Episodes

  • De schrijversklassen van het Conservatorium van Mechelen zetten het Ensorjaar 2024 in met een gevarieerde literaire podcast Het Winkeltje van Ensor, geĂŻnspireerd door leven en werk van de beroemde kunstenaar uit Oostende. De titel, en een aantal bijdragen, werden ontleend aan de winkel die zijn moeder uitbaatte, samen met haar zuster Mimi, op de hoek van de Van Iseghemlaan en de Vlaanderenstraat. Je zou het een rariteitenkabinet kunnen noemen, waar je souvenirs, schelpen, carnavalsartikelen zoals maskers, komische kostuums en zo meer kon vinden. James liet zich vaak inspireren door dit winkeltje, op de mansardekamer richtte hij zijn kleine atelier in.

    In deze podcast bespreken Katleen Loos en Guy De Becker een gedicht uit de bundel James Ensor, mijn (on)gerijmd leven van Guy Didelez. Op deze opnames, in een lege Predikheren bibliotheek, bleek - zoals u zelf kunt horen - bij beluistering achteraf meer dan hun stemmen te horen. Aimé Bailly en Gaby Vervoort jagen u Op de kast! met een tekst van Aimé, en Gaby leest voor u Schelpen. Katleen Loos brengt twee gedichten, Zomervakantie aan zee en Voyeur. Guy De Becker keert nog eens terug met zijn verhaal Lili en het licht en Aimé Bailly met Gendarmes. lie verschueren leest vijf gedichten: Shalom & Salaam, Jij of Hij, Fragment, Carnaval en Ayahuasca. Katleen Loos laat ons kennismaken met Geraamtes die zich willen warmen en Joris Steppe met De Man van Smarten. Carl Cauwenbergh ten slotte gaat het graf van James Ensor opzoeken... en laat dit ook aan het woord.

    Voor de muziek gingen wij ook te rade bij James Ensor. Hij componeerde La Gamme d'Amour en Suzanne de Neve interpreteerde het muziekstuk voor de piano, het werd opgenomen door wat destijds nog BRT3 heette. We gebruikten de opname met een Creative Commons licentie via https://youtu.be/q6iF-d1ElFY?si=SkxYb60QA1PYPLtW

    Opname en regie werden verzorgd door Patrick Bernauw. Het Winkeltje van Ensor maakt deel uit van het project DE MAGIE VAN ENSOR, dat gerealiseerd wordt in samenwerking met de Academie voor Podiumkunsten in Aalst. Er bestaat ook een blog van (https://de-magie-van-ensor.blogspot.com) waar je sommige teksten uit deze podcast kunt vinden, samen met de illustratie of het schilderij van Ensor waardoor ze geĂŻnspireerd werden.

  • IN MEMORIAM PETER BOOGAERTS (1959-2023)


    Dag Peter,

    Iets meer dan twee jaar zat je in mijn namiddagklas creatief schrijven, aan het Conservatorium van Mechelen.

    In september 2021 kwam je aanwaaien bij het Predikheren, net op de valreep, uiteraard op de fiets, en gejaagd door de wind. Zo zou het daarna ook iedere maandagmiddag gaan: een en al witte krullen, een en al jongensachtig enthousiasme – warm hart, sociaal mens, ecologisch gedreven. Altijd druk in de weer met allerlei projecten, altijd van de partij om iets in groepsverband te doen: een stem geven aan een personage in een hoorspel van een van de collega’s, pak weg een Hert; een improvisatie in 3 delen van een Groot Schrijver met een Dikke Nek, tijdens ons literair slotevent in juni. Je genoot ervan, en wij amuseerden ons rot met je acteertalent.

    Zo vitaal, een en al levenslust en groene energie. Je schreef een bevlogen essay over de kwaliteiten van de klimop, je verzon nieuwe woorden “met betekenis”, zoals “strikstof” (element buiten de tabel van Mendeljev met een extreem hoog politiek gewicht), “ongeveer” (slecht schrijfsel uit de middeleeuwen), “leesteken” (familie in de klasse der insecten; net als boekenwurmen doen ze aan zingeving).

    Nu lees ik met een krop in de keel je gedicht Verademing
 Veras me, zodat ik weer klein kan worden


    Want dan komt daar op een herfstige namiddag zomaar het bericht binnen vallen dat je onverwacht overleden bent, en dat ook je begrafenis al voorbij is
 Het klinkt zo onwezenlijk, maar het staat er echt.

    Doorgaans verwittigde je altijd stipt als je niet aanwezig kon zijn. Verleden week deed je dat niet – ik dacht dat het een vergetelheid was
 Afgelopen maandag zag ik je niet op de lezing van Guy Didelez: toch eens horen, dacht ik nog
 voordat de vakantie begint. Het was er nog niet van gekomen, het zal er niet meer van komen.

    Peter, jong
 Wat gaan we je missen, daar aan onze schrijftafel. En nog eens luisteren naar De Kat en het Hert, het hoorspel van Inge Van Camp, waarin je een stem gaf aan een droevig hert...

    Patrick

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Maandag is het schrijfdag in het Predikheren. Dan verzamelen de schrijversklassen van het Conservatorium van Mechelen zich om proza en poĂ«zie, drama en non-fictie te schrijven.

