Episodes

  • I årets sidste afsnit af Sjælesund Podcast har jeg interviewet Theiss Bendixen, som er forfatter til bogen "Skeptisk - en hyldest til videnskaben". Theiss er uddannet psykolog og Ph.d.-studerende på afdelingen for religionsvidenskab på Aarhus Universitet.

    I afsnittet kommer vi ind på:

    - Hvorfor vi skal hylde videnskaben

    - Hvilke begrænsninger videnskaben har

    - Hvad sund og usund skepsis er

    - Konspirationsteorier og alternative behandlingsformer

    - Dybe sandheder

    - Forskellen på kausalitet og korrelation

    - Det menneskelige sinds benspænd og faldgruber

    - Videnskab og tro

    - Og sidst men ikke mindst: om videnskab kan gøre dig mere sjælesund...

    Rigtig god lyttelyst!

    Afsnittet er optaget i sommeren 2020

  • Hvis du har læst titlen på ugens afsnit af Sjælesund Podcast med rynkede bryn og en uforstående mine, så er du med garanti ikke den eneste. Måske er du endda også blevet lidt provokeret? Helt forståeligt.

    Stress er i sandhed blevet en folkeepidemi og mange kan nok nikke genkendende til, at den eneste kur, som vi præsenteres for i vores moderne samfund mod stress, er ro. Sygemelding, mindfulness, stilhed, et minimum af krav og pres, færre ydre stimuli, ro, ro og atter ro.

    Men hvad hvis dette ikke er løsningen på stress? Hvad hvis den opadgående kurve skal knækkes på en helt anden vis og med en helt anden tilgang?

    De fleste af os kender allerede den gængse og mest udbredte metode til at bekæmpe stress, så derfor ville jeg i stedet gerne undersøge, om der mon kunne være andre bud på, hvorfor vi til stadighed ser en stigende forekomst af stress og om vi egentlig griber problemet rigtigt an?

    I interviewet her kan du derfor høre psykolog, metakognitiv terapeut og forfatter til bogen "Stress dig sund" Carsten Juul give sit noget kontroversielle bud på, hvorfor stress egentlig opstår og hvordan vi undgår, at det forringer vores livskvalitet. Og ikke mindst, hvorfor stress måske slet ikke er så farligt som vi går og tror...

    Jeg håber, du tør lade dig provokere lidt - rigtig god lyttelyst!

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • I dette afsnit af Sjælesund Podcast er jeg på besøg hos Amanda Lagoni og Louise Larsen aka "Women's Hiking Club" til en snak om, hvorfor de har skabt et fællesskab, som handler om noget så simpelt som at sætte den ene fod foran den anden. Og hvorfor dette fællesskab er "for women ONLY". Og hvorfor de uden undtagelse har portvin, øl eller gin (eller alle tre) med på deres ture. Og hvorfor dette kvindefællesskab er blevet så populært, at alle deres ture stort set altid er udsolgte.

    For Amanda og Louise er det at vandre nemlig langt mere end bare at sætte den ene fod foran den anden. For dem har vandring helet traumer, været dybt frisættende og styrkende, og er blevet en fuldstændig obligatorisk og uundværlig del af deres liv.

    Uanset om du kan lide at gå eller ej, så er jeg sikker på, du vil NYDE Amanda og Louises rørende, smukke og sjove fortællinger om deres oplevelse af, hvad vandring og naturen kan gøre af underværker. Jeg tog i hvert fald derfra i exceptionelt godt humør - og med en nyvakt trang til at finde mine vandrestøvler frem...

    Afsnittet byder desuden også på gode vandrehistorier, råd og tips til selv at komme i gang samt "must-haves" til rygsækken.

    Rigtig god lytning!

    Find Women's Hiking Club her:

    @womenshikingclub

    Afsnittet er optaget i august 2020.

