Episódios

  • In de dagelijkse podcast van FC Afkicken bespreken Bart Obbink, Mart ten Have en Mounir Boualin onder meer Ajax dat hun titelkansen moet gaan redden in een kolkende Euroborg, PSV dat vol vertrouwen het opneemt tegen Heracles, de transferspeculaties rondom Feyenoord, de degradatiestrijd onder hoogspanning en de mogelijke kanshebbers op die laatste plekken in de Europese play-offs!

    (0:50) Niks mooiers dan de KKD play-offs

    (4:00) Ajax moet hun titelkansen gaan redden in een kolkende Euroborg

    (10:32) PSV vol vertrouwen tegen Heracles

    (18:35) RKC gaat vechten voor lijfsbehoud in de Kuip

    (23:40) een verdere blik op de degradatiestrijd & Europese play-offs

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • In het noorden van Engeland, tussen regenwolken en herinneringen aan betere tijden, streek op een winterse dag in 2019 een man neer die eerder alleen in de grote voetbalhoofdsteden thuis leek te horen. Carlo Ancelotti – Champions League-winnaar, speler bij Milan, coach van sterren – werd plots het gezicht van Everton. Een ‘Hollywood-manager’ voor een club die zijn script al jaren kwijt was.

    Zijn entree voelde als een droom. Op Tweede Kerstdag viel het licht nét iets zachter over Goodison Park. Het publiek stond, het geloof werd herboren, en Dominic Calvert-Lewin kopte de eerste overwinning onder de nieuwe coach binnen als openingszin van een verhaal vol verwachting. Ancelotti bracht rust, status en hoop. Geen revolutionair voetbal, maar herkenbaarheid. Hij liet clubiconen als Ferguson en Unsworth aan boord en sprak niet van titels, maar van arbeid.

    En toen kwam die transferzomer. James Rodríguez volgde hem blind, Allan bracht evenwicht, Doucouré injecteerde kracht. Everton begon te draaien als een elftal dat eindelijk wist wat het wilde zijn. Ze wonnen bij Tottenham, scoorden vier tegen Brighton en stonden plots bovenaan. Geen publiek, maar wel passie. Zelfs het clublied ‘Spirit of the Blues’ werd onverwachts een hit – Everton was weer even een gevoel.

    Maar waar de opmars begon met vuur, doofde het uit in gelijke spelen. Zelfs de historische overwinning op Anfield – de eerste deze eeuw – kon de sluimerende teleurstelling niet maskeren. Tien punten meer dan het jaar ervoor, maar slechts tiende. Europa bleef buiten bereik. En Ancelotti, meester in het elegant verlaten van het podium, fluisterde plots naar Madrid dat hij wel terug wilde. Drie dagen later stond hij daar alweer. Goodison Park was niet vergeten, maar wel verruild.

    Soms zoek je glorie in grandeur. Soms in eenvoud. En ergens daartussen stond Ancelotti, in zijn lange jas langs de lijn, als een man die geloofde dat schoonheid ook in Everton kon wonen – al was het maar voor even

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Estão a faltar episódios?

    Clique aqui para atualizar o feed.

  • In de dagelijkse podcast van FC Afkicken bespreken Bart Obbink, Jean Paul Rison en Lars van Velsum onder meer de downfall van Ajax, Barcelona die een spectaculaire El Clásico wint en daardoor de titel binnen handbereik heeft, Geertruida die alweer op de weg naar de uitgang is bij Leipzig, de stunt van Den Bosch tegen Cambuur, Fortuna dat niet mee kan doen aan de Europese play-offs, een gedegradeerde trainer die Cercle Brugge moet redden en Xherdan Shaqiri die zijn jeugdliefde FC Basel kampioen maakt!

    (0:55) de downfall van Ajax

    (10:05) Barcelona wint een spectaculaire El Clásico en kan de titel ruiken

    (21:20) Geertruida mag alweer weg bij Leipzig

    (26:00) de promotie/degradatie play-offs zijn begonnen!

