Episódios
-
Geri Dönüyoruz'un 77. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, altının tarih ve kültür yolculuğunu ele alıyor. Altının neden bu kadar kıymetli olduğu, bilinen en eski örnekleri, kullanım alanları, paleolitik dönemde bulunan altınların bugünkü hali, bugüne kadar çıkarılmış ve rezervlerde kalan altın miktarları ve çok daha fazlası bu bölümde.
-
Epsilon Yayınevi'nin katkılarıyla hazırlanan Geri Dönüyoruz'un 77. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, David Graeber ve David Wengrowve'un kaleme aldığı Her Şeyin Şafağı kitabından yola çıkarak insanlığın tarıma geçiş sürecini tartışıyorlar. Paleolitik yaşama dair bildiklerimizi, ilkel insanı, arpa ve buğdayın ehlileştirilmesini ve neolitik devrimi konuşurken, insanın doğasına ve yaşamına dair sorular da gündeme geliyor. Hobbes mu haklıydı Rousseau mu? İnsan doğası iyi midir kötü müdür? İnsanın doğuştan kötü olması mümkün mü? İlkel insan ne kadar ilkeldi? Komünizm ancak geri kalmış bir toplumda mı olabilir? Nezaket ve uygarlık kelimelerinin birbiriyle nasıl bir ilişkisi var?
-
Estão a faltar episódios?
-
Geri Dönüyoruz’un 75. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, sosyal medya hesaplarından Geri Dönüyoruz’a iletilen soruları cevaplıyor.
-
Geri Dönüyoruz'un 74. bölümünde cumhuriyet bahsini açıyoruz. Cumhuriyet dediğimizde ne anlıyoruz? Cumhuriyet kavramı tam olarak neyi kapsar? Kökeni ve tarihi nereye dayanır? Demokrasiden farkı nedir? Ülkemizdeki cumhuriyet nasıl tesis edildi? Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, Cumhuriyet Bayramı haftasında cumhuriyet kavramını tüm yönleriyle tartışıyor.
-
Geri Dönüyoruz’un 73. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, geçen hafta bıraktıkları yerden devam ediyorlar ve İttihat ve Terakki’nin tesiriyle Kurtuluş Savaşı’na giden yoldan, Enver Paşa’nın arzularından, hırslarından, emellerinden ve hayallerinden bahsediyor, Kurtuluş Savaşı’nın cephelerinden ve savaşı meydana getiren unsurlardan bahsediyorlar.
-
Geri Dönüyoruz’un 72. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, daha önce açtıkları klasik müzik bahsini bu sefer alfabetik sırayla baştan alıyor ve bu ansiklopedik serinin ilk bölümünde uzunca bir yol alarak B harfinin ortalarına kadar geliyorlar.
-
Geri Dönüyoruz'un 71. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, okulların yeniden açıldığı bu haftalarda eğitimin önemine yoğunlaşıyor, eğitim ve tedrisattan bahsediyor. Yazılı kültürlerde çocukların ve yetişkinlerin eğitim geçmişini konuşurken; Avrupa'daki seküler eğitimin yükselişini, Yunanların matematik ve retorik eğitimine karşı Spartalıların fiziksel ağırlıklı eğitimini, İslam dünyasında eğitimi, müslüman entelektüel hayatının Aristoteles'in mirasıyla bağını ve çok daha fazlasını yine bu bölümde ele alıyoruz.
-
Geri Dönüyoruz'un 70. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, bir önceki bölümden söz verdikleri gibi İttihat ve Terakki dosyasını açıyor. İttihat ve Terakki'nin anlamı, ne zaman ve nerede kurulduğu, kurucu kadrosu, örnek aldığı örgüt yapıları derken; cemiyetin yarattığı ideolojik yapı, Türk entelektüelliği üzerindeki etkileri, attıkları ilerici adımlar ve olumsuz yönlerini de bu bölümde masaya yatırıyoruz.
-
Geri Dönüyoruz'un 69. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, Birinci Dünya Savaşı'nı tartışmaya açıyor. Dünyanın ilk büyük savaşının sebepleri, tarafları, kazananları, kaybedenleri, kazanan tarafta olup kaybedenleri derken, savaşın en kanlı cephelerini, İkinci Dünya Savaşı'na etkilerini ve Britanya ve Fransa'nın kıta dışından getirdiği askerlerin savaşa etkisini bu bölümde ele alıyoruz.
-
Geri Dönüyoruz'un 68. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, çok eskilere gidiyor ve İsa Peygamber'i konuşuyor. İsa ile ilgili bildiklerimizin ne kadar güvenilir bilgiler olduğunu ve yaşadığı dönemdeki önemini detaylıca konuşurken, tarihsel ve dini İsa figürünün ayrımını yapıyor, İsa Peygamber'in kim olduğu, ne iş yaptığı, nerede doğduğu, nereli ve kimlerden olduğu gibi sorulara da bu bölümde cevap arıyoruz.
-
Geri Dönüyoruz'un 67. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, tüm yönleriyle bayrakları ele alıyor. "Bayrak nedir?" sorusundan yola çıkarak, bayrak kelimesinin etimolojik kökenini, bayrakların temsil ettiklerini, mazisi en eskiye uzanan bayrakları, bayraklardaki renklerin anlamlarını, Türk bayrağının simgesi olan ay ve yıldızın eskilere uzanan ikonografik geçmişini ve diğer ay-yıldızlı bayrakları masaya yatırıyor, bayrakları bayrak yapan tüm unsurları tartışıyoruz. Ayrıca birbirlerine benzeyen bayraklar, birbirlerinin aynısı olan bayraklar, başka hiçbir bayrağa benzemeyen bayraklar ve artık aramızda olmayan bayraklar da bu bölümde yerlerini alıyor.
