Episodes

 • Stina med Matilda som äntligen står upp för sig själv

  · 01:32:01 · Söndagarna med Stina Wollter

  "Den som våldtog mig var någon jag känt i tre år. Jag var 17 år. Det dröjde lång, lång tid innan jag bearbetade den händelsen." Stina Wollter Söndagens gäst Matilda Dedorson har varit den där tysta, som gömmer sig lite och som man knappt lägger märke till. En fruktansvärd händelse, en våldtäkt en kväll när hon bara skulle ut och ha kul, har rubbat hela hennes existens. Redan före det hade Matilda i perioder lidit av psykisk ohälsa men denna händelse bär hon med sig, vare sig hon vill det eller inte.  Hon, en nybliven 18-åring från Värmlands skogar som älskar musiken och får tröst av toner, gör numera sin egen röst hörd. För det får vara nog nu. Hon tar inte längre nån skit. Hon säger som det är, delar med sig i sociala medier och erkänner att livet inte alltid är så muntert. Så trots att förundersökningen om våldtäkten blev nerlagd har hon vunnit ändå på nåt vis, för hon har blivit lyssnad på och fått hjälp.  Och nu vågar Matilda smaka på tanken att det ser ljust ut när hon blickar framåt, mot tiden efter gymnasiet och in i vuxenvärlden. Hon har precis nått frihetens ålder och det tänker hon ta vara på. Hon vill trots allt och tack vare allt, leva. Hör Stina och Matildas samtal kl 22-23. Du som lyssnar, vad vill du berätta om hur du har läkt efter perioder av mörker? Vad eller vem fick dig på fötter och fick dig att säga ja till livet igen? Vad tänker du behöver göras för att färre våldtäkter och kränkningar skall ske? Vill du berätta om ditt förhållande till hembygden? Landsbygden?  Om huruvida ålder bara är en siffra eller mer verklig än så?  Ring 018 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att prata med Stina efter kl 23 i hela Sveriges Radio P4. Skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.

  starstarstarstarstar
 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Stina med Anders - en envis dragqueen på hjul

  · 01:26:07 · Söndagarna med Stina Wollter

  "Jag tänker inte skriva något om att jag åkte från Anders ödmjukare och tacksammare än nånsin över min fysiska rörlighet. Jag tänker bara fortsätta vara tagen och lycklig över vårt möte." Stina Wollter Jag är inte bara homo och dragqueen, jag är CP också, skrev Anders Eriksson i sitt mail till sondagsstina@sverigesradio.se, varpå Stina besökte honom en idyllisk sommardag i hans röda stuga med vita knutar utanför Uppsala. Anders har mött hat, motstånd, blivit felbedömd, felbehandlad och han fick först gå i särskola trots att det enda han inte kunde var att skriva lika snabbt som de andra i klassen. En stark personlighet, humor och envishet har burit honom genom det mesta och fört honom till hisnande möten, på och bakom teater- och musikscener där han har sett till att få blomma - i paljetter eller med sin skarpa formuleringskonst. Motståndet har snarare sporrat honom även om det funnits stunder då han inte har orkat och velat ge upp. Idag arbetar Anders som informatör på halvtid. Egentligen är han utbildad ljudtekniker men som sådan är det svårt att få jobb för folk ser bara det yttre. Trots det slutar han aldrig att drömma. Och drömmen är ett eget radioprogram om att spränga gränser och få andra att våga. Hör Stina och Anders samtal på söndag kl 22-23. Du som lyssnar, hur har motstånd påverkat dig i ditt liv? På vad sätt har det sporrat dig? Jobbar du med något annat än det du trodde att du skulle göra? Hur påverkar det dig? Har du t o m valt att byta yrkesbana? På vad sätt spränger du gränser? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.

