Episodes

  • Hva vil det si Ă„ vĂŠre klok eller vis? Det er vel ikke det samme som Ă„ vĂŠre kunnskapsrik? Jeg kjenner folks som har hodet sitt stappfullt av kunnskap, men som er ganske vanskelige Ă„ forholde seg til. Noen av dem er ogsĂ„ vanskelig Ă„ like. NĂ„r jeg i dagens episode skal snakke om klokskap, snakker jeg altsĂ„ ikke om nivĂ„ av kunnskap, men om en litt annen kvalitet. Kloke mennesker er nok ofte kunnskapsrike, men de er ogsĂ„ mennesker man graviterer mot fordi man trives, trygges, stimuleres og vokser i deres nĂŠrvĂŠr. Hva kan og har de kloke som vi andre ikke har? Det er det sentrale spĂžrsmĂ„let i dagens episode.


    PĂ„ Wkipedia kan man lese at visdom kan defineres som kunnskap oppnĂ„dd av egen erfaring og dermed Ă„ kunne dĂžmme hva som er rett handling i en gitt situasjon. Visdom kan ogsĂ„ defineres pĂ„ mange andre mĂ„ter og sett i sammenheng med flere forskjellige ting, f.eks. moral, innsikt, forstĂ„else, medfĂžlelse og hĂžy levealder, og anses som en sjelden, positiv, personlig egenskap, eller som en dyd i de fleste trosretninger. Intelligens, fĂžlelser og spiritualitet har ogsĂ„ likheter med visdom, men er ikke det samme. For eksempel er det mulig Ă„ ha intelligens og derfor forstĂ„ hva noe er, men likevel mangle praktisk erfaring til Ă„ vite hvorfor det er sĂ„nn. Likevel er det ikke slĂ„tt fast en bestemt definisjon om nĂžyaktig hva det betyr Ă„ vĂŠre vis, men det finnes en bok som heter «Wiser», utgitt i 2020, av Dilip Jeste som tar for seg vitenskapelige studier av klokskap kombinert med konkrete tips om hvordan man blir klokere, og nettopp det blir utganspunktet for en denne episode her pĂ„ SinnSyn. 

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Stadig flere opplever oppmerksomhetssvikt og problemer med en viljestyrt kontroll over kropp og sinn. Er det noe galt med hjernen, eller er det snakk om skranten «mental kondis»?


    Jeg er en forkjemper for Ä se pÄ hjernen som en muskel. SÞnnen min har akkurat lÊrt seg Ä lÞse en Rubiks kube i en voldsom fart. Han har hatt med seg kuben overalt gjennom en hel sommeren, og nÄ lÞser han den pÄ under 30 sekunder. Hvis man kunne se inn i hjernen hans fÞr og etter all treningen, vil man se noen endringer i omrÄder som har med vissospatial kognisjon Ä gjÞre. Han har forandret hjernen sin ved Ä spesialisere seg pÄ Rubiks kube. Datteren min er ikke like rask som broren, men hun er heller ikke like dedikert. Hun lÊrte seg Ä lÞse kuben fordi hun tror man blir smartere av det. SÞnnen min gjorde det fordi det var gÞy.


    Vi endrer hjernen vÄr hele tiden avhengig av hvordan vi bruker den. Ny informasjon vil ogsÄ gjÞre noe med strukturene i hjernebarken, og derfor vil du ogsÄ vÊre litt annerledes i etterkant av denne episoden.


    Vi vet at vi kan trene bakkeintervall og langkjĂžring for Ă„ opparbeide oss bedre kondisjon, og vi kan lĂžfte vekter for Ă„ styrke muskulaturen. Jeg mener at man bĂžr ha samme holdning til sin mentale muskel. Egenskaper som konsentrasjon, problemlĂžsning, kreativ tenkning, emosjonsregulering, hukommelse, selvdisiplin og mange andre egenskaper har sitt utspring i vĂ„r mentale muskel. Men nĂ„r vi sliter med eksempelvis hukommelse, tenker vi sjelden at vi er dĂ„rlig trent. Vi tror at hjernen vĂ„r har en skavank, er svak eller eventuelt syk og pĂ„ vei til Ă„ degenereres mot en tilstand av kognitive svikt. NĂ„r vi sliter med Ă„ holde konsentrasjonen pĂ„ en viktig oppgave, tenker vi helle rikke at vi har forsĂžmt oppmerksomhetstrening og bĂžr legge oss i selene for Ă„ holde tritt pĂ„ skole, jobb eller pĂ„ alle andre arenaer som stiller krav til et skarpt fokus. Det er heller ikke sikkert at vi reflekterer over sammenhengen mellom mobiltelefonens ustanselige jag og forstyrrelser, og hvordan det eventuelt korrumperer vĂ„r evnen til Ă„ holde fokus over lengre tid. Å holde et intenst fokus pĂ„ noe som interesserer oss dypt og inderlig er som regel ganske lett, og her kan utfordringen vĂŠre Ă„ zoome ut for Ă„ hĂ„ndtere parallelle oppgaver i tillegg til det vi er oppslukt av. For mange mennesker i et moderne samfunn er det ikke alltid nĂŠrliggende Ă„ tenke at man er dĂ„rlig trent med henblikk pĂ„ kunsten Ă„ forvalte egen oppmerksomhet. Man tenker heller ikke at man er under digitale mediers innflytelse, og at vĂ„r oppmerksomhet er under konstant angrep fra smarte algoritmer som fanger oppmerksomheten vĂ„r i et digitalt fengsel vi kaller en smarttelefon. Isteden tenker mange moderne mennesker at manglende kustus pĂ„ egen oppmerksomhet handler om en utviklingsforstyrrelse og en defekt i hjernen som mĂ„ utredes, diagnostiseres og medisineres med et amfetamin derivat. Nesten halvparten av alle henvisninger til psykisk helsevern handler om folk som opplever manglende evne til konsentrasjon og et viljestyrt eierskap til viktige kognitive evner.


    Istedenfor Ä trene oppmerksomhet, fÄr mange en medisin som vil fasilitere et skarpere fokus, og det representerer kanskje en beleilig lÞsning pÄ problemet, men de fleste medisiner har bivirkninger.

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Missing episodes?

    Click here to refresh the feed.

