Episodes

  • Tijden veranderen, en dat geldt ook voor hoe jonge dokters naar de wereld, hun werk en hun leven kijken. In deze podcast aflevering spreken Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting en co-host Ilse van Stijn met Anne Koppelaar en Tim Dekker, twee jonge dokters in opleiding. Hoe kijken zij naar de toekomst van hun vak? Waar maken zij zich zorgen over en welke kansen zien zij?

  • Zes op de tien huishoudens in Nederland komen niet of moeilijk rond, blijkt uit onderzoek van Deloitte in samenwerking met Nibud en Universiteit Leiden. En bijna een miljoen mensen leven binnenkort onder de armoedegrens als er geen nieuw steunbeleid komt vanuit de overheid, meldt het CPB begin dit jaar. Uit een enquête van de Federatie onder medisch specialisten blijkt dat dit onderwerp leeft. Meer dan de helft van de ondervraagden, 67 % merkt dat de toenemende armoedekloof ook een toenemende gezondheidskloof veroorzaakt. In deze podcast gaan Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting, co-host en intensivist Ilse van Stijn in gesprek met psychiater Birit Broekman over armoede.

    ‘Armoede is een van de grootste gezondheidsproblemen die we kennen, geeft Piet-Hein Buiting aan. En we weten dat armoede een enorme impact heeft op de gezondheid.’ Mensen die in armoede leven hebben een groter risico op bijvoorbeeld overgewicht, diabetes en ook psychische klachten. Hoe ga je daarmee om en welke rol hebben medisch specialisten?

    ‘Ik denk dat je als medisch specialist de verantwoordelijkheid hebt om altijd de verdiepende vraag te stellen. Als een patiënt niet therapietrouw is, waardoor komt dat dan?’ vertelt intensivist Ilse van Stijn. Psychiater Birit Broekman deelt in de podcast haar ervaringen met de POP-poli van het OLVG. De POP-poli is een adviespolikliniek voor zwangere vrouwen met psychiatrische klachten. Birit Broekman ziet vooral een toekomst in de samenwerking rondom kwetsbare psychiatrische patiënten. ‘Mijn droom is dat we als medisch specialisten steeds meer een netwerk vormen rondom de patiënt. Een voorbeeld is de POP-poli waarin een psychiater, kinderarts en gynaecoloog samenwerken. Het is belangrijk dat we als medisch specialisten oog hebben voor ziektes die verder gaan dan het eigen vakgebied.’

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • De afgelopen jaren hebben we vooruitgang geboekt op het gebied van patiëntveiligheid in ziekenhuizen. Dat komt doordat we een cultuur van veiligheid hebben gestimuleerd, geïnvesteerd hebben in opleiding en technologie, en de juiste regels en procedures hebben ingevoerd. In de nieuwe aflevering van de podcast van de Federatie gaan Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting en intensivist en co-host Ilse van Stijn in gesprek met longarts en expert patiëntveiligheid, Thomas Macken, over het belang van openheid bij dwalingen en wat je moet doen als het resultaat van de behandeling anders uitpakte dan verwacht.

    Longarts Thomas herinnert zich wat er gezegd werd tijdens zijn opleidingstijd tot arts, bij een gemiste diagnose: "Hou dat maar stil, want de patiënt kan dat niet aan." Ondanks de knikkende knieën ging hij toch naar de patiënt om eerlijk te vertellen wat er was gebeurd. Wat opvallend is, is dat patiënten en hun naasten buitengewoon mild reageren wanneer ze direct horen wat er is gebeurd, zonder enige schaamte van de zorgverlener en zonder verborgen details, vertelt Thomas Macken.

    Openheid over fouten biedt dokters en verpleegkundigen de kans om te leren en te groeien. Ilse van Stijn merkt op dat Thomas niet spreekt over "fouten," maar eerder over "missers," "gemiste diagnoses," of "dwalingen," waarbij dit laatste woord het beste de lading dekt. Het benadrukt namelijk dat er een goede intentie achter de handeling zat, maar dat het resultaat anders uitpakte dan verwacht. Deze mildere woorden weerspiegelt de juiste intentie, namelijk het geven van de beste zorg aan de patiënt. Dan wordt openheid eerder een steun voor zowel patiënt als arts dan een barrière.

    In de podcast wordt duidelijk dat patiëntveiligheid steeds serieuzer wordt genomen en als een apart vakgebied wordt beschouwd. Welke stappen moeten we gezamenlijk nemen om ervoor te zorgen dat zorg voor patiënten veilig blijft, ook in de toekomst?

