Episodes

  • ‘Het venijn zit ‘m in de staart,’ zegt psychiater Remke van Staveren die mensen helpt af te bouwen van psychofarmaca, geneesmiddelen voor de geest. Drie miljoen mensen in Nederland gebruiken antidepressiva, antipsychotica, slaapmiddelen, stemmingsstabilisatoren of ADHD‑medicatie. Er wordt te makkelijk voorgeschreven, zeker aan vrouwen in de perimenopauze. Maar te weinig nagedacht over afbouwen, vindt deze psychiater. En dat is niet zonder risico. Daarom schreef ze onlangs het boek Minder slikken, waarmee jij zelf de handvatten krijgt om verantwoord af te bouwen van antidepressiva en slaapmiddelen. Ook dat laatste moeilijke stukje.

    Shownotes:

    Remke van Staveren is psychiater bij BuurtzorgT in Amsterdam. Na haar studie geneeskunde werd ze eerst huisarts en later psychiater. Ze zet zich al jaren in voor een betere, meer herstelondersteunende ggz, onder andere door het schrijven van boeken als Patiëntgericht communiceren, Hart voor de GGZ en Herstel in de pocket. Onlangs verscheen haar boek Minder slikken, bij Uitgeverij Boom.

    Op de site van Uitgeverij Boom vind je bij de downloads van Minder Slikken documenten waarmee je zelf aan de slag kunt.

    De code waarmee je tot en met mei 2024 65 euro korting krijgt op de DNA Health-test van Igene is R23MG4.

    De gratis VGZ Mindfullness App.

    Het onderzoek van professor gynaecoloog Herman Depypere van het UZG waaruit blijkt dat hormoonsuppletie met name APO E4-draagsters profijt hebben van bio-identieke hormoonsuppletie.



    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Het is de week van de overgang, dus heeft Suzanne de überhuisarts als het gaat om hormoonsuppletie: Dokter Margrita. Iedereen die zich begint te verdiepen in het onderwerp komt terecht op haar blog Dokter Margrita over lifestyle en hormonen. Niet dat zij vindt dat hormoonsuppletie de oplossing is voor álle problemen, maar veel klachten kun je er wel mee oplossen. We hebben het over het verschil tussen synthetisch en bio-identiek, de duur van de behandeling én - toch weer - dosissen. En waarom worden klachten van de perimenopauze zo vaak verward met de diagnose burn-out?

    Shownotes:

    De blog van Dokter Margrita

    Het boek van Brankele Frank over burn-out, Over de kop

    Het onderzoek van Dr Depypere over de bescherming van HST bij Alzheimer's



    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Joske Biharie (47) heeft endometriose. Endometriose is een ontstekingsziekte waarbij hormoongevoelig weefsel dat niet in het lichaam hoort zich op organen nestelt. Het weefsel kan ernstige pijnontstekingsreacties, littekenweefsel en verklevingen veroorzaken. Hoe het ontstaat weet men nog steeds niet, een medicijn is er ook nog niet. Maar het begint in de puberteit, dus het is hormoongerelateerd en maar liefst 1 op de 10 vrouwen lijdt eraan. Suzanne en Joske hebben het over de invloed die het kan hebben op je sociale leven en een eventuele kinderwens. En houdt het ook op met de menopauze?

    Shownotes

    De endometriose stichting

    Het webinar van Voices for Women over endometriose.

    De Dag van de Vrouwengezondheid, georganiseerd door Voices for Women, is op 25 mei in de Koninklijke Jaarbeurs Utrecht.

    Interview met Maartje van Hoek over haar boek 'Je mag je weer aankleden'.



    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Vrouwen staan op: wij willen onze hormonen terug. En dat is goed nieuws, maar ondertussen zitten huisartsen ermee. Want die krijgen nu menopauzale vrouwen aan hun bureau, tot aan de tanden gewapend met onderzoeken en documentatie en een blik in de ogen van: knappe jongen die mij wegstuurt zónder bio-identieke hormoonsuppletie. Suzanne is de beroerdste niet en toog naar Utrecht waar zij met huisarts Merel Mulder bespreekt hoe we beter kunnen samenwerken. Want de huisarts is echt de vijand niet.