  starstarstarstarstar
 • Stina med Johanna om att våga leva sin sanning

  · 01:30:19 · Söndagarna med Stina Wollter

  "Vad är sant för mig egentligen? Jag tänker att det handlar mer om att göra och vara än att tala. Att hitta sanningar som håller för olika prövningar är som att få vänner. Äkta vänner." Stina Wollter Söndagens gäst Johanna Salama är inte den typen av person som ångrar sig. Hur det än går - och det har gått både upp och ner i hennes liv - har hon en tillit till att det blir precis som det ska och att hon bara blir rikare på erfarenheter. Hon har alltid varit säker på att hon är här på jorden för att göra skillnad. Idag, som social entreprenör, skapar Johanna förändring i både unga och vuxnas liv. Detta gör hon både genom att ta fram metoder, böcker, hålla kurser och föreläsningar, driva projekt och inspirera på flera plan. Hon lever sin sanning och hjälper andra att våga leva deras sanningar. Och hela tiden har hon kontakt med och vågar visa sin sårbarhet. Just nu renoverar Johanna ett 1800-talstorp och trots alla motgångar, oro och stress så vet Johanna att huset är den plats på jorden där hennes själ landar. Hör Stina och Johannas samtal kl 22-23 om mörker och mod, om mening och mål, och om varför det är så viktigt för henne att möta människor utan masker. Du som lyssnar, vilka möten har förändrat ditt liv? Vad händer när du visar din sårbarhet? Har du hittat din plats på jorden? Hur då? Vad betyder den för dig? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.

  starstarstarstarstar
 • Stina och Yona om det tredje könet


  · 01:28:26 · Söndagarna med Stina Wollter

  "Ibland gör det mig mörkrädd; hur hårt och skoningslöst det döms och kategoriseras baserat på yta. Vi vet ju inget om någon annans kropps historia. Är det så svårt att mötas med öppet sinne och respekt?" Stina Wollter Söndagens gäst Yona Kimhi beskriver sig själv som en kreativ person med starka känslor och åsikter. Yona har också sjukdomen PCOS, som bl.a. rubbar hormonbalansen. För Yona har PCOS varit en del till varför Yona tycker att definitioner som man och kvinna är otillräckliga för att beskriva dens könstillhörighet. Yona själv är nöjd med att kallas den eller hen.  Inom sig själv har Yona inga problem det är i kontakt med omvärlden, t.ex. i form av sjukvården, som det blir problematiskt. Oftast är det lättare som förskollärare, i mötet med barnen, än i mötet med andra vuxna.  Och det skulle vara väldigt skönt om omgivningen slutade tycka så mycket, som att Yona borde bli smalare (personer med PCOS går lätt upp i vikt), eller borde säga ja till hormonbehandlingar, eller att ta bort behåringen med laser. Det skulle ju kunna vara så enkelt att bara fråga Vad behöver du?. Yona själv vill att vi ska acceptera dens kropp som den är istället för att den ska behöva ändra på sig för någon annans skull. För Yonas del finns det inget alternativ, jag kan ju inte gå och gömma mig, då skulle jag inte kunna leva. Hör Stina och Yonas samtal kl 22-23 om längtan och acceptans, om att bryta mot normer, om kropp och själ och om en hel del däremellan. Du som lyssnar, vilka normer kämpar du med och mot? Har en diagnos skapat förutsättningar kring ditt liv? På vilket sätt? Vad vill du att andra ska förstå? Vad vill du lyfta kring acceptans som du brinner för? Hur ser du på din kropp? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.

