Episodes

 • Dit is een bonus aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Review van de Brooks Glycerin 21 hardloopschoenen op basis van onze eigen loopverhalen

  INLEIDING:

  In deze bonusaflevering duiken we opnieuw in de wereld van hardloopschoenen, ditmaal met een frisse blik op de Brooks Glycerin 21.

  We erkennen dat onze expertise niet ligt in het technisch ontleden van schoenen, maar eerder in het delen van persoonlijke loopervaringen en het toepassen van algemene sportkennis.

  Daarom richten we ons dit keer op de verhalen achter onze hardloopsessies met de Brooks Glycerin 21, ondersteund door feiten en vergelijkingen met eerdere modellen zoals de Brooks Ghost Max.

  En in het kader van volledige transparantie: wij hebben deze schoenen gratis gekregen van Brooks met als doel om deze content te maken.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

  Wat maakt de Brooks Glycerin21 speciaal?

  De schoen belooft ultiem comfort en lichtheid, met een focus op 'distraction free' lopen. Hij is uitgerust met de DNA LOFT v3 zool, verrijkt met stikstof, voor een stabiele en veerkrachtige loopervaring.

  Hoe verhoudt de Brooks Glycerin 21 zich tot de Brooks Ghost Max die we eerder bespraken?

  De Glycerin 21 is zo'n 40 gram lichter dan de Brooks Ghost Max, wat bijdraagt aan het gevoel van lichtheid en snelheid tijdens het lopen.

  Zijn de Brooks Glycerin 21 de beste schoenen voor een marathon?

  Volgens Brooks is de Glycerin 21 een prima keuze voor wedstrijden, inclusief marathons, door de combinatie van comfort en prestatie. Jurgen kiest ervoor om zijn Marathon van Rotterdam er op te gaan lopen.

  Wat was de meest memorabele loopervaring van Gerrit met de Brooks Glycerin 21?

  Een trailrun in het Teutoburger Wald in Duitsland, waarbij alle weertypen de revue passeerden en de schoenen een betrouwbare ondersteuning boden op zowel de klimmen als afdalingen.

  Handige bronnen en links:

  De productpagina van de Brooks Glycerin 21 op de website van Brooks: https://www.brooksrunning.com/en_nl/glycerin-21-mens-neutral-cushioned-running-shoe/110419.html

  Onze 'andere' review van de Brooks Ghost Max hardloopschoenen aan het begin van 2024: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/review-van-de-brooks-ghost-max-hardloopschoenen-comfort-ontmoet-duurzaamheid/

  Alle afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast over innovatie in hardloopschoenen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/hardloopschoenen/

  Op zoek naar een specifiekere review van deze hardloopschoen van Brooks? Zie ook de test op Hardloopnetwerk: https://hardloopnetwerk.nl/review-brooks-glycerin-21/

  Video van deze aflevering op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=yzqdkc6qadg

  —-

  De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op...

 • Dit is de 176e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Slimmer presteren in Parijs: over baanwielrennen met Gert Galis

  INLEIDING:

  In deze aflevering duiken we diep in de wereld van baanwielrennen met Gert Galis, embedded scientist bij de KNWU. We onthullen hoe wetenschap en innovatie de Nederlandse baanwielrenners naar de top van de wereld hebben gedreven, vooral met het oog op de Olympische Spelen in Parijs.

  Gert deelt inzichten over de cruciale rol van data-analyse, aerodynamica, en materiaalontwikkeling in het optimaliseren van prestaties.

  We bespreken de verschillende baanwielrendisciplines en hoe renners zich voorbereiden op de unieke uitdagingen van elk onderdeel.

  Luister naar deze aflevering voor een kijkje achter de schermen bij de wetenschap die onze atleten sneller maakt en ontdek wat jij als amateursporter hieruit kunt leren.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

  1. Wat maakt baanwielrennen uniek vergeleken met andere wielersporten?

  Baanwielrennen is tactisch en dynamisch, met disciplines die variëren van sprint tot duuronderdelen, allen gekenmerkt door hoge snelheden en strategisch spel zonder het gebruik van remmen.

  2. Hoe dragen wetenschap en innovatie bij aan de successen in baanwielrennen?

  Door nauwgezette data-analyse, aerodynamische optimalisaties, en materiaalinnovaties kunnen renners hun prestaties verbeteren. Specifieke aanpassingen aan bijvoorbeeld het materiaal kunnen significant bijdragen aan snelheid en efficiëntie.

  3. Hoe bereiden renners zich voor op de verschillende disciplines binnen het baanwielrennen?

  Naast fysieke training focussen renners zich op techniek en tactiek, specifiek afgestemd op elke discipline. De keuze van materiaal en afstelling speelt hierbij een cruciale rol.

  4. Wat kan een amateursporter leren van de aanpak in het baanwielrennen?

  Het belang van gerichte training, het analyseren van je prestaties door data, en het belang van materiaalkeuze en afstelling kunnen amateurs helpen hun eigen prestaties te verbeteren.

  Handige bronnen en links:

  Slimmer presteren in Parijs: over roeien met Matthias Verstraelen. Ontdek de geheimen achter de voorbereiding van de Nederlandse roeiploeg voor de Olympische Spelen in Parijs. Luister naar inzichten van Matthias Verstraelen over training, techniek en mentale kracht. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-9/slimmer-presteren-in-parijs-over-roeien-met-matthias-verstraelen/

  Aflevering 135 over de anaerobe tank: Als het heuvelop gaat, of je meewil met een demarrage, komt de anaerobe tank goed van pas. Hoe zorg je ervoor dat die goed gevuld is en niet te snel leeg raakt? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/135-slimmer-je-anaerobe-tank-inzetten-hoe-doe-je-dat/

  Aflevering 77 met ‘wielerwetenschapper’ Teun van Erp: Teun van Erp stond als een van de eersten aan de wieg van de wetenschappelijke revolutie in het wielrennen. Hoe zorgt hij ervoor dat wielrenners slimmer kunnen presteren? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-4/77-special-guest-teun-van-erp-wetenschapper-in-het-wielerpeloton/

  Aflevering 139 over de ‘ideale’ trapbeweging en cadans bij het...

