Episodes

 • Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet.

  Nu finns ett nytt avsnitt, om Danmarks Kung Frederik X.

  En berättelse om en obekväm skandalprins som blev en folkkär kung, om ett konstnärligt kungahus med sprickor inom familjen och om en drottning som lämnade sin tron.

  Avsnittet finns att lyssna på redan nu, i Sveriges Radio Play.

 • Bret Easton Ellis anser sig ha blivit svartlistad av både litteraturvärlden och av Hollywood med 30 år emellan. P3 ID möter kultförfattaren som skildrar sex, knark och seriemördare.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Bret Easton Ellis är bara 21 år gammal när han slår igenom med romanen ”Less than zero”. Plötsligt är han hela sin generations röst, när han skildrar unga, vackra och rika ungdomar som känner absolut... ingenting. Några år senare fångar han återigen tidsandan med boken ”American psycho”, en roman som beskrivs som så våldsam att hans eget förlag inte vill ha med den att göra.

  P3 ID möter en författare som med böcker som "Rules of Attraction”, ”Glamourama” och ”Lunar Park”, har förfärat och charmat både läsare och kritikerkåren i snart ett halvt sekel. I en intim intervju med P3 ID:s Vendela Lundberg berättar han om åren som litteraturens it-boy, om att bli cancelled, om att åldras – och om att kallas för reaktionär och bitter.

  Med den nya romanen ”Skärvorna” har Ellis gjort comeback och återvänder till 80-talets Los Angeles, en lika förförisk som farlig miljö där en seriemördare sätter skräck i staden.

  I avsnittet medverkar också författarna Tone Schunnesson och Stefan Lindberg.

  Programledare och avsnittsmakare: Vendela Lundberg

  Producent: Sally Henriksson

  Ljudmix: Fredrik Nilsson

  Ljudklippen i programmet är från Sveriges Radio, BBC 4, Charlie Rose on PBS, Fox News, ljudboken ”The Shards” från W.F. Howes, ljudboken ”The Secret History” från Harper Audio samt filmerna ”Less Than Zero”, ”American Psycho”, ”The informers” och ”The Canyons”.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Sanningstörstande och ståndaktigt rapporterar hon från några av världens mest utsatta platser. Men vem är egentligen personen bakom de gripande, och ibland våghalsiga, reportagen?

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  I det här avsnittet berättar den prisbelönta krigskorrespondenten om uppväxten i Falun och hur föräldrarnas stora omvärldsintresse fick henne att lyfta blicken mot fjärran redan från tidig ålder. Vi får också höra om människorna, mötena och platserna som har format Magda Gad – och vad det är som driver henne till att fortsätta rapportera om, och från, några av vår tids värsta krigszoner.

  P3 ID om Magda Gad bygger på en rad intervjuer gjorda av journalisten Hateff Mousaviyan. Samtalen med Magda äger rum under hösten och vintern 2023, mot en fond av pågående krig, konflikter och naturkatastrofer.

  I avsnittet medverkar bland andra Magnus Alselind, f.d. redaktionschef på Expressen, Maria Edström, lektor i journalistik vid Göteborgs universitet, och Stefanie Glinski, krigskorrespondent och fotograf.

  Programledare: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare och reporter: Hateff Mousaviyan
  Producent: Sally Henriksson
  Ljudmix: Fredrik Nilsson

  Ljudklippen i programmet är hämtade från Expressen, Sveriges Radio, BBC, Wall Street Journal, CBC, TV4 och SVT.

 • Historien om en outsider i läderjacka som vill skaka om Latinamerikas tredje största ekonomi.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Enligt Javier Milei har han två följeslagare som aldrig svikit honom i livet: lillasystern, ”el jefe” Karina Milei och mastiffhunden Conan, döpt efter filmkaraktären Conan barbaren.

  Med vild frisyr, motorsåg och aggressiva utspel har anarkokapitalisten och abortmotståndaren Javier Milei röstats fram till Argentinas president. P3 ID tecknar ett porträtt av en excentrisk statsman och ett oprövat kort, som tar makten i ett land sargat av inflation, fattigdom och politikerförakt. En berättelse om tantrasex, kloning och drömmen om amerikanska dollar.

  I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radios P3-korrespondent Love Lyssarides och Andrés Rivarola, professor i latinamerikastudier och docent i ekonomisk historia vid Stockholms universitet.