  starstarstarstarstar
 • Stina med Affe bortom fack och ramar

  · 01:29:05 · Söndagarna med Stina Wollter

  "Jag blir upplivad av människor som byter inriktning flera gånger under sitt liv. Tänk om det fanns utrymme för mera sådant?! Och tänk om fler män ville granska mansnormerna i sömmarna!" Stina Wollter Söndagens gäst Affe Wikström passar in i många sammanhang men samtidigt nästan ingenstans. Det kan ha att göra med att han är arbetargrabben som klev in i kulturvärlden och det senaste året genom dans som utmanar bilden och berättelsen av vad det innebär att vara man. Han ser inte ut som dansare gör och kan ju inte böja sig sådär som koreografen, men har alltid längtat efter att få röra sig fritt. Så finns det ett antal vändpunkter som har varit avgörande i Affes liv. Som 29-åring levde han ett typiskt bruksortsliv; han gick till jobbet som signalarbetare, körde rally på helgerna och funderade inte så mycket på den machokultur som han var en självklar del av. I en rallytävling skadade han sig och förlorade två fingrar och då började han ifrågasätta allt. Livet tog en ny vändning när Affe blev nyfiken på vad det var som drog så många i damfotbollslaget han tränade till teatern. Han började snickra scenografi till en föreställning, klev en dag upp på scenen och 20 år senare har han inte klivit av den. Hör Stina och Affes samtal om mod och män, om bilder och berättelser, om förhållandet till hembygd och landsbygd och om varför det är så viktigt för Affe att människor tar makten över sitt liv. Du som lyssnar, vilka tydliga vändpunkter ser du i ditt liv? Hur har du stångats med mansbilden? Vad är egentligen "en riktig karl"? Har du bytt arbetsmiljö på ett drastiskt vis? Vad säger du om bilden av landsbygden? Hur har du tagit makten över ditt liv? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.

  starstarstarstarstar
 • Stina och Dagnys färd genom tid och rum

  · 01:28:20 · Söndagarna med Stina Wollter

  "Jag önskar av hela mitt hjärta att mitt möte med Dagny skall inspirera fler att tala med varandra över generationsgränserna - de är ju inte gränser alls - utan dörrar! Öppna! Stig in!" Stina Wollter Lite känd har hon nog blivit, Dagny Carlsson som 105 år gammal kallas "världens äldsta bloggare". Från sitt hem i Solna där hon har bott i 60 år gör Stina och Dagny en tidsresa som spänner över två världskrig, en kvinnosyn i förändring, toscakakor, arbete, bostäder, kärlek och drömmar. Två kvinnor i ett samtal om längtan, valmöjligheter, bristen på kramar, äktenskap, åldrande och om livet som det blev och är. Dagny tycker minsann inte att det var bättre förr utan omfamnar utveckling och tekniska framsteg förutom på en enda punkt; att folk tog hand om varandra bättre när hon var ung. Det var den tidens skyddsnät helt enkelt. Hör Stina och Dagnys möte kl 22-23. Du som lyssnar, vilka tidsresor vill du berätta om? Vad tycker du var bättre förr? Hur ser dagens skyddsnät ut? Hur fungerar dom egentligen? Du som är ung, vad tänker du om att bli gammal? Hur vill du åldras? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.

  starstarstarstarstar
 • Stina med Charbel som söker sammanhang

  · 01:29:07 · Söndagarna med Stina Wollter

  Det finns så mycket individuell frihet som jag självklart bara kan ta för mig av. Jag behöver förstå hur det är att ha växt upp utan den självklarheten. Stina Wollter Charbel Gabro anser att det är livsavgörande för varje människa med sammanhang, vilket han som integrationist kämpar för; att vara inkluderande och hjälpa andra till sina sammanhang. Charbel är uppvuxen i en kollektiv kultur där jagets vilja är underordnad vilket krockar med det individualistiska samhället. Vad händer när jaget vill något annat än gruppen det tillhör? Han kom fyra år gammal till Sverige från Syrien, levde i sina unga år destruktivt och utan drömmar och mål. Vändpunkten kom när Charbel var 22 år gammal och idag är han den förebild han själv hade velat möta. Och, har han insett, allt han gör gör han för att reparera sitt inre barn. Charbel tror på människan inneboende godhet, men vi behöver alla våga visa oss goda för att få godhet tillbaka. Hör Stina och Charbels samtal kl 22-23 på söndag i Sveriges Radio P4. Du som lyssnar, vad är integration för dig? Hur förhåller du dig till kollektivet? Har du brutit dig loss? Är ensam stark eller bara ensam? Hur reparerar du dig? Hur praktiserar du och när och var möter du godhet? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.

