Episódios
-
Deze aflevering slaat twee landen in een klap, namelijk Moldavië en Georgië. Beide landen worden ook nog eens besproken met dezelfde gast.
Moldavië houdt 20 oktober presidentsverkiezingen (de eerste ronde, de tweede ronde op 3 november) en een referendum. De Georgiërs gaan zes dagen later naar de stembus voor de parlementsverkiezingen. Marina Ohanjanyan, Clingendael-onderzoeker op Rusland en Oost-Europa, een artikel over de Moldavische en Georgische presidentsverkiezingen en kan dus alles vertellen over deze verkiezingen.
Over wat er voor beide landen op het spel staat, wat het Moldavische referendum inhoudt, over de rol van een bepaalde Moldavische en Georgische oligarch, over Russische invloed, wie de kanshebbers zijn in Moldavië en nog veel meer. In een klein uur hoor je de ins en outs over deze verkiezingen.
Met in het tweede deel ook Joost vanuit Tbilisi die couleur locale geeft aan de Georgische verkiezingen, meer dan dat zelfs. Plus een geweldige mop in huis heeft.
Geert Jan is er nog niet, maar de dag dat hij zijn rentree maakt, komt steeds dichterbij.
Luister ook naar onze aflevering over de Georgische protesten en het die met het interview met de Moldavische president Maria Sandu.
Host:
Floris Akkerman
In de ban van de Moldavische en Georgische verkiezingen:
Marina Ohanjanyan
Alleskunner:
Joost Bosman
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Indrukwekkend blijft de zwart-wit foto van twee gewonde ouderen die elkaar liefkozend aanraken in Bachmoet. De foto dook op in de internationale media en is ook te zien tijdens de fototentoonstelling War Stories. Ukraine up close in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, samen met al even andere indrukwekkende foto’s van Eddy van Wessel, zoals de man eenzaam met zijn boodschappen karretje in Voehledar.
Deze man komt meerdere malen terug in deze aflevering. Hoe kwam Eddy tot deze foto? Waarom op deze afstand? En waarom fotografeert hij alles in zwart-wit? De foto van de man met het boodschappenkarretje en die van Bachmoet is het resultaat van Eddy’s werk van 2,5 oorlog in Oekraïne. Waarin hij reisde langs het Oekraïense front en de laatste overgebleven inwoners fotografeerde in Bachmoet, Toretsk en Voehledar. Inmiddels is Bachmoet in Russische handen, dreigt bij Toretsk datzelfde te gebeuren en werd Voehledar deze week veroverd door Rusland.
Vanuit het Nationaal Militair Museum, met uitzicht op militair materieel als vliegtuigen, voertuigen en helikopters, is Eddy te gast in deze 245e aflevering om te praten over zijn werk, de tentoonstelling en Toretsk en Voehledar. En ook over hoe de oorlog in Oekraïne zich verhoudt tot andere oorlogen, zoals Irak, Syrië en Tsjetsjenië, die Eddy ter plekke volgde?
Met wie kan je over dit onderwerp beter praten dan met Michiel Driebergen? Met niemand anders natuurlijk. Bij afwezigheid van Geert Jan is Michiel gastpresentator. Hij reisde voor Trouw met Eddy langs het front en bezocht ook Toretsk en Voehledar. Michiel en Eddy geven een inkijkje in het leven van de laatste bewoners van deze twee plaatsen.
De fototentoonstelling War Stories. Ukraine up close is vanaf nu tot en met augustus volgend jaar te zien in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg.
Helaas geen mop deze aflevering. Joost is op reportage in Armenië.
Host:
Floris Akkerman
Onze man in Oekraïne, nu gast host in Nederland:
Michiel Driebergen
Ster-fotograaf:
Eddy van Wessel
Met sabbatical:
Geert Jan Hahn
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Estão a faltar episódios?
