Episódios
-
We’re getting down and dirty och pratar helt ohämmat om PENGAR! För det är inget man gärna diskuterar i vanliga fall, trots att man verkligen skulle behöva. Vad händer med ekonomin när den ena föräldern tar större delen av föräldraledigheten, och hur ska man rättvist dela upp VAB och deltidsanställning? Medan den enes karriär går som tåget, ökar löneskillnaden till den som är hemma med barn för var dag som går. Hur tar man upp ämnet med sina partner, hur ska man räkna ut vad som är en rimlig ersättning och hur ska man rent praktiskt kompenseras? Och sist men kanske störst, har du ditt frihetskapital redo? Emma Persson, privatekonomisk expert, ger dig alla ekonomitips du som mamma kan tänkas behöva för att sitta säkert i båten. Missa ej!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Man vill ju vara godheten själv som förälder, men när övergår viljan att att vara sams – eller till och med vänner, till något som inte direkt är positivt för vare sig barnet eller föräldraskapet? Dagens curlande föräldrar, som alla strävar efter den bästa och mest pedagogiska föräldrarollen, är det den ultimata vägen att gå? Måste man vara konsekvent i allt man gör och hur (och kanske när) argumenterar man med ett barn? Och ska man vara schyrremamman som tillåter tv-spel som egentligen inte alls känns okej, bara för att bästisarna får spela? Oj, oj, oj, vi behöver hjälp och träffar psykolog och psykoterapeut Liv Svirsky som reder ut begreppen åt oss.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Estão a faltar episódios?
-
Många känner väl till att ens lilla bebis kan få ett platt huvud om de ligger för mycket på rygg, men när och hur och ska man börja jobba med det här dilemmat? Spädisar ligger ju med sneda halsar och kobenta lemmar i mammas mage, men hur gör vi när småttingarna gör detsamma utanför magen? Kan man lära sin lilla guldklimp att krypa, eller ännu hellre – gå, lite tidigare? Och kan barnets motorik som liten säga något om ditot som vuxen? (Spoiler alert: JA!) Häng med när vi träffar fysioterapeuten och barnspecialisten Johanna Dahl Sudin som berättar om detta och mycket mer!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Först funderade vi över varför barnen aldrig tycks lyssna när man pratar med dem, sedan gick tankarna över till huruvida det är sannolikt att alla ens barn eventuellt kan lida av hörselnedsättning. Men efterhand insåg vi att nej, de är bara inte ett smack intresserade av att höra på oss. (Än mindre villiga att göra som vi säger!) Så vad gör man då? Jo, då poddar man med psykolog och psykoterapeut Liv Svirsky som har svar på alla våra funderingar, och dessutom levererar lösningar i form av kosekvenstänk, farmors lag och ett detaljerat poängsystem! Låter det krångligt? Inte alls, tryck play så ska dimman skingras!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Komplikationer med högt blodtryck och även havandeskapsförgiftning under graviditeten innebär ibland att man får sjukdomar senare i livet. Men först, vilka drabbas av dessa komplikationer och går de att förebygga? Varför löper dessa kvinnor större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar senare, och kan även barnet drabbas på något sätt? Vems ansvar är det hålla koll på dessa kvinnor efter förlossning och vad är det för en tingest var kvinna bör ha där hemma? Vi träffar Ellika Andolf, professorn och överläkaren som har forskat kring just detta!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur troligt är det att vattnet går på Ica? Vad är en förvärk egentligen och betyder det att man snart ligger på förlossningen? Det finns nog inte ett obehagligare ord än slempropp, men tydligen kan den vara bra att ha koll på. Hinnsvepning, kan det vara något? Hur troligt är det att man föder på sitt beräknade datum och en färdknäpp, bra eller anus på den? Vi grottar in oss i alla detaljer kring slutet av graviditeten med härliga chefbarnmorskan Kristina Müller från BB Stockholm Family City. Går du i väntans tider? Då är lyssning ett måste!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det har varit en hel del snack om framför allt bristningar i underlivet i samband med förlossning, på sistone. Tur det, för det här måste vi prata mer om! Kan man förebygga förlossningsskador, och varför uppstår de ens? Vad händer om oturen är framme, kan man lita på att man blir rätt undersökt och omhändertagen? Och hur vet man om allt är okej efteråt, och är det normalt med läckage om man har fött barn? Vi poddar med Olof Stephansson, förlossningsläkare, docent och sakkunnig vid socialstyrelsen – en oerhört engagerad och kunnig person. Lyssna!