Episodes

  • Emotet is misschien wel het meest beruchte botnet uit de geschiedenis. Een botnet is een verzameling van met malware geïnfecteerde apparaten dat op afstand wordt bediend. Met de malware hebben criminelen een belangrijk hulpmiddel om bijvoorbeeld wachtwoorden te ontfutselen of om met ransomware cruciale netwerken van bijvoorbeeld ziekenhuizen te gijzelen. De malware-besmetting is verspreid over de hele wereld en maakt dan ook internationaal miljoenen slachtoffers. De geschatte schade die door Emotet is aangericht, heeft de onwerkelijke omvang van minimaal 2,5 miljard dollar.  Wanneer Team High Tech Crime het botnet in het vizier krijgt, zien ze gelijk hoe complex het in elkaar zit. Met het botnet, de hele infrastructuur om het botnet heen en command-and-control servers in Rusland lijkt het bijna onbegonnen werk om Emotet uit de lucht te halen. Maar het botnet ongemoeid laten is ook geen optie...Meer weten over deze aflevering? Check het hier.Team High Tech Crime heeft als doel om Nederland veiliger en minder aantrekkelijk maken voor cybercriminelen. De politie is daarvoor altijd op zoek naar nieuwe collega's. Nieuwsgierig? Bekijk jouw mogelijkheden.Wij zijn benieuwd wat jij van deze podcast vindt, vul hier onze korte enquête in.Takedown is een XTR branded podcast in samenwerking met audio agency Airborne en de politie.

  • Phishing is één van de meest voorkomende vormen van cybercrime - en daarmee ook één van de meest geprofessionaliseerde vormen. Het is een zogenoemde vorm van ‘cybercrime as a service’ waarbij criminele diensten gehuurd kunnen worden. Criminelen verleiden mensen naar valse bankwebsites te surfen om vervolgens hun inloggegevens en geld te stelen. Daarvoor gebruiken ze onder andere phishing panels. Team High Tech Crime wordt gealarmeerd als ze zien dat er een aanbieder actief is die zeer succesvol phishing panels verhuurd. Bij deze aanbieder kunnen cybercriminelen een abonnement afsluiten waarmee ze een zeer geavanceerd phishing-panel kunnen gebruiken en zo’n 40 procent van de phishing-aanvallen in Nederland blijken met deze specifieke panels te worden uitgevoerd. De zaak krijgt grote prioriteit bij Team High Tech Crime. Alleen... hoe vind je daders die er alles aan doen om hun identiteit te beschermen?Meer weten over deze aflevering? Check het hier.Team High Tech Crime heeft als doel om Nederland veiliger en minder aantrekkelijk maken voor cybercriminelen. De politie is daarvoor altijd op zoek naar nieuwe collega's. Nieuwsgierig? Bekijk jouw mogelijkheden.Laat ons weten wat jij van deze podcast vindt, vul hier onze korte enquête in.Takedown is een XTR branded podcast in samenwerking met audio agency Airborne en de politie.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Verschillende Nederlandse banken en de Belastingdienst worden in 2018 geconfronteerd met een uitzonderlijk grote hoeveelheid DDoS-aanvallen. Het leidt er zelfs toe dat een groot deel van het betalingsverkeer wordt platgelegd. Het is groot nieuws in de media, waarbij er ook aan allerlei experts wordt gevraagd wie er achter de aanvallen kan zitten. De kans dat het om hackers uit Rusland gaat is vrij groot, zo wordt er gespeculeerd.Achter de schermen houdt Team High Tech Crime zich ondertussen ook met de zaak bezig, al snel hebben zij een verdachte op het oog. Binnen het onderzoek gebeuren onverwachte dingen. Een alerte serverbeheerder van Tweakers kan de gespecialiseerde rechercheurs helpen door een aantal gegevens met elkaar te combineren en aan elkaar te verbinden.Meer weten over deze aflevering? Check het hier.Team High Tech Crime heeft als doel om Nederland veiliger en minder aantrekkelijk maken voor cybercriminelen. De politie is daarvoor altijd op zoek naar nieuwe collega's. Nieuwsgierig? Bekijk hier de mogelijkheden.Wij zijn benieuwd wat jij van deze podcast vindt! Laat het ons weten en vul hier onze korte enquête in.Takedown is een XTR branded podcast in samenwerking met audio agency Airborne en de politie.