-
Hij wist al in de herfst van 2021 dat er oorlog zou komen in Oekraïne, vertelde Caspar Veldkamp bij ons. Toen bestuurslid bij de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling. Nu is Veldkamp minister van Buitenlandse Zaken en is hij 13 januari volgend jaar opnieuw bij ons te gast. Dit keer live vanuit Nieuwspoort in Den Haag.
Het gaat dan met de minister over de oorlog in Oekraïne, de Nederlandse steun aan Kyiv en andere actuele ontwikkelingen in Oost-Europa. Dat is nog niet alles. Geert Jan komt opnieuw met een fraaie Perestrojkast quiz, er zijn foto's van Floris' reizen door Oekraïne, Joost heeft een mop en het publiek kan vragen stellen.
Wees er live bij op 13 januari en koop hier je kaartje.
BNR Perestrojkast live is een samenwerking tussen BNR Nieuwsradio, Haagsch College en kennisplatform RAAM
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Meer dan 120 Oekraïense kunstenaars zijn overleden aan het front, maakt het Oekraïense ministerie van Cultuur deze week bekend. De Cultuurminister zei naar aanleiding van dit aantal: "Deze oorlog gaat niet alleen over grondgebied; het is erop gericht om alles wat Oekraïens is uit te roeien – cultuur, taal en identiteit. We hebben nu onze eigen generatie van geëxecuteerde kunstenaars."
Het is een verwijzing naar de Geëxecuteerde Renaissance, een generatie Oekraïense kunstenaars, schrijvers en dichters die in de jaren 1920 en 1930 door het Sovjetregime werden geëxecuteerd. Het is niet voor het eerst dat Moskou de cultuur en identiteit van een land van de kaart wil vegen. In de late jaren 40 en begin jaren 50 gebeurde dit ook in Roemenië toen het communisme daar binnen denderde.
Een Sovjet-playbook dat steeds door Moskou uitgerold kan worden. Waarom gebeurt dit elke keer weer? En hoe kan je voorkomen dat je cultuur wordt vernietigd?
Twee geweldige gasten zijn van de partij om het te hebben over de Russische en Sovjetrepressie van de elite in Oekraïne (jaren 20 en 30 en nu) en Roemenië (jaren 40 en 50): bij afwezigheid van Geert Jan als gastpresentator Lisa Weeda (wie kent haar niet?) die de Roemeense Alexa Stoicescu uitnodigde voor deze aflevering.
Stoicescu is onder meer vertaler Nederlands-Roemeens. Haar phd ging over de Roemeense dissidente schrijver en Nobelprijswinnaar Herta Müller die leefde onder dictator Nicolae Ceaușescu. Momenteel werkt ze aan een artikel over hoe Nederlandse vertalingen verschenen in communistisch Roemenië (kort door de bocht) en waarom.
Met speciale aandacht voor het werk van Müller, een bijzondere film en 3D-project van het Slovo House in Charkiv en twee moppen maar liefst.
Shownotes:
-documentaire Herta Müller: Het alfabet van de angst.
-Hartedier-Herta Müller
-Ademschommel-Herta Müller
-De vos was de jager-Herta Müller
-film Metronom-Alexandru Belc
-documentaire Cold Waves-Alexandru Solomon
-film Slovo House.
-3D-project Slovo House.
-Aleksandra-Lisa Weeda
-Dans Dans revolutie-Lisa Weeda
Host:
Floris Akkerman
Multimediaal kunstenaar:
Lisa Weeda
Whizzkid (lector Nederlands en vertaler en literaire bemiddelaar):
Alexa Stoicescu
Levensgenieter:
Joost Bosman
Tussen hemel en aarde:
Geert Jan Hahn
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Polen viert het. Oekraïne viert het. Maar Belarus niet. Kupalle is een Oost-Slavische feestdag. Een zomerfeest à la het Midzomerfeest in Scandinavië. Maar niet voor de Belarussische ‘president’ Aleksandr Loekasjenko. Die heeft het niet op zulke traditionele, culturele Belarussische feesten met muziek, eten, dans en vuren.