  • Det sies at venstre hjernehalvdel er logisk, analytisk, opptatt av detaljer, sprĂ„kbasert og forkjemper for en slags dekonstruksjon, mens den hĂžyre delen av hjernen er mer disponert for kreativitet, helhet, intuisjon, fĂžlelser og ikke-varbal kommunikasjon. Hjernen er uhyre kompleks, og ulike individer er koblet pĂ„ litt ulike mĂ„ter. Dermed blir det misvisende og tolke menneskers personlighet ut i fra en teori om en dominans av venstre eller hĂžyre hjernehalvdel. Hjernen er en fabrikk som produserer opplevelser, og denne fabrikken har mange ulike avdelinger med spesialiserte oppgaver. Hvor i hodet disse avdelingene er lokalisert og hvordan de kommuniserer, kan man kanskje si noe overordnet om, men det foreligger store individuelle forskjeller. Hvis man er forsker pĂ„ hjernen vil man vegre seg for Ă„ uttale seg mer populĂŠrvitenskapelig om lateralisering, og nĂ„r man forsĂžker seg pĂ„ denne Ăžvelsen uten Ă„ vĂŠre forsker eller nevropsykolog, vil man komme til Ă„ bli unyansert. Likevel vil jeg prĂžve meg pĂ„ fritt-fabulerende refleksjon rundt hjernens ulike halvdeler, hvordan de kommuniserer, hva de representerer og hvordan vi kan forstĂ„ oss selv ved mer innsikt i hjernes ulike avdelinger. Dette var en episode som egentlig skulle tilbake til selvbildet og selvfĂžlelse, og det er nettopp det sporet jeg fĂžlger, men havnet likevel ut i nevropsykologien. Jeg mener imidlertid at det ikke var et blindspor, men snarere et spor som kan kaste enda litt mer lys over det fenomenet vi kaller for selvbildet. Kanskje kan man, med et litt lavt selvbilde, ha noe Ă„ lĂŠre av nevropsykologen i kombinasjon med Østlige visdomstradisjoner. Det er i alle fall den hypotesen jeg setter opp i dagnes episode.


    Velkommen til en episode som egentlig handler om selvfÞlelse og selvbildet, mens som ender opp med lÞse antakelser om hvor selvbildet hÞrer til i hjernen, og hva vi eventuelt kan gjÞre av mental gymnastikk for Ä stimulere omrÄder som utligner et dÄrlig selvbildet. Dette blir en salig blanding av nevropsykologi, Þstlige og vestlige idétradisjoner, kognitiv psykologi kontra meditasjon og hvis du fÞler deg forvirret, er det fordi hjernehalvdelene dine ikke kommuniserer godt nok, eller rett og slett fordi jeg er helt pÄ bÊrtur. Hvem vet? Alt vi tenker og fÞler er uansett feil! Velkommen til en ny episode av SinnSyn for patreon supportere, og tusen takk for at du er medlem!

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hva handler sosial angst egentlig om? En redsel for Ă„ bli bedĂžmt negativt ligger vel kanskje ved kjernen. Men lege, professor og hypokondriekspert, Ingvard Wilhelmsen, mener dette kan defineres enda enklere.


    Sosial angst, sier Wilhelmsen, handler egentlig om kun én ting: «Hva synes folk om meg?» SÄ spÞr han selv:


    – Er det egentlig viktig?


    En fobiker vil trolig svare ja. Men Wilhelmsen vil si nei. Fordi han vet man aldri vil fÄ noe klart svar pÄ hva andre tenker og mener om en.

    Man kan fÞlge med pÄ hva folk sier. Man kan tippe hva de tenker. Man kan tolke utsagn eller mangelen pÄ utsagn.

    Man kan ta post mortem-Ăžvelsen – dissekere hele selskapet i ettertid for Ă„ finne ut hva hver og enkelt synes.


    – Men problemet er: Du kan aldri fĂ„ greie pĂ„ det. Det er prinsipielt utilgjengelig. Og hvorfor skal man bruke tiden pĂ„ det? Selv om du dybdeintervjuet alle som Ă©n om deres mening om deg, kan du ikke vite om de snakker sant, sier Wilhelmsen, og sannsynligvis sĂ„ har han rett. Men likevel er det mange av oss som har probelemr i sosiale settinger, og kanskje er Ă„rsaksforholdet i sosial fobi litt mer komplisert enn det Wilhelmsen pĂ„stĂ„r. 


    I dagens episode skal jeg dykke ned i sosial angst, og jeg skal relatere fenomenet til sosial status. Jeg mistenker at mange mennesker fĂžler seg underlegne, bĂ„de sosialt, Ăžkonomisk og psykologisk, og at denne fĂžlelsen avstedkommer en slags psykososial fattigdom som Ăždelegger helsen vĂ„r. Det viser seg at 80% av de som fĂžler seg fattige, egentlig ikke er fattige objektivt sett, altsĂ„ mĂ„lt opp mot inntektsevne og fattigdomsgrensen. Men det er likefullt mange som fĂžler seg fattige, og kanskje fordi de stadig sammenligner seg med folk som har mer. NĂ„r vi lever i en verden hvor grunnlaget for Ă„ sammenligne oss med andre blir stadig stĂžrre, tror jeg mange sammenligner seg oppover og ser til folk som har mer, enten det dreier seg om popularitet, materielle goder eller sosial kapital. SĂ„nn sett vil stadig flere av oss fĂžle oss tilkortkomne, og denne fĂžlelsen tror jeg er med pĂ„ Ă„ forsterke det vi kaller sosial angst. 


    Dette skjer pĂ„ et personlig nivĂ„, men det kan tenkes at Ăžkende grad av sosialt ubehag ogsĂ„ pĂ„virkes fra et makronivĂ„. Det er nemlig slik at verden i dag bebor stadig stĂžrre forskjell mellom mennesker, med en liten minoritet av individer som har mer rikdom enn halvparten av verdens befolkning. Denne ekstreme ulikheten deler oss inn i forskjellige leire og tĂŠrer pĂ„ tilliten vĂ„r til hverandre. Det gjĂžr oss syke, ulykkelige, stressede og politisk nĂŠrsynte. Det undergraver vĂ„re prestasjoner og truer selve demokratiene vĂ„re. For Ă„ gjĂžre noe med denne situasjonen, sĂ„ mĂ„ man involvere seg i politikk og stemme for en radikal omfordeling av goder, men det er ikke gjort pĂ„ en uke eller ett Ă„r. 


    Jeg skal ikke snakke sÄ mye om politikk i dagens episode, men se pÄ hva vi kan gjÞre pÄ egenhÄnd for Ä unngÄ fÞlelsen av Ä vÊre mentalt eller sosialt fattig.

    Kort sagt bĂžr du bestemme dine egne verdier og Ăžnsker i stedet for Ă„ sammenligne deg selv med andre.

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Noen mennesker er flinke til Ă„ hĂ„ndtere livet fordi de er trygge pĂ„ seg selv, mens andre mennesker er tilsynelatende like kompetente, men ekstremt utrygge. Noen barn fĂ„r for mye ansvar pĂ„ et alt for tidlig tidspunkt. De lĂŠre Ă„ klare seg pĂ„ egenhĂ„nd, og de mestrer mye, men alt de foretar seg er akkopagnert av tvil og usikkerhet. Utenfra virker de ansvarsfulle og dyktige, men selv opplever de Ă„ seile under falskt flagg. De er stadig redde for Ă„ bli avslĂžrt som inkompetente, men denne frykten er egentlig ubegrunnet, da de jo nettopp mestrer det meste. Likefullt lever de pĂ„ en undertone av nervĂžsitet og mange opplever at livet er like ustabilt som et korthus. NĂ„r som helst kan alt falle sammen og de blir avslĂžrt. Dette fenomenet kalles ogsĂ„ for «skjult avhengighet», og det rammer mennesker som fikk for mye ansvar som barn. Vil du hĂžre mer om dette tema, kan du spisse Ăžrene, for nĂ„ kommer en liten time med psykologien bak det kompetente mennesket som innerst inne fĂžler seg som en fiasko. Hvis du pĂ„peker at disse menneskene fĂ„r til det meste, kan de fortelle deg at de bare lurer «verden» til Ă„ tro at de fikser alt, men egentlig er det bare et spill for galleriet.