  starstarstarstarstar
 • Stina med Benitha som tröttnat på att vänta

  · 01:32:06 · Söndagarna med Stina Wollter

  "Så tog jag språnget mot det okända, dagen var inne då jag inte (längre) hade något val; jag var rädd men jag tog sats, redo att falla...men märkte att marken var där, precis under fötterna." Stina W I flera decennier har söndagens gäst väntat på och längtat efter det hon nu står inför; en resa helt och hållet för sin egen skull. I höst bär det av till Indien och med öppen hemresa. Det är nu hon tar steget - med vuxna barn, en förstående partner och möjlighet att ta tjänstledigt. Den hon hoppas möta är sig själv. Andra sidor av sig själv. En större närhet. En kontakt inåt. Och kanske hittar hon ett och annat svar. För hon gillar förändringar och utmaningar, söndagens gäst Benitha Nyström, som upptäckte yogan av en slump när hon hade en riktig dålig rygg efter många år i förskolans värld. Det är som att hon tycker att hon är skyldig att ge sig själv den här tiden som resan innebär. Hör Stina och Benithas möte söndag 27 augusti kl 22-23.  Då kan du också ringa in igen och dela med dig av dina erfarenheter.  När har du vågat ta språnget mot det okända? Varför var det nödvändigt? Vad har hållit dig tillbaka? Vad längtar du efter? Hur förhåller du dig till förändringar? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 - 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Skicka ett mail när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.

  starstarstarstarstar
 • Stina och Magnus äventyr

  · 01:28:13 · Söndagarna med Stina Wollter

  "Hon som en gång osjälvisk hjälpte mig på en resa, sa då vi skildes åt: - Gör något gott och tänk på mig- så går det hela runt. Det bär jag med mig fortfarande efter 30 år". / Stina Wollter Nyss hemkommen från ett fem månader långt äventyr, stannar Magnus Petersson till i Uppsala för att berätta om sin motorcykelresa som sträcker sig över tre världsdelar. Han började med att korsa Australien, åkte båt till Indonesien och har sen tagit sig på hjul (och båt och någon enstaka flygresa) ända till Sverige. Sina egna fördomar till trots har han var han än kommit utanför Europa mött värme och vänlighet, generositet och nyfikenhet. Den här öppenheten och generositeten förväntar sig nu Magnus att han själv ska visa sina medmänniskor. Han, som tycker att det krävs en introvert personlighet för att klara en sån här resa. Detta eftersom den ständige reskamraten och följeslagare än du själv. Men visst är det en fördel om man uppskattar korta och långa människomöten längs vägen. Hör Stina och Magnus samtal på söndag kl 22-23 om världen som en ofarlig plats, om frihet och instängdhet, om förändringar, fördomar, förhoppningar, om nuet och framtiden. Och om att förverkliga en dröm. Du som lyssnar, vilka drömmar har du förverkligat? Hur har det påverkat dig? Vilka drömmar har det hittills inte blivit något med? Vad gör det med dig? När har dina fördomar kommit på skam? Är du likt Magnus en rastlös själ som behöver ständigt nya äventyr? Eller är ett äventyr för dig något helt annat än en resa? Berätta! Ring 018 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att dela med dig i ett samtal med Stina efter kl 23. Mail kan du skicka när som helst till sondagsstina@sverigesradio och skicka med ditt telefonnummer om du vill vara med och prata om det.

