Episódios
-
RÄTTELSE!!!
I avsnittet säger jag att Anders Gutehall kommer från Visuell marinarkeologi - DETTA ÄR FEL! Han kommer från "Visuell arkeologi" och inget annat!
------------------------------------------------------------------------------------------
Vad har hänt inom marinarkeologin i Blekinge 2024? Här kommer svaret!
Jag har träffat marinarkeolog Mikael Björk från Blekinge museum för att sammanfatta året som gått (dateringsmässigt åren).
Du får se det här avsnittet lite som ett sammanfattande samtal kring det marinarkeologiska året i Blekinge 2024.
Jag träffade Mikael Björk i början på oktober. Vi satt på land vid ett vrak som under november skulle undersökas lite mer ordentligt och då åkte jag dit igen och fick mig ytterligare ett snack med Micke men fick även byta några ord med Anders Gutehall marinarkeolog från Visuell arkeologi som kom upp från ett dyk precis när jag var där.
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge län.
Vill du höra fler avsnitt kring Blekiges marinarkeologi kan du går in på följande länkar:
6. PLÅTMYNTEN vid Sternö
11. Vämö & världsarvets vagga
42. Marinarkeologi, tusenåriga pålar och kaffepaus
44. Gribshunden 2022 - vraket, danskar och marinarkeologi
49. Marinarkeologi och världsarv
72. KORT OM PÅLSPÄRRAR I ÖSTRA BLEKINGE
78. Constantia - flöjten som blev ett krigsfartyg
-
Nu blir det Öland igen, men denna gången blir det inte forntid utan vi ska ta oss till 1800-talet och till södra delen av Mittlandsskogen. Där hittar vi ödebyn Eriksöre- Österskog.
Byn huserar fyra ödetorp och vi ska besöka alla fyra!
Den första gården Hildeborg står kvar medan de övriga gårdarna står i ruiner!Ödetorpen ligger delvis i det lilla naturreservatet Rössekärret där man kan hitta långbensgordan och ädellövskog. Och är du en av dem som älskar att fotografera då är detta ett självklart besöksmål!
Vår guide i detta avsnitt är Karl-Oskar Erlandsson arkeolog vid Länsstyrelsen i Kalmar län.
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.
Lena König heter jag som babblar och producerar podden!
Ödetorpen:
https://alltpaoland.se/platser/osterskogs-odeby/
Rösselkärret:
https://www.lansstyrelsen.se/kalmar/besoksmal/naturreservat/rosselkarret.html?sv.target=12.382c024b1800285d5863a891&sv.12.382c024b1800285d5863a891.route=/&searchString=&counties=&municipalities=&reserveTypes=&natureTypes=&accessibility=&facilities=&sort=none
-
Estão a faltar episódios?
-
Nu blir det Vikingatid, svårtolkat och väldigt tydligt - allt på en gång! Podden är tillbaka i Stockholms län i Granby strax utanför Vallentuna.
Vi träffar arkeolog Lars Andersson från Uppdrag arkeologi och han kommer att lotsar oss över denna fantastiska storgårdsmiljö från Vikingatid!
Förutom huslämningar och gravar så ligger här den unika Granbyhällen, U337. Det är en helt magnifik runhäll som tillsammans med spår efter bebyggelse, hägnader och gravar gör den platsen helt unik!
Men vikingarna var inte först på platsen. Man var här och begravde sina döda redan under äldre järnålder!
Vill du redan under avsnittets gång se hur Granbyhällen ser ut så finns det bilder och film på poddens instagram!
Och avsnittet det produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Stockholm län.
Avsnittet är producerat av Lena König.
Länkar:
https://www.uppdragarkeologi.se/granby-hyppinge
Guidad tur: https://hokeriet.se/
-
I det här avsnittet ska vi på en liten tur till Kalmars järnåldersgravfält.
Vi gör sju stopp längs Djurängsbackarna som består av en moränås som sträcker sig från öst till väst i norra delen av Kalmar stad.