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Dit is een bonus aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Opname live online "Vraag Ons Alles over je Marathon" van 26 maart 2024

  INLEIDING:

  Bereid je voor op je beste marathon ooit!

  Voor alle deelnemers aan de Rotterdam marathon (of een andere voorjaarsmarathon), organiseerde de Slimmer Presteren Podcast een online 'vraag-ons-alles' sessie. Interactief, leerzaam en helemaal 'op maat'.

  Deelnemers konden virtueel bij middle-aged-man-in-lycra Gerrit Heijkoop (7 marathons) en wetenschapsjournalist Jurgen van Teeffelen (3e marathon op 14 april) op de bank zitten.

  Op dinsdag 26 maart om 20:00 uur waren we live voor een exclusief "Vraag Ons Alles Over Je Marathon" online event.

  Of je nu je eerste marathon loopt of je persoonlijk record wilt verbreken, dit is jouw kans om live bij ons op de virtuele bank al je brandende vragen beantwoord te krijgen.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

  Zie hier de vraag (en antwoord!) module:

  https://app.sli.do/event/ubsaNcbvvk2cWgE7YNVgTH/live/questions

  Handige bronnen en links:

  Zie het overzicht van alle afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast die iets met het lopen van een marathon te maken hebben op deze pagina:

  https://slimmer-presteren-podcast.nl/alles-over-het-lopen-van-een-marathon/

   

  —-

  De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

   

  Zie ook:

  WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

  INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

  LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/slimmer-presteren-podcast

  PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

  VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

 • Dit is de 175e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Extra creatine slikken: zinvol of onzin voor duursporters?

  INLEIDING:

  Spieren zitten boordevol creatine. Handig voor acute energie wanneer je gaat sporten. Maar de voorraad in je lichaam kan wel heel snel leeg raken. Is het dus slim om extra creatine te slikken?

  Kan creatine suppletie je helpen om sneller te worden of het langer vol te houden?

  In deze aflevering duiken we in de wereld van creatine suppletie. Creatine, een natuurlijke energiebron in onze spieren, speelt een cruciale rol bij korte, explosieve inspanningen.

  We starten met een studie die geen prestatiebevorderend effect voor duursporters aantoont, waarna we verkennen of er toch voordelen kunnen zijn voor specifieke sporten of situaties, zoals wielrennen waar explosieve acties beslissend zijn.

  We benadrukken het belang van kritisch kijken naar suppletie, gezien de variatie in onderzoeksresultaten en de potentiële impact op gewicht en VO2 max.

  Bijzondere aandacht gaat uit naar vegetariërs, veganisten, en het verschil in effect bij vrouwen versus mannen, waar minder onderzoek naar is gedaan.

  Ook delen we persoonlijke ervaringen en meningen, onderstrepen we het belang van basisvoeding boven supplementen en bieden we inzichten in de juiste benadering voor creatine gebruik, afhankelijk van je sportieve doelen en leefstijl.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

  1. Heeft creatine zin voor duursporters?

  Studies tonen geen direct prestatiebevorderend effect voor duursporten, maar nuances zijn belangrijk afhankelijk van de sport en de individuele behoeften.

   

  2. Wat zijn de effecten van creatine op gewicht en VO2 max?

  Creatine kan leiden tot gewichtstoename door vochtretentie en een lichte afname in VO2 max, wat nadelig kan zijn voor pure duursportprestaties.

   

  3. Is creatine suppletie anders voor vrouwen dan voor mannen?

  Er is minder onderzoek gedaan naar vrouwen, maar potentiële verschillen in spiervezelcompositie en hormonale invloeden kunnen de effectiviteit beïnvloeden.

   

  4. Hebben vegetariërs en veganisten meer baat bij creatine suppletie?

  Ja, omdat ze minder creatine via voeding binnenkrijgen, kan suppletie nuttiger zijn om hun natuurlijke voorraden aan te vullen.

  Handige bronnen en links:

  Meta-analyse uit 2023 waarin geen effect van creatine op de duurprestatie bij getrainde sporters werd gevonden: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36877404/

  Review artikel waarin een negatief effect van creatine op de VO2max werd gevonden: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34859731/

  Maastrichtse studie bij wielrenners en triatleten die een tijdrit van 120 kilometer afwerkten en daarbij regelmatig een sprintje moesten trekken: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28806275/

  Factsheet creatine op Topsport Topics: https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/factsheet/factsheet-creatine/

   

  —-

  De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

   

  Zie...

 • Dit is de 174e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Trainen voor de marathon als een Keniaan met Sibren Lochs

  INLEIDING:

  Terwijl de Kenianen al jarenlang het langeafstandslopen domineren, doen de laatste jaren ook de Noorse hardlopers en triatleten van zich spreken. Wat is hun geheim precies? Om hier achter te komen, besloot Sibren Lochs vier maanden in Iten te gaan trainen. Tijd om hem als Special Guest eens uit te horen.

  In deze aflevering duiken Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen, samen met hun speciale gast Sibren Lochs, diep in de wereld van marathontraining. Specifiek richten we ons op de Noorse methode, een trainingsaanpak die in recente jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen onder zowel professionele als amateur atleten.

  We bespreken Sibren's unieke ervaring met het trainen in Kenia, het hardloopmekka van de wereld, en hoe hij de Noorse methode toepast op zijn trainingen.

