Episodes
-
Hærens 1. brigade, Danmarks største bidrag til NATO, det helt store prestigeprojekt i det forrige forsvarsforlig til en værdi af 4,4 milliarder kroner, er endnu engang forsinket. Efter planen skulle brigaden være klar i 2024, men nu kommer det til at tage yderligere ti år, før brigaden er fuldt udbygget, og prisen er steget til hele 27,7 milliarder kroner. Hvad fanden foregår der? Interview med Carsten Bach, Liberal Alliances forsvarsordfører (8:27).
Hvad siger Venstres jyske bagland til Mette Frederiksen? Ville Troels Lund Poulsen være en bedre statsminister? Og bør Venstre træde ud af regeringen? Reaktioner fra Tim Pindstofte, byrådsmedlem i Struer, og Jens Nicolai Vejlgaard, regionsbestyrelsesformand i Midtjylland (0:52). -
Venstre Europaparlamentariker Asger Christensen har tidligere hårdnakket sagt, at det vil være tosset med en CO2-afgift på dansk landbrug. Men mener han stadig det? Vil han tage ordene i sin mund igen? Vi fangede ham i Herning til Venstres landsmøde (0:55).
En anden Europaparlamentariker fra Venstre, Erik Poulsen, frygter for Venstres fremtid, hvis en CO2-afgift på landbruget bliver en realitet. Erik Poulsen vil dog ikke svare på, hvorvidt Troels Lund Poulsen eller Mette Frederiksen ville være den bedste statsminister for Danmark (7:52).
Sagen om Mike Fonseca har vakt et gammelt spøgelse til live i Socialdemokratiet, hvis mangeårige medlem og tidligere udenrigsminister, Jeppe Kofod, i 2008 havde sex med et 15-årigt medlem af partiets ungdomsparti. Vil Socialdemokratiets hovedbestyrelse indføre et adfærdskodeks som det, Moderaterne har? Og hvad er forskellen på Kofod og Fonseca? Et af medlemmerne af hovedbestyrelsen åbner døren på klem for Mike Villa Fonseca, men først om 15 år (12:50).
Vært: Oliver Bærentsen. -
Missing episodes?
-
Der har været langt mellem interviews med Moderaternes folketingsgruppe om deres nu forhenværende kollega, Mike Fonseca, der har måtte vinke farvel til sin plads i gruppen, efter det kom frem, at Fonseca har et forhold til en kun 15 årig-pige. Bør Fonseca fortsætte som løsgænger? Og frygter de, at Moderaterne bliver undergravet af sine lortesager? Uddannelses- og klimaordfører Karin Liltorp har taget telefonen (17:03).
Gunvor Wibroe har overtaget Kasper Sand Kjærs plads i Folketinget for Socialdemokratiet. Hvad synes hun om et modtagecenter og dansk enegang i Rwanda? Og har hendes parti været fodslæbende i klimapolitikken? Wibroe er i studiet (0:44).
Vært: Oliver Bærentsen. -
Moderaterne har smidt Mike Fonseca på porten, efter Fonseca har indledt et seksuelt forhold med en 15-årig pige. Synes Ellen Emilie Mindegaard, leder af Unge Moderaterne, at det er klamt? Vi spurgte hende sent fredag aften, hvor bomben sprang (1:02).
Skal Barbara Bertelsen og Mette Frederiksen undersøges i FE-kommissionen? Vil Stephanie Lose afskaffe regionerne? Og er det en god ide, at Venstre er med til at gøre det dyrere at flyve? Reportage fra Venstres landsmøde i weekenden. Interview med Stephanie Lose, Søren Gade, Louise Schack Elholm, Michael Aastrup Jensen, Claus Hjort og EP-kandidat Niels Plum (7:55).
Vært: Alexander Wils Lorenzen. -
Mette Thiesens prekære spørgsmål har været i salen. Thiesen var ikke til at fange bagefter, men til gengæld fik vi fat i transportministeren. Ifølge Thomas Danielsen er Mette Thiesens spørgsmål ubegrundet og tivoliseret (1:15).
