Episodes

 • 97. Dokument: Miraklet litium

  · Sinnessjukt

  I det nittiosjunde avsnittet av podden är det återigen dags för Sinnessjukt Dokument, som består av mer dokumentära avsnitt om ett specifikt ämne. Den här gången särskådas litium, en mirakulös upptäckt med en hänförande historia som sträcker sig hela vägen tillbaka till vårt universums födelse. Ett grundämne som räddat hundratusentals liv utan att få ett erkännande värt namnet.Litium är faktiskt en svensk upptäckt. 1817 utvann den blott 25-årige svenske kemisten August Arfwedson litium ur en bit av mineralet petalit från Utö i Stockholms södra skärgård. Sedan dess har litium visat sig vara väldigt användbart, inte minst i litiumjonbatterier – men även inom psykiatrin alltså, där det används främst mot bipolär sjukdom. Litium fungerar både mot akuta manier och som en förebyggande behandling mot manier och depressioner.I det här dokumentet medverkar bland andra professor Mikael Landén, seniorprofessor Marie Åsberg och journalisten Arvid Lagercrantz. Ni får gärna kommentera avsnittet på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

  starstarstarstarstar
 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • 96. Ångestexperimentet

  · Sinnessjukt

  I det nittiosjätte avsnittet av podden provar Christian och Pär ett nytt grepp. Christian har haft en period av ångest inför en stor föreläsning, och vill reda ut varför han egentligen hade en dipp. Han har själv listat fyra olika delförklaringar och satt en procentsats på hur mycket han tror att respektive faktor står för. Pärs uppgift blir att under ett kort rollspel, i form av ett läkarbesök på hans mottagning, försöka hjälpa Christian att förstå vad ångesten beror på.Den här podden är inte förberedd på samma sätt som tidigare avsnitt, utan blir mer av ett experiment. Pär ställer frågor om Christians allmäntillstånd och vad han själv tror kan spela in, för att hitta en förklaringsmodell som sedan matchas med Christians ”facit”. Hur väl lyckas Pär, helt oförberedd, att på en kort stunds samtal hitta troliga skäl bakom ångesten – och dessutom vikta dem i procent? Reviderar Christian sin lista efter Pärs frågor och funderingar?Som vanligt vill vi höra vad ni tycker om podden, inte minst nu när vi går lite utanför ramarna. Både Christian och Pär finns på Twitter, Christian heter c_dahlstrom och Pär doctor4quality. Och glöm nu inte Mental Health Run på lördag den 7 oktober – loppet där vi samlar in pengar till psykiatriforskning och krossar tabun kring psykisk ohälsa!

  starstarstarstarstar
 • 95. Vårdcentralernas vårdcentral

  · Sinnessjukt

  I det nittiofemte avsnittet av podden pratar vi om vårdcentralernas roll i behandlingen av psykisk ohälsa. Christian har med sig läkaren och forskaren Pär Höglund, som bland annat har forskat på sjukvårdsutveckling. När Psykologförbundet undersökte Sveriges alla vårdcentraler 2015, visade det sig att patienterna på̊ var tredje vårdcentral i landet inte hade tillgång till psykolog överhuvudtaget. Det var dessutom en förbättring från 2011, då hela 46 procent saknade psykolog. Av alla landsting i Sverige var det bara Gotland som hade psykologer på̊ alla sina vårdcentraler.På Gustavsbergs vårdcentral satsar man dock på psykisk ohälsa sedan ett tiotal år. Man har femton anställda psykologer och kuratorer och bara något fler läkare. Patienterna erbjuds gruppterapier, guidad självhjälp, fysisk aktivitet i grupp vid depression, mindfulnessgrupper och öppna föreläsningar. Vi pratar om vilka incitament som saknas för att få vårdcentralerna att ta efter Gustavsbergs-modellen. Faktum är att Sverige skiljer sig även från våra grannländer, där psykoterapi är kraftigt subventionerat eller helt kostnadsfritt.Kommentera och diskutera gärna det här avsnittet med Pär och Christian på Twitter, där Pär heter doctor4quality och Christian heter c_dahlstrom. Och fortsätt att posta bilder på var du lyssnar på podden under hashtaggen #sinnessjukamoments!

