Episódios
-
Julian en Sophie werken bij DPG Media op de SEO-afdeling. Julian richt zich sinds januari 2024 op de technische productkant voor AD en regiomerken, terwijl Sophie al drie jaar content-gerelateerd SEO werk doet voor meerdere merken zoals AD, Trouw, Nu.nl en regionale kranten. Bij grote nieuwsgebeurtenissen zoals verkiezingen werken de verschillende DPG-merken samen, maar blijven ze ook concurreren. Ze monitoren dagelijks Google Trends en realtime prestaties van hun content. Voor nieuwsgebeurtenissen gebruiken ze verschillende type pagina's zoals dossiers en liveblogs. DPG heeft een eigen interne AI-tool genaamd Chat-DPG, maar blijft terughoudend met volledige AI-automatisering in journalistiek. Ze zijn skeptisch over het individueel blokkeren van AI-crawlers, maar zien mogelijke kansen in gezamenlijke onderhandelingen als mediapartijen, waarbij ze hun sterke positie in Nederlandstalige content als troef zien.
-
Helpful content is een concept uit de SEO wereld. Maar juist voor niet SEO-ers is het erg relevant om te leren van de inzichten die Google hierover geeft. Ik ging hierover in gesprek met Chantal Smink.
-
Estão a faltar episódios?
-
De B2B marketingwereld omarmt regelmatig nieuwe termen en benaderingen. We zagen content marketing, inbound marketing en nu demand generation. Deze methodieken werken als lenzen die bepalen welke aspecten marketeers benadrukken en welke ze weglaten.
'Trust building' biedt een alternatieve kijk die de kern van B2B marketing beter raakt, vooral bij kennisintensieve bedrijven. Bij complexe B2B-aankopen staat vertrouwen centraal. De reden? Deze aankopen beïnvloeden verschillende afdelingen, processen en budgetten, terwijl beslissers hun persoonlijke reputatie op het spel zetten.
Bedrijven bouwen vertrouwen op door zichtbaar te zijn, persoonlijkheid te tonen, relaties aan te gaan, kennis te delen en bewijs te leveren. Trust building stelt minder strikte regels dan andere marketingmethodieken. Het verwelkomt zowel push als pull marketing en vereist niet altijd content of directe vraagcreatie. De enige eis luidt: activiteiten moeten vertrouwen opbouwen.
Dit betoog pleit niet voor een nieuwe marketingterm, maar spoort B2B marketeers aan om kritisch te kijken naar hun activiteiten. De centrale vraag wordt: hoe draagt dit bij aan vertrouwen? En kunnen we dit doel effectiever bereiken?
-
In deze aflevering spreekt Jerrel Arkes met Jarno van Driel, specialist in Structured Data en Semantische SEO. Van Driel is al sinds de begindagen betrokken bij Schema.org en deelt zijn expertise over structured data in SEO. Hij legt uit dat structured data vooral waardevol is voor rich snippets in zoekresultaten, maar dat veel aannames over de impact ervan op SEO onjuist zijn. Zo heeft structured data volgens hem geen directe invloed op de Knowledge Graph van Google.
Van Driel bespreekt ook hoe de opkomst van AI en large language models de rol van structured data heeft veranderd. Waar voorheen werd gedacht dat het nog decennia zou duren voordat machines natuurlijke taal goed konden begrijpen, heeft ChatGPT dit proces versneld. Hij benadrukt dat het échte waardevolle werk met structured data niet zozeer zit in de markup zelf, maar in het goed organiseren en structureren van data binnen organisaties.
-
Tijdens het SEO Benelux congres in Antwerpen ging ik in gesprek met Roy Huiskes over hoe je in B2B marketing steeds meer en makkelijker taken kan automatiseren, zonder dat daar technische kennis voor vereist is.
-
Tijdens het SEO Benelux congres in Antwerpen werd de Tafel van Gert voor een uur omgedoopt tot de tafel van Chantal en Jerrel. Tijdens een live podcast gaan ze in gesprek met vier SEO-specialisten en bezoekers over de toekomst van SEO. Hoe hebben zij de recente algoritme- en AI-updates ervaren? Wat zien ze gebeuren in de markt en hoe hebben ze hun SEO-strategieën aangepast?
Deze SEO-specialisten schuiven aan bij Chantal en Jerrel:
Roy HuiskesJan CaerelsEduard BlacquièreMarjolein Schollaert -
In deze aflevering bespreken we het belang van een doordacht AI-beleid voor B2B marketing teams en organisaties. We gaan in op:
De groeiende impact van AI op bedrijfsvoering en werkprocessenHuidige uitdagingen rond AI-implementatie en experimentatieKerncomponenten van een effectief AI-beleid, waaronder: VisievormingAanpassing van dienstverlening en werkwijzenOndersteuning en training voor medewerkersDoelstellingen van een AI-beleid, zoals groei, efficiëntie en risicobeperkingHet belang van vooruitkijken en regelmatige herijking van AI-strategieënIntroductie van een AI Governance Framework met 4 pijlers: AI VisieAI CouncilAI BeleidAI RoadmapDeze aflevering biedt praktische inzichten voor marketing professionals en bedrijfsleiders die zich willen voorbereiden op de toenemende rol van AI in hun organisatie.
