Episodes

 • Världsdirigenten Herbert Blomstedt

  · P2 Dokumentär

  Möt Sveriges genom tiderna mest framgångsrike och respekterade dirigent i världen - Herbert Blomstedt. Den 11 juli i år fyllde maestron 90 år men han är inte den som vilar på sina lagrar. Han är mer aktiv än någonsin. Blomstedt ger fortfarande omkring 90 konserter per år. Det är fler konserter än vad många betydligt yngre dirigenter hinner med. Han dirigerar regelbundet världens främsta orkestrar; den ena veckan kan han stå framför Berlinfilharmonikerna och den andra framför Concertgebouworkestern i Amsterdam eller hos Bayerska radions symfoniorkester i München. Tidigare har han varit chefsdirigent för bland annat Sveriges Radios symfoniorkester, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorkestern i Leipzig och San Franciscos symfoniorkester. I det här programmet träffar P2 Musikrevyns programledare Johan Korssell maestro Blomstedt i Wien, i samband med konserter där Blomstedt leder Wienfilharmonikerna i Bruckners fjärde symfoni. Tobias Lea, som leder violastämman, och soloflöjtisen Dieter Flurry berättar vad som gör arbetet med Blomstedt så speciellt. I aktion på pulten och i repetitionsarbetet ger Herbert Blomstedt fortfarande ett intryck av närmast outtröttlig vitalitet och koncentration. - Vi vet hans ålder, men vi kan helt enkelt inte tro det, säger Dieter Flurry. Herbert Blomstedts karriär är unik och finns även väldokumenterad på skiva. Särskilt hyllad har han genom åren blivit för sina tolkningar av Nielsens och Bruckners symfonier i tolkningar som kännetecknas lika mycket av sin detaljomsorg som sitt naturliga flöde. Själv säger sig Blomstedt ha haft dåligt samvete över att han inte ägnat sig tillräckligt åt den svenska musiken, framförallt har han plågats av att han gjort så lite Stenhammar. Men numer tar han varje tillfälle i akt att spela svensk repertoar, om det så är verk av Lidholm, Berwald eller Stenhammar och detta med världens främsta orkestrar! - Jag känner mig gärna som en musikmissionär och är stolt över min svenska bakgrund, och att det finns så mycket svensk musik som är av högsta kvalitet, säger Blomstedt. En P2-dokumentär av Johan Korssell/SR Musik.

  starstarstarstarstar
 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • P2 dokumentär Världsdirigenten Herbert Blomstedt Podd

  · P2 Dokumentär

  Möt Sveriges genom tiderna mest framgångsrike och respekterade dirigent i världen - Herbert Blomstedt. Den 11 juli i år fyllde maestron 90 år men han är inte den som vilar på sina lagrar. Han är mer aktiv än någonsin. Blomstedt ger fortfarande omkring 90 konserter per år. Det är fler konserter än vad många betydligt yngre dirigenter hinner med. Han dirigerar regelbundet världens främsta orkestrar; den ena veckan kan han stå framför Berlinfilharmonikerna och den andra framför Concertgebouworkestern i Amsterdam eller hos Bayerska radions symfoniorkester i München. Tidigare har han varit chefsdirigent för bland annat Sveriges Radios symfoniorkester, Staatskapelle Dresden, Gewandhausorkestern i Leipzig och San Franciscos symfoniorkester. I det här programmet träffar P2 Musikrevyns programledare Johan Korssell maestro Blomstedt i Wien, i samband med konserter där Blomstedt leder Wienfilharmonikerna i Bruckners fjärde symfoni. Tobias Lea, som leder violastämman, och soloflöjtisen Dieter Flur

  starstarstarstarstar
 • P2 Dokumentär: Cirkus Cirkör - Kompositörer på svindlande höjder