  Sibren, oorspronkelijk uit Utrecht, heeft zijn baan opgezegd om fulltime te trainen in Kenia. Hij deelt zijn dagelijkse routine, die bestaat uit twee trainingen per dag, en legt uit hoe hij zijn trainingen aanpast op basis van lactaatmetingen om overtraining en blessures te voorkomen. Dit alles doet hij in de hoop zijn marathonprestaties naar een hoger niveau te tillen en de Nederlandse subtop te bereiken.

  We verkennen de achtergrond van de Noorse methode, bekend om zijn focus op intensieve duurtrainingen binnen specifieke hartslagzones, en bespreken hoe deze aanpak verschilt van traditionele trainingsschema's.

  Sibren's avontuur in Kenia biedt niet alleen inzicht in deze innovatieve trainingsmethode maar belicht ook de bredere vraag: hoe kunnen amateur atleten wetenschappelijke inzichten en topsportinnovaties benutten om hun eigen prestaties te verbeteren?

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

  1. Wat is de Noorse methode?

  De Noorse methode richt zich op trainingen binnen specifieke hartslagzones, met name tussen de aërobe en anaërobe drempel, om het uithoudingsvermogen en de prestaties te verbeteren zonder het risico op overtraining.

  2. Waarom trainen in Kenia?

  Kenia biedt unieke omstandigheden zoals hoogte, sterke trainingspartners, en een omgeving die volledig is ingericht op hardlopen. Dit maakt het een ideaal oord voor het verbeteren van hardloopprestaties.

  3. Hoe bepaal je de intensiteit van je trainingen?

  Door lactaatmetingen tijdens trainingen kan de juiste intensiteit worden vastgesteld, waardoor trainingen effectiever worden zonder de hersteltijd te verhogen.

  4. Kunnen amateur atleten ook profiteren van de Noorse methode?

  Ja, hoewel het gebruik van lactaatmeters en specifieke trainingsschema's misschien meer geavanceerd lijkt, kunnen de principes van de Noorse methode ook door amateurs worden toegepast om hun prestaties te verbeteren.

  Handige bronnen en links:

  Aflevering 89 over gepolarizeerd versus piramidaal trainen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-5/89-slimmer-trainen-is-gepolariseerd-trainen-inderdaad-de-beste-aanpak/

  Aflevering 93 over inspanningstesten: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-5/93-inspanningstesten-voor-wie-is-het-nuttig-en-wanneer/

  Aflevering 127 over HIIT:

 • Dit is de 173e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  De Enhanced Games: slimmer presteren met geneesmiddelen?

  INLEIDING:

  In deze aflevering duiken we in de fascinerende wereld van de Enhanced Games. We onderzoeken hoe deze alternatieve Olympische Spelen, waarbij het gebruik van prestatiebevorderende middelen onder strikte supervisie is toegestaan, het landschap van zowel topsport als amateursport zou kunnen veranderen.

  We bespreken de ethische overwegingen en de mogelijke voordelen en risico's. Van de impact op oudere sporters die hun prestaties willen verbeteren tot de vraag of dit het begin is van een nieuwe kijk op sport, waarbij de grenzen van menselijke prestaties opnieuw worden gedefinieerd.

  Samen met expert Guido Vroemen verkennen we ook de medische risico's en voordelen van suppletie met geneesmiddelen in de sport. Dit gesprek nodigt je uit om kritisch na te denken over de toekomst van doping en prestatieverbetering.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

  1. Wat zijn de Enhanced Games?

  De Enhanced Games zijn een alternatieve versie van de Olympische Spelen waarbij het gebruik van prestatiebevorderende middelen onder medisch toezicht is toegestaan.

  2. Waarom worden de Enhanced Games georganiseerd?

  Ze zijn bedacht om de wetenschap te omarmen en atleten de kans te geven hun volle potentieel te bereiken, met een kritische blik op de huidige anti-doping regelgeving.

  3. Zijn er voordelen aan het gebruik van geneesmiddelen voor oudere sporters?

  Ja, voor oudere sporters kan het gebruik van bepaalde geneesmiddelen of supplementen onder toezicht bijdragen aan het verbeteren van hun sportprestaties en welzijn.

  4. Wat zijn de medische risico's van doping?

  Doping kan ernstige gezondheidsrisico's met zich meebrengen, maar met professionele begeleiding kunnen sommige risico's beheerd worden.

  Handige bronnen en links:

  Alle doping specials op een rij: Contador, Armstrong en Hamilton. Stuk voor stuk bekende wielrenners met – vanwege het gebruik van doping – toch wel een kleine smet op de carrière. Maar ook in Nederland heeft menig topsporter zich gewaagd aan prestatiebevorderende middelen. De hoogste tijd om ons hier eens in te verdiepen. En dus duiken hosts Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen in de wereld van dopinggebruik in de sport. Want wat wordt allemaal verstaan onder doping? En hoe wordt dopinggebruik gecontroleerd? https://slimmer-presteren-podcast.nl/dopinggebruik-in-de-sport/

  Aflevering 18 over ouder worden en fit blijven: Sommige topsporters lijken helemaal geen last te hebben van hun leeftijd. Waar de sportieve piek ligt hangt logischerwijs van de sport af. Hoe blijven topsporters zo fit naarmate ze toch een dagje ouder worden? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/ouder-worden-en-fit-blijven-hoe-doe-je-dat/

  Website van de Enhanced Games: https://enhanced.org/

  Website van de Android Health Clinic: https://androidhealthclinic.com/

  Effecten van anabole steroïden misbruik op de gezondheid in de Haarlem studie:

 • Dit is de 172e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Sterkere spieren: misvattingen rondom eiwitinname

  INLEIDING:

  In deze aflevering duiken we dieper in het onderwerp eiwitinname, een essentiële factor voor sterke spieren. We ontrafelen misvattingen rond de benodigde hoeveelheid en timing van eiwitinname voor sporters.