    (29:38) Fortuna doet niet mee aan de play-offs Europees voetbal

    (36:30) degradeerde trainer moet Cercle van degradatie behouden

    (41:30) Shaqiri maakt Basel kampioen

    In de podcast verwijzen Bart, Jean Paul en Lars naar:

    Het kampioensfeest van Basel: https://x.com/eurofootcom/status/1921857044195250265

    Het opstootje tussen Nilis en Vreven bij Patro Eisden tegen Lokeren: https://x.com/DAZN_BENL/status/1921599026257969489

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Onder het vale licht van een lege koelkast, tussen het waterige ontbijt en de knagende stilte van onbetaalde rekeningen, besloot een jongen van zes dat hij zijn moeder zou redden. Geen woorden, geen drama. Gewoon een belofte, ingeslikt bij een bord met brood en verdunde melk. Zijn naam was Romelu Lukaku. En vanaf dat moment was zijn missie helder als glas: profvoetballer worden. Niet voor roem, niet voor geld. Maar voor haar.

    De weg liep via gravelvelden, te grote schoenen, en wedstrijden waar andere ouders hem betichtten van liegen over zijn leeftijd. Maar zijn antwoord zat niet in discussies, het zat in doelpunten. Zesenzeventig in één seizoen, gespeeld op een mix van wilskracht, rauwe kracht en een honger die je niet kon trainen. Toen hij op zijn dertiende een weddenschap met zijn trainer won — 25 goals voor december, anders weer op de bank — poetste diezelfde trainer niet alleen busjes, maar ook zijn vooroordelen.

    Op zijn zestiende verjaardag tekende hij bij Anderlecht. Op datzelfde moment, ergens daarboven, glimlachte zijn opa misschien wel. De man die hem vroeg: “Zorg jij goed voor mijn dochter?” En Romelu, die op dat moment nog niet wist dat die vraag geen hoop maar urgentie in zich droeg, hield woord. In de jaren die volgden scoorde hij titels, doelpunten, transfers. Maar belangrijker: hij scoorde rust. Geen ratten meer in huis, geen pannen zonder eten, geen stress in de ogen van zijn moeder.

    Bij Anderlecht groeide hij uit tot het monster in de zestien. Te snel, te sterk, te vastberaden. Geen verdediger kon hem houden. Hij sprintte, denderde, tilde zijn ploeg naar landstitels. Hij vertrok naar Londen, waar Chelsea hem binnenhaalde als een fenomeen in wording. Later volgden Manchester, Milaan, Rome. Maar het mooiste verhaal had hij al geschreven, lang voor de stadions volstroomden en de camera’s flitsten.

    In de podcast verwijzen Mart en Jean-Paul naar:

    Zijn stuk in The Players' Tribune: https://www.theplayerstribune.com/articles/romelu-lukaku-ive-got-some-things-to-say

    Zijn eerste goal tegen Zulte Waregem: https://www.youtube.com/watch?v=KuJVvAs_hYY&ab_channel=RSCAnderlecht

    Goal tegen Anderlecht: https://www.youtube.com/watch?v=0nT4A-uvTuQ&ab_channel=Bol%C3%A3oSilvio

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • In de dagelijkse podcast van FC Afkicken bespreken Mart ten Have, Jean Paul Rison en Lars van Velsum onder meer PSV dat een comeback maakt tegen Feyenoord en daardoor de kansen op de titel ziet vergroten, Ajax dat daarentegen verliest van NEC, Utrecht dat voor het eerst dit seizoen een uitwedstrijd verliest en de play-offs voor promotie die vanavond beginnen!

    (01:25) De grote Noa Lang-show

    (13:30) Ajax is te zenuwachtig

    (28:05) Coach van het Jaar

    (31:25) Utrecht profiteert niet van verlies Feyenoord

    (36:40) Gaat RKC nog zestiende worden?

    (43:05) adidas: Wie support je tijdens de play-offs?

    Coach van het Jaar

    Je kan je nog steeds inschrijven voor onze subleague in Coach van het Jaar!

    Kijk op: https://www.coachvanhetjaar.nl/subleagues/33921/FC_AFKICKEN

    Deze aflevering wordt gemaakt in samenwerking met adidas #yougotthis

    De missie van adidas is om gelijkheid en inclusie te stimuleren door sport toegankelijk te maken voor iedereen, ook community's die er minder mee in aanraking komen. Kijk voor meer informatie op hun website: https://www.adidas.nl/go/campaign/impact/people

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • 8 maart 2015. De Kuip gonst, maar met weinig hoop. PSV staat bovenaan, ongenaakbaar, met Depay, Wijnaldum, Luuk de Jong. Feyenoord? Kwakkelend. Geen grote verwachtingen. Maar wat niemand weet: dit wordt de wedstrijd van Anass Achahbar.

