Episódios
-
Beskrivelse: Byggesektoren står for ca. 30 % af Danmarks CO2-udledninger - og 40% af de globale udledninger. Alligevel er det for mange ikke det første, de tænker på når det kommer til klimahandling - ligesom det også står sløjt til med at reducere sektorens CO2-udledninger. I dagens afsnit taler vi med Anna Alvarez Bjerrum fra gruppen Almene Boliger om hvordan kampen for mere klimavenlige boliger i Danmark samtidig kan være kampen for en mere socialt retfærdig boligsektor.
-
# Mød arbejdsgruppen propaganda
-
Estão a faltar episódios?
-
Er gassen gået af gylletanken i den visionære landbrugspolitik?
Ikke i den grønne ungdomsbevægelse i hvert fald!
I dette afsnit snakker vi med Marcus Høgsbro Ottosen om bogen Levedygtig Landbrug - Et Manifest.
Det gør vi i anledning af forhandlingerne om den grønne trepart, der lader til at være knap så grøn endda.
Det er træls at kun at gå og lytte til uambitiøs snak og deprimerende nyheder, så hør i stedet om en positiv vision for den landbrugspolitik, vi har brug for.
Denne podcast er en del af en mini-serie Mød Aktivisterne, hvor vi prøver at komme ind på de mange forskellige måder, man kan være aktivist i den grønne ungdomsbevægelse.
Produceret af Nina, Vibeke, Jonatan og Marcus (ikke Ottosen)
https://www.dgub.dk/
-
Episode Notes
Hvem er Forbrugerrådet Tænk? hvordan arbejder de med greenwashing? og hvorfor syntes de, at det var vigtigt at gå ind i retssagen mod Danish Crown? Disse spørgsmål, og et par andre, har vi stillet Marie Frank Nielsen. Hun er seniorjurist i Forbrugerrådet Tænk, og har overværet den første del af retssagen mod Danish Crown.
Speak: Jonatan Krause-Jensen. Interview: Vibeke Rugaard Christensen og Jonatan Krause-Jensen.Klipning og musik: Marcus Skjold.Tilrettelæggelse: Nina Buch Hesthaven, Vibeke, Jonatan og Marcus.
-
Episode Notes
Hvad er greenwashing - sådan helt præcist? hvordan afgøres det om et produkt fx. kan kaldes ‘grønt’? og hvordan sikres det, at virksomheder ikke vildleder, når de laver miljø-branding af deres produkter? I Danmark er det Forbrugerombudsmanden, som i det daglige sørger for at holde virksomhederne i ørerne når det kommer til vildledende markedsføring. Vi har spurgt Forbrugerombudsmandens chefkonsulent Christian Søren Poll om hvad greenwashing er, og hvordan Forbrugerombudsmanden generelt arbejder med greenwashing.
Speak: Jonatan Krause-JensenInterview: Nina Buch Hesthaven og Jonatan Krause-Jensen. Klipning og musik: Marcus Skjold. Tilrettelæggelse: Vibeke Rugaard Christensen, Jonatan, Nina og Marcus.
-
Fossile reklamer - Nej, tak!
Reklamer er noget, som længe er blevet overset i klimadebatten - men selv om vi kan tage reklamer for givet, har reklamer stor indflydelse på hvilke valg vi tager, og om vi handler bæredygtigt eller ej. Faktisk i så stor grad, at reklamer for biler og fly i Europa alene er ansvarlige for udledninger på mellem 41-122 mio ton CO2 årligt, på grund af det øgede forbrug det medfører. Et tal der svarer til mere end hele Danmarks samlede årlige udledninger ifølge en Greenpeace-rapport. I dette afsnit af Den Grønne Frekvens, vil vi tale om reklamers rolle i den grønne omstilling.I podcasten interviewer vi to de hollandske aktivister, Femke Sleegers og Charlotte Braat, der blandt andet er lykkedes med en kampagne for at indføre et forbud mod fly- og bilreklamer i Amsterdam. Vi vil blandt andet snakke om deres succes-oplevelser, og hvorfor det er vigtigt at vi stiller sammen om kampen mod klimabelastende reklamer.