Toch vieren Belarussen wel degelijk Kupalle. Alleen niet in eigen land, maar bijvoorbeeld in Nederland. Deze zomer op het strand. Gast host Franka Hummels was daarbij en noemt het een een "idyllische ervaring met ook nog eens mijn favoriete Belarussische zanger ooit, Lavon Volski".
Het vieren van Kupalle heeft, net als andere Belarussische culturele tradities, een grotere betekenis dan ooit. Waarom is dat? Daar gaan we in deze Perestrojkast-aflevering achter komen.
Dat gebeurt dus samen met Franka Hummels die bij afwezigheid van Geert Jan deze aflevering mede-presenteert. Op haar verzoek gaat het over het in stand houden van de Belarussische cultuur en identiteit in tijden van Loekasjenko als zelfbenoemde president. Franka heeft daarvoor Ilja Sjtsjarbitsky uitgenodigd. Hij is voorzitter van Mara, de vereniging van Belarussen in Nederland. Je hoorde hem eerder in aflevering 96 over de lange arm van Loekasjenko.
En er zijn maar liefst drie moppen in deze aflevering. De een begrijpelijker dan de ander.
Kupalle-lied uit de aflevering.
Oj, na kupala 2019-Kriwi band
Host:
Floris Akkerman
Gast host en Belarusgoeroe:
Franka Hummels
Belarussische aanjager:
Ilja Sjtsjarbitsky
Alleskunner:
Joost Bosman
Nog niet terug van weggeweest:
Geert Jan Hahn
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Geen verhalen over gevechten, tanks en mijnen aan het oostfront dit keer. Nee, verhalen vanuit West-Oekraïne waar Floris deze maand was. Daar mag je de daadwerkelijke oorlog niet zien en voelen, maar het verdriet en de pijn van de omgekomen zonen en broers aan het oorlogsfront zijn wel degelijk zichtbaar.
Maar wat betekent dat voor het verloop van de oorlog? Hebben de Oekraïners dan niet zoiets van: we stoppen met vechten. Dit leed is het ons niet waard. Kunnen we maar beter gaan onderhandelen met Rusland? Floris sprak met experts en familieleden van overleden militairen voor een antwoord op deze vraag.
Vanwege de afwezigheid van Geert Jan maakt een nieuwe vriend van de Perestrojkast haar opwachting: Michal van der Toorn, Europaverslaggever bij BNR, is als gast host van de partij. Hoe raakte zij verliefd op onze regio? En wat wist het Westen van de Oekraïense inval in de Russische grensprovincie Koersk. Michal zoekt het uit. Wil je meer van haar horen, luister naar deze aflevering van de BNR-podcast de Oostflank, waarin Michal Letland bezoekt.
Ze heeft geen mop in huis. Gelukkig is Joost haar reddende engel.
De zomerhit van 2014:
Б’ютіфул Карпати (Beautiful Karpaty)-Мертвий півень
Revalidatiecentrum voor gewonde Oekraïense militairen:
Superhumans
Terug uit Oekraïne:
Floris Akkerman
Debutant:
Michal van der Toorn
Lolbroek:
Joost Bosman
Vermist:
Geert Jan Hahn
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Armenië heeft het maar druk. Het zoekt nauwere banden met de EU, praat met Turkije, gaat langs bij de Navo en heeft ook oog voor Irak en India. Want in de afgelopen vier jaar met de oorlogen met Azerbeidzjan kon Jerevan niet rekenen op de vermeende beschermheer Rusland. Dus beproeft Armenië zijn geluk ergens anders in de hoop daar aansluiting bij te vinden.
Maar laat het Kremlin dit gebeuren? Heeft Jerevan wel de ruimte om zijn eigen plan te trekken na jaren van Russische invloeden in het land?