  · P2 Dokumentär

  Möt Cirkus Cirkör som är banbrytande när det gäller den relativt unga konstformen nycirkus. Där upphöjs traditionella inslag som jonglering och akrobatik till konst, och till tonerna av ny musik. Mer än två miljoner människor har sett Cirkus Cirkörs föreställningar på scener och festivaler i alla världsdelar utom Antarktis. De ägnar sig åt en konstform som finns på alltifrån förskolor till seniorboenden, men även som högskoleutbildning - på Danshögskolan med Cirkus Cirkörs konstnärliga ledare Tilde Björfors som professor. Cirkus Cirkörs musik använder hela rock- och folkmusikens verktygslåda. Musik, scenografi, kläder, film, ljus och cirkusartisteri skapar ett allkonstverk som drar åt opera men till stor del ordlöst. I programmet medverkar Tilde Björfors liksom Samuel "Looptok" Andersson, Irya Gmeyner och Rebekka Karijord som skrivit musik till flera av Cirkörs föreställningar. Producent: Peter Mosskin.

  starstarstarstarstar
 • Visdiktaren Olle Adolphson del 2/2: "Allt gör jag till bilder"

  · P2 Dokumentär

  Han var en av 1900-talets främsta visdiktare och flera av hans visor har blivit klassiker. Det här är en berättelse i två delar om Olle Adolphson och hans skapande, och här avslutas den. Olle Adolphson lade stor vikt vid ordens valör och innebörd. Det kunde ofta ta tid att få till det. Han tyckte det var lättast att komma på melodierna först och ibland fick de sedan ligga och vänta på ett passande textuppslag. - För en trubadur är två visor om året också en produktion, har han sagt. Olle Adolphson var inte den som förekom i "hemma-hos-reportage" eller lekprogram i TV. Han höll sitt privatliv just privat. I denna andra del får vi ändå en glimt av personen bakom visorna och texterna. Där skymtar en känslosam betraktare av både sig själv och andra. Olle Adolphson avled 2004, i en ålder av 69 år. En P2-dokumentär av Eva Schöier som presenteras av Stefan Wermelin.

  starstarstarstarstar
 • Visdiktaren Olle Adolphson del 1/2: "Är Evert inne?"

  · P2 Dokumentär

  Han var en av 1900-talets främsta visdiktare och flera av hans visor har blivit klassiker. Det här är en berättelse i två delar om Olle Adolphson och hans skapande, och här börjar den. - Skillnaden mellan läst och sjungen lyrik är liten. Redan ordet lyrik är musikaliskt, har Olle Adolphson sagt. Hans skådespelande föräldrar ville absolut att han skulle ha ett "riktigt" jobb. Jägmästare, tyckte hans pappa Edvin. Istället blev det piano och gitarr som fick ackompanjera ett bredare intresse för natur, från skärgårdens glittrande fjärdar till den rent mänskliga. Han skrev visor om livet och kärleken, visor för och om barn, om utsatta människor eller rivningarna i Stockholms innerstad, visor som "Trubbel", "Vem" och "34:an". Den senare, som Per Myrberg gjorde odödlig, är en som Olle Adolphson har skrivit den svenska texten till. I den här första delen handlar det om hans genombrott och om den tid då den svenska visan hade blivit kultur, men ännu inte fått 60-talets attityd. Vi hör Olle själv berätta vid olika framträdanden och intervjuer liksom barndomsvännen Sven-Bertil Taube och andra. Olle Adolphson avled 2004, i en ålder av 69 år. En P2-dokumentär av Eva Schöier som presenteras av Stefan Wermelin.

