Episodes
-
I Danmark er grænsen for fri abort 12. uge. Dermed er abortlovgivningen i Danmark mere restriktiv for kvinderne end i flere EU-lande, hvor bl.a. Sverige og Holland har højere grænser på henholdsvis 18 og 24 uger og mange stater i USA, hvor 26 stater har en grænse på mindst 22 uger.
Enhedslisten har på ny sat gang i debatten i Danmark med et forslag om at hæve grænsen for fri abort til 22. uger.
Skal grænsen hæves? Og hvilke liberale dilemmaer er på spil? Det er emnet for denne episode af Regelstaten, hvor vi har besøg af Joachim B. Olsen.
LINKS
Joachims debatter om abortgrænsen i Slottet & Sumpen
https://www.bt.dk/slottetogsumpen (udsendelserne d. 19. og 24. maj – kan også findes i din podcast-app)Abortregler i:
EU: https://www.altinget.dk/artikel/fra-nul-til-24-uger-se-abortgraenserne-i-alle-eu-lande USA: https://www.kff.org/womens-health-policy/state-indicator/gestational-limit-abortions/?currentTimeframe=0&sortModel=%7B%22colId%22:%22Location%22,%22sort%22:%22asc%22%7D -
I 2016 fjernede Sundhedsstyrelsen aldersgrænsen for at tilbyde hormonbehandling til transkønnede børn og unge. Tidligere var der en aldersgrænsen på 12 år for at få stophormoner, som standser puberteten, og 16 år for at få krydshormoner, som sætter et kønsskifte i gang. Nu er det i stedet en personlig og lægelig vurdering, hvornår man tilbyder hormonbehandling.
Skal Folketinget forbyde kønsskiftebehandling for børn under 18 år? Det spørgsmål diskuterer vært, Jonas Herby med Louise Brown, der er sundhedsordfører for Liberal Alliance, i ugens episode af Regelstaten.
Kontakt til podcastvært: [email protected]
-
Missing episodes?
-
Hvad er Danmarks økonomiske historie? Hvordan blev Danmark blev velstående? Hvordan så velfærdssamfundet ud før velfærdsstaten? Og hvad førte til velfærdsstatens opbygning? Dette er nogle af emnerne for en række episoder i Regelstaten, hvor Jonas Herby, Stefan Kirkegaard Sløk-Madsen og Henrik Mogensen Nielsen gennemgår Danmarks økonomiske historie.
I dette afsnit gennemgår vi den økonomiske, politiske og sociale udvikling i Danmark for perioden 1849-1901. Perioden er fyldt med op- og nedture, både for dansk økonomi og politik. I afsnittet behandles Danmarks første grundlov, nærighedsfrihedsloven, 1.- og 2. anden slesvigske krigs betydning for dansk handel og produktion, forfatningskampen; visnepolitikken og Provisorietiden. Afsnittet afslutter med den spæde danske industrialisering, andelsbevægelsen og indførelsen af parlamentarismen
Optagelsen er lavet d. 23. februar 2023
Links:
Tidligere afsnit om Danmarks økonomiske historie:
https://regelstaten.captivate.fm/episode/101-danmarks-konomiske-historie-1814-1849-kimen-til-dansk-velstand-stefan-kirkegaard-slk-madsen-henrik-mogensen-nielsen
-
HUSK at følge Økonomiske Principper i din podcast-app, så du får alle afsnit så snart de udkommer.
Ville Danmark være et godt land, hvis 2% af alle danskere flygtede fra landet på én måned? Hvorfor er penge og markedet bedre end Kinas "credit score"-system? Hvorfor har selv ét minut en værdi, når kommunerne nedsætter hastighederne? Hvorfor er økonomer så forelsket i konkurrence, hvorfor giver konkurrence ikke stress, og hvorfor gør konkurrence det svært at være Fairtrade?
Alt dette og meget mere får du svar på i dette afsnit af Økonomiske principper.
SEND OS EN MAIL
Send os en mail med kommentarer, ris og ros på [email protected]
CLAUS OG JONAS
Claus Galbo-Jørgensen er seniorøkonom i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel og er desuden ekstern lektor i økonomi på Københavns Universitet.
* https://twitter.com/clausbjorn
* https://www.linkedin.com/in/clausbjorn/
* https://www.bechbruun.com/da/mennesker/cgj
Jonas Herby er specialkonsulent i tænketanken CEPOS og podcastvært på podcastet Regelstaten.