Vi startar vid Norra vägen i öst för att avslutar vid gravfältet "Kalmar 8" vid Hagbygärde i väst - en sträcka på ca 2,5 km…
Det intressanta med Kalmars järnålder är att den mynnar ut till att bli en betydande medeltida stad. Med oss har vi Magnus Petersson - Kalmarit arkeolog som jobbar vid Länsstyrelsen i Blekinge.
Ett tips, om du bor i en stad, gå in på Fornsök och kolla höjdryggar i din stads omland, se om du kan se några gravfält och besök dem! De är ett fantastiskt inslag i vårt moderna landskap!
Och är du intresserad av att höra mer om Kalmars historia så finns det två avsnitt om de utgrävningar som har genomfördes i Gamla Stan i Kalmar, avsnitt 62 och 63 i podden!
Och vill du se bilder så hittar du det på poddens instagram där vi heter ”Arkeologi & Historia”.
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.
Producent Lena König.
-
DETTA ÄR EN REPRIS FRÅN 2022.
I detta avsnitt besöker vi Höganäs i nordvästra Skåne där i träffar keramikexpert Torbjörn Brorsson. Vi börjar med att gå in och rota lite och jösses vad mycket keramik han har! I hans gömmor finns keramik från hela världen, men det vi fokuserar på är keramik som finns under de arkeologiska grävningarna som genomfördes invid E22 i östra Blekinge hösten 2021.
Vill du höra avsnitt från höstens grävningar finns längre ner i listan och börjar med "E22..."
Detta avsnitt görs i samarbete och med bidrag från Länstyrelsen i Blekinge!
https://www.keramiskastudier.se/
-
I det här avsnitte ska vi besöka en livs levande stenålderskrukmakare! Eller rättare sagt krukmakarmästare Alexander Krohn som ägnar mycket av sin tid åt historiskt återskapande! Han tillverkar repliker av keramik från stenålder till medeltid. Krukor som sedan går att se på utställningar men som även går att köpa på nätet.
Alexander är krukmakarmästare och vi besöker honom i hans verkstad utanför Karlshamn i Blekinge. Vi pratar keramik och hur går det egentligen till att återskapa ett stenålderskärl?
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge län
Länkar:
http://krohnskrukmakeri.se/
https://blekingemuseum.se/utstallningar/tillbaka-till-forntiden/
Möt Mästaren med Alexander Krohn :
https://open.spotify.com/episode/4dPvCXGGPGx4u3kUoaR88R?si=3de65bf36d73442f
-
Nu ska vi till centrala Stockholm igen! Senast vi var där besökte vi Gamla Stan, vi tvärade genom hela Stockholms förhistoria och vandrade längs Stockholms kajer och nu ska vi till Slussen!
Alla Stockholmare är väl medvetna om denna gigant till ombyggnation som pågått i över tio år mitt i Stockholm och med ombyggnationen kommer också en massa arkeologi! I detta avsnitt ska vi besöka och prata om den arkeologi som genomförts vid Slussen under alla dessa år!
Vi träffar Jan Kockum arkeolog och projektledare vid Arkeologi Konsult och tillsammans med honom tar vi oss från Gamla Stan, över Guldbron till Södermalm. Väl över bron tar vi oss ett besök på arkeologernas fältkontor som ligger i Stockholms sjömanshem, där träffar jag Philip Tonemar och Michel Carlsson, båda är arkeologer och projektledare men också ansvariga för de föremål som utgrävningarna fått fram!Efter det tar jag och Jan ytterligare en liten sväng till det nya Södermalmstorg.
Bilder hittar du på poddens Instagram.
Länk: http://www.slussenportalen.se/
Avsnittet är producerat med bidag från Länsstyrelsen i Stockholms län och Lena König heter jag som pratar och producerar!
-
I det här avsnittet ska vi besöka en av Sveriges fräckaste platser Grimeton Radiostation!
För drygt 100 år sedan experimenterade uppfinnaren Ernst Alexanderson på andra sidan Atlanten. Det han inte visste då, var att hans uppfinning skulle bana vägen för det trådlösa samhällets framväxt. 2004 blev Grimeton Radiostation upptagen på UNESCO:s världsarvslista över unika natur- och kulturarv värda att bevara för framtiden. Det beror delvis på att stationen i Grimeton är den enda kvarvarande av sitt slag som visar hur trådlös teknik såg ut i sin vagga, men också vad den tekniskt sett möjliggjort för oss människor (text från Grimeton Radiostations hemsida)
1 december börjar firandet av radiostationens 100 år, ett firande som kommer att pågåt under hela 2025!