  • Jeg har været på besøg hos friluftsvejleder Mette Mortensen, som bl.a. er kendt fra underholdningsprogrammet "Alene i vildmarken". Under besøget delte Mette sin fantastiske, vilde, rørende og smukke historie om at forsøge at skabe sig et liv i det barske, norske fjeld. Nu er tiden kommet, hvor jeg endelig kan dele historien med jer - og nøj, hvor har jeg glædet mig!Mettes fortælling er så spændende og gribende, så derfor er afsnittet også lidt længere end sædvanligt. I afsnittet berører vi både dybe eksistentielle temaer som sorg, savn, lykke og selvværd og helt lavpraktiske råd til, hvordan man egentlig lige bærer sig ad med at overleve uden meget andet end en vilje af stål, et fiskenet, en tarp og 100 gram instant kaffe... Der er ikke meget mere tilbage end at sige: gå en lang tur i naturen eller sæt dig med en kop varm kakao og tryk på play!Rigtig god lyttelyst.

  • ROD! Vi kender det allesammen og vi har alle en holdning til rod. Nogle foretrækker at leve i kaos, mens andre ikke kan foretage sig noget fornuftigt før alt ligger pænt på sin plads.Men hvorfor forholder det sig egentlig sådan? Og er rod nødvendigvis altid en dårlig ting?I afsnittet her taler oprydningsekspert Sanne Severinsen om, hvad rod egentlig er, hvilke typer af rod, der findes og hvorfor nogle mennesker har tendens til at rode mere end andre. Hun kommer også ind på, hvad rod kan fortælle om et menneske og hvilken positivt afsmittende effekt oprydning kan have på en lang række andre aspekter af dit liv. Sanne giver også gode råd til, hvordan du selv kan komme i gang med at rydde op - så du helt automatisk kan begynde at skabe mere rum til livet.Rigtig god lyttelyst!Find Sanne:https://rumtillivet.dk/@rumtillivet

  • Emnet for fredagens episode af Sjælesund Podcast er børneyoga! Jeg har talt med Emmamaria Vincentz, som er en af pionererne indenfor børneyoga herhjemme. Hun brænder i sandhed for børneyoga og har en lang række yogalærer- og terapeutiske uddannelser bag sig, bl.a. hos Yogakids og i Yoga for the Special Child i USA.I afsnittet kommer vi bl.a. ind på hvilke forskelle og ligheder, der er mellem børneyoga og voksenyoga, hvordan yoga kan bruges som et virksomt pædagogisk værktøj i undervisningssammenhænge og hvorfor yoga egentlig er så fantastisk god for børn i vores moderne tid. Jeg har ikke selv børn og havde inden mit møde med Emmamaria en forestilling om, at jeg derfor ikke ville finde dette emne helt ligeså relevant for mig selv, som når jeg ellers laver interviews. Der tog jeg godt og grundigt fejl. Vi voksne kan lære SÅ utroligt meget af børneyogaens tilgang til både bevægelse og livet i al almindelighed. God lyttelyst!Find Emmamaria her:@lilleyogahuslilleyogahus.dk

  • I dette 20. afsnit af Sjælesund Podcast har jeg været på besøg hos yogalærer og psykolog Birgitte Gorm Hansen.

    Birgitte bruger sin egen yogahistorie som afsæt for en snak om det opbrud vi lige nu ser omkring yogatraditionens lige linjer - både de hierarkiske linjer, der traditionelt var mellem yogamestre og deres elever, og de linjer vi har rettet vores krop ind efter i yogaens fysiske praksis.

    Som nye bevægelser finder vej ind i moderne yoga ser vi også nye relationer mellem yogalærere og deres elever, og det stiller nye krav til yogaunderviseren. Hvordan kan kroppens indre sansning være et kompas i yogaens fysiske praksis? Hvor går magten hen, når yogaskolernes hierarkier flades ud? Er det altid bedre at sidde i cirkel end at sidde for fødderne af en guru? Hvilket lys navigerer vi efter i moderne yoga og hvilken skygge kaster det?

    Lyt med og bliv klogere på alt dette - samt hvordan yoga hænger sammen med både fisk og fiskeben, nationalsocialisme og jazzmusik.

    Rigtig god fornøjelse!

