エピソード
-
”Är ideologiseringen av myndigheter stort? Nej, men man ska ha ögonen på det. Vi forskare har tydliga belägg för att meritokratisk rekryterad och opartisk förvaltning är en väldigt viktig tillgång för ett samhälle” Samhällsvetarpodden bjöd in Bo Rothstein, professor emeritus i vid Göteborgs universitet för att prata om hur han tycker att demokratin mår.
-
”Den liberala demokratin som vi känner den är hotad och hoten finns, inte minst i Tidöavtalet, som styr en regering som inte är liberal!” Samhällsvetarpodden bjöd in Ulrica Schenström för att prata om hoten mot demokratin som hon ser både i Sverige och i Tidöavtalet, men också runt om i världen. Hon leder den liberala och gröna tankesmedjan Fores.
-
エピソードを見逃しましたか?
-
I somras lyste rubrikerna tydliga ”Lägg ner Arbetsförmedlingen”. Det var med anledning av att en av socialdemokraternas framtidsarbetsgrupper la förslag om hur arbetsmarknadspolitiken och Arbetsförmedlingen borde göras om. Samhällsvetarpodden ber Björn Wiechel som är riksdagsledamot och leder den arbetsgruppen att förklara hur den tänker. Ursula Berge ställer frågorna för Akademikerförbundet SSR
-
”För mig blir det väldigt svårt att förstå hur man kan vara liberal och samtidigt förespråka en centralstyrning”. Samhällsvetarpodden pratar med Jacob Färnert, ordförande för SFS – Sveriges Förenade Studentkårer, om den högskolepolitiska debatten. Hur ska vi förstå den här politiska styrningen utifrån värdet av akademisk frihet?
-
Etableringsjobb – kommer det att flyga?
”Vi tror starkt på detta och vi ska göra vad vi kan för att etableringsjobben ska bli en framgång. Hade vi inte trott på detta hade vi inte varit så ihärdiga”. Samhällsvetarpodden pratar med Martin Wästfelt som är förhandlingschef på Unionen, och som nu senast har förhandlat fram etableringsjobb på i stort sett alla Unionens avtalsområden. En konstruktion i trepartsform som också ger facket en unikt viktig roll. -
”Jag vill gärna se att Europa tar en större roll och blir en global aktör, inte minst om Trump vinner i USA. Då kan nämligen till och med Ukrainastödet ifrågasättas. Vi måste skärpa oss i Europa”, Samhällsvetarpodden pratar med FNs fd vice generalsekreterare samt Sveriges fd utrikesminister Jan Eliasson, om Sveriges roll i världen.
-
Vi måste ta ett omtag om vår syn på arbetsmarknaden
Idag presenterade socialdemokratin en rapport om hur sprickorna i arbetslivet blir allt fler och djupare. Samhällsvetarpodden pratar med Annika Strandhäll, som är s-riksdagsledamot, men också sammankallande i den arbetsgrupp som ska formulera socialdemokratins framtida arbetsmarknadspolitik. -
Förr såg vi militärkupper, nu urholkas demokratin inifrån
”När ett land blir mindre demokratiskt, brukar det ske genom att man identifierar en grupp i samhället som orsak till samhällsproblem. Det ser vi även här i Sverige nu.” Samhällsvetarpodden pratar med John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders, som jobbar med demokrati- och MR-frågor i 50 länder, men nu tvingas rikta sitt sökarljus alltmer mot Sverige. Missa inte heller hans tre goda råd till justitieminister Gunnar Strömmer. -
”Exploateringen av arbetare och naturen går hand i hand. Att se den kopplingen skulle vara väldigt gynnsamt för fackföreningsrörelsen” Samhällsvetarpodden pratar med Linn Brolin, doktorand i statsvetenskap vid Lunds universitet om vad hon tänker är fackets roll i klimatomställningen.
-
”Den här typen av styrelseskick är väldigt osvenskt”. #Samhällsvetarpodden pratar med Göran Sundström, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Vad tänker han om hur demokratin och tilliten mår i dessa Tidöavtalstider? Vad händer med fundamentet i samhällskontraktet - likabehandling när myndigheter nu kan få nya uppdrag som angiverilag, ändrad sekretess och vidgat tjänstemannansvar?