-
Geri Dönüyoruz'un 66. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, bir önceki bölümde başladıkları sol müzikler bahsine devam ediyor. Darbe öncesinden günümüze uzanan dönemi ele alarak başladığımız bu devam bölümünde; 1 Mayıs Marşı ile İşçi Marşı'nın ayrımı, türe piyanoyu dahil eden Timur Selçuk, tiyatro ile müziği birleştiren Cem Karaca, en üretken çağında aramızdan ayrılan Ahmet Kaya, sanatın diğer dallarında çalışmalarına devam eden Zülfü Livaneli derken, Selda Bağcan, Mehmet Celal, Arif Kemal ve Grup Yorum'a değinmeyi de ihmal etmiyoruz.
-
Geri Dönüyoruz'un 65. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, sol müzikleri konuşuyor. Türe ait isimlendirme sorunundan başlayarak, sol müziklerin ilk uygulayıcıları, ilk politik besteler, zaman içinde anlam kaymasına uğrayan ve yanlış söylenen marşlar, TİP ve TKP geleneğiyle gelişen sol müziğin tarihçesi; Ruhi Su, Hasret Gültekin, Aşık İhsani, Timur Selçuk, Aşık Mahzuni, Ali Asker, Hüsnü Arkan ve çok daha fazlası iki bölümlük serimizin ilk kısmında.
-
Geri Dönüyoruz'un 64. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, İstanbul'u konuşmak üzere akademisyen ve radyo programcısı Pınar Erkan'ı konuk ediyor. İstanbul coğrafi ve tarihi olarak nereden başlar, nerede biter? İstanbul neden bu kadar önemli? Gizemi nereden geliyor? İstanbul deyince zihnimizde neler canlanıyor? İstanbul'u nasıl bir gelecek bekliyor? Esnafıyla, insanıyla, etnik çeşitliliğiyle ve kent kimliğiyle bu güzel şehri bir bölüme sığdırmaya çalışıyoruz.
-
Geri Dönüyoruz'un 63. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, Türklerin kullandığı yazı sistemleri ve alfabelere ışık tutuyor. Türkler yazıyı ilk defa ne zaman kullandı? Hangi Türk topluluklarının yazı alışkanlığı vardı? Orhun Yazıtlarını kim, ne zaman dikti? Kim tarafından bulundu ve neler anlatıyorlar? Uygur yazısı nedir, bizim için neden önemlidir? Hepsi ve daha fazlası Türklerin yazı alışkanlıkları ve gelenekleri üzerine sohbetimizde.
-
Geri Dönüyoruz'un 62. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, Roma tarihine dönüş yapıyor ve Sezar'ın hakkını Sezar'a teslim ediyor. Sezar'ın tarihteki yeri, Roma için önemi, belediyecilik geçmişi, isminin kökeni ve Kleopatra ile ilişkisinin yanı sıra "Sen de mi Brutus" efsanesi de bu bölümün konuları arasında yerini alıyor.
-
Geri Dönüyoruz'un 61. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, klasik müzik bahsini açmak üzere Memet Ali Alabora'yı konuk ediyor. Klasik müziğe neden klasik diyoruz? Klasik müzik nerede başlıyor? Hâlâ devam ediyor mu? Klasik müzik normlarını takip eden yeni besteler de bu türe dahil edilebilir mi? Klasik müziğe dair aklımıza gelen temel sorulara cevap ararken, tampere sistemini, Memet Ali Alabora'nın hayatını değiştiren filmi ve klasik müzik blöfçülüğünün esaslarını da bu bölümde öğreniyoruz.
-
Geri Dönüyoruz’un 60. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu sosyal medya hesaplarından Geri Dönüyoruz’a iletilen soruları cevaplıyor.
-
Geri Dönüyoruz'un yeni bölümünde, daha önce söz verdiğimiz gibi seyyahlar serimize geri dönüyoruz. Bu hafta Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu İnb Fadlan'ı ve seyahatnamesini konuşuyor. İbn Fadlan kimdir? İsminin kökeni nereye dayanıyor? Yolculuğu nereden başladı, nerede sonlandı? Kuzey ülkelerine seyahat eden ilk Arap gezgin olan İbn Fadlan'ın seyahatnamesinden, Oğuzların günlük hayat pratiğiyle tanışmasını, karşılaştığı kuzey iklimi karşısındaki yaşadığı şaşkınlığı, Vikinglerin yaşantısı ve ölü gömme törenlerine dair izlenimlerini bu bölümde dinliyor, Zeki Velidi Togan'ın Türk tarihçiliği açısından önemine de bir parantez açıyoruz.
-
Geri Dönüyoruz’un 58. bölümünde Mahir Ünsal Eriş ve Töre Sivrioğlu, Osmanlı’dan günümüze Türkiye’nin arkeoloji macerasına ışık tutuyor. Arkeoloji derken neyi kastediyoruz? Arkeolojik kazı ile define kazısı arasındaki fark nedir? Osmanlı döneminde getirilen hukuki düzenlemeler nelerdi? Osmanlı İmparatorluğu arkeoloji bilincine sahip olsa neler farklı olurdu? Konuyla ilgili akla gelen birçok sorunun cevabını ararken, Osmanlı döneminde getirilen hukuki düzenlemeleri, Osman Hamdi Bey’in hazırladığı eski eserleri korumayı amaçlayan nizamnameyi, erken cumhuriyetin arkeoloji hikâyesini ve Töre Sivrioğlu’nun kaleminden çıkan Atatürk ve Arkeoloji kitabını da bu bölümde konuşuyoruz.
- Mostrar mais