Episódios
-
In de vorige afleveringen stond vooral Antoni zelf centraal. We besteedden aandacht aan zijn werk aan micro-organismen, bloed- en zaadcellen. De wetenschap heeft na van Leeuwenhoek niet stilgestaan. Deze aflevering gaat over hoe het vervolg hierop heeft geleid tot waar we nu staan. Welke theorieën kennen we nu, welke technieken worden gebruikt en hoe wordt er samengewerkt? We spraken met verschillende mensen die zich verdienstelijk maken in de microbiologie. Allen zeggen zij schatplichtig te zijn aan van Leeuwenhoek.
-
Nog steeds is de naam van de microscopenbouwer en ontdekker van de micro-organismen en andere biologische structuren uit de Gouden Eeuw -Antoni van Leeuwenhoek- een begrip in de wetenschap maar ook ver daarbuiten.
-
Estão a faltar episódios?
-
Ook al wordt hij ouder en ouder, Antoni van Leeuwenhoek blijft onverminderd actief. Zelfs de kwaaltjes waar hij zelf aan lijdt, zijn een bron van nieuwe ontdekkingen.
-
De roem van Antoni van Leeuwenhoek bezorgt hem een niet aflatende stroom bezoekers. In dit hoofdstuk passeren beroemde hoogwaardigheidsbekleders, maar ook een ongenode gast.
-
Met “grote vergenoeginge” bekijkt Antoni van Leeuwenhoek met zijn microscopen allerlei vreemde en gewone voorwerpen. In dit hoofdstuk een kleine bloemlezing van zijn waarnemingen.
-
In de zeventiende eeuw ontstonden er nieuwe ideeën over hoe bloed door het lichaam van mensen en dieren stroomt. Antoni van Leeuwenhoek maakte met zijn microscopen en aalkijkers de ontbrekende schakel tussen aderen en slagaderen zichtbaar.
-
Het vraagstuk van de generatie werd in 1700 beschouwd als “een van de hardste materie In de philosofie”. Het zou nog tot in de negentiende eeuw duren tot het werd opgelost. Van Leeuwenhoek heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de discussies over dit onderwerp.
-
Antoni van Leeuwenhoek krijgt een delicaat verzoek van de Royal Society. Dat leidt tot een verrassende ontdekking. Het onderwerp zal hem nog bijna een halve eeuw bezighouden.
-
Toen Antoni van Leeuwenhoek met zijn superieure microscoopjes de wereld van de microkosmos ontsloot, moet hij zich hebben gevoeld als een astronaut die contact maakt met buitenaardse wezens. Ook hij was een ruimtereiziger, maar dan naar de wereld van het kleine.
-
Van Leeuwenhoek was een productieve microscopenmaker, maar hij was niet de eerste. Hij gebruikte verschillende technieken voor het maken van zijn lenzen. Slechts enkele van zijn microscopen zijn tot in onze tijd bewaard gebleven.
-
Na zijn tweede huwelijk met Cornelia Swalmius komt Antoni van Leeuwenhoek in aanraking met de academische wereld. Nieuwe vrienden stimuleren hem om de waarnemingen die hij doet met zijn zelfgemaakte microscoopjes op te sturen naar De Royal Society in Londen.
-
Met een donderslag bij heldere hemel keert Antoni van Leeuwenhoek terug naar Delft. Hij trouwt met Barbara de Mey, maar het wordt een huwelijk met veel verdriet.
-
Antoni van Leeuwenhoek wordt geboren in Delft. Hij bezoekt een school in Warmond gaat In de leer in Benthuizen en krijgt zijn eerste betrekking in Amsterdam.