    Shownote: https://www.knmg.nl/advies-richtlijnen/dossiers/openheid-na-incidenten

  • ‘Het toepassen en implementeren van artificial intelligence (AI) in de zorg is teamsport! Elke nieuwe tool is een verandering in het dagelijkse werk en de uitdaging is om deze verandering zo klein mogelijk te houden. De techniek is daarbij vaak niet de uitdaging’, vertelt Bart Geerts ondernemer en anesthesioloog (niet praktiserend). Hij omschrijft AI als volgt: een computer oplossingen laten bedenken waar normaal menselijke intelligentie voor nodig is.

    Er is steeds meer aandacht voor toepassingen van kunstmatige intelligentie in de medisch-specialistische zorg. Wat betekent AI voor de medisch specialist en voor de patiënt? Daarover gaat Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting in gesprek met Bart Geerts, ondernemer en anesthesioloog (niet praktiserend) en betrokken bij het netwerk AI van de Federatie en met radioloog Carolien Toxopeus, werkzaam in het OLVG.

    Hun eigen interesse in techniek kwam meestal voort uit frustratie over hoe iets beter of handiger opgelost kan worden. Allebei zijn ze enthousiast over wat AI kan bieden in de zorg. Welke mogelijkheden en dilemma’s zien Bart Geerts en Carolien Toxopeus? En hoe krijg je je collega’s net zo enthousiast over AI?

    ‘Durf vooral vragen te stellen over AI! Dat is mijn advies aan collega’s die nog niet veel weten over wat AI kan bieden. Ik zie het als mijn rol om daarbij altijd te helpen’, zegt Carolien Toxopeus.


    Shownote: https://www.datavoorgezondheid.nl/documenten/publicaties/2021/12/17/leidraad-kwaliteit-ai-in-de-zorg

  • ‘Aan allerlei materialen die urologen dagelijks gebruiken zijn tekorten. En dan word je plotseling geconfronteerd met het feit dat een bepaald katheter er niet meer is. Of een onderdeel van een instrument dat ik voor een prostaatoperatie nodig heb is er opeens niet,’ vertelt uroloog Bart van Bezooijen in de podcast van de Federatie. Hij heeft regelmatig te maken met een tekort aan medische hulpmiddelen.

    Hoe ontstaan deze tekorten? En hoe groot is dit probleem? Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting gaat hierover in gesprek met uroloog Bart van Bezooijen en klinisch fysicus Lieke Poot. Tom Hoeben, manager inkoop van het Jeroen Bosch Ziekenhuis belt in tijdens de podcast.

    Steeds vaker kondigen ook leveranciers aan dat er een tekort zal ontstaan aan bijvoorbeeld implantaten of protheses. Tom Hoeben zegt heel veel te merken van de tekorten. ‘Het effect is dat er continue 60 tot 80 producten niet leverbaar zijn.’
    Volgens klinisch fysicus Lieke Poot, ontbreekt een landelijk overzicht van de aantallen medische hulpmiddelen die in Nederland op de markt zijn. ‘Dat overzicht hebben we van medicijnen wel. Daarbij gaat het om iets minder dan 15.000. De schatting is dat er een half miljoen medische hulpmiddelen op de Nederlandse markt zijn.’

  • Nieuwe technieken, behandelmethoden en geneesmiddelen komen vaak voort uit de samenwerking tussen dokters en private partijen. Hoe vanzelfsprekend zijn deze samenwerkingen? En wat leveren ze op? Welke regels en kaders zijn er en hoe zorg je dat je onafhankelijk blijft? Federatievoorzitter Piet-Hein Buiting gaat hierover in gesprek met internist Arianne van Bon en hoogleraar Gezondheidsrecht Johan Legemaate.

    Shownotes:
    Themapagina Belangenverstrengeling: https://demedischspecialist.nl/themas/thema/belangenverstrengeling

    Handreiking Governance financiële relaties zorgprofessionals en industrie: https://demedischspecialist.nl/sites/default/files/2023-02/handreiking_governance_financiële_relaties_zorgprofessionals_en_industrie.pdf

    Website Hoeblijfikonafhankelijk.nl: https://www.hoeblijfikonafhankelijk.nl

  • ‘Soms is het heel duidelijk dat er krankzinnige prijzen worden gevraagd voor geneesmiddelen. En soms is dit helemaal niet duidelijk’, vertelt hoogleraar metabole ziektes Carla Hollak in de podcast van de Federatie over dure geneesmiddelen.