Er kabelsamabejdet mellem Danmark og USA stadigvæk en hemmelighed? Og hvis ikke, hvorfor er der så brug for en undersøgelseskommission for lukkede døre? Vi har fanget Moderaternes Peter Have og Venstres Peter Juel Jensen og Mads Fuglede (7:49).
Til sidst ringer vi rundt til taxaselskaber for at finde ud af, om der er hold i Mette Thiesens bekymring. I Aarhus er sikkerheden tårnhøj, må man forstå (17:42).
Vært: Alexander Wils Lorenzen. -
Mette Thiesen antyder, at kvinder er utrygge ved at køre med taxachauffører med indvandrerbaggrund. Men er det rigtigt? Vi har ringet til Natascha Strüwing, formand for Tønder Lokalforening, Laila Poulsen, lokalformand i Billund, og Knud Mathiesen, formand for Dansk Folkepartis lokalforening i Aarhus. Og så spørger vi Danmarksdemokraternes Kenneth Fredslund, der selv har været taxachauffør (1:08).
Esat Sentürk, Høje Taastrups vieborgmester fra Radikale, ønsker at flage med Palæstina-flag foran rådhuset. Hvis det står til ham, skal flaget veje ved siden af Dannebrog og det ukrainske flag, der i forvejen er hejst. Er Israel en apartheidstat og Hamas en terrororganisation? Vi har taget flag med i studiet (18:54).
Vært: Alexander Wils Lorenzen. -
Er danske kvinder i fare, når de i julefrokostsæsonen kører taxa med indvandrerchauffører? Ja, det mener Dansk Folkepartis Mette Thiesen tilsyneladende. Hun har i hvert fald stillet et paragraf 20-spørgsmål til transportministeren, hvor hun spørger, hvad han after at gøre for at skabe tryghed for kvinder, der skal med taxa hjem fra julefrokosten "nu hvor rigtig mange af taxachaufførerne er indvandrere".
Thiesen vil ikke stille op til interview og uddybe sin bekymring. Til gengæld kalder medlemmer af Folketingets transportudvalg hendes spørgsmål for racistisk.
Socialdemokratiets klimaordfører, Lea Wermelin, bliver også spurgt, om det gør en smule ondt på hende som klimaforkæmper, at regeringen vil bruge en del af indtægterne fra en kommende flyafgift til at forhøje ældrechecken (10:20).
Vært: Alexander Wils Lorenzen -
Alternativet kæmper videre for en 30 timers arbejdsuge. Til åbningsdebatten havde Rosenkilde svært ved at overbevise sine kollegaer. Alternativets Christina Olumeko er i studiet.
Vært: Alexander Lorenzen. -
Alternativet er på banen med et nyt udspil, der skal sætte fokus på grisenes velfærd. De skal “udforske legetøj og værktøjer, så de som individer også kan udtrykke deres personlighed", lyder det i udspillet. Men hvilke værktøjer? Og er dyrenes bedste lige så vigtigt som menneskenes? Ekstern ordfører og pennefører på forslaget, Michael Monberg er i studiet.
Og så er der stuegang på Christiansborg efter onsdagens FE-hasteforespørgsel med statsminister Mette Frederiksen. Hør Lars Løkke Rasmussen, Morten Dahlin, Peter Kofod, Henrik Frandsen og Martin Lidegaard.
Vært: Alexander W. Lorenzen -
Politikerne bruger ikke deres tid på det vigtige, og systemet omkring Christiansborg gør, at der ikke sker noget. Det mener Radikales børne- og undervisningsordfører Lotte Rod, der også kalder det politiske liv på Slotsholmen for et politisk teater. Men hvorfor gik Radikale ikke i regering, hvis der er behov for at forandre måden, vi laver politik på? Og har Radikale selv opført scener i teatret? (13:31).