* https://twitter.com/JonasHerby
* https://www.facebook.com/jonasherbyCEPOS
* https://www.linkedin.com/in/jonasherby/
LINKS
* 2% forlader Cuba: https://www.nytimes.com/2022/05/03/world/americas/cuban-migration-united-states.html#:~:text=March%20set%20a%20record%20for%20the%20number%20of%20people%20caught%20crossing%20illegally%20in%20a%20single%20month%20in%20two%20decades%3A%20221%2C303
* København sænker fartgrænsen: https://www.bt.dk/politik/professor-kritiserer-potentielt-milliard-projekt-i-koebenhavn-der-er-ugler-i-mosen
* Et minut har også værdi: https://twitter.com/mogens_fosgerau/status/1646199885211787264?t=lY6jYdZ3RoZvAZ8DzOA_gA&s=19
-
I Danmark er der forbud mod crowdfunding af anpartsselskaber (APS’er). Liberal Alliance (LA) har – anført af Steffen W. Frølund og Lars-Christian Brask – fremsat et beslutningsforslag i Folketinget, som skal fjerne forbuddet. Men hvorfor er der et forbud, hvad er forbuddets konsekvenser, og hvad er udsigten til at få det fjernet? Alt dette bliver du klogere på i dette afsnit, hvor Steffen W. Frølund gæster Regelstaten.
Links:
Beslutningsforslaget fra Steffen og LA: https://www.ft.dk/samling/20222/beslutningsforslag/b87/index.htm Steffens tweet om beslutningsforslaget: https://twitter.com/SteffenFrolund/status/1636670915319676928?t=95MVDF-O-AiHvY_Rmo2hdw&s=09
-
HUSK at følge Økonomiske Principper i din podcast-app, så du får alle afsnit så snart de udkommer.
Er både hegn og legepladser offentlige goder? Hvorfor fokuserer politikerne på det forkerte i diskussionen om atomkraft? Hvad er humankapital? Er transport et giffengode? Og hvad er substitutions- og indkomsteffekter?
Alt dette får du svar på i dette afsnit af Økonomiske principper.
SEND OS EN MAIL
Send os en mail med kommentarer, ris og ros på [email protected]
CLAUS OG JONAS
Claus Galbo-Jørgensen er seniorøkonom i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel og er desuden ekstern lektor i økonomi på Københavns Universitet.
* https://twitter.com/clausbjorn
* https://www.linkedin.com/in/clausbjorn/
* https://www.bechbruun.com/da/mennesker/cgj
Jonas Herby er specialkonsulent i tænketanken CEPOS og podcastvært på podcastet Regelstaten.
* https://twitter.com/JonasHerby
* https://www.facebook.com/jonasherby
* https://www.linkedin.com/in/jonasherby/
LINKS
* Transport er ikke et giffengode: https://finans.dk/erhverv/ECE15318399/ny-undersoegelse-prisstigninger-vil-faa-danskerne-til-at-bruge-bus-og-tog-mindre
* Politikere diskukterer om atomkraft er billigt eller dyrt: https://twitter.com/pelledragsted/status/1640602311830454273?s=20
* Uffe Rabe Krags tweet: https://twitter.com/UffeKrag/status/1639593505428307968?t=KjtwpnzahUFhsKCs0uP_Nw&s=19
* Bommerten: Offentligt spild: https://nyheder.tv2.dk/lokalt/2023-03-30-projekt-til-140000-kroner-foerte-til-seks-smser
-
Et nyt studie fra USA viser, at for hver gang overdødeligheden er steget med 100 som følge af Covid-19, er den steget med 20 pga. ikke-Covid dødsfald. Særligt blandt unge mennesker er ikke-Covid overdødeligheden stor relativt til Covid-19 dødsfald, og det betyder problemet er langt større, når man ser på leveår. Og mens antallet af døde af COVID-19 falder, fortsætter overdødeligheden som følge af ikke-Covid desværre.
Lyt med når Jonas Herby taler med forfatteren til studiet - Casey B. Mulligan, tidligere cheføkonom for Council of Economic Advisers - og forstå hvordan stigningen i dødsfald relateret til trafikulykker, mord, alkohol, diabetes osv. har påvirket overdødeligheden i USA. Og hør hvordan sundhedsmyndighedernes manglende interesse for de mange ikke-Covid dødsfald har åbnet døren for at vaccineskeptikere, har kunnet hævde, at problemet var vaccinerne (det er det ikke).
-
Forleden bragte BT en historie om Ole Birk Olsen, som var gået ind i kampen om sikkerhedsreglerne for gamle elevatorer. Hvorfor er Ole Birk gået ind i sagen? Hvad er han utilfreds med? Og hvorfor er der ikke flere af den slags kampe i Folketinget.