  starstarstarstarstar
 • 94. Mindfulnessövning – kroppsscanning 15 min

  · Sinnessjukt

  I det nittiofjärde avsnittet av podden bjuder Christian på en mindfulnessmeditation som kallas för kroppsscanning, denna gång en kortare version än den i avsnitt 29. Den längre versionen är 27 minuter lång och har varit omåttligt populär, men man har inte alltid så mycket som en halvtimme över. Då kan den här versionen, som varar i 15 minuter, passa bättre.Kroppsscanning är en av de vanligaste mindfulnessövningarna och går helt enkelt ut på att fokusera på olika delar av kroppen, en i taget, och därmed försöka vara närvarande i nuet. Den här övningen kan göras under en paus på jobbet, på bussen på väg hem eller precis vart och när som helst.

  starstarstarstarstar
 • 93. Idas depression (del 2)

  · Sinnessjukt

  I det nittiotredje avsnittet av podden följer vi upp intervjun med Ida Höckerstrand från avsnitt 81. Ida är en av duon som gör populära Ångestpodden som är en av Sveriges största poddar. Förra gången berättade Ida om den depression som drabbade henne i vintras efter en tuff period under sommaren och hösten förra året, då bland annat hennes morfar och faster dog. Den här gången berättar hon vad som hänt sedan dess och hur hon mår nu.Bland annat får ni veta varför hon återigen funderar på att testa antidepressiva mediciner, varför hon numera drar sig för att söka hjälp inom psykiatrin och hur sommaren blivit mer förknippat med ångest än avkoppling. Hon berättar också hur hon hanterar stressen med sociala medier numera och hur hennes öppenhet kring depressionen har tagits emot.Kommentera gärna detta avsnitt på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom och Ida heter IdaHockerstrand. Dessutom kan du numera lägga upp bilder på när du lyssnar på Sinnessjukt, använd i så fall hashtaggen #sinnessjukamoments på Twitter. Puss!

  starstarstarstarstar
 • 92. Stress och utmattning med Pia Dellson (del 3)

  · Sinnessjukt

  I det nittioandra avsnittet av podden pratar vi återigen om stress och utmattning. Det här är sista delen av tre i den här specialen, och Christian har med sig psykiatrikern, cancerläkaren och författaren Pia Dellson som skrivit boken ”Väggen – en utbränd psykiaters noteringar”. I den här delen pratar Pia bland annat vilka varningssignaler för utmattning som hon är uppmärksam på.Hon berättar även hur det känns att se pigg och glad ut fast man vet att man närsomhelst kan bryta ihop, samt hur hon ser på överambitiösa människor numera. Dessutom svarar hon på alla lyssnarfrågor, bland annat kring hur man skiljer på depression och utmattning, ifall vissa aldrig kan återhämta sig från utmattning och huruvida ett mer jämställt samhälle där kvinnor inte pressas lika hårt skulle minska förekomsten av utmattningssyndrom.Christian finns på Twitter om ni vill prata mer om avsnittet, han heter c_dahlstrom där. Glöm inte att kolla in ”Väggen” också, en perfekt gåva till någon i er närhet som lider av utmattning. Trevlig lyssning!

  starstarstarstarstar
 • 91. Stress och utmattning med Pia Dellson (del 2)

  · Sinnessjukt

  I det nittioförsta avsnittet av podden pratar vi återigen om stress och utmattning. Det här är andra delen av tre i den här specialen, och Christian har med sig psykiatrikern, cancerläkaren och författaren Pia Dellson som skrivit boken ”Väggen – en utbränd psykiaters noteringar”. I den här delen pratar hon bland annat om hon gör för att inte tumma på den viktiga återhämtningen.Pia berättar också om de ständiga återfallen under rehabiliteringen, om hur hon skyddar sig känslomässigt nuförtiden och om hur hennes barn reagerade på utmattningen. Dessutom frågar Christian Pia om hennes inställning till koffein och ifall hon tror att man kan bli helt återställd från utbrändhet, eller utmattningssyndrom respektive utmattningsdepression som det egentligen heter inom vården.Christian finns på Twitter om du vill kommentera avsnittet, han heter c_dahlström där. På vadärdepression.se finns även en recension av ”Väggen”. Och just det, glöm inte att prenumerera på CL-podden också, Christians andra podcast om fotboll! Trevlig lyssning!