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I denne episoden skal jeg snakke om fortolkningsstil. Det viser seg at mennesker mĂžter motgang og utfordringer pĂ„ svĂŠrt ulike mĂ„ter. De som tenker de klarer det meste og ser lyst pĂ„ fremtiden, er friskere, lykkes mer, har bedre livskvalitet et sterkere immunforsvar og bedre relasjoner. De som tror at de i mindre grad evner Ă„ hĂ„ndtere livets utfordringer, og derfor ser mĂžrkere pĂ„ morgendagen, skĂ„rer dĂ„rligere pĂ„ de fleste parameter man kan mĂ„le et menneske pĂ„. Kort sagt lever optimister et langt bedre liv enn pessimister, og bak disse to mentalitetene ligger det psykologiske mekanismer som er ganske interessante Ă„ utforske, og nettopp det skal jeg gjĂžre i dagens episode. 


    Hvis det er slik at optimister lever sÄ mye bedre liv enn pessimister, kan det vÊre interessant Ä se pÄ hvordan vi lÊrer vÄre barn en mer optimistisk livsorientering. Martin Seligman, psykologen bak den sÄkalte positive psykologien, kan fortelle oss mye om dette, og det er ogsÄ hans ideer som danner utgangspunktet for denne episoden.


    SÄ hvordan kan du hjelpe barnet ditt til Ä vÊre mer optimistisk? Mange foreldre og lÊrere tror svaret ligger i ett enkelt konsept: selvfÞlelse. Hvis vi oppmuntrer barna vÄre til Ä ha det bra med seg selv, vil helt sikkert optimisme og lavere risiko for depresjon fÞlge i kjÞlvannet av god selvfÞlelse. Men koblingen mellom selvfÞlelse, optimisme og depresjon er kompleks.


    Siden 1960-tallet har skoler og foreldre fokusert pĂ„ Ă„ styrke barnas selvtillit og selvfĂžlelse. Noen skoler gjennomfĂžrer eksperimenter hvor de ber barna om Ă„ skrive ned alle grunnene til at de er spesielle, og i mer vulgĂŠre tilfeller er det eksempler pĂ„ barn som fĂ„r i oppgave Ă„ lage plakater som proklamerer: «Jeg elsker meg selv!» PĂ„ fotballkamper stĂ„r foreldre pĂ„ sidelinjen og roper: "Du gjĂžr en god jobb!" – selv nĂ„r barnet spiller elendig. Den hĂžyeste prioritet, ser det ut til, er Ă„ Ăžke barnas egenverd. SĂ„ hvorfor er mange av barna likevel ulykkelige? Depresjon blant unge Ăžker hele tiden, og barna vĂ„re har aldri vĂŠrt mer deprimerte enn de er i dag.


    Hyppigheten av depresjon har Þkt over hele den vestlige verden siden 1950-tallet. Folk lider ogsÄ av depresjon i en stadig yngre alder. Faktisk fant en studie fra 1993 at nesten en tredjedel av amerikanske 13-Äringer hadde depressive symptomer.


    SÄ hvorfor viser ikke selvfÞlelse-bevegelsen resultater? Hvorfor fÞler barna vÄre det verre i stedet for bedre? Problemet ligger i en grunnleggende misforstÄelse av hva selvfÞlelse faktisk er.


    Vi fÄr ofte beskjeden om at selvfÞlelse handler om hvordan barn har det med seg selv. Men fÞlelser er bare ett aspekt av vÄre grunnleggende antakelser rundt egenverdi. Den viktigste komponenten er hva et barn gjÞr, i fÞlge Martin Seligman.


    Faktisk kommer mye av selvtilliten din fra hvordan du oppfÞrer deg, ikke hvordan du fÞler deg. Det kommer fra Ä mestre ferdigheter, holde ut med problemer, mÞte utfordringer og finne lÞsninger pÄ kjedsomhet og frustrasjon. SelvfÞlelsen oppstÄr med andre ord som et resultat av Ä gjÞre det bra.


    Ekte optimisme og hÞy selvtillit handler ikke om Ä lÊre barnet ditt Ä fÞle seg spesiell eller glad hele tiden, men det handler om Ä utsette dem for erfaringer de mestrer. Det vil tilfÞre barnet en fÞlelse av herredÞmme over egen skjebne, og det er denne fÞlelsen av kontroll som farger livet vÄrt pÄ nesten alle omrÄder. Motsatt vil barn som hjelpes til alt eller settes i situasjoner hvor de er makteslÞse, lÊre seg at de har lite innflytelse pÄ eget liv, og da er det ikke noen grunn til Ä gjÞre en innsats. Dette kaller Seligman for lÊrt hjelpeslÞshet, og det er ogsÄ en del av tema for dagens episode. Velkommen skal du vÊre!

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Jeg har flere ganger snakket om misforstĂ„elsen av psykisk helse her pĂ„ podcasten, og jeg kommer til Ă„ fortsette Ă„ mase om kompleksiteten i dette feltet. PĂ„ grunn av smale, utdaterte, ekskluderende, forenklede og dĂ„rlige forklaringer pĂ„ etiologien (Ă„rsaksforholdene), prognoser og intervensjonsmuligheter ved psykiske plager, er denne typen tilstander kanskje mer alvorlig enn de trenger Ă„ vĂŠre. Min kjepphest har alltid vĂŠrt at psykiske plager mĂ„ betraktes pĂ„ en sĂ„ helhetlig mĂ„te som mulig, noe som betyr at det alltid vil vĂŠre perspektiver og muligheter vi forelĂžpig ikke har sett eller tenkt pĂ„, nesten ved enhver psykisk plage, tilstand eller blindvei, uansett hvor hĂ„plĂžst det oppleves. Hvis vi tror at alle smertefulle signaler fra vĂ„rt indre liv er et tegn pĂ„ psykisk lidelse, og noe som trenger medisinering eller samtaleterapi, sĂ„ tror jeg vil er ille ute.

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Opplever du hjertebank og pustevansker i enkelte situasjoner? Hvis du ellers har god helse, kan disse symptomene vĂŠre forĂ„rsaket av angst.

    Alle fÞler seg engstelige pÄ et tidspunkt, men angst kan ogsÄ ta mye mer alvorlige former.

    Bare ta fobier, som de fleste er kjent med; de refererer til sinnstilstander der en spesifikk situasjon eller gjenstand, som en edderkopp, gir en overveldende fĂžlelse av frykt.

    En annen type angstlidelse er posttraumatisk stresslidelse, eller PTSD, som kan vĂŠre et resultat av traumatiske livserfaringer, som Ă„ bli misbrukt som barn eller voldsomme erfaringer fra krig.

    Det man kaller obsessiv-kompulsiv lidelse, eller OCD, er en annen angstlidelse der frykt driver tvangstanker. Symptomene pÄ OCD spenner fra et tvangsmessig behov for Ä berÞre bestemte gjenstander til bestemte tider, til personlige tics som dramatisk begrenser daglige rutiner.