Vi får også en god og interessant snak om et regelstop: Hvordan fungerer det i praksis? Hvor meget politik er der i det? Og hvor gode er embedsmænd til at finde regler, der kan afskaffes.
Lyt med i dette afsnit af Regelstaten, hvor Ole Birk Olesen (igen) er vi studiet.
Links:
BT’s artikel om sikkerhedsreglerne i elevatorer og Ole Birk Olesens folketingsarbejde: https://www.bt.dk/politik/ole-birk-olesen-til-kamp-mod-elevatorregler-skal-selv-betale-80000-kroner Christian Bjørnskov i Libertas: http://www.libertas.dk/wp-content/uploads/2016/12/Libertas-67-Public-choice-Juni-2018.pdf Episode 009, hvor Ole Birk Olesen og jeg taler om særinteresserne i dansk politik: https://regelstaten.captivate.fm/episode/saerinteresser-i-dansk-politik-ole-birk-olesen Ministertid med Simon Emil Ammitzbøll-Bille og Ole Birk Olesen https://open.spotify.com/episode/4zRz6VcuXuaUmRxUq1q4fG?si=bXkHB8_wQd2FsGn1djAHdg -
I Danmark er sundhedssektoren i meget høj offentlig styret. Ikke blot betaler det offentlige for danskernes sundhedsforsikring. Det offentlige agerer også forsikringsselskab og styrer dermed i meget høj grad, hvad vores forsikring dækker. Og endelige driver det offentlige store dele af sundhedssektoren, herunder ikke mindst hospitalerne.
Som dansker kan man nemt komme til at tage alt dette for givet. Men der er faktisk andre måder at indrettet sundhedssektoren på. Og måske er den danske indretning nærmest ekstrem?
For at åbne vores sind lidt og tænke i andre baner, har Regelstaten denne gang besøg af Hans Martens, der er det nærmeste vi I Danmark kommer en ekspert europæiske sundhedssystemer.
LINKS
Hans Martens bog
https://www.fhpmco.fr/wp-content/uploads/2021/12/Factbook%20UEHP_0921.pdfHealth at a Glance: Europe 2022
https://www.oecd.org/health/health-at-a-glance-europe/Sverige (Søg på: Öppna jämförelser)
https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/public-health-reporting/regional-comparisons-public-health-2019/ https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/23311886.2017.1404735 https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/faam.12277
-
EU er ikke perfekt, men sammenlignet med hvad vi havde før, er EU en stor succes, som har fremmet frihandel og begrænset statsstøtte mm. Men som alle andre organisationer, har EU også sit eget liv og sine egne ønsker, som ikke nødvendigvis er i tråd med de enkelte medlemmers ønsker. Der er en evig fare for, at EU bevæger sig væk fra den oprindelige idé og begynder at interessere sig for ting, EU ikke oprindeligt var tiltænkt at skulle håndtere.
Det er en vigtig debat. For selvom vi næppe ser grundlæggende ændringer på kort sigt, kan summen af små skridt føre til, at vi får et fremtidigt EU, som er langt mindre gavnligt for os end det oprindelige EU. For at blive klogere på dette har Regelstaten i dag besøg af Otto Brøns-Petersen til en snak om EU og EU's fremtid.
Optaget den 7. februar 2023
-
Hvad er Danmarks økonomiske historie? Hvordan blev Danmark blev velstående, hvordan så velfærdssamfundet ud før velfærdsstaten, og hvad førte til velfærdsstatens opbygning? Dette er emnerne for en række episoder i Regelstaten, hvor Jonas Herby, Stefan Kirkegaard Sløk-Madsen og Henrik Mogensen Nielsen gennemgår Danmarks økonomiske historie.
I dette afsnit dykker vi ned i årene efter Napoleon-krigene og frem til Danmarks første grundlov.
Optagelsen er lavet d. 2. februar 2023
-
Regelstaten har 100-afsnits-jubilæum, og derfor går vi helt op i helikopterperspektiv og kigger på regulering generelt med Professor ved Aarhus Universitet, Philipp Schröder. Hvordan ville et samfund være uden regulering? Hvad er god regulering? Hvad kan politiske beslutningstagere gøre for at øge kvaliteten ift. regulering? Det og meget mere kommer vi ind på i ugens afsnit af Regelstaten.
Philipp Schröder er professor i økonomi ved Aarhus Universitet (2007-nu), Senior Economist ved The German Institute for Economic Research (2001-2003), medlem af Reformkommissionen, repræsentantskabet i Nationalbanken og Konkurrencerådet, og tidligere medlem af Produktivitetskommissionen.