  Programledare: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
  Producent: Sally Henriksson
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades vintern 2023 av Dist.

  Ljudklipp är hämtade från A24, Channel 4, Sveriges Radio, egna inspelningar av Sveriges Radios Love Lyssarides, TV4, Tucker Carlson på X, AP, Canal KZO, América TV, Crónica HD, France 24, Bloomberg och La Voz.

 • Berättelsen om nepobabyn som gått i sin berömda faders fotspår, men sin egen väg - och blivit en av vår tids stora regissörer.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Sofia Coppola föds in i en familj med flera generationer av filmskapare och kompositörer, som dotter till den berömde Francis Ford Coppola.

  I slutet av 90-talet får hennes debutfilm The virgin suicides premiär och redan här sätter hon tonen för en estetik och ett par teman som ska komma att bli hennes signum. Genom åren ska Sofia Coppola komma att bli känd för sina svala filmkaraktärer, den välvalda musiken och de snygga kameravinklarna, men framförallt för hur hon återkommande skildrar tillvaron ur flickors och unga kvinnors perspektiv.

  Med filmer som The virgin suicides, Lost in translation och Marie Antoinette har hon fortsatt att bevisa att hon är en filmskapare i sin egen rätt. Och gått i bräschen för andra kvinnliga regissörer.

  2023 fick hennes senaste film Priscilla premiär, om Priscilla Presleys äktenskap med Elvis.

  Men frågan är vad den drygt 50-åriga Sofia Coppola ska göra härnäst? Har hon stagnerat eller kan hon fortsätta att skildra flickorna?

  Hör filmskribenten Tobias Norström och regissören Lisa Langseth, bakom filmer som Hotell och Till det som är vackert, samt succéserien Kärlek och anarki.

  Avsnittet gjordes hösten/vintern 2023 för Studio Olga.

  Programledare och producent: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Sally Henriksson
  Slutmix: Fredrik Nilsson

  Boken ”Archive” av Sofia Coppola har varit särskilt till hjälp och inspiration i arbetet med det här avsnittet.

  I programmet hörs klipp från AP, Armchair expert, NPR Fresh Air, Howard Stern, Lost in translation, The Virgin Suicides, Marie Antoinette, Bling ring, De bedragna, Priscilla, Somewhere, Gudfadern-trilogin, Hearts of darkness, Amerikanska filminstitutet, Oscars och Sveriges Radio.

 • I huvudet på en av Sveriges bäst säljande författare som inte ångrar ett skvatt.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  2023 firar Camilla Läckberg 20 år som författare. Ändå svarar hon sällan på frågor om sina böcker i svenska medier – istället handlar det om fastigheter, skilsmässor och dispyter med olika mediemän. Är allt i själva verket helt enligt plan?

  P3 ID följer författaren genom barndomens Fjällbacka, intresset för mordgåtor och de omåttligt framgångsrika marknadsföringsstrategierna. Vad säger hon om eviga rykten om spökskriverier, sociala medier och kändisar som inte vill låta sig fotograferas på galapremiärer?

  Det handlar om sorgen efter en pappa, vilka likheter Camilla har med sin hämndlystna karaktär Faye och att festa med Svenska Akademien. Dessutom får vi svar på varför Johnny Depps tavelsamling ”Friends and heroes” hänger i Villa Lumos.

  I avsnittet hörs bland andra Dagens Nyheters litteraturkritiker Lotta Olsson, författaren Henrik Fexeus och Camillas make, MMA-fightern Simon Sköld.

  Programledare: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
  Producent: Sally Henriksson
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades hösten/vintern 2023 av Studio Olga.

  Ljudklipp är hämtade från Sveriges Radio, Aftonbladet TV, SVT, Filip & Fredriks podcast, Alex & Sigges podcast, Daily Mail, Sweetwater/Svensk Filmindustri/TV4, Instagram-konton tillhörande Simon Sköld respektive Sofie Sarenbrant, Strix Television, CNBC.

 • Berättelsen om aktivisten som jagades av FBI och blev en internationell frihetssymbol på kuppen.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Angela Davis växer upp i rasmotsättningarnas Alabama under 40- och 50-talet. Det här är en tid då Ku Klux Klan försöker skrämma svarta familjer till tystnad och politikerna i sydstaterna verkar göra sitt bästa för att bevara status quo.

