Episodes

  • Kender du også til skam? En har sagt, at skam føles som 'indre tæsk' og det synes jeg er en rammende beskrivelse.

    I denne episode taler jeg med psykolog og forfatter Krista Korsholm Bojesen om skam. For hvad er skam, og hvordan kommer den til udtryk? Og hvad er skammens modsvar?
    Krista mener, at skammens modsvar er 'nåde'. "Nåden er den kraft som handler om at være elsket både fordi og på trods", siger hun.

    I denne episode taler vi om:

    Hvad skam er og hvordan den føles og påvirker os Hvad gør vi, når vi mærker skammen? Hvordan begrebet nåde kan være et modsvar til skammen Hvad vi kan lære af bibelhistorier i dag, og hvordan de kan give os et nyt perspektiv på os selv Om præstationssamfundet og idealer at leve op til Sociale medier - hvordan vi bruger dem til glæde for os selv Om at tro på, at hver enkelt menneske er skabt og har en plads i verden Hvordan vi bedst hjælper hinanden til at slippe skam

    Citater fra samtalen

    “Der er kommet meget fokus på at være den bedste version af sig selv – jeg arbejder meget i terapi med folk om netop dét, for det er altså dybt urealistisk. Det at være den bedste version af os selv er – at holde et spejl op for os selv, som rakker ned på os selv – hele tiden. For at være den bedste version af sig selv, det er ikke bare et aspekt af dit liv, det er det hele!”

    "Det gælder om række ud til nogen, der kender noget lignende."

    "I det øjeblik vi bliver genkendt, så er vi i et fællesskab"

    Støt podcasten

  • Når du hører ordet "Gud", hvad tænker du så? Er Gud en alvorlig ældre herre med langt skæg, der kigger ned på os? En flygtig energi eller en personlig ven? Er Gud kærlig, streng, dømmende eller vred?

    Vores billede af Gud har betydning for, den måde vi tror og tør nærme os Gud. Men hvad sker der, når vores billede af Gud krakelerer? Og vi måske stiller os selv spørgsmålet: "Kan jeg overhovedet tro på Gud?"

    I denne episode taler jeg med Thomas Frovin om Gudsbilleder. Thomasn er ansat i I Mesterens Lys, hvor han arbejder med kristen trospraksis.

    Vi taler om:

    Hvem er Gud? Og hvis han findes, hvordan kan jeg så komme til at lære ham at kende? Hvordan skelner vi mellem vores Gudsbilleder - hvilke der er gode og hvilke der er falske? Skal man tale til Gud på en bestemt måde? Og kan han acceptere vores tvivl?

    Citater fra samtalen:

    "Man kan godt bede en bøn, hvor man siger: Jeg synes det er er mærkeligt at bede til dig, og jeg ved ikke engang, om jeg tror på dig, men nu er jeg her."

    "Det er hårdt, men kan være en stor befrielse at komme et sted hen, hvor man siger: Det er faktisk enormt svært for mig at tro. Jeg kan ikke i kraft af mit intellekt og mit følelsesliv gribe om det her, men jeg må lidt overgive mig til det og give slip på mine forestillinger.. og så have en erfaring af, at det bærer alligevel og at Gud er der."

    "Selvom man finder ud af, at de forestillinger, man har overtaget eller er flyttet ind i, ikke længere er mine, de passer ikke til mig længere, så kan Gud jo stadig godt være der, det synes jeg man skal give ham chance for at vise, at han er. "

    "Man skal turde møde Gud selv og gå til biddet og teksten selv med sine spørgsmål, med sin skrøbelighed og tvivl, for hvis han er der, kan han godt holde til det."

    Lad os fortsætte snakken!
    Hvis du har noget, du har lyst til at dele med mig, efter at have hørt denne episode, så er du velkommen til at skrive en kommentar eller til kontakt@påherrensmark.dk. Jeg vil glæde mig til at høre fra dig!

    Episoden er sponsoreret af Areopagos.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Jeg taler med præst Torsten Borbye Nielsen om at faste.

