Episodes

 • Deze aflevering gaat erover hoe het recht de politiek kan corrigeren, maar ook hoe de politiek weer het recht kan weer corrigeren. Eigenlijk waarom politiek en rechten 1 pot nat zijn.

  Deze aflevering is een soort Suits maar dan dat Alexandria Ocasio Cortez, Harvey Spector is en Jane Fonda die ene protege, Michael.
  En als kers op de taart: had Meghan Markle gezegd: “fuck it, ik ga niet trouwen met Prince Harry. Ik ga deze aflevering van Polititia produceren!”

  Te gast zijn Agnes Cremers en Anniek de Ruijter van Bureau Clara Wichmann. BCW streeft al meer dan dertig jaar naar een betere maatschappelijke en juridische positie van vrouwen in Nederland. En dit doen ze door middel van strategische rechtszaken. Vandaag komen ze ons vertellen over de rechtszaken waar zij mee bezig zijn en al gevoerde rechtszaken.

  PS.
  Tijdens de opnames werd er buiten geboord en dit is helaas te horen in de aflevering. Gelukkig is dit niet aan 1 stuk door en is de tweede helft vrijwel boor vrij.
  Ook willen we nog even benoemen dat we in het einde van de aflevering het met Agnes constant over de kwetsbare vrouw hadden. We vinden het zelf een vrij onhandige term maar wisten zo snel even niet hoe we het beter konden benoemen. Mail ons vooral als je een voorstel hebt hiervoor. polititiapodcast@gmail.com

  Docu over Ruth Bader Ginsburg
  https://bit.ly/2DvRX8r

  Word mede-eiser in de zaak voor gratis anticonceptie
  https://eenzaakvooriedereen.nl/

  Cool artikel over BCW
  https://bit.ly/35Sg7Gd

 • Het koninkrijk der Nederlanden is een stuk groter dan die twaalf provincies waar je groep acht leraar zo geobsedeerd mee was.
  Naast Nederland kent het koninkrijk nog drie landen: Aruba, Curaçao en Sint Maarten. Daarnaast zijn er ook nog drie bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba. We gaat het in deze podcast aflevering hebben over het Caribische deel van ons koninkrijk en hoe verenigd ons koninkrijk eigenlijk is. Of niet dus.
  Te gast is Natasja Gibbs ze werkt als coördinator voor Caribisch Netwerk van de NTR.


  The beautiful poetry of Donald Trump
  https://bit.ly/2QoDuml

  Caribisch Netwerk
  https://caribischnetwerk.ntr.nl/

  column over het klimaatakkoord en de eilanden
  https://bit.ly/2Oger28

  divi divi boom
  https://bit.ly/37aWASS

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Zelf klik ik altijd op ‘accept all’ bij cookies. Als er vervolgens op instagram reclame wordt gemaakt voor een bank omdat het internet weet dat ik net verhuisd bent, vind ik dat eigenlijk ook geen probleem.

  Maar daar houdt het natuurlijk niet op. Want wist je dat Facebook je politieke voorkeur kan beïnvloeden? We praten met Esther van Crabbendam over cookies, de ondervraging van Mark Zuckerberg door onder andere Alexandria Ocasio Cortez en natuurlijk welke coole wetten er tegenwoordig zijn die ons leven een beetje veiliger maken.

  SHOWNOTES

  Google wordt steeds belangrijker op school, tot zorg van privacy organisatie.
  https://bit.ly/2rbnObH

  Audiofragment van NL politici die over VPN praten via Roel Maalderink
  https://bit.ly/36twpXh

  Toolbox van bits of freedom voor je privacy.
  https://www.bitsoffreedom.nl/tips-en-tools/

  My data done right.
  https://www.mydatadoneright.eu/

  Kijk de film ‘The Great Hack’. https://bit.ly/2WC0kry

  Big Brother Awards.
  https://www.bigbrotherawards.nl/

  Waterpas app
  https://bit.ly/32dxoaw

 • Polititia is BACK! Titia Hoogendoorn en Daniël van de Poppe zijn na een superlange zomerstop weer terug. Vanaf nu kan je weer om de week op maandagochtend een nieuwe aflevering verwachten!
  Vandaag vertellen we je oa over de Brexit, Prinsjesdag, iedereen die uit de partij is gezet of zelf is gegaan en mijn nieuwe kitten. We praten ook met Kim van Sparrentak over hoe het is om voor de Groenen in het Europese Parlement te zitten en met Madeleijn van den Nieuwenhuizen en de impeachment van Trump.
  Groetjes!