  Med tiden kommer Angela Davis att snöa in på en akademisk bana. Hon studerar filosofi under några av Europas största namn inom området.

  På hemmaplan bubblar det samtidigt av rörelser som på olika sätt har börjat ta upp kampen för den afro-amerikanska saken. Men att bara iaktta dessa rörelser på håll räcker inte. Angela Davis vill vara där, sida vid sida med de andra medborgarrättsaktivisterna.

  Väl tillbaka i USA hamnar Davis snart i hetluften på flera fronter.

  Efter påtryckningar från Kaliforniens guvernör, och USA:s framtida president, Ronald Reagan sparkas den öppet kommunistiska Angela Davis från sin lärartjänst på UCLA.

  Snart finner hon sig dessutom anklagad för medhjälp till mord, efter att ett vapen registrerat i hennes namn använts under ett dödligt gisslandrama på västkusten. Davis går under jord och hamnar på FBI:s ”most wanted”-lista.

  Efter en två månaders katt-och-råtta-lek med myndigheterna hamnar Angela Davis till slut i fängelse. Fallet blir en följetong i media och världen över demonstreras det för att hon ska släppas fri.

  P3 ID om Angela Davis är en berättelse om aktivism, rasism och ideologiska bataljer genom decennier.

  I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radio-journalisten Fernando Arias och dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson.

  Programledare: Vendela Lundberg

  Avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan

  Producent: Sally Henriksson

  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades vintern 2023 av Studio Olga.

  Ljudklippen är hämtade från ljudboksversionen av Angela Davis självbiografi, dokumentärerna ”The Black Power Mixtape” och ”Free Angela Davis and All Political Prisoners”, CBS, CNN, The Smithsonian/Lost Tapes, Kino Library, Associated Press, Pacifica Radio Archive, ABC News, SVT och Sveriges Radio.

 • Berättelsen om en kedjerökande, litterär sensation som utnämnts till profet och som samtidigt gjort sig känd för islamofobiska uttalanden och en mystisk porrfilm.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Romanen ”Elementarpartiklarna” ges ut 1998 och blir Michel Houellebecqs stora genombrott. I hemlandet Frankrike rasar debatten om de grafiska sexscenerna, kritiken mot den frigjorda 68-rörelsen och kloning som förökningsalternativ till sex. Vad är det Houellebecq vill säga, egentligen?

  Med åren gör fransmannen internationell succé med böcker som ofta utspelar sig i framtiden men som sägs sätta fingret på samtiden. De kretsar kring djupt ensamma, vita medelklassmän i en liberal och sekulariserad västvärld – på väg åt skogen.

  På kultursidorna figurerar han numera som Nobelpriskandidat.

  Parallellt med sina huvudkaraktärer åldras även författaren: Efter ”Förinta” (2022) anklagas den kroniska cynikern (tillika romantikern) för att ha blivit väl sentimental. Han gör också rasistiska uttalanden om ett ”folkutbyte” i Frankrike och dyker upp i en trailer till en erotisk film, skapad av ett holländskt konstnärskollektiv. Det får omvärlden att undra om fransmannens glansdagar är räknade.

  Samtidigt verkar allt Michel Houellebecq önskar sig vara lite gemenskap, vacker musik och verktyg att hantera att döden med.

  I avsnittet hörs bland andra litteratur- och teaterkritikern Mikaela Blomqvist, kulturjournalisten Cecilia Blomberg samt författaren och översättaren Kristoffer Leandoer.

  Programledare: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
  Producent: Sally Henriksson
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades hösten 2023 av Studio Olga.

  I programmet läser Jonathan Bengtsson utdrag ur böckerna ”Konkurrens till döds” (Ellerströms), i översättning av Kennet Klemets, och ”Elementarpartiklarna” (Albert Bonniers) samt ”Plattform” (Albert Bonniers), i översättning av Anders Bodegård.

  Ljudklipp är hämtade från BBC, Sveriges Radio, Euronews, AFP, filmen ”Kidnappningen av Michel Houellebecq” (Les Films du Worso, La Sept), France 24, Canal+, TMC, RMC och Louisiana Channel.