    For mange mennesker er situasjonen kjent: du ligger i sengen, klar til Ä sovne, men klarer rett og slett ikke Ä slÄ av hjernen din.

    Faktisk opplever mange mennesker mental frykt-drevet drÞvtygging som kan holde dem vÄkne gjennom natten og til og med utlÞse panikkanfall. SÄ spÞrsmÄlet er: Hvor kommer denne angsten fra?

    En vanlig kilde er katastrofe-tenkning, der angst bygger seg opp til det punktet at du forestiller deg en ellers vanlig situasjon som via fantasien kommer ut av kontroll.

    Si for eksempel at du har en test i morgen. I stedet for Ä akseptere at du har forberedt deg godt, ser du for deg Ä stryke pÄ eksamen. Du fortsetter Ä fantasere om at du ikke kommer inn pÄ videreutdannelsen du Þnsker deg, og til slutt forestille deg hvordan du aldri vil kunne fÄ livet ditt pÄ rett spor. Disse scenariene, hvor ting blir blÄst langt ut av proporsjoner, er vanlige.


    I angstens vold reduseres vÄr evne til refleksjon og ettertanke. Derfor hjelper det ikke Ä be en engstelig person om Ä roe seg ned. Det betyr at vi ikke kan snakke oss ut av angsten. I stedet mÄ vi lÊre Ä omprogrammere de dypere lagene i vÄr egen hjerne, i alle fall nÄr det gjelder den typen angst som slÄr ned i kroppen som lyn fra klar himmel. Det er den varianten av angst som er drevet av Amygdala, en liten mandel-formet del av hjernen som hÄndterer kroppens alarmsentral. Den reagerer uten Ä konsultere den sprÄklige delen av hjernen, og den setter hele systemet pÄ full beredskap. Her hjelper det ikke Ä reflektere seg ut av ubehaget. Man mÄ rett og slett identifisere hva som trigger reaksjoner, og deretter utsette seg for lignende situasjoner mens man jobber aktivt med Ä roe ned kroppen. PÄ den mÄten kan man gÄ opp noen nye spor i hjernen, etablere noen andre reaksjonsmÞnstre, som er mer tilpasset farenivÄer i situasjoner hvor vi reagerer overdrevent pÄ automatikk.


    Det finnes imidlertid en annen type angst som er driftet av Korteks, det skrukkete ytre laget av hjernen. Denne delen av hjernen operer pÄ sprÄk og bilder, og den kan avstedkomme mye uro dersom den henfaller til overdreven bekymring. Denne delen av hjernen forteller historier, og nÄr historiene handler om at vi muligens har glemt Ä skru av komfyren, og videre at huset i sÄ fall er i ferd med Ä brenne ned, og at katten trolig er i livsfare, sÄ sender den signaler til Amygdala om Ä skru pÄ full beredskap. NÄr angsten vÄr er driftet av uheldige tankemÞnstre, mÄ vi hÄndtere den pÄ en annen mÄte enn den typen angst som kommer direkte fra alarmsentralen. Dette er en viktig distinksjon, og det er viktig nÄr vi skal forstÄ vÄr egen indre uro. Det var altsÄ en oppsummering av denne episoden. Som sagt vil angst som tematikk dukke opp i senere episoder her pÄ SinnSyn. Vi du ha mer SinnSyn allerede nÄ, sÄ kan du selvfÞlgelig melde deg inn pÄ mitt mentale treningsstudio, enten via SinnSyn-appen, som kan lastes ned bÄde pÄ App-Store og Google Play, eller via www.patreon.com/sinnsyn.

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Denne episoden skal handle om fĂžlelser, selvhevdelse, lukkede familier, fasader og fĂžlelsesmessig forstoppelse. FĂžlelsene vĂ„re er en vesentlig del av vĂ„rt eksistensielle og mellommenneskelige navigasjonssystem. NĂ„r vi av ulike Ă„rsaker ikke tar hensyn til fĂžlelsene vĂ„re, ikke tĂ„ler dem, misforstĂ„r dem eller anser dem som skremmende og uakseptable, blir vi mer eller mindre hemmet i vĂ„r livsfĂžrsel. Noen vokser opp i familier som har en streng justis pĂ„ hva vi kan uttrykke av fĂžlelsesmessig ubehag, og alt det vi ikke kan uttrykke, mĂ„ vi bĂŠre i vĂ„r egen ryggsekk. Med en tung ryggsekk vil vi pĂ„ et eller annet tidspunkt havne i knestĂ„ende med smerter i bĂ„de kropp og sjel.


    Sinne og aggresjon er en selvhevdende fÞlelse som ofte er problematisk Ä forvalte pÄ en god mÄte. Uten selvhevdelse blir vi lett oversett, undervurdert, tatt for gitt, utnyttet eller trakassert. NÄr sinne er en farlig fÞlelse, blir vi fanget i livet uten beskyttelsen som ligger i egen selvhevdelse. Dette er en tendens som lett sniker seg inn og avstedkommer en gradvis dÄrlige selvfÞlelse, negativt selvbilde og ikke minst en fryktsom tilvÊrelse. Hvordan blir man kjent med et forbudt eller farlig sinne. Hvordan uttrykker vi dette pÄ en mÄte som setter opp nÞdvendige grenser for oss selv, og ikke pÄ en mÄte som skader oss eller andre. Det er mange spÞrsmÄl som rulles opp i dagens episode, og forhÄpentligvis finner vi frem til noe svar ogsÄ. Velkommen til en emosjonelt beklemt episode av SinnSyn.

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Livet med angst er en konstant kamp. Noen sammenligner det med Ă„ leve med diabetes, i den grad de engstelige mĂ„ hĂ„ndtere smertefulle plager hver dag. I likhet med diabetikeren som hele tiden mĂ„ overvĂ„ke blodsukkernivĂ„et og injisere insulin, mĂ„ en klinisk engstelig person hele tiden se opp for stressende situasjoner og alltid vĂŠre klar til Ă„ Ă„ finne et utvei, enten det er rus, medisiner eller andre former for unnvikelse.


    Dessverre er det Ă„ vĂŠre engstelig en dramatisk begrensning for ens hverdag – mange engstelige mennesker er nesten fanget i sitt eget hjem, da de ofte foretrekker Ă„ vĂŠre hjemme for Ă„ fĂžle seg trygge og ha kontroll.


    Jeg har hatt flere pasienter som ikke kunne bevege seg mer enn maks noen kilometer unna sitt eget hjem, og en mann med kraftig panikkangst begynte Ă„ kaste opp hver gang han var mer enn ti minutter unna huset sitt. Noen ganger kastet han opp blod, og det var sannsynlig at det hĂžye stressnivĂ„et hadde hadde en veldig skadelig effekt pĂ„ det nevrokjemiske klimaet i droppe hans, og kanskje spesielt magen. 


    Noen av livets grunnleggende krav er nesten umulige for en engstelig person Ă„ oppfylle. Mange kan ikke fly, handle mat eller snakke offentlig uten Ă„ innta en blanding av medisiner og alkohol.


