Episodes

  • 2,4 millioner kroner. Så meget har én vagtlæge som minimum tjent siden januar 2022 udelukkende ved at se sine patienter i en videokonsultation. Det kan lade sig gøre, fordi vagtlæger i Region Nordjylland, Midtjylland og Syddanmark får tre gange så meget for at se patienter på video, som hvis de kun talte med dem i telefonen. Men den måde at aflønne vagtlægerne på møder kritik fra to eksperter. FOKUS er bonuspodcast fra Radio4 Undersøgers redaktion, hvor du kan følge med i de historier, vi arbejder på - også dem, der ikke ender med at blive til dokumentariske podcastserier, som du ellers kender os for – for Radio4 Undersøger udkommer også med andre afslørende historier, end dem du indtil nu har fået her i dette feed. Dem samler vi op på og præsenterer for dig her i FOKUS.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 324.000 kroner. Så mange penge har biskoppen i Aarhus, Henrik Wigh-Poulsen, og hans kontorchef brugt på klippekort til vandflyveren mellem Aarhus og København. Regningen bliver betalt med kirkens penge og dermed i sidste ende skattekroner. ”Ekstravagant” og “helt vildt unødvendigt”, mener en etikprofessor. Aarhus Stift og en professor i ledelse mener derimod, at pengene er godt givet ud. FOKUS er ny bonuspodcast fra Radio4 Undersøgers redaktion, hvor du kan følge med i de historier, vi arbejder på - også dem, der ikke ender med at blive til dokumentariske podcastserier, som du ellers kender os for – for Radio4 Undersøger udkommer også med andre afslørende historier, end dem du indtil nu har fået her i dette feed. Dem samler vi op på og præsenterer for dig her i FOKUS.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Det var en fejl og et kæmpestort eksperiment at indføre videokonsultationer i lægevagten uden at undersøge metoden ordentligt. Sådan lyder det fra Dansk Selskab for Almen Medicin i et interview i dette afsnit af FOKUS fra Radio4 Undersøger. Selskabets formand frygter, at det kan kræve “dyrt købte erfaringer”, når læger selv skal lære at bruge teknologien. FOKUS er ny bonuspodcast fra Radio4 Undersøgers redaktion, hvor du kan følge med i de historier, vi arbejder på - også dem, der ikke ender med at blive til dokumentariske podcastserier, som du ellers kender os for – for Radio4 Undersøger udkommer også med andre afslørende historier, end dem du indtil nu har fået her i dette feed. Dem samler vi op på og præsenterer for dig her i FOKUS.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Hvad kan en vagtlæge overse på et videoopkald? Radio4 Undersøger har gravet to sager frem, hvor vagtlæger får kritik af Sundhedsvæsnets Disciplinærnævn for at overse alvorlige symptomer. I det ene tilfælde overser en vagtlæge en blodprop i benet hos gravide Mette Filt. I det andet tilfælde overser en anden vagtlæge tydelige tegn på alvorligt leversvigt hos Jeanettes seksårige søn. FOKUS er ny bonuspodcast fra Radio4 Undersøgers redaktion, hvor du kan følge med i de historier, vi arbejder på - også dem, der ikke ender med at blive til dokumentariske podcastserier, som du ellers kender os for – for Radio4 Undersøger udkommer også med andre afslørende historier, end dem du indtil nu har fået her i dette feed. Dem samler vi op på og præsenterer for dig her i FOKUS.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • I løbet af natten til den 6. marts 2023 døde 37-årige Johann Nielsen af blodforgiftning. Dagen før var han i kontakt med lægevagten i Region Midtjylland efter fem dage med høj feber, blodnæse, opkast og stærke smerter i hoved og krop. Vagtlægen vurderede under en telefon- og videokonsultation, at “det lyder som influenza”, og at “det ser fint ud”. Vagtlægen rådede ham til at tage smertestillende, se tiden an til dagen efter og derefter kontakte egen læge. Men det nåede han aldrig. Tilbage står hans familie med en følelse af meningsløshed, for var han set fysisk af en læge havde han muligvis overlevet, for blodforgiftning kan behandles med antibiotika, hvis den opdages i tide. FOKUS er ny bonuspodcast fra Radio4 Undersøgers redaktion, hvor du kan følge med i de historier, vi arbejder på - også dem, der ikke ender med at blive til dokumentariske podcastserier, som du ellers kender os for – for Radio4 Undersøger udkommer også med andre afslørende historier, end dem du indtil nu har fået her i dette feed. Dem samler vi op på og præsenterer for dig her i FOKUS.