  starstarstarstarstar
 • Ingrid Tobiasson – att sjunga opera är som att löpa häck

  · P2 Dokumentär

  Musik är för hovsångerskan Ingrid Tobiasson bilder, dofter och känslolägen. I det här programmet lär vi känna henne närmare. Under 18 år var hon anställd på Kungliga operan i Sockholm. Där sjöng hon alla stora roller utan att vara jättebra på att läsa noter. Favoritrollen var Kundry i Wagners sista opera "Parsifal", en av operalitteraturens mest mångfacetterade och krävande roller, och bland recensenterna kallades hon "makalös, grandios och knäckande bra". Tobiasson började sjunga opera sent i livet. Innan dess undervisade hon i dans, rörelser och avslappning, men vid 30 års ålder tog hon sin första sånglektion och kom senare in på Operahögskolan i Stockholm. Hennes röstfack är dramatisk mezzosopran. I operorna tilldelas jag oftast de roller som driver stycket framåt. Min roll är en svart motkraft till det ljusa, alltså det som stör, det som irriterar, det som dödar och det som bedrar, säger hon i den här P2 Dokumentären. Jag tycker väldigt mycket om samarbeten. Jag tycker inte om att vara solo. Nej, jag gillar det där med att vara ihop. Men vissa samspel är jättesvåra att få till och då är det hela tiden ett arbeta att prestera, få jaget och kroppen i samspel och att lägga sig till med Carolina Klüfts vinnarögon! Sedan pensioneringen frilansar Ingrid Tobiasson. I till exempel Vadstena i juli 2017 sjöng hon Lady Bracknell i den nyskrivna operan efter Oscar Wildes pjäs "The Importance of Being Earnest". Då skrev en kritiker: "Med magnifik artikulation skickar Ingrid Tobiasson vokaler och i synnerhet konsonanter rakt i solar plexus på de ungdomar hon njuter av att domptera." En P2-dokumentär av Birgitta Tollan/Tollan Media.

  starstarstarstarstar
 • Fem myror och Bengt Ernryd

  · P2 Dokumentär

  Möt mannen bakom de oförglömliga låtarna i tv-succén "Fem myror är fler än fyra elefanter" - kompositören och jazzmusikern Bengt Ernryd. Programmet är en kavalkad av de populära låtarna i programmet som har lärt flera generationer barn både bokstäver och siffror, men det är inte det enda. Genom Ernryds musik har barnen också på ett naturligt sätt kommit i kontakt med mängder av musikstilar och rytmiker bland annat. I det här programmet berättar Ernryd hur han tänkte, som när det gäller "O"-låten, varför siffran 14 hakar upp sig, varför han använde dragspel i låten "Hipp som happ" och hur det kom sig att Magnus Härenstam sjöng i falsett i låten om bokstaven "M". Samtidigt är "Fem myror ..." bara en mindre del av all musik som Ernryd har skrivit genom åren. Under 40 år var han musikchef på Stockholms stadsteater. Han har skrivit musiken till ett 100-tal teaterpjäser, ett 20-tal spelfilmer och många tv-serier - däribland också "Raskens". Vi lär också känna honom som den jazzmusiker och trumpetare han är och får höra vad som hände under hans tonsättarstudier på Kungliga musikhögskolan på 60-talet. Vid sidan av Ernryd medverkar också konstnären, illustratören mm Owe Gustafson och tonsättaren, musikern mm Gunnar Valkare. Programmet är en repris från juni 2016. En P2-dokumentär av Berit Nygren/SR Musik.

  starstarstarstarstar
 • Mari Boine - silvertärnan från Finnmarksvidda

  · P2 Dokumentär

  Över hela världen fångas människor av Mari Boines mäktiga röst, utan att förstå orden hon sjunger. Det är något annat som griper människor. Förutsättningarna för att Mari Boine skulle resa världen runt och uppträda var närmast noll. Hon växte upp i en liten by på Finnmarksvidda, norr om Karesuando, med Norra ishavet mindre än tio mil norrut. Hon var blyg och tillbakadragen, närmast förskrämd och hennes föräldrar som var stränga laestadianer ansåg att musik var synd, att jojk hade skapats av djävulen och att det var onödigt att skratta. Sannolikheten för att hon likt silvertärnan, som häckar norr om polcirken men flyger över vintern till Sydafrika, skulle erövra världen var liten. Boine är idag en av Norges mest kända internationella artister, inofficiell samisk kulturambassadör och hon har fått Nordiska Rådets musikpris och blivit norskt frimärke. I det här programmet får vi höra och höra henne själv berätta hur hon nådde ut. Det Youtube-klipp som avslutar programmet med Örnbror/Goaskinviellja finns på https://www.youtube.com/watch?v=kprl0CECykA Programmet är en repris från juni 2016. Producent: Peter Mosskin.

