Episodes
-
LinkedIn fylder 20 år. Oprindeligt et website til dit cv, dit næste job eller din næste medarbejder, men i dag er det et mødested for dissidenter fra Facebook og Twitter, som vil snakke job, karriere og måske fedt for chefen?
Der er nemlig opstået en helt ny type menneske på LinkedIn: Workfluenceren. Af nogle beskrevet som en slesk slægtning til den ildesete influencer, der for ussel mammon gør sig til reklamesøjle for alt fra ansigtscreme til babymos. Workfluencerens mening med livet er at fortælle om alle de fantastiske ting, resultater og kollegaer, der findes på vedkommendes arbejdsplads.
Eller måske er workfluenceren en goodwill ambassadør og solid menneskelig kapital for moderne virksomheder?
Techtopia inviterer til verbal armlægning mellem forfatter til bogen "Influenter - når mennesker bliver medier" Katrine Thielke og redaktør af K-Forum Timme Bisgaard Munk. Katrine har ja-hatten på, mens Timme har trukket nej-hatten godt ned over ørerne.
Links:
Katrine Thielke: https://www.thielke.dk
K-Forum med klumme om workfluencere: https://www.kommunikationsforum.dk/artikler/bedstejob-bedstestrategi-bedstechef -
IT-sikkkerhed er blevet en sag for alle lige fra skoleeleven til pensionisten eller direktøren i en virksomhed. Men de færreste af os aner reelt, hvad der rent faktisk foregår inde i vores computer eller smartphone.
Derfor er det vigtigt, at vi kan have tillid til vores apps og de softwareudviklere, som skriver maskinernes kildekode.
Et af de centrale steder for softwareudviklere er websitet Github, hvor de mødes og arbejder sammen om open source software.
Techtopia har mødt Carl Krukhov, der er leder at et dansk team hos Github.
Link:
Github https://github.com -
Missing episodes?
-
”Forsæt lige ud i 4 dage og du har nået din destination”.
Når vi skal flyve til månen, lyder det nogenlunde ligetil. Det tager godt 4 dage og der er ca 1 sek forsinkelse i alt kommunikation. Men er det så nemt? Og hvad med når vi en gang skal til Mars? Eller endnu vildere skal lande på en asteroide?
Det er præcis hvad Christina Toldbo beskæftiger sig med. Hun er netop hjemvendt fra NASA/JPL hvor hun færdiggjorde sin PhD, og hun tager os igennem alle besværlighederne ved navigation på den meget lange bane.
Du kan finde mere info om Christina Toldbo her: https://orbit.dtu.dk/en/persons/christina-ayoe-toldbo
NASA/JPL finder du her: https://www.jpl.nasa.gov/
--------
Vært, tilrettelæggelse og klip: Tino Tønnesen
Lydfiler er fra Pixabay.com -
Open source-værktøjer kan både hjælpe medier med tackle desinformation og at effektivisere journalisters workflow.
Microsoft har sammen med Adobe, Twitter med flere skabt koalitionen C2PA, der arbejder med at udvikle tekniske standarder for oprindelsen af indhold. En slags varedeklaration, som vi kender den fra supermarkedets hylder.
Det danske medie Zetland har brugt open source-teknologi fra OpenAI til at udvikle en robotsekretær, der kan udskrive lange lydfiler som tekst på over 60 forskellige sprog med meget høj sproglig præcision. Tjenesten hedder GoodTape og har potentiale til at revolutionere arbejdsgangen for journalister og andre, der arbejder med lydoptagelser.
Medvirkende:
Andrew Jenks, C2PA Chair and Principal Program Manager, Microsoft
Tav Klitgaard, adm. Direktør, ZetlandLinks:
C2PA https://c2pa.org
GoodTape https://www.mygoodtape.com -
Månen. Den er smuk, den er dragende, og 'den er der bare'.
Men gør den egentlig mere end det? Ja, hvad var verden egentlig uden månen? Det undersøger vi sammen med Lars Occhionero, museumsinspektør på Kroppedal Museum, som undersøger dette afsnits scenarie set fra en astrofysikers synspunkt.
Gæst: Lars Occhionero, atrofysiker og museumsinspektør på Kroppedal Museum
Vært og producer: Anneliese Leithoff Christensen
Musik: TuesdayNight fra Pixabay -
For 5-10 år siden talte alle om selvkørende biler som en transportform, der ville være en naturlig del af bybilledet her i 2023, men nu er det som om, nogen har smidt nøglen til garagen med robotbilerne væk.
Ingen gider længere tale om selvkørende biler, selvom vi i Danmark har gennemført fire forsøgsprojekter med selvkørende busser.
I USA er de til gengæld på gaden. Tesla har netop fremvist sin version og Google-bilen Waymo kører som taxa i flere amerikanske storbyer.