-
In deze aflevering bespreek ik de opkomst van AI agents en hun potentiële impact op B2B marketing:
Wat zijn AI agents en waarom staan ze momenteel in de belangstelling?De ontwikkeling van AI agents: van eenvoudige hulpmiddelen tot complexere systemenDe mogelijke invloed van AI agents op het marketinglandschapPraktijkvoorbeelden en de rol van grote technologiebedrijvenWelke vaardigheden marketeers kunnen ontwikkelen om relevant te blijvenWe onderzoeken hoe marketeers kunnen inspelen op deze ontwikkeling en bespreken het belang van een doordachte aanpak wat betreft ethiek en privacy bij het gebruik van AI agents.
-
De AI Act bevat best wat droge stof die voor marketeers moeilijk te consumeren is. Gelukkig heeft NotebookLM een oplossing. Namelijk een webpagina omzetten in een AI generated podcast conversatie tussen twee niet bestaande personen. Dat is precies wat ik in deze aflevering heb gedaan.
Wil je meer weten over de AI Act of de kwaliteit van AI podcasts door NotebookLM? Dan moet je deze aflevering luisteren. -
In deze aflevering van de Jerrel Arkes podcast ga ik in de circulerende geruchten en speculaties rondom OpenAI's mysterieuze Project Strawberry en de mogelijke connectie met GPT-5. De aflevering gaat onder andere over:
- OpenAI's ongebruikelijke stilte leidt tot speculaties over hun volgende grote stap
- Introductie van Project Strawberry, mogelijk gerelateerd aan de ontwikkeling van GPT-5
- Terugblik op het kortstondige ontslag van Sam Altman in november 2023
- Geruchten over Project Q* als mogelijke doorbraak in AI-redenering
- OpenAI's vijf-niveau classificatiesysteem voor vooruitgang richting AGI
- Huidige AI bevindt zich op niveau 1 (Conversational AI), streeft naar niveau 2 (Reasoning AI)
- Project Strawberry gericht op verbeteren van redeneer- en probleemoplossende vaardigheden van AI
- Mogelijke link tussen Project Strawberry en Elon Musk's waarschuwing over zelflerende AI
- Sam Altman's cryptische tweets en een mysterieus Twitter-account voeden speculaties
- Recente personeelswijzigingen bij OpenAI, waaronder het vertrek van enkele sleutelfiguren
- Uitleg van System 1 (snel, intuïtief) en System 2 (langzaam, weloverwogen) denken in AI
- Huidige grote taalmodellen opereren voornamelijk op System 1 niveau
- Project Strawberry mogelijk gericht op introduceren van System 2-achtig denken in AI
- Speculaties over aanstaande aankondiging van GPT-5 en introductie van Project Strawberry
- Verschijning van onbekende AI-modellen online met indrukwekkende redenatie-vaardigheden -
In deze aflevering praat Jerrel met Chantal van Koesveld over hoe je social selling als B2B bedrijf succesvol kunt inzetten op LinkedIn.
Chantal werkt al 18 jaar als B2B marketeer in de technische sector. Ze is nu zelfstandig en helpt organisaties om hun medewerkers "digitaal fit" te maken.Ze bespreken het concept van social selling. Chantal ziet dit niet als koude acquisitie op digitale platforms, maar als het opbouwen van relaties op lange termijn door het delen van kennis en expertise.Chantal helpt professionals, vaak in technische bedrijven, om hun personal branding op LinkedIn te versterken. Dit omvat het delen van kennis, opbouwen van een netwerk en zichtbaar worden als expert.Ze benadrukken dat social selling maatwerk is per persoon en bedrijf. Het gaat niet om trucjes of algoritmes, maar om authentiek jezelf zijn en waarde toevoegen.Ze bespreken het verschil tussen demand generation en social selling. Chantal gelooft dat het delen van kennis latente behoeftes kan aanwakkeren bij potentiële klanten.Beiden geloven in het belang van lange termijn relaties opbouwen met bestaande klanten en netwerken, in plaats van alleen nieuwe klanten werven.Ze delen hun visies op ondernemerschap, waarbij ze de voorkeur geven aan kleinschalig en persoonlijk werken boven snelle groei. -
In deze aflevering van de Jerrel Arkes podcast praat Jerrel met Manon Koops over B2B advertising.