    Tilknytning er et annet alvorlig problem for engstelige mennesker, siden de har en tendens til Ă„ bli altfor knyttet til sine kjĂŠre. Kronisk trygghetssĂžkende atferd kjennetegner mennesker med angst, og nĂ„r et annet menneske blir representant for denne tryggheten, kan vedkommende lett bli overveldet eller fĂžle seg kvelt. 

    Et annet problem for engstelige mennesker er at oppfĂžrselen deres ofte er uforutsigbar og pinlig. Jeg har mĂžt mange mennesker som har tvunget seg selv pĂ„ ferie med familien, men ikke fĂ„tt med seg en eneste severdighet fordi de satt pĂ„ det nĂŠrmeste offentlige toalettet med diare. 

    Angst er med andre ord forferdelig hemmende, og det er noe 1 av 4 vil oppleve i lÞpet av et liv. Da er det godt og vite at over 75 % fÄr et lettere liv dersom man gÄr inn for Ä kurere angsten, enten gjennom behandling eller selvhjelp.

    Og som du sikkert skjĂžnner allerede, er tema for dagens episode angst, frykt, uro, spenninger, dĂžsangst, fobier og alle de fĂžlelsene som ligger i dette spekteret. Velkommen til en engstelig episode av SinnSyn.

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Robert Louis Stevensons klassiske roman "Dr. Jekyll og Mr. Hyde" er en fortelling som fanger essensen av menneskelig dualitet og de indre kamper som bor i oss alle. Dette verket blir ofte brukt som en metafor for Ă„ utforske de mĂžrkere sidene av menneskenaturen, samt vĂ„r evne til Ă„ fraskrive oss ansvaret for disse sidene. Ved Ă„ bruke denne fortellingen som utgangspunkt, kan vi dykke dypere inn i de psykologiske konseptene rundt skyggesiden, et begrep popularisert av den sveitsiske psykiateren Carl Jung, og hvordan anerkjennelsen av denne skyggen kan lede oss mot Ă„ bli et mer helt menneske.


    I historien om Dr. Jekyll og Mr. Hyde representerer Mr. Hyde Dr. Jekylls skyggeside – en manifestasjon av hans undertrykte lyster, aggresjon og primitive instinkter som samfunnet og hans egen moral forbyr. Jekylls eksperimenter med en kjemisk lĂžsning som kan frigjĂžre denne siden av ham, viser et dypt Ăžnske om Ă„ utforske og uttrykke deler av seg selv som er stengt inne. Dette illustrerer det Jungianske konseptet om skyggen – den delen av vĂ„r personlighet som vi, bevisst eller ubevisst, nekter Ă„ anerkjenne som en del av vĂ„rt selv.

    Skyggen og Selvbedrag

    Jung argumenterte for at skyggen inneholder bÄde positive og negative egenskaper som vi ikke erkjenner i oss selv. I tilfellet med Dr. Jekyll, fÞrer avvisningen og undertrykkelsen av hans egen skyggeside til en splittelse av hans personlighet, der hans mÞrkere selv, Mr. Hyde, til slutt tar over. Dette speiler tendensen mennesker har til Ä projisere sine negative trekk pÄ andre, snarere enn Ä akseptere dem som en del av seg selv. Denne projeksjonen fÞrer til et selvbedrag som forhindrer personlig vekst og selvforstÄelse.

    Anerkjennelse av Skyggen som Veien til Helhet

    Anerkjennelsen av og forsoningen med skyggen er en sentral del av individuasjonsprosessen i Jungiansk psykologi – en prosess mot Ă„ bli et helt menneske. Ved Ă„ erkjenne og integrere skyggeaspektene i vĂ„r personlighet, kan vi oppnĂ„ en dypere selvforstĂ„else og et mer autentisk liv. Dr. Jekylls tragedie ligger i hans manglende evne til Ă„ akseptere Mr. Hyde som en del av seg selv, noe som til slutt fĂžrer til hans undergang.

    Implikasjoner for Moderne Selvutvikling

    Stevensons fortelling gir oss en tidlÞs pÄminnelse om farerne ved Ä nekte for og undertrykke deler av vÄr personlighet. I en tid hvor selvutvikling og personlig vekst er i fokus, tilbyr historien om Dr. Jekyll og Mr. Hyde verdifulle innsikter. Ved Ä konfrontere og integrere vÄr egen skygge, kan vi arbeide mot en mer helhetlig forstÄelse av oss selv, noe som er essensielt for ekte selvutvikling og for Ä leve et meningsfylt liv.


    Stevensons verk gir oss dermed ikke bare en fengslende fortelling, men ogsÄ en dyp psykologisk innsikt i menneskets natur. Det tjener som en pÄminnelse om at veien til selvforstÄelse og helhet gÄr gjennom anerkjennelse av alle deler av oss selv, inkludert de vi kanskje helst vil fraskrive oss.

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Jeg ble invitert til en panelsamtale pĂ„ Litteraturhuset i Oslo 19. januar 2023. Det var biologen og opphavskvinnen til prosjekt «Äpenhet» som inviterte, og tema var forventninger. Det er et stort tema, og vi var pĂ„ forhĂ„nd usikre pĂ„ hvilken retning samtalen ville ta. For Ă„ ha en viss kurs pĂ„ kvelden, hadde vi fĂ„tt utlevert en liste med en del spĂžrsmĂ„l vi skulle tenke pĂ„ i forkant. Lista lĂžd som fĂžlger:

    Hvilke forventninger hadde dere til livet?Hvor kommer forventningene fra?Hvordan kan vi justere forventningene, eller sitter de som spikret i oss?Forventninger til livet, blir det vÄr Identitet?Hvor fritt kan vi egentlig handle? Hvordan kan vi selvstendige valg basert pÄ vÄre verdier?Hvilke forventninger har vi til kjÊrligheten?, parforholdet?Strenge sosiale normer i samfunnet, hva gjÞr det med forventningene?Forventninger til andre, hvordan de skal oppfÞre seg, reagere? Hva gjÞr det med vÄre relasjoner?Forventninger til samfunnet, hva samfunnet skal gjÞre for oss. Er vi for kravstore?Reklame: Alle fortjener en god alderdom, Hvordan kan vi si at vi fortjener noe som helst?Hva gjÞr det med oss nÄr forventninger ikke innfris?I dag som vi har alle muligheter er risikoen for Ä mislykkes stor. Har vi egentlig alle muligheter? FÞler vi oss mer mislykkede nÄ enn fÞr?Hva er positivt med forventninger?

    MÄlet var Ä svare pÄ disse spÞrsmÄlene, og jeg tror vi var inno de fleste. Det var en filosof, en biolog, en teolog og meg selv som er psykolog som skulle entre scenene og forsÞke Ä navigere i forventningenes psykologi. I dagens episode skal du fÄ vÊre med til Litteraturhuset. Velkommen til en forventningsfull episode av SinnSyn.

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • En rĂžd trĂ„d gjennom store deler av selvutviklingslitteraturen handler om vennskap og relasjoner. Bak tilsynelatende manipulerende og sjofle titler som ”How to win friends and influence people” av Dale Carnegie eller ”People skills” av Robert Bolton, gjemmer det seg en varm og enkel beskjed: VĂŠr medfĂžlende og interessert i andre mennesker. Venner kan ikke vinnes, men det er noe man fĂ„r ved Ă„ lytte til andre, gi dem en betydning og vise respekt.