 • Berättelsen om den kontroversielle miljardären som tagit sig från en olycklig uppväxt i Sydafrika till tech-kung i Silicon Valley. Nu drömmer han om att ta mänskligheten till Mars.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Elon Musk vill bygga en stad på Mars. Han dejtar filmstjärnor och popartister. Han har fått människor att associera elbilar med snabbhet och lyx. Han har kallats för verklighetens Ironman – och vill inom en snar framtid operera in chip i människors hjärnor.

  I första avsnittet om Elon Musk möter vi en av vår tids mest våghalsiga och ifrågasatta entreprenörer. Från en olycklig barndom i Sydafrika till 90-talets internetboom i Silicon Valley. Från misslyckade raketuppskjutningar till ikonstatus – och ett offentligt sammanbrott i media.

  Det här avsnittet publicerades första gången i mars 2020, det här är en uppdaterad version från november 2023.

  Del 2 om Elon Musk finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.

  Programledare & redaktör: Vendela Lundberg 
  Avsnittsförfattare & reporter: Axel Winqvist
  Producent: Mathilda von Essen 
  Exekutiv Producent: Ulla Svensson
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Fox, ABC News, CNN, Space X, MTV, 60 Minutes, Associated Press, CBS, Saturday Night Live i NBC, CNBC, SXSW Conference, The Terminator, Bloomberg News, Now you Know, Dokumentären Revenge of the Electric Car av Chris Paine, NBC, Vator och The late show with Stephen Colbert.

  Biografin Elon Musk: Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid av Ashlee Vance har varit särskilt hjälpsam under arbetet.

 • Han är regissören bakom storverk som Pulp Fiction och Kill Bill. Hör berättelsen om filmnörden som gjort ultravåldet mainstream och dominerat Hollywood i decennier.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Under 30 år har filmmakaren Quentin Tarantino karvat fram sin unika plats i Hollywood. Hans filmer har belönats med flera Oscars och Harvey Weinstein har kallat honom lika viktig för filmbolaget Miramax som Musse Pigg var för Disney.

  Det var den numer sexualbrottsdömde och ökände filmproducenten Weinstein som producerade alla Tarantinos filmer - fram till #metoo-upproret 2018. Han var ett slags fadersfigur för Tarantino, som växte upp med en frånvarande pappa och B-filmer istället för vänner som sällskap.

  P3 ID om Quentin Tarantino handlar om ett svekfullt Hollywood och den ibland gränslösa relationen som kan uppstå mellan skådespelare och regissör, men också mellan regissör och filmproducent. Om filmer som är fulla av referenser till filmhistorien, medvetna musikval och ofta närbilder på nakna fötter. Och om Tarantinos övertygelse om att få skildra våld, sex och knark precis så grafiskt och brutalt som han vill.

  Nu sägs det att han bara har en enda film kvar i sig. 

  I avsnittet hörs bland andra skådespelaren och modellen Christina Lindberg och filmvetaren och journalisten Emma Gray Munthe.

  Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2023

  Programledare och avsnittsmakare: Vendela Lundberg

  Producent: Sally Henriksson och Carl-Johan Ulvenäs

  Ljudmix: Fredrik Nilsson

  Ljudklippen i programmet är från SVT, Sveriges Radio, WTF with Marc Maron, The Howard Stern Show, The Q&A with Jeff Goldsmith, The Joe Rogan Experience, KILL BILL: VOL. 1 Featurette - The Making Of, Directors Guild of America och Channel 4. • Muammar al-Gaddafi var den spektakuläre revolutionären som skulle leda det libyska folket till frihet. Men han blev i stället deras plågoande, och gjorde sig dessutom ovän med nästan hela världen.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  I oktober 2011 fruktar en man för sitt liv, gömd i ett avloppsrör i öknen utanför den libyska staden Sirte. Högt ovanför honom patrullerar Nato-plan luftrummet. På marken närmar sig en grupp fientliga soldater. Det finns ingenstans att fly för mannen i röret. Han heter Muammar al-Gaddafi, och är Libyens ledare. Han var en beduin som blev soldat, och som togs emot som en hjälte av sitt folk när han störtade landets kung 42 år tidigare. Men hösten 2011 har han drivit sitt Libyen till inbördeskrig, och folkets välvilja har sinat.