  Familieanekdotes van de NOS:
  https://bit.ly/2P5hwnQ


  Theresa May moest huilen om verkiezingsuitslag
  https://bit.ly/2J9pGrn

  Hoe Elizabeth Warren ‘selfies’ neemt
  https://nyti.ms/2y40ZXt

  Longread Atlantic baas Amazon
  https://bit.ly/2II9Xzs

  plaatjes van Whippets
  https://bit.ly/2MWSg0f

  Producer: Daniël van de Poppe
  Illustratie: Titia Hoogendoorn
  Tunes: Daniël van de Poppe

 • Heeej sChatjuhssz dit is een bericht voor iedereen die na 1980 is geboren. Vandaag gaan we het hebben over jullie.

  Het leenstelsel, het klimaat, pensioenakkoorden en overspannen huizenmarkten zijn allemaal dingen waar we mee te maken hebben. In deze aflevering praten we met er met Tim Hofman over. Naast presentator, dichter en activistische internetmaker is Tim ook medeoprichter van een nieuw jongereninitiatief: Coalitie Y. Een organisatie die onze generatie meer inspraak en invloed gaat geven in de politiek.

  We vertellen in de aflevering hoe je onderdeel kunt zijn van de oplossing en we hebben het verrassend lang over mijn CITO-score.

  Groetjes,

  Titia Hoogendoorn en Daniël van de Poppe

  ------------------------
  #boos aflevering over artikel 23
  https://bit.ly/2ZrKd0q

  #boos aflevering over Wybren van Haga
  https://bit.ly/2kX6AZe

  Coality Y
  https://coalitie-y.nl/

  Artikel discriminatie bij sollicitaties
  https://bit.ly/2KgktPF

  Casiy0
  https://bit.ly/2YsWvJK

  Het Pensioenlab
  https://www.pensioenlab.nl/

 • Howdie lekkere Amerikasletjes van me. In deze aflevering is Madeleijn van den Nieuwenhuizen te gast en praten we over Amerika. Naast dat ze media kritische instagrammer is, studeerde ze tot voor kort Amerikaanse politiek en constitutioneel recht aan Columbia University.

  We hebben het met haar over hoe het politieke systeem daar ook alweer in elkaar zit, over Alexandria Ocasio Cortez, over of Trump afgezet kan worden en waarom ze nu al bezig zijn met de presidentsverkiezingen die in november 2020 gaan plaatsvinden.

  Mail of DM ons suggesties van andere landen waar jullie meer over willen leren en gasten die jullie graag voorbij zien komen. instagram.com/titiahoogendoorn of polititiapodcast@gmail.com

  Petitie standbeeld voor Corry Tendeloo
  https://standbeeldvoorcorrytendeloo.petities.nl/

  Portret Elizabeth Warren:
  https://bit.ly/2Z5jVRw

  Portret Bernie Sanders
  https://bit.ly/2WlCHC2

  Artikel over kandidaten Amerikaanse voorverkiezingen
  https://nyti.ms/2Yiq3J1
  https://nyti.ms/2FPFuyw

  Het politieke systeem van de VS
  https://bit.ly/2LBKlaf

  Artikel over de Franse psychiater Baubet
  https://bit.ly/2Y9LhEB

 • Er zijn 1,2 miljoen ZZP’ers in Nederland en slechts ⅕ van hen is verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Er komt een nieuwe wet die stelt dat alle ZZP’ers verplicht een AOV, een arbeidsongeschiktheidsverzekering moeten nemen.
  Wat zijn hier de voor en nadelen van? Is dit wel haalbaar? Wat kan je doen als je ertegen bent? En waarom is iedereen eigenlijk opeens ZZP’er?