Medvirkende:
Brad Templeton, udvikler af selvkørende biler i USA
Andreas Egense, Afdelingsleder, Transportanalyse, VejdirektoratetLink:
Brad Templetons video af en køretur i en Waymo uden chauffør https://www.forbes.com/sites/bradtempleton/2023/01/19/i-get-back-in-a-waymo-to-ride-in-san-francisco-with-a-top-waymo-developerits-getting-close-video/?sh=467ca5846e7a
Vejdirektoratets rapport om selvkørende biler i Danmark https://www.trm.dk/media/nvkas1y4/vejdirektoratets-og-faerdselsstyrelsens-evaluering-af-forsoegsordning-med-selvkoerende-motorkoeretoejer-a.pdf -
Når du kigger op på vores måne - tænker du så, at der er 231 andre måner i vores solsystem? Mange af dem er små isklumper, der ikke er særligt store. Hvor andre er på størrelse med en lille planet.
Men hvad er egentlig en måne? Og hvorfor hedder de det de gør? Og hvad skal vi bruge dem til.
Lars Occhionero fra Kroppedal Museum gæster endnu en gang IDA Space Talks og jeg har bedt ham vælge de 4 mest interessante måner ud og fortælle os om dem.
Så næste gang du small-talker om Månen (altså vores), så kan du også lige namedroppe Io, Europa, Titan og Enceladus.
Og måske også lige Mimas der ligner dødsstjernen til forveksling. Yes - du læste rigtigt.
Du får også lige nogle gode links :
Io: https://en.wikipedia.org/wiki/Io_%28moon%29#/media/File:Io_highest_resolution_true_color.jpg
Europa: https://en.wikipedia.org/wiki/Europa_(moon)#/media/File:Europa_in_natural_color.png
Titan: https://en.wikipedia.org/wiki/Titan_%28moon%29#/media/File:PIA20016-SaturnMoon-Titan-20151113.jpg
Enceladus: https://en.wikipedia.org/wiki/Enceladus#/media/File:PIA17202_-_Approaching_Enceladus.jpg
Mimas:https://en.wikipedia.org/wiki/Mimas_%28moon%29#/media/File:Mimas_Cassini.jpgDu finder Kroppedal Museum lige her: https://kroppedal.dk/
Og mere om Astronomisk Selskab lige her: https://astronomisk.dk/
---------
Vært, tilrettelæggelse og klip: Tino Tønnesen
Lydfiler er fra Pixabay.com -
Den ingeniøruddannede CIO i Matas Thomas Grane har passeret 30 års ansættelse i virksomheden og har derigennem et unikt blik for perspektivering og kontinuitet. Til gengæld er Thomas Grane også meget bevidst om ikke at forfalde til at skyde ideer ned med begrundelsen ’det har vi prøvet’.
-
De har arbejdet fra beskyttelsesrum og metrostationer, nogle gange uden elektricitet eller vand, mens de har været konstant truet på livet.
Men på trods af russiske missiler og en ødelagt infrastruktur har den ukrainske IT-branche ikke bare leveret service og produkter til sine udenlandske kunder; de er faktisk også vokset. Og har udviklet nye produkter.
Og ifølge en rapport fra den polsk-ukrainske Startup Bridge, så er hele 75% positive over for fremtiden for ukrainske tech-startups.
Techtopia har mødt Dmytro Shymkiv fra the Ukrainian Startup Fund, der mener, at den bedste nødhjælp er at investere i en tech startup.
Links:
Ukrainian Startup Fund https://usf.com.ua/en/#usf-sc-2 -
Kan du huske første gang du brugte udtrykket at google noget? Dengang søgning på nettet blev synonymt med ét bestemt firma - nemlig Google. I dag kendt som en techgigant, der blev pionér på internetsøgning og at tjene penge på netsurfernes data.
Men selv de største dynastier kan falde. I denne uge fremstod Google for første gang i sin historie som en gammel, rystet gigant. Forvirret og konfus på grund af OpenAI og deres chatbot ChatGPT, som på to måneder har fået 100 millioner brugere, og nu som en del af Microsofts søgemaskine Bing skal tage kampen om fremtidens herredømme over internettet op med Google.
I fremtiden googler vi ikke - vi samtalesøger.
Google sidder rundt regnet på 90% af alle internetsøgninger. Bing har ca. 7%. Spørgsmålet er, om Googles storhedstid er forbi? Og bliver Bing konge af search - eller skal kongeriget deles med nogle af de andre udfordrere - der findes nemlig både andre browsere og søgemaskiner, som også kan skabe samtalesøgninger.
Medvirkende:Jean-Paul Schmetz, chief scientist, Burda MediaJan Birkemose, Medietrends
Links:The Future of Search, paneldebat med Brave og Neva på DLD 2023https://youtu.be/_Z3Yl8sqRbwMedietrends: www.medietrends.dk -
Hjernevæv gror på en chip og lærer at spille pong.
