Episodes

 • Ifølge forskere ved Oxford University, vil der sandsynligvis være flere døde end levende personer på Facebook inden for 50 år. Så hvad har techgiganterne tænkt sig at stille op med alle vores milliarder af digitale spøgelser?

  Hvem har retten til at forvalte vores digitale arv? Skal afdødes facebookside lukkes ned eller beholdes som en mindeside? Og hvordan skal de efterladte agere på vegne af en afdød - må de for eksempel ændre profilbillede og slå statusopdateringer op?

  Marie Høst taler med cybersociolog Stine Gotved, om vores forhold til døden digitalt og hvordan vi sørger online.

  Sidsel Thaarup arbejder som senioranalytiker hos Netcompany og er med i programmet, fordi hun skrev speciale om digital arv ved IT universitetet, og siden har beskæftiget sig professionelt med hvad der sker med vores digitale data når vi dør, og med rådgive firmaer angående håndtering af afdødes data.

  Vi Er Data's Nanna Schmidt Nordestgaard har talt med Janet Sturis, kvinden bag vindtelefonen på Lyø, hvor man kan ringe til de døde.

  Vi Er Data er et ugentligt program som handler om vores drøm om teknologien som vores tjener og vores frygt for teknologien som vores betvinger. Vi undersøger hvordan teknologien ændrer vores liv på ganske uventede måder. Og hvordan vi kan være med til at fremelske de teknologier, vi ønsker os. Vi Er Data bliver produceret til LOUD af ENIGMA – museum for post, tele & kommunikation.

 • I dag handler programmet om patienter, der udfordrer lægernes autoritet ved at indsamle data fra deres egen krop, og som vil være med til at bestemme over deres eget helbred. Viden om sig selv og sin egen krop gennem dataindsamling - hele bølgen i Health tech kaldet Quantified Self - har både fordele og ulemper.

  Gæster:
  Daniel Dudas-Schwarz er entreprenør - han er stifter og CEO af LIV, som udvikler biotech-plastre der kan indsamle sundhedsdata om den krop de sidder på.
  Charlotte Kira Kimby er leder af det der hedder Vihtek - Videncenter for velfærdsteknologi under Rigshospitalet, som udvikler, tester og implementerer ny velfærdsteknologi i sundhedssystemet.

  Nanna Schmidt Nordestgaard har talt med Maja Thiele, der er læge på Odense Universitetshospitals Center for Leverforskning, om hvordan Google har ændret forholdet mellem læge og patient.

  Vi Er Data er et ugentligt program som handler om vores drøm om teknologien som vores tjener og vores frygt for teknologien som vores betvinger. Vi undersøger hvordan teknologien ændrer vores liv på ganske uventede måder. Og hvordan vi kan være med til at fremelske de teknologier, vi ønsker os.
  Vi Er Data bliver produceret til LOUD af ENIGMA – museum for post, tele & kommunikation.

 • Missing episodes?

  Click here to refresh the feed.

 • I dag handler programmet om at Internettet - modsat hvad man går og siger - faktisk glemmer. ‘Internettet glemmer aldrig’ er en løgn vi går og fortæller hinanden, fordi vi er trætte af billeder fra gymnasiedrukture, som vi stadig er tagget i på Facebook.

  Digital information er skrøbelig. Den er udsat på grund af evigt skiftende lagringsmetoder og filtyper - tænk bare på kassettebånd, VHS, floppy disk, CD, DVD, MiniDisc, harddisk, flashdrive og alle de andre opbevaringsmetoder vi har haft indtil videre. Nye formater sender gamle formater på lossepladsen og det kan være udfordrende at gemme længere end et par årtier ud i fremtiden, hvis man skal være sikker på at kunne tilgå det igen.

  Marie Høst får taler med Martin Kunze som har taget dette problem meget seriøst og skabt projektet Memory of Mankind. Det har han gjort i bekymring over hvad vi efterlader os mange tusind år frem i tiden til efterfølgende civilisationer. Han har derfor skabt en tidskapsel med information på keramik-tavler begravet dybt i en saltmine i de østrigske alper.