Som guide har vi radiostationens VD Camilla Lugnet, hon tar oss med runt, berättar om platsen och människorna som jobbat där!
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Halland.
Producerar gör Lena König.
Länkar:
https://grimeton.org/
https://grimeton.org/grimeton100/
https://unesco.se/kultur/varldsarv/varldsarv-i-sverige/
-
Då är vi tillbaka på Öland och vi ska prata fornborgar igen!
Förra året gjorde jag och Ludvig Papmehl Dufay en rundtur på Öland, då besökte vi en massa fornborgar på Öland, avsnitt 74 i podden, om du inte har lyssnat på det avsnittet.Nu gör vi istället ett kort besök i fornborgen Tärby borg, vi kliver in på på en seminariegrävning som genomfördes tidigare i höstas.
Det var en hektisk men otrorligt vacker dag som jag körde över till Öland och fick mig ett litet kortare samtal med Ludvig som höll i seminariegrävningen i Träby borg på sydöstra Öland.
Projektet Kris, konflikt och klimat — samhällsförändring i Skandinavien år 300–700 drivs av Stockholms universitet i samarbete med Linnéuniversitetet och Kalmar läns museum.
Avsnittet är producerat med medel från Ölandsfonden som delas ut av Ölandsklubben i Stockholm. Fondens ändamål är att främja Ölands utveckling, särskilt vad gäller verksamheter inom konst, kultur och naturskydd. Jag tackar för att Ni vill vara med och lyfta Ölands förhistoria!
Och hon som pratar jämt heter Lena König.
Länkar:
* Facbook: Ringforts on Öland
* https://ringforts.com/
* https://lnu.se/mot-linneuniversitetet/aktuellt/nyheter/2024/tva-utgravningar-under-2024-med-treby-borg-i-fokus/
-
I det här avsnittet ska vi besöka ett fantastiskt gravfält från Stockholms län, Jordbrogravfältet.
Det är ett av de största kända gravfältet från äldre järnålder i Sverige. Det är mer än 100 000 kvm stort och har ca 800 synliga gravar. Gravfältet ligger i en vacker tallskog på delar av en rullstensås, bara ett stenkast från Jordbro pendelstation.
Med oss för att berätta om gravfältet har vi Fredrik Fahlander professor vid Stockholms universitet.
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Stockholms län.
Jag som leder programmet heter Lena König.
Länkar:
Stockholms universitet:https://www.su.se/institutionen-for-arkeologi-och-antikens-kultur/nyheter/arkeologiska-utgr%C3%A4vningar-i-jordbro-1.734814
Haninge kommun:
https://www.haninge.se/uppleva-och-gora/besok-och-upplev-haninge/sevardheter/jordbrogravfaltet/
Stockholms läns museum:
https://stockholmslansmuseum.se/besoksmal/jordbrogravfaltet/
-
Nu är vi i Östergötland igen. Och denna gången är vi inte bland bilar och grävmaskiner utan vi ska långt ut i hagmarkerna vid Ryckelsby för där finns ett otroligt välbevarat område med lämningar från äldre järnålder.
Området huserar flera gravfält men framförallt finns det ett stensträngssystem som är mer än en halv mil långt. Med oss har vi Ann-Charlott Feldt arkeolog vid Östergötlands museum, och detta är henens absoluta favoritplats.
Och jag håller med, det är så coolt att se närmare 2000 år gamla rader av sten!
Som vanligt så producerar avsett med bidrag från Länsstyrelsen i Östergötland.
Länkar:
Ryckelsby järnålderslandskap:
https://www.lansstyrelsen.se/ostergotland/besoksmal/kulturmiljoer/ryckelsby---ett-aldre-jarnalderslandskap.html?sv.target=12.382c024b1800285d5863a8b8&sv.12.382c024b1800285d5863a8b8.route=/&searchString=&counties=&municipalities=&reserveTypes=&natureTypes=&accessibility=&facilities=&sort=none
Östergötlands museum:
https://ostergotlandsmuseum.se/
-
Äntligen ska det bli lite vikingatid i podden!