    Hvis du gerne vil dykke mere ned i nogle af de mange emner, som Birgitte bringer op i løbet af afsnittet, får du her en udførlig liste over de navne og inspirationskilder, som Birgitte nævner:

    Genpo Roshi (forfatter til bogen: "Spitting out the bones")Jeanne Jensen (Fascial flow)Ateeka (yoga somatics)Angela Farmer (pioner indenfor ikke-lineær yoga)Emily Conrad (Continuum movement)Uma Dimsmore Tuli (womens yoga og yoga nidra)Theo Wildcroft (ophavskvinde til post-lineage yoga) Sara Speyer (Indolog og medvirkende i Sjælesund Podcast #2 og om yogahistorie og #3 sanskrit)Lone Fjorback (lektor - Dansk Center for Mindfulness, Aarhus Universitet)Niels Bukh (stor indflydelse på gymnastik- og idrætstraditionen i Danmark og internationalt. Desuden ivrig tilhænger af nazismen)

    Find Birgitte: https://www.dynamicyoga.dk/@birgitte_gorm_hansen

  • I dette 19. afsnit af Sjælesund Podcast har jeg været på besøg hos Jeppe Skovgaard, som er medskaber af bevægelsesfællesskabet Rört. I afsnittet snakker jeg bl.a. med Jeppe om, hvordan bevægelse kan skabe et kraftfuldt og kærligt fællesskab, om hvorfor det er så vigtigt at medlemmer også tager aktivt del i at skabe Rört og om bæredygtighed på flere niveauer. Vi taler om yoga, akroyoga, løb, parkour, meditation, styrketræning, dans, kamp - og det hele fletter sig fint sammen til ét under overskriften "bevægelse som fællesskab". God fornøjelse!Find Jeppe og Rört:https://roert.dk/Find Sofie:sjaelesund.dk@sjaelesund

  • I 18. afsnit af Sjælesund Podcast fordyber jeg mig endnu engang i yogaen (og livet i al almindelighed!), når jeg sammen med Christine Bonde dykker ned i yogaformen Strala yoga - og de mange gaver, som denne yogaform byder på. Strala yoga bygger på bevægelsesformen Natural Movement, som kort fortalt handler om at bevæge sig som det "menneskedyr", vi er skabt som - finde legebarnet frem og følge sine instinkter. I Strala yoga ligger fokus ligeledes på bevægelsen frem for stillingen og Christine siger selv om yogaformen:

    "Strala er en bevægelsesform der indebærer masser af flow, lethed, blødhed, koordination, ynde og energibesparelse. Foruden at være en måde at bevæge sig på, er Strala også et mindset, man kan bruge til at omfavne alle andre aspekter af sit liv på. Det er et redskab der er lige så anvendeligt på måtten som uden for måtten."Lyt med og hør meget mere om, hvad Strala yoga går ud på og hvordan det for Christine er blevet langt mere end blot en bevægelsespraksis.God fornøjelse!Find Christine:@christinebondechristinebonde.dkFind Sofie:@sjaelesundsjaelesund.dk

  • I dette afsnit af Sjælesund Podcast skal du høre om en helt særlig kampkunstform, aikido, hvor det ikke handler om at bekæmpe og om nødvendigt dræbe sin modstander, men tværtimod om at skabe fred og harmoni. Aikido er ikke blot en kampteknik, men også en personlig udviklingsproces. Ai står for harmoni, venskab og kærlighed. Ki står for sind, vilje og energi. Do står for vejen, der forener krop og energi.Carsten Møller er Ki Aikido-instruktør og en af de få, som har udbredt aikido herhjemme i Danmark. I afsnittet kan du høre ham fortælle om kampkunsten, om hvordan han selv blev betaget af den og om hvordan den er meget mere end blot en fysisk praksis. Du vil også få en lille smagsprøve på aikido, når Carsten guider mig igennem nogle af de mest basale teknikker... Til slut i afsnittet kan du også høre Carsten fortælle om et andet af hans specialer, nemlig Alexanderteknik. Rigtig god fornøjelse!

