Episodes
-
Kauden viimeisessä jaksossa Susan ja Nina listaavat omia keinojaan nipistää pari euroa sieltä sun täältä. Tavallinen arki on käynyt nopeasti aiempaa kalliimmaksi. Ruoditaan läpi niin ruuat kuin harrastuksetkin ja miten niissä voi säästää rahaa.
-
Oletko joskus miettinyt, miksi ajokortilla ei voi tunnistautua tai minkä takia pankki kysyy henkilökohtaiseltakin tuntuvia asioita? Tai miksi pankit eivät ole viikonloppuisin auki? Selvitimme pankkiasioinnissa kummastuttavat sekä suurimmat verenpainetta nostattavat asiat, ja kysyimme niihin vastaukset.
-
Missing episodes?
-
Tässä Rahapuhetta-podcastin jaksossa puhutaan vaihtoehtoisista sijoituskohteista, eli pörssin ulkopuolisista sijoitusmahdollisuuksista. Sellaisia voivat olla esimerkiksi kulta, metsä tai kiinteistöt. Salkunhoitaja Riku Karkkulainen kertoo, millaiselle sijoittajalle vaihtoehtoiset sijoitukset ovat hyvä valinta ja miten niihin pääsee helpoiten käsiksi.
-
Pörssikurssit menevät ylös ja alas. Vauhti voi olla joskus hurjaa ja kurssien heilunta nostaa monella sijoittajalla hikikarpalot otsalle. Etenkin viime aikoina, jolloin ees taas -liikettä on ollut normaalia enemmän. Pandemia aiheutti niin syvän alamäen, että joku olisi saattanut sanoa sitä jopa romahdukseksi. Tässä jaksossa pohditaan, miten pörssien liikkeissä pysyy mukana ja mikä niitä kursseja useimmiten heiluttaa.
-
Tässä jaksossa selvitetään ovatko avopari ja aviopari erilaisessa asemassa, kun asuntoa lähdetään rahoittamaan. Miten esimerkiksi lainaprosessi eroaa, mikäli lainaa ottavat ihmiset, jotka eivät ole menneet naimisiin keskenään? Ja onko mahdollista, että lainaa ottaakin useamman kaverin kanssa?
-
Vakuutusyhtiön business perustuu yksinkertaistettuna vakuutusmaksujen keräämiseen sekä vahinkojen korvaamiseen. Jaksosta selviää, kuinka iso osa vahingoista todella korvataan sekä liuta vinkkejä, joiden avulla voi varmistaa, että vahingon sattuessa korvauksen melko varmasti saa.
-
Spoiler alert: Asuntosijoittaminen ei ole vain konkareiden hommaa. Tämän todistaa Arttu Pietilä, joka hankki sijoitusasunnon ennen omaa ensiasuntoaan. Kuinka paljon sijoitusasunto vaatii säästöjä? Ja millaisiin kuluihin sijoitusasunnon omistaja saattaa törmätä? Kuuntele jaksosta Artun omakohtaiset vinkit asuntosijoittamisen starttaamiseen.
-
Olipa kerran holvi, jonka rosvo rikkoo dynamiitilla ja saa pakullisen käteistä. Tämä stereotypia ei enää päde, kun puhutaan talousrikollisuudesta. Tässä Rahapuhetta-podcastin jaksossa selitetään se, miten pankit torjuvat rikollisuutta ja millaisin toimin varmistetaan, että varat päätyvät sinne minne kuuluvat.
-
Sana pörssi tuo mieleen leffoistakin tutun mielikuvan lankapuhelimiin kiivaasti puhuvista pukumiehistä. Joskus tämä saattoi pitää paikkansa, mutta nykyään tilanne on täysin toinen. Millainen kauppapaikka pörssi oikein on? 👈 Tähän kysymykseen meille vastaa OP:n sijoittamisen asiantuntija Joona Heinola.
-
Tässä jaksossa käsitellään kryptovaluuttojen turvallisuutta. OP:n omaisuudenhoidon johtaja Tuomas Virtala avaa aihetta käytännön esimerkkien kautta. Jaksossa mietitään muun muassa, onko kryptoihin sijoittamalla tarjolla nopeita voittoja? Ja mitä kaikkea trendaava termi NFT pitää sisällään? Kuuntele jakso ja tiedät mistä niissä on kyse.
-
Mokailu kuuluu elämään. Niitä tehdään ja niistä opitaan. Sijoittaessa mokaaminen voi olla tänään myymistä, kun huomenna arvo olisi tuplasti parempi. Tai osakkeen ostamista, tietämättä siitä yhtään mitään. Vai ovatko mokat edes mokia, jos niistä opitaan?
Tässä jaksossa paljastamme yhdessä OP:n varallisuudenhoitoasiakkaista vastaavan johtajan Kai Kalajaisen kanssa omat sijoitusmokamme, joille voimme nyt jo nauraa. Kaikesta onneksi pääsee yli, niin myös sijoitusmokista! -
Tässä jaksossa louhitaan! Nimittäin kryptovaluutat auki. Sekä pohditaan, mikä kryptovaluutan pointti on. Kryptovaluuttahan ei käytännössä ole oikeaa rahaa, koska sillä ei voida ostaa esimerkiksi maitoa kaupasta täällä Suomessa. Mutta miksi niitä on olemassa? Ja vielä yli 18 000 erilaista. Kuuntele jakso niin tiedät kaiken oleellisen kryptovaluutoista. Ajankohtaista aihetta ruotii OP:n omaisuudenhoidon johtaja Tuomas Virtala.