    Shownotes:Wil je tussen 25 maart en 31 maart meedoen aan de Paasactie ‘Wij willen onze hormonen terug’, meld je dan aan via [email protected] of ga naar de FB-groep.

    Om mee te nemen naar de huisarts: de Praktische Handleiding HST

    De toelichting van gynaecoloog Bart van Aken op de nieuwe NAMS.

    Steun de petitie 'Wij willen onze hormonen terug'



    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Hoogleraar psychiatrie en neurowetenschapper Iris Sommer (UMCG) pleit voor meer gendersensitiviteit in de zorg, want een vrouwenlichaam is niet hetzelfde als een mannenlichaam. En een vrouwenbrein is ook niet hetzelfde als een mannenbrein. Geslachtshormonen hebben invloed op hoe we ons voelen en ons gedrag. En dan maakt het ook nog uit in welke levensfase je zit. In de overgang worden vrouwen een stuk gevoeliger voor psychische en psychotische klachten en gaan we anders reageren op medicijnen. Sommer deed er onderzoek naar en onderzocht ook het microbioom: de bacteriën in je darm. Die dus ook al invloed hebben op hoe je je voelt en of je je kunt concentreren. Goed nieuws voor de slechte eters: binnen zes weken heb jij een heel nieuw en gezond microbioom. Moet je wel je worteltjes eten.

    Shownotes:

    Wie is Iris Sommer?

    Iris Sommer maakte voor BNR een interessante podcastserie Baan door het Brein, onder andere over die darm-brein as.

    De bacterie en het brein

    Het vrouwenbrein

    In het Microbiom Center kun je je microbioom laten testen en probiotica op maat bestellen.

    Vind je de zoektocht van Suzanne Rethans belangrijk? Steun de podcast en neem dan een betaald abonnement op haar Substack. Waar je ook nog eens al haar research vindt.



    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Ineens was die waarschuwing er weer, vorige aflevering met gynaecoloog Barbara Havenith van de Hormoonpoli in Boxmeer. Ga niet je oestrogeen teveel ophogen, dat is gevaarlijk. Volgens haar heeft 95% van de menopauzale vrouwen genoeg aan die 2 pompjes oestrogel uit de richtlijn en beschermt dat ook voldoende tegen ouderdomsziekten als osteoporose, hart- en vaatziekten en dementie. Dat zou mooi zijn, want veel vrouwen denken dat ze er pas zijn met 4 pompjes. En die krijg je niet altijd mee. Suzanne ging op onderzoek uit. En vond wat ze zocht.

    Shownotes:

    De onderzoeken linken niet goed door in de shownotes. Maar staan wel gewoon in de post op Substack.

    Het nieuwe onderzoek van Herman Depypere waaruit blijkt dat 2 pompjes oestrogel vrouwen in de menopauze beschermt tegen Alzheimers/dementie. Zéker de vrouwen met het APOE-4 gen.

    Het genetisch onderzoek dat Suzanne deed.

    Voor osteoporose ben je zelfs al beschermd met met een halve dosis van 25 mcg.

    Een meta-analyse van invloed HRT op osteoporose.

    Onderzoek naar de invloed van HRT op overal mortality en hart- en vaatziekten.



    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Gynaecoloog en orthomoleculair arts Barbara Havenith van de Hormoonpoli in Boxmeer is dé specialist op het gebied van de behandeling van PMS en PMDD. Na je 35ste neemt eerst je progesteron sterk af en dát zorgt voor die verhoogde PMS- en PMDD-klachten. Niet iedere vrouw heeft er last van. In deze aflevering legt Havenith uit hoe dat zit. Waarom zijn lifestyle en voeding hierin zo belangrijk en moet je chronische stress zien te voorkomen? Ook gaat het over borstkanker en HST en de juiste dosis.

    Shownotes:

    De Hormoonpoli in Boxmeer, praktijk voor functionele geneeskunde met als specialisatie gynaecologie en endocrinologie.

    Artikel van Artikel van Barbara Havenith over progesterontekort

    Vertaling van Barbara Havenith van de conclusies van de Global Consensus Statement over hormoontherapie.