  starstarstarstarstar
 • Braksuccén "Hamilton" och de lyckligt utvalda

  · P2 Dokumentär

  Musikalen "Hamilton" har gjort braksuccé i New York, men biljetterna är dyra och eftertraktade. Vi följer med när en historielärare gör det möjligt för en grupp gymnasieelever från Harlem att se den. "Hamilton" är en hiphop-musikal med en nästan uteslutande icke vit ensemble och handlar om en av USA:s grundlagsfäder, Alexander Hamilton. Den uruppfördes på en mindre teater på Broadway i februari 2015. Där gick den för utsålda hus och fortsatte att göra det också efter att ha flyttats till Richard Rogers-teater i hjärtat av Broadway i augusti 2015. Kritikerna har höjt den till skyarna och den har fått flera priser - elva Tony awards, en Grammy och Pulitzer-priset, och upphovsmannen Lin-Manuel Miranda har geniförklarats. Musikalen handlar om den fattiga invandraren som jobbade sig upp till toppen och om ett USA som tillhör alla, men långt ifrån alla har råd att se den - om de nu får tag i någon av de eftertraktade biljetterna. Men tack vare en engagerad historielärare och ett subventionerat utbildningsprogram har ett antal gymnasieelever från låginkomsthushåll i Harlem fått chansen att se den. I den här P2-dokumentären följer vi med dem från det segregerade Harlem på norra Manhattan till Richard Rodgers-teatern längre söderut på samma ö i New York. Medverkande: läraren Jenna Drmacich, professorn i musikalhistoria John Kenrick, historikern Annette Gordon Reed samt gymnasieeleverna Lauribeth Diaz, Elias Rosas och Shadia Ema. Producent: Åsa Secher. Låtar i programmet, i tur och ordning: 1. Alexander Hamilton 2. Aaron Burr, Sir 3. You'll Be Back 4. The Story of Tonight 5. My Shot 6. Guns & Ships 7. Yorktown 8, 9 och 10. Alexander Hamilton

  starstarstarstarstar
 • Calypsons själ

  · P2 Dokumentär

  Säg "latinamerikansk musik" och många tänker kanske samba men i Central- och Sydamerika skapas det ständigt nytt. Här i den sista delen av "Hybridmusik i Latinamerika" handlar det om calypsons själ. Långt innan reggaen gjorde sitt segertåg över världen var det en annan karibisk stil som fick ett stort internationellt genomslag, nämligen calypson. Den är till sitt ursprung lika mångfacetterad som befolkningen på Trinidad och Tobago, med afrikanska, latinamerikanska, franska och engelska inslag. Den är också till sin ursprungliga funktion en osannolik kombination av fest- och dansmusik, och samtidskommentar. Calypson är tätt förknippad med karnevalen och ligger till grund för moderna partystilar som soca, men den har också haft betydande inverkan på populärmusiken runt om i Karibien och på den karibiska kusten ända bort till Panama - och för den delen i London! I programmet träffar vi Bunji Garlin, en av dagens största soca-artister, samt Calypso Rose, en av de få gamla caslypsoartisterna som ännu är i livet. Producenter: Lars Lovén och Daniel Jadama. Dokumentärmakarna Lars Lovén och Daniel Jadama har tidigare gjort Radio Brazzaville för P2 och tillsammans med Göran Hugo Olsson gjort dokumentärfilmen Fonko om sociala och politiska förändringar i Afrika där revolutioner skett med musiken som vapen.

  starstarstarstarstar
 • Reggaens återkomst

  · P2 Dokumentär

  Säg "latinamerikansk musik" och många tänker kanske samba men i Central- och Sydamerika skapas det ständigt nytt. Här i del fem av "Hybridmusik i Latinamerika" handlar det om reggaens återkomst. Vi träffar till att börja med den gamla reggae-stjärnan Max Romero på hans gård några mil norr om Kingston, Jamaica. Romeros trädgård är full av fruktträd och kokospalmer, men idyllen förstörs av den motorväg som precis håller på att byggas strax bakom huset. När han inte slåss mot vägbygget ägnar han sig åt att fostra och producera en ny generation reggaemusiker. Jamaica är inte Latinamerika, men musikaliskt finns det starka band och ständiga utbyten mellan fastlandet och de karibiska öarna - spansk- fransk- så väl som engelsktalande. I Kingston har musikscenen länge dominerats av elektronisk dancehall, men på senare år har artister som Chronixx och Iba Mahr gett reggaen en revival och också de träffar vi. Den nya skolans reggaeartister har ofta texter med budskap, i motsats till den machodominerade dancehallkulturen, och många ur det äldre gardet hoppas på dagens unga sångare ska kunna återge jamaicansk musik den internationella status den hade under Bob Marleys dagar. Men att föräldragenerationen hoppas på en är naturligtvis inte bara en fördel om man vill slå som popartist. Sist men inte minst träffar vi reggae-veteranen Marcia Griffiths. Producenter: Lars Lovén och Daniel Jadama. Dokumentärmakarna Lars Lovén och Daniel Jadama har tidigare gjort Radio Brazzaville för P2 och tillsammans med Göran Hugo Olsson gjort dokumentärfilmen Fonko om sociala och politiska förändringar i Afrika där revolutioner skett med musiken som vapen.