Optaget den 21/12/2022
Kontakt til vært: [email protected]
links:
Om Philipp Schröder:
https://pure.au.dk/portal/da/persons/philipp-schroeder(7c6e1153-64e9-41b2-9f9d-c58b083db620).html
-
HUSK at følge Økonomiske Principper i din podcast-app, så du får alle afsnit så snart de udkommer.
Hvad siger velfærdsteoremerne og campingpladsreglementets forbud mod helårsbeboelse? Og vil vi i fremtiden betale en pris i stedet for en bøde, når vi kører for stærkt? Det er nogle af emnerne i dagens afsnit af Økonomiske principper
SEND OS EN MAIL
Send os en mail med kommentarer, ris og ros på [email protected]
CLAUS OG JONAS
Claus Galbo-Jørgensen er seniorøkonom i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel og er desuden ekstern lektor i økonomi på Københavns Universitet.
https://twitter.com/clausbjornhttps://www.linkedin.com/in/clausbjorn/https://www.bechbruun.com/da/mennesker/cgjJonas Herby er specialkonsulent i tænketanken CEPOS og podcastvært på podcastet Regelstaten.
https://twitter.com/JonasHerbyhttps://www.facebook.com/[email protected]LINKS
Overvismænd i debat om helligdag: https://borsen.dk/nyheder/politik/topokonomer-uenige-om-effekt-af-afskaffet-helligdagLittle House: https://little-house.dk/Læhegn: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-12-23-styrelse-har-optalt-laehegn-med-4320-planter-og-der-mangler-fem-det-bliver-saaSkat gør grin med borgerne: https://twitter.com/josephine_svane/status/1610398865827725312?t=tkqUCdiXch-9qFD2q2cPKg&s=19Campingreglementet in action: https://www.tv2kosmopol.dk/koege/truer-med-politiet-katja-og-79-andre-beboere-bliver-snart-smidt-ud-af-campingpladsMin kommentar i Børsen om Campingreglementet: https://borsen.dk/nyheder/opinion/endnu-et-eksempel-paa-lovgivning-fyldt-med-uforsvarlig-regulering
-
Hvordan kan man bruge antallet, samt øvrig data omkring ord til at sige noget om regler og regulering generelt? Det diskuterer CEPOS' Jonas Herby med Espen Rostrup, som er uddannet økonom og beskæftiger sig med automatisering af data vedrørende ord. Lyt med når alt fra udviklingen i det danske sprog, databaseret bekæmpning af hvidvask og antal ord som redskab til at beskrive regelmængden, vendes i ugens afsnit af Regelstaten.
Optaget den 11. november 2022
Links:
Espen Rostrups hjemmeside:
http://www.rostrup.nu/
-
SEND OS EN MAIL
Send os en mail med kommentarer, ris og ros på [email protected]
CLAUS OG JONAS
Claus Galbo-Jørgensen er seniorøkonom i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel og er desuden ekstern lektor i økonomi på Københavns Universitet.
https://twitter.com/clausbjornhttps://www.linkedin.com/in/clausbjorn/https://www.bechbruun.com/da/mennesker/cgjJonas Herby er specialkonsulent i tænketanken CEPOS og podcastvært på podcastet Regelstaten.
https://twitter.com/JonasHerbyhttps://www.facebook.com/[email protected]LINKS
Relevante links i denne episode:
Krigen i Ukraine og storpolitik
NATO GDP 2021: $45,058,866M (USA over halvdelen af NATOs BNP) https://countryeconomy.com/countries/groups/natoRussia GDP 2021: $1,776,000M https://www.google.com/search?q=russia+gdp&rlz=1C1GCEU_enDK1034DK1034&oq=russia+gdp&aqs=chrome..69i57j0i67l2j0i512j0i67j0i512j69i60l2.1816j1j7&sourceid=chrome&ie=UTF-8NATO: 1.95% of GDP https://www.nationmaster.com/country-info/compare/NATO-countries/Russia/MilitaryRusland: 3.9% of GDP https://www.nationmaster.com/country-info/compare/NATO-countries/Russia/MilitaryKina GDP 2021: $17,730,000M https://www.google.com/search?q=china+gdp&rlz=1C1GCEU_enDK1034DK1034&oq=china+GDP&aqs=chrome.0.0i512l10.2687j1j4&sourceid=chrome&ie=UTF-8Kina befolkning https://ourworldindata.org/grapher/un-population-projection-medium-variant?country=CHN~USA~Europe~RUSBommerten
Ligeløns-forkæmpere giver selv mænd højere løn: https://www.dr.dk/nyheder/indland/ligeloens-forkaempere-giver-selv-maend-hoejere-loenHelligdage
Regeringsgrundlag: https://www.stm.dk/statsministeriet/publikationer/regeringsgrundlag-2022/FT svar: https://www.ft.dk/samling/20161/almdel/fiu/spm/332/svar/1419570/1779528.pdf
-
Landbruget er ofte i vælten, på grund af den indvirkning sektoren har på miljøet og klimaet. Kvælstof, fosfor osv. ender i vandløb og indre farvande, og derfor er der et klassisk økonomisk argument for at regulere landbruget. Men hvordan skal det reguleres, hvis effekten skal være størst mulig og omkostningerne lavest mulige? Det er emnet for dette afsnit af Regelstaten, hvor lektor Brian H. Jacobsen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi på Københavns Universitet er i studiet.