  Te gast is Lieke Marsman. Een fantastische Nederlands dichter, (politiek) essayist, fervent twitteraar en afgestudeerd filosoof. Zij was ZZP’er, onverzekerd en kreeg botkanker een paar jaar geleden.

  Heb je tips voor ons over de belasting? Of verzekeringen? Geef het door! polititiapodcast@gmail.com

  vakkenvullers:
  https://bit.ly/2XMOaz3

  Deliveroo en ZZP’ers
  https://bit.ly/2RS8MAC

  Broodfonds
  https://bit.ly/2XrNjQ8

  De volgende scan duurt vijf minuten
  https://bit.ly/2XQzMG0

  Welkom in het rijk der zieken
  https://bit.ly/32b7lSA

  Hermes House Band
  https://bit.ly/1Jrrjwx

  Het is me nog niet gelukt uit te vinden naar wie je moet mailen of waar je naartoe kunt gaan als je je zorgen maakt over de AOV wet. Mocht je daar ideeën voor hebben: Mailadressen van politici, data van inspraakavonden, twitteraccounts die we moeten taggen. Laat het me dan weten, dat zet ik het in de shownotes en deel ik het op mijn instagram.


  Producer: Daniël van de Poppe
  Illustratie: Titia Hoogendoorn
  Tunes: Daniël van de Poppe

  Geschiedenis tune: Kevin Macleod - Thatched Villagers

 • Zoals de titel al verraadt gaan we het vandaag hebben over DE EERSTE KAMER! Help super ingewikkeld!
  We leggen uit waarom de Belgen vroeger de Eerste Kamer ‘De Dierentuin van de Koning noemden’, wat de Eerste Kamer nou precies doet en waarom iedereen het de hele tijd over die coalitie heeft.
  Te gast zijn: Naomie Matil die de afgelopen 4 jaar voor PvdA Zuid Holland - Provinciale Statenlid was en daarvoor ook voor PvdA in de gemeenteraadfractie zat van Zoetermeer. Op dit moment is ze uit de Provinciale Staten en werkt ze als freelancer in de communicatie.
  En Nienke Schuitemaker, afgestudeerd als historica en nu werkzaam voor ProDemos, een educatieve instelling die helemaal over de democratie en rechtsstaat gaat.
  Aan het eind van de aflevering spelen we een pubquiz en TITIA WINT NATUURLIJK!

  SHOWNOTES

  Jakob naar Kinderrijk van ProDemos
  https://bit.ly/2XBJEAa

  Hoeveel vlees wordt er gegeten in NL
  https://bit.ly/2BkmqpI

  Mark Rutte die zijn fiets op slot zet
  https://bit.ly/2IwOb0m

  Prodemos Politiek Actief Cursus:
  https://bit.ly/2wL5hCq

  Interview met Khadija Arib
  https://bit.ly/2EYA9Uq

 • Allerliefste klimaatjes, aflevering drie is energiek, vol passie en extreem leerzaam (ik heb er erg veel van geleerd). Samen met klimaatexperts Kim van Sparrentak (verkiesbaar voor het Europees Parlement namens GroenLinks) en Cas van Kleef (werkzaam bij Greenpeace) bespreken we de afgelopen Europese Parlementsverkiezingen en hoe dat voor Kim als kandidaat was.We geven een korte samenvatting van hoe het ook alweer zit met het klimaat en hebben het over vragen als “Mag ik nog wel vliegen?” “Waarom zijn die treinreizen zo duur?” en “Wat kan ik doen voor het klimaat?”. Moet ik zelf minder vaak douchen of toch meer druk uitoefenen op de overheid? Deze aflevering is niet gesponsord door Interrail, maar dat lijkt op een gegeven moment wel zo.