    Faste handler ikke om at fornægte livet, tværtimod. Torsten opfordrer til, at vi bruger fastetiden til at spørge os selv:


    Hvad er det dybest set jeg oplever bringer liv til mig? Hvilke ting former mig? Er der nogle ting i mit liv som har fået en for stor plads? Ikke fordi de i sig selv er dårlige, mad, indtryk, arbejde, men som jeg i virkeligheden har brug for at nedtone til fordel for noget, som bringer mere liv. “

    I samtalen herunder kan du blive klogere på:

    Hvad er kristen faste? Hvorfor faster man? Hvordan faster man? Og eksempler på, hvordan man kan faste. Hvad er fordelene ved at faste
  • Line Bønding fortæller ærligt om sin åndelige rejse, fra hendes ungdom som Sai Baba tilhænger, fra sine ophold på ashram i Indien og beslutningen om at begynde at læse teologi, med det forbehold, at hun i hvert fald ikke skulle ende med at blive kristen. Det er en nærværende og ærlig samtale om at søge svar og længes efter at blive set og elsket.

    I samtalen taler vi blandt andet om:

    At søge efter mening og svar Om åndelig praksis og den åndelige rejse Om menneskesyn i hinduismen og kristendommen Om vigtigheden af dialog mellem mennesker fra forskellige religiøse traditioner Om Lines erfaring og første oplevelse af at forstå hvem Jesus er, og hvad kristendommen handler om Om at have ydmyghed og tvivl, og vigtigheden af dialog med hinanden

    Citater fra samtalen:
    "Der er jo tydeligt et før og efter, men også et både og. Fordi det vil altid leve i mig, det jeg har fået ind de første 10 år af mit religiøse liv"

    "Det gjorde dét, at jeg forstod hvem Jesus var, og hvad det, han havde gjort, egentlig betyder, at jeg som menneske ikke skal gøre mig fortjent for Guds kærlighed. At jeg som menneske ikke skal igennem en lang udviklings-rejse (...) det er ikke det som gør forholdet til Gud, forholdet til Gud er der allerede, om jeg udvikler mig eller ej. Det er en fantastisk erkendelse, og det gik op for mig der hvorfor, at jeg havde følt, at jeg stødte hovedet mod en mur.... jeg kan ikke gøre det selv, og jeg skal ikke gøre det selv."

    Kan du lide at lytte med? Du har nu mulighed for at støtte mit arbejde med et engangsbeløb (tak til jer der allerede har gjort det, det betyder meget og muliggør, at jeg har tid og ressourcer til at fortsætte!)

    Episoden er sponsoreret af Areopagos. Indledningsvist nævner jeg I Mesterens Lys, som du også kan læse mere om på Areopagos' side.

  • I denne episode taler jeg med præst Ole Skjerbæk Madsen om nogle af de spørgsmål, vi kan komme til at stille os selv, når vi møder lidelsen.

    Hvorfor lider vi? Er lidelse en straf? Har lidelsen en dybere mening, et indbygget budskab vi skal lære af? Hvordan forholder vi os, når vi møder lidelsen? Og når mennesker sårer os? Er der håb i lidelsen? For os selv, menneskeheden og vores jord? Vi taler også om indre helbredelse, om at blive det menneske vi er skabt til, og om hvad Jesu død på korset betyder i den sammenhæng Er Gud ikke almægtig? Kan Han ikke bare stoppe lidelsen nu, hvis Han vil?

    Det er nogle store spørgsmål, og de går dybt. Til sidst afslutter Ole med en guidet meditation, "Heling af hjertet". Så her kan vi dvæle lidt og åbne os for den helbredende kærlighed. Det lyder måske abstrakt, men det behøver det ikke være.

    Citater fra samtalen
    "Jeg mener ikke, at lidelsen har en mening i sig selv. Man kan lære af lidelsen, men det er ikke lidelsens formål, at jeg skal lære."