    Find Carsten her:

    alexanderteknik.dk

    Find Sofie her:sjaelesund.dk @sjaelesund

  • Jeg har været på Samsø og besøge yogalærer Anette Meldgaard, som i afsnittet her fortæller sin egen personlige historie om, hvordan og hvorfor yogaen blev en så stor del af hendes liv på meget kort tid. Hun fortæller om, hvorfor hun for 10 år siden valgte at flytte hele sit liv til Samsø og om hvordan yogaen fik hende til at tage en vigtig og afgørende beslutning om at vinke farvel til en karriere i mode- og tekstilbranchen og vælge en helt ny vej i livet. Anette fortæller også om, hvordan yogaen hjalp hende til at finde hjem, om vigtigheden i at følge sit hjerte og om gaverne ved at lytte til stilheden.

    Afsnittet er krydret med små, stemningsfulde bidder af Anettes yogaundervisning, som jeg deltog i på Ballen Strand, mens jeg var på Samsø. Hvis du planlægger at besøge øen i løbet af sommeren, kan jeg varmt anbefale at deltage.

    Find Anette:@yogamoyogamo.dkFind Sofie:@sjaelesundsjaelesund.dk

  • Vi kender alle til smerte. Det er i hvert fald svært - for ikke at sige umuligt - at gå igennem livet uden at opleve smerte i større eller mindre grad. Men hvad er smerte egentlig og hvorfor opstår det? Oplever vi smerte ens? Hvad er egentlig forskellen på akutte og kroniske smerter? Skal smerte altid undgås eller kan det være OK at mærke smerte? Hvad skal man gøre, hvis man oplever vedvarende og uforklarlig smerte?Lyt med og få svar på alt dette i et spændende og nørdet afsnit af Sjælesund Podcast, hvor jeg har talt med smerteforsker Morten Høgh. Morten er uddannet fysioterapeut og har arbejdet som praktiserende fysioterapeut siden 1999. Han er specialist i muskuloskeletal fysioterapi og i sportsfysioterapi og har desuden en uddannelse i smertevidenskab (MSc Pain) samt en PhD i medicin/smerteforskning.

    God fornøjelse!

    Du kan finde Morten her:videnomsmerter.dkPå instagram: @mhdk_drmortenhoeghOBS: Optagelsen er lavet under Corona og er derfor optaget over telefonopkald.

  • D. 27. maj var jeg på besøg hos Sisse Siegumfeldt, som er en del af den hårdtarbejdende trio foruden Sisse bestående af Ann-Charlotte Monrad og Birgitte Gorm Hansen. De tre kvinder har siden d. 7. maj, hvor de oprettede Facebook-gruppen "Støt Danske Yoga- og Meditationslærere", kæmpet for at få yoga og meditation tilbage ud i salene og ind i genåbningsforhandlingerne på Christiansborg. I afsnittet her kan du høre to af dem, Sisse og Birgitte, sætte ord på, hvordan det har været at få indblik i den politiske verden og hvad status på forhandlingerne er lige nu. Hvis du har lyst til at støtte Sjælesund Podcast med et fast lille beløb, kan du gøre det lige her: https://sjaelesund.10er.app/

    Du må hjertens gerne give podcasten en anmeldelse i iTunes, og du kan også følge med i udgivelserne på Facebook og på Instagram.

  • I dette bonusafsnit ”EKSTRA - CORONA: Trygge mennesker skaber en bedre verden” af Sjælesund Podcast har jeg inviteret yogalærer, forfatter og cand.mag i litteraturvidenskab Ann-Charlotte Monrad i ”online-studiet” til en snak med udgangspunkt i hendes blogopslag ”Angst æder sjæle op – nervesystemets udfordringer i en tid med corona” (du kan finde linket til bloggen nederst). Vi taler om de negative psykiske konsekvenser af en corona-krise og om det manglende fokus på en begyndende mental sundhedskrise. Vi taler om, hvordan nervesystemet påvirkes af frygtretorik og hvordan al rationalitet kan viskes bort med en dyb, monoton røst. Og vi taler om pressemødet d. 6. april hvor vores statsminister Mette Frederiksen proklamerede, at nu skulle vores yngste medlemmer af samfundet gå forrest med fanerne i en genåbning af Danmark.