    De kleine spits, geboren in Den Haag, jarenlang gezien als groot talent, krijgt onverwacht het vertrouwen van Fred Rutten in de spits. Geen Kazim. Achahbar — 21 jaar, veelbelovend, maar nog altijd wachtend op zijn moment.En dan: minuut 59. Een lange bal, net in de zestien. In één vloeiende beweging neemt hij hem op de slof. BOEM. Dwars door alles heen. Zo zuiver. Zo onverwacht. 1-0. De Kuip ontploft.

    Nog geen vijf minuten later doet hij het wéér. Bal stuit op, hij neemt ‘m aan op de borst en haalt uit. Geen twijfel, geen aarzeling. Tweede goal. 2-0. Tegen de toekomstige kampioen. In een wedstrijd waar niemand op hem had gerekend, draagt Achahbar Feyenoord op zijn schouders.PSV komt terug tot 2-1, maar Feyenoord houdt stand. Een gigantische overwinning. Een breekijzer voor de eindspurt. En in het oog van de storm: een spits die jarenlang de belofte was, en hem op deze ene avond helemaal inloste.

    Voor Achahbar bleef het moment uniek. Geen vaste waarde, geen lange carrière in de top. Maar in De Kuip leeft die avond voort.

    Een jeugdige jongen. Tegen de koploper. In het hol van de leeuw.

    En op 8 maart 2015? Was het stadion van hem.

    Anass Achahbar. Een naam, een middag.

    In de podcast verwijzen Neal en Kenneth naar:

    De samenvatting van de wedstrijd: https://www.youtube.com/watch?v=qzDHmU5g3lQ&ab_channel=ESPNNL

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • In de dagelijkse podcast van FC Afkicken bespreken Neal Petersen, Kenneth Lentze en Mart Lieder onder meer de halve finales van de Europa League en Conference League, het aankomende Eredivisieweekend met de kraker tussen Feyenoord en PSV, Ajax dat kampioen kan worden en het overige voetbalnieuws!

    (01:05) Veel doelpunten, maar weinig spektakel in Manchester

    (06:25) Noorse sprookjesboek dicht

    (13:15) Nog een Engelse ploeg ineen Europese finale

    (18:55) Antony weer belangrijk voor Betis

    (25:05) Feyenoord kan titelstrijd beslissen

    (41:15) Coach van het Jaar

    (42:25) Ajax moet winnen tegen NEC

    (47:40) Xabi Alonso naar Real Madrid en Emegha geniet interesse van Chelsea

    (50:20) Goes wordt gesteund door GAE-spelers

    Coach van het Jaar

    Je kan je nog steeds inschrijven voor onze subleague in Coach van het Jaar!

    Kijk op: https://www.coachvanhetjaar.nl/subleagues/33921/FC_AFKICKEN

    In de podcast verwijzen Neal, Kenneth en Mart naar:

    COPA90 documentaire over Bodø/Glimt: https://www.youtube.com/watch?v=Lusc8gJC7Kc

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • 2012. Een tiener uit Marokko laat de wereld met open mond achter. Hachim Mastour, slechts 14 jaar oud, wordt online een fenomeen. Zijn dribbels, zijn flair, zijn panna’s — alles lijkt rechtstreeks uit FIFA Street te komen. AC Milan haalt hem binnen als een toekomstig wereldster.

    YouTube mixtapes gaan viraal. Tricks op volle snelheid, elastico’s, no-look passes. Hachim is geen speler, maar een show. Nike zet hem onder contract, en zelfs Neymar en Ronaldinho spreken hun bewondering uit.Maar het echte werk is anders dan een highlight reel. Bij AC Milan komt hij nooit tot een officieel debuut in de Serie A. Hij traint met de sterren, wordt de jongste Marokkaanse international ooit, maar iets ontbreekt. Timing? Fysiek? Focus? Misschien alles een beetje.

    Hij zwerft. Malaga, PEC Zwolle, Reggina, Carpi. Steeds weer flitsen van talent, maar nooit de explosie. De hype was groter dan de speler. De druk, het wachten, het gewicht van verwachtingen — het vreet aan hem.Wat rest is een naam met een cultstatus. Geen prijzen, geen doelpuntenrecords. Maar wél: Een belofte die nooit werd ingelost, maar nooit vergeten wordt.

    Hachim Mastour werd beroemd voor hij prof werd — en raakte daarna zichzelf kwijt in de schaduw van zijn eigen hype.