    Venner er uhyre viktig, men ogsĂ„ komplisert. Mange vennskap krever stor investering, tĂ„lmodighet, raushet, forstĂ„else, motstand, mot, Ă„penhet, sĂ„rbarhet, innsikt, karakterstyrke, impulskontroll, timing og mange andre menneskelige og mellommenneskelige egenskaper. Relasjoner er det viktigste vi har, men ogsĂ„ blant vĂ„re mest utfordrende domener. Å ha gode venner gir oss bĂŠrebjelker i livet. Å vĂŠre en god venn gir oss betydning, tilhĂžrighet og fellesskap. Gode relasjoner er som regel likestilte. Man gir og ta og denne balansen kan fluktuere litt avhengig av partenes overskudd og situasjon. Det kan vĂŠre givende Ă„ vĂŠre en stĂžttespiller for et annet menneske, og det kan vĂŠre livsviktig Ă„ fĂžle seg ivaretatt nĂ„r man selv stĂ„r pĂ„ kanten av stupet. Relasjoner hvor man bare gir, uten Ă„ kreve noe tilbake, kan imidlertid skape en form for ubalanse hvor mer destruktive fĂžlelser langsomt tĂŠrer pĂ„ vennskapet. Det finnes ogsĂ„ vennskap som vi pĂ„ sett og vis har sklidd inn i, og deretter blitt vĂŠrende uten overveldende gode grunner.

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I november 2022 skulle jeg pĂ„ et sĂ„kalt nettverksmĂžte i klassen til min sĂžnn pĂ„ 10 Ă„r. Det er et arrangement hvor foreldre skal mĂžtes for Ă„ etablere en dialog, snakke om ting som eventuelt er utfordrende og gi en liten status presens pĂ„ situasjon for eget barn. Det er i utgangspunktet en ganske god idĂ©, men det er ogsĂ„ en litt utfordrende arena. Noen vil ha felles kjĂžreregler for alle hva angĂ„r sosiale medier og skjermtid, mens andre fĂ„r en en slags «klĂže» for alt som handler om Ă„ gĂ„ i samme takt pĂ„ alle omrĂ„der. Noen mener at de kjenner sitt barn best og mĂ„ fĂ„ bestemme egne regler ut i fra det behovet barnet har, mens andre argumenterer for at felles regler for hele klassen gjĂžr at man unngĂ„r fĂžlelsen av urettferdighet og presset som oppstĂ„r pĂ„ foreldre nĂ„r noen barn fĂ„r lov til mer enn andre barn og sĂ„ videre. Derfor er et nettverksmĂžte en potensielt sett utfordrende situasjon, og selv er jeg litt redd for Ă„ gĂ„ dit. Det kan handle om mange ting, men i klasser med hĂžy moral og mange «korrekte meninger», kan man lett komme til Ă„ fĂžle seg litt dĂ„rlige enn de andre, og det er vel den fĂžlelsen jeg forsĂžker Ă„ manĂžvrere utenom de gangene jeg velger Ă„ ikke gĂ„ pĂ„ denne typen mĂžte. Men i dag mĂ„tte jeg gĂ„ fordi jeg hadde sagt ja til Ă„ innlede hele mĂžte med et kort foredrag om aktuell tematikk i en 6. klasse. Derfor stilte jeg opp pĂ„ foreldremĂžte med hĂžyere puls enn vanlig, og min oppgave var Ă„ sette scenen for en samtale mellom foreldrene i etterkant av min innledning. SĂ„ i dag har jeg en litt spesiell episode. Du skal nemlig fĂ„ vĂŠre med pĂ„ foreldremĂžte, noe som kanskje ikke hĂžres sĂ„ aktuelt ut, men jeg tror at tematikken knyttet til prestasjonsangst, utenforskap, mobbing og perfeksjonisme er noe de fleste kan relatere til. Velkommen til nettverksmĂžte for 6. trinn pĂ„ en barneskole i Kristiansand.

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • I denne episoden reflekterer jeg lĂžst og fast over mulighetene for Ă„ leve et meningsfullt liv, eller rett og slett muligheten for Ă„ vĂŠre lykkelig. Å vĂŠre lykkelig er noe de fleste anser som attraktivt. Det handler ikke bare om Ă„ smile og fĂžle seg psykisk oppstemt, men ogsĂ„ vĂ„r fysiske helse er sterkt pĂ„virket av vĂ„rt nivĂ„ av lykke. Hver gang vi opplever positive fĂžlelser, pumper hjernen vĂ„r ut nevrotransmittere som pĂ„ folkemunne kalles for lykkehormoner. Disse hormonene har ogsĂ„ en svĂŠrt velgjĂžrende effekt pĂ„ en rekke av vĂ„re kroppslige funksjoner. NĂ„r man opplever mange positive fĂžlelser, Ăžker altsĂ„ nivĂ„et av lykkehormoner, men samtidig reduseres nivĂ„et av stresshormoner som Kortisol. Kortisol har en kjent negativ innvirkning pĂ„ menneskers immunforsvar, og mye stress har vist seg Ă„ fremskynde aldring, gjĂžre huden vĂ„r mer sĂ„rbar og tynn, samt svekke styrken pĂ„ skjelettet. Kort sagt vil mer lykke fĂžre til mindre stresshormoner som igjen forbedrer vĂ„r helse pĂ„ dramatisk vis. Dermed bĂžr mennesker ha et sterkt insentiv for Ă„ finne veier til en form for harmoni som besĂžrger en fĂžlelse av tilfredshet ved livet.


    Mennesker som rapporterer hĂžy grad av lykke har sterkere immunforsvar, har mindre sykefravĂŠr, oppholder seg mindre pĂ„ sykehus og har generelt sett bedre helse. NĂ„r de sĂ„kalte «lykkeligste» blant oss faktisk blir syke, har de fĂŠrre symptomer og tilfrisking skjer raskere. Lykkelige mennesker har ogsĂ„ en langt lavere risiko for hjerteinfarkt. En litt spesiell, men interessant studie, er gjort blant 750 skuespillere som har vĂŠrt nominert til Oscar. Studien viste at de som faktisk vant en Oscar, levde i gjennomsnitt fire Ă„r lengre enn de som bare var nominerte. Poenger er uansett at lykke ikke bare gjĂžr deg glad, men det er ogsĂ„ ekstremt viktig for din generelle helsetilstand. Dermed tar jeg fatt pĂ„ dette tema nok en gang, og du som fĂžlger SinnSyn vet at det har vĂŠrt oppe til drĂžfting flere ganger tidligere pĂ„ denne podcasten. Men siden det er sĂ„ uhyre viktig, tar vi en runde til. 

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hva er forsvarsmekanismer? Det er et spĂžrsmĂ„l jeg har stilt her pĂ„ podcasten mange ganger, men jeg stiller det nok en gang.