  Derudover får Marie Høst besøg af Jens Christian Hillerup, som bl.a. tog det på sine egne skuldre at bevare både det hedengangne børne- og ungdoms-sociale medie Arto, og hele Radio 24syvs udsendelsesarkiv.

 • I dag handler programmet om teknologi med indbygget, eller default racisme. Det handler om hvordan algoritmer kopierer og måske endda forstærker de fordomme, som mennesker har om etnicitet eller race og den ulighed som det skaber.

  Henrik Chulu er gæst hos Marie Høst i denne udsendelse. Han er rådgiver hos Cybernauterne, som tilbyder forskellige kurser og workshops i digital dannelse. Og så har han beskæftiget sig rigtig meget med det der kaldes ‘bias’ eller partiskhed i mangel af et bedre ord, i teknologi.

  Derudover medvirker Kim Escherich, som er Executive Innovation Architecht hos IBM, og som er rådgiver inden for AI-etik.

  Nanna Schmidt Nordestgaard har talt med Tess Skadegård Thorsen om én af de allerførste computeralgoritmer til at tage beslutninger fra 1979, som blev skrottet fordi den var både racistisk og sexistisk.

 • To af tech-giganterne tilbyder at man kan tale dansk med deres digitale assistenter. Apples Siri, som lærte at forstå og tale dansk i 2015 og Google assistent som kom med på det danske i 2018.

  I dag handler programmet om taleteknologi og talegenkendelse på dansk. Altså at du taler til en computer og den forstår hvad du siger, og derefter også meget gerne GØR hvad du beder den om.

  Marie Høst taler med Jens Otto Kjærum fra det danske firma Dictus, som selv siger at de har ‘nok det bedste danske tale-til-tekst program på markedet’ og som kan forklare hvordan man griber det an når man skal lære en computer at tale dansk. Og ikke mindst hvorfor han mener at det er vigtigt at vores computere forstår vores eget sprog.

  Derudover fortæller Mads Voigt Hingelberg, som arbejder for Innovation Lab, om hvad fremtiden kunne byde på indenfor talegenkendelse og brug af stemmen til at interagere med vores maskiner. Og hvad det betyder hvis vi ikke kan gøre det på dansk.

  Nanna Schmidt Nordestgaard har talt med den sønderjyske sangerinde Rikke Thomsen om hvorfor modermålet er så vigtigt for os i Danmark og hun tester om Siri mon kan forstå sønderjysk.

 • I dag handler programmet om jagten på den gode søvn - eller måske nærmere - jagten på den optimale karakter fra sin søvntracking app.

  Vi mangler tid i vores hverdag og i forsøget på at optimere os ud af problemerne, forsøger vi også at effektivisere vores søvn.

  Men hjælper søvntracking apps faktisk til at man sover bedre?

  Marie Høst får besøg af søvnforsker Birgitte Rahbek Kornum. Hun kan fortælle om hvorfor søvn overhovedet er så vigtigt, hvad det gør ved os når vi ikke får sovet nok og hvad digitale apps som tracker søvn kan bruges til - hvis noget overhovedet.

  Derudover medvirker Anders Høeg Nissen, som er journalist, radiovært og ivrig selftracker, og som blandt andet har prøvet at sove med et pandebånd der skulle måle hans hjernebølger.

  Nanna Schmidt Nordestgaard har talt med Kristin Hussey fra Medicinsk Museion om hvordan man fik den helt rigtige søvn i det 19. århundrede, hvor man allerede var på jagt efter den perfekte søvn.

  Link til Fald I Søvn Podcast: https://faldisovn.podbean.com/

 • I dag handler programmet om Internet of Things - eller IoT - og om tech-udviklere med moralske tømmermænd.

  Internet of things (IoT) har i visse kredse et blakket ry, og dem der sidder og udvikler alle de smarte produkter kæmper i stigende grad med moralske skrupler og efterspørger nogle etiske retningslinjer.

  Det taler Marie Høst med Ester Fritsch om. Hun er PhD fellow på IT Universitetet i København, og hun har rejst rundt i Europa for at lytte med når IoT udviklerne udveksler historier om det etisk problematiske i deres arbejde og debriefer hinanden.