    "En side af lidelsen er, at livet ikke når sit mål, at vi er adskilt fra det, der giver livet mening og livets fulde flow. Når der er ubalance i Qi, så falder tilværelsen fra hinanden".

    "Hvor vi finder os selv i relationen til Gud, sker der også en heling"

    Nævnt i episoden
    I Mesterens Lys
    Christfulness online kursus
    Meditation: Heling af hjertet
    Bogen Ansigt til ansigt af Ole Skjerbæk Madsen

    Hvis du har noget, du har lyst til at dele med mig, efter at have hørt denne episode, så er du velkommen til at skrive en kommentar eller til kontakt@påherrensmark.dk. Jeg vil glæde mig til at høre fra dig!

    Episoden er støttet af www.areopagos.dk

  • Bente Lundbak Pihl er leder af "Den Lyttende Kirke" i Danmark, og hun brænder for, at vi bliver bedre til at lytte.

    I denne episode taler vi om:

    Hvorfor lytning er helbredende Hvorfor det kan være svært at være stille Hvordan vi kan bruge Jesus som forbillede for at lytte til sig selv, hinanden og Gud Om at have stilletid i sin hverdag og tage på stilleretræter Hvordan vi bliver bedre til at lytte og hvad refleksiv lytning er

    Vi demonstrerer også et eksempel på refleksiv-lytning, når Bente lytter til mig, imens jeg fortæller om min vej til at blive selvstændig.

    www.denlyttendekirke.dk

    Denne episode er sponsoreret af Areopagos.

  • I denne episode taler jeg med Anne Storgaard om at læse i bibelen. Anne har læst hele bibelen sidste år. Og jeg er interesseret i at høre Annes tanker om, hvad hun har fået ud af at læse bibelen, og hvordan hun bruger den i sin hverdag.

    Vi taler om:

    Kan bibelen give svar på menneskelige udfordringer? Kan man høre Guds stemme gennem bibelen? Hvilket budskab har bibelen? Hvordan kan man praktisk gribe det an at læse i bibelen


    Citater fra samtalen:

    "Jeg kan huske, at jeg i toget på vej til Frankrig åbnede den her bibel, jeg havde købt lige inden, og slog op på side ét, og så kan jeg huske, at jeg lukkede den igen... jeg anede ikke lige, hvad jeg skulle gøre."

    "Jeg oplever det ret tit som at komme hjem, når jeg læser i bibelen"

    "Jeg tænker på bibellæsning som en kilde af vand, der på en eller anden måde giver mig liv, visdom.. og giver mig et værdisæt, som også hjælper mig til at finde vej i min tilværelse, og de ting jeg står i. "

    Nævnt i podcasten:
    The bible project
    Mannakorn
    Det gamle og nye testamente
    Aarhus Valgmenighed

  • Jeg stiller ofte tårnhøje krav til mig selv og kæmper for at være perfekt. Men hvem bestemmer, hvad vi skal kunne præstere og kræve af os selv? Er det vores politikere, arbejdsplads, os selv, andre eller måske Gud?

    Hvad er mit kald? Og hvordan finder jeg min vej i livet? Hvordan træffer jeg de gode beslutninger?

    Jeg taler med Christian Callesen om disse spørgsmål. Christian er teolog og præst i Byens Valgmenighed i København.

    I denne episode taler vi om:
    ... At finde sin vej i livet
    ... Er mit valg af uddannelse og job afgørende for at finde mit kald?
    ... Hvad gør jeg, når jeg finder ud af, at jeg ikke har det, der skal til?
    ... Hvad stiller jeg op med andres krav til mig og mine krav til mig selv?
    ... Har bibelen en visdom til mig i dag omkring kald, livsformål og karriere?
    ... Hvad betyder det, at Gud er interesseret i hele mig, og den vej jeg vælger i livet?
    ... Hvordan kan jeg lytte til Guds vejledning på en konkret måde i hverdagen?

    Velkommen til Samtaler fra Herrens Mark