    Nieuwe geneesmiddelen bieden perspectief aan patiënten met aandoeningen die voorheen niet of nauwelijks te behandelen waren. Maar deze geneesmiddelen zijn vaak duur. Hoe komt dit? En zijn dit reële prijzen? Federatievoorzitter Van Benthem gaat hierover in gesprek met hoogleraar reumatologie Sander Tas, ziekenhuisapotheker Yu Han Kho en hoogleraar metabole ziektes Carla Hollak.

    ‘Wat je ook kan voorstellen is dat als een farmaceutisch bedrijf enorm veel heeft verdiend aan een middel, omdat het goed werkt en goed is voorgeschreven, dat je dan bij een bepaald bedrag van bijvoorbeeld 5 miljard euro winst, de prijs verlaagd. Om als farmaceut toch een beetje maatschappelijk verantwoord je middel op de markt te brengen’, stelt hoogleraar reumatologie Sander Tas voor. ‘Ik weet wel dat er een aantal farmaceuten zijn die kijken naar een ander prijsmodel. Maar dat staat nog erg in de kinderschoenen’, vult ziekenhuisapotheker Yu Han Kho aan.

    Dit en meer bespreken we in deze aflevering van de stem van dokter.

  • Ik zou echt minister Kuipers willen waarschuwen voor het doorduwen van centralisatie van zorg,’ zegt internist acute geneeskunde Marjolein Kremers in de podcast van de Federatie over acute zorg. ‘En ik zou willen oproepen om zorgprofessionals zelf goede netwerken te laten vormen en regionale afspraken te maken, hoe die acute zorg behouden kan blijven. Dat kunnen we prima zelf.’

    De druk op de acute zorg is hoog. Als gevolg van de vergrijzing en het tekort aan zorgpersoneel is de verwachting dat deze druk in de toekomst verder toeneemt. Hoe zorgen we ervoor dat de spoedeisende hulp toegankelijk en betaalbaar blijft? Op welke manier kunnen we de acute zorg het beste organiseren? Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem spreekt naast Marjolein Kremers ook met spoedeisende hulp arts Heleen Huisman en bestuursvoorzitter van het Albert Schweitzer ziekenhuis Peter van der Meer.

    Heleen Huisman: ‘Mijn dienst begint over het algemeen met de vraag; hebben we bedden? Dat is eigenlijk de belangrijkste vraag. En dat heeft effect op mijn werkplezier, op het werkplezier van het hele team en op de wachttijd en de behandeling van de patiënt. Ik werk nu 15 jaar in ziekenhuis Bernhoven en dit is echt iets van de laatste drie jaren.’

    Dit en meer in deze nieuwe podcast van de Federatie Medisch Specialisten.

  • Krijgt de patiënt de beste zorg als de zorgprofessional in the lead is? Wat levert het een ziekenhuis of instelling op als de dokter inspraak heeft? En welke goede voorbeelden over bestuurbaarheid bestaan er? Daarover gaat kno-arts en Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem in deze podcast in gesprek met hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg Pauline Meurs, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Zuyderland ziekenhuis David Jongen en longarts en voormalig MSB-voorzitter van het Amphia Remco Djamin. Zou elk ziekenhuis of elke instelling een structuur van shared governance moeten inrichten? Hoe organiseer je dit en waar moet het aan voldoen?

    Dit en meer in deze nieuwe aflevering van de Stem van de dokter.

  • Praten we in Nederland te weinig over de dood? Hoe ga je als arts het gesprek aan met de patiënt en familie over de dood? En wanneer is het juiste moment? In deze podcast aflevering van de Federatie over de dood gaat kno-arts en Federatievoorzitter Peter Paul G. van Benthem in gesprek met klinisch geriater en voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Klinisch Geriaterie, internist-oncoloog Eric Geijteman en huisarts en kaderarts palliatieve zorg Classien Rebergen. Longarts Sander de Hosson belt in met een aantal gerichte vragen over palliatieve zorg. Is het dokters eigen om vooral te focussen op de genezing van de patiënt? En in hoeverre is de dood ook onderdeel van de geneeskunde opleiding? Dit en meer in deze aflevering van de Stem van dokter.