Dit is een bijzondere aflevering. Geert Jan is er even tussenuit. In deze periode heeft Floris bij iedere aflevering een gasthost. Een vriend(in) van de podcast. Die al vaker als kenner in de aflevering is geweest. Deze aflevering is dat Joost Bosman, onze moppentapper die op het punt staat zijn correspondentschap te vervolgen in Georgië. Op de gastenlijst staan ook Franka Hummels, Lisa Weeda, Hubert Smeets, Michiel Driebergen en Bob Deen. Ieder van hen draagt een eigen onderwerp+gast aan. Een onderwerp waarover hij/zij het altijd al een keer heeft willen hebben en/of een gast die hij/zij altijd een keer heeft willen spreken.
Host:
Floris Akkerman
Gasthost:
Joost Bosman
Zzp'er:
Isa Yusibov
Groot gemis:
Geert Jan Hahn
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Evan Gershkovich, Ilja Jasjin en Oleg Orlov zijn weer vrij. Respectievelijk de Amerikaanse journalist, de Russische oppositiepoliticus en de Russische mensenrechtenactivist zijn onderdeel van een grote gevangenenruil tussen het Westen en Rusland. De afgelopen dagen meldden internationale media dat deze ruil eraan zat te komen. Ook de Russische oppositiepoliticus Vladimir Kara-Moerza behoort tot de groep.
Oud-Ruslandcorrespondent Joost Bosman en Ruslandkenner Isa Yusibov leggen deze aflevering het hoe en waarom van de gevangenenruil uit. Welk belang heeft het Kremlin erbij? Werd het Westen voor het blok gezet en hoe zit het met de minder bekende politiek gevangenen in Rusland?
Host:
Floris Akkerman
Afwezig:
Geert Jan Hahn
Gevangenenruilkenners:
Isa Yusibov
Joost Bosman
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Oekraïne draait door: maar hoe? Geert Jan is in Soemy, waar drones boven de hoofden hangen terwijl de energie-infrastructuur aan gort wordt geschoten.
Ondanks 2,5 jaar oorlog houdt Oekraïne nog steeds het hoofd boven water. Maar de problemen nemen toe. Van kapotte ziekenhuizen tot corruptie en van hoge energiekosten tot dobberende en aangespoelde zeemijnen.
Geert Jan Hahn is in Oekraïne. Hij reist mee in het kielzog van de Nederlandse humanitaire ondernemer Jeroen Ketting, en bericht over de harde werkelijkheid. Hoe gaat Oekraïne om met al die uitdagingen? En wat voor hulp is welkom?
Vandaag is Geert Jan op bezoek bij SumyOblEnergo, de regionale netbeheerder. Hier brengt de directeur niet alleen zelf de koffie rond; het management klimt hier ook in de elektriciteitsmasten om de kapotgeschoten energie-infrastructuur te repareren. En dat terwijl drones boven de hoofden hangen en artilleriebeschietingen nooit ver weg zijn. Uitdagingen genoeg hier in Soemy, en dan werkt 'Kyiv' volgens de directeuren ook niet mee. Hoe moet dat nou, met de stroomvoorziening in het noordoosten van Oekraïne?
Hosts:
Geert Jan Hahn
Floris Akkerman
Muziek:
DK Energetyk - Energetyk (Power Engineer)
Lees ook:
Ook Floris was eerder dit jaar in Soemy. Lees zijn verslagen hier:
Vanuit Ochtyrka
Vanaf de enige grensovergangSee omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Oekraïne draait door: maar hoe? Geert Jan is in Oekraïne. Maar niet alleen hij: ook Michiel Driebergen is in het land. Hij komt een pessimistische boodschap vanuit de Donbas.
Ondanks 2,5 jaar oorlog houdt Oekraïne nog steeds het hoofd boven water. Maar de problemen nemen toe. Van kapotte ziekenhuizen tot corruptie en van hoge energiekosten tot dobberende en aangespoelde zeemijnen.
Geert Jan Hahn is in Oekraïne. Hij reist mee in het kielzog van de Nederlandse humanitaire ondernemer Jeroen Ketting, en bericht over de harde werkelijkheid. Hoe gaat Oekraïne om met al die uitdagingen? En wat voor hulp is welkom?
