Episodes

 • 00:27:56

  25. Kille och gråter lätt

  · UMO-podden

  Martin berättar att han ofta storgråter av tv-serier. Kyle tycker att det nu förtiden är ett tecken på styrka att han vågar gråta. Kyle kan gråta när han diskuterar något känsligt med sin flickvän eller när han ser något som berör honom i en tecknad film. Han kan till och med välja att börja gråta för att bli av med stress och oro.  - Jag gråter flera gånger i veckan. Nu förtiden tycker jag att det är bra men när jag var yngre var det ofta jobbigt, säger Kyle. Min pappa tyckte inte att jag skulle gråta för att jag var kille.  Kyle har sett sin pappa gråta en gång och Martin har aldrig sett sin pappa gråta.  - Jag kan gråta inför pappa men det känns enklare med mamma, säger Martin.  Tillsammans med sjuksköterskan Johan svarar Martin och Kyle på en fråga från en kille som ofta gråter och tycker att det är väldigt jobbigt.  Efter det här avsnittet tar UMO-podden en paus. Nya avsnitt kommer någon gång början av 2018. 

  starstarstarstarstar
 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • 00:28:31

  24. Adopterad - vill träffa mina biologiska föräldrar

  · UMO-podden

  Clara och Jacob ångrar inte att de sökte upp sina biologiska föräldrar, även om det inte gick som de hade tänkt sig.  Det här avsnittet av UMO-podden besvarar en fråga från en kille som funderar på om han är redo att leta efter sina biologiska föräldrar. Både Jacob 19 år och Clara 21 år är adopterade från Sydkorea. När de var yngre tänkte de inte så mycket på att de var adopterade men när de blev äldre blev de mer och mer nyfikna på sitt ursprung. – Jag undrade om jag var lik mina biologiska föräldrar och om jag hade syskon, säger Jacob. När Clara blev äldre började hon att lyssna på musik från Sydkorea och valde att plugga koreanska på universitetet. När hon började söka efter sin biologiska mamma hoppades hon att de skulle kunna återförenas. – Vi träffades inte men jag vet mer om henne nu än jag gjorde innan, säger Clara. Jag har fått se massor av foton på henne och det var en obeskrivlig känsla. Jacob är glad att han sökte efter sina biologiska föräldrar. –  Jag visste inte ens om de levde, men nu vet jag att de lever och mår bra och att jag har biologiska halvsyskon, säger Jacob. Marit är terapeut och jobbar för AFO - Organisationen för vuxna adopterade och fosterbarn. Hon tror att det är viktigt att ta reda på så mycket man kan om man är nyfiken. – Även om de biologiska föräldrarna inte vill eller kan träffas ska man inte ge upp, säger hon.

  starstarstarstarstar
 • 00:29:28

  23. Kuk, penis eller balle - vad säger du?

  · UMO-podden

  Adrian och Martina avslöjar vilka olika könsord de använder när de har sex, pratar med kompisar och när de är hos läkaren. De berättar också varför de vill sluta att använda orden kuk och fitta när de svär.   Martina säger oftast "vajayjay" om sitt eget kön som en förkortning för ordet vagina. Hon säger inte så ofta könsord när hon har sex men det händer att hon ger sin sexpartner en komplimang. – Då använder jag alltid ordet kuk, säger Martina. Till exempel kan jag säga "vilken nice kuk" eller "jag vill ha din kuk". Adrian använder helst ordet dick när han har sex. – Jag tycker det är lite extra tändande att använda könsord när jag har sex men någon. Det ger en extra touch i sexet, säger Adrian. Vi pratar också om varför UMO valt att använda orden penis och snippa och varför man kan "välja ord för könet" när man läser på UMO.