Optagelsen er lavet d. 15. november 2022
-
Glædelig jul. Dagens julegave fra Regelstaten er en dansk oversættelse af ”Scratching By: How Government Creates Poverty as We Know It” af Charles Johnson. Oversættelsen er lavet af Jonas Ejlsersen, som også har oversat bl.a. ”Myten om den rationelle vælger” og ”Økonomi i én lektion”
Links
”Scratching By” af Charles Johnson https://fee.org/articles/scratching-by-how-government-creates-poverty-as-we-know-it/ Myten om den rationelle vælger: https://paludans.dk/bog/myten-om-den-rationelle-v/ Økonomi i én lektion: https://www.bog-ide.dk/produkt/3732595/henry-hazlitt-oekonomi-i-en-lektion
-
SEND OS EN MAIL
Send os en mail med kommentarer, ris og ros på [email protected]
CLAUS OG JONAS
Claus Galbo-Jørgensen er seniorøkonom i advokatfirmaet Gorrissen Federspiel og er desuden ekstern lektor i økonomi på Københavns Universitet.
https://twitter.com/clausbjornhttps://www.linkedin.com/in/clausbjorn/https://www.bechbruun.com/da/mennesker/cgjJonas Herby er specialkonsulent i tænketanken CEPOS og podcastvært på podcastet Regelstaten.
https://twitter.com/JonasHerbyhttps://www.facebook.com/[email protected]LINKS
Relevante links i denne episode:
FB-lån: https://nyheder.tv2.dk/samfund/2022-11-14-danskere-opsoeger-risikable-laan-paa-facebook-saadan-kan-du-i-stedet-laane-penge8 milliarder mennesker: https://www.avisen.dk/i-dag-er-vi-8-milliarder-mennesker-paa-kloden_710682.aspxKFC og krystalnatten: https://www.bbc.com/news/world-europe-6349905713,5% lønforskel: https://finans.dk/erhverv/ECE14604794/loengab-kvinder-arbejder-gratis-resten-af-aaret/Blogindlæg om Uber: https://punditokraterne.dk/2022/03/08/loengabet-mellem-maend-og-kvinder-er-7-men-findes-det/Blogindlæg om Mechanical Turk: https://punditokraterne.dk/2022/11/22/loengabet-mellem-maend-og-kvinder-er-105-men-findes-det/
-
I dette afsnit er Line Andersen, økonomistuderende og studentermedarbejder i CEPOS, ugens gæst. Vi snakker om fordelene ved et regelstop, og forsøger i afsnittet at overbevise dig om, hvorfor et regelstop er et fornuftigt tiltag. Vi kommer i afsnittet ind på hvordan et regelstop konkret kunne se ud, og snakker også om de samfundsgavnlige effekter et sådan tiltag ville medføre.
Link til Notat om regelstop:
https://cepos.dk/artikler/saadan-faar-danmark-succes-med-at-bekaempe-regulering-og-bureaukrati-erfaringer-med-regelstop/
Optaget den 9. december 2022
-
SEND OS EN MAIL
Send os en mail med kommentarer, ris og ros på [email protected]
CLAUS OG JONAS
Claus Galbo-Jørgensen er cheføkonom i advokatfirmaet Bech-Bruun og er desuden ekstern lektor i økonomi på Københavns Universitet.
https://twitter.com/clausbjornhttps://www.linkedin.com/in/clausbjorn/https://www.bechbruun.com/da/mennesker/cgjJonas Herby er specialkonsulent i tænketanken CEPOS og podcastvært på podcastet Regelstaten.
https://twitter.com/JonasHerbyhttps://www.facebook.com/[email protected]LINKS
Relevante links i denne episode:
Gaspriser: https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gasElpriser: https://tradingeconomics.com/germany/electricity-priceDilbert - Random Number Generator: https://dilbert.com/strip/2001-10-25
- Show more