Regeringen har snævret lovforslaget til en koranlov ind, så man nu kun ønsker at ulovliggøre utilbørlig behandling af religiøse skrifter med væsentlig betydning for anerkendte trossamfund. I regeringens første udkast var planen, at det skulle gælde alle religioner. Jens Christensen, næstformand i Kirken for det Flyvende Spaghettimonster, svarer på, om regeringen pisser på alternative religioner (0:42).
Vært: Alexander Wils Lorenzen. -
Lever antisemitismen i dansk politik? Ja, hvis man spørger Socialdemokratiets folketingsmedlem, Rasmus Stoklund, der retter en skarp kritik mod navngivne kollegaer i dagens Valgt i Danmark.
Gæst: Rasmus Stoklund, MF, Socialdemokratiet
Vært: Alexander W. Lorenzen -
Tiltalen for landsskadelig virksomhed er droppet, og Claus Hjort skal ikke i fængsel. I stedet kan Venstres mangeårige topfigur nyde sit otium i fred. Spørgsmålet er, hvad hans politiske eftermæle bliver, når han ikke længere er mulig landsforræder? Har han reddet Venstre, eller er han medskyldig i nedturen? Og hvad er det nu lige, kabelsamarbejdet går ud på? Hjort taler ud i anledning af den nye biografi om ham.
Vært: Jacob Pedersen. -
Vi ringer og vækker medlemmer af Socialdemokratiets folketingsgruppe for at høre, om de i lyset af de droppede retssager mod tidligere spionchef Lars Findsen og tidligere udenrigsminister Claus Hjort Frederiksen nu ønsker at få klarhed over, hvorvidt departementschef Barbara Bertelsen spillede en helt central rolle i forløbet (20:45).
Peter Ernstved Rasmussen, der er chefredaktør på forsvarsmediet Olfi, folder hele sagsforløbene om Claus Hjort Frederiksen og Lars Findsen ud. Hør Ernstved Rasmussen skyde med skarpt mod regeringstoppens ageren i sagerne (02:40).
Og så spørger vi Radikales tidligere folketingsmedlem Kristian Hegaard, der lige nu skriver PhD i undersøgelseskommissioner, om vi nogensinde får svar på, om Barbara Bertelsen havde en finger med i spillet, da man besluttede at rejse sag mod Claus Hjort Frederiksen og hjemsende Lars Findsen (25:55).
Vært: Alexander Wils Lorenzen. -
Den omstridte politiker Rasmus Paludan springer ud som kunstner live i radioen og kan dermed tilføje endnu et punkt til sit CV, der i forvejen tæller partistifter, advokat og ærkebiskop.
I dagens udsendelse beskriver han et værk, hvori en koranafbrænding indgår som en mindre del af værket. Formålet er naturligvis at omgå den planlagte koranlov, der f.eks. skal forbyde afbrænding af religiøse skrifter som bibelen og koranen. For sker det som en del af en kunstnerisk happening, vil det muligvis være lovligt, som lovforslaget ser ud lige nu.
Rasmus Paludan bliver også spurgt, om han i virkeligheden selv tror på en gud, eller om han bruger sin titel som ærkebiskop for at få flere muligheder for at klage over regeringens planlagte koranlov.
Vært: Alexander Wils Lorenzen -
Ifølge regeringen er der med det reviderede forslag til en såkaldt koranlov blevet lyttet til kunstnerne, så de stadig kan udøve religions- og magtkritik. Den dansk-iranske kunstner Firoozeh Bazrafkan har før destrueret koranen med et rivejern i protest mod det iranske præstestyre, og det vil ikke længere være muligt for hende, hvis loven bliver vedtaget, mener hun. I dag spørger vi derfor Jon Stepehnsen (00:50), løsgænger og tidligere medlem af Moderaterne, og Christian Friis Bach (17:15), udenrigsordfører i De Radikale, om regeringen kan regne med deres stemmer. For de har begge før givet udtryk for, at netop Firoozeh Bazrafkan fortsat skal kunne udøve sin kunst og kritik, selvom de også kan se fornuften i koranloven.