  Vaak hoor je dat 25 gram eiwit direct na inspanning het beste is, maar is dit wel correct? We bespreken de laatste wetenschappelijke inzichten en geven antwoord op vragen als: Hoeveel eiwit moet je eten, en maakt het uit of dit plantaardig of dierlijk is?

  Ook delen we praktische tips om niet te spastisch om te gaan met voeding.

  Door onze ervaringen en kennis te delen, hopen we jou als luisteraar beter te laten presteren en bewust te maken van de feiten en fabels rondom eiwitinname.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

  1. Hoeveel eiwit moet ik na mijn training innemen?

  Het idee dat je precies 25 gram eiwit moet innemen is achterhaald. Recente studies tonen aan dat het lichaam ook grotere hoeveelheden kan verwerken en gebruiken voor spieropbouw.

  2. Maakt het uit of mijn eiwitten plantaardig of dierlijk zijn?

  Zowel plantaardige als dierlijke eiwitten kunnen bijdragen aan spierherstel en -opbouw, al vereist plantaardige eiwitinname meer variatie en aandacht voor voldoende inname van alle essentiële aminozuren.

  3. Is er een limiet aan de hoeveelheid eiwit die mijn lichaam kan opnemen?

  Nieuwe inzichten suggereren dat het lichaam meer dan de vaak genoemde 25 gram per portie kan opnemen en gebruiken, vooral na inspanning.

  4. Hoe vaak moet ik eiwitten eten op een dag?

  De verdeling van eiwit over de dag is belangrijk, maar fixeer je niet op strikte regels. Zorg voor een gevarieerd voedingspatroon dat past bij jouw sportieve activiteiten.

  Handige bronnen en links:

  Samenvatting op Topsport Topics van recente Maastrichtse studie die laat zien dat er geen grens aan eiwitinname voor de spieropbouw lijkt te zijn: www.topsporttopics.nl

  Aflevering 14 n.a.v. documentaire Game Changers: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/game-changers-beter-presteren-op-een-vegetarisch-dieet-voor-sporters/

  Aflevering 106 over BCAA als supplement: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/106-bcaa-supplement-voor-een-betere-sportprestatie-zinvol-of-onzin/

  Aflevering 130 met Cas Fuchs: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/130-slimmer-herstellen-na-het-sporten-met-special-guest-cas-fuchs/

  Maastrichts overzichtsartikel over de verschillen tussen plantaardig en dierlijk eiwit in relatie tot spieropbouw: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34515966/

  Gunstige effecten van plantaardig dieet op cardiovasculaire gezondheid in gezonde tweelingen:

 • Dit is de 171e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Slimmer fietsen met een bikefit: zinvol of onzin?

  INLEIDING:

  In deze aflevering duiken we in de wereld van bikefitting. We verkennen of het zinvol of onzin is om je fiets perfect af te stellen voor urenlang comfort op de fiets. Vaak zorgt een verkeerde afstelling voor pijntjes, maar is bikefitting de oplossing?

  We delen onze eigen ervaringen en duiken in de wetenschap achter bikefitting. Met behulp van expert Guido Vroemen ontrafelen we de complexiteit van een goede fietsafstelling.

  Of je nu een amateur bent of een ervaren sporter, deze aflevering geeft je inzichten in hoe je jouw fietsprestaties kunt verbeteren en blessures kunt voorkomen.

  Ontdek samen met ons of een bikefit de investering waard is en hoe je zelfs met een beperkt budget je fietservaring kunt optimaliseren.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

  1. Wat is bikefitting?

  Bikefitting is het proces van het afstellen van je fiets om een optimale rijhouding te bereiken, gericht op comfort, efficiëntie, en het voorkomen van blessures.

  2. Is bikefitting alleen voor professionals?

  Nee, bikefitting is waardevol voor elke fietser, ongeacht het niveau, om comfort te verhogen en prestaties te verbeteren.

  3. Wat zijn de voordelen van een goede bikefit?

  Een goede bikefit vermindert de kans op blessures, verhoogt het comfort en de efficiëntie op de fiets, en kan zelfs je trapkracht verbeteren.

  4. Hoe weet ik of mijn fiets goed is afgesteld?

  Een professionele bikefitter kan dit beoordelen, maar basisindicatoren zijn onder andere de juiste zadelhoogte, reach, en hoek van de knieën tijdens het trappen.

  Handige bronnen en links:

  Recente Braziliaanse studie naar het effect van een bikefit op comfort, vermoeidheid en pijn bij grote mountainbikers: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36232250/

  Duidelijke verschillen in hoeken tussen statische en dynamische fietspositiemeting: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28749730/

  Hoeken (met name enkel, knie en elleboog) hangen af van de intensiteit waarmee gefietst wordt: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31475880/

  Getrainde wielrenners fietsen al in meest efficiënte fietspositie (afgaande op de heuphoek): https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9118982/

  Aflevering 139 over ‘dans in je cadans’: Waarom verschilt de trapfrequentie tussen wielrenners zoveel? Wat is de optimale cadans eigenlijk en kun je die trainen? En hoe zorg je ervoor dat je zo efficiënt mogelijk de pedalen rondtrapt: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/139-je-trapbeweging-op-de-fiets-trainen-zit-er-dans-in-je-cadans/

  Website van Best Bike Advice (online bikefit): https://bestbikeadvice.com/nl/nl/

  Fietspositiemetingen bij SMA: https://smamiddennederland.nl/fietspositiemetingen/

  Jurgen over de fiets van Annemiek van Vleuten bij Sportlab Sedoc:

 • Dit is de 170e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Slimmer presteren in Parijs: over roeien met Matthias Verstraelen

  INLEIDING:

  In deze aflevering duiken we diep in de wereld van het roeien, met speciale aandacht voor de Nederlandse roeiploeg die zich voorbereidt op de Olympische Spelen in Parijs. We hebben de eer om Matthias Verstraelen, een ‘embedded scientist’ bij de Nederlandse Roeibond, te verwelkomen om zijn inzichten en ervaringen met ons te delen.