Manon, een ervaren online marketeer, deelt haar inzichten over effectieve advertentiestrategieën voor B2B-bedrijven. Ze bespreekt het belang van personal branding op LinkedIn, het gebruik van video-content in advertenties, en hoe AI de toekomst van advertising beïnvloedt. Manon geeft praktische tips over het creëren van impactvolle landingspagina's, het targeten van de juiste doelgroep, en het meten van campagne-effectiviteit in de B2B-sector. -
In deze aflevering van de Jerrel Arkes Podcast praat Jerrel met Daniëlle Navas-Brandt, oprichter van de B2B bureaus Brandfabric en Flink BV. Daniëlle is expert op het gebied van merkstrategie en de 'They Ask, You Answer' filosofie speciaal voor B2B bedrijven.
Ontdek waarom een sterk merk met duidelijke merkwaarden juist in B2B belangrijk is en hoe je dit implementeert in de hele organisatie. Daniëlle legt uit wat de essentie is van They Ask, You Answer: open, eerlijk en transparant zijn richting klanten door al hun vragen te beantwoorden, ook over mogelijke nadelen en concurrenten.
Leer hoe je dit toepast, beginnend met artikelen en langzaam opbouwend naar video. Daniëlle geeft praktische tips hoe je de filosofie integreert en welke valkuilen je kunt vermijden. Jerrel en Daniëlle discussiëren over de verschuiving in B2B naar zelf informatie zoeken door klanten en hoe bedrijven zich hierop kunnen voorbereiden. -
Willem Meints en Niels Naglé van Info Support bespreken Retrieval Augmented Generation (RAG) systemen voor B2B bedrijven. RAG systemen combineren large language models zoals GPT met een zoekmachine en eigen databronnen van een bedrijf. Hierdoor kan een RAG systeem gerichtere en feitelijk juistere antwoorden geven dan een puur taalmodel.
Het voordeel van RAG is dat het hallucinaties van het taalmodel kan voorkomen en de kennis kan personaliseren voor de organisatie. Content zoals interne documenten, standaard antwoorden voor klantenservice, processen etc. kunnen in een RAG worden gestopt. Daarmee kan het systeem medewerkers ondersteunen door als een soort kennisbank en digitale collega te dienen.
Technisch gezien maakt een RAG gebruik van een vector database waarin de content wordt geïndexeerd. Een gebruikersvraag wordt dan vergeleken met de vectoren om de meest relevante content te vinden. Die wordt toegevoegd aan de prompt voor het taalmodel om een antwoord te genereren. Info Support heeft zelf voor intern gebruik een RAG systeem genaamd Ricardo ontwikkeld.
Belangrijke overwegingen bij RAG zijn onder andere security en het up-to-date houden van de content. Voor de toekomst verwachten Willem en Niels een verschuiving naar het combineren van meerdere gespecialiseerde modellen voor specifieke taken. Ook het omgaan met multimodale content zoals afbeeldingen en audio zal belangrijker worden voor RAG systemen.
Al met al biedt RAG interessante mogelijkheden voor B2B bedrijven om eigen content en kennis te ontsluiten via een conversationele interface. Het vereist wel de nodige technische expertise en blijvende aandacht voor zaken als de kwaliteit van de content, privacy en veiligheid. -
Wat heeft het meeste invloed op jouw marketingresultaten? Je zou misschien denken: de juiste tactieken en strategieën. Maar er is een onderliggende factor die weleens veel belangrijker kon zijn: persoonlijke drijfveren.
In deze podcast duiken we in de wereld van drijfveren en motivatie. We bespreken veel voorkomende drijfveren onder marketeers, zoals het blij maken van je baas, het afvinken van je takenlijst of het najagen van zichtbaar succes. Maar zijn dit wel de juiste drijfveren voor optimale resultaten op de lange termijn?
Aan de hand van het voorbeeld van Max Verstappen laat ik zien hoe een verschuiving in focus - van korte termijn resultaat naar proces en omstandigheden - kan leiden tot consistenter succes. Deze parallel is ook te trekken naar de marketingwereld.
Verder geef ik tips over hoe je als manager de drijfveren van je team kunt beïnvloeden en benadruk ik het belang van zelfreflectie. Want de kleine nuances in onze motivatie kunnen een groot verschil maken, niet alleen in ons werkplezier maar ook in de resultaten die we behalen. -
In deze aflevering van de podcast gaan Jerrel Arkes in gesprek met Maya en Sharon, de eigenaren van B2B marketing bureau Oppepper, dat al 5 jaar bestaat. Ze duiken diep in de wereld van B2B marketing en delen hun ervaringen en inzichten.