    ”Ligeså snart vi kan, skal vi i gang med at kramme igen og vi skal stå ved siden af hinanden og trække vejret sammen og vi skal i gang med at være mennesker sammen igen. For det er det eneste, der gør livet værd at leve.”

    - Ann-Charlotte Monrad

    Her kan du læse Ann-Charlottes blogopslag:

    https://www.pranayogashala.dk/writings/2020/4/10/angst-der-sjle-op-nervesystemets-udfordringer-i-en-tid-med-corona

    Ann-Charlotte nævner et kursus, hun skal deltage på, og hvis du er interesseret, kan du læse mere om det her:

    https://www.yogicstudies.com/ys-108

    Og hvis du vil støtte ”Sjælesund Podcast” kan du gøre det lige her:https://sjaelesund.10er.app/

  • Dette 12. afsnit af "Sjælesund Podcast" har ladet vente på sig, men hvor har jeg glædet mig enormt meget til at dele det med jer. D. 7. marts, ikke mange dage før corona-virus tvang vores samfund i knæ, var jeg så heldig at få et glimt af stemningen, havet og stilheden på Kristine Marie Rosts retreat i Højby. Efter 2 timers "yinpower" og en overdådig morgenmad satte vi os ned og snakkede om Kristines rejse ind i yogaland og hendes helt særlige måde at undervise i yin yoga. Vi snakkede om det at føle smerte, om bløde six packs, om Øst og Vest og om Skjern Å. Og så snakkede vi om at gå fra at kravle ud af yogastillinger til at svæve ud af dem. Kristine Marie Rost fortæller i dette interview hudløst ærligt og åbent om sit liv med op- og nedture og om alle de veje - og der er ikke så få! - som førte hende til livet som fuldtidsyogalærer. Jeg må indrømme, at jeg kravlede ud af nogle af Kristines yogastillinger, men én ting er sikkert og det er, at jeg svævede fra retreatet i Højby.Du kan finde Kristine og hendes mange tilbud lige her:yinpower.dk

  • Inden du sætter høretelefonerne i ørerne, så vil jeg på det kraftigste anbefale dig, at du går en lang tur et smukt sted, imens du lytter. Tro mig, det vil gøre din oplevelse af ugens afsnit af "Sjælesund Podcast" langt bedre! Hvorfor? Det finder du snart ud af...I denne uges afsnit af "Sjælesund Podcast" skal det handle om to spændende strukturer og muskler i din krop, og hvorfor det er så enormt vigtigt, at disse fungerer som de skal. De to muskler hedder psoas og bækkenbunden og bare rolig - afsnittet er alt andet end en tør anatomilektion. Maria Allingham, som er min ugens gæst, har en helt særlig tilgang til disse to strukturer og har arbejdet med psoas og bækkenbund igennem mange år, både privat og i sin undervisning. Hun er en passioneret, entusiastisk og inspirerende yogalærer og fortæller (lyt selv!), og har specialiseret sig i yoga for kvinder, gravidyoga, fødselsforberedelse og efterfødselsyoga. Det betyder bestemt ikke, at afsnittet her ikke er relevant for dig, hvis du ikke er kvinde - psoas og bækkenbunden findes nemlig i os alle. Rigtig god gåtur!Du finder alle Marias tilbud lige her:https://allinyoga.dk/Er du blevet "hooked" på psoas og vil du vide mere?Maria har en stor del af sin viden fra Liz Koch (coreawareness.com), som har dedikeret det meste af sit arbejdsliv til at studere psoas. Maria anbefaler, at man lytter til podcastafsnittet her med Liz, hvis man vil have endnu mere viden om psoas:https://podcasts.apple.com/dk/podcast/psoas-from-an-energetic-perspective-part-one/id1455897037?i=1000431559710&l=da

