Episódios
-
I dette dobbeltafsnit af Fuld af viden – Forskernes Fredagsbar er vores hushjerneforsker Benjamin Svejgaard tilbage i studiet. Han tager os med på en fascinerende rejse ind i den ødelagte hjerne. Vi undersøger, hvor meget hjerne vi egentlig kan undvære og dykker ned i nyere og historiske hjerneskade-cases. Vi ser også nærmere på historien om det hvide snit, og hvorfor vi - helt op i 80’erne - har gjort brug af dette frygtelige indgreb.
Medvirkende: Benjamin Svejgaard, læge og hjerneforsker ved Center for neuroteknologi og rehabilitering på Aalborg Universitetshospital & Jesper Vaczy Kragh, forfatter, medicinhistoriker og professor ved SDU. Vært: Emma Elisabeth Holtet. -
Vi fortsætter vores rejse ind i den ødelagte hjerne. Hermed dykker vi endnu længere ned i medicinhistorien - både den tragiske fortælling om det hvide snit, samt vilde hjerneskade-cases - f.eks., hvorfor en amerikansk mand gentagne gange forsøgte at smide sit eget ben ud af sengen.
Medvirkende: Benjamin Svejgaard, læge og hjerneforsker ved Center for neuroteknologi og rehabilitering på Aalborg Universitetshospital & Jesper Vaczy Kragh,forfatter, medicinhistoriker og professor ved SDU. Vært: Emma Elisabeth Holtet. -
Estão a faltar episódios?
-
Glemmer du, så husker jeg … men hvad er erindring egentlig? Hvad former vores minder – og kan vi stole på dem? Forsøg viser nemlig, at man kan plante falske erindringer – både hos individer og i større grupper. Vi ser også nærmere på, hvordan hukommelsesforskning kan hjælpe den stigende andel af danskere, der lider af demenssygdomme. Så lyt med, når vi dykker ned i erindringerne – både de kollektive, traumatiske, fælles, falske og personlige!
Medvirkende: Professor Dorthe Berntsen, centerleder ved Psykologisk Instituts CON AMORE – Center for Selvbiografisk Hukommelsesforskning.
Vært: Emma Elisabeth Holtet. -
De fleste af os bruger musik som redskab hver eneste dag, men uden at tænke over det. I dette afsnit undersøger vi mekanismerne i hjernen og hvordan musik kan motivere, trøste og måske endda forbedre din søvn.
Vi ser nærmere på den nyeste forskning og får konkrete råd, du selv kan bruge i hverdagen.
Læn dig tilbage og lyt med, når videnskaben møder musikken!
Medvirkende: Kira Vibe Jespersen, lektor ved Centre for Music in the Brain. Vært: Emma Elisabeth Holtet. -
Tag med tilbage til det oldgamle Mesopotamien. En tid, hvor videnskab og religion var tæt forbundede - og hvor medicin bestod af lige dele moderne lægevidenskab og djævleuddrivelse. Men hvor meget af den moderne lægekunst kan egentlig tilskrives rigerne mellem Eufrat og Tigris? I dagens fredagsbar hopper vi ind i tidsmaskinen og rejser tilbage til lægekunstens - og civilisationens - vugge.
Vært: Peter Løhde
Medvirkende: Troels Pank Arbøll, lektor i assyriologi på Københavns Universitet. -
Pindsvinene er nu "nært truede", siger den nyeste opgørelse over rødliste-arter. Alt fra græsslåmaskiner og veje til klimaforandringer og insektdød gør livet sværere for de små kræ. Men hvordan kan vi passe bedst muligt på de pindsvin, der bor i nærheden af os?
Vi har inviteret Danmarks eneste pindsvineforsker i studiet til at gøre os klogere på, hvordan vi gør en mærkbar forskel for vores prikkende venner i forbindelse med at de kravler ud af deres vinterhi...
Vært: Peter Løhde
Medvirkende: Sophie Lund Rasmussen, Fellow ved Linacre College og WildCRU, Oxford Universitet, og gæsteforsker på Aalborg Universitet og Danmarks eneste pindsvineforsker.
Relevante links:
Danmarks Pindsvin: https://wwf.dk/kaemper-for/natur-i-danmark/pindsvin/
Sophies pindsvinevideoer på YouTube: https://www.youtube.com/@drhedgehog -
Hvorfor er den biologiske kvindekrop overset i forskningen? Og hvilke sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser har det, at de fleste forsøg udføres på mænd? Det søger vi svar på i dagens afsnit, hvor vi bl.a. dykker ned i begrebet kvindesygdomme og sætter herigennem særligt fokus på fosterdiagnostikken – et forskningsfelt i rivende udvikling.