    Soms is talent niet genoeg. Maar niemand zal ooit vergeten wat hij kon zijn.

    In de podcast verwijzen Bart en Lars naar:

    De RedBull reclame met Neymar en Mastour: https://www.youtube.com/watch?v=LCl2UH00fhA&ab_channel=RedBull

    Zijn presentatie bij PEC Zwolle: https://www.youtube.com/watch?v=OXDDxD3pQks&ab_channel=PECZwolle

    De compilatie van zijn tijd bij PEC Zwolle: https://www.youtube.com/watch?v=zPLSDKqX5fw&ab_channel=AllenBarnes

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • In de dagelijkse podcast van FC Afkicken bespreken Bart Obbink, Lars van Velsum en Rypke Bakker onder meer PSG dat ten koste van Arsenal naar de CL-finale gaat, de halve finales van de Europa League en de Conference League, de nieuwe koers van Vitesse, de bijzondere clausule van Mitch Apau, de transfergeruchten rondom Kevin de Bruyne en de Premier League-interesse in Troy Parrott!

    (1:12) PSG ten koste van Arsenal naar de CL-finale

    (15:50) De halve finales in de Europa League en Conference League

    (19:15) Vitesse op de Duitse tour

    (24:00) De bijzondere clausule van Mitch Apau

    (24:45) Liverpool benadert De Bruyne

    (26:00) Parrott kan naar de Premier League

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Op 14 april 2009 werd Stamford Bridge het toneel van een voetbalopera die alle wetten tartte. Chelsea en Liverpool, twee Engelse grootmachten, schreven samen een hoofdstuk dat niet alleen de statistieken vulde, maar ook de harten van miljoenen fans beroerde. Een kwartfinale die begon met een 3-1 voorsprong voor Chelsea, eindigde in een 4-4 spektakelstuk dat de essentie van de Champions League belichaamde.

    Liverpool, zonder hun aanvoerder Steven Gerrard, begon met een vurige vastberadenheid. Fábio Aurélio brak het ijs met een vrije trap die niet alleen de muur, maar ook de logica tartte — listig, laag, en recht door het hart van Chelsea. Xabi Alonso volgde met een penalty: koud als staal. Binnen 30 minuten stond het 0-2, en de spanning was om te snijden. Chelsea wankelde, maar vond hernieuwde energie in de tweede helft. Didier Drogba, Alex en Frank Lampard brachten de thuisploeg terug in de wedstrijd, waardoor de stand op 3-2 kwam.Toch gaf Liverpool niet op. Een van richting veranderd schot van Lucas Leiva en een krachtige kopbal van Dirk Kuyt brachten de stand op 3-4. Maar het was opnieuw Lampard die, met zijn tweede doelpunt van de avond, de eindstand op 4-4 bracht en Chelsea naar de halve finale loodste.

    Deze wedstrijd was meer dan een scoreverloop; het was een demonstratie van veerkracht, passie en de onvoorspelbaarheid van voetbal op het hoogste niveau. Beide teams toonden hun karakter, en het publiek werd getrakteerd op een avond die nog lang in het geheugen gegrift zou staan.

    In de geschiedenisboeken van de Champions League blijft deze confrontatie een baken van wat voetbal kan zijn: onvoorspelbaar, emotioneel en onvergetelijk. Een herinnering aan een avond waarop twee titanen elkaar tot het uiterste dreven en de wereld toonden waarom we van dit spel houden.

    In de podcast verwijzen Bart en Mart naar:

    De samenvatting van de wedstrijd: https://www.youtube.com/watch?v=gSLocVDsnDA&ab_channel=ChelseaFootballClub

    De FCA Short over Nicolas Anelka: https://open.spotify.com/episode/0acoUAETsIB7h6GNKhe93B?si=8d519df5a2794d3f

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • In de dagelijkse podcast van FC Afkicken bespreken Bart Obbink, Mart ten Have en Lars van Velsum onder meer de fantastische halve finale strijd tussen Inter en Barcelona, de ontmoeting tussen PSG en Arsenal van vanavond, de nieuwe trainer van PEC Zwolle, AZ dat niet akkoord gaat met de straf voor Goes en de mogelijk gespotte Dusan Tadic op de Toekomst!

    (0:30) De beste halve finale in de CL ooit!