  • Wat doe je als je jezelf als hacker toegang hebt verschaft tot een online account van één de machtigste personen ter wereld? Victor Gevers belandt in een bijzondere positie als hij doet wat hij altijd doet: als ethisch hacker zwaktes in computersystemen opsporen. En dat heeft alles te maken met zijn doelwit: de Amerikaanse president Donald Trump.Zonder al te veel moeite weet Victor in te breken in het Twitter-account van Trump, in een periode dat dit zo ongeveer het allerbelangrijkste communicatiekanaal voor het Witte Huis is. Daarmee belandt Victor onverwacht op het wereldtoneel, met alle risico's van dien. Vanaf dat moment wordt Team High Tech Crime bij de zaak betrokken. Hoe voorkomen de teamleden dat deze hack leidt tot allerlei ongewenste reacties vanuit de Verenigde Staten? En heeft hij binnen de legale kaders gebruikgemaakt van zijn hacking-skills? Meer weten over deze aflevering? Check het hier.Team High Tech Crime heeft als doel om Nederland veiliger en minder aantrekkelijk maken voor cybercriminelen. De politie is daarvoor altijd op zoek naar nieuwe collega's. Nieuwsgierig? Bekijk jouw mogelijkheden.Wij zijn benieuwd wat jij van deze podcast vindt, vul onze korte enquête in en laat het ons weten.Takedown is een XTR branded podcast in samenwerking met audio agency Airborne en de politie.

  • Tijdens een golf van liquidaties rond 2015 – maar ook al in de tijd daarvoor – stuitte de politie op vele Blackberry-telefoons; een duidelijk geliefd communicatiemiddel onder criminelen. THTC startte later een zaak om die veelvuldig aangetroffen Blackberry’s nader te onderzoeken. We hebben het over de zaak naar de wereldwijde cryptocommunicatiedienst Ennetcom.Ennetcom bleek gebruik te maken van een platform dat volledige privacy biedt waardoor men versleutelde berichten naar elkaar kon sturen. Een dienst waarbij berichten nooit achterhaald kunnen worden en waar je als crimineel dus altijd veilig en anoniem kunt communiceren. Althans, zo luidt de belofte. Totdat de cyber-rechercheurs van Team High Tech Crime ontdekken dat de beheerders één cruciale fout hebben gemaakt...THTC onderzocht - samen met diverse partners – de aanbieder van cryptocommunicatiedienst Ennetcom, ontmantelde de dienst, achterhaalde de data en wist deze te ontsleutelen. Hiermee kon de zware georganiseerde criminaliteit een slag toegebracht worden. Hoe de politie uiteindelijk het grote criminele cryptocommunicatienetwerk oprolt, welke rol internationale partners daarin spelen en wat de gevolgen van deze zaak zijn voor andere cryptocommunicatiediensten en het Marengo-proces? Dat hoor je in deze aflevering van Takedown.Meer weten over deze aflevering? Check dan deze pagina.Team High Tech Crime heeft als doel om Nederland veiliger en minder aantrekkelijk te maken voor cybercriminelen. De politie is daarvoor - en voor andere cybercrimeteams - altijd op zoek naar nieuwe collega's. Nieuwsgierig? Kijk dan op deze siteTakedown is een XTR branded podcast in samenwerking met audio agency Airborne en de politie.Wij zijn benieuwd wat jij van deze podcast vindt, vul onze korte enquête in en laat het ons weten.

  • In cybercrime-kringen is Rubella rond 2018 een bekende naam. Achter deze naam gaat een malware-bouwer schuil die een zeer goed gebouwde macro builder toolkit aanbiedt. Cybercriminelen kunnen deze toolkit tegen betaling gebruiken voor bijvoorbeeld phising-aanvallen of het creëren van een botnet. Simpel in gebruik, maar buitengewoon effectief.John Fokker krijgt Rubella met zijn malware als eerste in het vizier. Hij werkt op dat moment bij het cybersecuritybedrijf McAfee en speurt het darkweb af, op zoek naar bedreigingen waar zijn klanten last van kunnen hebben. Hij probeert meer te weten te komen over deze mysterieuze Rubella. Wanneer hij een sterk vermoeden heeft over de ware identiteit van deze malware-bouwer, is het tijd om de informatie door te spelen het Team High Tech Crime. En daarmee komt de opsporing in een stroomversnelling...Meer weten over deze podcast? Kijk dan hierTeam High Tech Crime heeft als doel om Nederland veiliger en minder aantrekkelijk maken voor cybercriminelen. De politie is daarvoor altijd op zoek naar nieuwe collega's. Nieuwsgierig? Bekijk de mogelijkheden.Laat ons weten wat jij van deze podcast vindt, vul hier onze korte enquête in.Takedown is een XTR branded podcast in samenwerking met audio agency Airborne en de politie.

  • Het Team High Tech Crime is de speciale eenheid van de politie die zich bezig houdt met complexe cybercrimezaken in binnen- en buitenland.Tech-journalist Vivianne Bendermacher reconstrueert in elke aflevering één zaak: van grote malware-aanbieders tot het oprollen van wereldwijde cryptocommunicatie-netwerken. Daarvoor spreekt Vivianne met medewerkers van THTC, die een uniek kijkje in hun specialistische werkwijze geven, en met andere betrokkenen.Meer weten over deze podcast? Kijk dan hierTeam High Tech Crime heeft als doel om Nederland veiliger en minder aantrekkelijk maken voor cybercriminelen. De politie is daarvoor altijd op zoek naar nieuwe collega's. Nieuwsgierig? Bekijk de mogelijkheden.Laat ons weten wat jij van deze podcast vindt, vul hier onze korte enquête in.Takedown is een XTR branded podcast in samenwerking met audio agency Airborne en de politie.