-
Rahan ostovoiman heikkeneminen voi aluksi kuulostaa monimutkaiselta, mutta käytännössä se tarkoittaa hintojen nousua. Inflaation vuoksi siis samalla rahalla saa ostettua vähemmän. Jos siis kuvittelit, ettei se ilmiönä kosketa elämääsi, olet ollut hakoteillä. Tässä Rahapuhetta-podcastin jaksossa OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen selventää, mistä inflaatiossa on kyse ja miksi se nostaa kaikkia hintoja.
-
Korko tarkoittaa lainan hintaa ja se ei ole kiveen hakattu juttu. Nollakorkojen ajasta on puhuttu pitkään, mutta nyt ne taitavat lopulta olla ohi. Koron nouseminen tuntuu etenkin asuntolainaa ottaneiden lompakoissa. Tässä jaksossa vastataan kysymykseen, voiko lainan hinnannousulta jotenkin suojautua.
-
Joulukauppa kiihtyy Black Fridayn myötä, jolloin monet tekevät ostoksia verkossa. Verkkohuijaukset ovat myös viime aikoina lisääntyneet, joten shoppailijan kannattaa olla tarkkana.
Kuinka huijauksen tunnistaa ja milloin kannattaa suhtautua tarjoukseen epäilevästi? Kuinka minimoit verkkoshoppailun riskit? Näistä aiheista on keskustelemassa second hand -verkkokauppa Emmyn toimitusjohtaja Timo Huhtamäki sekä OP:n turvallisuusasiantuntija Maija Ahonen. -
Mikä on testamentti ja miksi sellainen tulisi tehdä? Monesti ajatellaan, että testamentti on tärkeä vasta tulevaisuudessa, mutta oikeasti sitä kannattaisi miettiä jo nyt. Tekemällä testamentin varmistat, että omaisuutesi menee juuri niille ihmisille tai organisaatioille, joille haluat sen antaa. Testamentin tekeminen ei katso ikää, sillä sen voi laatia jokainen oikeustoimikelpoinen täysi-ikäinen.
Tässä jaksossa lakimies Anna Heikkilä kertoo vinkit, kuinka testamentti tehdään ja mitä sen tekemisessä tulisi ottaa huomioon. -
Tutki, hajauta ja pidä pää kylmänä 👈Siinä osakesijoittamisen nyrkkisäännöt👊 Mutta miten koko touhussa oikein pääsee alkuun?
Kuuntele tämä jakso, niin tiedät! Podcastissa selvitetään, kenelle osakesijoittaminen sopii, miten osakkeita hankitaan ja katsotaan, mitä muiden sijoittajien salkuista oikein löytyykään. Jaksossa vieraana OP:n suojaus- ja sijoitusratkaisujen asiantuntija Tanja Pajunen.
Osakesäästötilin tarjoaa osuuspankki. -
Kuinka paljon voi saada asuntolainaa ja paljon sitä on järkevä ottaa? Vaikka kuukausipalkka olisi kuinka korkea, tarvitaan lainan saamiseen myös omia säästöjä ja vakuuksia. Entä miten omaa maksukykyä voi arvioida? Näihin kysymyksiin saadaan vastaus tässä jaksossa, jossa aiheesta jutellaan yhdessä OP:n asumisen palveluista vastaavan johtajan Kaisu Christien kanssa.
Asuntolainan myöntää osuuspankki. -
Tämä jakso on tietopaketti työharjoittelusta. Mistä löytää itselle sopiva harjoittelupaikka? Mitä hakiessa olisi hyvä huomioida ja miksi?
Näihin kysymyksiin etsitään nyt selkeä vastaus!
Jaksossa pääset samalla tutustumaan OP Ryhmän supersuosittuun Kiitorata trainee -ohjelmaan, kun Susan ja Emilia selvittävät, mitä mahdollisuuksia ohjelma pitää sisällään. Kuuntele jaksosta OP:n HR-asiantuntija Jani Mikanmaan käytännön vinkit harjoittelupaikan hakuun sekä entisen Kiitorata traineen Aake Wellingin Kiitorata-kokemukset! -
Rakkaushuijaus on huijausmuoto, joka perustuu sosiaaliseen manipulaatioon. Hyvää uskovan uhrin tunteisiin vedotaan ja pahimmassa tapauksessa huijataan suuriakin summia rahaa. Taloudellisen menetyksen lisäksi tilanteet voivat olla henkisesti hyvin raskaita. Tämä huijausmuoto on valitettavan yleinen, johon kuka tahansa voi törmätä arjessaan.
Mitkä ovat rakkaushuijauksen merkit ja voiko huijaukseen jotenkin varautua? Aiheeseen paneudutaan yhdessä OP:n turvallisuusasiantuntija Nikita Samotoilovin kanssa. - Show more