  starstarstarstarstar
 • Stina möter Matilda och Aimal på väg in i vuxenlivet

  · 01:30:46 · Söndagarna med Stina Wollter

  "Jag minns den hisnande känslan; hjälp, nu är det jag som bestämmer. Vägarna slingrade sig framför mina fötter, hur skulle jag gå? Vad väntade runt hörnet? Vilken tur att jag inte visste." /Stina Vad drivs man av i sina beslut då man ska forma sitt liv alldeles själv för första gången? Hur dramatiskt är det egentligen? Den här söndagen hör du Stinas samtal kl 22-23 med två unga personer. Matilda Andersson tar studenten nu och det är både härligt och lite otryggt, men mest härligt ska det bli att få bestämma själv hur livet ska se ut. Och så Aimal Amiri som går ut tvåan på gymnasiet och för vilken det är självklart att jobba i sommar. Två unga människor, som i samhällets ögon betraktas som vuxna, hur ser dom på skolan, framtiden och livet? Vad vågar de hoppas på vad gäller sin egen framtid? Vad tycker de är viktigt? Vad bär de med sig i sina unga bagage? Sommarlovet knackar på dörren och många känner frihetens vindar locka och andra upplever snarare vilsenhet och press. Det är ändå ett slags avslut - att verkligen lämna barndomen bakom sig. Var är du? Hur ser du på avslut? Din egen framtid? Vad lämnar du och vad tar du med dig? Ring 018 - 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att dela med dig i ett samtal efter kl 23. Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill prata om det.

  starstarstarstarstar
 • Mammahistorier

  · 01:25:45 · Söndagarna med Stina Wollter

  "Idag vill jag höra min mamma berätta historier om när jag var liten. Men hon minns inte längre. Det känns tomt. Hennes moderskap är det nu jag som upprätthåller. Jag hedrar henne genom att minnas." Så formulerar sig Stina Wollter kring sin egen mamma, hur formulerar du dig?  Söndagens sändning tillägnas moderskapet du kan lyfta det som är svårt och tungt och det som är fjäderlätt och roligt. Vad tycker du har förändrats för mödrar över tid? Hur skiljer sig ditt moderskap från din mammas? Vad har du velat bryta med och vad har du velat ta med dig? En vaggvisa, rutiner, ett sätt att sätta gränser eller visa kärlek? Vill du berätta om en fantastisk mammarelation? Vad är det som gör den till det? Vem vill du uppmärksamma och varför? Vad tycker du hyllas för lite när det gäller moderskap? Eller vill du prata om att vara förälder? Om på vilket sätt det har blivit precis som du har föreställt dig och på vilka sätt du var oförberedd? Hör av dig redan nu med dina mammahistorier till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd på Mors dag. Slussen är öppen på söndag kl 22-00 och har nummer 018- 17 40 20. Programmet börjar som vanligt kl 22.05.

  starstarstarstarstar
 • Samtal om hiv och aids

  · 00:15:20 · Söndagarna med Stina Wollter

  Idag läser jag Kent Anderssons dikt Sången om blindheten, som slutar: men värre än att inte se är detta att inte bli sedd. Låt oss tända ljus och få syn på varandra. / Stina Wollter Den tredje söndagen i maj varje år tänder vi ljus och minns dem som har gått bort i sjukdomen aids.  I Sverige har mer än 2000 personer dött i aids sedan början av 1980-talet. Vi lovar att återkomma till ämnet då det inte blev någon sändning men lyssna gärna på Caj-Åke som berättar om sin syster som gick bort i aids. Och om hur hennes sjukdom förändrade honom. Bara att ladda ner samtalet här på hemsidan!

  starstarstarstarstar
 • Prata med Stina

  · 00:57:22 · Söndagarna med Stina Wollter

  Vill du fråga Stina något? Eller berätta något? Vill du bolla något med Stina och alla som lyssnar? På söndag har du chansen att prata med Stina om det som ligger dig varmt om hjärtat. För den här kvällen öppnar vi upp för telefonsamtal och inpass från dig som lyssnar. Tänk och känn högt i Stinas sällskap! Stina pratar gärna om kroppen och själen och livet i största allmänhet och relationer i synnerhet - och kanske mest av allt det DU tycker om att prata om.  Passa på att maila din fråga eller historia till sondagsstina@sverigesradio.se eller ring nummer 018 - 17 40 20 redan från kl 22 på söndag för att prata med Stina. Programmet börjar efter Radiosporten och ca 22.45.