  starstarstarstarstar
 • Det afrikanska arvet i Latinamerika

  · P2 Dokumentär

  Säg "latinamerikansk musik" och många tänker kanske samba men i Central- och Sydamerika skapas det ständigt nytt. Här i del fyra av "Hybridmusik i Latinamerika" handlar det om det afrikanska arvet. De afrikanska influenserna går som en röd tråd genom den här programserien och genom den latinamerikanska musiken. Colombia är det kanske allra tydligaste exemplet. På landets två kuster har afrocolombiansk musik frodats ända sedan slavtiden. Vi besöker Cali och Buenaventura i västra Colombia och pratar med currulao-artister om hur marimba-musiken levt kvar i de isolerade samhällena längs med Stilla Havs-kusten. Vi besöker också Barranquilla på landets karibiska kust där vi träffar den mest kända champeta-artisten Abelardo Carbono. Champeta är en speciell stil, som inte bygger på afrikanska influenser från slavtiden, utan uppstod på 70- och 80-talet när västafrikanska sjömän tog med sig musik från Ghana och Nigeria till Colombia. Den afroperuanska sångerskan Susana Baca återkommer och talar om det afrikanska arvet i Perus musik och vi berättar även om Garifuna-musiken i Belize och Honduras, vars rötter kan spåras till ett uppror på ett slavskepp. Producenter: Lars Lovén och Daniel Jadama. Dokumentärmakarna Lars Lovén och Daniel Jadama har tidigare gjort Radio Brazzaville för P2 och tillsammans med Göran Hugo Olsson gjort dokumentärfilmen Fonko om sociala och politiska förändringar i Afrika där revolutioner skett med musiken som vapen.

  starstarstarstarstar
 • Nueva canción - nya sånger för rättvisa

  · P2 Dokumentär

  Säg "latinamerikansk musik" och många tänker kanske samba men i Central- och Sydamerika skapas det ständigt nytt. Här i del tre av "Hyrbridmusik i Latinamerika" handlar det om Nueva canción. När Pinochet dödade Victor Jara bidrog han, högst ofrivilligt, till att ge den andinska protestmusiken uppmärksamhet världen över. Musiken hade fötts ur en vilja att omtolka och utveckla det inhemska musikarvet, men när diktaturerna tog över blev Nueva Canción i Chile och Nuevo Cancionero i Argentina snabbt ett medel för att protestera mot förtrycket. Vi träffar den chilenske folkmusikern Juan Morales och Julio Numhauser, grundaren av bandet Quilapayún. Morales och Numhauser talar om den första vågen av Nueva Canción chilena, vars grund lades av den chilenska folksångerskan Violeta Parra, och den afroperuanska sångerskan Susana Baca talar om vilken betydelse rörelsen fick i Peru. Vi besöker också Argentinas huvudstad Buenos Aires där unga artister börjat låna in folkloristiska element i sin musik. Där träffar vi regissören Pablo Mensi som talar om hur diktaturen försökte använda folkmusiken av nationalistiska skäl, men hur folk nu har hittat tillbaka till den. Vi pratar också med sångerskan Sofia Viola och går på konsert med henne. Producenter: Lars Lovén och Daniel Jadama. Dokumentärmakarna Lars Lovén och Daniel Jadama har tidigare gjort Radio Brazzaville för P2 och tillsammans med Göran Hugo Olsson gjort dokumentärfilmen Fonko om sociala och politiska förändringar i Afrika där revolutioner skett med musiken som vapen.