    (18:30) Vooruitblikken op PSG-Arsenal

    (22:00) De nieuwe trainer van PEC Zwolle

    (25:18) AZ niet akkoord met straf Goes

    (28:05) Tadic undercover op de Toekomst?

    In de podcast verwijzen Bart, Mart en Lars naar:

    De nieuwste aflevering De Eerste De Beste: https://open.spotify.com/episode/0AgSALPFJ3Tp3y5H6zXGhD?si=VrNzSYBpTB-wHHGQPY7Lag en op YT: https://youtu.be/4dVE1gtuXpI?si=yj0kg39CHCb8uoqB

    Het interview van Ziggo Sport met Dumfries: https://youtu.be/9YiMQiJT1nI?si=fYzQIxuxdyKoiHHS

    Het juichen van de CBS-analisten bij de 3-3: https://x.com/CBSSportsGolazo/status/1919866386966302950

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Er zijn stadions waar je als voetballer passeert, en stadions waar je jezelf herschept. In de Volkswagen Arena, ver weg van de schijnwerpers van Stamford Bridge of het Etihad, vond Kevin De Bruyne niet alleen speeltijd—hij vond zijn stem. Tussen de mistige avonden in Bremen en de industriële windvlagen van Wolfsburg, groeide een jongen uit Drongen uit tot een generaal. Niet van de harde woorden, maar van het onvermijdelijke resultaat.

    Chelsea liet hem komen, Chelsea liet hem gaan. Mourinho zag de potentie, maar vertrouwde het niet. Klopp zag het ook, maar greep mis. Wolfsburg greep door. En Duitsland kreeg een Belg die met passes sneed als een scalpel, die de wetten van ruimte en tijd hertekende met het gemak van een leraar die zijn klas een lesje geeft. In een competitie vol krachtpatsers werd hij de fijnschilder. Zijn naam verscheen niet alleen op het scorebord, maar in de looplijnen van elke aanval. Hij werd geen speler in het team – hij wás het team.

    Maar schoonheid is zelden zonder scherpte. In Frankfurt verloor hij zichzelf voor even in een vloek die wereldwijd rondging – “Give me the ball, you motherfucker!” Geen excuus, wel verklaarbaar. Want voor De Bruyne was winnen nooit een optie. Het was een eis. Of het nu ging om een voorzet op Bendtner tegen Bayern, een pegel tegen Lille of het dirigeren van een Europa League-campagne – hij wilde altijd meer. En meestal kreeg hij het ook.

    De DFB-Pokal-finale tegen Dortmund werd zijn pièce de résistance. Een flits, een versnelling, een schot in de korte hoek. Geen showman, maar een artiest die precies wist wanneer het doek moest vallen. Speler van de wedstrijd, Pokalheld, en tot slot: Voetballer van het Jaar. Niet in België, niet bij City – maar in Duitsland. Daar waar zijn roeping voor het eerst werd gehoord.

    Toen hij voor 76 miljoen richting Manchester vertrok, lieten de Wolfsburgers niet zomaar een middenvelder gaan. Ze namen afscheid van een visionair die hun stadion tot zijn atelier had gemaakt. Kevin De Bruyne was Wolfsburg. En sommige schilderijen hang je niet op – die draag je met je mee.

    In de podcast verwijzen Bart en Jean-Paul naar:

    De DFB Pokal finale tegen Bayern München: https://www.youtube.com/watch?v=fhpBnrielvM&ab_channel=VfLWolfsburg

    De FCA Short over Dzeko en Grafite: https://open.spotify.com/episode/7aWj9HISiF9f029t3cNbGg?si=GQxp5xPNTVWvyNWRXxNwvA

    De FCA Short over Bas Dost: https://open.spotify.com/episode/5NO7DcysQcG9pVpGguD4cA?si=6CqaO4utT1i0iy9IApXCSw

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • In de dagelijkse podcast van FC Afkicken bespreken Bart Obbink, Mart ten Have en Jean Paul Rison onder meer mogelijke stap van David Hancko naar Al Nassr, Ajax en PSV die op zoek zijn naar nieuwe backs, het vertrek van Trent Alexander-Arnold bij Liverpool, de transfervrije komst van Davy van den Berg bij Utrecht, Dani de Wit als mogelijke opvolger van Sem Steijn bij Twente en de voorbeschouwing op Inter-Barcelona!

    (0:30) Bart's uitje naar Artis

    (3:27) Hancko kan naar de zandbak

    (12:10) Ajax & PSV druk op zoek naar nieuwe backs

    (20:07) adidas #yougotthis

    (22:18) Justice for Trent!