  starstarstarstarstar
 • 00:30:02

  22. Sex + mens - hur blir det?

  · UMO-podden

  – En del verkar tycka att mens är äckligt. Men jag tycker inte att det är någon skillnad på mens och till exempel sperma, säger Edda.  Det är platsen de har sex på och på vilket sätt de har sex som skiljer sig när Martina och Edda har mens. Edda har ibland sex i duschen och om hon har sin menskopp kvar i slidan tycker hon det funkar bra att ha smek- och munsex precis som vanligt. När Martina blöder mycket brukar hon torka av lite innan hon har sex. – I början av mensen föredrar jag att ligga ner istället för att sitta ovanpå min partner. Då rinner det inte ut lika lätt, säger Martina.  Vi får också höra sjuksköterskan Johan avliva några mensmyter. 

  starstarstarstarstar
 • 00:28:47

  21. Prata sex med föräldrarna?

  · UMO-podden

  Kyle blev generad när han berättade för sin mamma att han hade haft sex, men det kändes ändå bra att säga det. Adrian pratar mycket om sex med sin mamma men ibland kan hon vara lite väl nyfiken.  – Vi har bland annat diskuterat porr och BDSM-sex och jag vet att jag alltid kan fråga henne om jag behöver hjälp. Men vissa saker vill jag inte berätta, säger Adrian. När Kyle och hans mamma pratar om sex handlar det mest om känslorna runtomkring. – Vi pratar nog mer om relationer än om sex. Hon märker om det är något problem och då pratar vi om det, säger Kyle. Tillsammans med sjuksköterskan Johan besvarar de en fråga från en kille som är osäker på om han ska berätta för sina föräldrar att han har haft sex.

  starstarstarstarstar
 • 00:30:18

  20. Bedragen - ska jag göra slut?

  · UMO-podden

  Malin fortsatte att vara ihop efter att hennes pojkvän varit otrogen. Martin gjorde slut direkt när han fick veta.  Tillsammans med sjuksköterskan Johan diskuterar de frågan om man ska fortsätta vara ihop eller göra slut när man blivit bedragen. De berättar också om sina erfarenheter. Martin beskriver det som hände honom som en käftsmäll. – Det gjorde väldigt väldigt ont och jag grät mycket. Jag förväntades hata personen, men kärleken gick ju inte över direkt, säger Martin.  Malin blev väldigt arg på sin pojkvän när hon fick reda på otroheten. De fortsatte att vara ihop men relationen blev sämre. – Jag blev lätt svartsjuk och kände ett kontrollbehov. Jag ville veta var och med vem han var, säger Malin.

  starstarstarstarstar
 • 00:11:18

  19. Reportage "Jag testar mig för könssjukdomar"

  · UMO-podden

  Adrian ska testa sig för bl.a. hiv, klamydia och gonorré. UMO-podden är med på ungdomsmottagningen när han träffar barnmorskan och när proverna tas. Adrian är 19 år och tycker att det känns ganska lugnt att gå och att testa sig. Men första gången han gick dit var det nervöst.  – Det var pirrigt att gå dit och jag var nervös inför att prata om mitt könsorgan. Men efteråt kände jag mig mer vuxen, säger Adrian. En sak som han varit nervös för är at han ska träffa på någon före detta partner i väntrummet. Men det har aldrig hänt. De prover som barnmorskan och Adrian kommer fram till att han ska göra tas med en tops vid analöppningen, blodprov i armen och genom att han lämnar ett urinprov.  – Om man inte vill testa sig kan jag tillexempel boka in en ny tid. Vi gör aldrig något mot någons vilja, säger Carina som är barnmorska på ungdomsmottagningen i Sundsvall. – Att testa sig är inte så hemskt som vissa tror. Det går snabbt och smidigt och det känns så mycket skönare efteråt, säger Adrian.

  starstarstarstarstar
 • 00:29:14

  18: Hur påverkar ADHD förhållandet?

