterst dubieuze forensische wetenschap. Het heeft alles voor een Ware Woensdagavond Film: overspel, een driehoeksverhouding, neerstortende vliegtuigen, mensensmokkel en de halsbrekende toeren van een van de grootste vrouwelijke vliegtuigpioniers uit de geschiedenis: de fabuleuze Chubbie Miller.

  Mijn boek - De moord op mr. Jacques Wijsman - is inmiddels met gejuich onthaald. Het is al "Agatha Christie meets Joop ter Heul" genoemd. En "Een pareltje". Daar heb ik niets aan toe te voegen. Mijn boek is te koop bij alle grote jongens zoals Bruna.nl en Bol.com, maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel! Die kunnen alle steun goed gebruiken.

  Meer Moord Podcast?

  Volg me op Instagram: @moordpodcast

  of TikTok @moordpodcast

  of Facebook: wat denk je? @moordpodcast

 • In de vroege ochtend van 21 april 1932 klinkt een schot in een bungalow in het stadje Coral Gables in Florida. Het slachtoffer is een jongeman, ene Haden Clarke en hij lijkt zelfmoord gepleegd te hebben: hij heeft twee brieven achtergelaten voor zijn huisgenoten, vliegtuigpioniers Jessie Chubbie Miller en kapitein Bill Lancaster. Zelfmoord dus! denkt de politie. Maar Haden Clarkes moeder laat het er niet bij zitten. Haar zoon zou nooit zelfmoord plegen, en de politie doet ietssss beter haar best en vindt dan de dagboeken van Hadens huisgenoot, kapitein Bill Lancaster.

  Die werpen een heel ander licht op de zaak. De rechtszaak tegen kapitein Bill Lancaster zou geschiedenis schrijven vanwege de scandaleuze details en de uiterst dubieuze forensische wetenschap. Het heeft alles voor een Ware Woensdagavond Film: overspel, een driehoeksverhouding, neerstortende vliegtuigen, mensensmokkel en de halsbrekende toeren van een van de grootste vrouwelijke vliegtuigpioniers uit de geschiedenis.

  Mijn boek - De moord op mr. Jacques Wijsman - is inmiddels met gejuich onthaald. Het is al "Agatha Christie meets Joop ter Heul" genoemd. En "Een pareltje". Daar heb ik niets aan toe te voegen. Mijn boek is te koop bij alle grote jongens zoals Bruna.nl en Bol.com, maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel! Die kunnen alle steun goed gebruiken.

  Meer Moord Podcast?

  Volg me op Instagram: @moordpodcast

  of TikTok @moordpodcast

  of Facebook: wat denk je? @moordpodcast

 • Deel 2 van 2: luister eerst naar deel 1! 🐟
  Op 13 september 1915 komt een Noors stoomschip midden op zee een ronddobberende Katwijkse haringlogger tegen. Het schip is onttakeld, de bemanning staat luidkeels hymnen te zingen en op het dek... Plassen bloed.
  🐟 Het schip zou de geschiedenis ingaan als de Gekkenlogger en in Katwijk willen ze het er nog steeds liever niet over hebben. 🐟 Wat is hier gebeurd? Was het godsdienstwaanzin of zater toch iets anders achter? En hoe liep het verder af met de bemanning van de Noordzee 5? 🐟

  Mijn boek - De moord op mr. Jacques Wijsman - is inmiddels te koop bij alle grote jongens zoals bruna en bol.com, maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel! Die kunnen alle steun goed gebruiken.

  Meer Moord Podcast? Volg me op Instagram: @moordpodcast

  Boeken die voorkomen in deze aflevering: De Gekkenlogger of de Heiliging van Arie Vlieland door Joop Burgerhout - te bestellen bij de auteur. 🐟 Waanzee van Robert Haasnoot 🐟 Het Noorden Verloren van Nic Compton 🐟 En natuurlijk weer eindeloos het heerlijke krantenarchief van Delpher.nl 🐟 #haring #katwijk #katwijkaanzee #gekkenlogger #haringvangst #geschiedenis #moord #moordpodcast #lizluyben #zeilloger #zeevaart #visvangst #historie #nederland #historisch #podcaster #nederlandsepodcast #waargebeurd #misdaad #truecrime Read More Quick LinksGet Embed PlayerDownload Audio File Author : Liz Luyben Episode Type : Full Episode : S3E76 Rating : Clean File Info : audio/mpeg | mp3 | 33MB
 • Op 16 september 1890 brengt Albert le Prince zijn broer Louis naar de trein in het Franse Dijon. De broers hebben net geluncht en Louis, een beroemde uitvinder, zal hierna doorreizen naar New York waar hij zijn nieuwste snufje, een baanbrekende camera die bewegende beelden kan opnemen, zal onthullen. De broers omhelzen elkaar en Louis stapt op de trein. Daarna wordt er nooit meer iets van Louis le Prince vernomen.

