Episodes

 • Kan Paul Siple bruge sine 59 færdighedsmærker til noget? Kan de måske endda hjælpe ham med at få lov til at overvintre på Sydpolen?

  Det finder du ud af i anden del af vores historie om den første spejder på Sydpolen. Her fortsætter vi den skøre, skøre fortælling om Kommandør Byrds allerførste ekspedition til Sydpolen.

  Hør hvordan hele den skøre historie ender ...

  I løbet af afsnittet hører du igen fra Nadja Albertsen, som er den første danske kvinde, der har stået på ski til den geografiske Sydpol. Du kan læse meget mere om hende på www.nadjaalbertsen.com.

 • Kan 59 færdighedsmærker sende dig til Sydpolen?

  Ja, det kan de faktisk godt. Spejderen Paul Siple fra Ohio får i 1928 sit livs oplevelse som deltager på Kommandør Byrds første ekspedition til Sydpolen. Men det er slet ikke nogen almindelig rejse. Rejsen er mere som et langt fælt job ... men måske er der kræfter og træning i den?

  Lyt med og hør Steen fortælle den skøre, skøre histore om den allerførste spejder på Sydpolen.

  I løbet af afsnittet hører du også fra Nadja Albertsen, som er den første danske kvinde, der har stået på ski til den geografiske Sydpol. Du kan læse meget mere om hende på www.nadjaalbertsen.com.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • Usikker og stakåndet stiller Oscar sig op foran 40 spejdere på de nepalesiske spejderes Youth Forum. Spejderne kigger afventende på Oscar og vrikker lidt med hovedet, når han stiller et spørgsmål. Han spørger igen, og de trækker igen på skuldrene …

  Det var nok ikke den begyndelse, som Oscar, Ida og Nikolai (og Ole) havde håbet på, da de drømte om at gøre verden til et bedre sted … da de drømte om at finde den højere mening!

  Lyt med. og hør hvordan det går dem på Kakani International Scout Center … 2101 meter over havets overflade. Det her er sidste afsnit om jagten på den højere mening. Tror du de finder den?

  PS. Du kan læse mere om Nepal-samarbejdet lige her: https://kfumspejderne.dk/partnerskaber/nepal-scouts

  PPS. Tak til Ole Thye Gram for fotoet.

 • Katmandu ligger omkring 1400 meter over havet. Det er hovedstaden i Nepal, og vores helte: Nikolai, Ida og Oscar ankommer til byen lige i begyndelsen af januar.

  De ved det måske ikke på det tidspunkt, men de er på sporet af den højere mening ...

  De har lidt jetlag og lidt søvnunderskud, og de skal mødes med direktøren for de nepalesiske spejdere. Det er et møde, der foregår lidt anderledes end forventet.

  De skal også ud og opleve den nepalesiske kultur, og den er meget forskellig fra den danske. Det er særligt elmasterne og toiletterne der sprænger i øjnene. Og nå nogle øjne der stirrer ned på dem fra alle de store templer...

  Det er selvfølgelig spændende, men i slutningen af afsnittet drager de afsted til Kakani spejdercenter ... og så bliver kulturkløften måske lige lidt for "spændende".

  Det kan du høre meget mere om i vores afsnit nummer to om "den højere mening".

  PS. Vil du læse mere om nepal-projektet, kan du gøre det her: https://kfumspejderne.dk/partnerskaber/nepal-scouts

  PPS. Og mange tak til Ole Thye Gram for lån af fotografiet af de "skræmmende" øjne.

 • Hvad er den højere mening?

  Jo, den tager vi på jagt efter ... i Himalaya-bjergene.

  Eller det gør vi ikke, men det gør Nikolai, Ida og Oscar (og Ole).

  De skal nemlig til Nepal.

  Hvorfor? Jo, rent praktisk skal de lære unge nepalesiske spejdere, om at være spejder i Danmark, og så skal de lære lidt om at være spejder i Nepal.

  Men det er ikke hele grunden. Og det her vi kommer nærmere til podcastens titel: Den højere mening. For der er en god grund - og det handler om hele grundlaget for spejderbevægelsen.

  Grunden til at vi nogen gange bliver kaldt for verdens største fredsbevægelse...

  Hvad den præcis er - den højere mening - det udforsker vi i en serie på tre afsnit. I dette her første afsnit møder vi Ida, Oscar og Nikolai i lille Danmark, hvor de forbereder turen og tænker over det store "hvorfor"?