  · UMO-podden

  Elliot och Mikaela har ADHD och de tycker att det mest påverkar deras kärleksliv positivt. Elliot tror att diagnosen gör att han har bättre sex och Mikaela ser ADHD som en superkraft.  Ibland har ADHD:n ställt till problem. Mikaela ångrar till exempel att hon lämnade sin flickvän ensam hemma på alla hjärtans dag.  - Min flickvän var sjuk så vi var bara hemma. Då ringde min kompis och frågade om jag ville gå ut. Det lät kul och jag följde min impuls och frågade min flickvän om det var okej. Fast egentligen borde jag inte ens frågat eftersom det gjorde henne ledsen, säger Mikaela.  Elliot tror att hans ADHD gör att han har väldigt mycket energi.  - Sexet är ett exempel på det. Om jag har sex är jag där till hundra procent och tänker bara på det, säger Elliot.   

  starstarstarstarstar
 • 00:31:10

  17. När är rätt läge att ta fram kondomen?

  · UMO-podden

  Adrian och Edda tycker att det är lagom att ta fram kondomen när de börjat ha smeksex. De tycker inte att det är pinsamt att ta fram en kondom. Men ändå tycker de att det är skönast när deras partner är den som gör det.   – Jag har aldrig tyckt att det varit dålig tajming när en partner tagit initiativ till att använda kondom, säger Edda.  Adrian har samma erfarenhet fast med ett undantag. – En gång var jag på dejt hemma hos en kille. Han hade lagt fram kondomer och glidmedel på sängen innan vi ens ätit middag. Det kändes för tidigt, säger Adrian. UMO:s sjuksköterska Johan tipsar om hur man ska tänka kring olika storlekar på kondomer. Han ger också ger exempel på vad man kan säga till sin partner, om man behöver gå iväg och hämta en kondom. Sommaruppehåll UMO-podden gör ett uppehåll under sommaren. Nya avsnitt kommer i höst. Under uppehållet får du gärna mejla oss idéer på ämnen och frågor som du vill att vi tar upp i UMO-podden. Mejla till: redaktionen (snabel-a) umo.se

  starstarstarstarstar
 • 00:08:54

  16. Reportage "Vi blev kompisar på fotbollen"

  · UMO-podden

  Alex är Abdus första kompis som är född och uppväxt i Sverige. Abdu är från Eritrea och kom till Sverige för snart 3 år sen. Alex är från Östra Ryd. UMO-podden träffar dem för att höra om deras vänskap och följer med dem på fotbollsträningen.  – Det bästa sättet att få kompisar är att börja med en aktivitet, säger Alex. Abdu håller med. Det var genom fotbollsträningen som han lärde känna Alex. – Först pratade vi lite när vi bytte om, sen frågade jag om vi skulle ses och spela fotboll efter träningen. Jag frågade också om Alex ville följa med till badhuset, säger Abdu. Abdu och Alex är som vilka kompisar som helst. Det enda som egentligen är speciellt med deras vänskap är att de lär sig väldigt mycket av varandra. Alex har lärt sig mycket om Eritrea, han har provat eritreansk mat och till och med lärt sig lite arabiska. Abdu lär sig ofta nya svenska ord och Alex förklarar när han inte förstår allt som sägs i en film.

  starstarstarstarstar
 • 00:26:32

  15: Vi fortsätter ha sex fast vi gjort slut

  · UMO-podden

  Både Kyle och Martina har erfarenhet av att fortsatt att träffa sina ex fast det tagit slut. Martina har en tidigare pojkvän som hon fortsatt ha sex med. En annan ex-pojvän fortsatte hon vara attraherad av, men de sov bara bredvid varandra utan att göra något sexuellt.  I fallet där Martina sov med sitt ex, fanns det starka känslor kvar och de kunde bara inte släppa taget om varandra. – Vi ville nog hångla när vi låg där bredvid varandra, men vi lät bli för att vi hade ju gjort slut. Men jag kunde inte tänka mig att låta bli att sova med honom och jag ångrar inte att vi träffades, säger Martina. Däremot ångrar hon sig när det gäller killen som hon fortsatte att ha sex med.   – Jag var fortfarande kär och hoppades att vi skulle bli ihop igen, men han kände inte samma sak. Jag mådde bara dåligt av att vi sågs, säger Martina.   Kyle har inte haft sex om relationen tagit slut. Däremot försökte han och en tidigare flickvän fortsatta att träffas som vänner. – Vi hade varit kompisar innan vi blev ihop, därför trodde vi att vi kunde gå tillbaka till att bara vara kompisar. Men det gick inte. Det blev för mycke tjafs. I efterhand önskar jag att vi hade slutat träffas snabbare, säger Kyle