    (29:10) Davy van den Berg transfervrij naar Utrecht

    (32:50) zou Dani de Wit een goede opvolger zijn van Sem Steijn?

    (36:12) We kunnen niet wachten op Inter-Barca

    Deze aflevering wordt gemaakt in samenwerking met adidas #yougotthis

    De missie van adidas is om gelijkheid en inclusie te stimuleren door sport toegankelijk te maken voor iedereen, ook community's die er minder mee in aanraking komen. Kijk voor meer informatie op hun website: https://www.adidas.nl/go/campaign/impact/people

    In de podcast verwijzen Bart, Mart en Jean Paul naar:

    De FCA Short over Engelse spelers bij Real Madrid: https://open.spotify.com/episode/0eOHBvIxwROcqCas3MukrY?si=tHbk8e6XT-Spmdb7I7VBkA

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Madrid. Het witte shirt. Het heiligdom van de Bernabéu. Voor velen een droom. Voor enkelen: werkelijkheid. En voor een handvol Engelsen? Een hoofdstuk dat klinkt als een mythe.

    Laurie Cunningham schrijft geschiedenis. Niet alleen als Engelsman, maar als pionier. Sierlijk, stijlvol — een danser tussen Spaanse verdedigers. Hij opent de poort in 1979.

    Dan de jaren ‘90. Steve McManaman. Op de flank, met zijn golvende haren en roekeloze dribbels. Een outsider, maar ook een winnaar. Twee keer de Champions League. Geen grote woorden, maar grote daden.

    David Beckham. 2003. Galáctico. De perfecte vrije trap. Het gezicht van een tijdperk. In een elftal vol ego's kiest hij voor arbeid, voor passie. Een Engelse gentleman in een Spaanse arena. En met hem groeit de mythe.

    Michael Owen. Sneller dan zijn schaduw, maar ook sneller verdwenen. Gouden Schoen, zilveren indruk. Zijn moment kwam, zijn moment ging.

    Jonathan Woodgate. De verdediger met een tragisch randje. Geblesseerd bij aankomst, rood bij zijn debuut. Maar ook: een doelpunt, een comeback, applaus in Bernabéu. Soms is tragiek de mooiste vorm van herinnering.

    En dan: Jude Bellingham. 2023. Jong, maar onverschrokken. Zijn debuut? Een aankondiging. Zijn goals? Een belofte. Hij is geen passant — hij is het nieuwe gezicht van Real. Engelser dan fish & chips, maar Spaans als flamenco op volle kracht.

    Zij kwamen, zij zagen, zij veranderden. Sommigen voor even, enkelen voor altijd. Engelsen in het wit. Een zeldzaam verhaal vol klasse, strijd, en koninklijke dromen.

    En nu, Trent Alexander-Arnold.

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • In de dagelijkse podcast van FC Afkicken bespreken Bart Obbink, Mart ten Have en Jean Paul Rison onder meer Wouter Goes die tóch weer een hoofdrol opeiste bij Go Ahead Eagles - AZ, Earnest Stewart in Duitsland, schrik en commotie bij N.E.C. - Willem II, Excelsior dat promoveerde en de eerste prijs van Harry Kane!

    (0:00) Intro

    (2:39) Goes eist weer hoofdrol op bij GAE - AZ

    (13:35) Stewart in Duitsland, terwijl PSV gemakkelijk wint

    (19:21) Feyenoord doet goede zaken richting topper

    (23:27) Sem Steijn en Sparta - FC Twente

    (24:38) Coach van het Jaar

    (27:36) Excelsior promoveert naar de Eredivisie

    (29:42) N.E.C. - Willem II

    (35:15) Harry Kane pakt een prijs!

    (36:36) De Tweede Bundesliga

    Coach van het Jaar

    Je kan je nog steeds inschrijven voor onze subleague in Coach van het Jaar!

    Kijk op: https://www.coachvanhetjaar.nl/subleagues/33921/FC_AFKICKEN

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • 2003. Een tengere jongen van 16 jaar verruilt de jeugdopleiding van FC Barcelona voor Arsenal. Zijn naam: Francesc Fàbregas Soler — Cesc voor vrienden en vijanden. Arsène Wenger ziet in hem geen talent, maar een toekomstig leider.