  starstarstarstarstar
 • Karibiens mobila discon skapar nya danser

  · P2 Dokumentär

  Säg "latinamerikansk musik" och många tänker kanske samba men i Central- och Sydamerika skapas det ständigt nytt. Här i del två av "Hybridmusik i Latinamerika" handlar det om mobila discon i Karibien. På Karibiens öar och längs kusterna har soundsystems, portabla ljudsystem, sedan mitten av 1900-talet spelat en dominerande roll i musikvärlden. Det har påverkat inte bara den karibiska musiken utan populärmusik över hela världen, genom danser, mc:ande (en "mc" - master of ceremonies - är en som rappar till hiphopmusik), nya produktionssätt och musikstilar. I det här programmet besöker vi Jamaica och träffar bland andra Bunny Striker Lee och King Jammys i deras studior, men har inte bara hänt saker på den väldokumenterade jamaicanska scenen utan också på den panamanska. Där gav soundsystemkulturen upphov till den reggaeton som nuförtiden dominerar regionens kommersiella kanaler. Vi besöker även Barranquilla i Colombia, och träffar picoteros (dj:ar) som El Gran Lobo, Daisy Barros och El Veterano Indestructible för att tala om picóscenen som uppstod under influenser från Jamaica, Venezuela och inte minst Afrika. I Barranquilla finns också Fabian Altahona som verkar för att picókulturen ska upphöjas till nationellt kulturarv. Producenter: Lars Lovén och Daniel Jadama. Dokumentärmakarna Lars Lovén och Daniel Jadama har tidigare gjort Radio Brazzaville för P2 och tillsammans med Göran Hugo Olsson gjort dokumentärfilmen Fonko om sociala och politiska förändringar i Afrika där revolutioner skett med musiken som vapen.

  starstarstarstarstar
 • Cumbia - de unga återuppfinner folkmusiken

  · P2 Dokumentär

  Säg "latinamerikansk musik" och många tänker kanske samba, men i Central- och Sydamerika skapas det ständigt nytt. Här i del ett av sex i serien "Hybridmusik i Latinamerika" börjar vi med cumbia. Cumbia är en afrocolombiansk genre med rötterna i slavtiden som har haft minst lika stor betydelse för kontinentens musikutveckling som samban från Brasilien och salsan från Kuba. Vi börjar i cumbians hemland Colombia för att se hur den och andra äldre stilar har återupptäckts av en yngre generation och används både i avantgardistisk musik och i mainstreampop. I Colombias huvudstad Bogotá träffar vi musikläraren och artisten Pedro Ojeda och Eblis Alvarez från den avantgardistiska, elektroniska gruppen Meridian Brothers och pratar om den nya vågens rötter sedan 60-talet. Sedan reser vi vidare till Argentinas huvudstad Buenos Aires och träffar artister den elektroniska cumbia-scenen, som dj:erna Dat Garcia och Chancha via Circuito samt Grant Dull från skivbolaget ZZK som gjort digital cumbia känd över världen. Producenter: Lars Lovén och Daniel Jadama. Dokumentärmakarna Lars Lovén och Daniel Jadama har tidigare gjort Radio Brazzaville för P2 och tillsammans med Göran Hugo Olsson gjort dokumentärfilmen Fonko om sociala och politiska förändringar i Afrika där revolutioner skett med musiken som vapen.

