Episodes

  • In deze laatste aflevering van de podcastreeks ‘The story of Antwerp innovators’ komt Lucas Decuypere, co-founder en CEO van Allegro, aan het woord. Deze Vlaamse biomedische start-up ontwikkelt baanbrekende nanotechnologie voor de behandeling van artrose en is gevestigd in een state-of-the-art laboratorium bij BlueChem in Antwerpen, de eerste Belgische incubator die zich toespitst op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie. “Alles wat we vandaag kennen in de geneeskunde start met chemie.”

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Interview met oprichters Quinten Schaap en Cédric Jacquemyn.

    BAKERMAT is een symbiose tussen een fysieke stoffenwinkel, een virtuele stoffenbibliotheek en een materiaalagentschap. “Door nauwe banden te onderhouden met stoffenfabrikanten en weverijen en heel transparant te communiceren over waar alle verkochte materialen vandaan komen, willen we aan de hand van een virtuele stoffenbibliotheek en tal van workshops de transitie naar een digitaal ontwerpproces mee ondersteunen”, legt co-founder Cédric Jacquemyn uit. “Door daar ook nog consultancy in textielsourcing aan te koppelen, stimuleert BAKERMAT innovatieve en duurzame manieren van kleding maken. Daarnaast zien we het als onze missie jonge modeondernemers - deze stad heeft er best veel - te inspireren om op eenzelfde manier met materialen om te gaan.”

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Meet Antwerp innovator Hans Danneels (Byteflies): “Wij willen zoveel mogelijk impact op zoveel mogelijk patiënten”

    In deze vierde aflevering van de podcastreeks ‘The story of Antwerp innovators’ schuift Hans Danneels, co-founder en co-CEO van Byteflies, mee aan de gesprekstafel van host Pieter Baert. De Antwerpse scale-up, die Danneels samen met Hans De Clercq oprichtte in 2015, ontwikkelt sensortechnologie voor de zorgsector die toelaat dat de patiënt vanop afstand kan gemonitord worden. Enerzijds resulteert dit in minder druk op de ziekenhuizen en anderzijds geeft dit aan de patiënt zelf meer gemoedsrust en comfort omdat die gewoon in zijn thuisomgeving kan blijven.

    Het medtech bedrijf, dat door de coronacrisis in een enorme stroomversnelling terechtkwam, haalde eerder dit jaar nog 4,5 miljoen euro groeikapitaal op verder te kunnen schalen. ““Wij willen zoveel mogelijk impact op zoveel mogelijk patiënten hebben. Het belang van digitale oplossingen is gebleven, alleen voel je dat na corona de urgentie weer wat daalde. Maar die digitale zorg gaat en moet er komen, dus laat ons met alle stakeholders constructief samenwerken zodat er in dit verhaal alleen maar winnaars zijn! Het is geen vervanging maar een verrijking op wat er vandaag is in de zorgsector.”

    Byteflies heeft met zijn applicaties - onder meer voor cardio- en epilepsiepatiënten - intussen ingang gevonden bij 30% van de Belgische ziekenhuizen. “Daarnaast hebben we ook de eerste ziekenhuizen in Duitsland en Nederland kunnen aansluiten, en zetten we onze eerste stappen in de VS. Je voelt heel goed dat men vanuit die hoek op zoek is naar een aantal structurele partners waarmee ze kunnen evolueren naar een volwaardig virtueel ziekenhuis.”

    --------------

    Dit interview vond plaats in DUNDAN, een innovatiehub in hartje Antwerpen voor start-ups en scala-ups die vernieuwing brengen in de gezondheidszorg én organisaties die maatschappelijke impact genereren. Bij DUNDAN wordt actief ingezet op communitybuilding en wordt gezorgd voor verbinding door relevante events en workshops te organiseren.

    In deze podcast vertelt Hans Danneels onder meer over:

    de missie en uitdagingen van Bytefliesde acceleratie als gevolg van de coronacrisisde voordelen van digitale zorg voor patiënten en ziekenhuisde steun van Stad Antwerpen

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Met Inés Sylverans (stad Antwerpen), Jan Schoeters (IPEE) en Michiel Janssen (AYES).

    Het team Business & Innovation van de Stad organiseerde het event ‘meet the innovators’. Een netwerk moment voor Innovatieve Ondernemers, geselecteerd bij een van de project oproepen van stad Antwerpen. De ondernemers van de huidige call stelden ook hun start-up en project pitch voor. Ieder bedrijf is actief in digitale, circulaire of health of innovatie, mode of design. We zijn afgezakt naar de kelders van het vernieuwde stadhuis en spreken 2 ondernemers wiens start-up bij een vorige oproep werd geselecteerd. Ze worden vergezeld door de coördinator van het Team ondernemen bij stad Antwerpen.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • In deze podcastaflevering spreekt Pieter Baert met Frederik De Wilde (Studio De Wilde). Hij is een kunstenaar en ondernemer gevestigd in Antwerpen. Hij houdt zich bezig met ideation en consultancy, met een focus op innovatief ondernemerschap.

    Het project van Frederik de Wilde draaide om het gebruik van data en digital design om de waarde en herkomst van diamanten te visualiseren. Door samen te werken met het diamant- en techbedrijf HB Antwerp en gebruik te maken van blockchain-technologie en datavisualisatie, wilde Frederik een digitale ervaring creëren die de waarde van diamanten versterkt en aansluit bij het merk van het bedrijf. De samenwerking verliep succesvol, mede dankzij stad Antwerpen dat de waarde van creativiteit en technologische innovatie erkende.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Stad Antwerpen stimuleert ondernemers om te innoveren. Elk jaar kunnen bedrijven vernieuwende digitale, circulaire of health projecten indienen, maar ook innovatie in mode of design voorstellen. De projecten die de stad daaruit selecteert, krijgen financiële ondersteuning.

    Host van deze podcastreeks is Pieter Baert. Hij gaat in gesprek met Antwerpse innovators over het project dat zij met de steun van de stad uitwerkten en hoe dit hun onderneming deed boosten.

    Partner van deze reeks is stad Antwerpen, die zorgt voor een versnelde realisatie van deze innovaties.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • Interview met Mark Kegelaers, mede-oprichter ADLC en Kristof Van Hoecke, digital technology & innovation manager SGS.

    In deze vijfde aflevering van de podcastreeks ‘The story of Antwerp innovators’ praat Pieter Baert met Marc Kegelaers, mede-oprichter van ADLC en Kristof Van Hoecke, digital technology & innovation manager bij SGS, over een prestigieus en innovatief pilootproject waarbij (petro)chemische analysestalen per drone worden getransporteerd naar het labo.

    See omnystudio.com/listener for privacy information.