Link til deres hjemmeside: worldwithoutfossilads.org
Link til Greenpeace-rapporten: https://www.greenpeace.org/static/planet4-sweden-stateless/2022/02/6652a35f-carbon-in-ads-report.pd
Produktion
Medvirkende: Vibeke Christensen (vært), Femke Sleegers & Charlotte BraatUdarbejdet og tilrettelagt af: Jonatan Krause, Marcus Skjold Pedersen, Nina Buch Hesthaven & Vibeke ChristensenKlipning: Nina Buch Hesthaven & Jonatan Krause-JensenMusik: Fender Funk - Mr. Smith (redigeret version. Originalversion hér: https://freemusicarchive.org/music/mr-smith/fever-dreams-1/fender-funk/). Copyright 2023: Mr. Smith (Attribution 4.0 International (CC BY 4.0)). -
Hvem er aktivisten i det danske demokrati?
Dette afsnit af Den Grønne Frekvens er en liveoptagelse om aktivisme fra vidensfestivalen GRASP fra oktober 2022. I podcastafsnittet snakker Klara Sørensen fra Den Grønne Ungdomsbevægelse om aktivisme sammen med Marie Northroup fra bevægelsen Almen Modstand og Mathias Findalen, der har beskæftiget sig i mange år med aktivisme blandt andet i Rappolitics og på Krogerup Højskole. I afsnittet diskuterer de, hvad aktivisme egentlig er og hvilke historiske bevægelser, som bevægelser i dag står på skuldrene af. De snakker også om aktivistiske værktøjer; er der grænser for hvilke værktøjer, forskellige bevægelser kan gøre brug af og hvilke strategier bør der gøres brug af, hvis bevægelser vil mobilisere bredt?Samtalerne om politisk handling og politisk aktivisme slutter selvfølgelig ikke her. Hvis du efter at lytte til afsnittet er blevet nysgerrig på at finde ud af, om det også kunne være noget for dig, så kan du finde Den Grønne Ungdomsbevægelse og Almen Modstand på sociale medier, hvor du også kan finde ud af, hvordan du kan blive aktiv. Du skal i hvert fald vide, at vi har brug for dig! Tak fordi du lytter med!
I afsnittet nævner Marie, at beboer i Mjølnerparken har lagt sag an mod boligministeriet. Siden podcastoptagelsen er der nyt i den sag! Østre Landsret afgjorde nemlig d. 7. nov., at sagen skal videre til EU-domstolen. De skal nu vurdere, om det er ulovlig forskelsbehandling at kategorisere boligområder ud fra beboeres ”ikkevestlige” oprindelse. Udfaldet af den vurdering, kan have stor betydning - ikke kun for beboerne, men for hele ghettoloven som sådan og dermed de almene boligområders fremtid. Det bliver rigtig spændende at følge med i!
-
Klimakrisen og kolonialisme #2 Sámerne
I den anden specialudgave af Den Grønne Frekvens om klimakrisen og kolonialisme kommer du til at høre en liveoptagelse af samtalen mellem feministisk aktivist og oplægsholder Emma Holten, aktivist og forsker Florian Carl, og den samiske aktivist, kunstner og medlem af Sametinget, Beaska Niilas. Samtalen fandt sted i oktober 2022 på vidensfestivalen GRASP. Under samtalen vil du lære mere om Sámerne, en oprindelig befolkningsgruppe som lever i Sápmi, der ligger i den nordlige del af Norge, Sverige, Finland og Rusland. Selvom Sámerne er et folk, som lever i Norden, lige ved siden af Danmark, er der alt for mange, der ikke kender til dem og deres levevilkår, som er under pres. Vi glemmer, at vores historie er forbundet til deres, og at vi har et ansvar for at støtte, lytte til og lære fra dem. Det ønsker vi i Den Grønne Ungdomsbevægelse at lave om på, og det her podcast-afsnit er et skridt på vejen. Lyt med og find ud af, hvad vi kan lære af oprindelige folk som Sámerne, og hvordan vi kan støtte kampen for afkolonisering og klimaretfærdighed!