  starstarstarstarstar
 • Stina med Vanessa om förlust och tro

  · 01:27:39 · Söndagarna med Stina Wollter

  "När sorgen drabbade mig som hårdast var det som om något smugit in i mitt liv och möblerat om allt; jag rörde mig men snubblade, stötte i och gick vilse. Länge." Stina Wollter För två år sedan hade söndagens gäst Vanessa Stavenow massor av energi, var nygift och mitt i en husrenovering. Så förändrades livet i ett slag och sedan dess är det sig inte likt. Hennes man gick hastigt bort och där stod Vanessa med ofärdiga husväggar och spruckna drömmar. Vanessa reste till andra sidan jordklotet, jobbade som volontär och blev uppfylld av att få hjälpa andra. Men det är hennes tro som har burit henne genom sorgen och tack vare den har hon en helt annan grund att stå på än före förlusten. Hon tror att alla människor har en port i sitt hjärta och hennes stod plötsligt på vid gavel. Nu har Vanessa träffat en ny kärlek, något hon aldrig mer trodde att hon skulle få uppleva. Hör Stina och Vanessas samtal om tro, förlust, hopp och kärlek på söndag kl 22-23. Du som lyssnar, vad betyder din tro för dig? Hur har den påverkat dig? Hur fann du den? Eller är det något helt annat som hjälper dig genom livets trånga passager? Vad vill du berätta om livet som volontär? Eller vill du prata om hur en sprucken dröm ledde till något annat du inte skulle vilja vara utan? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 17 40 20 för att dela med dig i ett samtal med Stina efter kl 23. Skicka när du vill ett mail, gärna med ditt telefonnummer, till sondagsstina@sverigesradio.se

  starstarstarstarstar
 • Stina om Fredriks chanser

  · 01:31:35 · Söndagarna med Stina Wollter

  "Utan sammanhang blir jag vilsen och liksom flygig. Det kan räcka med en blick som säger: "Du hör hemma här". Och jag landar." Stina Wollter Söndagens gäst Fredrik Kronholm vill egentligen bara ha lugn och ro och en fungerande vardag. Han ser sig som en grubblande och kunskapstörstande person, vilket han varit så länge han kan minnas. Det är kanske är det som gör att han nu tar chansen chansen på ett annat liv och på andra sidan, rätt sida, lagen. Det är ett hål i Fredriks CV på ungefär 20 år, år då han på olika sätt har levt på samhällets botten i en ständig jakt på droger och med en längtan efter sammanhang. År då han företräddes av en advokat, som Fredrik nu när han läser juridik har tagit kontakt med och har haft praktik hos. För Fredriks mål är att bli brottmålsadvokat och företräda dom som han tidigare delade liv med. För dom förtjänar också nya chanser om de själva är motiverade att göra en förändring, menar Fredrik. Hör Stina och Fredriks möte på valborgsmässoafton kl 22.05-23.00. Du som lyssnar, hur ser du på detta med nya chanser? Vad krävs för att en människa ska förtjäna en andra chans eller en trettionde? Eller vill du att ens handlingar ska få konsekvenser direkt? Vem har du tagit kontakt med som betytt mycket för dig tidigare i livet? Hur blev det? Förändringar hur har dom kommit till stånd i ditt liv? För att du själv har varit pådrivande eller har dom bara inträffat ändå? Ring nummer 018 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att dela med dig i ett samtal med Stina efter kl 23. Eller maila ditt nummer till sondagsstina@sverigesradio.se och berätta vad du har på hjärtat.