    De Revised Global Consensus Statement on menopausal hormone therapy.

    De gynaecologenrichtlijn.

    Wat is Drovelis?

    Richtlijn PMS en PMDD.

    Artikel van Barbara Havenith over wetenschappelijk onderzoek naar hormoonsuppletie.

    Samen met Ralph Moorman, specialist op het gebied van voeding en hormonen, schreef Barbara Havenith het boek Hormoonbalans voor vrouwen.



    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • In deel 2 van het gesprek met Liesanne Bouwma, de oprichter van Karmenta, heeft Suzanne Rethans het over het risico op borstkanker als je hormoonsuppletie gebruikt. Verder wordt ze meteen terecht gewezen: Dr Bouwma vindt haar veel te stellig over het nut van hormoonsuppletie, want het wetenschappelijk onderzoek dat er ligt is niet representatief voor de populatie vrouwen in Nederland en ook wordt er geen onderscheid gemaakt in de soort en toepassing van suppletie. Dat het een positieve invloed heeft, daar is ze van overtuigd. Maar ze wil het graag hard maken.

    Dat de overgang natuurlijk is, vindt ze de grootste kul die er bestaat. Natuurrampen zijn dat ook, en die zijn net zo verwoestend. Biologisch gezien zouden wij eigenlijk tussen ons veertigste en vijftigste dood moeten gaan. Dus óf we moeten vrouwen toestaan het vanaf hun vijftigste rustiger aan te gaan doen, of je moet ze supplementeren. Maar doorgaan tot ons 67ste alsof er niks aan de hand is, is geen doen. Er moeten meer specialisten bij komen bij wie we met onze vragen terecht kunnen, dat staat vast. Zouden de overgangsconsulenten van de VVOC hier een rol in kunnen spelen?

    Shownotes:

    Uro-gynaecoloog en seksuoloog Liesanne Bouwma van KarmentaLiesanne Bouwma van Karmenta.

    Het meest complete overzicht van wetenschappelijk onderzoek naar de voor- en nadelen van hormoonsuppletie. Toegespitst op toedieningsvorm en synthetisch of bio-identiek.

    Frans onderzoek naar het risico op borstkanker per type hormoonsuppletie, waaruit blijkt dat bio-identiek en transdermale toediening van oestrogeen geen extra risico op borstkanker geeft.

    Oorzaken en risicofactoren van borstkanker op Kanker.nl.

    Thuisarts: Hormonen in de overgang wat is het risico op borstkanker?

    In de Praktische Handleiding HST voor huisartsen, vind je op de eerste pagina informatie over de risico’s van hormoontherapie op trombose, borst- en baarmoederkanker, ook per toedieningsvorm (oraal of transdermaal).

    Het onderzoek waar Suzanne het over heeft de invloed van oestrogeengebrek op sterftecijfers van vrouwen met een baarmoederverwijdering.

    Samenvatting van het onderzoek Back to the Future: Hormone replacement therapy as part of a prevention strategy for women at the onset of menopause, waaruit blijkt dat vrouwen die binnen tien jaar beginnen met hormoonsuppletie vele gezondheidsvoordelen hebben. Zoals minder risico op hart- en vaatzieken en osteoporose.



    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Liesanne Bouwma werkte jarenlang als uro-gynaecoloog in diverse ziekenhuizen. Uit onvrede met de vrouwenzorg richtte ze haar eigen specialistisch centrum op: Karmenta. Bij haar kun je terecht als je van de richtlijn wilt afwijken, want die vindt ze onnodig star en voorzichtig. Een grote groep vrouwen is er niet mee geholpen. Maar denk niet dat je alles voor elkaar krijgt. Ze is bovenal arts en wil haar patiënten niet schaden. We hebben het over de richtlijn, haar volgorde in behandeling, testosteron en ook waarschuwt ze voor een te hoge dosis oestrogeen. En daarover liegen tegen je arts.

    Shownotes:

    Zelfstandig behandelcentrum Karmenta in Schijndel.

    Het voedingssupplement Indole-3-Carbinol is goed bij pijnlijke borsten en werkt - bewezen - preventief voor borstkanker.