Vandaag beantwoordt Geert Jan de vragen van luisteraars. Ook deelt hij één van bijzonderste ontmoetingen - waarmee hij stiekem vooruitblikt op de laatste aflevering van deze reportagereeks. En Michiel Driebergen onderbouwt het alarmerende bericht dat hij deze week op social media plaatste.
Hosts:
Geert Jan Hahn
Floris Akkerman
Speciale dank aan:
Michiel DriebergenMuziek:
BANAR — Паляниця
Lees ook:
Michiel was eerder dit jaar ook in Toretsk. Lees zijn winterupdate hier.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Geert Jan Hahn reist door Oekraïne en komt langs bijzondere plekken. De komende tijd hoor je in deze feed reportages vanuit onder andere Charkiv, Kyiv, Cherson en Soemy. Abonneer je nu en zorg dat je deze exclusieve reportages niet mist.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Oekraïne draait door: maar hoe? Geert Jan is in Tsjernihiv en Kyiv, waar hij de gevolgen van Poetins aanvallen op kinderziekenhuizen onder de loep neemt.
Ondanks 2,5 jaar oorlog houdt Oekraïne nog steeds het hoofd boven water. Maar de problemen nemen toe. Van kapotte ziekenhuizen tot corruptie en van hoge energiekosten tot dobberende en aangespoelde zeemijnen.
Geert Jan is in Oekraïne. Hij reist mee in het kielzog van de Nederlandse humanitaire ondernemer Jeroen Ketting, en bericht over de harde werkelijkheid. Hoe gaat Oekraïne om met al die uitdagingen? En wat voor hulp is welkom?
Vandaag neemt Geert Jan je mee naar de kinderziekenhuizen van zowel Tsjernihiv als Kyiv. Allebei getroffen door Russische raketten. Toeval? In Oekraïne denken ze inmiddels van niet, en dat onderbouwen ze met tragische statistieken.
Ook hoor je een verslag van onze BNR-collega Martijn de Rijk. Hij heeft deze week het Prinses Maxima Centrum in Utrecht bezocht. Daar zijn de eerste kankerpatiëntjes uit Kyiv aangekomen, na de verwoesting van Ochmatdyt en de aanbiedingen vanuit het buitenland om voor specialistische zorg bij te springen.
Hosts:
Geert Jan Hahn
Floris Akkerman
Speciale dank aan:Martijn de Rijk
Lees ook:
‘Onze mooie Tsjernihiv wordt vernield. Wat hebben we hun aangedaan?’
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Oekraïne draait door: maar hoe? Geert Jan is in Charkiv, waar hij zich vergaapt aan muurschilderingen.
Ondanks 2,5 jaar oorlog houdt Oekraïne nog steeds het hoofd boven water. Maar de problemen nemen toe. Van kapotte ziekenhuizen tot corruptie en van hoge energiekosten tot dobberende en aangespoelde zeemijnen.
Geert Jan Hahn is in Oekraïne. Hij reist mee in het kielzog van de Nederlandse humanitaire ondernemer Jeroen Ketting, en bericht over de harde werkelijkheid. Hoe gaat Oekraïne om met al die uitdagingen? En wat voor hulp is welkom?
Vandaag loopt Geert Jan over Soemska-straat, één van de belangrijkste wegen die de miljoenenstad Charkiv doorkruist. Geert Jan raakt aan de praat met kunstenaar Zhenya, één van de vele 'vogelschilderaars'. Waarom zijn er zo veel muurschilderingen in Charkiv? En waarom is Zhenya, na eerder te zijn weggegaan, weer teruggekeerd naar Charkiv? De foto's van de streetart kan je hier zien.