  Han var revolutionären som blev diktator, och som väckte omvärldens vrede när han finansierade terrorstämplade frihetsrörelser – men som till slut bjöds in i värmen igen och knöt vänskapsband med flera västerländska stormakter.

  P3 ID om Muammar al-Gaddafi är berättelsen om en egensinnig politiker och självutnämnd tänkare som försökte hitta en ny väg till demokrati, och om hur det som en gång var världens fattigaste land kastats mellan hopp och förtvivlan i över 100 års tid.

  Hör om hur en oblodig statskupp och drömmar om arabisk enighet förvandlades till ett terrorvälde där ingen kunde lita på sin granne längre, om hur terrordåd som Lockerbieattentatet 1988 ritade om den politiska världskartan, om hur Gaddafis sinne för rampljuset skilde honom åt från andra politiker, och om hur ett möte mellan den libyska ledaren och en av Sveriges kändaste journalister urartade fullständigt.

  Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2023

  Programledare: Vendela Lundberg

  Avsnittsmakare och reporter: Patrick Stanelius

  Producent: Sally Henriksson

  Ljudmix: Fredrik Nilsson

  I programmet medverkar även Jan Guillou, journalist och författare som träffat Muammar al-Gaddafi personligen, och Aron Lund, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.

  Ljudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, CNN, BBC, Sky News, The Telegraph, Youtube, AP och dokumentären "Evolution of Evil: Colonel Gaddafi – terror of the Middle East”.

  Böckerna "Libya from colony to revolution” (Ronald Bruce St John), ”Villebråden i Khadaffis harem” (Annick Cojean), ”The green book” (Muammar al-Gaddafi), och tidskriften ”Världspolitikens dagsfrågor – Moammar al-Gaddafi, diktatorn som omfamnas av väst” (Aron Lund)" har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.

 • Historien om hur flickan från E.T. blev rebell, fick en hel generation att leka Charlie's Angels och återuppstod som talkshowvärd.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  När Drew Barrymore blir myndigförklarad i slutet av 80-talet är hon 14 år gammal. Hon har hunnit bli en världsberömd filmstjärna, festa med Hollywoods gräddhylla och hamnat på behandlingshem för alkohol -och narkotikamissbruk.

  Redan som sjuåring har hon också, i några av landets största tv-program, fått frågor om sitt kärleksliv.

  Drygt 30 år senare beskrivs Barrymore som America's sweetheart och Ellen DeGeneres efterföljare. Hon skapar också stor besvikelse i branschen när hon planerar att sända sin talkshow, trots den stora strejken i Hollywood.

  Hur gick det till?

  P3 ID om Drew Barrymore är en berättelse om en splittrad familj, att bli vuxen för tidigt och att hålla sig aktuell i fyra årtionden. Det handlar också om de romantiska komediernas storhetstid, att visa brösten för David Letterman och ett viralt klipp om hur härligt regnet är i Los Angeles.

  I avsnittet hörs bland andra Michelle Hallström, kulturjournalist och programledare för Paparazzipodden, och Aricia Skidmore-Williams, komiker och programledare för podcasten Even the rich.

  Programledare: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
  Producent: Sally Henriksson
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades sommaren 2023 av Studio Olga.

  Böckerna ”Wildflower” av Drew Barrymore och ”Little girl lost” av Drew Barrymore och Todd Gold har varit till stor hjälp under researcharbetet.

  Ljuden är hämtade från CNN, CBS, NBC, ABC, Universal Pictures, Warner Bros., The Drew Barrymore show, The Howard Stern show, Entertainment Tonight, Saturday Night Live, The Oprah Winfrey show, New Line Cinema, MTV, Late show with David Letterman, Columbia Pictures, Chicks in the office, Flower Films, Sveriges Radio, filmerna ”E.T.”, ”Poison Ivy”, ”Never been kissed”, ”The wedding singer”, ”50 first dates”, ”Charlie's Angels” och ”Donnie Darko”

 • Hör berättelsen om fängelsekunden som tog köksvägen till Putin och grundade en ökänd legostyrka. Mannen som utmanade makten i Kreml och föll.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Jevgenjij Prigozjin föds 1961 i Leningrad, numer Sankt Petersburg. Under många år driver han restauranger och cateringbolag. Genom dessa verksamheter stiftar han bekantskap med flera viktiga personer inom den ryska maktsfären – och snart går han under smeknamnet ”Putins kock”.