  • De zorgsector is een enorm vervuilende sector. We zijn verantwoordelijk voor 7% van de CO2-uitstoot in Nederland. De urgentie om hier wat aan te doen is groot. In deze aflevering gaat kno-arts en Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem in gesprek met Nicole Hunfeld, ziekenhuisapotheker en projectleider van de Groene IC, Evelyn Brakema, huisarts in opleiding en voorzitter van de Groene Zorg Alliantie en Annemarie Leliveld, uroloog en bestuurslid van het landelijk netwerk van de Groene OK. Wat motiveert hen om zich elke dag weer hard te maken voor duurzaamheid in de zorg? Wat hebben de groene initiatieven waar zij bij betrokken zijn bereikt? En wat kun je als medisch specialist zelf doen? Dit en meer in deze aflevering van de Stem van dokter, de podcast van de Federatie Medisch Specialisten.

    Shownotes:
    www.milieuplatformzorg.nl/acties-activiteiten/groene-zorg-alliantie/
    www.degroeneok.nl
    www.erasmusmcfoundation.nl/projecten/de-groene-ic/
    www.dejongespecialist.nl/2021/de-jonge-specialist-gaat-groen-groener-groenst/

  • Deze aflevering gaat over maatschappelijk betrokken medisch specialisten. Kno-arts en Federatievoorzitter Peter Paul van Benthem gaat met longarts Wanda de Kanter en internist Robin Peeters in gesprek over hun acties en initiatieven buiten het ziekenhuis. Maakt je dit uiteindelijk tot een betere medisch specialist? Zou elke medisch specialist dit moeten doen? En wat heeft een patiënt aan een maatschappelijk betrokken medisch specialist? Wanda de Kanter is ruim 30 jaar longarts en zij zet zich al jarenlang actief in tegen roken. Internist Robin Peeters ging samen met onder andere huisarts Shakib Sana de markt op om in gesprek te gaan over het belang van vaccineren. Ook richtte hij de Vaccinatie Twijfeltelefoon op.

    Shownotes:
    https://gezondheidskloof.nl
    https://www.tabaknee.nl

  • Deze aflevering van de podcast Stem van de dokter gaat over jonge medisch specialisten die moeite hebben om een (vaste) baan te vinden. Hoe groot is dit probleem? Geldt dit voor alle specialismen? En moet de oudere generatie niet gewoon plaatsmaken voor de jongere generatie?

    Federatievoorzitter en kno-arts Peter Paul van Benthem gaat hierover in gesprek met chirurg Heleen Snijders, klinisch geriater i.o. Roos van der Zwan en met kno-arts en voorzitter van de specialisten coöperatie van het Franciscus Gasthuis en Vlietland Rose Marijn Teeuw. 'Ik raakte zo onzeker van alle afwijzingen. Dat ik dacht ik moet iets anders verzinnen, want anders ben ik over twee jaar nog aan het solliciteren’, vertelt Heleen Snijders. Ook Roos van der Zwan deelt haar persoonlijke ervaringen en de verhalen van andere jonge medisch specialisten (i.o.) om haar heen. ‘Voor een relatief jong vak als de geriatrie bestond dit probleem een aantal jaren geleden nog niet. Terwijl jonge geriaters nu problemen ondervinden bij het vinden van een (vaste) baan,’ constateert Roos. ‘Wij hebben de harde regel binnen onze coöperatie pensioen is ook echt met pensioen,’ vertelt kno-arts Rose Marijn Teeuw.

    Shownotes
    Peiling: https://demedischspecialist.nl/nieuwsoverzicht/nieuws/arbeidsmarktpositie-startende-medisch-specialisten-moet-hoog-op-de-agenda

  • Luister de eerste aflevering van de Stem van de dokter, de podcast van de Federatie Medisch Specialisten.

    In deze aflevering bespreekt kno-arts en federatievoorzitter Peter Paul van Benthem met anios chirurgie Emma Gertsen en gastro-intestinaal en oncologisch chirurg en federatiebestuurder Jelle Ruurda wat passende zorg is. De politiek wil de stijgende zorgkosten oplossen door meer efficiëntie af te dwingen. In het coalitieakkoord staat: ‘passende zorg is de norm.’ Wat betekent dit? En wat betekent dit voor medisch specialisten?

    Shownotes
    Meer weten over juiste zorg op de juiste plek? https://demedischspecialist.nl/themas/thema/juiste-zorg-op-de-juiste-plek

    Meer weten over zorgevaluatie en gepast gebruik? https://demedischspecialist.nl/sites/default/files/factsheet_voorbeelden_en_effecten_Zorgevaluatie.pdf

    Onderzoek Emma Gertsen: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34705049/