  starstarstarstarstar
 • Stina om Attes olika liv

  · 01:28:25 · Söndagarna med Stina Wollter

  "Jag känner igen mig i att ha levt olika liv, haft olika roller. Att sitta ihop och känna mig sann är min stora längtan." Stina Wollter Det är som om söndagens gäst Atte Nilsson sina unga år till trots har levt flera olika liv. Det som en duktig flicka, en mindre duktig flicka, som en beslöjad och cool hip-hop-tjej, som ambitiös, som självlärd, som utsatt, som en person som behöver hantera flera olika diagnoser, som svensk, som icke-svensk, som mer kär än någonsin och som en person som drömmer om att hitta sin plats i arbetslivet. Atte beskriver det som att hen var halvvaken hela sin barndom och vaknade till som 18-åring. Det var då hens kamp om att bli självständig började, hen började ta ansvar för sitt eget liv och hedra sig själv istället för andra. För Atte är ett levande bevis på att man kan överleva det mesta och hen vill bidra med hopp, ett hopp vi behöver hitta hos oss själva. Hör Stina och Attes samtal på söndag kl 22.05-23.00. Du som lyssnar, vad vill du berätta om dina olika liv? Lever du dom parallellt eller handlar det mer om olika faser där du har närt olika behov? När krockar dom och när möts dom? Vad betyder ordet heder för dig? Vad eller vem hedrar du? Hur har kärleken påverkat dig som person? Ring 018 17 40 20 på söndag kl 22-00 föra att dela med dig i ett samtal med Stina efter kl 23. Eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och glöm inte ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.

  starstarstarstarstar
 • Stina och sökaren David

  · 01:30:08 · Söndagarna med Stina Wollter

  - Jag tänkte nog aldrig "komma fram" eller "bli klar". Jo, en dag. Min sista på jorden. / Stina Wollter Söndagens gäst David Predojevic letar ständigt efter mening. Han har nog alltid varit en sökare. För honom är lycka något vi kan finna korta stunder i taget och den bild vi ger av oss själva i sociala medier ser han som en illusion och vår tids sagor. Efter några nonchalanta ungdomsår börjar David nu hitta sin identitet och få korn på vad det är han vill göra med sitt liv. Ha en kärnfamilj och skapa, t ex. Han har tagit sig i kragen, läst in gymnasiet och ser det som att man aldrig blir färdig med sig själv. David tycker att han lär sig nytt hela tiden. Och han önskar att vi alla skulle ge mer av oss själva för då skulle världen bli en bättre plats. Hör Stina och Davids samtal på söndag kl 22.05-23. Du som lyssnar, när är du fullt tillfreds? Kanske t o m lycklig? Visste du redan som ung vad du ville med ditt liv? Hur var det att ha svaret på den frågan redan då? Eller är du öppen och söker fortfarande? Har du funnit flera svar på vad som är meningsfullt? Vill du berätta om hur det är att vara ung och vilsen? Eller ung och säker? Mittemellan?  Ring på söndag till slussen kl 22-00 på nummer 018 17 40 20 för att prata med Stina efter kl 23. Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.

  starstarstarstarstar
 • Stina och Ann-Kristin om kriser och tröst

  · 01:28:23 · Söndagarna med Stina Wollter

  "Mitt i sorgen, mitt i krisen som möblerar om allt, får vi ibland plötsligt syn på varandra och vad som är viktigt." Stina Wollter Söndagens gäst är ändrad p g a lastbilsattentatet i centrala Stockholm i fredags. Gäst är istället Ann-Kristin Lundmark, som är legitimerad psykolog och psykoterapeut. Hon kan berätta vad den som är i kris behöver och om dess olika faser, hur man kan prata med barn om hemska händelser, vad som händer när rädslan tar över, hur viktigt det är att få sörja och om hur tröst kan se ut. Ann-Kristin har arbetat som krisstödjare vid flera stora katastrofer, bland annat efter tsunamin och hon är med i UD:s stödstyrka. Hon har skrivit böcker om sorg och tröst och böcker som riktar sig till barn. Du hör Stina och Ann-Kristins samtal söndag kväll efter Radiosporten, ca kl 22.05-23. Du som lyssnar, hur ser din sorg ut? När kunde du skratta för första gången efter det som fått dig att sörja? Har du varit en del av en sorgebearbetningsgrupp och vill berätta om vad det har givit dig? Är du en av dom som öppnade ditt hem för den som inte kunde ta sig ut ur centrala Stockholm i fredags? Är du med i manifestationen nu på eftermiddagen? Vad betyder det för dig att delta och engagera dig?   Hur kan vi hjälpa varandra i en krissituation? Vad tröstar dig? Ring 018 17 40 20 kl 22-00 för att komma till slussen och dela med dig per telefon efter kl 23. Eller skicka ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se