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • "Hr. Doktor” er en seksuel serieforbryder. Carlos Shiralipour skal for retten. Tiltalt for voldtægt og blufærdighedskrænkelse mod fire kvindelige patienter. De kvindelige ofre skal for første gang se deres overgrebsmand i øjnene, når de vidner i retten. Lægen holder fast i sin uskyld. Han vil frifindes. Men under retssagen kommer der også nye oplysninger frem, som tyder på, at “Hr. Doktor” kunne have været stoppet tidligere.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Lægen bliver anholdt. Den 27-årige kvinde melder ham til politiet. Hun har været udsat for seksuelle overgreb. Carlos Shiralipour har taget hende på brysterne og hevet i hendes brystvorter. Haft sine fingre oppe i hendes skede og endetarm. Alt sammen under dække af, at det skulle have været lægefaglige undersøgelser. Selvom lægen er anholdt, så kæmper de kvindelige ofre stadig med konsekvenserne af hans overgreb. De har angst, går til psykolog og har fået ødelagt deres tillid til sundhedsvæsnet. Men hvem er lægen, der har udnyttet sin position og misbrugt kvinderne? I denne podcastserie går Radio4's journalister i dybden med sagen og undersøger, om Carlos Shiralipour kunne være stoppet tidligere.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Lægen har flere ofre. Tre andre kvinder bliver også udsat for Carlos Shiralipours “grundige undersøgelser”. En af dem er en 27-årig kvinde, som er indlagt på Aarhus Universitetshospital med influenza og høj feber. Selvom to læger har set hende, og diagnosen er stillet, så får hun pludselig besøg af den samme læge, som to måneder forinden forgreb sig på Mathilde Blicher. I denne podcastserie går Radio4's journalister i dybden med sagen og undersøger, om Carlos Shiralipour kunne være stoppet tidligere.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Fingre i skeden og befamling af brysterne. Det er en del af behandlingen, da Mathilde Blicher kommer på skadestuen i Viborg med ondt i knæet og anklen. Undersøgelserne er ubehagelige, og Mathilde Blicher forsøger at stille spørgsmål ved, om de nu også er nødvendige, men hun er autoritetstro. Hun tror på lægen, der siger, at hun bare kan kalde ham “Doktor C”. Lægen siger til hende, at han bare vil være grundig. Han vil ikke overse noget. Han udfører vaginalundersøgelsen ikke bare én, men flere gange. Efter hun er kommet hjem fra skadestuen, kører tankerne hele tiden. Det føltes helt forkert, men passede det, hvad lægen sagde? I denne podcastserie går Radio4's journalister i dybden med sagen og undersøger, om lægen kunne være stoppet tidligere.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Tabita er langt om længe i Stockholm, hvor hun skal have en abort. I tre uger har hun kæmpet for at nå hertil, men nu vil Tabitas krop ikke være med. Den holder på barnet.Line har opgivet at få lov til at abortere sit 22 uger gamle foster. De danske myndigheder har sagt endegyldigt nej, det er for sent at tage til Sverige, der har en grænse for fri abort ved den 18. graviditetsuge, så nu er der kun bortadoption tilbage. Men den slags foregår slet ikke, som Line troede.De danske regler for fri abort er ikke blevet ændret de seneste 50 år.Men i de her år vokser kravet om, at danske kvinder skal have ret til en abort senere i deres graviditet uanset årsagen.I den her podcastserie undersøger Radio4s journalister, om det er kvinden eller samfundet, der skal bestemme, hvornår et foster må dø og en kvinde skal være mor.Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller, Tobias Hansen Bødker, Sarah Birch Bekker og Jais Nørgaard Alstrøm.Redaktør: Jon Hasselbalch Mikkelsen