  Als je je ooit hebt afgevraagd hoe topsporters zich voorbereiden op het grootste sportevenement ter wereld, dan is dit je kans op een kijkje achter de schermen.

  Deze aflevering is een must-listen voor iedereen die geïnteresseerd is in de roeisport, of je nu zelf roeit, fan bent van de Olympische Spelen, of gewoon nieuwsgierig bent naar wat er komt kijken bij de voorbereiding van topatleten.

  We hopen dat je geïnspireerd raakt door de verhalen en adviezen van Matthias en dat je praktische inzichten meeneemt die je kunt toepassen in je eigen sportieve avonturen.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

  1. Hoe belangrijk is krachttraining voor roeiers?

  Krachttraining is belangrijk, maar moet in balans zijn met techniek en uithoudingsvermogen. Het draait niet alleen om kracht, maar ook om hoe je die kracht efficiënt gebruikt.

  2. Welke innovaties spelen een rol in de roeisport?

  Innovaties zoals data-analyse en technologische hulpmiddelen helpen bij het verbeteren van technieken en strategieën, waardoor roeiers en coaches prestaties kunnen optimaliseren.

  3. Hoe bereiden roeiers zich mentaal voor op de Olympische Spelen?

  Mentale voorbereiding omvat het omgaan met druk, focus behouden en teamgeest opbouwen. Deze elementen zijn cruciaal voor succes op het hoogste niveau.

  4. Wat kunnen amateursporters leren van de aanpak van topsporters?

  Amateursporters kunnen leren over het belang van een gebalanceerde training, het gebruik van technologie voor prestatieverbetering, en mentale voorbereidingstechnieken.

  Handige bronnen en links:

  Aflevering 57 over bicarbonaat: Dat in een zware wedstrijd het melkzuur zowat uit je oren spuit, is sterk overdreven. Maar het is zeker zo dat spieren tijdens een intensieve inspanning gaan verzuren. Kan bicarbonaat hier tegen helpen en op deze manier verlichting geven? En werkt smeren eigenlijk net zo goed als slikken? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-3/helpt-extra-bicarbonaat-de-sportprestatie/

  Aflevering 89 over gepolarizeerd trainen: Nils van de Poel gooide na zijn succesvolle Spelen zijn trainingsschema op Internet. Met de waarschuwing dat dit hem weliswaar perfect paste, maar niet simpelweg door een ander gekopieerd kon worden. Wat is het beste schema voor een atleet: gepolarizeerd, threshold of piramidaal? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-5/89-slimmer-trainen-is-gepolariseerd-trainen-inderdaad-de-beste-aanpak/

  Aflevering 56 met Stephan van der Zwaard: Atleten worden de laatste jaren overspoeld met wearables die door middel van ‘harde’ data claimen inzicht te geven in je fysieke toestand en training. Maar onderzoek laat zien dat kwalitatieve data misschien wel zinvoller zijn. Hoe kun je als sporter deze data handig verzamelen, analyseren en gebruiken? De hosts praten erover met ‘special guest’, data-analist Stephan van

 • Dit is de 169e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Steken in de zij: wat is het en wat kun je eraan doen?

  INLEIDING:

  In aflevering 169 van de Slimmer Presteren Podcast duiken Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen in het veelvoorkomende maar slecht begrepen fenomeen van steken in de zij. Dit ongemak, ook bekend als ETAP, treft veel sporters, van hardlopers tot zwemmers en ruiters.

  De podcast verkent de mogelijke oorzaken van deze pijn, die kunnen variëren van problemen met je gastro-intestinale systeem tot houdingsgerelateerde factoren en vermoeidheid van je middenrif.

  Ondanks het gebrek aan een eenduidige verklaring voor de oorzaak van steken in de zij, bieden we een aantal praktische tips om het ongemak te verminderen. Dat kan zijn aanpassingen in voeding en hydratatie, het verbeteren van je lichaamshouding, en/of ademhalingstechnieken.

  We benadrukken het belang van persoonlijke ervaring en experimentatie bij het vinden van effectieve oplossingen voor steken in de zij, gezien het onvoorspelbare en individuele karakter ervan.

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord: 

  1. Wat zijn steken in de zij?

  Steken in de zij, ook bekend als Exercise-Related Transient Abdominal Pain (ETAP), zijn pijnlijke sensaties in de buik die vaak voorkomen tijdens fysieke inspanning.

  2. Bij welke sporten komen steken in de zij het meest voor?

  Steken in de zij komen veel voor bij hardlopers, zwemmers, en ruiters, maar kunnen in principe bij elke sportactiviteit optreden.

  3. Wat zijn mogelijke oorzaken van steken in de zij?

  De exacte oorzaak is onbekend, maar theorieën suggereren dat het te maken kan hebben met het gastro-intestinale systeem, de houding tijdens het sporten, en vermoeidheid van het middenrif.

  4. Wat kun je doen tegen steken in de zij?

  Aanbevolen strategieën omvatten het verbeteren van de houding, aanpassen van het eet- en drinkpatroon voor het sporten, en specifieke ademhalingstechnieken toepassen.

  Handige bronnen en links:

  Australisch overzichtsartikel uit 2015 over ‘ETAP’: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25178498/

  Rol van angst en stress? Onderzoek uit 2022: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36083326/

  Aflevering 39 over ademhalingstraining: Hoe belangrijk is een goede ademhaling eigenlijk voor de sportprestatie en helpt een dure ademhalingstrainer hierbij? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-2/is-ademhalingstraining-zinvol-om-je-prestatie-op-te-peppen/

  Aflevering 9 over darmproblemen: Darmproblemen zorgen vooral tijdens het hardlopen vaak voor ongemak. Wat is eigenlijk de oorzaak hiervan? Wat kun je er tegen doen? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/beter-presteren-met-sportieve-darmen/

   

  —-

  De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

   

  Zie ook:

  WEB: 

 • Dit is een bonus aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Review van de Brooks Ghost Max hardloopschoenen: Comfort ontmoet duurzaamheid

  INLEIDING:

  In deze bonusaflevering van de Slimmer Presteren Podcast geven Gerrit en Jurgen hun eerlijke mening over de Brooks Ghost Max hardloopschoenen.