Vi ska ta oss till Gästgivarehagen i Vimmerby där Kalmar läns största fornminnesområde ligger. Där finns två gravfält som tillsammans innehåller ca 300 synliga gravar!
Men förutom det så är området kring Vimmerby väldigt spännande när det kommer till yngre järnålder. Och en som vet allt om det här är arkeolog Michael Dahlin. Han kommer inte bara att berätta om gravfälten utan också en hel del om järnåldern i norra delen av Kalmar län.
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Kalmar län.
-
Krusenstiernska gården är Sveriges bäst bevarade stadsträdgård.
Här hittar vi en fantastisk historia!
Krusenstiernska gården har fått sitt namn efter Hermina von Krusenstierna som köpte gården 1874. Och hon är en stor del av det här avsnittet. Herina fick trädgården att blomma och detta kan vi se än i dag!
Med oss i det här avsnittet har vi Lotta Lamke Byggnadsantikvarie Länsstyelsens i Kalmar tar oss med oss in i historien om Krusenstiernsna gården!
Vi kommer också att möta Linn Stribrand som är trädgårdsmästare och som har hand om hela trädgården!
Avsnittet är producerat av Länsstyrelsen i Kalmar län.
-
I det här avsnittet sak vi prata om något vi ännu inte tagit upp i podden, nämligen järnhantering!
Vi ska till Kalmar län, Misterhults socken där vi återigen träffar Michael Dahlin, som är en otroligt duktig inventerare och arkeolog. Vi har tidigare träffat Michael och pratat om att inventera i landskapet. Men nu ska vi ta oss an detta med järn!
Sedan beger vi oss till Blomsfors naturreservat där det pågår en arkeologisk utgrävning av en järnframställningsplats eller vad man nog kan kalla protoindustri! Här finns (troligen) tonvis med järnslagg som talar för en enorm järnframställning från århundradena före Kristi födelse!!!!
Först kommer vi att besöka det som en gång hette Smedjemåla och den smedja som låg där redan under medeltiden.
Avsnittet produceras med bidrag från länsstyrelsen i Kalmar län.
-
Från Triberga borg till Stora Dalby järnåldersby via gravfältet Tingstad flisor.
I det här avsnittet ska du få hänga med på en jungfruresa över Alvaret på Öland. Vi kommer att vandra och följa så kallade hålvägar, något som inte är gjort förut!
Ludvig Papmehl-Dufay docent vid Linnéuniversitetet är vår guide. Och vi kommer att stöta och blöta både Öland, Alvaret, gravfält och mycket mycket mer under vår 1,2 mil långa vandring.
Hålvägar är gamla vägstråk som man kan se och följa på Ölands Alvar om man är riktigt uppmärksam och evnis.
Om du har varit på Öland och Alvaret vet du att DET BLÅSER, och det kommer att höras!
Vi hade en härlig fläkt från sydväst rakt in i våra mikrofoner hela vägen men så blir det när två entusiaster försöker att följa hålvägar på Alvaret!
Avsnittet produceras med bidrag från länsstyrelsen i Kalmar län.
Om du vill läsa mer så har Thorsten Jansson skrivit många böcker om Öland där bland annat "Öländska gåtor" och "Strövtåg på Ölands Stora Alvar 2" tar upp Tingstad flisor och övergivna vägar på Alvaret.
Är du sugen på ett eget liknande äventyr så kan du testa att gå in på t.ex. lantmäteriets kartapp "Min karta" och LiDAR-skiktet (hittas under "berg-och-dalkarta" och sedan "terrängskuggning") för där syns hålvagarna väldigt tydligt.
https://minkarta.lantmateriet.se
-
Hur går det till att arkivforska och hur kan arkivforskningen komplettera arkeologin? Det är vad det här avsnittet ska handla om.
Vi träffar Göran Mendys, arkivforskare, för att prata om hur arkivforskningen går till och hur man kan hitta sätt att lösa arkeologiska frågeställningar genom att studera arkivmaterial.