  starstarstarstarstar
 • 90. Stress och utmattning med Pia Dellson (del 1)

  · Sinnessjukt

  I det nittionde avsnittet av podden pratar vi om stress och utmattning. Det här är första delen av tre i den här specialen, och Christian har med sig psykiatrikern, cancerläkaren och författaren Pia Dellson som skrivit boken ”Väggen – en utbränd psykiaters noteringar”. Pia fick ett utmattningssyndrom för snart sex år sedan, trots att hon själv alltså är expert på psykisk ohälsa.I denna den första delen av intervjun pratar vi om hur Pia märkte att hon var sjuk och varför hon drabbades. Hon berättar också om sina svåra sömnproblem, hur hon kom tillrätta med dem och vad hon rekommenderar till sina patienter som sover dåligt. Sömnen är ofta helt central för människor som gått in i väggen.Glöm inte att berätta vad ni tycker om första delen av den här specialen på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom. På vadärdepression.se finns även en recension av Pias bok. Och just det, glöm inte att prenumerera på Christians nya fotbollspod: CL-podden! Trevlig lyssning!

  starstarstarstarstar
 • 89. Fysisk aktivitet och psykisk ohälsa med Anders Hansen (del 2)

  · Sinnessjukt

  I det åttionionde avsnittet av podden pratar vi återigen om fysisk aktivitet och psykisk ohälsa. Det här är andra delen i denna tvådelade special och Christian har med sig psykiatrikern, författaren och vetenskapsjournalisten Anders Hansen. I den här delen pratar vi bland annat om vilka typer av träning – samt i vilka doser – som är bäst för hjärnan, vad man kan göra istället för att springa eller köra spinning ifall man tycker det är supertråkigt, och varför även lättare pulsträning är så bra.Motion är också en klassfråga, ett faktum som Anders tycker är viktig att belysa. Han slår ett slag för mer skolgymnastik, som han menar förbättrar elevernas resultat även i teoretiska ämnen. Med tanke på hur svenska elever presterat i de senaste årens Pisa-undersökningar, kan idrotten vara nog så viktig för att vända trenden. Anders berättar också vad fördelarna med fysisk aktivitet är på lång sikt, varför kosttillskott nästan alltid är pengar i sjön och varför människor med adhd ofta har särskilt stora fördelar av att ägna sig åt fysisk aktivitet.Om ni gillade den här specialen får ni gärna diskutera den på Twitter. Christian och Anders finns båda på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom och Anders heter AndersHansen74. Trevlig lyssning!

  starstarstarstarstar
 • 88. Fysisk aktivitet och psykisk ohälsa med Anders Hansen (del 1)

  · Sinnessjukt

  I det åttioåttonde avsnittet av podden pratar vi om fysisk aktivitet och psykisk ohälsa. Det här är första delen i denna tvådelade special och Christian har med sig psykiatrikern, författaren och vetenskapsjournalisten Anders Hansen. Hans bok ”Hjärnstark: hur motion och träning stärker din hjärna” är en av landets mest sålda böcker alla kategorier sedan den släpptes förra året, och ska nu lanseras i USA och andra länder. I den här intervjun förklarar han varför fysisk aktivitet är det överlägset bästa sättet att ta hand om din hjärna.Anders berättar att våra hjärnor är föränderliga och anpassningsbara, tvärtemot den seglivade myten om att vi får ett visst antal hjärnceller som sedan sakta dör ifrån oss. Men för att hålla hjärnan i form är fysisk aktivitet i princip ett måste, menar Anders. Christian frågar om vilken form av fysisk aktivitet som är bäst, vilka begränsningar man bör känna till, vad Anders rekommenderar till sina egna patienter, hur våra stressystem påverkas av träning, och varför vissa väldigt vältränade människor ändå blir psykiskt sjuka. Dessutom pratar vi om Kim Peek – som är förlagan till Dustin Hoffmans karaktär i filmen Rain Man, samt om hur koncentration, kreativitet och minne förbättras av något så enkelt som en promenad.Missa inte del två av den här intervjun med Anders, som släpps i slutet av juli. Till dess får ni gärna diskutera med Christian och Anders på Twitter där Christian heter c_dahlstrom och Anders heter AndersHansen74. Trevlig lyssning!