  Ze bespreken hoe de schoenen presteren op verschillende ondergronden, hun comfort en stabiliteit, en de milieuvriendelijke materialen.

  De schoenen worden aanbevolen voor zowel trainingen als wedstrijden, hoewel ze opmerken dat de schoenen iets zwaarder zijn. De discussie belicht ook het belang van persoonlijke voorkeur bij de keuze van hardloopschoenen. 

  Vragen die in deze aflevering worden beantwoord zijn:

  1. Wat zijn de unieke kenmerken van de Brooks Ghost Max hardloopschoenen?

  De schoenen worden besproken in termen van comfort, stabiliteit, en gebruik van gerecyclede materialen. Ze bieden een goede demping en zijn geschikt voor zowel trails als wegen.

  2. Voor wie is de Brooks Ghost Max het meest geschikt?

  De podcast suggereert dat deze schoenen geschikt zijn voor een breed scala aan lopers, vanwege hun stabiliteit, comfort, en veelzijdigheid in verschillende omgevingen.

  3. Wat zijn de voor- en nadelen van de Brooks Ghost Max?

  Voordelen zijn onder meer de comfortabele pasvorm, goede demping, en milieuvriendelijke aspecten. Als nadeel wordt genoemd dat ze wat zwaarder kunnen zijn in vergelijking met wedstrijdschoenen.

  SHOWNOTES:

  Aflevering 120 over de relatie tussen hardloopschoenen in blessures. Naast de gigantische keuze in hardloopschoenen zelf, kun je ook inlegzooltjes aanschaffen voor extra steun en comfort bij het sporten. Maar helpt dit tegen blessures? En bestaan er inlegzooltjes die je hardloopprestatie daadwerkelijk verbeteren? https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/120-slimmer-hardlopen-of-wielrennen-met-dure-inlegzooltjes-in-je-schoenen-zinvol-of-onzin/

  Aflevering 70 met Patrick Stastra over het belang van trainen op verschillende soorten hardloopschoenen. Als er één attribuut is waar hardlopers niet zonder kunnen - oké, barefoot runners uitgezonderd- dan zijn het wel de schoenen. Alleen: met zoveel verschillende modellen voorhanden, maakt het dan eigenlijk nog uit welke schoen je aantrekt? Gerrit en Jurgen vragen het aan expert Patrick Stastra. https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-4/hoeveel-en-welke-soort-hardloopschoenen-heb-je-nodig/

  Overzicht van alle afleveringen van de Slimmer Presteren Podcast die ingaan op de wetenschap over hardloopschoenen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/hardloopschoenen/

  De officiële website van Brooks over de Ghost Max hardloopschoen: https://www.brooksrunning.com/en_nl/mens-ghost-max-road-running-shoes/110406.html

  Meer achtergrondinformatie over de duurzaamheid doelstellingen van Brooks: https://www.brooksrunning.com/en_nl/our-planet/

   

  Een blog van de Hardloopwinkel over duurzame hardloopschoenen, waarin ook de Ghost Max er als...

 • Dit is een BONUS aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Slimmer presteren door te stoeien met judo bij de ASM Masters of Movement

  INLEIDING:

  Duwen, trekken, tillen, sleuren, balanceren, rollen, duikelen en vallen.

  Het zijn uiterst belangrijke vaardigheden voor elke sporter.

  Wat maakt judo en stoeien zo geschikt als donorsport binnen het ASM?

  Dít gingen we aan den lijve ondervinden bij de laatste Masters of Movement bijeenkomst van 2023.

   

  SHOWNOTES:

  ASM Master of Movement aflevering over kijkgedrag met David Mann: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-7/slimmer-kijken-tijdens-het-sporten-lessen-van-de-asm-masters-of-movement/

  Wetenschappelijke studie naar de (verschillen in) controle van balans bij judoka’s en balletdansers: https://www.athleticskillsmodel.nl/wp-content/uploads/2023/11/Perrinn-2002-Judo-better-than-dance-develops-sensorimotor-adaptabilities-involved-in-balance-control.pdf 

  —-

  De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

   

  Zie ook:

  WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

  INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

  TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

  PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

  VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

 • Dit is de 168e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Eindejaarsaflevering: het laatste schoenennieuws, terugblikken en vooruitkijken

  INLEIDING:

  2023 zit er op. Weer een marathon van Rotterdam, de Uilentorenloop, zwemmen in de de Amsterdamse grachten, samen naar Etten-Leur, plus een marathon aan afleveringen:

  We hebben opnieuw heel wat kilometers achter de rug.

  Tijd voor nieuwe schoenen dus, maar welke dan?

  En wat gaat 2024 brengen?