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Tabita må finde en ny vej. De danske myndigheder har givet hende afslag på at få en abort, men Tabita er fuldstændig overbevist om, at hun ikke skal være mor.Og så sker det, at hun i sin samtale med en repræsentant fra det system, der lige har givet hende afslag, bliver peget i retning af et andet sted, hvor hun alligevel kan få aborten, selvom hun har overskredet grænsen for fri abort i Danmark.Den medarbejder, der gør hende opmærksom på dét, er ikke alene om at pege danske kvinder, der ønsker en abort, i retning mod alternativer til det danske system.De danske regler for fri abort er ikke blevet ændret de seneste 50 år.Men i de her år vokser kravet om, at danske kvinder skal have ret til en abort senere i deres graviditet uanset årsagen.I den her podcastserie undersøger Radio4s journalister, om det er kvinden eller samfundet, der skal bestemme, hvornår et foster må dø og en kvinde skal være mor.Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller, Tobias Hansen Bødker, Sarah Birch Bekker og Jais Nørgaard Alstrøm.Redaktør: Jon Hasselbalch Mikkelsen

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Tabita har i ti år arbejdet på sin karriere, og nu er hun endelig der, hvor hun vil være. Men en efterårsdag tager hendes liv pludselig en drejning, hun på ingen måde har lyst til. På lægens briks får hun den overraskende besked, at hun på trods af sin brug af p-piller er gravid.Men ikke nok med det. Hendes graviditet er så fremskreden, at hun har overskredet grænsen for fri abort i Danmark. Der er dog stadig en mulighed for at få aborten, men hvis hun vil have den, skal det først godkendes af et officielt råd, og hvis rådet siger nej, SKAL hun være mor.De danske regler for fri abort er ikke blevet ændret de seneste 50 år.Men kravet vokser i disse år om, at abortgrænsen skal hæves, så flere danske kvinder selv kan bestemme, om deres graviditet skal afbrydes.I denne podcastserie undersøger Radio4's journalister, om det er kvinden eller samfundet, der skal bestemme, hvornår et foster må dø, og en kvinde skal være mor.Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller, Tobias Hansen Bødker, Sarah Birch Bekker og Jais Nørgaard Alstrøm.Redaktør: Jon Hasselbalch Mikkelsen

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Aryam er ikke det eneste barn, der er død efter et behandlingsforløb, hvor der har være sprogbarrierer. Og i årevis har en professor råbt op om, at patienter med minoritetsbaggrund er mere udsatte, når de kommer i kontakt med sundhedsvæsnet. I denne podcast serie undersøger Radio4s journalister, hvordan et barn kan dø hos lægen; et sted, man forventer, er det mest sikre sted at være, når sygdom truer. Undervejs finder de tegn på, at der er begået fejl i behandlingen, og at forældrene tilsyneladende ikke er blevet taget alvorligt. Tilrettelæggelse: Jais Nørgaard Alstrøm, Allan Christiansen og Søren Mejer Jensen. Redaktør: Jon Hasselbalch Mikkelsen.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Aryams død ser ud til at kunne have været undgået. Det ser nemlig ud til, at hendes privatpraktiserende læge har begået fejl i behandlingen af den 8-årige pige. Det sker allerede, da hun for første gang sætter sine ben i lægehuset, ni dage før hun dør samme sted. I denne podcast serie undersøger Radio4s journalister, hvordan et barn kan dø hos lægen; et sted man forventer er det mest sikre sted at være, når sygdom truer. Undervejs finder de tegn på, at der er begået fejl i behandlingen, forældrene er tilsyneladende ikke blevet taget alvorligt, og lægehuset skifter forklaring, om hvad der er sket, alt efter hvilken myndighed, de forklarer sig til. Tilrettelæggelse: Jais Nørgaard Alstrøm, Allan Christiansen og Søren Mejer Jensen Redaktør: Jon Hasselbalch Mikkelsen

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Det bliver mere og mere tydeligt, hvad der er sket, da den 8-årige pige Aryam dør hos sin egen læge. Med dokumenterne i sagen kan vi se, at familien på dødsdagen får besked om at vente tre og en halv time, før de kan komme ind og se en læge. Men kan det virkelig være rigtigt, at du skal vente mere end tre timer på at komme til lægen, hvis dit barn ikke kan trække vejret? Tilrettelæggelse: Søren Mejer Jensen, Allan Christiansen og Jais Nørgaard Alstrøm Redaktør: Jon Hasselbalch Mikkelsen

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • “En pige er død hos sin egen læge”, sådan lyder det i et tip til Radio4s undersøgende redaktion. Ifølge tippet, der kommer på en sms, er det sket i en mindre by i Haderslev Kommune, men der er intet at finde om dødsfaldet hverken på sociale medier eller i lokale aviser. Men det viser sig, at tippet holder; og spørgsmålet rejser sig: hvordan kan et barn dø hos sin egen læge? Det spørgsmål er medarbejderne i lægehuset, hvor dødsfaldet er sket, ikke interesseret i at svare på. Tilrettelæggelse: Søren Mejer Jensen, Allan Christiansen og Jais Nørgaard Alstrøm Redaktør: Jon Hasselbalch Mikkelsen

