Episodes

  • Har du det där pirret som folk pratar om? Känner du dig tillfreds när det kommer till sexualitet och njutning? Har du tappat lusten, eller kanske aldrig ens känt den? Oroa dig inte längre! Sexrådgivare Malin är här för att guida oss genom en resa mot självförverkligande, förståelse, njutning och lycka.

    I dagens avsnitt delar Malin med sig av hur hon med hjälp av womb therapy, reiki och öppna samtal om sex, både för par och enskilda, hjälper människor som kanske känner sig vilsna och osäkra, nyfikna men inte vet var de ska börja, som önskar få ut mer av livet. Vi diskuterar vikten av kommunikation kring förväntningar, behov och önskemål, samt hur man navigerar när sexlusten skiljer sig åt i en relation. 

    Hur ser sexlivet ut för en sexrådgivare? Får Malin ens chansen till intimitet, eller är prestationsångesten för hög hos potentiella partners? Självklart diskuterar vi även frågor som: Does size matter? Hur kan man prata om sexfantasier och ge feedback till en sexpartner? Vad kan man göra för att spice-up tillvaron efter flera år i relation och när gör man DET med småbarn i hemmet? Vår egen Sanna, gift och trebarnsmamma, delar sina tankar och tips från sitt perspektiv. Malin berättar om egna erfarenheter, vikten av att ha roligt samt att lyssna på kroppens signaler genom vad hon kallar "the 4 yes", vilket handlar om att fatta beslut om såväl sex och samtycke som om man ska tacka ja till ett jobb eller inte.

    Om du fortfarande känner dig trött på dig själv och/eller ditt sexliv efter detta lärorika avsnitt så finns Malin redo att lyssna, vägleda och kanske även damma av sin väska med sexleksaker för att ge dig just den inspo och de tips du behöver!

    Lyssna på vårt senaste avsnitt nu på en gång!

  • This episode was recorded on a beach in Barbados. Enjoy approximately 30 minutes of random conversation, jumping from one topic to another - just the way beachchats  are supposed to be.
    Can women have male friends and vice versa, why is it ok and not? Alex and Jordan talk about signs of manipulative behaviour in a partner and ideal mindsets in a relationship. Is it socially accepted to un-follow friends on socially media? Why even care? Alex gets some good input and ideas for future projects and Jordan gets a picture painted of his future life and style at the range. Stay tuned!

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Att bli nykter innebär för många en resa mot förändring och självupptäckt. Att omfamna nykterheten kan innebära att man tar kontroll över sitt liv och möter nya utmaningar med styrka och beslutsamhet. Det kan också handla om att hitta rätt stöd, bygga upp en ny livsstil och utforska förändringarna som kommer med att välja ett liv utan alkohol.

    I det här avsnittet sitter Ohämmat ner med Amanda som berättar om, vad hon idag anser vara, ett tidigare destruktivt liv och vad hon gått  igenom med alkoholen.

    Samtidigt har hon många goda minnen och vänner som fanns vid hennes sida under tiden. Men att vakna upp med minnesluckor, ångest och främmande sällskap i sängen efter en ute kväll eller försöka pressa en (homosexuell) man till att följa med henne hem är inget Amanda saknar.

    Däremot ett gott glas rött till en fin middag och den berusande känslan om att vara oövervinnlig, som så många av oss kan känna igen, lustar som kan göra sig påminda. 

    Grupptryck kring alkohol är ofta påtagligt, där sociala sammanhang ofta påverkar ens beslut att konsumera alkohol. Att stå emot och fatta egna beslut kan vara en utmaning. Amanda har svar på tal till dom som pressar på. Hon berättar om livet idag, utan alkohol, och om hennes stora kärlek. En relation där Amandas partner inte är nykterist, liksom många andra av hennes vänner.
    Hur påverkas man av det? Vad säger omgivning? 

    Ohämmat med Amanda finns ute nu!

  • Valentindagen, alla ❤️ dag - kärlekens dag som många ser framemot och har romantiserat sedan unga år. 

    14 februari 1985 markerades dagen offentligt i svenska kalendrar och har sedan dess uppmärksammats mer för varje år. Myterna är många om varför dagen firas, men de flesta påstår att dagen har sitt ursprung från traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Vår egen Sanna berättar om hennes värsta Valentine, men ger oss också ett smakprov från hennes mest romantiska date med sin man. Medans många firar dagen med sin “valentine”, firar vår kära vän och gäst Deb med en singelhippa där det bjuds på korv med bröd som symbolik för avsaknaden av män. Även om “den stora kärleken” är efterlängtad innebär singelhippan gemenskap mellan goda vänner och visar på ett av alla sätt och konstellationer som som kärlek kan hyllas på.