  starstarstarstarstar
 • 00:31:40

  14. Har min killkompis en ätstörning?

  · UMO-podden

  Joel och Oscar har båda haft ätstörningar. I början förnekade de sina problem när vänner frågade hur de mådde. Men även om de till en början inte lyssnade på vännerna tycker de båda att man ska prata med sin kompis om man misstänker att hen har en ätstörning. - Jag hittade till exempel på att jag redan hade ätit lunch eller att jag hade ätit en stor frukost. Jag var så inne i min ätstörning och ville först inte bli av med den. Det var säkert frustrerande för mina vänner. Det bästa man kan göra som vän är nog att berätta för en vuxen, så att man lämnar över ansvaret, säger Joel 19 år.  Joel tror att hans ätstörning berodde på att han inte berättat för någon om sin sexuella läggning. När han väl vågade berätta för sin bror och sin pappa blev han snabbt bättre.  Både Joel och Oscar tror att det kan vara extra jobbigt att vara kille och ha en ätstörning. - Jag tänkte att ätstörningar var en tjejgrej eftersom jag inte hört om någon annan kille som haft problem med mat eller träning. Jag skämdes jättemycket och en del trodde att jag bluffade bara för att få uppmärksamhet, säger Oscar 18 år. 

  starstarstarstarstar
 • 00:07:54

  13. Reportage "Vi blev osams om disken"

  · UMO-podden

  Kyle och Angelica har precis blivit sambo. De längtade efter att inte behöva resa så långt för att träffas. Men det har inte varit helt enkelt för dem att bo trångt och att anpassa sig till varandras vanor. - Jag är morgonmänniska och gillar struktur och ordning och reda, säger Kyle. Hans sambo Angelica däremot har inget emot att disken står odiskad ett tag och hon gillar att sova länge på morgonen. Deras olika personligheter har ibland gjort att de inte kommit överens. Något annat som påverkar är att lägenheten bara har ett rum. - Vi har märkt att det blivit ännu viktigare att prata mycket och att kompromissa när man bor ihop och det är trångt, säger Angelica.

  starstarstarstarstar
 • 00:28:53

  12.Hur sluta roka nar kompisarna fortsatter

  · UMO-podden

  När Eirin skulle sluta röka berättade han det för en vän som brukade vara med och röka. När Eirin sedan hamnade i situationer där andra rökte, blev det lättare att stå emot om vännen var med. – Jag blev tryggare i att säga nej eftersom min kompis visste att jag hade slutat. Att jag berättat att jag slutat, gjorde att jag tog mig mig själv och beslutet på mer allvar, säger Eirin 19 år.  Sunniva 18 år är rökare men planerar att sluta. Hon tänker på hur svårt det kommer bli utan cigaretter i sociala sammanhang. – Det är en "icebreaker" att röka när man lär känna nya människor. Man har alltid något att prata om, säger Sunniva. Sunniva är rädd att göra som Eirin och berätta för vänner att hon ska sluta, eftersom hon skulle bli så besviken om hon inte lyckades. Farida är tobaksavvänjare och ger Sunniva tips på hur hon kan göra, säga och tänka bland kompisar när hon slutar röka.  – Undvik situationer där du brukar röka under en period, tillexempel att gå på fest eller dricka alkohol eller kaffe. Det är också bra att förbereda sig på vad du ska svara när folk undrar varför du slutat. Du kan bland annat skylla på föräldrarna och säga att de kommer betala ditt körkort om du slutar, säger Farida.  Lyssna på podden för fler tips! Du kan också läsa fler tips för att sluta röka och att sluta snusa på UMO. 