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Det dårligste valg i Dansk Folkepartis historie er en realitet. I valgkampen er det svært for partiet at trænge igennem. Udlændingedebatten bliver aldrig det tema, som Dansk Folkeparti havde håbet. Partiet ligger og vipper omkring spærregrænsen, og på valgaftenen må de finde sig i, at deres nye konkurrenter og tidligere venner i Danmarksdemokraterne holder fest i lokalet lige ved siden af i nogle skæbnesvangre timer. Dansk Folkeparti har præget dansk politik, måske mere end noget andet parti, de seneste 25 år. ‘Radio4 Undersøger’ ser i denne podcast nærmere på sejrene, kriserne og den store nedsmeltning af det parti, som Pia Kjærsgaard stiftede sammen med en ung Kristian Thulesen Dahl. Serien er baseret på en lang række interviews med folk, der har været centrale i Dansk Folkepartis historie. Medvirkende: Peter Skaarup, Liselott Blixt, Lise Bech, René Christensen, Søren Søndergaard og Thomas Larsen og Pia Kjærsgaard. Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Irene Nørgaard.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • I løbet af foråret 2022 flygtede to tredjedele af folketingsmedlemmerne fra Dansk Folkeparti. De kaldte deres nye formand Morten Messerschmidt for en elendig leder, og Pia Kjærsgaard blev beskyldt for at råbe efter medarbejderne og være skyld i, at folk gik grædende hjem fra Christiansborg. Men truslen mod Dansk Folkeparti kom ikke bare fra den interne ballade. Den tidligere venstre-politiker, Inger Støjberg, lancerede også sit eget parti, Danmarksdemokraterne og sugede tidligere DF’ere til sig. Også store kanoner som Peter Skaarup og Søren Espersen. Samtidig var meningsmålingerne elendige. Det meste af 2022 vippede Dansk Folkeparti omkring spærregrænsen. Og så udskrevM ette Frederiksen valg. Dansk Folkeparti har præget dansk politik, måske mere end noget andet parti, de seneste 25 år. ‘Radio4 Undersøger’ ser i denne podcast nærmere på sejrene, kriserne og den store nedsmeltning af det parti, som Pia Kjærsgaard stiftede sammen med en ung Kristian Thulesen Dahl. Serien er baseret på en lang række interviews med folk, der har været centrale i Dansk Folkepartis historie. Medvirkende: Peter Skaarup, Liselott Blixt, Lise Bech, René Christensen, Søren Søndergaard og Thomas Larsen. Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Irene Nørgaard.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Intriger, oprør og lækager blev den ny hverdag i Dansk Folkeparti efter valgnederlagene i 2019. Partiet lignede mere og mere det Fremskridtsparti, som Pia Kjærsgaard, Kristian Thulesen Dahl og Peter Skaarup forlod for at skabe et nyt uden fløjkrige og mudderkastning. Den gamle formand, Pia Kjærsgaard, kunne ikke bære at se sit livsværk på slingrekurs, og i kulissen var en ny fløj ved at rejse sig mod partiformanden, alt imens Kristian Thulesen Dahl øjnede en mulig frelser i Inger Støjberg. Dansk Folkeparti har stået i spidsen for den måske største politiske bevægelse i nyere tid. ‘Radio4 Undersøger’ ser i denne podcast nærmere på sejrene, kriserne og den store nedsmeltning af det parti, som Pia Kjærsgaard stiftede sammen med en ung Kristian Thulesen Dahl. Serien er baseret på en lang række interviews med folk, der har været centrale i Dansk Folkepartis historie. Medvirkende: Peter Skaarup, Liselott Blixt, Lise Bech, Kim Christiansen, Roald Als, Søren Søndergaard og Thomas Larsen. Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Irene Nørgaard.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • De sidder spændt og venter i gruppeværelset. Hele Dansk Folkepartis nye, 37 mandater store folketingsgruppe. For hvor mange ministerposter kan valgsejren mon omsættes til? Da Kristian Thulesen Dahl kommer tilbage fra sine forhandlinger med Lars Løkke Rasmussen bliver de målløse. ‘Vi smed hele lortet på gulvet’. Sådan siger Kim Christiansen, Dansk Folkepartis tidligere transportordfører i dag. Og paradoksalt nok blev det fantastiske valg i 2015 begyndelsen på enden. Herfra fulgte krise på krise, og valgnederlag på valgnederlag. ‘Klimatosser’, ‘Meld og Feld’ og ‘vælgerflugt’ blev mellem 2015 og 2019 prædikater, der klæbede sig til Kristian Thulesen Dahl, Morten Messerschmidt og Pia Kjærsgaard; og dermed til Dansk Folkeparti, der i denne periode led det største valgnederlag, noget parti har lidt i 100 år. Dansk Folkeparti har stået i spidsen for den måske største politiske bevægelse i nyere tid. ‘Radio4 Undersøger’ ser i denne podcast nærmere på sejrene, kriserne og den store nedsmeltning af det parti, som Pia Kjærsgaard stiftede sammen med en ung Kristian Thulesen Dahl. Serien er baseret på en lang række interviews med folk, der har været centrale i Dansk Folkepartis historie. Medvirkende: Peter Skaarup, Liselott Blixt, Søren Søndergaard, Thomas Larsen, Roald Als, Kim Christiansen og René Christensen. Tilrettelæggelse: Kristine Sølling Møller og Jais Nørgaard Alstrøm. Redaktør: Irene Nørgaard.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.