-
Formanden er væk, vælgerne forsvinder, og Lars Løkke, partiets tidligere formand, tager efterhånden al opmærksomheden. Midt i al balladen har fem fremtrædende, unge medlemmer af Venstre udgivet bogen 'Må jeg være fri - fem Venstrefolk gør op med systemstaten'. Ifølge den ene af forfatterne, Linea Søgaard-Lidell, skal Venstres medlemmer nu spørge sig selv om, hvad Venstre står for. Hun giver sine egne bud på, hvor partiet skal hen, og om Venstre stadig er et landbrugsparti. Og så forklarer hun, hvilken central rolle den tidligere Venstre-formand Anders Fogh Rasmussen spillede i forbindelse med bogen.
Vært: Jacob Pedersen -
Udenrigsminister Lars Løkke er igen-igen i vælten. I går var han indkaldt til samråd for at svare på, om han har blandet sig lidt for meget i udbud af havvindmølleprojekter. Undervejs fremstod han både bitter og vrissen. Hvad siger det om Løkke? Hvad er hans styrker og svagheder som politiker? Simon Emil Ammitzbøll-Bille fortæller om sin tidligere kollega (01:00).
Og så har vi været en tur i Mariager, hvor Dansk Folkepartis tidligere magtfulde transportordfører, Kim Christiansen, driver kroen og restauranten A Porta. Christiansen forlod Christiansborg i 2019, inden Dansk Folkeparti gik i opløsning, og Inger Støjbergs Danmarksdemokraterne kom til verden. Hvad synes partisoldaten om udviklingen? Og hvad tænker han om sine tidligere kollegaer, der har forladt Dansk Folkeparti til fordel for Danmarksdemokraterne? Til sidst spiller vi en sang (12:42).
Vært: Alexander Wils Lorenzen. -
På trods af et ønske fra regeringen om at skære ned i antallet af statslige ansatte i både ministerier og styrelser, så er tallet kun steget, efter SVM-regeringen er trådt til, fortæller Valgt i Danmark i dag. Nye Borgerliges Kim Edberg er klar med kritik. Han og Nye Borgerlige er klar til at fyre godt 15.000 ansatte og spindoktorerne og taleskriverne står forrest i køen til en fyreseddel.
Liberal Allinces Steffen Larsen har set sig sur på Justitsminister Peter Hummelgaard. Han mangler klart svar på et paragraf 20 spørgsmål om den såkaldte "koranlov". Men ministeren taler udenom, mener Larsen. Hør en række spørgsmål om et spørgsmål om en række andre spørgsmål.
Vært: Alexander Wils Lorenzen -
Jakob Ellemann-Jensen er færdig som Venstre-formand og i dansk politik. Hvorfor endte det, som det gjorde? Og hvordan ser fremtiden ud for Venstre? Analyse fra Jacob Bruun og Jens Rohde, førstnævnte tidligere chef for Venstres Center for Politik og Kommunikation, sidstnævnte tidligere politisk ordfører og Europa-Parlamentsmedlem for Venstre.
Vært: Alexander Wils Lorenzen. -
Kristendemokraternes formand Jeppe Hedaa er dagens gæst i Valgt i Danmark. Han er på banen med et nyt politisk program, der netop er blevet stemt igennem på partiets landsmøde.
Men partiet kæmper stadig med kontroversielle udtalelser fra baglandet, der kaster skygger over politikken. Senest har byrådsmedlem i Brøndby Kommune, Elif Demir, udtalt, at hun ikke tror, Hamas stod bag angrebene på Israel den 7. oktober. Kan Demir sidde i Folketinget for Kristendemokraterne med den slags udtalelser? Valgt i Danmark tester Hedaa.
Må Alternativets tidligere folketingsmedlem, Therese Scavenius, opholde sig på den gang, hvor Alternativet bor på Christiansborg? Ja, siger partiet til offentligheden, men anderledes lyder svaret i en intern mail sendt rundt til ansatte i partiet. Hvem har ret? Valgt i Danmark har undersøgt sagen på Christiansborg.
Vært: Alexander Wils Lorenzen - Show more