  starstarstarstarstar
 • 00:30:13

  11. Hjälp - vad ska jag bli?

  · UMO-podden

  Amin 19 år och Kyle 23 år var extremt stressade när de skulle välja gymnasium. De hade ingen aning om vad de ville bli och var väldigt förvirrade. - Gymnasievalet kändes som en jättestor grej, som att hela min framtid skulle avgöras. Men så här i efterhand spelade det nog inte så stor roll, säger Amin. I gymnasiet kom Amin på att han vill jobba med reklam och just nu håller han på att söka till en reklamskola. Kyle gick en samhällsekonomisk linje på gymnasiet eftersom hans föräldrar ville det.  - Idag hade jag nog valt annorlunda. Men samtidigt utvecklades jag som person. Efter gymnasiet jobbade jag tills jag råkade jobba lite extra på en förskola. Det var jättekul och nu pluggar jag till förskolelärare, säger Kyle.  Både Kyle och Amin är 100 procent säkra på vad de vill bli men samtidigt tror de att de kanske jobbar med något annat om 10 år.  Tillsammans med Fråga UMO:s sjuksköterska Johan svarar de på en fråga från en person som är stressad inför att välja yrke och utbildning. 

  starstarstarstarstar
 • 00:30:29

  10. Porr – kollar tjejer också?

  · UMO-podden

  Både Martina och Edda brukar titta på porr några gånger i veckan. Edda ser på porr för att få orgasm snabbare och Martina tycker att porr är inspirerande. Vi svarar på en fråga från en tjej som känner sig konstig och äcklig för att hon tittar på porr, och Edda 23 år och Martina 20 år berättar om sina porrvanor. Edda får ibland dubbla känslor när hon har porrsurfat. – Det kan kännas jobbigt att inte veta om de som är med i porren verkligen vill vara med. Jag är bisexuell men tycker oftast inte om lesbisk porr, eftersom det känns som om de inte är lesbiska på riktigt. Då tittar jag hellre på bögporr, säger Edda. Martina tycker om långsam porr som är lite "teasande". – Jag gillar inte de vanliga porrsidorna och har därför en egen Sextumbler där jag lägger upp bilder och klipp som jag tycker är upphetsande, säger Martina. Både Martina och Edda har ibland kännt sig konstiga för att de är tjejer och tittar på porr. Speciellt när de var yngre var det bara killar som berättade att de kollade. Fråga UMO:s sjuksköterska Johan tipsar om alternativ till porr. – Om man tycker att det känns jobbigt att titta på porr kan man till exempel läsa eller lyssna på erotiska noveller, säger Johan. Lyssna på avsnittet för fler porrtips!  

  starstarstarstarstar
 • 00:30:56

  09. Jag får inte orgasm när vi har sex

  · UMO-podden

  Martina 20 år får sällan orgasm när hon har sex med en partner. Men när hon onanerar får hon orgasm varje gång. - Jag tror det beror på att de jag har haft sex med fokuserat på sig själva och inte på att jag ska få orgasm. För mig är det enklaste sättet att få orgasm att någon smeker min klitoris med handen, säger Martina. Av de tjejer som Kyle 22 år har haft sex med är det få som fått orgasm av samlag. - Jag har upptäckt att det bästa sättet att få en tjej att komma är att smeka klitorisen eller att slicka dom. Men när jag var yngre trodde jag att alla kom av samlag. Jag tror att det är viktigt att hålla koll på sin partner och se hur hen reagerar på det man gör, säger Kyle.  Vi besvarar en fråga från en tjej och en fråga från en kille som båda har svårt att få orgasm när de har sex. Fråga UMO:s sjuksköterska Johan ger tips på hur man kan göra för att lättare få orgasm. Han tipsar också om vad man kan göra som partner till någon som har svårt att få orgasm.