  Senere skal vi så høre, hvordan det går, når deres store tanker møder virkeligheden, efterhånden som vi bevæger os højere og højere op mod de sneklædte bjergtinder.

  Rigtig god fornøjelse.

  PS. Mange tak til Ole Thye Gram for lån af fotografiet af de fire Nepal-projekt-spejdere.

 • En kasse smidt i søen på det allerdybeste sted.

  Hvorfor? Hvordan? Hvad betyder det? ...

  Og, nå ja, velkommen til Spejderliv Podcast Sæson 5.

 • Vi lukker sæson 4 med et hyggeligt afnit. Der er tre punkter: tilbageblik og nytårsfortsætter og så fortæller Kim om sin helt store spejderoplevelse i 2023: Gilwell.

  Og vi er meget taknemlige for jeres tålmodighed, når vi nu udkommer flere uger efter planen. Tak for det!

  Vi lyttes ved i sæson 5.

 • Ingen jul uden jule-afsnit. I år er der tale om en vaskeægte Zulu-historie. Vi skal tilbage til 1880’erne, hvor spejderbevægelsens grundlægger render rundt nede i Britisk Sydafrika.

  Vi har nemlig gravet os ned i et meget dybt kaninhul: Hvad foretog han sig helt præcist dernede, og hvad var det, han havde med hjem? Det er der nemlig en masse konspirationsteorier om...

  Baden-Powell grundlægger spejderbevægelsen i 1908, og i 1919 skal han finde på et "mærke" til den svære, svære ledertræning: Gilwell-kurset. Han vælger to træ-perler fra en afrikansk perlekæde... og i dag er de perler blevet et af de vigtigste symboler i spejderverdenen.

  Men hvor kommer de træ-perler egentlig fra?

  I afsnittet skræller vi alle lagene af og forsøger at komme helt til bunds i de fantastiske og mystiske historier om de vægtige Gilwell-perler.

  Rigtig glædelig jul!

  PS. Vi forudsiger, at nogen kommer til at gå op i, om det hedder Dinizulu eller Dinuzulu? Ifølge vores research er der ikke enighed om navnet, og derfor siger Steen konsekvent Dinuzulu, mens Kim siger Dinizulu. Se bl.a. dette opslag på isiZulu wikipedia: https://zu.wikipedia.org/wiki/Dinizulu.

  Kilder:
  Baden-Powells oprindelige beskrivelse: https://contentdm.lib.byu.edu/digital/collection/p15999coll21/id/24134/rec/1African Adventures af Baden-Powell: https://archive.org/details/africanadventure00badeuoftVarsity of Life af Baden-Powell: https://archive.org/details/dli.csl.6559/page/n151/mode/2up“The Boy Man - The Life of Lord Baden-Powell” af Tim Jeal.Historical Dictionary of the Zulu Wars af Johan Laban: https://www.sahistory.org.za/sites/default/files/archive-files/john_laband_historical_dictionary_of_the_zulu_wabook4me.org_.pdfZulu Origins of the Boy Scout Movement af Tim Parsons: https://web.artsci.wustl.edu/tparsons/tparsons/journal_articles/een-gonyama.pdfImperial appropriations - the dynamic history of iziqu af Jeff Guy: https://journals.co.za/doi/epdf/10.10520/AJA16815564_352Zulu glas-perlekæde: https://collections.museumsvictoria.com.au/items/163985Zulu iziqu perlekæde: https://web.prm.ox.ac.uk/bodyarts/index.php/body-arts-and-lifecycles/adulthood/102-bravery-ornaments.html

 • Hvad kan spejder, når det er bedst?

  Det er ikke let at svare på. Slet ikke overhovedet.

  Her tegner vi et portræt af Jens Bach. Jens er uddannet frømand og har titel af kommandørkaptajn i flåden. Men ikke nok med det: Han har også været spejder!

  Vi bruger portættet som et eksempel - en slags fremkaldervæske, der afslører hvad det er, spejderlivet inderst inde kan for os hver især. Og vi kunne selvfølgelig have valgt at portrættere alle mulige andre. Men vi har valgt Jens, både fordi han er frømand - og det er jo spændende - men også fordi han har oplevet et noget usædvanligt spejderliv.

  Afsnittet begynder netop med den usædvanlige spejdertid, fortsætter hos frømandskorpsets elevskole og ender til sidst et noget overraskende sted:

  For hvad tror du, at en frømand har kunnet taget med sig fra spejderlivet?