  Derudover medvirker Sebastian Hølt Bak over telefon. Han er Digital Design Lead hos bureauet Info.nl i Amsterdam, og har selv været konfronteret med en række af disse etiske overvejelser i sit arbejde.

  Og så byder dagens afsnit på Vi Er Datas egen top fem over opfindelser, der gennem historien er blevet brugt med onde hensigter. Listen står Nanna Schmidt Nordestgaard for.

 • Dette afsnit handler om det der kaldes Telepsykiatri. Det lyder måske som psykiatri over telefonen, men det er brugen af digitale værktøjer til diagnosticering, behandling og monitorering af psykiske lidelser, og til at hjælpe med at håndtere mentale problemer.
  Det kan være behandlingssamtaler over videocall, selvhjælps-spil, apps til eksempelvis selvmonitorering eller det kan være sensorteknologier, virtual reality og meget mere.

  Telepsykiatrisk Center har lavet siden Mindapps.dk, hvor de kategoriserer og tester den her type apps. Marie Høst taler med Thomas Lambertsen Binzer, fra Telepsykiatrisk Center om hvor telepsykiatrien bevæger sig hen. Det er til sidst i programmet.

  Derudover fortæller Mads om at leve med bipolar lidelse og hvordan han både tester og bruger en hel del forskellige trackingdevices og digitale hjælpemidler til at holde sig fri af sygdommens værste symptomer.

  Psykiater og seniorforsker i Region Hovedstadens Psykiatri, Maria Faurholt-Jepsen står bag et forskningsprojekt, som startede for 10 år siden, hvor de som de første i verden udviklede en smartphone app til monitorering af bipolare symptomer. Appen, som hedder Smart Bipolar, tilbydes snart til alle med bipolar lidelse i Københavnsområdet, og i den kan deltagerne blandt andet rapportere om humør, søvn og aktivitetsniveau til en sygeplejerske, der samtidig kan komme med gode råd og vejledning.

 • Denne udgave af Vi Er Data handler om Mechanical Turks. Et begreb der stammer helt tilbage fra år 1770, hvor det første kendte eksempel på at man brugte menneskelig arbejdskraft til at simulere kunstig intelligens, fandt sted. Det var da man puttede en dygtig skakspiller ind i en kasse med menneskelig overkrop, og udgav den for at være en mekanisk skakrobot ved navn ‘Skaktyrken’.

  I dag bruges udtrykket Mechanical Turk oftest om Crowdsourcing. Det vil sige netbaserede opgaver, som mange mennesker arbejder for at udføre en opgave - sammen hver for sig. Mest kendt er Amazons Mechanical Turk, men der er flere lignende, såsom Crowd Flower, Clickworker og Toluna.

  Marie Høst taler i dette program med Theis Søndergaard, som er medstifter af vingenkendelses-app’en Vivino som blandt andet også bruger Mechanical Turks til visse opgaver.

  Derudover medvirker Nanna Thylstrup som er professor på CBS i kommunikation og digitale medier, og som beskæftiger sig med digitaliseringsprocesser og det der kaldes datafikation. Hun fortæller hvorfor behovet for Mechanical Turks er så stort.

 • Denne udgave af Vi Er Data handler om madudbringningsapp’en Wolt og den platformsøkonomi der ligger bag. Platformsøkonomi er en betegnelse for virksomheder, der udbyder en service gennem en digital platform og hyrer mennesker ind som selvstændige til at levere den.

  Marie Høst taler med Katrine og Peter, som begge er Wolt-bude, men har ret forskellige opfattelser af deres arbejde.

  Derudover medvirker Søren Meier Svendsen, direktør i Wolt Danmark og Anna Ilsøe, som er lektor på Sociologisk Institut på KU og forsker i platformsøkonomi. Hun fortæller om hvilken indvirkning det har på det danske arbejdsmarked.

  Vi Er Data er et ugentlig program, som handler om vores drøm om teknologien som vores tjener - og vores frygt for teknologien som vores betvinger. Vi undersøger hvordan teknologien ændrer vores liv på ganske uventede måder, og hvordan vi kan være med til at fremelske de teknologier vi ønsker os i verden.