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Måste man ha plöjt varenda barnpsykologibok för att bli en bra förälder nuförtiden? Vi träffar David Eberhard, överläkare i psykiatri och författare, och frågar om dagens press på ett perfekt föräldraskap. Hur ska man styra rätt bland olika meningar om anknytning, beröm, bråk och skrik? Hur ska man berömma sitt barn utan att göda ett bekräftelsebehov, är det okej att lämna sin bebis med en barnvakt, och vilket trauma uppstår om man råkar höja rösten mot barnet? Missa inte detta!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Hur påverkas ett barns vardag av en dålig familjeekonomi? Märker ett barn av den ansträngda ekonomin och ska man som förälder vara ärlig kring situationen? Vad gör man när man inte har möjlighet att köpa de bästa bebissakerna som gravid, eller de där nya fotbollsskorna till barnet varje säsong? Eller när pengarna inte räcker till sommarpresenten till barnets älskade förskolefröken – vilken hjälp finns att söka? Och så pratar vi om vad man kan slösa med istället för pengar! Häng med när vi pratar med Inger Linblad, fil dr och lektor i socialt arbete.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Inte en eller två gånger har man ju funderat över om det är ett litet geni man har fött till världen. Men hur är det egentligen att ha ett barn som på riktigt utmärker sig med en eller flera begåvningar? Vad innebär det för barnet självt och är det på bekostnad av något annat i barnets personlighet? Hur utmanar man barn som kanske är vassare i liggande stolen än pappsen själv och hur ärftligt är det med lite Einstein-gener egentligen? Vi träffar Johanna Stålnacke, psykologen som bland annat har forskat i barnneuropsykologi, och får höra mer!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Nej, vem vill eller vågar släppa taget? Jo, men det kan ju vara ganska bra faktiskt. Är det okej att dra iväg på datenight en vecka efter förlossning, och i så fall vem är lämplig att ta över ansvaret? Inskolningen då, är det värst för barnet eller är det kanske förälderns egen separationsångest som spökar, hur hanterar man det? Och är det okej att släppa iväg det lite äldre barnet till kompisar, skola eller mataffär på egen hand? Oj oj oj, så många frågetecken när vi träffade superproffset tillika leg psykolog och leg psykoterapeut Liv Svirsky. Och svar fick vi – missa inte dem, för innan du vet ordet av det är det dags för språkresa på Ibiza!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Vad skulle man göra utan lilla mormor? Eller farfar, morfar eller farmor, för delen. Nä men vänta nu. Så är det ju faktiskt inte för alla. Den där relationen mellan far- eller morföräldrar och barnbarnet, kan vara nog så knölig ibland. Vad gör man när ens förväntningar på denna person överstiger verkligheten, för inte är det väl självklart att mormor hämtar på föris tre gånger i veckan, bakar bullar och är allmänt härlig och närvarande i barnbarnens liv? Hur ska man hantera ett liv utan denna trygga extravuxen för sitt barn, och vad kan man göra för att promota relationen. Eller i vissa fall, minska den och be denna någon att backa en smula? Vi pratar med alltid så briljanta psykologen och psykoterapeuten Ann-Charlotte Edlund och får massor av bra tips.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det där grekiska ordet, doula, vad betyder det egentligen? Hur funkar det i praktiken, vad säger personalen på förlossningen och tar doulan över partnerns roll helt och hållet? Är det okej att shoparound vid valet av doula, får man ringa och maila varje dag under graviditeten och kan man panikångra att ha med sin doula när dagen D kommer? Vi träffar härliga doulan Anna Bjelkefelt som berättar allt om hur hon som förlossningscoach kan hjälpa till att ge den bästa möjliga starten när man ska bli +1.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Det perfekta avsnittet för dig som är gravid, eller för dig som precis börjat amma. För det är det många som vill göra – amma. Men det är ju inte alltid det funkar helt smärtfritt. Bokstavligt talat. Men ska det göra ont? Vad gör man om det känns som att bebisen inte blir mätt, finns det någon fara att sätta in ersättning för tidigt och så fick fick vi det gyllene tipset om hur man ska göra de första dagarna av amning, för att få en bra grund för resten av amningen. Elisabeth Hjärtmyr, barnmorska, barnsjuksköterska och amningsspecialist, ger oss alla viktiga råd. Lyssna!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
G’day mate! Vad sägs om att packa ner barn och prylar i ett par resväskor och bara sticka ut i världen på äventyr ett par veckor, eller vänta, månader? Ett par gånger om året. Precis så har Anna-Stina, som driver Vagabondfamiljen.se, och hennes familj med två små barn gjort. De har varit ute på resande fot under 24 månader de senaste fem åren.