    Forsvarsmekanismer er atferd som folk bruker for Ä distansere seg fra ubehagelige hendelser, handlinger eller tanker. Det er en teori som virkelig kaster et interessant lys over ulike mekanismer i den menneskelige psyke, og derfor er det en tematikk som stadig dukker opp pÄ SinnSyn.


    Ideen om forsvarsmekanismer kommer fra psykoanalytisk teori. Det er teoriene som betrakter den menneskelige personlighet som samspillet mellom tre komponenter: id, ego og super-ego. I dynamikken mellom psykens ulike instanser og ytre faktorer, vil det konstant oppstÄ ulike konflikter, og noen konflikter blir sÄ overveldende at det psykiske forsvaret mÄ gripe inn og eventuelt avvise enkelte av elementene for Ä avhjelpe konflikten. Det gjÞr ting enklere Ä hÄndtere, men man mister nyansene og kompleksiteten, og noen ganger blir man fremmed for de egentlige drivkreftene i egen motivasjon.


    Ideen om forsvarsmekanismer ble fÞrst foreslÄtt av Sigmund Freud pÄ slutten av 1800-tallet. IfÞlge disse teoriene er forsvarsmekanismer en naturlig del av psykologisk utvikling, men mange av dem opererer ubevisst. Det vil si at vi kan fÄ en stÞrre innsikt i oss selv og andre mennesker dersom vi klarer Ä identifisere det psykiske forsvaret, og nettopp det er tema for dagens episode av SinnSyn. Velkommen skal du vÊre!

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Det finnes selvfĂžlgelig litteratur som handler om forskjellen og forholdet mellom eksempelvis ekstrovert og introvert, intuitiv eller sansende og emosjonelt Ă„pne mennesker og mer lukkede mennesker. Det finnes et hav av polariteter som betegner ulike aspekter ved det Ă„ vĂŠre menneske, og hvert enkelt menneske befinner seg pĂ„ et kontinuum mellom denne typen polariteter, og vi sklir nok litt frem og tilbake mellom ulike poler avhengig av dagsform, kontekst og tusenvis av andre faktorer. Jeg mener at polariteter som beskriver ulike holdninger eller tendenser i menneskets psykologi kan vĂŠre fruktbare dikotomier for Ă„ forstĂ„ oss selv i mĂžte med andre. Det kan kaste lys over likheter og forskjeller som bidrar til en stĂžrre forstĂ„else oss i mellom. I dag skal jeg ta for meg en slik dikotomi som er litt mer betent enn de andre, nemlig forholdet mellom det maskuline og det feminine. Kort sagt er maskuline kvaliteter assosiert med handlekraft, regler, hierarkier og dominans, mens det feminine assosieres med tilknytning, omsorg, intuisjon og relasjon. Jeg mistenker at dette er en dikotomi som opererer pĂ„ en dynamisk mĂ„te i alle menneskers psykologi. Hos noen finner vi en overvekt av maskuline krefter, mens andre har en overvekt i feminin retning. For stor ubalanse kan fĂžre til bestemte former for patologi og skjevutvikling, bĂ„de hos enkeltmenneske og pĂ„ samfunnsnivĂ„. Problemet med disse begrepene er at de ogsĂ„ gir assosiasjoner til kjĂžnn. Det betyr at sjansen for Ă„ havne i en skuddveksling mellom de kjĂžnnsliberale og de mer kjĂžnnskonservative, hvis det er en betegnelse som kan brukes, er ganske stor. Og den type skuddvekslinger er ofte mer utmattende enn lĂŠrerike, mer fiendtlige enn forsonende og mer stivnakkede enn fleksible. Helst vil jeg nok utenom denne kontroversen, og forhĂ„pentligvis klarer jeg det sĂ„nn noenlunde i dagens episode. Kanskje kan polaritetene mellom det maskuline og det feminine nesten skilles fra vĂ„re kjĂžnnskonstruksjon, og sĂ„nn sett Ă„pne for at dette er et dikotomi som kan kaste lys over ulike elementer i oss selv, og ikke minst samfunnet for Ăžvrig.

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Hva ville skje hvis Starbucks-baristaen din spurte hvordan du hadde det, og du svarte ĂŠrlig? Tenk deg at du fortalte ham at du faktisk opplever en fĂžlelse av ulmende angst og dyp sorg preget av hĂ„plĂžshet?

    Neste gang du tar turen innom Starbucks, er sjansen stor for at han smilte nervÞst fÞr han overlot deg som kunde til sin kollega. Realiteten er at selv om vi spÞr folk hvordan de har det, vil vi egentlig ikke vite det. Og vÄrt begrensede ordforrÄd for vÄre egne fÞlelser gjÞr det vanskelig Ä beskrive dem utover «Fint», «travelt» eller bare «OK».

    Dette er ikke en generell kritikk av mennesker. Jeg mener ikke at mennesker er egoistiske og overfladiske pĂ„ et generelt nivĂ„, men jeg tror snarere at mange mennesker mangler en form for emosjonell kompetanse som gjĂžr denne typen samtaler om fĂžlelser vanskelig, og alt som er vanskelig er litt anstrengende. Det er imidlertid slik at vanskelige fĂžlelser blir mindre vanskelige hvis vi klarer Ă„ gi dem et adekvat uttrykk. 

    Hovedbudskapet i mye av psykologien rundt fþlelser er dermed som fþlger: Å tematisere sterke fþlelser med nþyaktighet og spesifisitet gjþr dem mindre skumle eller overveldende.


    FÞlelser er komplisert, og de befinner seg i en kontekst hvor de kan ha hÞy intensitet, vÊre sterke, men likevel dunkle, overveldende, skremmende, uÞnskede eller motiverende. Hvis du opplever en fÞlelse med hÞy intensitet og denne fÞlelsen er svÊrt ubehagelig, er det fristene Ä unnslippe denne fÞlelsen ved Ä distrahere seg selv, men her er det altsÄ det motsatte du bÞr gjÞre. Det er viktig Ä finne en sÄ nÞyaktig beskrivelse og forstÄelse av fÞlelsen som mulig. Er du rasende, eller bare irritert? Er du redd, eller bare litt bekymret? Disse distinkte fÞlelsesnyansene har veldig forskjellige implikasjoner pÄ hvordan du fÞler deg.

    Mange av oss frykter Ă„ merke pĂ„ disse sterke fĂžlelsene, for oss selv og andre. Det er som om Ă„ snakke hĂžyt om dem vil gjĂžre dem mer ekte. Men det motsatte er sant – nĂžyaktige uttrykk for fĂžlelser er det fĂžrste skrittet pĂ„ veien for Ă„ dempe overveldende fĂžlelsers potensielle destruktive kraft.


    Å artikulere fĂžlelsene vĂ„re i et klart sprĂ„k hjelper oss ikke bare Ă„ forstĂ„ dem, men lar oss ogsĂ„ fĂ„ hjelp. Hvis andre forstĂ„r hva vi fĂžler, kan de vĂŠre mer empatiske og villige til Ă„ gi stĂžtte, sympati eller tilpasset veiledning. Og det samme gjelder med hensyn til vĂ„r forstĂ„else av andre. 