 • Dette afsnit handler om online dating som ikke bare starter online, som et match på fx en dating app, men i mange tilfælde forbliver online i kraft af Corona isolationen, og som derfor foregår via video, chat og hvad man nu ellers kan finde på.

  Hvorfor sætter datingsites og apps rekord? Hvordan er det at være på Zoom date? Kan teknologien bidrage så man kan have sex uden at røre hinanden?

  Marie Høst taler med Noa, som har været på sit livs første Zoom date, og som faktisk godt kan se nogle fordele ved at skulle udsætte det fysiske samvær en tid når man dater.

  Charlie Breindahl har forsket i online dating, og kan fortælle om forskellen på det digitale møde i forhold til at mødes IRL når det kommer til fysisk tiltrækning.

  Og så fortæller Mathilde Mackowski fra Sinful.dk om andre muligheder for at være i kontakt gennem forbundne devices til en fælles sex oplevelse - med såkaldte Teledildonics.

  Vi Er Data er et ugentlig program, som handler om vores drøm om teknologien som vores tjener - og vores frygt for teknologien som vores betvinger. Programmet undersøger hvordan teknologien ændrer vores liv på ganske uventede måder, og hvordan vi kan være med til at fremelske de teknologier vi ønsker os i verden.

 • Dette afsnit af Vi Er Data handler om retten til privatliv i en tid hvor overvågningsteknologi er staternes nye yndlingsværktøj i kampen mod smittespredning, og hvor vi i det hele taget ser en haste digitalisering både privat og samfundsmæssigt. Nu hvor Danmark åbnes op igen, vil det måske kræve overvågning af borgerne i en grad vi ikke har set før.

  Marie Høst taler med Jakob Dahl, som bor og studerer i Sydkorea, om hvordan han kan mærke overvågningen på egen krop.

  Derudover medvirker journalist, radiovært og overvågningsekspert Anders Kjærulff, som har fulgt de danske og internationale overvågningstiltag tæt, og som kan give et overblik over både den ene og den anden type tracking.

  Vi Er Data er et ugentlig program, som handler om vores drøm om teknologien som vores tjener - og vores frygt for teknologien som vores betvinger. Vi undersøger hvordan teknologien ændrer vores liv på ganske uventede måder, og hvordan vi kan være med til at fremelske de teknologier vi ønsker os i verden.

 • Vi Er Data er et ugentlig program, som handler om vores drøm om teknologien som vores tjener - og vores frygt for teknologien som vores betvinger. Vi undersøger hvordan teknologien ændrer vores liv på ganske uventede måder, og hvordan vi kan være med til at fremelske de teknologier vi ønsker os i verden.
  Dette afsnit - er stadig en undtagelsestilstands-ramt og derfor anderledes version - og handler om Virtual Reality, som er en af historiens mest hypede teknologier. Men er VR leveringsdygtig i anvendelige tjenester og kan teknologien løse problemet med distancering i digitale møder?

  Marie Høst bliver i dette afsnit beamet til et virtuelt møderum et sted 10 km over jordens overflade for at mødes og tale med founder og CEO for Augmented og Virtual Reality konferencen CopenX, Therkel Sand.
  Derudover fortæller Post Doc i Computer Science ved Aarhus Universitet, Tiare Feuchtner om betydningen af at indtage en virtuel krop, og hvordan det kan bruges til både at forebygge problematikker som hustruvold og racisme og faktisk også som en del af træningen i fremtidens arbejdsmarked.

  Medvirkende: Therkel Sand, Tieare Feuchtner og Anton Gade-Nielsen

 • Første program er en undtagelsestilstands-ramt og derfor anderledes version - og handler derfor passende om Møder Uden Krop.
  I en tid med tvungen fysisk distance er vi mange der er utroligt taknemmelige for alle de digitale værktøjer der gør os i stand til at tale, chatte og video-call’e hinanden. Skype, Zoom, Facetime, Teams, Hangouts - you name it, vi har været på dem alle i løbet af de seneste par uger.
  Marie Høst taler med assisterende professor i mediepsykologi, Andreas Lieberoth om hvad vi mangler når vi mødes digitalt og derefter skal vi på virtuel bar med E-Commerce manager hos Mikkeller, Frank Hilmer Borring Petersen.