Vill du ha de bästa tipsen om hur man förbereder sig för en längre resa, hur det är att skapa en småbarnsvardag med rutiner när man upplever Australiens vackra kuststäder och hur man kan byta en kyligare föräldraledighet i Sverige mot smarriga bowls och surfing i Hawaii. Tryck play och säg aloha!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kan ett barn bli mer tolerant mot rädsla, desto mer hen utsätts för det? Föds man med rädslor, och i så fall vilka? Kan ett barns rädslor för ofarliga saker som mörker vara lika skräckinjagande som en förälders värsta skräck? Blir man mer harig av sig om man växer upp i en otrygg miljö och hur kan vi bota skräcken för Alfons Åbergs monster i garderoben, eller hiskeliga trollhänder under sängen? Lyssna på alla intressanta svar vi fick från leg psykolog och leg psykoterapeut Liv Svirsky!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Kan vissa barn vara lite extra bråkiga av naturen, eller är det bara en släng av utvecklingsfas som spökar mellan varven? Vad gör man när ens barn befinner sig i ett bråk, hur skapar man lugn och kanske framför allt, hur behåller man sitt eget lugn? Finns det miljöer som till och med skapar frustration för ett barn? Och vad gör man egentligen när vardagen kantas av jobbiga bråk, kan det bero på något helt annat än konflikten i sig? Vi träffar alltid lika fantastiska psykolog och psykoterapeut Ann-Charlotte Edlund som hjälper oss att förstå lite mer!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Stamceller är de små celler som gör det möjligt till liv. Men kan de till och med ge nytt liv, för de som är svårt sjuka? Stamceller används ju i blodcancerbehandling och i framtiden kanske även till helt andra saker. Vid en förlossning kan man spara stamceller från barnet och lägga i frysen till en dag då de eventuellt behövs. Är stamceller då en mirakelkur? Vi vill ta reda på allt om det här, för att veta vad det kan ge i framtiden, hur angeläget det känns med ett eget frysfack och hur det går till! I jakten på svar träffar vi Cecilia Götherström, forskare på Karolinska Institutet.
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Är det mjöl, pasta eller mittemellan? Nja, gluten är något helt annat, ett protein, och det ska vi prata mer om. Hur kommer det sig att allt fler är intoleranta, är det en trend? Hur vet man att man har celiaki (ja, för så kallas det nämligen), hur dålig kan man bli om man då råkar få i sig en hamburgerbrödssmula och går det att bota? Vi träffar överläkare Lasse Browaldh och pratar om allt detta, samt tar upp välling – för hur det med den gyllene drycken? Ta en fralla, glutenfri eller ej, och lyssna in det här spännande avsnittet!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
-
Varför ska det vara enkelt när det kan vara svårt? IVF kan ibland kännas som en karusell av hormoner och frågetecken. När ska man börja fundera på IVF, hur ont gör det att plocka ut ägg och de där sprutorna, måste man ta dem själv? Hur många behandlingar kan man egentligen göra, blir man ruinerad på kuppen och när är man för gammal? Vi träffar IVF-poddens Carolina Tristen, läkare och Emma Karling, barnmorska, och får höra allt. Tune in!
Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
- Mostrar mais