  Werd hij het slachtoffer van rovers? Begon hij een nieuw leven met "ander lief in eenig ander land"? Of werd hij vermoord door concurrenten in de cinema industrie...? Luister nu naar mijn aflevering van vorig jaar over Louis le Prince!

  En wat niet iedereen weet is dat mijn boek, De moord op mr. Jacques Wijsman volop te koop is! Het is al 'briljant', 'geniaal' en 'Joop ter Heul meets Agatha Christie'genoemd. Ik kan tevreden sterven ;-)

  Vertel het aan al je vrienden! Te bestellen bij Bruna.nl, Bol.com maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel!!!! #steunjelokaleboekhandel

 • Vandaag 108 jaar geleden! (deel 1 van 2) 🐟
  Op 13 september 1915 komt een Noors stoomschip midden op zee een ronddobberende Katwijkse haringlogger tegen. Het schip is onttakeld, de bemanning staat luidkeels hymnen te zingen en op het dek... Plassen bloed.
  🐟 Het is vandaag precies 108 jaar geleden, reden voor mij om deze aflevering van vorig jaar helemaal op te poetsen, aan te vullen en opnieuw uit te brengen. Het schip zou de geschiedenis ingaan als de Gekkenlogger en in Katwijk willen ze het er nog steeds liever niet over hebben. 🐟 Wat is hier gebeurd? En hoe zat dat eigenlijk met haringvissen begin 20e eeuw? En wat werd de nieuwe naam van de Alligator Peer? Luisteren dus! 🐟

  Mijn boek is inmiddels te koop bij alle grote jongens zoals bruna en bol.com, maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel! Die kunnen alle steun goed gebruiken.

  Meer Moord Podcast? Volg me op Instagram: @moordpodcast

  Boeken die voorkomen in deze aflevering: De Gekkenlogger of de Heiliging van Arie Vlieland door Joop Burgerhout - te bestellen bij de auteur. 🐟 Waanzee van Robert Haasnoot 🐟 Het Noorden Verloren van Nic Compton 🐟 En natuurlijk weer eindeloos het heerlijke krantenarchief van Delpher.nl 🐟 #haring #katwijk #katwijkaanzee #gekkenlogger #haringvangst #geschiedenis #moord #moordpodcast #lizluyben #zeilloger #zeevaart #visvangst #historie #nederland #historisch #podcaster #nederlandsepodcast #waargebeurd #misdaad #truecrime
 • Dit is deel 3 van 3, luister vooral eerst naar deel 1 & 2!

  Op 31 december 1921 wordt het ontzielde lichaam van de jonge advocaat Jacques Wijsman gevonden in een eerste klasse coupé. Hij is met drie kogels om het leven gebracht, er is niets gestolen. Of: bijna niets. Waarschijnlijk heeft de dader zijn jas opengeknoopt, zijn portefeuille gejat en daarna de knoopjes weer netjes dicht gedaan. Want Wijsmans portefeuille was na de moord zoek en bleef zoek. Maar wat zat er in vredesnaam in die portefeuille dat iemand zo graag wilde hebben dat ze er een moord voor wilden plegen in een trein?

  Dit is een nieuwe, verbeterde versie van mijn allerallereerste afleveringen, anderhalf jaar geleden alweer, over de moord op meester Jacques Wijsman. Om te vieren dat mijn nieuwe boek in de winkel ligt , jawel, dat boek heet dus ook De moord op mr jacques wijsman, heb ik deze aflevering opnieuw opgenomen. Ik heb het podcasten inmiddels wat beter onder de knie gekregen. Hoop ik...

  Mijn boek is inmiddels met gejuich onthaald. Het is al 'een pareltje' en 'geniaal' genoemd. Te koop bij alle grote jongens zoals bruna.nl en bol.com, maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel! Die kunnen alle steun goed gebruiken.

  Wil je mij in levende lijve zien? Dat kan! Op 10 september is de boekpresentatie, op het Centraal Station in Amsterdam in Restaurant 1e Klas, van 16.00 tot 17.00. Ik ga vertellen over de totstandkoming van de podcast, het boek, en, jawel, deel 2!

  Meer Moord Podcast? Volg me op Instagram: @moordpodcast

 • Dit is deel 2 van 3, luister vooral eerst naar deel 1!

  Op 31 december 1921 wordt het ontzielde lichaam van de jonge advocaat Jacques Wijsman gevonden in een eerste klasse coupé. Hij is met drie kogels om het leven gebracht, er is niets gestolen. Of: bijna niets. Waarschijnlijk heeft de dader zijn jas opengeknoopt, zijn portefeuille gejat en daarna de knoopjes weer netjes dicht gedaan. Want Wijsmans portefeuille was na de moord zoek en bleef zoek. Maar wat zat er in vredesnaam in die portefeuille dat iemand zo graag wilde hebben dat ze er een moord voor wilden plegen in een trein?