  God lytning. Vi nød selv at optage afsnittet!

  PS. Og hvis du gerne vil høre mere om Jens's spejderkammerat, Christian Bundgaard? Så har vi fundet et et afsnit om ham og hans livssyn i den podcast, der hedder "Lær af sporten".

 • Du kan ligge trygt og blødt i din seng, spise dig mæt og gå i varmt bad, så tit du har lyst.

  Hvorfor ændre på det?

  Hvorfor tage en hel uge ud af kalenderen for at vandre til fødderne bløder, blive vækket til natløb flere gange gange hver nat, og kun få en syltet sild at spise?

  Hvorfor tage på Diamant Extrem?

  Det har vi besluttet at finde ud af!

  I efterårsferien besøgte vi Diamant Extrem #176 i Saltrup lejren og undersøgte, hvad der får 35 unge spejdere til at tage på Danmarks hårdeste spejderkusus, og lade sig presse ... ja, måske helt ud over kanten af hvad de selv troede var muligt.

  Det er ikke let at forklare, for Diamant Extrem er heller ikke bare hårdt. Det har også en helt anden spejder-agtig ingrediens, som du kan høre om, når du lytter til afsnittet...


  P.S. til Diamant Extrem-deltagerne: Vi siger mange tak, til alle jer vi interviewede. Der er desværre ikke blevet plads til alle optagelserne i selve podcasten (vi kom hjem med over 3 timers rå-bånd), men vi er meget imponerede over, hvor reflekterede og velformulerede I var, til trods for at I var både sultne og trætte. Rigtig mange tak, fordi I legede med :).

  P.P.S. Husk vi har en hjemmeside på spejderliv.dk.

 • Når du står midt i en alvorlig ulykke, er det rart at have 3 ting på plads:

  Træning - En tjekliste - Og en plan

  Du får ikke en udførlig træning i de 48 minutter vores nye afsnit af Spejderliv Podcast varer. Men en plan og en tjekliste - det får du.

  Spejder og førstehjælp hænger fuldstændig uløseligt sammen. Vi er beredte og vi er altid klar til at hjælpe. Men for at kunne hjælpe bedst, må vi kunne vores førstehjælp!

  Derfor besøger vi H-H, der er samarit for Dansk Røde Kors og førstehjælpsinstruktør. Han fortæller lidt fra sit liv som erfaren førstehjælper, og han hjælper os med at overvinde frygten for at gøre noget forkert i en førstehjælps-situation.

  Vi håber at du aldrig for brug for afsnittet...

 • 1 spejderchef
  1 spejder med en sag
  1 samtale om spejderfeminisme

  Det er ikke noget jeg hører særligt meget om derude i spejderlandet. Spejder og køn. Der er ellers masser af spørgsmål:
  Er der forskel på at være spejder som dreng og som pige?Skal spejder have kønskvoter?Er der skjulte strukturer, der gør det sværere for kvindelige ledere at vende tilbage til spejdergerningen, når de har fået børn?Har de unge adgang til bestyrelsposter og rådsposter?Tør vi tale om ligestilling hos KFUM-Spejderne?Er det svært at være queer og spejder?Efter sidste afsnit om pigespejdernes hemmelighed lovede vi os selv at invitere to kvinder indenfor i podcasten og samtale om ... ja... bare noget der ikke var mænd. Men det mest nærliggende var nok at tale om, hvordan kvinder har det i spejderbevægelsen i dag?

  Vi er så heldige at få fat i de to helt rigtige kvinder. Nemlig: Kristine Clemmesen-Rotne (spejderchef hos DDS) og Anne Kathrine Østerby Muldbjerg (KFUM-Spejder og initiativ-tager til afsnittet om pigespejderne).

  Og samtalen kommer de forbi alle de spørgsmål, jeg nævnte i starten. Du kan høre alle deres svar i det her afsnit om spejderfeminisme.

 • "Hvor er de seje damer fra spejderhistorien", klager AK.

  Av for den!

  For vi ved det godt selv. Vi har endnu ikke fortalt en eneste historie om nogle seje pigespejdere.

  Til vores forsvar er det heller ikke nemt at finde nolge spændende historier om pigespejderne. Og det er da i grunden mærkeligt...