-
Klimakrisen og kolonialisme #1 Inuit i Kalaallit Nunaat
Denne specialudgave af Den Grønne Frekvens handler om, hvordan klimakrisen, kapitalisme og kolonialisme er uløseligt forbundet. Podcasten er en liveoptagelse af en samtale mellem Emma Holten, som er feministisk aktivist og oplægsholder og Aka Hansen, som er filmskaber, Inuk og kæmper for afkolonisering af Grønland. Samtalen blev til på dette års Roskilde Festival i sommers. I samtalen taler Emma og Aka om, hvordan den historiske relation mellem Danmark og det, vi kender som Grønland, bygger på et enormt ulige magtforhold, som stadig påvirker Inuit i Grønland den dag i dag . Alt for tit glemmer vi Danmarks rolle som imperialistisk nation. I Den Grønne Ungdomsbevægelse mener vi derfor, at det er virkelig vigtigt, at vi sætter fokus på netop dette, og at vi italesætter, hvordan kolonialismen har spillet en central rolle i udbredelsen af kapitalistiske værdier. De samme værdier, som er roden til den klimakrise, vi står midt i lige nu. Lyt med og find ud af, hvad vi kan lære af oprindelige folk som Inuit, og hvordan vi kan støtte kampen for afkolonisering og klimaretfærdighed!
-
Kritikken hagler ned over Lynetteholmsprojektet også i denne podcast, hvor vi sætter fokus på Lynetteholmens kommende nabo Lynetten. Ved siden af området hvor Lynetteholmen skal ligge befinder Danmarks største rensningsanlæg sig, Lynetten. Dets tilstedeværelse skaber en række problemer for anlæggelsen af Lynetteholmen, til at hjælpe os med at finde ud af hvor skidt til står til har vi besøgt Hans Schjær-Jacobsen, tilbage i marts, som er civilingeniør og en tung stemme i kritikken af Lynetteholmen. God fornøjelse.
-
Lars Henrik Ostenfeld er dokumentar instruktør og har brugt de sidste fire år på at lave dokumentaren Into The Ice om afsmeltningen af Grønlands indlandsis. Vi inviterede ham i studiet for at høre om filmen og, hvad de forskere man følger i filmen fandt frem til.
-
Er det bedre at købe kikærter i glas end på dåse? Er plastik miljøets største fjende? Og kan vi overhovedet som forbrugere finde vejen gennem emballagejunglen, eller skal der strukturelle ændringer til?
Vi taler med Lektor på Center for Miljøvurdering, Søren Løkke, for at få et nuanceret syn på de materialer, alting pakkes ind i.
Værter: Peter B. Kyed & Timen M. BoeveIdé, klip og interview: Mette Jensen, Peter B. Kyed & Timen M. BoeveMix & musik: Victor Kaplan Kjellerup
-
Siden klimaloven i 2019 er der kommet et væld af klimapolitiske aftaler. Alligevel blinker alarmklokkerne, for som det ser ud nu, når vi ikke målene i klimaloven. Derfor kræver Den Grønne Studenterbevægelse, at alle aftalerne genforhandles.
Vært: Anna Bjerre JohansenInterview: Anna Bjerre Johansen & Rebekka GodskesenMix & musik: Johan Kjeldahl & Victor Kaplan KjellerupMedvirkende: Mette Susgaard & Caroline BessermannTak til Lea, Katrine, Eskil, Esther, Elise & Jens for brevoplæsning.
-
Hvorfor skal vi vækste i et samfund, hvis det betyder, at vi ødelægger den planet vi lever på? Og er velfærdsstaten afhængig af vækst? Politikere strides lige nu om økonomiske spørgsmål, og vi tager fat i både the basics og den store diskussion. Med i studiet er tidligere klimarådsformand Peter Birch Sørensen.