Hosts:
Geert Jan Hahn
Floris Akkerman
Gost:Zhenya Doroshenko
Muziek:
Ty Knopka - Spiv Brativ
Lees ook:
Met de dood op de hielen kleuren kunstenaars in Charkiv het leven
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Oekraïne draait door: maar hoe? Geert Jan is in Zaporizja-Stad beland, waar plannen voor een eventuele evacuatie worden doorgenomen.
Ondanks 2,5 jaar oorlog houdt Oekraïne nog steeds het hoofd boven water. Maar de problemen nemen toe. Van kapotte ziekenhuizen tot corruptie en van hoge energiekosten tot dobberende en aangespoelde zeemijnen.
Geert Jan Hahn is in Oekraïne. Hij reist mee in het kielzog van de Nederlandse humanitaire ondernemer Jeroen Ketting, en bericht over de harde werkelijkheid. Hoe gaat Oekraïne om met al die uitdagingen? En wat voor hulp is welkom?
Vandaag neemt Geert Jan ons mee naar Zaporizja-Stad. Daar bezoekt hij het Patriot IDP Hostel. Daar verblijven momenteel 36 Oekraïense vluchtelingen. Ze slapen op matrassen die onder meer door NOC-NSF zijn verstrekt - een bijzonder gegeven zo vlak voor de start van de Olympische Spelen.
Slapeloze nachten
Helaas gaat deze reportage vooral over de slapeloze nachten die deze vluchtelingen en hun begeleiders hebben. Zaporizja-stad, een stad die voor de oorlog nog bijna een miljoen inwoners had en op tientallen kilometers van de frontlinie is, ligt namelijk aan de 'verkeerde' kant van de rivier de Dnipro. Stel dat de Russen alle bruggen over de rivier opblazen, dan zitten honderdduizenden mensen als ratten in de val. Geen prettige gedachte voor de veelal flink getraumatiseerde vluchtelingen, die juist uit dat bezette gebied zijn ontkomen.Geert Jan liep een ochtend mee door het hostel en zag dat een evacuatiebusje uitkomst zou moeten bieden. Maar welke plannen maak je daar dan bij? Hoe 'ontsnap' je aan de Russen, mochten ze alsnog komen?
Hosts:
Geert Jan Hahn
Floris Akkerman
Speciale dank aan:
Jeroen KettingMuziek:
In The Shadows of Ukraine? - Kalush Orchestra & The Rasmus
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Oekraïne draait door: maar hoe? Geert Jan is in Cherson-Stad beland, waar het leven zich de komende jaren ondergronds moet gaan afspelen.
Ondanks 2,5 jaar oorlog houdt Oekraïne nog steeds het hoofd boven water. Maar de problemen nemen toe. Van kapotte ziekenhuizen tot corruptie en van hoge energiekosten tot dobberende en aangespoelde zeemijnen.
Geert Jan Hahn is in Oekraïne. Hij reist mee in het kielzog van de Nederlandse humanitaire ondernemer Jeroen Ketting, en bericht over de harde werkelijkheid. Hoe gaat Oekraïne om met al die uitdagingen? En wat voor hulp is welkom?
Vandaag neemt Geert Jan ons mee naar een kraamziekenhuis in de stad Cherson. Sinds de bevrijding eind 2022 wordt de stad door de Russen dag en nacht beschoten. Maar omdat tienduizenden Chersonieten weigeren de stad te verlaten, moet het leven op een andere manier doorgaan.
Daarom heeft het kraamziekenhuis Roddom No.1 besloten om hun ziekenhuis ondergronds uit te breiden. En dat is niet de enige plek waar ze onderduiken voor de Russische raketten.
Maar: er is ook goed nieuws. Want: in Cherson is een kindje geboren. En dus treft Geert Jan een zeer vrolijke directrice Svetlana.
Hosts:
Geert Jan Hahn
Floris Akkerman
Muziek:
Yak Ty, Khersone? - Spiv Brativ
De volgende reportage verschijnt maandag 26 juli. Dan hoor je een verslag vanuit Zaporizja.