Det lyder som science fiction, men den australske forsker Andy Kitchen dyrker et fragment af en levende hjerne, kaldet Dish Brain, inde i en chip. Hjernen dyrkes på en flad cellekultur og et gitter af tusindvis af mikroskopiske elektroder, som registrerer ændringer i spændingen af individuelle neuroner. Ved hjælp af disse elektroder har teamet hos Cortical Labs lært Dish Brain at spille det klassiske videospil Pong.
Styringen af spillet sker gennem en kombination af digital signalbehandlingssoftware og en spilsimulering, der kører på en computer. Elektroderne opfanger de elektriske signaler fra neuronerne og omsætter dem til bevægelse i spillet.
Teamet hos Cortical Labs vil bruge hjerne-maskine-grænseflader til medicinsk forskning.
Medvirkende: Andy Kitchen, stifter af Cortical Labs
Links:
Foredrag på DLD https://youtu.be/87YqSGZDziw
Cortical Labs https://corticallabs.com/
-
Forberedelserne til de offentlige overenskomstforhandlinger (OK24) er allerede godt i gang. IDAs forhandlere vil meget gerne høre dine ønsker og forventninger til de kommende forhandlinger. Det sker ved fem medlemsmøder over hele landet og online.
-
GSU – Global Stability Unit – er en såkaldt stable coin, der vil være et alternativ til dollaren. Men hvordan laver man en stable coin, og hvilken betydning har det, når man laver sådan en alternativ valuta?
I denne anden af to episoder om stable coins spørger vi professor Jan Damsgaard, hvordan man skaber en alternativ valuta – og hvorfor det overhovedet er en god idé.
Derudover taler vi med professor Rolf Poulsen, der forklarer princippet bag den ”valutakurv”, som GSU’en udmærker sig ved og som skal sikre valutaen mod kursudsving.
Lyt gerne til Techtopia episode 268 inden på: https://ida.dk/viden-og-netvaerk/idas-podcast/techtopia/techtopia-episoder-2023/techtopia-268-gsu-vil-vaere-et-alternativ-til-dollarMedvirkende:
Jesper Toft, stifter og opfinder af Global Stability Unit
Rolf Poulsen, professor Institut for Matematiske Fag KU
Jan Damsgaard, professor Department of Digitalization CBS -
Hvorfor skal dollaren være det foretrukne betalingsmiddel i international handel, når kursudsving kan koste både køber og sælger store summer?
Den problemstilling vil danske blockchainudviklere løse med en ny mere stabil kryptovaluta kaldet GSU - global stability unit.
I denne første af to episoder om stable coins besøger Techtopia udviklerne i en kælder i Hellerup, hvor der tænkes store tanker.
Medvirkende:
Jesper Toft, stifter og opfinder af Global Stability UnitLinks:
GSUprotocol.io
GSU.io -
Flere og flere lande er i gang med at etablere rumhavne, og derved deltage i kapløbet om at indtage og bruge rummet over os.
Der allerede etableret mindre rumhavne i England, Norge og Sverige. Og nu skal Danmark også med. Det mener i hvert fald min gæst Nicolas Kristoffersen fra Eurospaceport. Han har store planer om at opbygge en rumhavn et stykke ude i Nordsøen.
Men er det overhovedet muligt? Og er der kunder til det? Og hvad med sikkerheden?
Det spørger jeg Nicolas om i denne første episode i 2023.
Læs mere om Eurospaceport her: https://www.eurospaceport.com/
---------
Vært, tilrettelæggelse og klip: Tino Tønnesen
Lydfiler er fra Pixabay.com og bigsoundbank.com -
Silje Marie Schjødt vandt innovationsprisen på Danish Sound Day 2022 med sin hjemmebyggede sandtheziser, hvor hun bruger en sandkasse som interface til at lave lyd.
Sand og elektronik lyder som en usund kombination, men Silje har adskilt de to ting og går i lydsporet fra franske musique concrete pionerer med fundne lyde fra strand og bolig, når hun lader sandet spille.
Techtopia trillede forbi Aarhus for at snakke lyddesign og innovation.
Medvirkende:
Silje Marie Schjødt, Aarhus University, SandthesizerLinks:
Lihme https://orcd.co/songstowear?fbclid=IwAR1DYJESw_g3jb5ZZXy180gVYKaTVDCVdCWmA_JNmz-QH6DHmTddNhXNmtw
Danish Sound Day https://danishsoundcluster.dk/en/danish-sound-day-9-nov-2022/ -
Interview med direktør for Universal Robots Kim Povlsen om at se sig selv som ingeniør, om at det skal være fedt for medarbejderne at gå på arbejde, om at lære af sine fejl – og om, hvordan man kan være topchef og kun fysisk til stede på arbejdspladsen tre dage om ugen.
- Show more