  Ett halvår in i Rysslands invasion av Ukraina 2022 tar Jevgenij Prigozjin klivet ut ur skuggorna och erkänner sig vara ledare för den grupp ryska legosoldater som går under namnet Wagner. Prigozjin och hans soldater har då länge varit verksamma i bland annat Syrien och flera afrikanska länder.

  Efter att han på midsommarafton 2023 öppet kritiserar det ryska försvarsministeriet tror flera att han är en ”dead man walking”.
  Ett par månader senare störtar hans privatjet mot marken i lågor norr om Moskva. Ombord finns Prigozjin och flera av hans närmaste inom Wagnergruppen.

  I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radios Fredrik Wadström och frilansjournalisten Maria Georgieva.

  Programledare: Vendela Lundberg
  Reporter och avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan
  Producent: Sally Henriksson
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades hösten 2023 av Studio Olga.

  Klippen är hämtade från Sveriges Radio, France24, The Guardian, SVT, CBS, MSNBC, CNN, BBC, ABC News, NBC News och Telegram.

 • Berättelsen om hur en kortväxt kille från den ryska landsbygden blev hela nätets favoritmeme.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  När Hasbulla Magomedov föds 2002 befinner sig hans hemprovins, Dagestan, i ett turbulent geopolitiskt läge. Det andra Tjetjenienkriget står runt hörnet och oroligheterna hänger i luften. Men den unge Hasbulla låter sig inte tyngas ner. Han drömmer om ett liv i sus och dus. Om snabba bilar, hårda fighter och adrenalinkickar.

  Trött på att bli orättvist behandlad och retad för sin ringa längd väljer Hasbulla i tonåren att hoppa av sina koranstudier. Lite på måfå börjar han istället att spela in roliga klipp med sin mobil – klipp som inom loppet av bara några veckor kommer att göra honom viral.

  P3 ID om Hasbulla är berättelsen om en av vår tids mest mytomspunna internetkändisar. Det handlar om kontextlös glädjespridning, om att bli kattmynta för algoritmerna och att kritiseras för att göra kortväxta människor till åtlöje.

  I avsnittet hörs bland andra Max V Karlsson, journalist på Dagens ETC, Angelica Cisalli, komiker, och Paul del Valle, UFC-kommentator på Viaplay och programledare för MMA-podden.

  Programledare och producent: Vendela Lundberg
  Reporter och avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades sommaren 2023 av Studio Olga.

  Klippen i avsnittet är hämtade från Hasbullas Instagram/Youtube, Sundae Conversation with Caleb Pressley, UFC, Ashab Tamaevs youtubekanal, Abdu Roziks youtubekanal, The Schmo, Hotboxin’ with Mike Tyson, Sveriges Radio, France24 och The Sydney Morning Herald.

 • Berättelsen om hur en kampsportsmästare blev sitt eget mäktiga mediehus, gjorde en miljarddeal med Spotify och fick forskare att se rött.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Joe Rogan (f. 1967) växer upp i Boston som en osäker kille. Men efter att ha funnit mening i kampsporten taekwando, ger han sig ut i världen med nytt självförtroende. Joe satsar på att bli stand up-komiker och det ska visa sig att hans förmåga att snacka inför publik är stor. Så stor att han drygt 30 år senare fått ett osannolikt genomslag med konceptet "bara samtal", rökt gräs i direktsändning med Elon Musk och hamnat i stormens öga under en global pandemi.

  P3 ID om Joe Rogan är en berättelse om när underhållning blir politik på hög nivå. Det handlar också om hur träning kan förändra en människa från grunden, konspirationsteorier och ett företag som säljer gummivaginor.

  I avsnittet hörs bland andra Martin Gelin, författare och Dagens Nyheters New York-korrespondent, samt Paul Del Valle, programledare för MMA-podden.  

  Programledare och producent: Vendela Lundberg
  Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades sommaren 2023 av Studio Olga.