Maya en Sharon leggen uit dat ze zich richten op bedrijven die wel de ambitie hebben om te groeien, maar zelf te weinig capaciteit hebben op het gebied van marketing. Hun bureau pakt zowel de strategische kant als de praktische uitvoering op.
Een belangrijk onderdeel van hun aanpak is om hun klanten en de doelgroep van die klanten door en door te leren kennen. Dat doen ze door veel gesprekken te voeren, niet alleen met bestaande klanten maar juist ook met prospects die nog geen klant zijn. Al die inzichten leggen ze vast in een 'playbook', zodat iedereen binnen het bureau op dezelfde lijn zit.
Eén van de belangrijkste adviezen die Maya en Sharon geven, is dat merken een duidelijke mening moeten durven uitspreken in hun marketing. Alleen dan val je op tussen de concurrentie. Ze helpen hun klanten om die mening te formuleren op basis van alle verzamelde input en gesprekken.
Een ander belangrijk onderwerp is 'demand generation'. Daarbij draait het volgens Maya en Sharon niet om algemene statistieken zoals websitebezoekers of engagement op social media. Het gaat er juist om de juiste mensen te activeren. Daarom kijken ze heel gericht naar waardevolle websitebezoeken vanuit de ideale klantprofielen (ICP's).
Andere succesfactoren die ze noemen zijn focus aanbrengen in de kanalen en doelgroep waar je je op richt, en een goede samenwerking tussen marketing en sales.
Tot slot benadrukken Maya en Sharon dat B2B marketing een stuk complexer, maar daardoor ook leuker en uitdagender is dan veel mensen denken. Ze moedigen iedereen aan om zich daar eens goed in te verdiepen.
-
In deze aflevering gaat host Jerrel Arkes in gesprek met Daniël Kupers, oprichter van online marketing bureau OMA. Daniël deelt openhartig over zijn ervaring met het opbouwen van een succesvol bureau gespecialiseerd in de 'performance laag' van online marketing, zoals SEO, SEA en CRO. Hij bespreekt de uitdagingen en lessen bij het aantrekken van de juiste klanten en medewerkers, het belang van sterke partnerships en een cultuur waarin mensen centraal staan.
Een belangrijk onderdeel in de groei van OMA is personal branding, zowel van Daniël zelf als zijn team. Door consequent waardevolle content te creëren bouwen ze autoriteit, zichtbaarheid en een sterk netwerk op. Daniël worstelt nog wel met hoe hij iedereen kan motiveren hier actief aan bij te dragen. Talentontwikkeling en kennisdeling, bijvoorbeeld via een eigen academy, ziet hij als speerpunt voor de toekomst.
Andere thema's die aan bod komen zijn de impact van AI en chatbots als ChatGPT, kansen en onzekerheden die dit met zich meebrengt voor bureaus, de gevolgen van strengere privacywetgeving en veranderingen in SEO en Google's algoritmes. Tot slot blikt Daniël vooruit op ontwikkelingen in de online marketing branche en hoe bureaus zich hierop kunnen voorbereiden. -
In deze aflevering van de Inbound4Cast podcast gaan Jerrel Arkes en gast Chantal Smink in gesprek over contentcreatie op events. Ze delen hun ervaringen en learnings van het congres BrightonSEO waar ze onlangs samen waren.
Jerrel en Chantal hebben daar met verschillende aanpakken content gecreëerd. Chantal deed interviews met sprekers voor een blog op de stand van een exposant. Jerrel podcastte live op het event met Nederlandse bezoekers.
Ze bespreken de apparatuur en tools die ze gebruikten - van eenvoudige microfoons en een iPhone tot professionele camera's en mengpanelen. Maar ze benadrukken dat het geen gelikte studio-opnames hoeven zijn voor B2B. Authenticiteit is belangrijker.
De belangrijkste redenen om dit soort content te maken op events zijn zichtbaarheid, relaties opbouwen, expertise tonen en de 'gunfactor' vergroten. Het is een natuurlijke manier van marketing voor B2B bedrijven, maar slechts een klein deel doet het.
De resultaten zijn positief: veel interactie en interesse, nieuwe connecties, goede content voor langere tijd om te delen. Hun advies: zie events niet als eendagsvlieg maar benut de kansen voor waardevolle content. Denk als een influencer en ga het gewoon proberen.
-
Deze aflevering is onderdeel van een serie met Jeroen Stikkelorum van de SEO Mastermind, tijdens BrightonSEO in april 2024. We praten met Nederlandse SEO specialisten over de rol van AI in SEO.
In deze aflevering de visie van Pepijn Otto. -
This episode is part of a series with Jeroen Stikkelorum from SEO Mastermind, during BrightonSEO in April 2024. We talk with SEO specialists about the role of AI in SEO.
In this episode, the perspective of Kitty Newman.
- Mostrar mais