  starstarstarstarstar
 • 00:30:09

  08. Hur slutar jag vara svartsjuk?

  · UMO-podden

  Kyle 22 år och Martina 19 år berättar om sin svartsjuka och sjuksköterskan Johan tipsar om hur man slutar att vara svartsjuk. För några år sedan var Kyle ofta svartsjuk på sin partner. – Jag kände ingen tillit och det berodde nog på dåligt självförtroende. Det kunde börja med att jag såg en bild på sociala medier, där min partner hade kul tillsammans med sina kompisar. Då överanalyserade jag bilden och oroade mig över att hon skulle vara otrogen, säger Kyle. Martina 19 år, har varit i ett öppet förhållande och då blev hon inte svartsjuk när hennes partner hånglade med någon annan. – Däremot har jag blivit väldigt svartsjuk när en partner sms:t med någon annan på ett flörtigt sätt, säger Martina. Fråga UMO:s sjuksköterska Johan menar att man alltid har rätt till sina känslor men att man inte har rätt att bestämma över någon annans liv. – Man kan berätta om sin svartsjuka för sin partner och i vissa fall kan man kompromissa. Men man har aldrig rätt att bestämma vad ens partner ska ha på sig, vart hen ska gå eller vem hen ska träffa, säger Johan.

  starstarstarstarstar
 • 00:26:02

  07. Kroppshår - ska jag ta bort det?

  · UMO-podden

  Kyle fick tidigt hår på bröstet, magen och ryggen. Nu har han slutat skämmas över sitt kroppshår och kommer aldrig vaxa det igen. Fredrika har slutat raka benen eftersom det kliar och tar tid. Vi svarar på en fråga från en kille som skäms över sitt kroppshår och undrar om han ska ha kvar det eller ta bort det. Kyle 22 år, berättar hur han gjort för att komma över sitt hår-komplex. – Det finns ingen magisk snabb lösning som tar bort håret. Det är bättre att jobba med sin självkänsla. När jag var yngre tyckte jag det var jobbigt att klä av mig på stranden eller i badhuset eftersom det kändes som att alla tittade. Idag är jag säkrare i mig själv och får istället en kick av att sticka ut, säger Kyle. Fredrika 22 år, tycker att man ska göra som man vill med sitt kroppshår. Själv har hon nästen helt slutat att raka benen och underlivet. – Jag kan klippa lite ibland. Men rakning får jag bara röda kliande prickar av. Barnmorskan Therese  går igenom vilka metoder det finns för att ta bort kroppshår och hur man ska göra för att undvika röda prickar. Hon träffar många som fått problem efter att de tagit bort hår på könet. – Dom flesta jag undersöker har irriterad hud och röda prickar. I vissa fall har de så svåra problem att de måste gå till en läkare och få hjälp, säger Therese.

  starstarstarstarstar
 • 00:30:11

  06. Jag skäms när jag onanerar

  · UMO-podden

  Vi tar upp en fråga från en person som blir äcklad, skäms och vill sluta att onanera. Amin och Martina 19 år, skämdes också när de var yngre. Idag tycker Martina att onani bara är härligt och skönt.   – Jag tycker det är spännande att utforska olika sätt att onanera på, tillexempel att göra det i olika ställningar och med olika sexleksaker. Jag mår väldigt bra av att onanera, det har väl med alla hormoner att göra, säger Martina.  Amin tycker också onani är något positivt och bra. – Jag onanerar ungefär en gång om dagen. Jag gör det för att det är skönt och för att jag har tid. Ibland gör jag det bara för att jag är uttråkad, säger Amin.  UMO:s sjuksköterska Johan, berättar varför en del skäms över att onanera.  – En del skäms för att de tror att onani påverkar kroppen negativt, men det gör det inte. Onani påverkar varken penisen, slidan, mensen eller spermierna, säger Johan. 

  starstarstarstarstar