  Ljuden är hämtade från CNN, BBC, NBC, The Verge, The Joe Rogan Experience, Lex Fridman Podcast, The Oil and Whiskey Podcast, Sveriges Radio, MTV, Youtube-kontot UFC, Rolling Stone, Hollywood Reporter

 • Berättelsen om hur en älskad barnstjärna föll offer för 00-talets hårdnackade kändiskultur

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Los Angeles, 2009.  En vit, brummande Maserati rullar in i ett parkeringsgarage och en grupp paparazzifotografer rör sig hungrigt mot bilen. En rödhårig kvinna öppnar dörren och kliver ut. Hon är klädd i en grå flanellskjorta och har en glittrig paljettväska slängd över armen. Fotograferna börjar skrika. 

  Kvinnan som fångas på bild heter Lindsay Lohan. Hon är vid det här tillfället tjugotre år gammal och har varit skådis sen barnsben. Lohan har gjort succé med filmer som Föräldrafällan och Mean Girls, men vid den här tiden är Lohan mer känd för sitt vilda partyliv, sina rattfyllor och sitt drogmissbruk. Under decenniet som följer kommer Lohan väcka uppmärksamhet för ett möte med Turkiets president Erdogan, ett viralt klipp med en flyktingfamilj i Moskva – och en nattklubb på Mykonos i Grekland. 

  P3 ID om Lindsay Lohan är en berättelse om 00-talets hårdnackade kändiskultur och Lohans kamp för att få tillbaka sin karriär. 

  I avsnittet hörs filmkritikern Caroline Hainer och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar.

  Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023

  Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

  Avsnittsmakare och reporter: Axel Winqvist 

  Producent: Carl-Johan Ulvenäs

  Ljudmix: Fredrik Nilsson

  Ljudklippen I programmet är hämtade från: The Oprah Winfrey Network, Hollywood TV, Fox News, CNN, NBC,  The Tonight Show, Jimmy Carter, MTV, CBS Sunday Morning, SNL,  5 Eyewitness News, Living Lohans, ABC, Late night with David letterman, Good Morning Britain, Huffington Post, The Tonight Show starring Jimmy Fallon, That’s 70s Show, Good Morning America, Kennedy, Georgia Rule, Scary Movie 5, The Canyons och Disneyfilmerna The Parent Trap, Mean Girls, Life Size och Herbie Fully Loaded. 

 • Han har hyllats för att ha förändrat hur vi kommunicerar med varandra men också anklagats för att sprida desinformation, manipulera val och ha en skadlig inverkan på samhället.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Mark Zuckerberg (född 1984) är entreprenören som från sitt studentrum på Harvard, förändrade hur människor interagerar med varandra. 

  Uppvuxen i en välbärgad förort till New York blev Mark Zuckerberg snabbt medveten om potentialen i tekniken. Efter år av experiment i pojkrummet, lanserar han vintern 2004 thefacebook.com, en internkatalog för Harvards elever. Plattformen växer snabbt och inom bara några år börjar Mark Zuckerbergs fritidsprojekt påverka politiken, tekniksektorn och vardagslivet för en stor del av världens befolkning.

  P3 ID om Mark Zuckerberg är en historia om innovation, envishet och oanade konsekvenser.

  I avsnittet hörs bland annat Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet och Björn Jeffery, techanalytiker på Svenska Dagbladet. 

  Programledare och avsnittsmakare: Carl-Johan Ulvenäs
  Reporter: Alice Dadgostar
  Producent: Vendela Lundberg 
  Tekniker: Fredrik Nilsson

  Avsnittet producerades 2023 av Studio Olga

  Ljud från:AP, Sveriges Radio, California Dental Association, Master of Scale, facebook, CNN, Bloomberg, Derek Franzese, CBS, Vator News, Y combinator, Makers, FORA.tv, NBC, Channel 4, Mashable, TODAY, Washington Post, Fox News, Techonomy, The Guardian, TV 4, AP, Comedy Central, Paramount Pictures, Recode, Lex Friedman.

  Böckerna: Facebook – Den nakna sanningen av Sheera Frenkel & Cecilia Kang och The Accidental Billionaires av Ben Mezrich har varit till stor hjälp under researchen av det här programmet.

 • Hon har anklagats för att ha splittrat Beatles och reducerats till John Lennons fru. Men Yoko Ono har alltid gått sin egen väg och vigt sitt liv åt konsten, musiken och freden.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Yoko Ono är en avantgardistisk konstnär och fredsaktivist som skapar verk med humor och lekfullhet, men också med starka budskap.