  SHOWNOTES:

  Aflevering 37 met Wouter Hoogkamer: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-2/nieuwe-hardloopschoenen-wat-valt-er-nog-te-winnen-met-wouter-hoogkamer/

  Aflevering 53 over de voortdenderende hardloopschoenrevolutie: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-3/de-hardloopschoenrevolutie-dendert-voort-toch-maar-aan-de-dikke-zolen/

  Vergelijking zeven verschillende schoenen van verschillende merken: https://scholarworks.sfasu.edu/kinesiology/33/

  Studie die liet zien dat ook langzame lopers kunnen profiteren van ‘springveerschoenen’: https://journals.humankinetics.com/view/journals/ijspp/18/2/article-p164.xml

  Studie van Hoogkamer naar het effect van slijtage op de schoeneigenschappen: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/sms.14526

  Studie naar het effect van spierschade op de loopeconomie en of dikke zolen met carbon hierbij kunnen helpen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34816812/

  Waarschuwing voor verhoogd risico op stress fracturen door de dikke zolen: https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-023-01818-z?s=03

  Lang niet iedere Keniaanse toploper of Europese recreant lijkt te profiteren van de ‘wonderschoenen’: https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-023-01816-1

  —-

  De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

   

  Zie ook:

  WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

  INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

  TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

  PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

  VRIEND VAN DE SHOW: 

 • Dit is de 167e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Slimmer presteren onder druk: tips van bewegings-wetenschapper Raôul Oudejans

  INLEIDING:

  ‘Strafschoppen…Het is en blijft een loterij.’ Maar ook de kriebels in je buik in de week vooraf, en experimenten op de dag van de wedstrijd.

  Wanneer de spanning toeslaat, lijkt veel van wat je geoefend hebt ineens niet meer te gelden.

  Wat maakt presteren onder druk zo anders?

  Hoe kun je hiermee omgaan en is dit te oefenen?

  We vragen het onze Special Guest, bewegingswetenschapper Raôul Oudejans.

  SHOWNOTES:

  Profiel van Raôul Oudejans: https://www.hva.nl/profiel/o/u/r.oudejans/r.oudejans.html

  Training for Excellence (T4X) website: https://www.hva.nl/urban-vitality/gedeelde-content/contentgroep/t4x/t4x.html

  Aflevering 113 met sportpsycholoog Jens van Lier: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-6/113-totale-instorting-tijdens-de-race-jens-van-lier/

  Onderzoek van Raôul naar ‘planned disruptions’ bij 9 Nederlandse coaches: https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Fspy0000167

   

  —-

  De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

   

  Zie ook:

  WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

  INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

  TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

  PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

  VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

 • Dit is de 166e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Slimmer indoor wielrennen of hardlopen: waar moet je op letten?

  INLEIDING:

  Het liefst trek je de natuur in wanneer je gaat trainen. Maar soms is het buiten zo bar en boos dat je binnen wil blijven.

  Gelukkig zijn er tegenwoordig genoeg alternatieven om thuis te fietsen, te lopen en zelfs te zwemmen.

  Maar doet zo’n indoor inspanning wel hetzelfde op je lichaam?

  Kun je binnen net zo goed trainen als buiten?

  SHOWNOTES:

  Aflevering 149 over sporten in vieze buitenlucht: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-8/149-sporten-in-vieze-lucht-vermijden-wat-zou-je-moeten-doen/

  Aflevering 103 met Bas van Hooren: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-5/103-hardloopwetenschapper-bas-van-hooren-over-slimmer-hardlopen-met-wearables/

  Aflevering 152 over sporten in de hitte met Puck Alkemade: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-8/152-slimmer-sporten-in-de-warmte-met-tips-van-bewegingswetenschapper-puck-alkemade/

  Studie uit 2014 waarin de fysiologische en psychologische respons tijdens een 40 kilometer tijdrit binnen en buiten met elkaar vergeleken werd: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24476776/

  Maastrichtse studie uit 2022 bij topwielrenners: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35361736/

  Recente studie die laat zien dat een beetje luchtstroom tijdens het indoor fietsen al genoeg is om de warmte kwijt te raken en de prestatie te verbeteren: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36989528/

  Studie die liet zien dat pacinggedrag bij een 20 min fietsttest binnen anders is dan buiten: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30859858/

  Artikel van Bas van Hooren over de loopband in Sportgericht (2016): https://www.researchgate.net/publication/295918685_Hardlopen_op_een_loopband_Vergelijkbaar_met_lopen_over_vaste_grond

  Review uit 2019 over fysiologische verschillen tussen lopen op de loopband of op de baan/weg: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30847825/

  Review uit 2020 over biomechanische verschillen tussen lopen op de loopband of op de baan/weg: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31802395/

  Website met al het laatste nieuws en tips over Zwift: https://zwiftinsider.com/

  Slimmer Presteren Podcast Club in Zwift:

 • Dit is de 165e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Slimmer presteren met probiotica: zinvol of onzin?

  INLEIDING:

  Wie veel sport, moet kunnen vertrouwen op gezonde darmen.

  Volgens de probiotica-makers kunnen drankjes of poeders met levende bacteriën hierbij helpen.

  Maar welke bacteriën moet je dan precies slikken?

  Kunnen probiotica inderdaad de sportprestatie verbeteren?

  En hoe zit dit met prebiotica en postbiotica?

  SHOWNOTES:

  Aflevering 9 over het belang van gezonde darmen: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/beter-presteren-met-sportieve-darmen/

  Factsheet probiotica Topsport Topics: https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/factsheet/factsheet-probiotica/

  Studie in muizen waarin gevonden had dat trainingseffecten verdween wanneer antibiotica werden gegeven: https://journals.lww.com/acsm-msse/abstract/2023/08000/microbiota_mediate_enhanced_exercise_capacity.5.aspx.

  Recente review naar effecten van probiotica op de sportprestatie: https://www.mdpi.com/2072-6643/14/3/622

  Potentiële voordelen van pre-, pro- en postbiotica voor atleten: https://www.mdpi.com/2072-6643/15/21/4498

   

  —-

  De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

   

  Zie ook:

  WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

  INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

  TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

  PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

  VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

 • Dit is de 164e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Mentale risicofactoren van hardloopblessures met Special Guest Jan de Jonge

  INLEIDING:

  Hardlopen is gezond, laagdrempelig én plezierig.

  Meestal dan, want het is ook de sport met de meeste blessures in ons land.

  Welke persoonlijkheidskenmerken spelen hierbij een rol?

  Hoe zorg je ervoor dat het hardlopen geen obsessie wordt?

  En kan een app je hierbij helpen?