  starstarstarstarstar
 • Elisabet Hermodsson i minne

  · P2 Dokumentär

  Författaren, visdiktaren, konstnären, filosofen Elisabet Hermodsson gick ur tiden 11 maj i år. P2-medarbetaren Eva Sjöstrand tecknar ett porträtt från ett möte med Elisabet Hermodsson 1994 på Fårö. Elisabet Hermodsson delade sin tid mellan Uppsala och Fårö. Med sina visor skrev hon in Fårös stränder och karga hedmark in i den svenska visskatten. Hon var en pionjär med sina bilddikter och många böcker där hon för fram en civilisationskritik som värnar människan och naturen gentemot teknokratin och vetenskapen. Bara några veckor tidigare i våras dog hennes man, också en Fåröprofil, konstnären Olof Hellström. Producent: Eva Sjöstrand, Sveriges Radio P2 och P4 Gotland Musik i programmet: 1) Elisabet Hermodsson: Längtan. Elisabet Hermodsson, ordlös sång, Erik Liedholm, gitarr. Inspelning Vattenringar Ingrid Thunegard Utbildningsradion 1986. 2) Elisabet Hermodsson: Sommardoft. Elisabet Hermodsson, sång, Rune Gustafsson, gitarr, Arne Domnerus, altsax, klarinett, Henry Gustafsson, flöjt, Claes Rosendahl, flöjt, Georg Riedel, kontrabas. Inspelning 1973. Album: Vad gör vi med sommaren, kamrater? Proprius PROP 7724. 3) Trad från Fårö/Erik Fröberg: Fåröbornas aftonbön. Herbert Kärren Olsson, tal. Inspelning 1977. Album: Musik på gotländska, Wessman&Pettersson skivor, Visby. 4) Elisabet Hermodsson: Visa till Fårö. Elisabet Hermodsson, sång. Gruppen Näsvisa: Yvonne Biresack, Staffan Bergman, Staffan Karlsson. Inspelning SR Gotland 1970-80-tal. 5) Elisabet Hermodsson: Visa till Fårö. Arne Domnerus, klarinett. Rune Gustafsson, gitarr, Georg Riedel, kontrabas. Inspelning 1973. Album: Vad gör vi med sommaren, kamrater? Proprius PRCD 7724. 6) Elisabet Hermodsson: Visa om en framtid. Elisabet Hermodsson, sång, Rune Gustafsson, gitarr, Arne Domnerus, altsax, klarinett, Henry Gustafsson, flöjt, Claes Rosendahl, flöjt, Georg Riedel, kontrabas. Inspelning 1973. Album: Vad gör vi med sommaren, kamrater? Proprius PRCD 7724. 7) Elisabet Hermodsson: Samtal på heden. Bengt Lundin, arrangemang, gitarr och konstnärlig ledning, Jan Kling, flöjt, Leif E Hellman, klarinett, Irene Sjöberg-Lundin, kontrabas, Bo Blixten Dahlman, gitarr. Inspelning 1974. 8) Elisabet Hermodsson: Vackre Apollo. Bengt Lundin, arrangemang, gitarr och konstnärlig ledning, Jerker Halldén, flöjt, Larsolof Loman, klarinett, Leif E. Hellman, klarinett, Peter Höglund, fagott, Bengt Belfrage, horn, Hubert Reinholdson, violin, Gunnar Klinge, violin, Urban Graedén, viola, Per- Ola Claesson, violoncell, Iréne Sjöberg-Lundin, kontrabas, B o Blixten Dahlman, gitarr. Inspelning 1974. Album: Vakna med en sommarsjäl, Caprice CAP 21568. 9) Elisabet Hermodsson: Visa i vinden. Karolina Andersson, sopran, Göteborgs Kammarkör, dirigent och arrangör Gunnar Eriksson. Inspelning 2013. Album: Vi kom från jorden, Footprint Records FRCD 075 10) Elisabet Hermodsson: Sommarkväll på ön. Musikhögskolans kammarkör, Göteborg. Arrangör och dirigent: Gunnar Eriksson. Album: Bara drömmare och dårar Inspelning 1992. Proprius PRCD 9037. 11) Elisabet Hermodsson: Vara ingenting. Bengt Lundin, arrangemang, gitarr och konstnärlig edning, Larsolof Loman, klarinett, Eric Dybeck, violoncell. Inspelning 1974. Album: Vakna med en sommarsjäl, Caprice CAP 21568. 12) Elisabet Hermodsson: Längtan. Elisabet Hermodsson, ordlös sång, Erik Liedholm, gitarr. Inspelning Vattenringar Ingrid Thunegard Utbildningradion 1986.