    I dagens episode av SinnSyn skal vi videre i fÞlelsespsykologien. Vi skal se pÄ de tre vanligste grunnene til at folk undertrykker fÞlelser, og dernest fire konsekvenser eller omkostninger som fÞlger i kjÞlvannet av et undertrykt fÞlelsesliv.


    Det var en kort oppsummering av dagens tematikk. Vi du har mer SinnSyn hver mÄned, og tene mentale muskler ved hjelp av psykologiske vekter, hÄpe jeg at du besÞker mitt mentale treningsstudio pÄ patreon.com/sinnsyn eller via SinnSyn-appen som kan lastes ned fra App Store eller Google Play. SÞk pÄ SinnSyn, last ned appen og fÄ et mentalt treningsstudio rett i lomma: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • Mange mennesker faller utenfor dagens krevende og mangfoldige yrkesliv. De greier ikke presset og blir stresset og til slutt utbrent. SmĂ„ valg og prioriteringer kan oppleves overveldende og vanskelige.


    UndersÞkelser av hjerterytme, og andre objektive, fysiologiske og mÄlbare funn viser positive sammenhenger mellom natureksponering og helsetilstand.


    Opplevelsen av egen helse og livskvalitet pÄvirkes altsÄ positivt i mÞte med natur. Hjerterytmen endres, og fÞlelsen av velvÊre stiger ved Ä se pÄ naturbilder, se ut pÄ et fint naturlandskap, eller ved Ä gÄ gjennom en park eller grÞnn lunge i et urbant miljÞ.

    Ved Universitetet for miljÞ- og biovitenskap forsker de pÄ helsegevinster knyttet til naturopplevelser. De bruker blant annet virteulle virkeligheter for Ä mÄle hvilken effekt naturskjÞnne landskaper har pÄ mennesket. I dagens episode skal jeg ogsÄ snakke en del om min nye «hobby», nemlig naturopplevelser i VR briller.


    Mennesker reagerer fysisk og psykisk pÄ omgivelsene de utsettes for. Og vi reagerer med en gang. Men hvor lenge effekten varer, er ikke helt kartlagt enda.


    Da de startet disse studiene rundt 2006, ble forskerne overrasket over at forskjellen mellom â€œĂ„ vĂŠre i” naturen og Ă„ eksponeres for naturen via bilder, ikke var stĂžrre. Det er en uttalelse fra professor Gary Fry til forskning.no.


    Han er imidlertid ikke redd for at det Ä se pÄ bilder eller filmer av flotte landskap vil fÞre til mindre satsning pÄ fine og helsefremmende uteomrÄder, men det kan nok hende at den digitale virkeligheten fanger oss sÄ ettertrykkelig i smarttelefonen at tiden vi tilbringer i naturen blir stadig mindre. Det er i sÄ fall en utvikling med ganske alvorlige konsekvenser hvis vi skal tro pÄ forskningen som viser en viktig sammenheng mellom natur og helse.


    Biologisk og fysiologisk er vi der vi var for 10 000 Är siden. Mennesket vil vÊre ute i naturen, og for mye inneliv pÄvirker oss negativt.

    Disse konklusjonene er ganske veldokumenterte i forskningen pĂ„ omrĂ„det, og i dagens episode skal du fĂ„ vĂŠre med inn i biblioterapi hvor tema er friluftsliv og psykisk helse. Har naturen en kurativ, forebyggende og velgjĂžrende effekt pĂ„ menneskers psykiske og fysiske helse? Svaret ar et rungende «JA», og nĂ„ skal du fĂ„ hĂžre hvorfor. Jeg vil ogsĂ„ adressere forholdet mellom teknologi og natur. Det er umulig Ă„ komme forbi at vi er en teknologisk art, men skjermer, algoritmer og sosiale medier har dratt vĂ„r oppmerksomhet vekk fra naturen, og spĂžrsmĂ„let er om det er mulig Ă„ finne et slags kompromiss hvor natur og teknologi ikke utelukker hverandre, men snarere integreres. 

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

  • FĂžlelser strĂžmmer gjennom kroppen vĂ„r hele tiden. De pĂ„virker hvordan vi tenker og tar beslutninger, hvordan vi forholder oss til barna vĂ„re, og hvordan vi oppfĂžrer oss pĂ„ skolen eller jobben. Ved Ă„ ta seg tid til Ă„ utvikle vĂ„r emosjonelle intelligens, bygger vi sunne relasjoner med fĂžlelsene vĂ„re. Og dette hjelper oss Ă„ bli mer motiverte, empatiske og robuste. SpĂžrsmĂ„let er hvordan man utvikler emosjonell intelligens. Dersom vi skal bli habile syklister eller lĂŠre oss venstrehĂ„nds hekling, mĂ„ vi Ăžve og sette oss inn i teknikkene som kreves. Vi tenker kanskje at fĂžlelser er noe vi er fĂždt med, og dermed noe vi bĂžr mestre uten Ăžvelse, men dessverre er det ikke slik. De fleste er ogsĂ„ fĂždt med en grad av finmotorikk, men man mĂ„ likevel Ăžve lenge for Ă„ bli en balansekunstner. HĂ„ndtering av fĂžlelser er noe vi mĂ„ lĂŠre pĂ„ samme mĂ„te som vi lĂŠrer oss andre ting. Men hvis vi blir flinke pĂ„ Ă„ identifisere, forstĂ„ og uttrykke vĂ„re fĂžlelser pĂ„ en nyansert mĂ„te, er det en egenskap som gjĂžr underverker for vĂ„r psykiske helse, vĂ„re relasjoner og generelt sett for vĂ„r evne til Ă„ leve et rikt og godt liv. Derfor er dagens episode her pĂ„ SinnSyn viet til et dypdykk i fĂžlelsenes psykologi. Velkommen skal du vĂŠre!

    Avslutning

    NÄr du opplever intense fÞlelser, aktiverer kroppen din stressrespons. Dette betyr at pulsen gÄr opp, og kroppen din blir oversvÞmmet med stresshormoner. For Ä roe ned denne stressreaksjonen, prÞv Ä Þve to minutter med oppmerksom pust. Sitt et behagelig sted, og lukk Þynene. Pust deretter naturlig gjennom nesen i to minutter, med fokus pÄ pusten. Pulsen din vil avta, og du fÄr mer plass til Ä reflektere over fÞlelsene dine. Hvis du trenger mer innsikt og veiledning i denne typen teknikker, har jeg et bibliotek med Þvelser og instruksjoner pÄ mitt mentale treningsstudio. Vi du ha mye mer SinnSyn hver uke og tilgang til alt man trenger for Ä komme i form bÄde mental og psykisk, hÄper jeg at du sjekker ut SinnSyn-appen og blir medlem pÄ mitt mentale treningsstudio. Takk for fÞlge, og velkommen tilbake i neste episode!

    FÄ tilgang til ALT ekstramateriale som medlem pÄ SinnSyns Mentale Helsestudio via SinnSyn-appen her: https://www.webpsykologen.no/et-mentalt-helsestudio-i-lomma/ eller som Patreon-Medlem her: https://www.patreon.com/sinnsyn. For reklamefri pod og bonus-episoder kan du bli SinnSyn Pluss abonnent her https://plus.acast.com/s/sinnsyn.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.