  Derfor er vi taget på roadtrip på den smukke ø Fyn. Undervejs bliver vi gevaldigt meget klogere på pigespejderne og vi bliver noget overraskede, da vi opdager at en slags sammensværgelse har forsøgt at skjule pigespejdernes vilde side...

  Her er de "seje damer" vi støder på i løbet af afsnittet:
  Agnete Brockenhuus-SchackLucie-Marie RewentlowJohanne Marie PetersenElisabeth FalgstadNaka HaugwitzHannah LundFrk. RasmussenRaina PromMange tak til Allan Jæger Larsen fra Fyns Spejder- og FDF-museum, og til Christian Tolstrup Jensen der havde skrevet bacheloropgave om kønsstudier hos Det Danske Pigespejderkorps. Hvis du er interesseret, finder du artiklen lige her: https://tidsskrift.dk/temp/article/view/103007.

 • Granbarakken skal brændes
  Spejderlederen skal hentes af strømerne
  Pengene skal spilles bort på terning

  Juniorspejdere - og andre barnlige sjæle - har siddet omkring lejrbålet og glædet sig til at synge de forbudte og frydelige linjer fra "Brevet fra en Juniorspejder". Normalt er spejdere sådan nogle positive og opbyggelige typer. Men nu kan de virkeligt slå sig løs.

  De sidder der og hygger sig, det gør de!

  Men de ved ikke, at "Brevet fra en Juniorspejder" har en sjov baggrundshistorie, der inkluderer italiensk grand opera, Walt Disneys Fantasia og en uventet komediesucces fra 1963, der overgik både Elvis, Beach Boys og Johnny Cash.

  I dette afsnit af Spejderliv Podcast vil vi se nærmere på den oprindelige sang, der var meget elegant, og den noget mindre elegante svenske kopi. Det bliver hurtigt klart at sangen er mere blodigt end først lige antaget.

  Afsnittet er ønsket af Christian Tolstrup Jensen og Steffen Tolstrup.

  Og husk - i skoven er der rådyr, og i hytten er der smådyr!

 • Velkommen til sæson 4 af Spejderliv Podcast.

  Vi har hygget os rigtig meget i vores "sommerferie". Vi har blandt andet malet stakit, været på landstræf, optaget spejdervideoer og meget mere, men det er slet ikke det, som afsnittet handler om.

  Det handler mest om at vi er glade for at være tilbage... og... at har vi fået en ny INTRO. Ja, den gamle trompet og den slidte el-guitar er lagt på hylden. Nu er der agent-tema og lejrbål for fuld skrue.

  Rigtig mange tak for hjælpen til Niels for at komponere denne her fantastiske melodi. Vi er allerede utroligt glade for den - Steen især - han har nemlig efterspurgt en ny intro-melodi i årevis.

  Vi udkommer forhåbenligt (krydser fingre) med et fuld-længde afsnit allerede i morgen. Stay tuned.

  Mange hilsner til dig fra både mig (Kim) og fra Steen! Vi er så glade for at være tilbage.

 • Det er svært at skrive en god beskrivelse til det her afsnit. Her kommer en liste over alt det, vi kommer forbi:
  du vs. Ifortids-Kim og fortids-SteenHvordan bevarer man lysten, hvis det man laver skal være meget proffesionelt?Mister man gnisten, når man bliver for dygtig?Næsby lokalradioHvordan udfordrer man sig selv?Leg vs. tvangFjolleteknologiHvordan Einstein tog fejl.Sommerferie.En svigerfar der må vente længe.
  Det er faktisk et ret sjovt afsnit. Lidt eksperimenterende, men også ret fjollet.

  Og hvis du vil sende noget til os, kan du gøre det på [email protected].

  Rigtig god sommerferie!

 • Tilbage i afsnit 49 vi forlod grundlæggeren af spejderbevægelsen, Robert Stephenson Smyth Baden-Powell stiftede spejderbevægelsen, da han netop var blevet optaget i kavaleriet og sendt afsted til Indien som soldat.

  I det her afsnit følger vi "Stephe" fra han er 19 til han er 27 år gammel, og vi undersøger, hvordan tiden i indien former både Stephe og spejderbevægelsen på godt og ondt.

  Stephe har ikke let ved at falde til hos de 13ende husarer. Han passer ikke rigtigt ind, og han skriver igen og igen til mor og plager om lov til at tage hjem igen. Men der er ingen kære mor, så Stephe må forsøge at finde sig i sadistiske ride-lærere og en vild alkohol-kultur. Han får heldigvis lidt glæde i livet, da han får lov at male kulisser til regiments-teatret.

