Episódios
-
I humanitära kriser hamnar äldre människor ofta i skuggan. Fördomar och brist på statistik gör insatserna dåligt anpassade till deras specifika behov. Men äldre tillhör ofta de hårdast drabbade grupperna. Och de blir allt fler, även på platser där Läkare Utan Gränser jobbar.
-
Nästan varje dag kommer rapporter om attacker mot sjukvården i någon av världens konflikthärdar. Ännu ett sjukhus förstört. Ännu fler patienter och personal som dödats. Konsekvenserna kan bli långvariga – och påverka samhället på djupet.
-
Estão a faltar episódios?
-
För att kunna behandla en sjukdom måste man veta vad det rör sig om. Ändå har närmare hälften av jordens befolkning ingen eller bara begränsad tillgång till diagnostik – ingenstans inom vårdkedjan är gapet mellan behov och tillgång lika stort. En sjukdom där diagnosen ofta kommer för sent är tuberkulos. I Filippinernas huvudstad Manilla vill Läkare Utan Gränser ändra på det.
-
Vid sidan av det medicinska arbetet har vittnesmålen alltid varit en hörnsten i Läkare Utan Gränsers arbete. En oberoende röst som ekar i tv-soffor och maktens korridorer. En röst som bär vittnesmål om våld och missförhållanden. I dagens värld har den här rösten fått svårare att göra sig hörd.
-
Aldrig tidigare har så många människor befunnit sig på flykt som i dag. Men för många går drömmen om en tryggare och bättre tillvaro i kras. Istället fastnar de i ett kretslopp av våld, utsatthet och juridisk limbo. Ofta med förödande konsekvenser för hälsan.
-
Det handlar om inkludering. Om hållbarhet. Om hänsyn gentemot de människor som är i behov av humanitär hjälp. Inom Läkare Utan Gränser pågår därför arbetet med att involvera lokalsamhällena mer i
insatserna. I Sila i östra Tchad har de tagit över helt. -
Kriget har nu rasat i Ukraina i ett år. Fast egentligen har det pågått sedan 2014 i delar av landet. Läkare Utan Gränser har varit på plats hela tiden och våra medarbetare kan berätta: för människorna som blivit kvar är varje dag en kamp.
-
De kallas försummade sjukdomar. En lista på ett 20-tal diagnoser som varje år drabbar miljontals människor. Gemensamt för sjukdomarna är att de slår mot de fattigaste – och att ytterst lite görs för att komma tillrätta med dem.
-
Larmklockorna ringer allt högre. I östra Afrika och i Sahel riskerar hundratusentals människor att drabbas av akut undernäring. Att förhindra en katastrof är allt annat än enkelt – klimatförändringar, väpnade konflikter och effekterna av coronapandemin skapar enorma utmaningar.
-
Medan Ukraina skjuts sönder och samman försöker befolkningen överleva. Många har sökt sig under jord – till fuktiga källarlokaler eller tunnelbanans övergivna stationer. Läkaren Lisa Searle tillbringade några veckor i Charkivs tunnelbanesystem, tillsammans med tusentals desperata människor. Här är hennes berättelse.
-
Vilka är de mest riskfyllda dagarna i livet? Hälften av dödsfallen bland barn under fem år sker de första dagarna efter födseln. På många platser där Läkare Utan Gränser arbetar saknas högteknologiska lösningar för vård av nyfödda, men mycket kan åstadkommas med relativt enkla insatser.
-
Humanitär hjälp ska gå till de mest sårbara. Men det finns en grupp som hör till de mest marginaliserade men ändå länge hamnat i skymundan –
personer med funktionsnedsättning. Nu vill Läkare Utan Gränser bli bättre på att inkludera dem, både bland personalen och patienterna. -
Brist på kvalificerad vårdpersonal är ett allvarligt hälsohot i många länder. Genom ett nytt utbildningsinitiativ arbetar Läkare Utan Gränser för att öka den medicinska kompetensen i fattiga och krisdrabbade områden.
-
Ökningen av antibiotikaresistens är en ödesfråga som jämförs med klimatet. I Mellanöstern, där krigsskador är vanliga och de utdragna konflikterna sargat många länders sjukvårdssystem, är antibiotikaresistens ett utbrett problem.
-
I Nairobis fattiga och utsatta områden är det sexuella våldet utbrett. Hårdast drabbas barn och tonåringar. Direkt har besökt kliniken Lavender house i hjärtat av slumområdet Mathare, där utsatta kan få stöd och upprättelse.
-
Ormbettsförgiftning dödar 40 gånger så många människor som landminor. De flesta som drabbas bor på landsbygden, där vägen till vård ofta är lång,
-
Nobels fredspris blev startskottet för allas rätt till livräddande läkemedel. 20 år av högljudda påverkansinsatser har bidragit till flera framsteg för människors hälsa. Men kampen är inte över än.
-
Delstaten Cross River i Nigeria är känd för sina gorillor, men har på senaste tiden blivit tillflyktsort för tiotusentals kamerunier som sökt skydd från det upptrappade våldet i Kamerun.
Elin Tjernström kom nyligen hem från sitt fältuppdrag för Läkare Utan Gränser i Cross River. Här kan du höra hennes dagbok.
Artikeln ingick i Läkare Utan Gränser tidning direkt, nummer 3 2019. -
I mars drog den värsta cyklonen i södra Afrikas historia in över staden Beira på Moçambiques kust. Mediernas strålkastarljus har letat sig vidare till andra hörn av världen och akutinsatserna packas ihop. Men cyklonens framfart har lämnat djupa avtryck.
Artikeln ingår i Läkare Utan Gränsers tidning Direkt, nummer 2/2019 -
Indien är hem till flest människor med läkemedelsresistent tuberkulos i världen. Fler patienter måste få tillgång till nya, effektivare mediciner om landet ska få bukt med den galopperande ökningen av resistenta sjukdomsfall.
Artikeln ingår i Läkare Utan Gränsers tidning Direkt, nummer 2/2019 - Mostrar mais