  starstarstarstarstar
 • 87. Psykodynamisk terapi med Peter Lilliengren (del 2)

  · Sinnessjukt

  I det åttiosjunde avsnittet av podden pratar vi återigen om psykodynamisk terapi med psykologen och psykodynamikern Peter Lilliengren. Det här är den andra och sista delen av intervjun och denna gång fokuserar vi mer på skillnadenra mellan kognitiv beteendeterapi (KBT) och psykodynamisk terapi (PDT), och hur mycket de har inspirerats av varandra. Dessutom diskuterar vi givetvis psykoanalysens fader, den mytomspunne och dyrkade – men också starkt ifrågasatte – Sigmund Freud. Vilka var hans förtjänster och vad var mindre bra med hans teorier? Hur mycket fuskade han egentligen med sin forskning? Vi talar även om det väldigt aktuella ämnet bortträngda minnen, ett mörkt kapitel inom psykologin och juridiken som uppmärksammats i till exempel Kevin-fallet, mordet på Catrin Da Costa och turerna kring Thomas Quick. Peter menar att vissa psykologer och vetenskapsmän som Sven Å Christianson tycks ha missuppfattat begreppet bortträngning.Om ni vill kontakta Peter eller gå i psykoterapi hos honom, så kan ni googla...

  starstarstarstarstar
 • 86. Psykodynamisk terapi med Peter Lilliengren (del 1)

  · Sinnessjukt

  I det åttiosjätte avsnittet av podden pratar vi om psykodynamisk terapi. Christian har med sig psykologen och forskaren Peter Lilliengren, och det här är första delen av två i den här PDT-specialen. Psykodynamisk terapi härstammar från psykoanalysen och Sigmund Freud, men har utvecklats mycket de senaste decennierna. Tidigare var man motvilliga till att undersöka sina metoder vetenskapligt, men numera görs det i allt större utsträckning och det finns idag en del evidens för att PDT fungerar mot till exempel depression.Därför pågår just nu pågår en strid mellan olika psykoterapiskolor om vilken som är bäst, där PDT och KBT är de största terapigrenarna. Den psykodynamiska skolan har alltså gjort comeback, men det råder delade meningar om hur pass stark den återkomsten är. Dessutom verkar KBT vara mycket mer efterfrågat av själva patienterna. Christian frågar Peter om hans uppfattning om hur pass effektivt PDT är, men också om varför psykodynamiker länge var så hemlighetsfulla och vad han tycker om att...

  starstarstarstarstar
 • 85. Dokument: Aaron Beck och KBT-boomen

  · Sinnessjukt

  I det åttiofemte avsnittet av podden är det återigen dags för Sinnessjukt Dokument, som består av mer dokumentära avsnitt om ett specifikt ämne. Den här gången särskådas Aaron Beck och KBT-boomen, en fascinerande historia om en misslyckad amerikansk psykoanalytiker som nästan på egen hand bröt den freudianska dominansen som rådde under stora delar av 1900-talet.Aaron Temkin Becks föräldrar var ryska judar som emigrerade till USA från Ryssland som tonåringar i början av 1900-talet. Han växte upp på den amerikanska östkusten där han också studerade till läkare och psykoanalytiker. Efter att blivit nekad inträde i den amerikanska psykoanalytiska föreningen blev han en outsider och var tvungen att alliera sig med den beteendeterapeutiska skolan. Det blev början av en resa som skulle göra honom till en av de mest inflytelserika och intressanta personerna inom den moderna psykiatrin. Han ses som grundaren av kognitiv beteendeterapi, kanske framför allt den kognitiva delen av denna psykoterapi som idag är den i särklass mest använda och vetenskapligt undersökta av alla psykoterapiformer.Hoppas att ni gillar det här dokumentet om den spännande människan Aaron Beck och det monumentala skiftet inom psykoterapi som han åstadkom. Ni får gärna kommentera avsnittet på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom. Trevlig lyssning!