  starstarstarstarstar
 • Vem får börja i Radiokören? del 2/2

  · P2 Dokumentär

  Den är en av Sveriges mest framgångsrika körer och för att bli medlem krävs det mycket - men vem klarar antagningsprovet? I två delar följer vi hur det går för några sångare som antar utmaningen. I denna andra del är det finaldag. Då är sökande i varje stämma kvar i antagningsprovet. Vi får veta hur det har gått för alten Ingrid, sopranen Maria och de andra som vi träffade i den första delen. Medverkande: Radiokörens programchef Arne Lundmark, dess inspicient Pernilla Wilhelmsdotter Melin, Bengt Arwén som har fördjupat sig i körens historia samt flera sökande. Producent: Märta Myrstener, till vardags Musikguiden i P3.

  starstarstarstarstar
 • Vem får börja i Radiokören? del 1/2

  · P2 Dokumentär

  Den är en av Sveriges mest framgångsrika körer och för att bli medlem krävs det mycket men vem klarar antagningsprovet? I två delar följer vi hur det går för några sångare som antar utmaningen. I denna första del träffar vi bland andra den förhoppningsfulla alten Ingrid som söker in för tredje gången, och sopranen Maria som egentligen hade tänkt försöka slå igenom som operasångerska i USA men som har kastat iväg en ansökan också till Radiokören. Vi får lära oss om alla minutiösa regler som omger antagningsprocessen som tilldrar sig i radiohuset i Stockholm och om elitsångares vardag. Medverkande: Radiokörens programchef Arne Lundmark, dess inspicient Pernilla Wilhelmsdotter Melin, Bengt Arwén som har fördjupat sig i körens historia samt flera sökande. Producent: Märta Myrstener, till vardags Musikguiden i P3.

  starstarstarstarstar
 • Poeten som tog sitt liv

  · P2 Dokumentär

  Vad är det som fascinerar med en aristokratisk franskspråkig poet från Madagaskar som tog sitt liv 1937? Svenska tonsättaren Tebogo Monnakgotla, med rötter även i Sydafrika, har redan skrivit fem musikstycken inspirerade av Jean-Joseph Rabearivelos dikter och liv. Hon planerar en helaftonsopera om honom. I dokumentären läser hon poetens dikt "Gryning" och berättar om hur hon arbetar musikaliskt med texterna. Vi möter också barytonen Luthando Qave som rörs till tårar när han sjunger om Rabearivelos självmord. Qave, född och uppvuxen i Sydafrika, identifierar sig starkt med poetens kamp för en plats i tillvaron. Författaren och chefdramaturgen vid Dramaten i Stockholm, Magnus Florin, var själv på Madagaskar vid en begravning och upplevde madagaskernas traditionella musik. Florin läser ett par folkdikter från Madagaskar som han själv översatt. Richard Serrano, professor i franska och jämförande litteratur vid Rochesteruniversitet i New Jersey, berättar varför Rabearivelo tog sitt liv, endast 36 år gammal. Dessutom bjuds vi som vanligt på vacker och spännande musik! Producent: Birgitta Tollan, Tollans musikaliska.

  starstarstarstarstar
 • Vad händer med den samiska musiken? del 2/2

  · P2 Dokumentär

  Jojk framförs inte längre bara a capella utan också i en mängd nya stilar, som electro-jojk, rockjojk och samisk syntmusik, och det här programmet i två delar handlar om dess spännande utveckling. Jojken har gått från att vara tabubelagd, ja, till och med bortglömd, till att sprakande ta plats på stora scener, men hur utvecklas den konstnärligt? Ja, vad händer egentligen med den samiska musiken? Den första delen sändes söndag den 30 april 2017 - lyssna via länk här på sidan! - och i den här andra delen fortsätter samiska artister att berätta hur de själva ser på utvecklingen av den samiska musiken och framtiden. Det är yngre och äldre, mer erfarna artister, som tillsammans med folk från hela Sápmi samlades i Trondheim tidigare i år för att fira att det i år är 100 år sedan det första samiska landsmötet hölls. Medverkande: rapparen Nils-Rune Utsi aka Slin Craze, sångerskan Elle Márjá Eira, Jan Fjällgren - pappa till Jon-Henrik Fjällgren som medverkade i Melodifestivalen 2017, skådespelaren och artisten Ingor Ántte Áilu Gaup och regissören Rolf Degerlund. Producent: Malin Winberg, Massa Media.

  starstarstarstarstar