Episódios
-
"Mens vi venter" tar for seg det vi kanskje gjør mest av i forbindelse med OL. For det første venter vi i fire år mellom hver gang. deretter venter vi på at øvelsene skal starte. Noen ganger må vi vente ekstra lenge. Vi venter på at skøyteløpere skal begynne å gå rundetidene ned, på langrennsløpere til neste passering og på at noen skal få sin velfortjente OL-medalje, blant annet han som ventet i hele femti år på medaljen sin. Nordmenn hadde ventet med lengsel og smerte på den stolte dagen i Holmenkollen under hopprennet i OL i 1952. Og da den kom, viste det seg at ventetiden ikke var forgjeves.
Laget av Arve Fuglum -
Historier om alt som gikk gæærnt. Om smørebom, tette neser og ødelagte bindinger. Om dårlig vær, enten det var for lite snø eller altfor mye, dårlig is på skøytebanen og om hvorfor japanerne setter i gang slalåmrenn selv om det strengt tatt ikke er mulig å se portene. Hvordan var det mulig å gå femmil i Lake Placid i 1932 når det ikke var snø der? Og hvorfor finnes det ingen medaljeoversikt fra 10 000-meter i St. Moritz i 1928?
Odd Bjørn Hjelmesets stafettetappe i Vancouver i 2010 danner grunnlaget for hele episoden, det var nemlig da det kom "is i rubben".
Laget av Arve Fuglum, -
Estão a faltar episódios?
-
Vi gir deg mange eksempler på alle de irriterende gode svenskene som opp igjennom årene har "ødelagt" for oss nordmenn. Sverige har fostret mange store idrettsfolk, og noen ganger har det rett og slett blitt litt i meste laget for oss nordmenn. Som da Sverige tok de fire første plassene på femmila i 1936 og de norske radiokommentatorene med sorgtunge stemmer konstaterte at det var det ingenting å gjøre med. Visste du at Sverige har tatt flere gull på 10 000-meter skøyter enn oss? Det vil bli behørig behandlet, og med ekstra fokus på Johnny Höglin, mannen som vant ett mesterskapsløp i sin karriere og med det henviste en nordmann til sølvmedalje. Svenskene har alltid vært noen hardhauser, men det finnes noen andre av dem også, så det vil i tillegg bli eksempler på tøffinger både fra Finland og Norge. Laget av Arve Fuglum.
-
Kvinnene hadde en lang kamp for å få delta i OL på linje med menn. Episoden handler aller mest om de kvinnene som trosset sjåvinisme og motstand og som viste seg fram som de idrettsmenneskene de var. Det blir eksempler på intervjuer fra 30-tallet som vi i dag vil oppleve som temmelig spesielle, og til og med "Jentut'n" fra 1968 ble stemoderlig behandlet på lufta i 1968. Du får høre om kvinnen vi har aller mest å takke for sett fra et OL-perspektiv, og ikke minst blir det mye om vår dronning på skøyteisen, Sonja Henie. Laget av Arve Fuglum.
-
Historier om alle de gangene medaljene havnet på andre hender enn hos de vi i utgangspunktet trodde skulle ta dem. Eller om de som alle trodde skulle vinne, men som ikke gjorde det. Her får du høre om en utøver som ble nummer fem, men som likevel dro hjem med en bronsemedalje. Ivar Ballangrud er en av våre store skøytehelter, men kanskje han fikk én gullmedalje for mye? Vi skal innom han som tok tidenes mest overraskende gull i vinter-OL, og ikke minst blir det mye om Haakon Brusveen - langrennsløperen som egentlig ikke ble tatt ut til OL, men som likevel endte opp med OL-gull. Laget av Arve Fuglum.
-
Her får du historiene om de som vant ALT de stilte opp i ett og samme OL. Det er en del av dem. Vi skal selvfølgelig innom både Hjallis, Koss og Bjørndalen i tillegg til en del som kanskje er glemt av de fleste i dag. Eric Heidens fem gull i Lake Placid danner grunnlaget for episoden, så danser vi i vei fram og tilbake i OL-historien og plukker fram andre eksempler på de som vant alt som var mulig å vinne. Men vi er ikke rigide, så noen ganger trumfer de gode historiene antall gullmedaljer. Laget av Arve Fuglum.