Medvirkende: Professor Ida Vogel, genetiker og leder af Center for fosterdiagnostik på Aarhus Universitetshospital. Vært: Emma Elisabeth Holtet. -
Over 60.000 danskere lider af epilepsi, der giver pludselig anfald af kramper og bevidsthedsforstyrrelser. Men faktisk kan tallet være meget højere end det, fortæller dagens gæst. Vi dykker ned i epilepsiens verden for at forstå, hvordan vi bedst muligt kan hjælpe dem, der døjer med anfald - både fra forskningens og de pårørendes side.
Medvirkende: Jakob Christensen, overlæge på Neurologisk Afdeling på Skejby Sygehus og klinisk professor i neurologi ved Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet samt Casper Kløj Andersen, Formand for Epilepsiforeningen i Nordjylland. -
Der er plastik overalt; i havet, i luften og i maden, vi spiser. Det kan næsten ikke nedbrydes, og derfor hober det sig op i naturen som blandt andet mikroskopiske fremmedelementer.
Men hvad nu, hvis vi kunne finde en måde at nedbryde plastik langt hurtigere? Det er netop, hvad forskere på Aarhus Universitet arbejder på. De leder efter bakterier med enzymer, der gnasker plastik i sig, og det gør de på både den lokale losseplads, i et badeland og under Afrikas lune sol.
Du kan høre mere om deres jagt, og hvordan de finder de helt rigtige enzymer, der forhåbentligt en dag bliver et vigtigt redskab i at løse plastikkrisen.
Medvirkende: Andreas Møllebjerg, postdoc ved forskningscentret EnZync på Aarhus Universitet.
Vært: Kasper Friis. -
Vores reptilhjerne jagter sex, mad og vold... Eller gør den?
For selvom du måske har hørt om krybdyrshjernen, så er den stort set en myte. I hvert fald er lillehjernen meget mere end bare vores dyriske instinkter.
Ja, forskning tyder endda på, at vores reptilhjerne kan bruges til at se ud i fremtiden...
Medvirkende: Lau Møller Andersen, lektor i kognitionsvidenskab ved Institut ffor Kommunikation og Kultur, AU.
Vært: Peter Løhde -
Kultiveret kød produceres ved at dyrke celler fra dyr i biotanke, og det kan det være en del af løsningen på klimakrisen, men kun hvis det vinder forbrugernes tillid.
I dette afsnit undersøger vi, hvordan kødet produceres, samt hvilke udfordringer og muligheder der følger med. Vi dykker ned i teknologien, bæredygtighedsperspektivet og de brandingmæssige overvejelser, der skal til for at gøre kultiveret kød til en succes.
Medvirkende: Jette Feveile Young, professor i muskelbaserede fødevarer ved Institut for Fødevarer på Aarhus universitet. Vært: Emma Elisabeth Holtet -
Frem med saksen! Der er klippe-klistre dag i fredagsbaren.
Vi ser nemlig nærmere på CRISPR-teknologien, der gør at forskere kan klippe i de enkelte gener i DNA'et. På den måde kan de bekæmpe arvelige sygdomme og styrke planters modstandsdygtighed mod klimaforandringer.
Men hvordan ser det etiske spørgsmål egentlig ud når det kommer til gen-manipulation? Og hvor går grænsen for, hvor langt vi skal tage teknologien?
Medvirkende: Jacob Giehm Mikkelsen, professor ved Institut for Biomedicin, Aarhus Universitet.
Vært: Peter Løhde -
Ulven er fredet - så hvorfor taler ministeren for Grøn Trepart om, at vi bør regulere den? Og hvorfor er der i Odense opstået furore omkring nogle larver, der er kommet hertil fra Tyskland i egetræer? Det bliver vi klogere på, når vi ser på hvorfor naturen tit er ubelejlig - eller ligefrem farlig, samt hvad angsten for de fremmede, ukendte og nye arter, betyder for vores tilgang til naturen omkring os?
Medvirkende: Rasmus Ejrnæs, biodiversitetsforsker og professor ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet & Linda Kjær-Thomsen fra Team 10K. Vært: Emma Elisabeth Holtet. -
De fleste af os trøstespiser en gang imellem, men hvornår bliver overspisning til tvangsadfærd, der styrer dit liv?
Vi dykker ned i fænomenet Binge Eating Disorder (BED) – en ofte overset spiseforstyrrelse.
Med os i studiet har vi en af verdens førende forskere i afhængighed, som forklarer hvad der faktisk virker, hvis vi vil bryde den onde cirkel.
Vi taler også med en tidligere patient, der deler sine oplevelser og fortæller om rejsen før, under og efter et BED-behandlingsforløb.
