Episódios
-
Det börjar med en lista över den svenska webbens fem hemsidor och utvecklas till att bli Sveriges första sökmotor: SUNET-katalogen. Året är 1993 och den som får det att hända är Rickard Schoultz. Han börjar programmera redan vid nio års ålder, bygger program genom ABC-klubben och kommer som yngling in i det som då är det svenska internets hjärta – avdelningen KTHNOC på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. Internetmuseum har träffat internetpionjären som jobbat jämsides med webbens skapare, Tim Berners-Lee, startat den första svenska webbyrån och som hjälpte Bildt att mejla med Clinton.
-
Använder du internet? I så fall har du hjälp av Daniel Stenbergs verktyg, cURL, många gånger varje dag. 10 miljarder installationer räknar han det själv till. I 20 år har han outtröttligt jobbat minst två timmar om dagen med att utveckla verktyget – större delen av tiden helt på ideell basis. Internetmuseum riktar strålkastarljuset på den svenske internetpionjären Daniel Stenberg för att prata Open source, C64, Polhemspris och drivkrafter.
-
Estão a faltar episódios?
-
I en tidningsartikel i Svenska Dagbladet beskriver den då 37-årige Tomas Ohlin ett system av "mer eller mindre centralt belägna datorer i direktkontakt med datainsamlande apparatur". Han spår att de kommer finnas i varje hem och användas av banker och resebolag – men att det framförallt kan bli intressant ur ett demokratiskt perspektiv. Med tanke på året artikeln publiceras, 1971, får man säga att Tomas tankar är otroligt framsynta. Internetmuseum har träffat Tomas Ohlin, internetpionjären som importerade det första sociala mediet till Sverige, la grunden för KOM-systemet, förde in "text-tv-internet" och deltog i den första IT-kommissionen. Bara för att nämna några saker. Få andra har varit inblandad i fler viktiga skeden i den svenska internethistorien än han.
-
Hon var kund nummer 20 hos Algonet, var med och drog igång den svenska delen av Usenet och skrev mängder av HTML-böcker. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat internetpionjären och webbdrottningen Eva von Pepel.
-
Med hjälp av ett toppmodernt datakommunikationssystem skulle Vattenfall gå in i framtiden. Det var tidigt 70-tal och tanken var att använda internets förfader Arpanet för att hålla ordning på elnätet. Problemet var bara att det inte funkade. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat Torsten Cegrell, mannen som lagade internet.
-
Idén kläckte Frans Lettenström vid en fikarast på Kungliga biblioteket. Om man nu sparar ner alla trycksaker sedan 1643, varför låter man då den svenska webben försvinna? Kollegorna hade inget bra svar, och det blev starten på satsningen Kulturarw³. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat internetpionjären Frans Lettenström.
-
Joakim Jardenberg är en allsidig internetpionjär. Redan 1994 jobbar han som konsult på Aftonbladet.se och kickar igång den svenska webbens första nyhetsflöde – som hämtas automatiskt från text-tv. Sedan dess har han varit en ständig röst i ett snabbrörligt medielandskap. I denna intervju med Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt berättar han också om varför tidningar ska vara gratis.
-
Hon kallades för Televerkets fiende #1. Och hennes ansikte var ett populärt motiv på myndighetens piltavlor. Samtidigt har få personer sparat skattebetalarna så många miljoner som just Ann-Marie Nilsson. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat den självutnämnda "IT-tanten".
-
1996 har staten ett gyllene läge att skapa "internetverket". Men istället förblir nätet privat, genom Internetstiftelsen och Netnod. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat Östen Frånberg, som haft ett finger med överallt i det stora spelet om internet i Sverige. Och inte nog med det – som 75-åring driver han utvecklingen för sakernas internet.
-
Varför blir det virala viralt? Internetmuseum analyserar själva kärnan i viraliteten – med hjälp av en memekavalkad. Deltar gör museets Måns Jonasson och journalisten Julia Skott.
-
Från modemljud som dämpas med kuddar för att kunna spela Diablo till VR-spel i vadderade rum. Spelandet har drivit internetutvecklingen framåt, både i världen och Sverige. Måns Jonasson från Internetmuseum pratar spelhistoria med ärrade gamerveteranerna Angelica Norgren från P3 Spel och FZ:s Calle Johansson.
-
Efter att ha infört Å, Ä, Ö i mejl, dragit igång Swipnet och försett svenska tidningar med e-postadresser har Patrik ”Paf” Fältström levt ett kringresande liv – som problemlösare. USA:s, Sveriges och Estlands regeringar tillhör dem som tagit hjälp av matematikern med manen.
-
Rick Falkvinge var helt okänd när han 2006 startade ett parti – som tio år senare vuxit till en världsomspännande rörelse. Piratpartiets grundare berättar i detta samtal om hur ett partiprogram nedskrivet på en McDonald's-servett tog dem ända till EU-parlamentet 2009. Intervjuar gör Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt.
-
Efter en "nära internet-upplevelse" under tidigt 90-tal blir Mattias Hansson digital evangelist. Som grundare av Z.M@gazine skapar han en svensk Wired i en era då Minicall ses som något nytt. Några år senare är han chefredaktör för Sveriges största digitala samlingsplats - Postens miljonsatsning Torget.se. I intervjun med Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt berättar han om nunnor med e-post, Jan Stenbecks bilerbjudande och om hur Icon Medialab och Spray startade i en källare.
-
14-åring skapar en "Paris Hilton-karaktär", slår ut konkurrenterna, härdar ut mot näthatarna och blir bloggvärldens svar på Zlatan.
Isabella "Blondinbella" Löwengrip har kommit att skapa ett företagsimperium med bloggen som bas. I intervjun med Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt berättar hon om hur hon fann manusinspiration från tv-serien Rederiet, hur blogginläggen analyseras i detalj och om hur jobbet ibland orsakar
Truman Show-vibbar. -
I tio års tid var han hippie och levde för dagen. Ett decennium senare knöt han ihop Europa till internet. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat nätverksgurun Bernhard Stockman.
-
I ett unikt avsnitt för Internetmuseums sociala medier-utställning skildrar Sarah Larsson Bernhardt och Deeped Niclas Strandh från podden Social by default våra digitala kommunikationsvägar. Från mejllistor till Snapchat. Läs mer på http://www.internetmuseum.se/kronika/vara-liv-med-sociala-medier/
-
Internetmuseum firar den svenska communityns framväxt med en temautställning. Hur kom vi från de första svenska samlingsplatserna på den unga webben till dagens mastodont, Facebook? Vi träffar Lunarstorms grundare Rickard Eriksson och Skunks grundare Andreas Harnemo för ett samtal om 90-talets nybyggaranda och varför våra svenska communities var banbrytande på sin tid.
-
Om inte world wide web hade kommit och förstört allt hade Anders Gillner varit en svensk IT-gigant. Han basade över Gopher i Europa – systemet som var webben innan webben. Men det är bara en liten del av historien. Internetmuseums Jörgen Löwenfeldt har träffat mannen som blev en av Sveriges internetpionjärer.
-
Dags för en ny temapodd från Internetmuseum! Denna gång pratar vi nätromans, lagom till Alla hjärtans dag nu på söndag. Måns Jonasson pratar dejting och singelliv på nätet med Helena Ehnbom och Andreas Henriksson.
- Mostrar mais