Avsnittet spelades in i Kristianopel i nordöstra Blekinge, där genomförde Blekinge museum tidigare i somras en arkeologisk utgrävning av Kärringkullen. Göran har hittat lite intressant arkivmaterial som kanske kan hjälpa arkeologerna att förstå resultaten från utgrävningen lite bättre!
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Blekinge.
Och jag som ställer frågorna heter Lena König.
-
I det här avsnittet kommer vi att ta oss ner under vattenytan igen. Men även ner under gatorna!Vi ska prata gömda skeppsvrak i Stockholm med marinarkeolog Jim Hansson från VRAK Museum of wrecks.
Jim och jag möttes upp utanför Grand Hotell och vi hinner inte gå EN meter innan vi står på flera vrak! Vi går vidare till en restaurang på Kungsträdgårdsgatan för att sedan vända om och runda Skeppsholmen.
Häng med och lär dig mer om några av Stockholms gömda vrak!
Jag som är med dig i varje avsnitt heter Lena König
Avsnittet produceras med bidrag från Länsstyrelsen i Stockholm.
Länk:
Vrak Museum of wreks
https://www.vrak.se/
-
I det här avsnittet återvänderö vi till Östergötland. Till Vånga socken och Rökstorp Mo och den avrättningsplats som en gång låg där.
Detta är ett nytt ämne för podden men ganska nytt även forskningsmässigt. Med oss har vi en av Sveriges mest kompetenta arkeologer i ämnet. Emma Karlsson. Emma är arkeolog vid Östergötlands museum och har genomför arkeologiska utgrävningar vid några arvrättnignsplatser och skrivit en hel del i ämnet…
Just den här platser har varken Emma eller någon annan arkeolog undersökt. Men då intresset för platsen är stort så hittar man en informationsskylt som Vånga hembygdsförening tillsamman med Länsstyrelsen har satt upp. Detta är ett utmärkt besöksmål för den som är sugen på lite mystik!
Det här avsnittet produceras med bidrag från länsstyrelsen i Östergötland!
Länkar:
https://www.hembygd.se/vanga-ostergotland/plats/248062/text/44291
https://ostergotlandsmuseum.se/
Koordinater: 58.6327, 15.82597
-
I det här avsnittet ska vi ta oss till Stockholm och Gamla Stan.
Vår guid är Anna Bergman, byggnadsarkeolog vid Medeltidsmumeet i Stockholm. Hon lotsar oss till några platser i Gamla stan med anor från 1300-talet och in i 1600-talet.
Vi kommer att besöka Svartbrödrarklostrets källare med otroligt vackra tegelmurade välvda tak på Södra Benickebrinken 4, för att sedan ta oss till Stora Hopaergränd 6 och se var vindragarlaget höll hus, sen svänger vi upp via Köpmantorget där det en gång fanns en stadsport och så pratar om bödeln som bodde i helvetet vid Prästgatans norra del och mycket mycket mer…
Avsnittet är producerat med bidrag från Länsstyrelsen i Stockholm.
Lite länkar:
https://medeltidsmuseet.stockholm/
https://medeltidsmuseet.stockholm/historiska-rum/svartbrodraklostrets-kallare/
https://medeltidsmuseet.stockholm/historiska-rum/vindragarlagets-skralokal/
https://www.svenskakyrkan.se/stockholmsdomkyrkoforsamling/besokare
-
DETTA ÄR EN REPRIS från november 2021
Brömsebäcken ringlar sig genom Bröms i nordöstra Blekinge. En bäck med riksintresse för uppgiften den haft som gränsmarkering under många hundra år.
I det här avsnittet besöker vi Bröms, men framför allt Brömsehus, och de rester som finns kvar av den medeltida försvarsborg som en gång låg där (1360-1436).
Visste ni att Gustav Vasas besök Bröms? Vi pratar om det och om gränsstenarna som delat två länder och naturligtvis ta vi oss en titt på fredsstenen, ni vet, "Freden i Brömsebro" 1645...
Detta gör vi i söpregn tillsammans med antikvarie Magnus Petersson från Länsstyrelsen i Blekinge.
Detta avsnitt produceras i samarbete med Länsstyrelsen i Blekinge
- Mostrar mais