Værter: Jens Byrialsson Bjørst & Astrid Therese Blom-HansenKlip og interview: Jens Byrialsson Bjørst & Astrid Therese Blom-HansenMix & musik: Victor Kaplan Kjellerup
-
Kan det være aktivistisk at tale om følelser? Og hvordan har vi det egentlig efter et år under pandemien? Vi river hjerterne ud og sender mikrofonen rundt til aktive i Den Grønne Studenterbevægelse.
Vært: Anna Bjerre JohansenKlip & interviews: Anna Bjerre JohansenMix & musik: Victor Kaplan Kjellerup
Medvirkende: Ida, Hinnerk, Ida Maria, Frederik, Katrine, Mira, Sofie, Victoria Iris, Klara, Mette, Jens, Caroline, Ingrid, Ludger, Jeppe, Astrid og Lea.
-
Flydende brændsler lavet på vindmøllestrøm og CO2 der fanges og pumpes ned i jorden. Der satses stort på nye teknologier i regeringens klimaprogram. Men kan teknologien redde os, og hvad med adfærd og afgifter? Vi spørger Brian Vad Mathiesen, professor i vedvarende energi og energiplanlægning på AAU, og Kirstine Lund Christiansen, næstforperson i Klimabevægelsen og forskningsassistent på Lunds Universitet.
Speak: Victor Kaplan KjellerupInterviews: Anna Bjerre Johansen & Victor Kaplan KjellerupMix & Musik: Victor Kaplan Kjellerup og Jakob Planch Larsen
Links til den nysgerrige:Jens Friis om reduktionsmål i 2025 https://www.klimabevaegelsen.dk/reduktionsml-for-2025Clara Berg Jensen og Mette Susgaard om Power to X https://www.dgsb.dk/blog/power-2-se-x
-
Hvordan gør vi landbruget bæredygtigt? I denne episode giver vi mikrofonen til DGSB’s landbrugsgruppe, der har formuleret 8 skarpe krav til politikerne. Tag med på besøg til det regenerative jordbrug, Mosegården, til en snak om fremtiden. Speak: Anna Bjerre Johansen Idé og sparring: Marie Rørby, Mette Susgaard & Emma Donde Redigering: Kasper de Haan Mix og musik: Jakob Planch
-
Hvorfor er det vigtigt at tænke demokrati og klima samtidigt? Over det sidste år har der været en bølge af borgerting i Europa - altså rum hvor almindelige borgere får lov til at få indflydelse på klimapolitkken. Danmark har også fået et klimaborgerting, der begynder i oktober. Men er det overhovedet nok, og hvem har egentlig magten over klimaet? Vi forsøger sammen med journalist Jørgen Steen Nielsen at finde svar på nogle af disse spørgsmål i denne første del af serien Demokrati og Klima. Vært: Ariel Storm, Theresa Lund Andersen og Anna Bjerre Johansen Musik: Jakob Planch og Victor Kjellerup Juhl Mix: Victor Kjellerup Juhl
-
Savner du også konkrete og ambitiøse løsninger på klimakrisen? Så lyt til Solomon! Politiker, ingeniør og forfatter bag ”The 100% Solution” vender tingene på hovedet og giver sit bud på de 5 nødvendige skridt vi må tage, for at slå det globale CO2-regnskab tilbage til start... Medvirkende: Solomon Goldstein-Rose Interview: Victor Kjellerup Juhl og Frederik Bjørnbak Mix og speak: Victor Kjellerup Juhl Musik: Jakob Planch og Victor Kjellerup Juhl
-
Karantænens spændetrøje tvinger os til at give slip og gå nye veje i aktivismen. I denne episode sendes mikrofonen rundt i landet mellem aktivister fra Den Grønne Studenterbevægelse. Vært: Anna Bjerre Johansen Idéudvikling og sparring: Johan Kjeldahl og Mira Lange Hansen Mix og musik: Jakob Planch Medvirkende: Anna, Clara, Johan, Mira, Sarah, Alberte, Christian, Mette, Sofie, Ariel, Klara, Marie, Amund, Jens, Kristina, Malaika & Jeppe
- Mostrar mais