    Vi pratar om uppskattning och uppvaktande, att livet kan vara njutbart utan pengarikedom och materialism, även om Alexandras drömmar innehåller ett stort antal dollar tecken och alla slutligen enas om att pengar trots allt kan köpa lycka…. Well well, Crack is Wack även om du befinner dig på vackra paradisöar, hälsa är den största rikedomen av alla och kärlek är härligt, aint it right? Med det sagt så vill vi skicka en massa amore till er alla och hoppas att ni på eller eller annat sätt träffas av cupidos pilar. Om inte så finns alltid singelhippan (slide in i DM)!

  • Samtalet med Mona fortsätter - del 2. Hur tar man sig vidare som familj efter att någon man älskar har mördats? Vad säger man till sina barn? Mona delar med sig av sitt perspektiv som närstående till någon som blivit mördad, hur hon ser på saken och vilka tankar hon haft samt hennes syn på kriminalitet och behov i samhället.

  • Lojalitet, mod, ära, respekt, disciplin, regler, förtryck, våld och hämnd. Dessa är ord som ofta förknippas med heder, ett ord som väger tungt, men kan ha helt olika betydelser och laddningar beroende på hur och av vem det används. Heder är för många komplext och känsloladdat med en koppling till normer och värderingar. 

    Heder kan finnas i en rad olika kontexter, både inom familj- och gängkultur. Påverkan på individen är enormt stor för den som lever inom en hederskontext, men både våld och kontroll som vanligt förekommande företeelser.

    I dagen avsnitt beger sig Ohämmat till Västerås där vi träffar Mona. Mona, som ursprungligen kommer ifrån Iran, är idag en ensamstående mamma till två flickor, som är hela hennes liv. 

    Detta är Monas berättelse. Hon tar oss med på hennes livs resa som leder upp till dagen för mordet och tiden därefter. Natten den 19 november 2020 får Mona ett samtal om att Cetin, hennes livs kärlek och Pappan till hennes barn, har blivit mördad. Detta vänder upp och ned på hela hennes och döttrarnas värld och livet blir sig aldrig likt igen.

    I media utpekas ofta Cetin som grovt kriminell och en högt uppsatt gängledare och på Efterlyst eftersöks senare gärningsmännen.

    Ur Monas ögon får vi veta vem Cetin var, hur livet såg ut innan mordet, och vilket stöd familjen fått utav samhället. Hur tar man sig vidare som familj efter att någon man älskar har mördats? Vad säger man till sina barn? 

    Gå in och lyssna nu på denna gripande berättelse där Mona modigt öppnar upp och delar med sig av sitt perspektiv som närstående till någon som blivit mördad, hur hon ser på saken och vilka tankar hon haft samt hennes syn på kriminalitet och behov i samhället. Fortsättning följer i del 2.

  • I årets sista avsnitt bjuds ni in till att lyssna på när vi, Alexandra och Sanna, samtalar om allt mellan himmel och jord. Livet som trebarnsmorsa i vintertider är inte lätt och Sanna är frustrerad. Vad har hänt senaste veckan? Hur känns det egentligen att få ett cancerbesked och att förlora någon till sjukdomen? Är cash fortfarande king? Alex får svaret när hon åker taxi. 

    Vi diskuterar även samtalsämnen som våra kära lyssnare har skickat in. “Singelliv” och “maskulinitet” står på menyn. Vår egen Alex, singel som hon är, delar med sig av lite smått och gott från hennes (icke) dejtande. Vi pratar vidare om maskulinitet och manlighet, vilka normer och förväntningar som finns på män och våra tankar kring det.

    2024 närmar sig med stormsteg och välkomnar förväntansfullt  det nya året där vi ser fram emot fler ohämmade samtal, spännande gäster och upplevelser. 

    Hoppas att ni alla har haft en riktigt God jul! God fortsättning och gott nytt år!

