Episodes

  • Marianne Kley kommer af det tyske mindretal og hendes farfar var en fremtrædende nazist i Haderslev under 2. verdenskrig. Hun har i store dele af sit liv haft en fornemmelse af, at folk dømmer hende kollektivt for tyskernes krigsforbrydelser. De to verdenskrige og Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 har præget sønderjyske familier i en grad, som resten af Danmark måske kan have svært ved at forstå. Begivenhederne har skabt et stridigt forhold mellem sønderjyder og tyskere - et forhold infiltreret med splittelse, skyld og skam.
    Medvirkende:
    Marianne Kley, korrespondent.
    Finn Jacobsen, ingeniør.
    Nanna Kley, datter.
    Ida Kley, datter.
    Poul Duedahl, historieprofessor ved Aalborg Universitet
    Tilrettelæggelse: Sara Røjkjær Knudsen. Redaktør: Mette Willumsen.
    (Sendt første gang 29. maj 2020).

  • Kirsten Elley voksede op som stridens æble mellem sin tysksindede far og dansksindede mor. Især blev hendes skolegang den helt store kamp, hvor forældrene sloges om at præge Kirsten i enten den tyske eller danske ånd. De to verdenskrige og Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 har påvirket sønderjyske familier i en grad, som resten af Danmark måske kan have svært ved at forstå. Begivenhederne har skabt et stridigt forhold mellem sønderjyder og tyskere - et forhold infiltreret med splittelse, skyld og skam.
    Medvirkende:
    Kirsten Elley, projektchef ved Flensborg Avis.
    Bitten Elley, datter.
    Linn Elley, datter.
    Poul Duedahl, historieprofessor ved Aalborg Universitet
    Tilrettelæggelse: Sara Røjkjær Knudsen. Redaktør: Mette Willumsen.
    (Sendt første gang 22. maj 2020).

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • I mange år har et særligt kapitel i Hans Jørgen Bonnichsens familiehistorie været mørklagt. Onklen blev nazist og henrettet for sine forbrydelser under 2. verdenskrig. Skammen i familien var stor og fortielsen satte ind, hvilket fik følger for hele familien. De to verdenskrige og Genforeningen af Sønderjylland med Danmark i 1920 har præget sønderjyske familier i en grad, som resten af Danmark måske kan have svært ved at forstå. Begivenhederne har skabt et stridigt forhold mellem sønderjyder og tyskere - et forhold infiltreret med splittelse, skyld og skam.
    Medvirkende:
    Hans Jørgen Bonnichsen, tidl. chef for PET.
    Ella Bonnichsen, søster.
    Poul Duedahl, Historieprofessor ved Aalborg Universitet.
    Tilrettelæggelse: Sara Røjkjær Knudsen.
    Redaktør: Mette Willumsen.
    (Sendt første gang 15. maj 2020).