  • Kender du det at spise mens du laver alt muligt andet? Spiser du ofte på farten? Spiser du dig tit alt for mæt uden rigtig at nyde maden? Eller har du uforklarlige udfordringer med din fordøjelse?I ugens afsnit af "Sjælesund Podcast" skal det handle om en helt særlig gren af mindfulness - nemlig mindful spisning. Jeg er på besøg hos Jette Uhre på hendes ødegård i Sverige lidt udenfor Malmö. Her høres kun lyden af vinden og så langt øjet rækker er der bølgende, beroligende marker. Her er det svært ikke at blive mindful! Jette Uhre har en bachelor i "Sundhed og ernæring" fra professionshøjskolen Metropol og skrev bachelorprojekt om mindful spisning. Hun har før været plaget af et meget anstrengt forhold til mad og pendlede i mange år mellem restriktiv spisning den ene dag og hovedløs overspisning den næste. Gennem bl.a. mindful spisning formåede Jette at opnå madro og kæmper ikke længere med sin spisning. Hun har siden uddannet sig til spisepsykologicoach og mindfulnessinstruktør, og har hjulpet klienter med at skabe et balanceret forhold til mad. Jette er forfatter til bogen "Slip slankekursmentaliteten" og du kan læse meget mere om hende lige her:jetteuhre.dk

  • I ugens afsnit af "Sjælesund Podcast" er jeg på besøg hos Svend Trier til en snak om meditation i sind og samfund. Er meditation selvdyrkende navlepilning eller kan det hjælpe os til at blive bedre samfundsborgere? Svend Trier er meditationslærer og én af pionererne herhjemme inden for meditation. Han er forfatter til to bøger om samme: "Vær dit eget lys" og "Meditation - en rejse tilbage til dig selv" og har mediteret hver dag i over 50 år. Her i podcastafsnittet deler han ud af sin erfaring, viden og indsigt om meditationens gaver - og forhåbentlig kan du mærke hans nærværende, rolige og hjertevarme gemyt helt ud igennem dine høretelefoner!Du finder Svend Trier og alle hans meditationstilbud lige her: http://www.quantumseminars.dk/

  • I ugens afsnit af "Sjælesund Podcast" har jeg været på besøg hos Louise Fjendbo i hendes yogastudie Yogaliving på Frederiksberg. Louise er yogalærer og har igennem de sidste 16 år videreuddannet sig inden for alignment og kroppens biomekanik. Louise mener, at yogaverdenen mangler et langt større fokus på netop dette, og at mobilitet frem for styrke og stabilitet fylder alt for meget ude i rigtig mange yogasale.Louise er hudløst ærlig og siger tingene, som de er - helt uden filter. Hun har en befriende direktehed, så vær beredt på at blive udfordret lidt på dine egne ståsteder.Der er masser inspiration at hente for både yogalærere, yogaelever og alle andre, som er interesserede i at bevæge sig stærkt, sundt og smertefrit.Louise underviser både hold og enetimer, og er forfatter til en række bøger om yoga. Du kan finde Louise og hendes mange tilbud på hendes hjemmeside:yogaliving.dkEr du sulten efter mere viden?Louise nævner én af sine lærere, Jordan Bloom, som du kan læse mere om her:https://jordanbloom.com/Katy Bowman, en kendt amerikansk biomekaniker, nævnes også i interviewet og hendes bøger giver en letlæselig introduktion til biomekanik og bevægelse.God fornøjelse!

  • I ugens afsnit af "Sjælesund Podcast" har jeg været på besøg hos Gull-Maja La Cour i Aarhus. Gull-Maja er uddannet psykolog, mindfulnessinstruktør og yogalærer, og hun har specialiseret sig i psykologien og spiritualitetens rolle i løsningen af klimakrisen. Gull-Maja mener at "det springende punkt er, at vi formår at tage de indsigter, opmærksomheder og kvaliteter vi gør i vores indre praksis med videre ud i verden", hvilket hun formidler gennem kurser, foredrag og workshops.I afsnittet kan du høre Gull-Majas bud på, hvorfor det for mange kan være så svært at handle på de gode intentioner ift. klimaet og hvordan en meditationspraksis kan være et redskab til at handle mere klimavenligt.Vil du læse mere om Gull-Maja? Så kan du besøge hendes hjemmeside lige her: levedygtig.nu