  starstarstarstarstar
 • 84. KBT-special

  · Sinnessjukt

  I det åttiofjärde avsnittet av podden pratar vi om KBT, kognitiv beteendeterapi. Christian har med sig läkaren och forskaren Pär Höglund, som nyligen gått en KBT-utbildning. Kognitiv beteendeterapi är förmodligen den mest populära psykoterapiformen sedan något decennium tillbaka, både i Sverige och i många andra länder. Metoden har vetenskapligt bevisad evidens mot en rad olika tillstånd, inte minst ångestsjukdomar och depressioner.I podden berättar Pär vad KBT består av och hur det går till när man söker hjälp hos en KBT-terapeut. Han berättar lite kort om psykoterapiernas tre olika vågor, där KBT tillhör den andra vågens psykoterapier. Vi diskuterar också skillnaden mellan KBT och psykodynamiska terapier, som tidigare varit dominerande men som numera fått mindre uppmärksamhet till förmån för just KBT. Pär berättar vad den som funderar på att gå i kognitiv beteendeterapi bör känna till och ger dessutom tips på vart man kan få hjälp.Både Pär och Christian finns på Twitter om du vill diskutera avsnittet...

  starstarstarstarstar
 • 83. Självvald inläggning

  · Sinnessjukt

  I det åttiotredje avsnittet av podden pratar vi om självvald inläggning, en extremt hyllad vårdmetod som sprider sig inom psykiatrin i Sverige. Självvald inläggning innebär att man som patient själv lägger in sig på en psykiatrisk avdelning när man känner att man börjar bli sjuk och behöver vård. Christian har med sig psykiatrikern Markus Takanen, och har dessutom intervjuat specialistsjuksköterskan Joachim Eckerström som driver ett projekt med självvald inläggning på Sankt Görans sjukhus i Stockholm. Metoden är ett slags mellanting mellan öppenvård och akutvård. Den används när öppenvårdskontakten inte känns nog, men läget inte heller är direkt akut. En time-out och avkoppling i en miljö med professionell vårdpersonal tillhands kan ibland räcka för att avstyra ett skov innan det blir allvarligt. För patienter med emotionellt instabil personlighetsstörning verkar metoden ha varit väldigt bra, vilket Joachim berättar mer om, men metoden används mot en rad andra diagnoser också. I länder som Norge och...

  starstarstarstarstar
 • 82. Dokument: Mentalsjukhuseran

  · Sinnessjukt

  I det åttioandra avsnittet av podden lanseras Sinnessjukt Dokument, som består av mer dokumentära avsnitt om ett specifikt ämne. Det första dokumentet behandlar mentalsjukhuseran i Sverige, en omvälvande tid för både psykiatrin och befolkningen. Under nästan 150 år byggdes ett trettiotal parallellsamhällen där tusentals svenskar var intagna. Under kulmen på 1970-talet satt nästan 40 000 svenskar på mentalsjukhus.Mentalsjukhuseran är en berättelse om vedervärdiga övergrepp och experiment på sjuka människor: trepanering, vattentortyr, lobotomi, insulinkomabehandling och åderlåtning. Men det är också en berättelse om en tid då psykiatrin var prioriterad och fick kosta pengar. Under mentalsjukhuseran utvecklades den moderna psykiatrin i Sverige och hela västvärlden, men i övergången från förvaring till öppenvård gick många av lärdomarna förlorade. I vakuumet efter de stora mentalsjukhusen följde en slags icke-politik som lever kvar än i dag.Om ni gillar det här nya greppet får ni gärna berätta det. Christian heter c_dahlstrom på Twitter. Glöm inte heller att sätta betyg i iTunes!

  starstarstarstarstar
 • 81. Idas depression (del 1)