    Hij groeit snel. Té snel. In 2004 wordt hij de jongste Arsenal-speler ooit in een officiële wedstrijd. In 2005 wint hij de FA Cup. En nog geen jaar later wordt hij de regisseur van het middenveld, terwijl grote namen vertrekken. Vieira weg? Geen probleem. Cesc staat op.

    Visionair. Dodelijk precies. Ontwapenend volwassen. Zijn passing is poëzie, zijn spelinzicht is dat van een 30-jarige. En hij is pas 19. Seizoen na seizoen groeit hij. Niet als bijrol, maar als hoofdrolspeler.2008. Slechts 21 jaar oud — en al aanvoerder van Arsenal. Een ongekende verantwoordelijkheid, maar Fabregas draagt het shirt met trots. Hij sleept een jong team door wedstrijden, vaak letterlijk. Goals, assists, tackles. Alles.

    Maar het sprookje kent ook twijfel. Arsenal blijft maar net misgrijpen: tweede, derde, halve finale. En in Fabregas groeit het verlangen naar huis. Naar Camp Nou. Naar Catalonië.In 2011 komt het onvermijdelijke afscheid. Barcelona klopt aan — en Cesc gaat. Niet omdat hij faalde, maar omdat hij alles gaf. Acht seizoenen, 303 wedstrijden, 57 goals, 92 assists.Hij was het gezicht van een generatie. Geen prijzenkast vol bekers, maar een legacy van loyaliteit, schoonheid en strijd. Cesc Fabregas was Arsenal. En Arsenal bleef in hem, altijd.

    In de podcast verwijzen Bart en Jean-Paul naar:

    Zijn goal tegen AC Milan: https://www.youtube.com/watch?v=XfZp0gQ6je4&ab_channel=Arsenal

    Zijn goal tegen Spurs: https://www.youtube.com/watch?v=_3DaV_xn5xc&ab_channel=BoughProductions

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • In de dagelijkse podcast van FC Afkicken bespreken Bart Obbink, Mart Lieder en Jean Paul Rison onder meer de overwinning van Manchester United op Athletic Bilbao, Tottenham dat het ondanks de winst op Bodø/Glimt moet waken voor een comeback volgende week, het aankomende Eredivisieweekend waarin PSV kan profiteren van het puntenverlies van Ajax en Arjen Robben die zijn trainerscarrière gestart is bij de club waar hij zoveel liefde voor heeft!

    (01:05) United met één been in de finale

    (09:15) Comeback van de Noren?

    (12:20) adidas: Beste support in de Eredivisie

    (13:45) Antony weer belangrijk voor Betis

    (16:50) Lelijke Conference League

    (19:35) Coach van het Jaar

    (20:30) De uitstraling van Wouter Goes

    (23:55) PSV mag geen misstap maken tegen Fortuna

    (26:15) Heracles wil niet verliezen tegen Feyenoord

    (28:40) Papa Steijn tegen Sem Steijn

    (30:30) Arjen Robben start trainerscarrière bij Groningen

    Coach van het Jaar

    Je kan je nog steeds inschrijven voor onze subleague in Coach van het Jaar!

    Kijk op: https://www.coachvanhetjaar.nl/subleagues/33921/FC_AFKICKEN

    Deze aflevering wordt gemaakt in samenwerking met adidas #yougotthis

    De missie van adidas is om gelijkheid en inclusie te stimuleren door sport toegankelijk te maken voor iedereen, ook community's die er minder mee in aanraking komen. Kijk voor meer informatie op hun website: https://www.adidas.nl/go/campaign/impact/people

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • 31 januari 2013. De voetbalwereld houdt even zijn adem in. David Beckham, het stijlicoon, de vrije-trapspecialist, de wereldreiziger, tekent een contract bij Paris Saint-Germain. Niet voor het geld, zo zegt hij — zijn salaris gaat volledig naar een goed doel. Hij is 37. Maar nog altijd puur klasse.

    Na Manchester, Madrid, LA en Milaan is Parijs zijn laatste halte. Een stad van licht, mode en flair — perfect passend bij Beckham’s imago. Maar hij komt niet als marketingstunt. Hij komt als leider. Als veteraan tussen jonge sterren als Zlatan Ibrahimović, Thiago Silva en Marco Verratti.

    Eind mei wint PSG de Ligue 1. De eerste Franse landstitel sinds 1994. En Beckham? Die staat erbij, tranen in de ogen, bij zijn laatste thuiswedstrijd. Hij draagt de aanvoerdersband, speelt met precisie, krijgt een staande ovatie bij zijn wissel — en barst in tranen uit.