  Hon blev känd för hela världen genom sin relation med John Lennon, och har gång på gång anklagats för att ha varit den som splittrade The Beatles.

  Under åren har den snart 90-åriga Yoko Ono provocerat och väckt starka känslor.

  I avsnittet hörs Samanda Ekman, kulturreporter som bland annat har podden Till sängs, och Elisabeth Millqvist, museichef Moderna museet Malmö och tidigare konstnärlig ledare på Wanås konsthall där Yoko Ono finns representerad sedan 2011.

  Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023.

  Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

  Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson

  Producent: Carl-Johan Ulvenäs

  Ljudmix: Fredrik Nilsson

  Ljudklippen i programmet är hämtade från Sveriges Radio, BBC, Louisiana channel, New York Times, Freedom forum, Tom Cottle: Up close, Dick Cavett show, Geraldo CBS, ABC, Mike Douglas show och CNN.

  Boken "Yoko Ono: Collector of skies" har varit till hjälp i researcharbetet.

 • Han har tilldelats Nobels fredspris, kallats för en ulv i munkkläder och skapat kontroverser. Tibets högste andlige ledare kan vara den sista Dalai Lama.

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  Redan som tvåårig liten pojke utsågs Tenzin Gyatso till den fjortonde Dalai Lama, och därmed Tibets högste andlige och politiska ledare.

  Genom åren har han blivit en världskändis, skrivit en rad böcker med olika livsråd och turnerat jorden runt med föreläsningar och samtal.

  För den kinesiska regeringen är han ett rött skynke, och för exiltibetaner ett hopp om ett mer självständigt Tibet. Sedan 1959 lever han i exil i norra Indien.

  Dalai Lama har flera gånger varit i blåsväder. Senast vinter 2023 då ett videoklipp där han ber en ung pojke att suga på hans tunga spreds som en löpeld.

  Han är den fjortonde Dalai Lama, och kanske också den sista.

  I avsnittet hörs kulturreportern Nanna Olasdotter, oberoende kinaanalytikern Kristina Sandklef och TV4-programledaren Malou von Sivers som har intervjuat Dalai Lama två gånger.

  Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023

  Programledare: Carl-Johan Ulvenäs

  Avsnittsmakare och reporter: Sally Henriksson

  Producent: Carl-Johan Ulvenäs

  Ljudmix: Fredrik Nilsson

  Klippen i avsnittet kommer från Efter tio TV4, Sveriges Radio, CNN, BBC, AP, Reuters, Youtube, Good Morning Britain, Nyhetsmorgon TV4.

  Böckerna "Dalai Lama - mitt land, mitt folk", "In exile from the land of snows", "Dalai Lama" av Bertil Lintner och "Dalai lama: en auktoriserad biografi" har varit till hjälp i arbetet med det här avsnittet.

 • Historien om hur en rufsig kille från Los Angeles blev "king of the world".

  Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play.

  I maj 2023 går skådespelaren Leonardo DiCaprio på röda mattan i Cannes för premiären av ännu en storfilm. Han är mer än van vid att flankeras av branschens största namn, liksom horder av fans och fotografer.

  I nästan hela sitt liv har Leo befunnit sig i filmens värld. Han har blivit nominerad till otaliga priser, orsakat kaos i Tokyo och som klimataktivist skakat hand med politiker i Vita Huset. Han har också blivit (ö)känd för att aldrig dejta någon över 25.

  Ändå är han fortfarande något av en gåta.

  P3 ID om Leonardo DiCaprio är en berättelse om filmkonst, privatliv, 90-talets Sunset Boulevard, Leomania – och grabbarna i det omhuldade The Pussy Posse.

  I avsnittet medverkar kulturjournalisterna och programledarna Margrét Atladottir och Christina Jeurling Birro.

  Programledare: Carl-Johan Ulvenäs
  Avsnittsmakare: Alice Dadgostar
  Producent: Carl-Johan Ulvenäs
  Ljudmix: Fredrik Nilsson

  Klippen i avsnittet är hämtade från CBS, PBS, NBC, ABC, AP, MTV News, KCTV5, GQ, Richard Engfors, OWN TV, Columbia Pictures, Warner Bros, United Artists, 20th Century Fox, Paramount, 60 minutes Australia, The Joe Rogan Experience och Festival de Cannes.