-
”Jag tror inte att angiverilagen kommer, det är så befängt. Men om det händer har Svenska Kyrkan nätverken och erfarenheten att ta emot de papperslösa” Samhällsvetarpodden pratar med Kent Wisti, Sveriges roligaste präst, satirtecknaren, med titeln stiftsadjunkt för mission i Lunds stift. Vad tänker han om de oroliga tider vi lever i och vad tron och kyrkan har för roll? Vad spelar humorn för roll och hur ser han på heta frågor som angiverilagen och otillbörlig påverkan från politiker mot tjänstemän, också kyrkans. Och den viktigaste frågan – har han slutat med sina satirteckningar eller inte?
-
Sampodden20230515 by Akademikerförbundet SSR
-
”Det vi har sett på senare år är en vidareutveckling av den svenska partsmodellen. Det är ett nytt sätt att påverka som har blivit ganska framgångsrikt. Jag skulle säga att parterna har stärkt sin ställning. Trycket har kommit från lagstiftaren, men parterna har öppnat upp en mycket större arsenal.” Samhällsvetarpodden pratar med Petra Herzfeld Olsson, som är professor i arbetsrätt vid Stockholms universitet.
-
I Sverige har vi ofta minoritetsregeringar så det är inget konstigt att man gör olika typer av överenskommelser. Det som är speciellt nu är att man använder udda majoriteter för att få ihop ett stöd i riksdagen. Samhällsvetarpodden pratar med Katarina Barrling, som är docent i statsvetenskap, författare och flitig samhällsdebattör om den kontraktsparlamentarism vi verkar leva i.
-
”Jag får rysningar när jag läser uttryck som att missakta befolkningen. Det är naturligtvis väldigt viktigt att beakta grundlagsskyddade fri- och rättigheter, som åsiktsfrihet, yttrandefrihet mm. Om man ger sig in i lagstiftningen för att formulera sig rörande missaktning av den svenska nationaliteten är man ute på jättedjupt vatten”.
Samhällsvetarpodden pratar med juristen och arbetsrättsexperten Tommy Iseskog om hur man ska förstå begreppet vandel såväl kopplat till offentliga tjänstemän som bristande vandel som orsak till tex utvisning. Ursula Berge och Monica Engström ställer frågorna för Akademikerförbundet SSR. -
”Mitt råd till politikerna i detta läge är att ha respekt för att den här processen är riktigt svår och att den är extra svår för de fackliga.”. Samhällsvetarpodden pratar med Medlingsinstitutets GD Irene Wennemo för att förstå hur lönekraven påverkas av den höga inflationen och hur parterna bör tänka nu när en stor avtalsrörelse stundar på hela den privata sektorn.
-
”När MBL kom ville man flytta inflytandet så nära människor som möjligt. Finns det inte ett lokalt fackligt arbete faller grundtanken med lagen”. Det säger Jonas Nordling, tidigare ordförande för Journalistförbundet och som har skrivit boken ”Den svagaste länken” om fackets lokala organisering. Hör honom i höstens första avsnitt i Samhällsvetarpodden.
Programledare: Ursula Berge. Producent: Theresia Viska. -
”Ansvaret för att dra i HBTQI-frågorna borde ligga på både civilsamhället och politiken. Men hittills har motorn i väldigt stor utsträckning varit civilsamhället”.
Samhällsvetarpodden pratar med Ulrika Westerlund, mångårig HBTQI-aktivist, statlig utredare med mera som nu kandiderar till riksdagen för Miljöpartiet för att få upp HBTQI-frågorna på den politiska dagordningen igen.
Programledare: Ursula Berge. Producent: Sanna Rundqvist. -
Kompetensförsörjning i välfärden är inte en Quick Fix.
”Vi är i ett nytt läge. Arbetsgivare inom välfärden kan inte arbeta som tidigare om vi ska kunna rekrytera. Vi har lite kniven på strupen och det är en press vi behöver”. Samhällsvetarpodden pratar med Caroline Olsson som är chef för arbetsgivarpolitik på SKR om hur kompetensförsörjningen ska säkras för kommuner och regioner i framtiden. - もっと表示する