  · Sinnessjukt

  I det åttioförsta avsnittet av podden pratar vi återigen om depression. Christian får besök av Ida Höckerstrand, en av duon som gör populära Ångestpodden. Ida berättar om den depression som drabbat henne nu i vinter efter en tuff period under sommaren och hösten förra året.På kort tid dog Idas morfar i cancer och hennes faster i självmord, två enorma sorger precis efter att hennes tidigare förhållande tagit slut under sommaren. Vi pratar om hur hon förstod att hon var deprimerad, antidepressiva mediciner, vilken hjälp hon har sökt och hur sjukvården svikit henne när hon behövt den som mest. Bland annat pratar vi om ett besök på Sankt Görans psykakut där läkaren skickade hem henne med en påse ångestdämpande efter ett patientmöte som varade i någon minut.Tanken är att vi ska prata med Ida igen någon gång i höst, för att se om hon tagit sig ur depressionen. Håll tummarna för att hon kryar på sig snabbt och kommentera gärna detta avsnitt på Twitter, där Christian heter c_dahlstrom och Ida heter IdaHockerstrand. Trevlig lyssning!

  starstarstarstarstar
 • 80. Specifika fobier – Behandlingar och biverkningar

  · Sinnessjukt

  I det åttionde avsnittet av podden pratar vi återigen om specifika fobier. Christian har med sig läkaren och forskaren Pär Höglund. I det här avsnittet, som är del två av två i ämnet, pratar vi om behandlingar mot specifika fobier och vilka biverkningarna av dessa behandlingar är. Vilka är egentligen de bästa behandlingarna mot specifika fobier?Vi pratar även kort om diagnostiken som vården använder sig av för att undersöka om en patient har en specifik fobi eller inte. Dessutom berättar Pär om biverkningar som behandlingen av specifika fobier kan ge, samt lite grann om forskningen kring nya behandlingar av specifika fobier och vad man kan förvänta sig av framtiden. Till exempel pågår forskning på Stockholms universitet där man undersöker huruvida VR (virtual reality) kan användas inom behandlingen mot specifika fobier.Vi vill givetvis veta vad du tyckte om det här avsnittet så gå hemskt gärna in på Twitter och gör din röst hörd. Christian heter c_dahlstrom där och Pär heter doctor4quality. Trevlig...

  starstarstarstarstar
 • 79. Specifika fobier – Fakta och statistik

  · Sinnessjukt

  I det sjuttionionde avsnittet av podden pratar vi om specifika fobier. Christian har med sig läkaren och forskaren Pär Höglund. I det här avsnittet, som är det första av två i ämnet, pratar vi om vad specifika fobier är för någonting, vilka de vanligaste symtomen är och lite om statistik kring specifika fobier – såsom det faktum att det är den vanligast förekommande ångestsjukdomen av alla.Vi pratar även om de fem olika områden som specifika fobier vanligen kretsar kring – till exempel djurfobier som spindelfobi – och hur fobierna tar sig uttryck. Pär berättar lite om diagnostikverktygen man använder sig av inom vården, om sina egna erfarenheter av specifika fobier hos patienter, varför han tror att så många inte söker hjälp samt vilka det är som trots allt söker hjälp till slut. Vi blir givetvis glada om ni vill kommentera och diskutera avsnittet med oss. Både Christian och Pär finns på Twitter, Christian heter c_dahlstrom och Pär heter doctor4quality där. Trevlig lyssning!

  starstarstarstarstar
 • 78. Götzsche-gate med Mikael Landén

  · Sinnessjukt

  I det sjuttioåttonde avsnittet av podden pratar vi om den kontroversiella ”vetenskapsmannen” Peter Götzsche, som är direktör för forskningsorganisationen Cochranes center i Köpenhamn. Gäst är en av Europas främsta auktoriteter på bipolär sjukdom, den prisbelönte psykiatriprofessorn Mikael Landén. Han är en av de som ifrågasatt Peter Götzsches bok om psykiatrin, ”Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse”, som blivit uppmärksammad i allt från Aftonbladet och Efter tio med Malou von Sivers till Läkartidningen. Mikael Landén tycker att Peter Götzsche är okunnig om det psykiatriska fältet och dessutom nedlåtande och grund i sin kritik.I boken hävdar Götzsche att psykiatriprofessorer, ”silverryggar” som han kallar dem, är korrupta och bara söker berömmelse och pengar. De ljuger för sina patienter och borde tvångspensioneras. Resten av boken ägnar Götzsche åt att hävda att psykofarmaka helt saknar positiva effekter och att de ”äter” upp hjärnan och gör att patienterna tar livet av både andra och sig själva...

  starstarstarstarstar