    Einde scène. Na de wedstrijd kondigt hij aan dat hij met pensioen gaat. Geen afscheidsronde, geen terugkeer. Beckham stopt op het hoogst haalbare: als kampioen, als gentleman, als legende.

    In Parijs kreeg zijn carrière het slot dat het verdiende. Chic, stijlvol en vol emotie. Beckham gaf nog één keer alles — en nam afscheid met klasse.

    Merci, David.

    In de podcast verwijzen Mart en Kenneth naar:

    De samenvatting van de laatste wedstrijd van Beckham, tegen Brest: https://www.youtube.com/watch?v=VKT2C4mL7PE&ab_channel=Ligue1McDonald%E2%80%99s

    Zijn aankondiging bij PSG: https://www.bbc.com/sport/football/21281665

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • In de dagelijkse podcast van FC Afkicken bespreken Mart ten Have, Lars van Velsum en Alex Mazereeuw onder meer de Denzel Dumfries-show tegen Barca, de vele spelers die gaan vertrekken bij PSV, de gecancelde overgang van Carlo Ancelotti naar Brazilië, de interesse van Leverkusen in Farioli en Ten Hag en de halve finale duels in de Europa League!

    (0:30) De meest zwetende bank van Nederland

    (2:20) De Denzel Dumfries-show tegen Barca

    (14:30) Veel spelers richting de uitgang bij PSV

    (26:35) Don Carlo niet naar de Copacobana

    (29:20) Leverkusen heeft interesse in Farioli en Ten Hag

    (33:45) Korte blik op de Europa League

    In de podcast verwijzen Mart, Lars en Alex naar:

    Het interview van Denzel Dumfries bij CBS: https://youtu.be/r3qfYTjZyqM?si=nT3NqbyzHrT_nDnb

    De Eerste De Beste-podcast van woensdag 30 april: https://open.spotify.com/episode/4xrDXsJ9UgQOwEU0NSF5By?si=0YhTm-SjRxqBjrQS2DKkYA en op YouTube: https://youtu.be/9BsyOANyqm0?si=ayF8cCIyxl1Fpwlf

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.

  • Aan de voet van de Pyreneeën, waar bergen het Baskenland omarmen en de wind verhalen van trots en verzet meedraagt, ligt een club die weigert mee te draaien in het circus van miljoenen. Athletic Club is geen gewone voetbalclub. Het is een overtuiging. Een manier van leven. Waar elders met dollars wordt gebouwd, timmert men in Bilbao met bloed, grond en geschiedenis.

    Sinds 1912 wordt hier een ongekende regel nageleefd: alleen wie Baskisch is — door geboorte of door opvoeding — mag het rood-witte shirt dragen. Geen uitzondering, geen uitvlucht. Geen buitenlandse blikvangers, maar jongens uit de buurt. Geen wereldsterren gekocht, maar karakters gekweekt. In Lezama, een bescheiden trainingscomplex net buiten de stad, wordt voetbal geen truc, maar een traditie.

    De gevolgen? Een kleinere vijver om uit te vissen. Een hogere druk op elke generatie. Maar ook: een team dat meer is dan een elftal. Het is familie. Van Muniain tot Simón, van Laporte tot Nico Williams — elk van hen is geen product, maar erfgoed. En als de tribunes van San Mamés zingen, dan zingen ze voor zichzelf. Voor zonen van hun eigen grond.

    De wereld is veranderd. Clubs vervellen elk jaar tot nieuwe versies van zichzelf. Maar Athletic Club bleef zichzelf. Zelfs toen geld lonkte, sterren vertrokken, en de trofeeën uitbleven. Zelfs toen Real Sociedad het opgaf, hield Bilbao vast. Want hier wint niet alleen het team — hier wint het principe.Sommige clubs kopen geschiedenis. Athletic Club schrijft het, generatie na generatie. En zolang het Baskenland ademt, zal het rood-wit van Bilbao nooit te koop zijn. Want sommige voetbalverhalen zijn te heilig om te verkopen.

    In de podcast verwijzen Bart en Neal naar:

    Het artikel op VI PRO van Jan Willem Spaans over Athletic Club: https://www.vi.nl/pro/az-opponent-athletic-doet-alles-anders-ons-werk-begint-als-spelers-negen-jaar-zijn

    Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.