Medvirkende: Psykolog Jakob Linnet, der er forfatter, foredragsholder og forsker, samt leder af Klinik for Ludomani og BED på Odense Universitetshospital & Jeppe Madsen, tidligere BED-patient. -
Du bliver angst, utryg og irrationel, når du er forelsket. Hvad er meningen med galskaben? Hvorfor har vi udviklet denne midlertidige vanvidstilstand? Og hvad med alle de andre dyr - bliver de også forelsket, når de leder efter en mage eller formerer sig? Det finder vi svar på i denne særlige Valentines-udgave af "Fuld af viden - forskernes fredagsbar".
På vores opdagelsesrejse rundt i Amors værktøjskasse, får du også tips og tricks til, hvad du kan gøre for at finde den "sunde" kærlighed - den slags der gør dig lykkelig hele livet.
Medvirkende: Benjamin Svejgaard, læge og hjerneforsker ved Center for neuroteknologi og rehabilitering på Aalborg Universitetshospital & Sussie Pagh, seniorforsker ved Institut for Kemi og Biovidenskab på Aalborg Universitet. -
Donald Trump vil plante det amerikanske flag på overfladen af Mars.
Men er det overhovedet realistisk at sende bemandede missioner til den røde planet? Og hvilken rolle spiller astronauterne i jagten på liv andre steder i universet?
I studiet drikker vi en selvopfundet drink, en marsmand, og udforsker perspektiverne bag vores planetare nabo.
Medvirkende: Ole Eggers Bjælde, astrofysiker og museumsinspektør, Science Museerne og lektor David Arge Klevang, Department of Space Research and Technology, DTU. -
Havet tager, og havet giver – men hvad sker der, når naturens kræfter ændrer vores landkort? For 200 år siden blev Limfjordens skæbne forseglet af en brutal orkan, der gennembrød det smalle land mellem Nordsøen og fjorden, så saltvandet væltede ind. Men vidste du, at det ikke var første gang, de to vande fik forbindelse med hinanden?
I denne uges fredagsbar tager vi på en geologisk tidsrejse med forskningen i front. Vi skal høre om dramatiske stormfloder, hvordan landskabet har ændret sig over tusindvis af år – og om Limfjorden igen lukker til ud mod Nordsøen.
Medvirkende: Christian Frigaard Rasmussen, geolog og ph.d.-studerende ved Institut for Ecoscience på Aarhus Universitet, Bo Poulsen, professor i historie ved Aalborg Universitet, og Peter Moe Astrup, museumsinspektør med ansvar for marinarkæologi ved Moesgaard Museum. Vært: Kasper Friis. -
Cyborgs lever allerede blandt os – for både pacemakere og hjernechips sidder i kroppen på flere patienter i dag. Det lyder måske farligt, men du skal ikke være bange! I hvert fald ikke endnu.
Den eksisterende teknologi truer nemlig ikke vores eksistens. Tværtimod muliggør denne udvikling, at vi kan behandle en lang række invaliderende og livsfarlige sygdomme.
Men i en verden med tvivlsomme techgiganter og stigende økonomisk ulighed bør vi altid være varsomme. Derfor ser vi også på en række faldgruber, som vi må have for øje, når vi eksempelvis udvikler nye og mere avancerede hjernechips.
Kom med ind i cyborgens æra og neuroteknologiens mulighedsrum!
Medvirkende: Benjamin Svejgaard, læge og hjerneforsker ved Center for Neuroteknologi og Rehabilitering på Aalborg Universitetshospital.
Vært: Emma Elisabeth Holtet. -
I dagens afsnit står det på naturvidenskabeligt "court-room-drama" og på anklagebænken sidder dopamin. Tiltalen lyder på, at belønningssystemet simpelthen lokker os ud i dårlig adfærd. Vi dykker herigennem ned i alt fra kokainmisbrug til socialemedier og techgiganter, doomscrolling, trusler mod demokratiet, samt hvordan du kan sørge for at få bedre hjernehygiejne og meget mere til!
Medvirkende: Benjamin Svejgaard, læge og hjerneforsker ved Center for neuroteknologi og rehabilitering på Aalborg Universitetshospital. Vært: Emma Elisabeth Holtet. -
Professor Liv Hornekær tager os med på en rumrejse - helt tilbage til universets begyndelse. På vejen finder vi ud af, hvad det mon er, de bygger lige nu på Aarhus Universitet, som kan gøre os klogere på selveste livets byggesten, samt hvordan det kan få os tættere på at finde andre livsformer i rummet? For vi er nok ikke alene - men hvad finder de mon derude?
Medvirkende: Liv Haahr Hornekær, professor i materialefysik & leder af Center for Interstellar Catalysis ved Institut for Fysik og Astronomi på Aarhus Universitet. Vært: Emma Elisabeth Holtet. - Mostrar mais