    Om uit te printen en mee te nemen naar de huisarts: de richtlijnen.



    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Gynaecoloog Herman Depyere van de Vrouwenkliniek van het Universitair Ziekenhuis Gent doet samen met de Sorbonne onderzoek naar de preventieve werking van hormoonsuppletie op dementie, kanker, osteoporose en andere ouderdomsziektes. Een gesprek dat begint met de behandeling van de vroege perimenopauze en al snel uitmondt in een vergezicht. Menopauzale vrouwen veranderen van ‘de slechtste’ werknemer in de beste en de algehele mortaliteit neemt af met 40%. Als je maar op tijd begint. Met hormoonsuppletie.

    Shownotes:

    Wie is professor Herman Depypere?

    Het nieuwe boek van Herman Depypere verschijnt 15 maart: Wat elke gynaecoloog je zou moeten vertellen.

    Vind je ook dat vrouwen zelf zeggenschap moeten krijgen over hormoonsuppletie? Onderteken dan de petitie.

    Suzanne Rethans maakt de podcast 'We zijn toch niet gek?' gratis en voor niets. Omdat ze het belangrijk vindt. Alle steun is welkom! Dat doe je door lid te worden.

    Liever niet meteen een abonnement? Je kunt de podcast ook steunen met een eenmalige donatie. Door op deze vriendelijke knop te drukken. Mijn dank is groot!



    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Ellen Broks is oprichter van de Nederlandse Fb-groep Menopauze, overgang en Bio-identieke hormonen. Hadden huisartsen meer tijd om zich bij te scholen, dan was deze grote Facebookgroep (ruim 30.000 leden) waar vrouwen elkaar advies geven over hormoonsuppletie niet nodig geweest. En werden gynaecologen die zij elkaar aanraden niet onnodig belast. Suzanne Rethans praat met Ellen Broks over het belang van individuele behandeling, de noodzaak van privéklinieken en af en toe eigenwijs zijn en dus wèl dat likje testosteron nemen.

    Shownotes:

    Steun de podcast via Buy me a Coffee.

    De Fb-groep van Ellen Broks.

    De richtlijn voor huisartsen. Print uit en neem mee als je bio-identieke hormoonsuppletie wilt aanvragen.

    Onderteken de petitie van Suzanne Rethans die vraagt om een verplichte bijscholing van alle huisartsen en gynaecologen, zodat bio-identieke hormoonsuppletie de eerstelijns behandeling wordt van overgangsklachten.



    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Toen Suzanne zelf een ADHD-test ging doen, bleek dat ze helemaal niet zo goed kon plannen als ze altijd had gedacht! Daar was ze wel even door gewond. In deze verdiepingsaflevering over ADHD bij vrouwen in de overgang, gaan we met psychiater Sandra Kooij van het H3-netwerk verder waar we in aflevering 3 stopten: de diagnose en de behandeling. Want dat behandeling nodig is, dat is haar inmiddels wel duidelijk.

    Shownotes:

    De informatiepagina van PsyQ over vrouwen en ADHD.

    Doe zelf de DIVA 5 test en ontdek of je ADHD hebt.

    De webinar van Sandra Kooij over vrouwen, ADHD en hormonen.

    Zweeds onderzoek over vrouwen met ADHD.

    Sandra Kooij heeft twee boeken geschreven over ADHD, Hyper Sapiens en ADHD bij volwassenen.



    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Oud worden willen we allemaal wel. Waar bij mannen dit proces zich geleidelijk voltrekt, gaat de gezondheid van vrouwen snel achteruit na de menopauze. Botten worden broos, bloedvaten verstarren en hele delen van het brein worden minder actief door het wegvallen van oestrogeen. Hormoonsuppletie beschermt tegen osteoporose, hart- en vaatziekten én dementie. Maar dan moet je er wel op tijd mee beginnen.
    Ook op het gebied van lifestyle is er veel dat je kunt doen. Wat? Je hoort het van onze drie favoriete H3-deskundigen: gynaecoloog Dorenda van Dijken, cardioloog Janneke Wittekoek en psychiater Sandra Kooij. En psycholoog en ervaringsdeskundige Nienke Wijnants praat ook weer een aardig mopje mee.

