Episodes
-
Poliisitaustainen kouluttaja Totti Karpela kouluttaa kansainvälisesti viranomaisia ja yrityksiä konflikteista, väkivallasta ja viestintätilanteiden kehittämisestä. Hänen mukaansa konflikteihin päädytään ennen kaikkea huonojen vuorovaikutustaitojen seurauksena - yhteys siis katkeaa tai puuttuu. Ammatista riippumatta konfliktien ja väkivallan ehkäisy lähtee vuorovaikutustaidoista ja toisen paremmasta kohtaamisesta.
Mistä konfliktit ja ääritilanteissa väkivalta kumpuavat - mitä voimme tehdä toisin? Miten selvitä vaikeista konfliktitilanteista omilla vuorovaikutustaidoilla? Mitä semmoista voimme oppia poliisilta ja väkivallan ehkäisystä, mitä voimme viedä kohtaamisiin eri tilanteissa, myös työelämässä? Hyppää näiden jännittävien teemojen äärelle podcast-jaksossa vieraamme Totti Karpelan ja OK5-tiimin Ilona Rauhalan ja Ira Langen kanssa.
-
Puhuja, kirjoittaja ja neuvonantaja Petri Rajaniemi toteaa podcast-jaksossa Kimmolle, että “elämän tarkoitus on muut ihmiset”. Mitä tämä tarkoittaa? Sen tutkiminen “nykyisyysselittäjäksi” tituleeratun Petrin kanssa osoittautuu kiehtovaksi sukellukseksi yhteyden ytimeen.
Petri ja Kimmo pohtivat yhteyden rakentumista yksittäisten puheenvuorojen, kysymysten ja hetkien ääreltä laajentaen analyysiä myös organisaatioiden ja yhteiskunnan tasolle. Petri ruotii ihmiskäsitystä ja luottamusta sekä näiden muuttumista yhteiskunnallisen kehityksen, liike-elämän ja digitalisaation myötä. Miten netti ja nettikäyttäytyminen ovat rapauttaneet luottamusta ja muuttaneet käsitystämme toisistamme? Miksi Applen 1984-mainoskampanja oli yksi käänteentekevä hetki sen suhteen, miten monista yrityksistä tuli vastakkainasettelun ja polarisaation edistäjiä? Ja ennen kaikkea: millä eväillä yhteys ja luottamus voidaan palauttaa?
-
Missing episodes?
-
Tietokirjailija, logoterapiaohjaaja Hanna Jensen tutkii yhdessä Ilona Rauhalan kanssa sitä, mitä kaikkea muistisairaan läheishoitajan ja logoterapiaohjaajan kokemuksista voidaankaan ammentaa ymmärtääksemme syvemmin inhimillistä yhteyttä ja kohdataksemme toisiamme arvokkaammin.
Isänsä ja äitinsä läheishoitajana toiminut Hanna pohtii inhimillisellä tavalla lukuisia kiinnostavia kysymyksiä. Miten ylläpitää yhteyttä, kun toisen persoona alkaa merkittävästikin muuttua? Miten näitä oivalluksia voi soveltaa muissakin arjen kohtaamisissa, vaikkapa teini-ikäisten lasten kanssa tai haastavissa tilanteissa työpaikalla? Miten ympäristö, estetiikka ja kauneus vaikuttavat paitsi yhteyteen niin myös hyvinvointiin? Entä minkälaisia voimavaroja hengen uhmavoima tai anteeksianto voivat olla? Aitoa kohtaamista koskettavien kysymysten äärellä. Tästä voi ammentaa loistavia havaintoja, oivalluksia ja vinkkejä sovellettavaksi mihin tahansa kohtaamisiin.
www.hannajensen.fi/ Hanna Jensenin kirjat: 940 päivää isäni muistina (Teos, 2013) ja Äitini muistina - toinen kierros (Siltala, 2022)
-
Miksi jossakin tilanteessa on niin ankea tunnelma ja sitten toisissa tilanteissa on ihan mieletön tunnelma? Mitä se on, kun luulee hakevansa yhteyttä toiseen, mutta oikeasti pyrkii löytymään yhteyttä itseen?
Yhteyden ytimessä -podcastin avausjaksossa Ilona Rauhala, Ira Lange ja Kimmo Kääriä lähtevät omakohtaisten kokemusten ja omien tarinoidensa kautta tutkimusretkelle selvittämään, mistä yhteydessä on oikeastaan kyse. Kolmikko esittäytyy jakamalla omia elämänmakuisia onnistumisiaan ja epäonnistumisiaan yhteyden äärellä aidolla ja koskettavalla tavalla.
Podcastin taustatarina: https://www.ok5.fi/tarina