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Oekraïne draait door: maar hoe? Geert Jan reist naar bevrijd gebied in der regio Cherson, en zet in de voorstad Stepanivka zijn tanden in een mobiele tandartskliniek.
Ondanks 2,5 jaar oorlog houdt Oekraïne nog steeds het hoofd boven water. Maar de problemen nemen toe. Van kapotte ziekenhuizen tot corruptie en van hoge energiekosten tot dobberende en aangespoelde zeemijnen.
Geert Jan Hahn is in Oekraïne. Hij reist mee in het kielzog van de Nederlandse humanitaire ondernemer Jeroen Ketting, en bericht over de harde werkelijkheid. Hoe gaat Oekraïne om met al die uitdagingen? En wat voor hulp is welkom?
Vandaag een bezoek aan een mobiele tandartskliniek in Stepanivka. Een voorstad van Cherson, bevrijd in november 2022, maar een gebied dat allerminst zonder zorgen zit.
Hosts:
Geert Jan Hahn
Floris Akkerman
Muziek:
Badstreet Boys ft. Viktor Joesjtsjenko - Tse Tak
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Oekraïne draait door: maar hoe? Geert Jan reist door Zuid-Oekraïne, en komt nieuwe verdedigingslinies tegen.
Ondanks 2,5 jaar oorlog houdt Oekraïne nog steeds het hoofd boven water. Maar de problemen nemen toe. Van kapotte ziekenhuizen tot corruptie en van hoge energiekosten tot dobberende en aangespoelde zeemijnen.
Geert Jan Hahn is in Oekraïne. Hij reist mee in het kielzog van de Nederlandse humanitaire ondernemer Jeroen Ketting, en bericht over de harde werkelijkheid. Hoe gaat Oekraïne om met al die uitdagingen? En wat voor hulp is welkom?
Vandaag een verslag vanuit de auto in Zuid-Oekraïne. Eén van de vele plekken waar Oekraïne aan verdedigingslinies bouwt. Foto's maken kan niet, exacte locaties weergeven evenmin.
Hosts:
Geert Jan Hahn
Floris Akkerman
Muziek:
Okupanty · MBreeze
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Oekraïne draait door: maar hoe? Geert Jan doet verslag vanuit een vluchtelingenflat op een verlaten vakantieoord in Kobleve.
Ondanks 2,5 jaar oorlog houdt Oekraïne nog steeds het hoofd boven water. Maar de problemen nemen toe. Van kapotte ziekenhuizen tot corruptie en van hoge energiekosten tot dobberende en aangespoelde zeemijnen.
Geert Jan Hahn is in Oekraïne. Hij reist mee in het kielzog van de Nederlandse humanitaire ondernemer Jeroen Ketting, en bericht over de harde werkelijkheid. Hoe gaat Oekraïne om met al die uitdagingen? En wat voor hulp is welkom?
Vandaag een verslag vanuit Kobleve, ooit een toeristenmagneet maar nu een vrijwel verlaten vakantiepark aan de Zwarte Zee. Wél zijn er ontheemde Oekraïners, met name uit Cherson. Hoe draait het leven hier door?
Hosts:
Geert Jan Hahn
Floris Akkerman
Muziek:
МЮСЛІ UA ft. Vasia Charisma | ДОБРИЙ ДЕНЬ Everybody | MEGA MIX
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Zijn laatste week als Nederlands ambassadeur in Oekraïne is voor Jennes de Mol begonnen. De week valt samen met de 10-jarige herdenking van de aanslag op de MH17.
Na een bizarre tijd in Kyiv, gekenmerkt door oorlog, verhuist De Mol naar Warschau. Vanuit daar zal hij de Perestrojkast-regio nog steeds scherp in de gaten houden. Geert Jan zocht De Mol op, nog net niet tussen de verhuisdozen, en vroeg hem om terug te blikken op zijn werk en leven in Oekraïne.