  starstarstarstarstar
 • Stina om Lindas dans mot alla odds

  · 01:29:01 · Söndagarna med Stina Wollter

  Det uppstår något väldigt speciellt när jag dansar. Jag tänker att det upprättas kontakt. Mellan känslor, hjärna och muskler, mej och världen. Stina Wollter Som barn drömde söndagens gäst Linda Bertilsdotter om att gå på Balettakademin, men hon fick lov att både gömma och glömma den drömmen när hon som 15-åring började få ledvärk. Det visade sig så småningom vara psoriasisartrit, en sorts reumatism. Men skam den som ger sig; dansdrömmarna fanns kvar och för ett och ett halvt år sedan och med numera nästan vuxna barn, började Linda med pardans. Hon, som lever med ständig värk och har en knäprotes som gör att hon inte ens kan sträcka ut ena benet, ska börja tävlingsdansa i vår. För hon fortsätter att utmana sig själv i att röra sig utanför sina bekvämlighetszoner. I och med dansen har Linda blivit den mamma hon vill vara, även om hon tränar och dansar för sin egen skull. För där, mitt i dansen, glömmer hon allt - hon som lever här och nu och har valt sin egen lycka. Hör Stina och Lindas möte på söndag kl 22-23. Du som lyssnar, hur hanterar du motgångar? Hur har dom påverkat dig? Vad har du aldrig givit upp hoppet om att klara av? När har du vågat dig utanför dina bekvämlighetszoner? Vad har det inneburit? Vad betyder dans för dig? Hur blev det så? Vad händer i dig när du virvlar runt på dansgolvet? Ring på söndag kl 22-00 på nummer 018 17 40 20 för att vara med per telefon i ett samtal med Stina efter kl 23. Du kan också dela med dig i ett mail till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.

  starstarstarstarstar
 • Stina möter nomaden Pêl

  · 01:26:01 · Söndagarna med Stina Wollter

  "Jag är orolig över hur vi klamrar oss fast vid ägodelar och döda ting, när jorden är det dyrbaraste vi har att vårda." Stina Wollter Som med så många andra människor kan man sätta många titlar framför söndagens gästs namn; pappa, föreläsare, inspiratör o s v. Den titel Pêl Rostam själv vill lyfta fram är nomaden. Pêl minns en barndoms tid när allting bara var och utan ett värderande. Det fanns inget sen, utan bara ett nu. I kontakt med jorden, himlen, elden levde barnet Pêl en tillvaro där saker som religion, ålder, klan, klass saknade betydelse. Det var till och med en tillvaro bortom ord.   Detta liv var något han tvingades lämna och det har varit ofattbar smärta på vägen till att han nu, som vuxen och med vuxna barn, har hittat tillbaka till det nomadiska förhållningssättet där allt hänger ihop och är i ständig rörelse. Och där kärleken får segra över rädslan. Du som lyssnar, hur lever nomaden i dig? I din kontakt med elementen? I att du ständigt flyttar? Att du inte är beroende av en viss plats? När du har lyckats övermanna rädslan till förmån för kärleken, vad har hänt då? Hur gör du för att hitta tillbaka till den känslan? Ring 018- 17 40 20 på söndag kl 22-00 för att dela med dig i ett samtal med Stina efter kl 23. Maila när du vill till sondagsstina@sverigesradio.se och skicka med ditt telefonnummer om du vill bli uppringd.

  starstarstarstarstar