  Men han bliver forfulgt af sygdom. Kan han overhovedet klare soldaterlivet? Og han har jo også en anden passion: Skuespillet. Burde han ikke bliver skuespiller i stedet?

  Find ud af hvad han vælger... og hvorfor - her i andet afsnit af vores podcast-biografi om Baden-Powell.

  Særlig tak til Lasse for at indtale citaterne fra Baden-Powell og til Margrethe for at indtale citatet fra Baden-Powells mor.

  Kilder:
  Indian Memories af Baden-PowellReconnaissance and Scouting af Baden-PowellPigsticking; or, Hoghunting: a complete account for sportsmen, and others af Baden-PowellBaden-Powell af Tim JealBaden-Powell - Manden med de to liv af William Hillcourt og Olave Baden-PowellThe Story of Baden-Powell "The Wolf That Never Sleeps" af Harold BegbiePiraterne fra Penzance - Pligtens slave af Gilbert og Sullivan
  Det her er Spejderliv Podcast - spejder, som du aldrig har hørt det før!

  Hjemmeside: spejderliv.dk
  Facebook facebook.com/spejderlivpodcast
  Instagram: instagram.com/spejderlivet

 • "Hver lørdag eftermiddag" er en kendt spejdersang... men, den er også lidt af et mysterium. For ingen ved, hvornår den er fra, eller hvem, der har skrevet den! Svaret er ret overraskende.

  Hvis du ikke lige kan huske den sang, så er det en charmerende og selvironisk spejdersang, hvor man gør lidt grin med lejrlivet og synger umba-umba-umbaba eller "det er ikke noget at grine af" i omkvædet.

  Men! Som helt ægte spejderdetektiver har vi sat os for at løse det mysterium... og vi kommer vidt omkring: Ulovlig reklame i 30'erne, liggeunderlag af frisk hø og ikke mindst: FDF'eren, der har skrevet "Nu flyver mørkets fugle ud"...

  Det er noget af en vild rejse, og vi vil gerne takke alle jer der hjalp os på vej. Morten, Annette, Malene, Peter, Kirsten og ja, vores mødre (for at det ikke skal være løgn). Tak for hjælpen.


  Det her er Spejderliv Podcast - spejder, som du aldrig har hørt det før!

  Hjemmeside: spejderliv.dk
  Facebook facebook.com/spejderlivpodcast
  Instagram: instagram.com/spejderlivet

 • Det her er et lidt anderledes afsnit. Vi har brug for hjælp. Vi skal nemlig prøve noget nyt. Vi vil lave instruktionsvideoer ud fra håndbogen Spejderliv. Men vi ved ikke så meget om video, så derfor har vi taget fat i vores faste spejderfotograf, Johny Kristensen, og spurgt ham om nogle gode råd.

  Det her er altså en Spejderliv Classic. Vi taler med en ekspert, og du er inviteret med på en lytter. Hvis du har lyst til at høre om spejder og instruktionsvideoer, så er det her et afsnit noget for dig.

  Det her er Spejderliv Podcast - spejder, som du aldrig har hørt det før!

  Hjemmeside: spejderliv.dk
  Facebook facebook.com/spejderlivpodcast
  Instagram: instagram.com/spejderlivet

 • Det her afsnit er en kæmpe fejl...

  Det kender du måske godt? Det der med at lave fejl? Så skulle du lytte til vores afsnit 57, hvor ALT går i fisk. Der er også en masse gode historier om fejl fra vores eget spejderliv, f.eks. historien om dengang vi brød ind i en bil, dengang vi hjalp Sex og Samfund med at få Kussomaten op at stå, og dengang vi dræbte en kromutter ved at råbe 'Bang!'

  Og du kan selv være med! Optag en historie om en fejl eller en ulykke, du selv har været ude for, og send den til [email protected]. Så klipper vi dig ind.
  Vi regner med dig!

  Vi håber at det her afsnit bliver et monument over alle de skønne, frustrerende, fantastiske og allermest uudholdelige fejl, der bliver begået derude.

  Rigtig god fornøjelse.


  Det her er Spejderliv Podcast - spejder, som du aldrig har hørt det før!

  Hjemmeside: spejderliv.dk
  Facebook facebook.com/spejderlivpodcast
  Instagram: instagram.com/spejderlivet