    In deze stellen we u twee hoorspelen voor, geschreven door Vera Van Nooten: "Laura poetst", gespeeld door Goedele Goetelen, en "Samen Sterk" met Gaby Vervoort als de vertelster, Patrick Bernauw als de windhaan, Goedele Goetelen als de windroos, Peter Boogaert als ploegbaas en stormgeluiden en Vera Van Nooten als de wind. Tussenin leest Carl Cauwenbergh een fragment uit zijn roman "Met een munt van Alfred", die recent verscheen bij uitgeverij de Scriptomanen. En als uitsmijter is er een cursiefje van Inge Van Camp, getiteld "Praatjesmakers".

    Opname en montage: Patrick Bernauw. De muziek werd gecomponeerd door Dree Peremans en Pierre Anckaert, en uitgevoerd door een muziekensemble van leerkrachten van het Conservatorium van Mechelen onder leiding van Tom Van den Eynde (opname uit 2017).

  • Samen met de Academie voor Podiumkunsten in Aalst lanceerden de schrijversklassen van het Conservatorium van Mechelen een website rond de helende kracht van de natuur. Deze "Tuin van Troost" is te vinden op www.tuinvantroost.blogspot.com

    Hier, in podcast Stemmen uit het Predikheren, bundelen wij enkele teksten van cursisten uit Mechelen. Zo vertelt Els Peeters ons over een onverwachte ontmoeting met een papavermeisje, schreef Koen Verbeeck een gedicht rond lievevrouwebedstro, en Inge Van Camp een cursiefje over een oude vriend. Peter Boogaerts heeft het over de wonderen van klimop, Vera Van Nooten over gele lis en met Gaby Vervoort beleven we een apart afscheid.

    Opname en montage: Patrick Bernauw. Voor de muziek konden we gebruik maken van composities van Dree Peremans en Pierre Anckaert, uitgevoerd door een muziekensemble van leerkrachten van het Conservatorium van Mechelen onder leiding van Tom Van den Eynde (opname uit 2017).

    Het idee voor Tuin van Troost werd geleverd door herboriste Martine Van Huffel, en uitgewerkt door Patrick Bernauw.






  • Maandag is het schrijfdag in het Predikheren. Dan verzamelen de schrijversklassen van het Conservatorium van Mechelen zich om proza en poĂ«zie, drama en non-fictie te schrijven. In deze podcast bieden we een staalkaart aan van teksten, geschreven in de klassen van Patrick Bernauw.

    Goedele Goetelen schreef en speelt haar hoorspel "Marktkramerliefde", waarbij ze assistentie krijgt van Patrick Bernauw. Joris Steppe brengt twee korte puntige humoristische teksten, Nathalie Schraenen haar monoloog "U en het kamermeisje", Inge Van Camp haar cursiefje "De haan". Koen Verbeeck leest twee gedichten. Besluiten doen we met een live opname van "Houten Doosje" van Goedele Goetelen, opgenomen met beperkt publiek op de zolder van het Predikheren.

    De muziek werd gecomponeerd door Dree Peremans en Pierre Anckaert, en uitgevoerd door een muziekensemble van leerkrachten van het Conservatorium van Mechelen onder leiding van Tom Van den Eynde (opname uit 2017). Patrick Bernauw verzorgde de opname van de teksten en de montage.

  • Voor de Dag van de Academies, editie 2023, stelden de schrijfklassen van Patrick Bernauw en Nicole Persy aan het Conservatorium van Mechelen een podcast samen met een gevarieerd literair programma. Het thema was dit jaar “Present!” en dus werd gekozen voor de titel: “Schrijvers? Present!”

    U kunt luisteren naar een column van Kelia Kaniki Masengo die werd gepubliceerd in het creatief schrijven tijdschrift “Verzin” en die zij voorlas op de zolder van het Predikheren aan een select publiek van schrijfgenoten. Bij die gelegenheid las Nicole Persy ook een woord van troost van Ingrid Van Remoortel, gericht aan Marcel Lambrecht die in 1959 overleed
 en zijn antwoord daarop.

    Er is een mini hoorspel voor kinderen van Inge Van Camp, “Kat en Hert”, met de stemmen van Inge als de kat en Peter Boogaerts als het hert. En “Wat als een kip een zangcarriùre ambieert?” is een kort komisch hoorspel van Gaby Vervoort, met de stemmen van Gaby, Inge en Peter. Beide hoorspelen werden opgenomen, geregisseerd en gemonteerd door Patrick Bernauw. Zijn broer Fernand zorgde voor muziek en geluidseffecten.

    En dan is er nog het lange luisterverhaal van Vera Van Nooten rond de mysterieuze dood van Alfred Loewenstein, in 1928. Was het een ongeluk, zelfmoord of moord? “De man die uit de lucht viel” wordt gelezen door Patrick Bernauw, Antoine Derksen zorgde voor de montage, geluidseffecten en passende “roaring twenties” muziek.

  • "Herfst. Straks begint het weer. Dan kom ik ze dagelijks overal tegen..."

    Een cursiefje van Inge Van Camp, geschreven in de schrijfcursus van het Conservatorium van Mechelen.

    Zie ook: www.schrijfinuwkot.blogspot.com/2022/11/verloren.html

  • "Bibliofagie" is een gedirigeerd gedicht van Tom Van Den Broeck, gebracht door hemzelf, bijgestaan door Constant Boeykens, Kelia Kaniki Masengo en Ingrid Van Remoortel. Opname: Patrick Bernauw.

  • "tik tik" is een klankgedicht van Ingrid Van Remoortel, gebracht door Kelia Kaniki Masengo, Constant Boeykens, Tom Van den Broeck en de auteur zelf. Opname: Patrick Bernauw.