    'We zijn toch niet gek?' is een podcast van Suzanne Rethans, in samenwerking met het H3-netwerk en Saar Magazine.

    Sounddesign: Stefan Fountain.

    Shownotes :

    Teken de petitie Wij willen onze hormonen terug!

    In de Fb-groep over bio-identieke hormonen van Leen Marie Reynvoet, kun je de documentaire 'Sex, myths & Menopause. Zoek op documentaire.

    Of hier betaald op Channel4

    De Ted-talk van neurowetenschapper Lisa Mosconi

    De site van Lisa Mosconi

    Het kookboek van Janneke Wittekoek en Janneke Vreugdenhil

    Het kookboek van Dorenda van Dijken en Janneke Vreugdenhil

    Een gesprek tussen Pauline Maki en Dr Lisa Mosconi

    Een gesprek tussen Dr Louise Newson en Dr Lisa Mosconi

    Print uit en neem mee naar de huisarts als je hormoonsuppletie wilt. Belangrijkste om te zeggen: oestrogeen via de huid (pleister, gel of spray) en Utrogestan.
































    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Alle gelijkheid ten spijt, het vrouwenhart is anders dan het mannenhart. Cardioloog Janneke Wittekoek roept het al jaren. Waar de hartvaten van mannen dichtslibben, gaan die van ons verkrampen. En dat zie je niet altijd op een schermpje. De overgang is van invloed, opvliegers, slaapgebrek, een mentale disbalans. Meten is weten, dus ken je waardes: bloeddruk én cholesterol. Wittekoek heeft het tot haar missie gemaakt dat vrouwen zelf herkennen wat er aan de hand is, en gepaste actie ondernemen.

    Met Janneke Wittekoek, Sonja Oosterom en Bianca uit Eindhoven.

    Shownotes:
    De HeartLife-kliniek van Janneke Wittekoek

    Teken de petitie voor betere zorg rondom bio-identieke hormonen

    Andere hartklinieken met aandacht voor vrouwen en de overgang:
    HartKliniek
    Cardiologie Centra





    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Vrouwen met ADHD hebben drie keer zoveel kans op postnatale depressie, PMS- en overgangsklachten. En ook drie keer zo zwaar. Ze zijn prikkelbaar, hebben geen controle meer over hun stemming, waardoor ze vastlopen in hun werk en thuis. In de overgang gaan ze onderuit omdat het ze niet meer lukt de ballen omhoog te houden. Door alle stress die dit met zich meebrengt, vaak een leven lang, hebben ze ook een veel grotere kans op hart- en vaatziekten. Suzanne Rethans gaat erover in gesprek met psychiater Sandra Kooij en ervaringsdeskundige en journalist Maike Jeuken.

    In samenwerking met het H3-netwerk en Saar Magazine.

    Sounddesign: Stefan Fountain.

    Shownotes:
    Informatie van PsyQ voor vrouwen met ADHD

    Herken je je in dit verhaal? Doe de zelftest.

    De link naar het onderzoeksartikel van Neill Epperson waarin staat dat lisdexamfetamine (merknaam Elvanse) vrouwen in de overgang helpt bij hun brainfog. Denk je hier enorm mee geholpen te zijn, ga dan naar een zelfstandig werkend psychiater.



    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Slechts 5% van de Nederlandse vrouwen doet aan hormoonsuppletie, terwijl het overgangsklachten bij bijna alle vrouwen vermindert. Dat niet alleen: het beschermt je ook tegen hart- en vaatziekten, dementie en osteoporose. Heb je jezelf lief, begin dan, meteen, nu, direct, vindt Suzanne Rethans. Met gynaecoloog Dorenda van Dijken en ervaringsdeskundigen Nienke Wijnants en Gijsje van Bentum.

    Sound design: Stefan Fountain

    In samenwerking met het H3-netwerk en Saar Magazine.

    Teken de petitie als je ook vindt dat vrouwen beter toegang moeten krijgen tot hormoonsuppletie.

    Shownotes:

    Luister naar de uitstekende podcast van Liz Earle met Dr Louise Newson. Over het belang van hormoonsuppletie.