  SHOWNOTES

  Zangeres MEROL die op haar protestbord tijdens de klimaatmars had staan. “Overheid doe iets! Ik heb zelf geen discipline.”
  https://bit.ly/2W1rxH8

  Petitie meer treinen minder vliegen:
  https://bit.ly/2TXDOYe

  Polititia bij M:
  https://bit.ly/2W1rsTQ

  Bruinkoolmijnen:
  https://bit.ly/2VTdFdg

  Vice Docu over oa Greta Thunber, ga het kijken, werd er helemaal emotioneel en geïnspireerd door:
  https://bit.ly/2VQo4X1

  Last Week Tonight - John Oliver
  https://bit.ly/1l358vP

  Gratis interrailen op je achttiende:
  https://bit.ly/2M9lCXW

  Sail To Cop
  https://bit.ly/2VNmKnT

  Stuur ons mail! polititiapodcast@gmail.com

  Illustratie: Titia Hoogendoorn
  Tunes: Daniël van de Poppe
  Producer: Daniël van de Poppe

 • Aflevering twee is een soort Russian doll. Elke keer als je er een laag afhaalt blijkt er weer een laag onder te zitten. Zo leggen we uit hoe de EU ooit ontstaan is en ook waarom mensen er weer uit zouden willen. We hebben het over hoe het Europese Parlement werkt en behandelen een paar stellingen uit de Verkiezingswijzer. We hebben het zelfs nog over Brexit. Dit doen we samen met Julia en Julia die samen de drijvende kracht vormen achter de Breunion Boys. Een boyband gevormd met 1 doel: de UK over te halen bij de Europese Unie te blijven.


  Shownotes:

  Breunion Boys - Britain Come Back
  https://www.youtube.com/watch?v=ncHAwux70u8

  De EU uitgelegd in een infografic video:
  https://www.youtube.com/watch?v=O37yJBFRrfg&feature=youtu.be

  Draadje Devika waarin ze de partijen voor de laatste keer oproept hun zaakjes op orde te maken:
  https://twitter.com/devikagauri/status/1124684681004441601

  Stem op een Vrouw
  https://stemopeenvrouw.com/

  Stemwijzer:
  https://eu.stemwijzer.nl/#intro

  Zondag met Lubach over de praktijken van Orbán:
  https://www.youtube.com/watch?v=5cMstd_eDF4

  Illustratie: Titia Hoogendoorn
  Tunes: Daniël van de Poppe
  Producer: Daniël van de Poppe

 • De allereerste aflevering gaat over vrouwen in de politiek. Om specifiek te zijn dat 2019 het jaar is waarin de vrouwen in Nederland 100 jaar stemrecht hebben. Historicus en theatermaakster Eveline van Rijswijk heeft een voorstelling hierover gemaakt en heeft superveel leuke anekdotes. De andere gast, historicus Mark Bergsma, maakt samen met het Van Gisteren instituut een tentoonstelling over 100 jaar vrouwen kiesrecht en vertelt een fantastische funfact in de funfact rubriek.

  Vragen en ideeen kun je mailen naar: polititiapodcast@gmail.com

  SHOWNOTES

  Jacinda Ardern cool aan het zijn:
  https://www.youtube.com/watch?v=BDxXLjDVlTU

  F Site:
  https://www.f-site.nu/

  Kamervoorzitter Khadija Arib pikt seksistisch grapje niet, yes!
  https://www.youtube.com/watch?v=IQM7GXFpjmc

  Illustratie: Titia Hoogendoorn
  Tunes: Daniël van de Poppe
  Producer: Daniël van de Poppe

 • Dit is Polititia, een podcast waarin ik Titia Hoogendoorn uit de kast kom als politiekn00b, iemand die TE weinig van de politiek weet, zodat jullie het niet hoeven te doen.

  Samen met producer Daniel van de Poppe spreek ik met ‘kenners’ over het Europees Parlement, de politieke perikelen in Game of Thrones en waarom er zo weinig vrouwen in de politiek zijn.

  Like en subscribe zodat als de eerste aflevering online komt jullie hem niet missen.