Episoder
-
Hvordan tenker norske foreldre når de velger navn til barna? Hvor kommer navnene fra, hvorfor liker vi så godt navn fra 1900 og hva avgjør om et navn blir populært eller ikke?
Navneforsker Ivar Utne tar oss med på et dypdykk i norsk navnetradisjon.
-
Den første skjermgenerasjonen er på vei inn i voksenlivet. Hvordan har det preget dem å vokse opp omringet av smarttelefoner, nettbrett og sosiale medier?
Psykolog og medieforsker Mehri Agai gir et innblikk i en hyperdigital barndom. Hvordan påvirker skjermene de unge, og klarer de å regulere bruken selv?
-
Mangler du episoder?
-
Skitne romerske bad, blodsport, stinkende sauser og brannfarlige boligblokker - det er ikke rart vi er fasinert av Romerriket.
I denne episoden gir historiker Ingvar Brandvik Mæhle deg grunnene til at du burde tenke enda mer på Romerriket.
-
Glem kaldbading, munnteiping og smarte sportsklokker. Nesten ingenting kan påvirke helsen din like mye som kjærlighetslivet ditt.
Lege, parterapaut og forsker Siri Dalsmo Berge forklarer hva som skjer i kroppen når du du er i en dårlig relasjon, hvilke forhold som er mest helsebringende og hvordan du absolutt ikke bør krangle.
-
Krig er unntakstilstand, men det finnes likevel regler. De sier hvem som kan drepes, hvilke drapsmetoder som er lovlige og hva som må til for at sivile skal bli lovlige mål.
Jurist og stipendiat Marthe Sleire Engedahl lærer oss krigsreglene og forklarer hvordan det hadde sett ut hvis de samme reglene gjaldt på lekeplassen.
-
I dag får stadig flere en diagnose på autismespekteret. Men hvor går grensen mellom å ha autisme og å ikke ha det?
Forsker og psykiater Maj-Britt Posserud forklarer hvordan man setter diagnosen og hvordan verden ser ut for noen som er på spekteret.
-
På noen hundre år gikk heksen fra å være en farlig og fryktet forbryter til et harmløst Halloweenkostyme.
Bli med tilbake til trolldomsprosessene, hvor folkesnakk kunne utvikle seg til å bli en dødsdom. Hvem var disse kvinnene, hva ble de beskyldt for og hva er forskjellen på en heks og en trollkvinne? Historieprofessor Gunnar Winsnes Knutsen har svarene.
-
Noen sliter i årevis etter en krise mens andre går videre helt uten problemer. Hvorfor reagerer vi så ulikt på kriser?
Psykolog og forsker Unni Marie Heltne forklarer hva som skjer i hjernen under og etter en krise, hvorfor folk får etterreaksjoner som frykt og flashbacks og hvordan man blir kvitt dem.
-
Hvordan er det mulig å dømme noen for et drap de ikke har begått? Flere nordmenn har tilbragt store deler av livet i fengsel for drap noen andre stod bak. Hvordan kan retten ta så feil?
Jussprofessor Jørn Jacobsen gir oss oppskriften på et justismord.
-
Hvor lenge er det meningen at du skal kunne jobbe konsentrert? Og er mobilen konsentrasjonens erkefiende?
Psykologiprofessor Lin Sørensen forteller hvorfor konsentrasjon kan være så vanskelig, hvem som kan konsentrere seg lengst og kortest og hva du bør gjøre hvis tankene flyr fra deg.
-
Hvor ble det av den utskjelte nerden? Han som likte sci-fi, fantasy, brettspill og data? Og hvorfor er det ikke sært og teit å elske ringenes herre, star wars og rollespill lenger?
Det er i følge folklorist Kristian Bjørkelo fordi vi lever midt i nerdenes hevn. Hør hvordan nerdene klarte tidenes snuoperasjon, og hvordan de reagerer når deres domene har blitt populærkultur.
-
Det har gått ett år siden Russland gikk til angrep på Ukraina, og Popviten besvarer noen av de viktigste spørsmålene. Hvor lenge kan dette vare og hvorfor er Russland så opptatt av Ukraina? Hvorfor er president Putin redd for de russiske mødrene og hva ville skjedd hvis han forsvant?
Forsker Martin Paulsen har svarene.
-
Hva er de første tegnene på at et demokrati vakler? Og når faller det sammen?
Lise Rakner er professor i statsvitenskap og vår guide gjennom faresignaler som karismatiske ledere, angrep på ytringsfriheten, kreativ lovgivning og økende polarisering.
-
Hvordan åpner man et lik, kan dødsflekker avsløre drap, hva er det vanligste drapsvåpenet og når er man maks dødsstiv? Vi kikker den erfarne rettsmedisineren og patologen Inge Morild over skulderen i denne episoden av Popviten.
-
Hvordan finner dyr sammen i par, hvor monogame er de og hvor stor rolle spiller seksuell evolusjon i hvordan dyr ser ut og oppfører seg? Evolusjonsbiolog Sigrunn Eliassen gir en innføring i dyrenes kjærlighetsliv.
-
Hvordan fungerer personlighetstester? Hva sier de om hvem du er, og hvor gode er de egentlig på å velge ut den beste jobbsøkeren? Psykologiprofessor Bjørn Helge Johnsen har svarene.
-
Hvorfor får du ikke sove selv om kroppen trenger søvn? Og hva skal du gjøre hvis du ligger lys våken, natt etter natt? Psykologiprofessor Elisabeth Flo-Groeneboom har svarene. Det blir søvnløst i Popviten, og en innføring i insomni, døgnrytmer, søvnbehov og sovetriks.
-
Bli med tilbake til det gamle bondesamfunnet for å se hva som lusker rundt i mørket. Professor og folklorist Kyrre Kverndokk introduserer oss for underjordiske som bortfører folk og vrenger øynene deres, hester som drukner barn og andre grøss fra folketroen.
-
Hva er greien med Russland og propaganda? Når ble de så gode på det, hvordan er det å leve med propaganda og hvorfor sier myndighetene i Russland at Ukraina er nazistisk? Stipendiat i russisk Johanne Berge Kalsaas gir oss en innføring i russisk propaganda.
-
Hva får du hvis du slipper en litteraturviter løs på Radiohead, Jon Olav Nilsen og Gjengen og Håkan Hellström? Et grunnkurs i diktanalyse med litteraturdidaktiker Marthe Hatlen Grønsveen, vel! Episoden er full av triks for å forstå både popmusikk og annen lyrikk bedre.
- Se mer