  Dit is een nieuwe, verbeterde versie van mijn allerallereerste aflevering, anderhalf jaar geleden alweer, over de moord op meester Jacques Wijsman. Om te vieren dat mijn nieuwe boek in de winkel ligt , jawel, dat boek heet dus ook De moord op mr jacques wijsman, heb ik deze aflevering opnieuw opgenomen. Ik heb het podcasten inmiddels wat beter onder de knie gekregen. Hoop ik.

  Mijn boek is inmiddels te koop bij alle grote jongens zoals bruna en bol.com, maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel! Die kunnen alle steun goed gebruiken. Wil je mij in levende lijve zien? Dat kan! Op 10 september is de boekpresentatie, op het Centraal Station in Amsterdam in Restaurant 1e Klas, van 16.00 tot 17.00.

  Meer Moord Podcast? Volg me op Instagram: @moordpodcast

 • Op 21 augustus 1910 verkoopt herder Jose Maria Grimaldos een paar schapen op de markt in het dorpje Tres Juncos in de provincie Cuenca. Daarna is het alsof de aarde hem heeft verzwolgen…

  De buurt roept meteen dat het moord was en heeft ook twee verdachten op het oog: twee anarchisten waar José Maria vaak mee samen werkte.

  .
  Maar hebben die het wel gedaan? Deze zaak zou de geschiedenis ingaan als de grootste gerechterlijke dwaling in de Spaanse geschiedenis.

  Mijn boek De moord op mr. Jacques Wijsman is inmiddels te koop bij alle grote jongens zoals bruna en bol.com, maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel! Die kunnen alle steun goed gebruiken. Wil je mij in levende lijve zien? Dat kan! Op 10 september is de boekpresentatie, op het Centraal Station in Amsterdam in Restaurant 1e Klas, van 16.00 tot 17.00.

 • Oudjaarsavond 1921, 20 uur 36. Het is een koude, druilerige avond. op station Hollandspoor is zojuist de trein uit Amsterdam binnengekomen. Een passagier die in de eerste klas coupé wil stappen zegt een beetje nijdig tegen de kruier dat er een dronken lap in de trein ligt. De kruier haalt zijn schouders op. Het is oudjaar, natuurlijk zijn er dronken mensen. Samen met een man in een hoek van de coupé. He, u daar! roept de kruier. De man beweegt niet. En dan zien ze het bloed....

  Dit is een nieuwe, verbeterde versie van mijn allerallereerste aflevering, anderhalf jaar geleden alweer, over de moord op meester Jacques Wijsman. Om te vieren dat mijn nieuwe boek in de winkel ligt , jawel, dat boek heet dus ook De moord op mr jacques wijsman, heb ik deze aflevering opnieuw opgenomen. Ik heb het podcasten inmiddels wat beter onder de knie gekregen. Hoop ik dan he.

  Mijn boek De moord op mr. Jacques Wijsman is inmiddels onthaald als "Agatha Christie meets Cissy van Marxveldt", "briljant" en "krankzinnig". ;-)
  Te koop bij alle grote jongens zoals Bruna en bol.com, maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel! Die kunnen alle steun goed gebruiken.

 • Deze week gaan we lekker weg in eigen land! Nou ja, mijn eigen land, in dit geval Spanje.

  Ik kom graag in Sevilla en slaap daar vrijwel altijd in hetzelfde, weinig romantische, maar o, zo comfortabele IBIS hotel ergens op een rommelig industrieterrein. Behalve dat ze reuze aardig zijn in dat hotel, een theeketel hebben en - niet onbelangrijk - honden toelaten, komt dit hotel ook met een ingebakken plaats delict. Op het parkeerterrein vond in de nacht van 10 op 11 augustus 1936 namelijk een laffe moord plaats.

  Deze week is dat recies 87 jaar geleden en er is nog sinds een paar jaar weer veel te doen over het slachtoffer, Blas Infante, en over zijn moordenaar, de opperschurk Gonzalo Queipo de Llanos.

  Luisteren dus!

  Mijn boek De moord op mr. Jacques Wijsman is inmiddels te koop bij alle grote jongens zoals bruna en bol.com, maar natuurlijk ook bij je lokale boekhandel! Die kunnen alle steun goed gebruiken. Wil je mij in levende lijve zien? Dat kan! Op 10 september is de boekpresentatie, op het Centraal Station in Amsterdam in Restaurant 1e Klas, van 16.00 tot 17.00.