Ondersteuning
Hij was consul-generaal in Sint-Petersburg toen Jennes de Mol werd gevraagd om naar Kyiv te komen. De aanslag op MH17, nu precies tien jaar geleden, had net plaats gevonden en de ambassade in Oekraïne had ondersteuning nodig. 'De ambassade had het al heel druk, met de gebeurtenissen op Majdan, op de Krim en in de Donbas. En toen kwam de 'MH17'.'Eigenlijk is de Oekraïense periode van De Mol, die al veel ervaring in onder meer Rusland, Tsjechië en Afghanistan had, daar begonnen - ook al werd hij in 2019 officieel de ambassadeur.
Cirkel is rond
'Ik denk elke dag nog aan de ramp met de MH17', zegt De Mol in zijn werkkamer op de ambassade. 'Voor mij is de cirkel met die herdenking van 10 jaar MH17 dan ook rond. En ik denk er nog elke dag aan, om meerdere redenen. Het is een enorme tragedie in Nederland geweest. Het is persoonlijk geworden doordat ik nabestaanden heb leren kennen en zie en hoor en voel wat deze tragedie iedere dag voor deze mensen betekent. En daar heb ik oog voor. En de MH17 is heel erg verbonden met de situatie in de Donbas en het begin van de Russische oorlog in Oekraïne. We hebben het in het geval van MH17 over tribunalen, rechtsvinding, politie-onderzoek. En dat geldt ook voor deze oorlog, met nu al 120.000 geregistreerde oorlogsmisdrijven. We gebruiken in feite dezelfde woorden om te omschrijven waar we naar streven: truth, justice en accountability.'Emotioneel
'Misschien heb je bij binnenkomst bij de ambassade gezien dat hier een sobere plaquette hangt met 'MH17: 17 juli 2014'. Dat is bewust zo neutraal, omdat iedereen er een eigenlijk verhaal bij heeft. Het was een emotionele tijd. En tot op mijn laatste dag bij Buitenlandse Zaken zal ik alles eraan doen om bij te dragen aan die drie termen, waarheid, rechtvaardigheid en aansprakelijkheid.'Oekraïne 2024:
Het gesprek met ambassadeur Jennes de Mol gaat uiteraard ook over de oorlog die Rusland nu in het hele land voert. 'Het is een godswonder dat dit land nog functioneert.'
Beluister het hele gesprek, en mocht je het de moeite vinden om een recensie of reactie achter te laten, dan wordt dat gewaardeerd.
Hosts:
Floris Akkerman
Geert Jan Hahn
Speciale dank aan:
Jennes de Mol
Muziek (ook geschikt voor mensen die niet van folklore houden):
Hej, sokoly
See omnystudio.com/listener for privacy information.
-
Voor BNR Perestrojkast was Joost Bosman ruim vijf jaar lang onze man in Moskou. Behalve geweldige moppen kon hij haarfijn uitleggen wat er zich in Rusland afspeelde: van de dood van Navalny tot het verdraaien van de Russische geschiedenis door het Kremlin. Maar na 11 jaar Moskou sluit Joost dat hoofdstuk noodgedwongen af: hij vertrekt naar buurland Georgië.
Rusland ligt nu achter hem. Eén Nederlandse correspondent en één cameraman blijven achter; de rest was al weg. Exclusief voor de Perestrojkast doet Joost Bosman hier voor het eerst zijn verhaal over zijn vertrek uit Rusland en hoe we dat land goed kunnen blijven volgen.
En Joost geeft antwoord op de meest prangende vraag: gaat hij door met het tappen van moppen voor de Perestrojkast?
Geert Jan is er niet bij. Hij duikt momenteel Oekraïne in en komt terug met bijzondere verhalen die je bij ons kunt luisteren in latere afleveringen.
Met dank aan Tom Vennink, Michiel Driebergen en Michel Krielaars.
Host:
Floris Akkerman
Onze man in Oekraïne:
Geert Jan Hahn
Ster van de uitzending:
Joost Bosman
See omnystudio.com/listener for privacy information.
- Mostrar mais