    De praktische handleiding voor huisartsen. Om uit te printen en mee te nemen als je in gesprek gaat over hormoonsuppletie.





    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • De Perimenopauze

    Ruzie op je werk, gillen tegen je partner, een gevoel van het allemaal niet meer aankunnen... Wat gebeurt er toch met vrouwen in de perimenopauze? En waarom weet niemand dat dit bij de overgang hoort? In deze eerste aflevering van 'We zijn toch niet gek?' bespreekt Suzanne Rethans de jaren rondom de menopauze - je laatste menstruatie - met gynaecoloog Dorenda van Dijken en psychiater Sandra Kooij van het H3-netwerk, en met ervaringsdeskundigen Nienke Wijnants en Gijsje van Bentum. Die allebei thuis kwamen te zitten met een verkeerde diagnose.

    In samenwerking met het H3-netwerk en Saar Magazine.

    Credits:
    Productie, interviews en montage: Suzanne Rethans
    Sounddesign: Stefan Fountain
    Artwork: Stef Nagel, Leonie Berkenbosch en Maike Jeuken voor Saar Magazine

    Shownotes:
    De Engelse documentaire waar Nienke Wijnants het een paar keer over heeft van Davina McCall.

    De podcast van Dr Louise Newson. Een fantastische Britse gynaecoloog en menopauzespecialist die interessante gasten uitnodigt om te kijken hoe het nóg beter kan.

    De volledige podcast van Huisarts & Wetenschap, over de herziene NHG Standaard De Overgang. Schokkend, en de reden dat veel huisartsen niet weten wat ze moeten voorschrijven. Wat blijkt: Henriëtte Engel, de vrouw die de richtlijn mede vormgaf en hier aan het woord is, gelooft niet in bio-identieke hormoonsuppletie en gaat voorbij aan internationaal wetenschappelijk onderzoek.

    Interessante podcast van Liz Earl over hoe hormonen je brein veranderen. Met professor Jayashri Kulkarni.

    De Vlaamse Facebookgroep over de menopauze en bio-identieke hormoonsuppletie. Deze is iets vooruitstrevender dan de Nederlandse variant. Denk je erover hormoonsuppletie te gebruiken, schrijf je dan in voor allebei, en doe dit altijd onder begeleiding van een arts.

    Wil je verder praten of discussiëren: meld je dan aan voor de besloten Facebookgroep van: We zijn toch niet gek?

    Teken de petitie Wij willen onze hormonen terug!







    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe
  • Op woensdag 18 oktober, Wereld Menopauzedag, start de podcastserie ‘We zijn toch niet gek?’ van Suzanne Rethans in samenwerking met het H3-netwerk en Saar Magazine. Over overgangsklachten die niet herkend worden, misdiagnoses en het redmiddel: hormoonsuppletie.

    Uit onderzoek van het H3-netwerk blijkt dat er een verband is tussen stemmingsstoornissen, hormonen en de kans op hart- en vaatziekten en dementie. De komende 5 weken praat journalist Suzanne Rethans met ervaringsdeskundigen én psychiater Sandra Kooij, gynaecoloog Dorenda van Dijken en cardioloog Janneke Wittekoek van het H3-netwerk over wat je moet weten en wat je kunt doen. Hun onderzoek legt bloot wat er onder invloed van hormonen in het brein gebeurt na je 35ste en is daarom interessant voor álle vrouwen. Want je bent er liever op tijd bij. Zeker als de oplossing zo voor de hand ligt.

    Woensdag 18 oktober: De perimenopauze
    Woensdag 25 oktober: Hormoonsuppletie
    Woensdag 1 november: ADHD en andere stemmingsstoornissen
    Woensdag 8 november: Hart- en vaatziekten
    Woensdag 15 november: Preventie

    Credits:
    Productie, interviews en montage: Suzanne Rethans
    Sounddesign: Stefan Fountain
    Artwork: Stef Nagel, Leonie Berkenbosch en Maike Jeuken voor Saar Magazine



    Get full access to 'We zijn toch niet gek?' at suzannerethans.substack.com/subscribe