    #stayohammad

  • Att läka från sexuella övergrepp i barndomen tar för olika individer olika lång tid, liksom processen och konsekvenserna kan se olika ut.
    I det här avsnittet möter vi Vinh. Som minderårig blev Vinh under en längre tid utsatt för sexuella övergrepp. Vinh berättar om de möten han haft med äldre personer där sexuella interaktioner har utspelats utan hans samtycke. Vi diskuterar samtycke, gränssättning och vad ett övergrepp är. Vi pratar även om vikten av att få och kunna fatta beslut, små som stora, för att ta tillbaka makten över sig själv, att bra sex inte är detsamma som att komma och Vinh poängterar även att definitionen av vad som är sex enbart kan besvaras av de som är med. 
    Det Vinh var med om under uppväxten har påverkat både psykiskt och fysiskt. Vinh berättar om vilka tankar han haft under åren, vad som hjälpt honom att finna trygghet, och styrka i sig själv och hur relationen till sex och andra sociala relationer ser ut idag. Idag arbetar Vinh på Rise - riksföreningen mot incest eller andra sexuella övergrepp. Hos Rise kan den som utsatts sexuellt som barn få stöd både online och på plats. Rise erbjuder bland annat information, stödsamtal och stödgrupper samt utbildningar och kan genom sitt arbete hjälp till med läkningsprocessen samt bearbetning av trauma. Vill ni lära er mer om Rise arbete och Vinh? Gå in och lyssna nu!

  • I detta avsnittet pratar vi med Miki och Mohammed, två unga män som delar samma sexuella läggning men kommer från helt olika bakgrunder. Det bjuds på mycket skratt och många tankar som snurrar medans snacket går både högt och lågt. Vem är den perfekta bögen? Får man ens säga bög? Vad finns det för hierarkier och normer som råder inom homosexuella kretsar? Vad är egentligen Grindr och hur fungerar appen? Är sex med kvinnor något de erfarit? Och straight acting, vad innebär det? Miki ger oss sin förklaring av bögpyramiden samt ett smakprov på hur en utekväll med både scatsex och andra fetischer kan se ut. Killarna berättar om sina tankar på framtiden, att bilda familj och skaffa barn. Självklart ställer vi också frågan om deras mest ohämmade ögonblick. Hoppas du som lyssnar får en lika rolig och tankeväckande stund som oss!

  • De tankar och känslor som finns kring att vara adopterad skiljer sig från person till person. Det är vanligt att ha frågor kopplade till identitet och sin biologiska familj. Många upplever stor glädje, tacksamhet och nyfikenhet över att vara adopterad. Samtidigt är det vanligt att uppleva utanförskap och ensamhet, ha svårt att identifiera sig med sitt etniska ursprung och på samma gång inte heller kunna identifiera sig med invånarna i mottagarlandet. Flertalet studier som kollar på hälsan bland unga visar att de som har adopterats ofta mår sämre och utsätts för fler trakasserier än ungdomar i stort. Adoption är komplext. Den kräver bland annat mycket tid, kunskap, tålamod och pengar och kan vara jobbigt såväl fysiskt som psykiskt. 
    I detta avsnitt möter vi vår egen Sanna som berättar om sin lite annorlunda adoption, resan från Gambia till Sverige, henne uppväxt och hur hon senare sökt sig back to the roots.

  • Hur kommer det sig att en vuxen kvinna från ett av världen minst religiösa länder väljer att konvertera till islam? En religion som för några anses främmande och frihetsberövande. Fördomarna flödar och islamofobin växer sig stark på många håll. För andra förknippas Islam istället med ord som rättvisa, välgörenhet, ödmjukhet, tacksamhet, gemenskap och generositet.

    I detta avsnitt möter vi vår goda vän Martina som konverterat till Islam. Martina kände sig som mest ohämmad i sitt liv när hon släppte kontrollbehovet och började förlita sig på Allah.  

  • Slutshaming handlar framförallt om att skuld- och skambelägga en annan person för sin klädsel och sexuella beteende. Det används ofta som ett sätt att utöva makt för att kontrollera och tysta ned. Konsekvensen för den som utsätts är inte sällan skam, ångest och isolering. Dessutom frammanar det till en tystnadskultur kring sexuella övergrepp och samtyckesfrågor.

    I dagens avsnitt möter vi Marisja som delar med sig av sina tankar och erfarenheter av slutshaming. Vi pratar om vikten av att lyfta och stötta varandra samt varje individs rätt att vara som den vill, utan att dömas och smutskastas av andra.

  • I detta första avsnitt möter ni oss, Alexandra och Sanna. Häng med när vi frammanar till öppna samtal om sådant som ofta anses vara obekvämt, tabu, skambelagt, och där fördomarna flödar. Podden som lyfter de frågor och funderingar alla har men inte alltid vågar ställa. På Ohämmat möter vi elefanten i rummet.