  We vragen het aan onze Special Guest, hoogleraar Arbeids- en Sportpsychologie Jan de Jonge.

  SHOWNOTES:

  Aflevering 82 met Lieke Schiphof-Godart: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-4/82-sportpsychologie-onderzoeker-lieke-schiphof-godart-over-passie-om-gezond-te-blijven-sporten/

  Persoonlijke website van Jan de Jonge: https://www.jandejonge.nl/

  Nederlandse artikelen van Jan over de relatie tussen mentale aspecten, inspanning en blessures (o.a. in Sportgericht): https://www.jandejonge.nl/consultancy

  Rapport sportblessures 2021: https://www.veiligheid.nl/kennisaanbod/cijferrapportage/sportblessures-2021

   

  —-

  De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

   

  Zie ook:

  WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

  INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

  TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

  PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

  VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

 • Dit is de 163e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  De runner’s high: bestaat die nou écht?

  INLEIDING:

  Terwijl in het eerste uur van je race nog van alles aan je lijf zeurt,

  lijken op een gegeven moment alle pijntjes verdwenen te zijn.

  Je hebt bijna het gevoel te zweven en denkt nog uren door te kunnen gaan.

  Hoe bereik je tijdens het sporten een ‘runner’s high’ en kan iedereen ervan profiteren?

  SHOWNOTES:

  Onze eerdere ‘Doping Sessies’: https://slimmer-presteren-podcast.nl/dopinggebruik-in-de-sport/

  Overzichtsartikel uit 2023 naar de rol van endocannabinoïden bij de Runner’s High: https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/10738584211069981

  Studie uit 2014 naar inspanningsgerelateerde analgesie (pijnvermindering): https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4302052/

  Amerikaanse cannabisgebruikers lijken meer te gaan sporten en dit leuker te vinden: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31114776/

   

  —-

  De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

   

  Zie ook:

  WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

  INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

  TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

  PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

  VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

 • Dit is de 162e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Hoe nuttig is een warming-up en waar moet je op letten?

  INLEIDING:

  Je klaarmaken voor een wedstrijd kan op vele manieren. De een schudt zijn benen even los terwijl een ander uitgebreid zijn hele lijf activeert.

  Ook de wielerprofs zie je voor een etappe vaak een heel inspanningsprotocol afwerken.

  Is dit geen onnodige verspilling van energie?

  Hoe belangrijk is een warming-up en hoe voer je hem het beste uit?

  SHOWNOTES:

  Aflevering 102 over de zin en onzin van rekken en strekken: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-5/102-rekken-en-stretchen-voor-een-betere-sportprestatie-zinvol-of-onzin/

  Review en meta-analyse uit 2010 die na analyse van 32 studies concludeert dat een warming-up in 80% van de gevallen de sportprestatie bevordert: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19996770/

  Is een warming-up wel zinvol bij een fietstest van 20 minuten? Spaanse studie uit 2020 bij goed-getrainde wielrenners: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32182586/

  Positief effect van explosieve squats voorafgaand aan het hardlopen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31191101/

  Waarom een kortdurende intensieve inspanning in de warming-up gunstig is voor de zuurstofopname erna (‘priming effect’): https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-023-01832-1?s=03

  Het nut van een verwarmd vest bij koude omgevingstemperaturen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32311675/

   

  —-

  De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

   

  Zie ook:

  WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

  INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

  TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

  PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

  VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast

 • Dit is de 161e aflevering van de Slimmer Presteren Podcast, over sport, onderzoek en innovatie. In deze aflevering hebben Gerrit en Jurgen het over:

  Slimmer presteren door middel van cognitieve training: zinvol of onzin?

  INLEIDING:

  Een strakke deadline, lange file of lastige klus die je uiterste concentratie vergt.

  Wanneer je mentaal vermoeid bent, wordt ook het sporten zwaarder.

  Is het mogelijk om door training niet alleen je spieren maar ook je hersenen sterker te maken?

  En kunnen specifieke cognitieve spelletjes ervoor zorgen dat je een betere sporter wordt?

  SHOWNOTES:

  Artikel van Jurgen over breinuithoudingstraining op Topsport Topics: https://www.topsporttopics.nl/sportwetenschap/samenvatting/gecombineerde-cognitieve-en-fysieke-training-verbetert-prestaties-van-profvoetballers/

  Studie bij profvoetballers waarbij positief effect van 4 weken cognitieve training werd aangetoond: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36370703/

  Ook positief effect van breinuithoudingstraining op fietsprestatie in goed getrainde wielrenners: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37301613/

  Recente studie bij recreatieve hardlopers waarin geen meerwaarde van additionele cognitieve training op hardloopprestatie en VO2-max werd gevonden: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/sms.14457

  Aflevering 4 over de (on)zin van hersenstimulatie voor een betere sportprestatie: https://slimmer-presteren-podcast.nl/seizoen-1/een-betere-sportprestatie-na-hersenstimulatie/

  Tips van Alex Hutchinson (Endure) om mentale vermoeidheid tegen te gaan of de motivatie te vergroten: https://jurgenvanteeffelen.nl/rekbare-grenzen-aan-de-menselijke-prestatie/

  Website van de Soma app: https://soma-npt.ch/ 

   

  —-

  De Slimmer Presteren Podcast is een initiatief van Gerrit Heijkoop en Jurgen van Teeffelen. Vanaf begin 2020 bespreken zij wekelijks een onderwerp op het gebied van sport, onderzoek en innovatie.

   

  Zie ook:

  WEB: https://slimmer-presteren-podcast.nl

  INSTAGRAM: https://www.instagram.com/SlimmerPodcast

  TWITTER: https://twitter.com/SlimmerPodcast

  PODCAST PLAYERS: https://slimmer-presteren.captivate.fm/listen

  VRIEND VAN DE SHOW: https://vriendvandeshow.nl/slimmerpodcast